Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer -125.000bit/sec. Atari XL-XE.

By Administrator at decembra 17, 2020 12:10
Filed Under: Atari

Serial transfer = 125.000 bit/sec.

(V titulku mi chýbala jedna nula, sorry, už opravené.)

 

Atari 600XL

 

O vysokorýchlostnom sériovom prenose dát som už písal, takže budem sa venovať len tej najvyššej rýchlosti. Jednoducho som stále dumal - was, wann, warum ? Doteraz som vychádzal z toho ako rýchlo sa zároveň dá aj kopírovať a pracovať s nahrávaním súborov do počítača a nič ďalšie som netestoval smerom nahor. Chyba lávky, ak len naťahujete vlastné data do počítača beží to no problem aj pri 125.000bit/sec, akurát som použil v nastavení USB Serial COM port prevodníku jednu jedinú zmenu. Práve toto ma predtým zarazilo a zastavilo na POKEY divisore 1, pretože na divisore 0 mi už nebežalo kopírovanie. Čiže nahrávanie dokáže bežať na plné pecky čo to dá - ale až po skutočne drobnej úprave nastavenia.


Na mojom netbooku i-Buddie to vyžadovalo spomenutú drobnú zmenu - Lotharek-ov prevodník SIO2USB som mal nastavený na najvyššiu možnú prenosovú rýchlosť - a vtedy nechcel ísť prenos údajov rýchlejšie ako na 110598bit/sec.


Pôvodné nastavenie USB Serial COM portu.

 

Nové nastavenie - na 230.400bit/sec.


Po tejto zmene nastavenie USB serial COM portu nahrávanie do počítača fičí na najvyššiu možnú rýchlosť 125.000bit/sec. Poviete si, prkotina, ale práve táto zmena mi umožnila bežať na najvyššiu rýchlosť. Ďalšie zníženie rýchlosti na 115.200bit/sec. vlastného SIO2USB už spôsobuje tzv. "koktanie" prenosu (alebo inak - prenos sa nepravidelne prerušoval /"zadrhával"/, ale pokračoval bez chýb), pritom nastavenie toku dát na USB serial COM port na 9600bit/sec. prináša tak isto požadovaných 125.000bit/sec. na Lotharekovom zariadení (toto som už testoval len zo zaujímavosti), stále som pritom bol na netbooku i-Buddie.


A spoľahlivo funguje aj nastavenie na túto hodnotu.

 

Uvedené nastavenie sa mi osvedčilo najlepšie. Je to celkom zaujímavé ako sa tieto veci správajú.


Pre mňa napriek tu uvedenému je najpohodlnejšie nechať bežať POKEY divisor nastavený na 1 - pretože funguje nahrávanie aj kopírovanie na 100% a pri trvalom používaní netreba nič prestavovať a nič nastavovať - a pritom som stále na veľmi prijateľnej hodnote sériovej rýchlosti prenosu dát = 110598bit/sec.

 

Nastavenie vlastného programu RespeQt r.5.2:

 

Poznámka - skutočné potrebné nastavenie čísla COM portu môže byť na Vašom počítači odlišné.

(Je to dané tým aké číslo portu virtuálnemu COM portu pridelí Váš počítač.)

 

A môžeme začať porovnávať ...


Malý príklad - spustenie programu Turbo Basic pod BiboDOS-om pri rýchlosti

19.200 bit/s t.j. =19.200Bd:

Doba nahratia programu: 16.49sec

 

Dtto - ale pri rýchlosti prenosu 125.000bit/sec., t.j =125.000Bd:

Doba nahratia programu: 4.50sec

Ako vidieť jedná sa o znateľné zrýchlenie sériového prenosu dát.

 

Atari 800XE

 

Záverom si môžete pozrieť ako vyzerá spustenie BiboDOS-u 5.4, ktorý dokáže kopírovať COM súbory do Ramdisku D8:, najprv pri pôvodnej rýchlosti 19.200Bd a následne to isté pri 125.000Bd pričom na diskete sa nachádza viacero kopírovaných súborov, ich poradie pri kopírovaní (test spustený na Atari 800XE s 320kB RAM):


1 -  TURBO.COM  - TurboBasic for BiboDOS
2 - TBC .COM - Turbo Basic Compiler
3 - COPYOS.COM - copy OS ROM to file
4 - RUNTIME 2.COM - patched RUNTIME for TBC
5 - LINKER.COM - Linker for compiled TBC files

 
Data transfer 19.200bit/sec. versus 125.000bit/sec.:

video

19200versus125000bit_sec.mp4 (8,63 mb)

Oprava:

(Vo videu je v titulku chybne uvedené použitie BiboDOSu verzie 6.4 - reálne to bol BiboDOSe verzie 5.4, ktorý má v sebe úpravu pre TurboBasic. Na záver videa  je vyvolané directory D8:*.*)


Základom dnešného článku je to že mi to nedalo pokoj, stále mi nešlo do hlavy prečo to u mňa nechcelo fičať na plné pecky - ale nakoniec môžem povedať že sa zadarilo. Treba uznať že na sériový prenos dát je to už naozaj poriadny "cvrkot". Pole experimentovania je tu naozaj veľké a teda skúšať sa dá všetko možné (a aj nemožné). Skutočne sa oplatí zaexperimentovať s nastavením prenosu na rozličné hodnoty, preto skúste urobiť úpravy aj u seba, vplýva na to množstvo faktorov (rozhodne aj samotný hardware použitého malého netbooku, noteboooku a pod., proste všetko čo máte doma reálne k dispozícii) a nakoniec možno budete milo prekvapení. Tu stačila drobná zmena v nastavení portu a rýchlosť nahrávania cez SIO poskočila na maximum možného (v programe RespeQT - r.5.2). Je to síce len drobnosť, ale aj tak potešila.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 + 5.25" HD (1.25MByte) floppy ? Test.

By Administrator at decembra 10, 2020 11:40
Filed Under: Atari

 

Čo dodať k titulku : - za istých okolností áno.

Už som sa o tom zmienil že za istých okolností fungujú 5.25" HD (kapacita 1.2MByte) diskety v originálnej 5.25" FD mechanike Mitsumi Newtronics D503V (inú som neskúšal), teda ak ju naformátujeme na 360kB (DS/DD), disketu tým potom využívame iba na časť jej celkovej kapacity. A tiež som upozornil že nepovažujem uloženie dát na takto vytvorenej diskete za spoľahlivé. No, ale ako to už býva - mám kamaráta, ataristu Stana Havrana, ktorý roky vlastní disketovú jednotku Atari XF551 (jedná sa o pôvodne Fandalovu jednotku) a už roky používa vlastne iba HD diskety - z jedného jediného dôvodu - pretože nemá DS/DD 360kByte diskety, teda má ich ale len pár, kdežto HD diskiet má stovky. A napriek uvedenému mu to chodí náramne dobre a bez problémov. Jeho obľúbený DOS je SpartaDOS a teda všetko má naformátované pod týmto systémom. Firmware v jednotke používa Hyper+ XF, ten si tam už dal sám. Teda ešte to upresním - zo začiatku ho tam nemal, ale aj tak nemal problém ktorý poznáme ako je zmena hustoty novo založenej diskety. Toto vyriešil jednoducho tak že všetko mal naformátované ako DS/DD (360kB) a teda výmena diskety nespôsobovala žiadne problémy správneho načítania hustoty. (Toto v pôvodnom firmware vyriešila až opatchovaná verzia originálneho firmware 7.7 - autor opravy - Bob Wooley.)


 

Neviem či by som sa tomuto extra venoval v samostatnom článku, ale život sám upozornil na to o čom písať, pri prezeraní starých časopisov na chalupe mi z jedného z nich vypadla jedna dobre utajená HD disketa (od firmy SONY), pôvodne obsahovala software COREL DRAW (kedysi, kým ku mne doputovala tak tam už originálny obsah nebol)  priniesol som ju domov a pripojil som ju na jednu moju floppy jednotku  Atari XF551. Otestoval som ju pod BiboDOSom (bol poruke), postupne som ju naformátoval na všetky 4 hustoty spolu s uložením vlastného BiboDOSu, t.j. použil som formáty Single (S-90kB), Medium (M-128kB), jednostranný Double (D-180kB) a aj Double Side/Double Density (X-360kB). Tak isto som uložil aj údaje tak že som zaplnil celú disketu. No problem. Použitý firmware v disketovej jednotke - S.Dorndorf - Hyper+ XF.

 

Takže tu si môžete pozrieť ukážkové video:


- ako sa dá naformátovať 5.25" disketa HD (1.2MByte) na 1/4 svojej kapacity = DS/DD (360kB), voľba I, potom X

- následne sa na ňu uloží vlastný BiboDOS, potom voľba H

- potom nasleduje reboot

- nakoniec Directory diskety

 

5.25" HD floppy - formatted DS/DD 360kByte (BiboDOS 6.4):

video:

HD_floppy_XF551.mp4 (15,08 mb)

 

Funkčnosť celého reťazca je daná 5.25" FD mechanikou ktorá dokáže zapisovať a aj prečítať data na diskete ktorá pracuje mimo svojich štandartov (iná koercivita, viac to tu nerozoberám, už som na túto tému písal). A dobrá disketa ... Ak máte šťastie (tak ako má  Stano - a aj ja), tak to pracuje, dobre, ale pritom to stále neznamená že to musí chodiť každému.

Aj napriek tomu že to takto funguje, osobne pokiaľ je to možné neodporúčam to trvale používať, pretože to nemusí chodiť s každou HD disketou a s každou 5.25" dostupnou mechanikou, skôr to považujem za šťastnú súhru okolností.

Ďalšou vecou je to že je dosť malá pravdepodobnosť prenositeľnosti obsahu týchto diskiet na inú FD jednotku. Na inej XF551 možno obsah prečítate, možno nie. Na jednotke Atari 1050 FD si takáto disketa z uloženým obsahom ani nevrzne, 1050-ka nie je schopná čítať obsah (teda ani základné formáty Single, Medium, ani pridaný Single side Double density - SS/DD) akejkoľvek 5.25" HD diskety naformátovanej v XF551.

Prenositeľnosť dát na diskete k niekomu inému dnes nie je až takým problémom, vieme obsah diskety dostať na iné médium - ukladáme pomocou pomocných programov na PC priamo do atr formátu, čiže toto v dnešnej dobe až taký problémom nie je.

Takže dá sa aj takto, ale záruku za trvanlivosť takto uložených dát rozhodne na seba neberiem. A ani to nehodlám využívať v praxi, nemám na to osobne dôvod.


I keď práve táto možnosť - je možnou cestou pre ďalších maníkov ktorí doma majú iba HD diskety a pritom aj kvalitnú 5.25" FD  DS/DD mechaniku v jednotke Atari XF551.

 

Práve preto nasleduje toto upozornenie:


Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody

spôsobené používaním ukladania dát na HD diskety, ktoré

pôvodne neboli určené na tento účel (možná strata údajov).

 

Doma mám jeden balíček 5.25" HD diskiet, ale pretože vlastním skutočne dosť slušnú haldu DS/DD 360kB diskiet tak túto možnosť prevádzkovania HD diskiet nehodlám využívať. Pritom mojím Murphyho paradoxom je to že 5.25" HD FD mechaník mám doma asi toľko čo mám k dispozícii 5.25" HD diskiet. t.j. 10:10, alebo inak je to aj pomer 1:1.

 

Napriek všetkému že to nemusí fungovať všade a za všetkých okolností každému - je to zase jedna pekná fičúrka o ktorej stojí za to sa zmieniť. Idú Vianoce tak prečo si neurobiť radosť a nevyskúšať si to ? A ak Vám to nepôjde, nevadí - veď na prácu s HD disketami Atari XF551 nikdy nebolo určené - a to od začiatku.

(Len počítajte stále s tým, že proste uloženie 1.2MByte dát na tejto HD diskete aj tak "nevydupete"  - teda myslím tým jednotku XF551.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 44 - výpočet čísla Pi. Number Pi and its calculation on SBC6502.

By Administrator at decembra 06, 2020 12:45
Filed Under: SBC6502

Poďme v histórii zase o pekných pár rokov naspäť a pozrieme sa na to ako sa dalo vypočítať číslo {\displaystyle \pi \,\!} (inak ho poznáme tiež ako Ludolfovo číslo) na pekných pár čísiel za desatinnou bodkou, napríklad na celkové číslo 100. To je už celkom dosť - teda na nejaké to domáce použitie by to malo stačiť ... Smile


 

 

Vlastný program (je iba mierne upravený aby fungoval v prostredí SBC6502) som iba "zdrcol" na dĺžku, pretože ak je viacej príkazov v jednom riadku - potom výpočet prebieha o pár % rýchlejšie (v riadku 20 premenná N určuje počet platných číslic pri výpočte čísla {\displaystyle \pi \,\!}, počet čísel za desatinnou bodku = N-1):


10 REM ADOPTED FROM COMMODORE BASIC
11 REM number Pi - line 12 - special for SBC6502
12 ? CHR$(12):POKE 15,80:REM IGI 2020
20 N=100: REM N MAY BE INCREASED, BUT WILL SLOW EXECUTION
30 LN=INT(10*N/3)+16:ND=1:DIM A(LN):N9=0
70 PD=0:REM FIRST PRE-DIGIT IS A 0
90 FOR J=1 TO LN:A(J-1)=2:NEXT J
130 FOR J=1 TO N:Q = 0:FOR I=LN TO 1 STEP -1
160 X=10*A(I-1) + Q*I:A(I-1)=X-(2*I-1)*INT(X/(2*I-1))
180 Q=INT(X/(2*I - 1)):NEXT I
200 A(0)=Q-10*INT(Q/10):Q=INT(Q/10):IF Q=9 THEN N9=N9+1:GOTO 450
240 IF Q<>10 THEN GOTO 350
260 D=PD+1:GOSUB 500:IF N9<=0 THEN GOTO 320
280 FOR K=1 TO N9:D=0:GOSUB 500:NEXT K
310 REM END IF
320 PD=0:N9=0:GOTO 450:REM Q <> 10
350 D=PD:GOSUB 500:PD=Q:IF N9=0 THEN GOTO 450
380 FOR K=1 TO N9:D=9:GOSUB 500:NEXT K:N9=0
450 NEXT J:? PD:END
490 REM OUTPUT DIGITS
500 IF ND=0 THEN ? D;:RETURN
510 IF D=0 THEN RETURN
520 ? D;".";:ND=0:RETURN

Poznámka:

Riadok číslo 12 je špecifický pre SBC6502, pri použití programu na iný typ počítača ho proste vynecháte. Robí len ekvivalent príkazu CLS a nastaví výstup na hodnotu 80 znakov v riadku.

 

Rýchlosť výpočtu na 100 platných miest trvá dosť dlho, ale aj tak - ak si predstavím že sa toto kedysi počítalo ručne ... a zase na druhú stranu, v roku 1977 PC ešte neexistovalo, takže domácim nadšencom rozhodne museli stačiť 8-bity, nič iné k dispozícii nebolo.

 

Na záver uvádzam zdroj z ktorého som čerpal (program pre výpočet  čísla {\displaystyle \pi \,\!} je tam uverejnený pre viacero 8 bitových počítačov):

https://rosettacode.org/wiki/Pi

___________________________________________________________

Čo hovorí wikipedia - vyčíslenie hodnoty {\displaystyle \pi \,\!} :

 

William Shanks v roku 1853 oznámil, že vypočítal {\displaystyle \pi \,\!} s presnosťou na 607 miest (napokon sa ukázalo, že správnych bolo len 527). V súčasnosti sa snaha o upresnenie desatinného rozvoja čísla {\displaystyle \pi \,\!} urýchlila vďaka výpočtovej technike. V roku 1949 určili hodnotu čísla {\displaystyle \pi \,\!} s presnosťou na 2 037 desatinných miest, čo pomocou počítača ENIAC trvalo 70 hodín. V roku 2011 bolo známych viac ako 10 000 000 000 000 miest čísla {\displaystyle \pi \,\!}.


Počítač ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Computer), dokončený 1946 - obsahoval 17 468 elektrónok, 7 200 diód, 1 500 relé, 70 000 rezistorov, 10 000 kondenzátorov, okolo 5 miliónov ručne spájkovaných spojov, vážil 30 ton, zaberal cez 60m³ (2,6 m × 0,9 m × 26 m), spotrebovával 150 kW elektrickej energie a jeho vývoj stál 500 000 dolárov. V prevádzke ho chladili 2 letecké motory.

(Koniec 1. citátu.)


Na rôznych internetových stránkach sa vyskytuje omnoho viac číslic čísla {\displaystyle \pi \,\!}. Dňa 14.03.2019 Emma Harukaová Iwaová predstavila hodnotu {\displaystyle \pi \,\!} spočítanú na 31.416 biliónov desatinných miest. Výpočet trval 121 dní na 25 počítačoch. Tento počin je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov. Aj keď  bolo {\displaystyle \pi \,\!} spočítané na viac ako bilión (1012) číslic, v aplikovanej matematike sa väčšinou používa zaokrúhlenie iba na niekoľko desiatok desatinných miest. Pritom 11 desatinných miest čísla {\displaystyle \pi \,\!} napríklad stačí na odhad dľžky kružnice, ktorá je veľká ako Zem a to s chybou menšou ako jeden milimeter a 39 desatinných miest stačí na akúkoľvek predstaviteľnú aplikáciu. NASA v svojich výpočtoch používa 15 desatinných miest.

(Koniec 2. citátu.)


Pretože {\displaystyle \pi \,\!} je iracionálne číslo, číslice v jeho desatinnom rozvoji sa nikdy nezačnú opakovať. Sled týchto číslic fascinuje matematikov a tiež aj laikov a počas posledných pár storočí sa vkladajú snahy do vypočítania viac číslic {\displaystyle \pi \,\!} a skúmajú sa potom jeho vlastnosti. Zatiaľ sa ale nepodarilo nájsť žiaden vzor podľa ktorého by sa číslice opakovali.
(Koniec 3. citátu.)

 

Poznámka:

Počítač ENIAC rozmermi vraj zaberal stredne veľký byt. Tie letecké motory mali výkon určite cez stovky kWh, čiže aj toto by sa patrilo prirátať k spotrebe počítača. Keďže to bolo v USA tak ich samotná kuchyňa je svojimi rozmermi celý náš byt - takže výsledné rozmery sa nám javia o niečo väčšie v našich pomeroch než ako to asi vidia v USA. A mať v spálni letecké motory ...


Laughing Laughing Laughing

 

Realita na SBC6502:


Tak som pustil na 4MHz verzii SBC6502 výpočet čísla {\displaystyle \pi \,\!} na platných 2038 miest (riadok 20 N=2038), t.j. bude platných 2037 desatinných miest (čiže kopírujem výpočet ENIACu) - zbehlo to za 38 hodín a 12 minút. (Ak bude procesor 65C02 bežať na 6MHz tak to zbehne za 1528 minút, alebo slušnejšie preložené do zrozumiteľnejšej formy bude výpočet hotový za 25hodín a 28minút.)

 

Ak zoberiem do úvahy že ENIAC sa dal naprogramovať (konkrétne "predrátkovať" na konkrétnu úlohu a vlastne bežal vo svojom natívnom strojovom kóde) a zvládol to za 70 hodín a mne to bežalo v Basicu na počítači ktorý vznikol o cca 30 rokov neskôr (1977) - tak je to slušný posun v rýchlosti výpočtu. Prepočítavalo mi to 53.375 čísla za hodinu - teda pri nastavení na uvedené konkrétne číslo 2038. Ak je číslo menšie tak doba prepočtu sa úmerne skracuje, t.j. výpočet zbehne rýchlejšie. Ak by to bolo naprogramované v strojovom kóde tak by rýchlosť výpočtu bola minimálne o 2 rády vyššia. Je jasné že výpočtom prekračujeme napr. presnosť NASA celkom o dosť veľkú hodnotu, pre nás je zaujímavé že tak veľkú presnosť dostaneme na 8-bite.

 

A koľko to trvá na 100 miest na Vašom 8-bitovom počítači  ? - tak to si musíte vyskúšať sami.

Čas výpočtu (uvedené časy platia pre x-tal = 4MHz):

100 miest na 4MHz SBC6502 - 5min.38sec.,

pre 15 číslic trvá výpočet 10.29sec.

10 platných čísel - zbehne za 5.38sec

na 6MHz je to potom úmerne kratšie.


Pri použití x-talu 4.9152MHz sú takéto dosiahnuté časy:

100 miest = 4min.36sec

15 miest  = 8sec.

10 miest  = 3.9sec


Takže - ak chcete ešte pred týmito Vianocami niečím slušne rozhýbať registre a zásobník Vášho už postaršieho procesoru ktorý je pritom stále v ešte produktívnom veku - máte možnosť. Tak isto kondenzátory sa Vám poďakujú za to že ich držíte v zformovanom stave ...

(Ak zadáte výpočet pre N=2038 tak sa mašinka rozhodne a zaručene prevetrá ...)

 

Poznámka:

Program je priamo funkčný aj pre SBC UK101.

____________________________________________________________

03.10.2022

Výpočet čísla {\displaystyle \pi \,\!} inou metódou (a to podstatne rýchlejšou):

SBC6502 - 59 - basic programs - vypočet čísla Π, iná verzia.

V závere článku sú prevedené kontrolné merania rýchosti výpočtu.

____________________________________________________________

Návrat do všetkých pokračovaní o SBC6502:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-0-UvodIntroduction.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post

XF Speedy - enhanced for Atari XF551 - part2. Circuit.

By Administrator at decembra 02, 2020 12:30
Filed Under: Atari

Zázraky sa dejú - pre pár dňami som uverejnil v prvej časti o zariadení XF Speedy (pre Atari XF551) dve verzie obsahov Eprom, teda verzie 1.7 a verzie 1.8. V to som už ani nedúfal, pretože informácií o XF Speedy je naozaj ako šafránu. Ale vrátim sa k úvodu - maníci menom Guus Assmann a Bernhard Pahl (ich mená sú ataristom naozaj veľmi známe) urobili to, v čo málokto dúfal - nakreslili zapojenie schémy XF Speedy ! (A ako zisťujem na schéme urobili to už pred mnohými rokmi, asi im v tom bránili vlastnícke práva.)


 

Nuž a čo sa dá zo schémy vyčítať ?

 

- pôvodná základná doska slúži už iba na prenos signálov cez SIO zbernicu, procesor 8040 (8050) sa už nepoužíva

- dtto sa týka aj radiča WD1772 na základnej doske, tak isto ide von, použije sa nanovo

- vyberá sa aj oscilátor 8.333MHz, tiež sa použije

- na nových doskách (lepšie by bolo keby bola len jedna, stohovateľnosť na výšku tu prináša chybovosť - viklanie sa v pätičke v základnej doske, príliš ťažká záťaž spolu s kabelážou) bolo všetko potrebné pre novú verziu zapojenia

- je použitý nový procesor 65C02, dokonca je tu možnosť voľby rýchlosti procesoru (0.5, 1, 2 alebo 4MHz)

- procesor používa samostatný oscilátor 16MHz spolu s deličkami na získanie potrebných hodnôt

- radič WD1772 používa pôvodný oscilátor 8.333MHz ktorý pri 300 RPM/min zapisuje na disketu ako keby sa disketa otáčala 288 RPM/min, čím je zabezpečená kompatibilita s disketovou jednotkou Atari 1050

- je k dispozícii 64kB EPROM (zatiaľ plne nevyužité, využíva sa iba 1/2) a 32kB RAM, čo je už naozaj hodne

- v zapojení je použitý obvod 6532 (asi ten práve určuje na akých hodnotách beží procesor, pretože existujú verzie na 1MHz, 2MHz a asi aj vyššie)

 (obvod riadi Dir, Step, nepoužíva sa výstup z WD1772, zaujímavé)

- je použitý mikrospínač na zistenie stavu že bola vložená nová disketa (nanovo sa načíta hustota založenej diskety, žiadne problémy pri práci s rozličnými hustotami založených diskiet)

- v zapojení sú použité 2 obvody GAL - GAL20V8 a GAL16V8, bohužiaľ obsahy týchto 2 čipov nie sú uvoľnené - i keď (chvalabohu) ich obsahy sú známe

- toto zapojenie už dokáže kopírovať aj chránené diskety

- podstatne vyššia prenosová rýchlosť

 

Vyzerá to tak že sa chystá výroba náhradnej základnej dosky ktorá by vylúčila pôvodnú základnú dosku (osobne by som mal záujem o minimálne 3 kusy nového plošáku ! a ak nebudú uvoľnené obsahy GAL tak k tomu by som bral aj tie GALy), možno sa dočkáme ...


A teraz už konečne vlastné zapojenie (prevzaté z abbuc.de):

SPEEDYXF(600dpi).tif (999,22 kb)

___________________________________________________________

Prvá časť o Speedy XF, kde sú mimo iného uverejnené aj obsahy Eprom:

XF Speedy - enhanced for Atari XF551

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2020 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 01, 2020 10:18
Filed Under: Blog

01.12.2020

A zase je tu december, pre niektoré veci asi budeme najradšej aby tento rok bol už za nami. Ak to čo sa tu robí označím za chaos, tak je to veľmi mierne a prívetivé hodnotenie súčasne situácie ...

 

___________________________________________________________

02.12.2020

Dočkali sme sa !!! Je k dispozícii schéma zapojenia XF Speedy, teraz nám už len chýbajú obsahy čipov GAL. Je to výrazný posun vo vedomostiach o tom ako vlastne toto zariadenie bolo zapojené a čo všetko obsahuje:
XF Speedy - enhanced for Atari XF551 - part2. Circuit.

(Toto sú také malé, predčasné Vianoce.)

____________________________________________________

06.12.2020

Na Mikuláša výpočet čísla Pi na SBC6502:
SBC6502 - 44 - výpočet čísla Pi. Number Pi and its calculation on SBC6502.

____________________________________________________

10.12.2020

5.25" HD floppy použité v Atari XF551 ? Áno, ale len za istých podmienok - a s nižšou výslednou kapacitou:
Atari XF551 + 5.25" HD (1.25MByte) floppy ? Test.

____________________________________________________

17.12.2020

Ako som dosiahol na netbooku najvyššiu možnú prenosovú rýchlosť cez SIO2USB:
Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer -125.000bit/sec. Atari XL-XE.

_________

Tááák,toto je posledný tohtoročný príspevok, prajem Vám veľa zdravia, duševnú pohodu a nestrácajte chuť do života. Kľudné Vianoce a PF ŠNR !

 

___________________________________________________________

31.12.2020

Predsa len jeden príspevok navyše - za 9 hodín začnú platiť prísne pravidlá - žeby všetci po prehýrenej silvestrovskej noci okamžite sadli do áut a budú cestovať domov ? Prekvapilo ma len jedno - že to už neplatí okamžite po vyhlásení, pretože časy rozhodnutí našej vlády sa podozrivo skracujú. Čím viac času si berú na rozhodnutie - tým menej nám dajú aby sme sa na to pripravili.

Čo už s tým keď tomu celému velí Matlock, ktorý rozumie iba slovu celoplošné cestovanie (ani som nevedel že obrázok nad týmto bude tak aktuálny) a chcel by "vládnuť" celému národu. Bohužiaľ. Ten sa teraz prebral z apatie a po pár dňoch tu zase máme "kvalifikované rozhodnutie" - to ale malo byť uplatnené najneskôr na začiatku posledného októbrového týdňa, lenže premiér chcel vtedy otvoriť školy, napriek všetkému. A takto si to odniesli za zlé rozhodnutie vlády zdravotníci. Takže všetkým držím palce aby sme to vydržali aj napriek naozaj hodne nepodarenej vláde. (Tá ďalšia možná pritom stojí tiež za ...)

Pokazili nám to - nielen sviatky.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: