50 výročie vzniku Atari. 50 years since the founding of Atari.

By Administrator at júna 24, 2022 18:32
Filed Under: Atari

 

 

Na budúci týždeň v pondelok  si pripomenieme 50 rokov od založenia firmy Atari:


Dňa 27.06.1972 podali dve osoby - Nolan Bushnell a Ted Dabney žiadosť na registráciu Atari Incorporated. Týmto dátumom môžeme povedať že vznikol priemysel videohier, dovtedy o tomto pojme nikto ani nechyroval. Bolo to v meste Santa Clara, na Scott Blvd. 2962, tu na tomto mieste malo ATARI svoju prvú obchodnú základňu.

Koho to zaujíma podrobnejšie choďte na tento odkaz:

Do začiatku 80-tych rokov udávala smer herného biznisu a písala históriu počítačových hier, ale postupne sa dostala mimo hlavného prúdu /viď odkaz/ a dnes je z pôvodnej firmy len tieň. Teraz to skúša aj v hotelierstve a tiež má novú konzolu Atari VCS.

Toto veľké výročie chce firma vo veľkom osláviť, oslava by mala trvať celý rok a tak nám firma predstavuje svoje výročné logo. Volá sa GoldSchool Sunnyvale a je inšpirované legendárnym pôvodným štúdiom Atari, ktoré sídlilo práve v spomenutom Sunnyvale. V rámci osláv Atari chce tiež predstaviť nové hry a aj nové spolupráce v rámci ktorých licencuje svoje značky iným štúdiám. Na programe sú vraj aj ďalšie oznámenia a tak uvidíme čo si pre nás táto legenda pripravila.

 

Takže je to naozaj už hodne veľké číslo, skalní si to užijú a dajú si dopredu chladiť šampanské - i keď to čo dnes z firmy zostalo príliš dôvodov k oslave neposkytuje, ale napriek všetkému - mnohí z nás začínali práve na 8 bitovom Atari, alebo sa k nemu postupne dopracovali a atmosféra tej doby kedy sme ich používali je skutočne neopakovateľná, v tom sa asi zhodneme všetci - a naše mašinky nebudeme mať menej radi. Teraz už nezostáva nič iného - len dúfať že legenda úplne nezomrie.

29.06.2022

P.S.:

Je hodne, hodne smutné že jeden nemenovaný (ručne moderovaný) web túto informáciu (mimo iného) prešiel absolútnym mlčaním ...

___________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Photo - desoldered motherboard Atari 130XE.

By Administrator at júna 23, 2022 13:22
Filed Under: Atari

Vždy by bolo zaujímavé mať k dispozícii fotografiu odstrojenej základnej dosky Atari 130XE - a to v poriadnom rozlíšení. Síce na webe sa na danú tému vždy niečo našlo, ale stále iba v nízkom rozlíšení a teda na nejaké to hľadanie konkrétnej súčiastky priamo na doske to bolo fakticky nepoužiteľné. Časy sa našťastie ale menia, user MrFish nafotil hornú aj dolnú stranu odstrojeného motherboardu (vďaka !!!) a tak si to môžete pozrieť vo väčšom rozlíšení. Potom sa už dá veľmi slušne vyhľadať a identifikovať hľadaná súčiastka - je to naozaj veľmi hľadaná a vítaná pomôcka.

 

Atari 130XE motherboard - top. Foto: MrFish/atariage.com

/Pre plné rozlíšenie treba kliknúť priamo na obrázok./

 

Atari 130XE motherboard - bottom. Foto: MrFish/atariage.com

/Pre plné rozlíšenie treba kliknúť priamo na obrázok./

 

Osobne mňa dostupnosť týchto fotografií skutočne hodne potešila, je to výborný pomocník. Samozrejme sú aj iné možnosti identifikácie miesta súčiastky ale táto naprosto spoľahlivá metóda doteraz naozaj chýbala. No, ale ako vidieť časy sa menia a to k lepšiemu, našťastie.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Dual power supply Atari 1050 /Atari XF551/.

By Administrator at júna 22, 2022 19:28
Filed Under: Atari

Pred časom som uverejnil jednu snímku tohoto zdroja - viac obrázkov som nemal k dispozícii. Našťastie teraz sa spomenutý stav zmenil a tak je k dispozícii pár ďalších záberov. Bohužiaľ, stále nie z vnútrajšku. Možnosti sú pritom len dve - jeden transformátor s dvomi oddelenými vinutiami alebo sú tam transformátory dva. Osobne sa prikláňam k prvej verzii - zaberá to menej miesta a je to aj vo výsledku lacnejšie.

Výrobcom uvedeného zdroja bola firma Futuretronics. Čo je zaujímavé - bol skonštruovaný na napájanie napätím 240V/AC, výstupné napätie dosahovalo vtedy 8.5V/AC čo naprosto postačovalo, pritom dokonca zdroj poskytoval väčší výstupný prúd ako originálne zdroje (tie boli na 3A, tu je  výstup dimenzovaný až na 3.4A  i keď medzi nami tie 3A sa reálne neodoberali nikdy). Výhoda ? - sú tu dva zdroje v jednej krabici - teda stačí na 2 zdroje v jednom použiť iba jeden prívod napájania.


Vlastná interná elektronika je veľmi jednoduchá - je tu iba priamy výstup z transformátoru na výstupný káblik pre jednu floppy jednotku a dtto platí aj pre druhú. Tu sa len už môžeme dohadovať či sú v ceste použité aj nejaké poistky (minimálne pre primár, dúfam). Škoda že nie je k dispozícii sieťový vypínač a "bodla" by aj nejaká indikácia že je to zapnuté. No nič, bez týchto spomenutých "vymožeností"  sú výsledné náklady na zdroj nižšie ...

 

 

No, možno sa niekedy dočkáme aj toho že bude k dispozícii aj fotka "vnútorností". Idea dvojnásobného zdroja rozhodne nebola na zahodenie, napriek tomu - v dnešnej dobe zástancov používania pôvodných disketových jednotiek rýchlo ubúda a tak teda to už nie je taká horúca téma ako pred tými rokmi, ale je zaujímavé že sa objavila len táto verzia duálneho zdorja, oficiálne o inom výrobcovi duálneho zdroja pre Atari 1050 dodnes neviem. Je jasné že tento dvojitý zdroj sa dá priamo použiť aj pre jednotky XF551 (alebo v kombinácii napájania 1x A1050 a 1x XF551), tie ale asi v dobe predaja uvedeného výrobku ešte neboli k dispozícii.

 

Firma Futuretronics existuje stále, aj v dnešnej dobe, sídlo má v Austrálii a doteraz sa hrdo hlási k tomu že vyrábala veci  pre Atari, tak isto podporuje aj jej retro výrobky.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SKYDATA SK551 Atari floppy unit - made by Argentina.

By Administrator at júna 10, 2022 13:35
Filed Under: Atari

ο

 

Občas sa ešte aj po tých rokoch objavia veci o ktorých sme doteraz nevedeli - na portáli ebay sa objavila na predaj disketová jednotka kompatibilná s Atari XF551 s označením SKYDATA SK551 /firma ktorá zastupovala Atari v Argentíne/. Výrobca tejto jednotky sídlil v Argentíne (San Luis), z Južnej Ameriky výrobcov takéhoto zariadenia akosi je veľmi, veľmi málo. Je pravdepodobné že základná doska je variantou originálnej dosky a teda aj výsledné vlastnosti jednotky budú (boli, sú) identické s jednotkou originálnou. Zmena oproti originálu je v prívodnom kábliku (je napevno) a vďaka tomu postačuje na zadnej strane iba jeden SIO konektor.

 

Jednotka sa na uvedenom portáli veľmi rýchlo predala za "baťovskú" cenu 199.99 USD.

 

Viac informácií priamo nie je dostupných, ale sú k dispozícii aspoň slušné obrázky a vďaka nim som predsa len niečo navyše zistil. Krabica a manuál síce nie sú v najlepšom stave - ale nie je tu zase ani nič extrémne rozpadnuté. Veľkosť vlastnej jednotky je skutočne príjemným prekvapením, vlastné púzdro jednotky je kovové, krabica je oproti XF551 vďaka tomu omnoho menšia. Na iné miesto je presťahovaný prepínač ID čísla nastavenia disketovej jednotky. Pretože je použitý iba jeden konektor v napájacej časti - takže to vyzerá na to že na napájanie sa používa štandartný 9V/AC/3A transformátor /zdroj na foto nie je/. Je teda pravdepodobné že aj zdrojová časť bude identická - akurát tu je využitý kovový obal ako chladič stabilizátorov, potom je chladenie jednotky dostatočné /použitie spínaných zdrojov v tej dobe je vysoko nepravdepodobné - boli by príliš drahé/. Čo ma zarazilo - chladenie jednotky je riešené neuveriteľne nešikovne /vcelku charakteristický rys vtedajšej doby/ - na spodnej strane jednotky nie sú žiadne chladiace otvory pre dobré prúdenie vzduchu ... alebo zjavne pred tými rokmi vedel vzduch prúdiť v disketových jednotkách celkom inak ako sa to deje v dnešných časoch. Tongue out

 

Vlastné rozmery tejto jednotky:

Dĺžka  - 286 mm

Šírka  - 147 mm

Výška -  49mm

Rozmer predného panelu presne zodpovedá vloženej disketovej jednotke.

 

Ako som už písal, vlastnosti sú identické s jednotkou XF551 /v jednotke je použitý mikroprocesor 8040, čo len potvrdzuje že je to zvnútra zapojením identické/, pracuje s disketami hustoty Single (90kB), Medium (128kB), Double (180kB) a Double Side Double Density (360kB). Ak je použitý aj rovnaký firmware ako v XF551 tak potom zdedila táto jednotka aj rovnaké problémy pri správnom načítaní hustoty založenej diskety. Našťastie toto vie odstrániť patchovaný firmware 7.7. Oproti originálu má na prednej stene vyvedenú aj indikáciu pomocou LED ktorá oznamuje zapnutie napájaniea /to je príjemný bonus/. Podľa štítku na spodnej strane sa dá zistiť že sa jedná o sériu "D", t.j. nejedná sa o prvú verziu tejto jednotky.

 

Teraz už len nasledujú fotografie:

 

 

 

 

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________

 

06.07.2023

Naskenovaný manuál, v ňom som objavil jednu zaujímavú vec - disketová jednotka ráta iba s prepinaním na D1: alebo D2:

 

skydata_sk-551_disk_drive.2023-07-04.100dpi.pdf (8,97 mb)

 

Z majiteľa uvedenej jednotky dodatočné informácie lezú ako z chlpatej deky, dodnes nie sú k dispozícii fotografie základnej dosky - a to ani po 12 mesiacoch (23.12.2023 - teraz už po 18-tich mesiacoch, to je už naozaj veľká hanba a žiadna, skutočne žiadna výhovorka v tomto smere neobstojí). Pritom by stačilo odšróbovať 4 šróby a urobiť snímky, slimák je o poznanie rýchlejší, za tú dobu stihol akurát naskenovať manuál ... - to je tak ak sa majiteľom stane človek ktorý nevie narábať zo šróbovákom. A ani už neverím že niečo ďalšie vyprodukuje, jednoducho - je to "lazy, irresponsible bird" v praxi.

Je pre nás nesmierna škoda že niečo tak zaujímavé skončilo v takých rukách, bohužiaľ - s týmto faktom neviem nič urobiť, howgh !

____________________________________________________________

06.03.2024

Žiadne zmeny, nič nového majiteľ nevydal ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

X-tal oscillator board - no.5. X-tal tester shield.

By Administrator at júna 10, 2022 10:09
Filed Under: Non-Atari

Doštička x-tal oscillator no.5

/tu ešte bez neskôr prevedenej úpravy, t.j. bez dodatočného jumperu a kapacity/

 

Prešlo pár dní -  a rozhodol som sa rozšíriť možnosti testeru x-talov, postavil som samostatnú malú doštičku (shield), ktorá sa zakladá na miesto TTL oscilátoru č.2, použité odpory majú veľkosť 470Ω. Výhody sú jasné - máme teraz na testovanie x-talu celkove 3 možnosti (odpory sú buď 2k2, 1k alebo 470Ω).

 

Pozrime si zapojenie - oscilátor č.5:


Z použitého obvodu 74LS04 je tu využitá iba jeho 1/2, teda iba 3 hradlá. Zostávajúce, nepoužité 3 hradlá sú zapojené tak aby boli ošetrené ich vstupy.


Na tomto mieste dobre poslúži aj obyčajná pätička. a vlastnej doske oscilátorov pribudla ešte jedna pätička - dummy, je v strede obrázku, úplne na spodku. Slúži len na odkladanie oscilátoru č.5 ak sa nepoužíva, t.j. jej vývody sú úplne voľné.

 

Oscilátor č.5 na  svojom mieste "odpočinku", t.j. ak sa nepoužíva.

V napájaní som použil dve kapacity - 47uF a M1.

 

Oscilátor č.5 osadený v pracovnej pozícii č.2, ešte nie je pripojený skúšaný x-tal. Použitý kondenzátor 47uF/6.3V na doštičke priamo v napájaní nie je nutnosťou, nie je zakreslený ani v schéme, stačí ak je použitá iba kapacita M1. Tu na doštičke sú osadené obidva spomenuté kondenzátory.


Teraz pôjdem na "perličky" ktoré som objavil počas testovania:


x-tal 8.388608MHz na obrázku pod týmto textom pri odporoch 2k2 kmitá pekne na uvedenej frekvencii. Ale ak majú odpory hodnotu =1k tak už kmitá na 3.harmonickej, t.j. na trojnásobku uvedenej hodnoty - 25.165MHz. A ďalej - ak majú odpory hodnotu =470Ω tak zase pekne kmitá na pôvodnej hodnote ... toto je naozaj dobré vedieť.

 

x-tal 8.388608MHz


Ďalší príklad zaujímavého zistenia - x-tal 2MHz - ak sú odpory =470Ω kmitá na druhej harmonickej, t.j. na 4MHz, inak pri 2k2 alebo 1k poslušne frčí na pôvodných 2MHz. Takže tie testy sú skutočne zaujímavé a občas zistíme o x-tale celkom zaujímavé informácie.

x-tal 2MHz


x-tal 33.500MHz - napravo, na foto pre porovnanie veľkosti je tu štandartný x-tal 24MHz


Tak táto potvora /x-tal 33.500MHz/ mi trvale a nezameniteľne beží iba na 1/3 uvedenej hodnoty (11.166MHz), proste s tým čo mám ho nedokážem dostatočne vybudiť, tiež vcelku perlička. Tieto x-taly (mám ich 5) asi len odložím bokom bez toho aby som s nim nejako ďalej rátal. Aj x-tal 24.00MHz z obrázku kmitá na 1/3, tj. na 8MHz.


A ešte niečo čo sa týka bytostne Atari - a nesúvisí priamo s predchádzajúcou časťou článku:

Testovaný 3x  TTL oscilátor 8.333MHz - určené pre jednotku Atari XF551.


Fakt presné oscilátory, všetky tri ukazujú naprosto zhodne túto hodnotu.


Pri testovaní sa ukázalo že postaviť túto doplnkovú dosku bolo naozaj dobré rozhodnutie. Pre niekoho bude dobrým riešením postaviť si tento oscilátor č.5 priamo na oscilátorovú dosku, ja skôr počítam iba s jeho občasným použitím takže tak ako to je teraz mi vcelku vyhovuje /nechcem si zaplniť miesto na doske tam kde môže byť osadená vstupná časť pre merač frekvencie/.

___________________________________________________________

08.07.2022

Ukázalo sa, že na tejto doske sa dá urobiť ešte jedno drobné vylepšenie pre testovanie x-talov, stačí priamo do cesty x-talu /do série/ vložiť 22pF÷39pF kondenzátor. V prípade ak ho pri testovaní nechceme /alebo nepotrebujeme/ - tak ho iba skratujeme cez prepojku Ju. Zmena na doštičke na túto úpravu je naozaj veľmi jednoduchá.

 

Upravená doska - tester x-tal ver.5

 

A takto vyzerá prevedená úprava v reáli.

Pribudol jumper a kapacita 22÷39pF.

(Na foto je jumper rozpojený.)


Dtto.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 56 - PROM 74188 - last, best program v.1.09 lite, 1.09patch.

By Administrator at júna 02, 2022 08:54
Filed Under: SBC6502

SBC6502 + doska programátoru PROM 74188.

 

S touto verziou (1.09, 1.09p) programového vybavenia než som ju vydal som si už dal dlhšiu pauzu. Medzitým som si povedal že tu prevediem niektoré veci ktoré som síce chcel už vyskúšať aj predtým, ale akosi som sa k tomu nedostal. Teraz už áno a pretože bolo dosť času na jej skúšanie a otestovanie - tak tie zmeny sú v tejto verzii už prevedené a uplatnené.

 

SBC6502 + PROM 74188 programmer

(Už aj s "kapotážou".)


Program - verzia 1.09 je pre x-tal:
1.8432MHz
2.4576MHz
3.6864MHz
4.0000MHz
4.5000MHz
4.9152MHz
5.0000MHz
6.0000MHz

version 1.09.zip (35,11 kb)


Verzia 1.09 lite: - je prevedených množstvo ďalších úprav, tu som si dovolil nasadiť aj niektoré doteraz nepoužité úpravy

 

- previedol som presun pamäťových adries na nové miesto, uvoľnilo to viac miesta - i keď toto naozaj nebolo nutné, doteraz som používal zvolené adresy ktoré som definoval na samom začiatku programovania

 
- jedná sa o upravenú verziu pôvodnej verzie "lite" 1.07, pracovná verzia 1.08 bola zase neverejná, v nej sa robili potrebné úpravy a zmeny až z toho vyšla táto stabilná verzia 1.09 lite

 

- vlastné menu je teraz "roztiahnuté" na obrazovke na celú šírku, väčšia šírka menu podľa mňa na displeji vyzerá lepšie (už to nebude pripomínať niečo ako VIC-20 v prevádzke), cena za túto inováciu ? - v konečnom dôsledku je to iba o pár byte (cca o 20) dlhší program, za to to stojí

 

Menu - verzia 1.09

 

- zápis programu používa teraz príkaz ?"Text", pri nahratí programu sa automaticky ?"Text" zmení na PRINT"Text", vďaka tejto drobnosti je vlastný zápis programu kratší o vyše 500 byte (šikovné, ale tak isto to nie je pre prácu nevyhnutné)

 
- pri tejto verzii som prišiel na to že automatické mazanie obsahu premenných pri štarte programu akosi nemusí byť vždy celkom samozrejmosťou, vyhodil som skúšobne CLEAR pretože som si myslel že mazanie premenných zbehne pri štarte programu aj tak, ale ukázalo sa že CLEAR v prvom riadku je skutočne potrebné zachovať, bola situácia kedy sa mazanie premenných nepreviedlo pri novom štarte programu. Síce si už nepamätám za akých okolností to vtedy bolo, CLEAR sa jednoducho ukázal ako potrebný, vyhol som sa dodatočným problémom. Kto neverí - môže si to vyskúšať na vlastnej koži ... za starosti ktoré môžu nastať pri behu programu bez tých potrebných pár byte navyše v programe mi to naozaj nestojí.

 
- hodnota premennej LG=1.5 je v programe trvale nastavená na uvedenú hodnotu, odstránil som v programe jej kontrolu (ukázalo sa že LG=1.5 vyhovuje pre naozaj všetky prípady). Napríklad: nastavenie PGM pulzu v prvom kole na =50msec. dá potom v druhom kole PGM pulz =75msec., čo sa ukázalo viac ako dostatočná hodnota (overené priamo v prevádzke počas dlhšej doby), ak s takýmito PGM pulzami ani tak nedokážete Vašu PROM napáliť tak je naozaj vhodná iba na jednu vec - a to do koša. A to už s uvedenými parametrami PGM pulzu ideme hodne mimo datasheetových údajov.

 
- je prepracovaný Line Data generator, teraz vystupuje pod názvom Rows Data generator

 

- vo verzii 1.09 a 1.09.p je použitá zvuková signalizácia ako vo verzii 1.07 a to cez PC speaker

 

- vlastné spracovanie dávky 8 byte v Rows Data generátore teraz zbieha v podprograme, ten sa 4x vyvolá, program je vďaka tejto úprave zase o kus kratší
 
- v príkazoch programu napr. POKE X,(Y+Z) boli odstránené zátvorky, teda teraz je zápis v podobe
POKE X,Y+Z, SBC6502 zátvorky nevyžaduje
 
- oddeľovač v menu (riadok kde sú samé ---) bol nahradený jednoduchým generovaním postupnosti znaku priamo v jednom podprograme

 

- pribudol oznam pri zápise dát cez (D),(H) a (R) aby ste si zapli odchytávanie textu v Hypertermináli, už nemusíte na to dopredu myslieť, ak ste na to predtým zabudli tak sa musel program nanovo spustiť a potrebný obsah sa musel odznova pekne-krásne ručne nadlapať ... (ručné spustenie odchytávania sa Vám ale aj tak  nevyhne, toto je len upozornenie na to že ho treba spustiť a dá sa pokračovať ďalej). Po voľbe (R) príde po výpise k ukončeniu programu.

Riešením bez oznamu by bolo spustenie Capture hneď pri štarte programu, alebo pre "tvrďasov" je tu stále možnosť prepísanie Data riadkov priamo z printscreenu ...

 

- následne po vypísaní Data riadkov cez Rows Data generator Vás program vyzve na ukončenie odchytávania textu (potrebné údaje sú už odchytené, treba zápis cez Capture ukončiť)

 

Animácia výpisu pre zapnutie a vypnutie odchytávania textu.

 

- ďalšie úpravy vzhľadu a textu v menu, tu som mimo iného koketoval s verziou voľby dĺžky PGM pulzu pomocou klávesy (P) - chvíľu som to aj tak mal, ale nakoniec som ponechal výber cez už "zabehanú" klávesu (L)

 
- zmena v menu, pribudol nový riadok - výpis obsahu Data riadkov - je tu v dec forme a aj v hex forme, voľba sa prevedie stlačením (C). Výpis prebehne vždy, teda aj pri prázdnom obsahu Data riadkov /ak sú tam samé nuly/.

 

výpis konkrétneho obsahu Data riadkov - voľba (C)

 
- úprava vzhľadu výpisu pre 2 kolo programovania (PGM pulz)

 
- úprava pozície výpisu v Data rows file name

 

- dtto sa týka pozície výpisu platné, alebo neplatné Data v datových riadkoch

 
- zarovnanie výpisu vlastného kontrolného súčtu (CRC),

 

- zarovnanie výpisu bolo prevedené aj v chybových hláškach

 

- kontrola správnosti ID teraz zbieha v tej istej sekvencii ako kontrola CRC

 

- je "prekopaný" vzhľad hlavičky v Igi´s byte to bit analyzéri

 

Igi´s byte to bit analyzér, tu konkrétne porovnaný obsah Data riadkov s čistou, nenapálenou PROM

 
- zarovnanie výpisu pri voľbe (W)rite

 
- použitý nový príkaz v programe, teraz je napr.: PRINT SPC(5)"text" v programe namiesto pôvodného PRINT TAB(5)"text", nahradené všetky príkazy kde to bolo možné, na kritických miestach kde je to potrebné PRINT TAB zostáva, viď napr. programový riadok č.2990
 
- z programu vyhodené bodkočiarky za PRINT TAB(X);"text" zistil som že ich netreba, teda teraz je zápis PRINT TAB(X)"text"
 
- slučky napr.: FOR F=0 TO 10:NEXT F majú skrátený zápis na FOR F=0 TO 10:NEXT ktorému SBC6502 tak isto dokonale rozumie
 

 
- posunul som umiestnenie údajov z Data riadkov z adresy 31000d na novú adresu 32500d, dtto sa týka rozkladu byte na jednotlivé bity, presunuté z adresy 31032d na adresu 32532d (o tomto podrobnejšie na konci článku)

 

- nakoniec som rozšíril program aj pre ďalšie hodnoty použitého x-talu a to pre: 3.6864MHz, 4.9152MHz a 6.000MHz

 

Tu len upozorním že v prípade práce dosky SBC6502 s x-talmi 4.91524MHz, 5.0000MHz a 6.0000MHz asi už bude potrebné použiť rýchlu verziu 82C55A (tá ide do 10MHz), alebo je možné že bude treba už vyberať aj z 5MHz verzií 8255A (ak máte šťastie tak vyberať netreba). Problém môže byť v tom, že procesor 65C02 poskytuje kratšie impulzy pre zápis a čítanie ako potrebuje pre svoju činnosť obvod 8255A, takže čip nemusí potom na spomenutých x-taloch korektne fungovať. 5MHz verzie 8255A spoľahlivo idú na 4MHz clocku procesoru, takže asi bude treba trochu experimentovať. Ak nemáte chuť, potom 4MHz clock je tá najlepšia voľba vlastného taktu procesoru (teda ak máte k dispozícii dostatočne rýchly procesor).

 
Záverom:

Prácu na programovom vybavení verzie 1.09 považujem za ukončenú. Dĺžka programu sa teraz dostala na približne polovicu pôvodnej veľkosti, pritom z možností programu "vypadla" iba jedna vec a to reprogramovanie a zároveň pribudla nová možnosť výpisu obsahu, takže to skrátenie dĺžky programu považujem za celkom slušný úspech. Významným obmedzením pri tvorbe je to, že nie je možný zápis priamo do obrazovky (teda niečo ako PRINT AT a podobne), t.j. ak sa zapíše riadok tak to čo tam už je nie je možné prepísať, iba ak sa zmaže celá obrazovka. Za posledné mesiace som sa v programe vcelku dosť  "vŕtal" a hľadal možnosti skrátenia celkovej dĺžky programu. A zadarilo sa.

__________________________________________________________

 

09.08.2022

Dnes uvoľnená verzia 1.09p (=patch, jedná sa o úpravy a skrátenie niektorých zápisov programových riadkov /ukázalo sa že zápis sa ešte stále dá skrátiť/, je tu aplikovaná jedna oprava v riadku 1630, kde v zápise zostala omylom dvojitá dvojbodka /moja chyba, ale program fungoval bez problémov/. Ostatné úpravy sa týkajú viacerých programových riadkov, pretože sa dal ich zápis ďalej zjednodušiť. Spomenutá chyba vo verzii 1.09 je už v programe odstránená.

Zdôrazňujem - pôvodná verzia 1.09 bola plne funkčná aj bez opravy spomenutého riadku.

 

menu - verzia 1.09p

 

Uvediem názorný príklad pôvodného zápisu programového riadku vo verzii 1.09:

 1105 GOSUB 2995:? "   U=";U;"DV=";DV;"PP=";PP;"LG=";LG;

 

Nový zápis toho istého programového riadku vo verzii 1.09p:

 1105 GOSUB 2995:? "   U="U"DV="DV"PP="PP"LG="LG;


Program - verzia 1.09patch je pre x-tal:


1.8432MHz
2.4576MHz
3.6864MHz
4.0000MHz
4.5000MHz
4.9152MHz
5.0000MHz
6.0000MHz

version 1.09patch.zip (34,92 kb)

 

Poznámka (25.10.2022):

Pretože som tu robil opravu tak som priamo do tejto verzie ešte urobil úpravu zobrazenia pri použití výberu (L), je to teraz prehľadnejšie.


SBC6502 + doska programátoru PROM74188 v jednom celku

_____________________________________________________

25.10.2022

V programových verziách rady 1.07, 1.09 a 1.09p bola chyba ktorá spôsobovala že po naprogramovaní pamäte sa automaticky priamo spúšťalo druhé kolo programovania s už následne predĺženým PGM pulzom - síce tento stav nespôsobuje poškodenie správneho obsahu už napálenej PROM, ale nebolo to určite to čo sa od programu očakávalo. Chyba je už opravená, na webe sú k dispozícii opravené programy týchto verzií.

Chyba nastala po vypadnutí jedného programového riadku z programu pri prepise častí programu do nových verzií programu - moja chyba, ospravedlňujem sa.

___________________________________________________________

12.09.2023

Všetky uverejnené programové verzie z tohoto článku boli dnes presunuté do samostatného článku:

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

(Všetky programové verzie v jednom balíčku + popisy dôležitých adries.)

V uvedenom odkaze sú uverejnené všetky vydané verzie programového vybavenia pre programátor PROM 74188:

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

06_2022 Blog, Notes.

By Administrator at júna 01, 2022 14:33
Filed Under: Blog

01.06.2022

Občas sa oplatí hľadať na ebay ...:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 17.

_____________________________________________________

02.06.2022

Posledná verzia programového vybavenia pre programátor 74188:

SBC6502 - 56 - PROM 74188 - last, best program v.1.09 lite.

_____________________________________________________

04.06.2022

Dnes som našiel krásne skonštatovanie stavu jedného poslanca ktorý je teraz najväčším miláčikom deštruktora od čias nákupu ruskej vakcíny a následnej návštevy Maďarska:

"Každá dedina mala svojho blázna. V modernej dobe každá politická strana má svojho blázna. A niekto to zdokonalil - blázon má svojho blázna."

_____________________________________________________

10.06.2022

Pre tester x-talov dorobená ešte jedna doplnková doštička:

X-tal oscillator board - no.5. X-tal tester shield.

_________

Disketová jednotka pre Atari z Južnej Ameriky, ešte pred niekoľkými dňami som o jej existencii vôbec nevedel  ...

SKYDATA SK551 Atari floppy unit - made by Argentina.

_____________________________________________________

12.06.2022

Slovenské medvede zjavne nečítajú nedávne vyhlásenie ministra Budaja:

Maco vegetarián - v praxi

___________________________________________________________

22.06.2022

Dvojitý napájací zdroj pre disketové jednotky  Atari - z Austrálie:

Dual power supply Atari 1050 /Atari XF551/.

_____________________________________________________

23.06.2022

Tak sme sa predsa len dočkali, konečne sú k dispozícii fotografie odstrojenej základnej dosky pre Atari 130XE a to v slušnom rozlíšení:

Photo - desoldered motherboard Atari 130XE.

_____________________________________________________

24.06.2022

Dńa 27.06.2022 uplynie presne 50 rokov od založenia legendárnej firmy Atari:

50 výročie vzniku Atari. 50 years since the founding of Atari.

_____________________________________________________

27.06.2022

Day "D" je tu, 50-ka Atari ...

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 17.

By Administrator at júna 01, 2022 11:36
Filed Under: Atari

Dnes to bude o tom čo sa podarilo - a je to k dostaniu napríklad na ebay.de a týka sa malého Atari. Bude to vlastne len také obrázkové leporelo, ale kto niečo na atárko zháňa si dosť pravdepodobne nájde to čo mu doma tlačí pätu. Keď sa na to pozerám tak sa zdá že nie sme na tom až tak zle a možno to ešte bude časom lepšie a lepšie. Bodaj by ...

Obrázky v článku sú prevzaté z ebay.de.



16MByte RAM, to by fakt už malo stačiť naozaj každému.


Adapter EPROM_FLASH_OS DIP32 PIN - AM27C010 to DIP28 PIN - AM27C256 8 bits_word

(Určené pre tých ktorí majú stály nedostatok potrebného priestoru v Eprom-ke.)

 

Adapter from the MOS 6502 to MOS 6502C SALLY processor for Atari XL _XE


Atari 400 800 130 and 65XE test cartridge


Atari FREDDIE CO61991-29

(náhrada obvodu Freddie)


Atari GTIA FIXER - CO14889-01

(oprava GTIA čipu)


ATARI XE 64KB to 128KB RAM Upgrade, C025953 RAMcontroller 130XE

ATARI XE Tastatur Membrane keyboard HQ

 

ATARI XF551 OS Hyper XF 5.25 or  3.5 ROM Chip


ATARI XL_ XE 2xOS ROM Kit 65XE  800XL_XE_ 130XE


DELAY LINE CO60472 ATARI 600XL 800XL

(náhrada originálnej oneskorovacej linky)

 

QARTZ ATARI CO12285 - quartz generator to ATARI 600XL 800XL


Quartz generator to ATARI XF551 CB101219 - 8.3333 MHz

(33.33MHz:4)


MMMU C025953 ATARI 65XE, 800XE, 130XE

 

Niečo pre milovníkov Atari 1050:

 

TOMS Multi Drive & HAPPY WARP 7.1 - TURBO TO ATARI 1050


TOP DRIVE - TURBO TO ATARI 1050

 

No a zlatý hrebíček (doslovne) som si ponechal na koniec,

sú dostupné dve verzie dosky pre Atari 800XL:

 

Pozlátená doska - Atari 800XL C061851 REV D remake black

 

Pozlátená doska - Atari 800XL C061851 REV D remake black

 

Pozlátená doska - Atari 800XL C061851 REV D remake blue


Pozlátená doska - Atari 800XL C061851 REV D remake blue

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: