Atari XF551 + 5.25" HD (1.25MByte) floppy ? Test.

By Administrator at decembra 10, 2020 11:40
Filed Under: Atari

 

Čo dodať k titulku : - za istých okolností áno.

Už som sa o tom zmienil že za istých okolností fungujú 5.25" HD (kapacita 1.2MByte) diskety v originálnej 5.25" FD mechanike Mitsumi Newtronics D503V (inú som neskúšal), teda ak ju naformátujeme na 360kB (DS/DD), disketu tým potom využívame iba na časť jej celkovej kapacity. A tiež som upozornil že nepovažujem uloženie dát na takto vytvorenej diskete za spoľahlivé. No, ale ako to už býva - mám kamaráta, ataristu Stana Havrana, ktorý roky vlastní disketovú jednotku Atari XF551 (jedná sa o pôvodne Fandalovu jednotku) a už roky používa vlastne iba HD diskety - z jedného jediného dôvodu - pretože nemá DS/DD 360kByte diskety, teda má ich ale len pár, kdežto HD diskiet má stovky. A napriek uvedenému mu to chodí náramne dobre a bez problémov. Jeho obľúbený DOS je SpartaDOS a teda všetko má naformátované pod týmto systémom. Firmware v jednotke používa Hyper+ XF, ten si tam už dal sám. Teda ešte to upresním - zo začiatku ho tam nemal, ale aj tak nemal problém ktorý poznáme ako je zmena hustoty novo založenej diskety. Toto vyriešil jednoducho tak že všetko mal naformátované ako DS/DD (360kB) a teda výmena diskety nespôsobovala žiadne problémy správneho načítania hustoty. (Toto v pôvodnom firmware vyriešila až opatchovaná verzia originálneho firmware 7.7 - autor opravy - Bob Wooley.)


 

Neviem či by som sa tomuto extra venoval v samostatnom článku, ale život sám upozornil na to o čom písať, pri prezeraní starých časopisov na chalupe mi z jedného z nich vypadla jedna dobre utajená HD disketa (od firmy SONY), pôvodne obsahovala software COREL DRAW (kedysi, kým ku mne doputovala tak tam už originálny obsah nebol)  priniesol som ju domov a pripojil som ju na jednu moju floppy jednotku  Atari XF551. Otestoval som ju pod BiboDOSom (bol poruke), postupne som ju naformátoval na všetky 4 hustoty spolu s uložením vlastného BiboDOSu, t.j. použil som formáty Single (S-90kB), Medium (M-128kB), jednostranný Double (D-180kB) a aj Double Side/Double Density (X-360kB). Tak isto som uložil aj údaje tak že som zaplnil celú disketu. No problem. Použitý firmware v disketovej jednotke - S.Dorndorf - Hyper+ XF.

 

Takže tu si môžete pozrieť ukážkové video:


- ako sa dá naformátovať 5.25" disketa HD (1.2MByte) na 1/4 svojej kapacity = DS/DD (360kB), voľba I, potom X

- následne sa na ňu uloží vlastný BiboDOS, potom voľba H

- potom nasleduje reboot

- nakoniec Directory diskety

 

5.25" HD floppy - formatted DS/DD 360kByte (BiboDOS 6.4):

video:

HD_floppy_XF551.mp4 (15,08 mb)

 

Funkčnosť celého reťazca je daná 5.25" FD mechanikou ktorá dokáže zapisovať a aj prečítať data na diskete ktorá pracuje mimo svojich štandartov (iná koercivita, viac to tu nerozoberám, už som na túto tému písal). A dobrá disketa ... Ak máte šťastie (tak ako má  Stano - a aj ja), tak to pracuje, dobre, ale pritom to stále neznamená že to musí chodiť každému.

Aj napriek tomu že to takto funguje, osobne pokiaľ je to možné neodporúčam to trvale používať, pretože to nemusí chodiť s každou HD disketou a s každou 5.25" dostupnou mechanikou, skôr to považujem za šťastnú súhru okolností.

Ďalšou vecou je to že je dosť malá pravdepodobnosť prenositeľnosti obsahu týchto diskiet na inú FD jednotku. Na inej XF551 možno obsah prečítate, možno nie. Na jednotke Atari 1050 FD si takáto disketa z uloženým obsahom ani nevrzne, 1050-ka nie je schopná čítať obsah (teda ani základné formáty Single, Medium, ani pridaný Single side Double density - SS/DD) akejkoľvek 5.25" HD diskety naformátovanej v XF551.

Prenositeľnosť dát na diskete k niekomu inému dnes nie je až takým problémom, vieme obsah diskety dostať na iné médium - ukladáme pomocou pomocných programov na PC priamo do atr formátu, čiže toto v dnešnej dobe až taký problémom nie je.

Takže dá sa aj takto, ale záruku za trvanlivosť takto uložených dát rozhodne na seba neberiem. A ani to nehodlám využívať v praxi, nemám na to osobne dôvod.


I keď práve táto možnosť - je možnou cestou pre ďalších maníkov ktorí doma majú iba HD diskety a pritom aj kvalitnú 5.25" FD  DS/DD mechaniku v jednotke Atari XF551.

 

Práve preto nasleduje toto upozornenie:


Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody

spôsobené používaním ukladania dát na HD diskety, ktoré

pôvodne neboli určené na tento účel (možná strata údajov).

 

Doma mám jeden balíček 5.25" HD diskiet, ale pretože vlastním skutočne dosť slušnú haldu DS/DD 360kB diskiet tak túto možnosť prevádzkovania HD diskiet nehodlám využívať. Pritom mojím Murphyho paradoxom je to že 5.25" HD FD mechaník mám doma asi toľko čo mám k dispozícii 5.25" HD diskiet. t.j. 10:10, alebo inak je to aj pomer 1:1.

 

Napriek všetkému že to nemusí fungovať všade a za všetkých okolností každému - je to zase jedna pekná fičúrka o ktorej stojí za to sa zmieniť. Idú Vianoce tak prečo si neurobiť radosť a nevyskúšať si to ? A ak Vám to nepôjde, nevadí - veď na prácu s HD disketami Atari XF551 nikdy nebolo určené - a to od začiatku.

(Len počítajte stále s tým, že proste uloženie 1.2MByte dát na tejto HD diskete aj tak "nevydupete"  - teda myslím tým jednotku XF551.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

31. 12. 2020 20:09:55 #

trackback

12_2020 Blog, Notes.

12_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: