Transformátory 9V/AC pre Atari.

By Administrator at júna 22, 2021 21:20
Filed Under: Atari

 

V ponuke TME 9V/AC transformátory od firmy HAHN, ktoré sa mimoriadne dobre dajú použiť do zdrojov na napájanie disketových jednotiek Atari 1050 a Atari XF551 (a vôbec všetkých zariadení od Atari ktoré vyžadujú napájanie 9V/AC, je ich celkom dosť).

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Majú oddelené 2x 9V/AC výstupy, pre použitie na napájanie disketových jednotiek je potrebné zapojiť obidva výstupy spolu (paralelne) na dosiahnutie väčšieho výstupného prúdu. Dajú sa použiť na mieste pôvodných transformátorov bez akýchkoľvek ďalších úprav. Pred rokmi sme veľmi ťažko zháňali niečo čo by malo malé rozmery a dalo sa priamo použiť ako náhrada za originálne napájacie transformátory, teraz to tu máme priamo na tanieri.


V prípade transformátoru BVUI3950098 (na hornej foto vľavo) každé samostatné vinutie je možné zaťažiť prúdom 1.33A/AC, paralelne zapojené vinutia umožňujú dodať prúd dvojnásobný. Mimoriadne dobre sa hodí pre nájanie neupravených disketových jednotiek Atari 1050 a Atari XF551.

Je na záťaž 24W. Rozmery: 68 x 57 x 32 mm


Transformátor BVUI3940063 (na hornej foto vpravo), jeho jedno vinutie dodá 1A/AC, paralelne zapojené vinutia dodajú už dvojnásobok tejto hodnoty. Toto sa sa zase hodí pre už upravené zdroje s DC/DC meničmi kde zaručene dodá potrebný prúd (vďaka použitu meničov je menší celkový odber disketovej jednotky). Aj napriek menšiemu dodávanému prúdu sa taktiež dajú použiť na napájanie neupravenej jednotky - ako sa ukázalo - zvládnu to.

Je na záťaž 18W. Rozmery: 68 x 57 x 27.5 mm



BVUI3950098                   BVUI3940063


Tieto trafá sa samozrejme dajú použiť aj na výrobu spínaných zdrojov - či už použijeme zapojenie zo spoločným stredom vinutí kde potom stačia na usmernenie iba 2 diódy (+ vyhladzovacia kapacita + napr. 7805 a máme zdroj 5V ktorý je v podstate zhodný s obsahom pôvodnej napájacej "tehly", teda zalievať to nemusíme, len nezabudnite použiť pre stabilizátor skutočne solídne veľký chladič !, najlepšie rebrovaný), alebo zapojíme vinutia za sebou a potom máme k dispozícii 18V/AC a po usmernení potom použijeme DC/DC spínaný zdroj na 5V. Tých možností je naozaj viacero a fantázii sa medze nekladú - a nemusí sa pritom ich použitie obmedziť iba na použitie priamo s Atari.

 

 

Sú malé, zahrievajú sa minimálne, dajú sa priamo umiestniť do pôvodných zdrojových skriniek pre disketové jednotky A1050 a XF551, sú priamo určené na napájanie 230V/AC, cena je tiež prijateľná. Posledná, nezanedbateľná výhoda - tieto transformátory po svojom pripojení na sieťové napätie určite nevrčia - a to ani náhodou ... (veľké plus oproti originálnym zdrojom).


Čo dodať ?

Do prerábky by sa mal púšťať len ten čo vie že bude robiť zo sieťovým napätím a teda že si je vedomý všetkého čo následne z toho vyplýva.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6809 - step3 - extended board 6809 +8kB RAM. Part-9.

By Administrator at júna 21, 2021 10:50
Filed Under: SBC8085-NCB85

Osadená MMU a zadrátkované pripojenie 74LS00 + RAM 6264.

 

Teraz do rozširujúcej dosky pridám SBC6809 ďalších 8kB RAM, teda je potom k dispozícii 40kB RAM. Nečakal som žiaden zázrak, ale drobné "zádrhely" sa predsa len objavili. Vyzerá to tak že Co-Co programovo akosi nie je priamo pripravené mať viac ako 32kB RAM, minimálne dostupný firmware ma v tom utvrdzuje. Síce 40kB je k dispozícii ale začína nesprávne rátať dostupnú RAM pomocou príkazu ? MEM. No, toto je ale len taký drobný "zádrhel", počítač funguje, pridaná RAM sa dá používať, takže je to len také skonštatovanie faktu o nesprávnom zobrazení ak naštartujeme počítač a zavoláme si ? MEM. Ale aj na toto existuje jednoduché riešenie aby sa voľná RAM spočítala správne, o tomto ešte bude pár slov neskôr.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Zapojenie vyžaduje aby čip 68B50 už fungoval v zapojení cez MMU !

(popis je v minulom článku)

 

Teraz k technickému riešeniu:

Pretože som nechcel "vyťahovať" zo základnej dosky potrebné signály Memory Read a Memory Write pomocou dvoch vodičov na dosku prídavnej RAM tak som nanovo pre ich opakovanú tvorbu použil jeden obvod 74LS00 (74ALS00). Síce to duplikuje už vytvorené signály na doske motherboardu - ale takto nemusím zasahovať do motherboardu (a to sa mi pozdáva), zase daň niečo za niečo. Obvodová zložitosť ? Nič strašného, je treba použiť len 1 čip navyše.

 

Poďme na vlastné zapojenie:

 

 Z čipu 74LS00 sa využívajú tri hradlá, to štvrté je zatiaľ nepoužité.

 

RAM je skutočne zväčšená, akurát ak zavoláme ? MEM (ak nemáme nahratý žiaden program) dostaneme záporné číslo veľkosti RAM. Nedalo mi, hľadal som riešenie - a našiel som, je veľmi jednoduché, ak si napíšete tieto 2 krátke riadky tak vždy dostaneme správnu odpoveď na veľkosť dostupnej RAM - a to aj pri RAM 32kB a aj pri RAM 40kB:


32500 IF MEM =>0 THEN ? MEM

32510 IF MEM<0 THEN ? MEM+65536


problém je vyriešený - voľná RAM ukáže správny výsledok a potom je to 40164 free byte (a reálne je to vlastne o niečo viac, pretože v tom nie su započítané spomínané 2 riadky programu - ak zadáme priamo príkaz ? MEM +65536 tak je to číslo rovné 40208 byte - tento príkaz platí iba pre verziu s 40kB RAM). Jednoduché, nie ? Takže - ak Vám nevadí trochu zvláštny výpočet voľnej RAM pomocou spomenutých 2 riadkov, alebo použijete priamy príkaz z predchádzajúcej vety tak máte teraz k dispozícii 40kB RAM. Proste akonáhle je program dlhší ako 8kB tak začne premenná MEM správne počítať veľkosť voľnej RAM. Pretože zväčšenie RAM bolo len také zahrievacie kolo tak takáto "zvláštnosť" ma nijako neobmedzuje, nakoniec - RAM sa dá vždy z pätičky vybrať - alebo zablokovať prístup do nej pomocou DIP switchu (na to tam je - mimo iného, ale to teraz popisovať nehodlám, je to celé zapojené na univerzálke, takže predrátkovať podľa potreby sa to dá vždy, ako vidieť na doske je voľného miesta viac ako dosť).

 

Na mieste 74LS00 som otestoval aj čip 74ALS00, obidva typy tu idú naprosto bez najmenších problémov, t.j. sú zameniteľné. Použitá RAM 6264  má prístupovú dobu 100ns (pomalšiu doma nemám). Rýchlejšia RAM (70ns a pod.) je na tomto mieste zbytočná, SBC6809 ide na 1.8432MHz takže všetka ďalšia RAM s prístupovou dobou pod 250ns vyhovuje - na druhú stranu tak pomalé statické RAM ani nie sú k dispozícii ...

 

Jediným problémom pri stavbe bolo málo miesta na doske pre drátkovanie, čip RAM som posadil príliš blízko externého bus konektoru, je tam potom spústa vodičov - moje trošku blbé zvolenie rozmiestnenia súčiastok. Ale popasoval som sa s tým a aj napriek tomu som zapojenie dotiahol do funkčného stavu.

 ____________________________________________________________

Dodatok:

V tomto článku tu bol predtým popísaný problematický štart SBC6809, ktorý občas trval aj 5 sekúnd, niekedy dokonca bolo potrebné stlačiť aj Enter - ako sa ukázalo problém nebol v samotnom SBC6809 a ani v jeho dorobených súčastiach - tak som začal pátrať čo tieto záseky a nekonzistenciu pri práci s SBC6809 spôsobuje. Najprv som si myslel že to spôsobujú pridané veci, ale ani odstránenie pridanej RAM a ani prejumprovanie čipu 6850 do pôvodného nastavenia nepomohlo (čip 6850 Motorola je z Atari ST, kde bežal na zbernici >7MHz). Pre istotu som ešte čip 68050 vymenil za iný, ale tak isto s anič nezmenilo. Potom sa to už začalo vyjasnievať - ako som zistil tieto trable pri štarte SBC6809 mal na svedomí použitý "načatý" prevodník USB↔RS232, po jeho výmene za iný (celkom nový) predtým popisované problémy okamžite zmizli (preto som v tomto článku odstránil text o týchto problémoch, celkom zjavne za to mohol poškodený prevodník, smola bola že sa akurát chyby začail prejavovať práve po inštalácii rozšírenia RAM ...). No a odvtedy sa kompletne celá zostava SBC6809 správa ukážkovo a funguje na jednotku.


Na obrázku sú jumpery v pozícii pôvodná adresácia 6850, t.j. bez pridanej RAM.

(Jumpre posunuté napravo o jednu pozíciu = adresácia beží cez PROM 74188.)

_____________________________________________________________

Ak ľavé oko dovolí (momentálne som v rekonvalescencii), tak ako ďalší krok bude nasledovať pripojenie čipu 8255A, t.j. budú k dispozícii 3x 8bit porty ktoré môžeme ľubovoľne nastaviť ako vstupné alebo výstupné - vec ideálna na nejaké ovládanie a riadenie.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 51 - PROM 74188 - best program v.1.05a.(1.05b)

By Administrator at júna 10, 2021 08:30
Filed Under: SBC6502

A je tu ďalšia programová verzia, už 1.05a (1.05b) pre programátor PROM 74188. Previedol som ešte zopár zmien ktoré považujem za dobré (a účelné) a sú vhodným doplnením doteraz používaného programového vybavenia.

 

SBC6502 + doska programátoru PROM 74188.


Upozorňujem na to že komunikácia SBC6502 verzus PC beží v Hypertermináli a pre toto prepojenie je aj napísané programové vybavenie, potrebné nastavenia sú priložené, použitie nastavenia na ANSI je potrebné na to aby prichádzalo k mazaniu obrazovky - štandartným príkazom je CLS pre BASIC - tento príkaz nemá SBC6502, je nahradený príkazom PRINT CHR$(12) ktorý v emulátoroch rady VT100 nefunguje.

 

Tak sa na to pozrime:

 

 

 

Úvodná hláška.

 

Zmeny oproti verzii 1.04g:


- jedná sa hlavne o interné rozmiestnenie hlavného menu, vyžiadali si to zmeny v zobrazení menu, úvodná obrazovka sa zase vrátila do režimu "chudého muža" (šetrím RAM, ukázalo sa to ako dôležité - i keď voľnej RAM je stále viac ako dostatok).


- zmenilo sa zobrazenie hlavičky programu, obsahuje dátum vydania a tiež použitú rýchlosť x-talu, plus pribudlo upozornenie že v programe už nie sú použité pomocné REM riadky (REM poznámka zostáva zachovaná iba v jedinom programovom riadku - a to v riadku 9005).


- obsahy dôležitých konštánt a premenných (riadok 1002) sa zobrazujú trvale priamo v menu, t.j. netreba ich vyvolávať dodatočným stlačením klávesy, je priamo prehľad o dôležitých informáciách, vďaka tomu zákonite prišlo k odstráneniu hidden voľby (G) ktorá dokázala vyvolať údaje na displej v menu.

 

- pridaná hidden voľba (O), ktorá dokáže priamo prepnúť z módu manual Data On do módu opačného, t.j. manual Data Off.

 

- v akom sme režime vidíme v riadku s príkazom (W), ak je Manual Data OFF tak nie je žiadna hláška, priamo môžeme napaľovať, ak je ale zapnutý režim Manual Data ON tak nie je možné priamo spustiť príkaz (W), musíme ísť cez (S) - t.j. jedná sa o preprogramovanie už predtým napálenej PROM, alebo použiť príkaz (O), ktorý dokáže prepnúť do opačného režim (tak isto potom dokáže opakovane medzi týmito režimami prepínať - teda ak to považujeme za potrebné).


- ujednotenie zobrazenia voľby po stlačení klávesy v menu, vždy sa na displeji v následnom kroku zobrazí ktorá klávesa z menu voľby bola stlačená (a to aj po vyčistení obrazovky), je to jednoduchá pomôcka aby sme sa nestratili v tom kde sa práve nachádzame v programe.

 

- úplne nový spôsob kontroly či je hodnota LG (riadok 1002) v povolenom rozsahu jej hodnôt  1 2 (kontrola zbieha v postupnosti desatinných čísel), je to teraz programovo ošetrené celkom inak (zase som mimo iného ušetril niekoľko byte na výslednej dĺžke programu).

 

- zmenené zobrazenie chybovej hlášky pri zle zapísanej hodnote LG v riadku 1002.

 

- bol znížený rozsah povolenej maximálnej dĺžky napaľovacieho impulzu z hodnoty 100msec na max. 50msec (uvedomil som si že takto povolená maximálna nastavená hodnota plne postačuje, v druhom kole to číní 75msec), pri nastavení premennej LG=2 potom dostávame v druhom kole dĺžku programovacieho impulzu =100msec - a to by už malo stačiť aj na vola ... nielen na obyčajnú PROM.

 

Zmena dĺžky PGM pulzu na 24msec.

 

Nový vzhľad menu, verzia 1.05a:

Základné nastavenie parametrov.

(Okamžite sa prejaví v nastavení dĺžky PGM pulzu do druhého kola na 36ms, t.j.

na 1.5 násobok nastavenej hodnoty, viď obsah LG=1.5.)

 

Podrobnejšie:


- konečne sa kontroluje v programe aj doteraz nevyužitá premenná ID z riadku 9000, ak nesúhlasí ID (musí byť =32) tak nie sú k dispozícii platné Data riadky pre PROM 74188 a program sa stopne.


- verzia programu 1.05a (a vyššie) má už zo seba zámerne odstránené poznámky, a vďaka tomu bolo potrebné vo verzii 1.05a nanovo doriešiť odkazy ktoré smerovali práve na tieto riadky. Vďaka skráteniu programu som potom nemusel riešiť chyby ktoré sa objavovali pri plnej dĺžke programu nezverejnenej verzie 1.04h ak boli použité všetky REM riadky, takže skrátenie vlastného programu dáva zmysel, prišlo tým aj k miernemu zvýšeniu rýchlosti vykonávania programu (o pár %, ale pre prácu vlastného programu to nie je podstatné), hlavne pri napaľovaní. (Program už počas vykonávania nemusí prechádzať cez REM riadky ktoré boli v ceste pri používaní napaľovacieho pulzu a pritom slúžili len na porozumenie toho čo sa v ktorých riadkoch programu práve vykonáva).


- zdá sa že rozsahom použitých premenných a všetkých "fičúriek" použitých v tomto programe som sa dostal na pokraj možností inštalovaného Basicu (verzie 1.04g sa to ale nijako netýka, tam je všetko ešte v pohode) a teda to aj určilo a viedlo k finálnej uvedenej "odtučňovacej kúre" vlastného programového vybavenia. Proste pri ďalšom zväčšení programu sa už objavovali problémy (dĺžka programu dosahovala už cca 21.400 byte), ale ako som zistil - stačilo vymazať úvodnú hlavičku (pôvodne prevzatú z 1.04g) a zase sa to správalo normálne (ušetril som tým asi 900 byte). Objavila sa jedna chyba na ktorú som narazil - pri testovaní dĺžky premennej LEN(A$) - pri vkladaní hexa čísla sa objavovalo číslo ktoré nebolo rovné správnej dĺžke (malo mať hodnotu =2) ale bolo vždy menšie o -1. Jasnačka, dalo by sa to v programe ošetriť, ale takáto hrubka avizovala že problémy sú už za dverami - a tak sa začalo redukovať. Zjavne to súvisí  s tým že hlavička bola v začiatočnej časti programu, po jej premiestnení do spodnej časti programu to zase fungovalo v poriadku (do toho ako SBC6502 spravuje samotné Basic premenné akosi celkom nevidím). Napriek všetkému už začínam tušiť kde je problém (asi problém bol /mimo iného/ s definovaním B$ až v strede programu) prehodil som to a urobil radikálnu odtučňovaciu kúru - a skutočne, pomohlo to. Dosť je nepríjemný fakt - programový riadok má maximálnu dĺžku iba 72 znakov, t.j. nie vždy som "napratal" do jedného riadku všetko čo by som potreboval a sú teda potrebné pomocné barličky. (Odsedel som pri postupnom vývoji programového vybavenia celkom slušnú dobu, hlavne tento rok - ale bavilo ma to. A hlavne - tým že som sa tomu venoval tak som celkom slušne v obraze kde som čo v programe robil a nastavoval, čo je asi najväčšia devíza ktorá sa mi počas vývoja dostala.)

 

Približne po roku od začiatku fungovania programátoru (vtedy bola k dispozícii prvá uvoľnená programová verzia 1.02) som vytvoril verziu 1.03 (02/2021) a potom pekne vždy po mesiaci zase ďalšiu verziu (1.04, 1.04g, 1.04e,  - presne ako sa vždy ukázalo že je potrebné program ďalej upravovať. Ako to slušne napísať, po zverejnení novej verzie programu som pekne krásne večer tesne pred spaním vždy dostal nápad čo tam ešte do programu dorobiť - a tak za posledných 5 mesiacov som vytvoril postupne niekoľko ďalších programových verzií. Teraz to má pracovné označenie verzia 1.05a, napriek tomu som s výsledným stavom programu celkom spokojný, i keď nejaké tie stovky byte na dĺžke by sa ešte určite dali ušetriť.

Príjemné a potešiteľné zistenie je to že aj napriek postupnému vývoju program naďalej dokáže to čo sa od neho očakáva - naprogramovať PROM 74188 (tak ako na začiatku) a popritom ešte pribudli nejaké tie pomocné "drobotiny" ktoré sú obsiahnuté v programe navyše.


LaughingLaughingLaughing

____________________________________________________________

Poznámka k verzii 1.05a:

Ak chce niekto mať stále k dispozícii dlhšie programovacie impulzy už priamo v prvom kole (teda až do 100msec) - treba v programe do riadkov 1610 a 1620 umiestniť tento pozmenený obsah:


1610 INPUT " New PGM pulse length (allowed range: 1-100msec)";PG
1620 PRINT:IF PG<1 OR PG>100 THEN GOSUB 1999:GOTO 1600


Stále treba mať na pamäti že štandartne druhý programovací pulz je 1.5 násobkom prvého, t.j. pri nastavení na 100msec pulz bude mať programovací pulz pre druhé kolo programovania (ak nezbehne bezchybne programovanie v prvom kole) už dĺžku =150msec.

___________________________________________________________

 

Program - verzia 1.05a a 1.05b je pre x-tal:
1.8432MHz
2.4576MHz
4.0000MHz
4.5000MHz
5.0000MHz

version 1.05a.zip (28,13 kb)

version 1.05b.zip (27,82 kb)

____________________________________________________________

 

Najnovšia programová verzia 1.05b (02.08.2021):


Jeden bug som vo verzii 1.05a našiel - pri ručnom vkladaní dát na preprogramovanie PROM prichádzalo po zadaní všetkých 32 byte k vypísaniu chybovej hlášky (Wrong input !) - pritom ale bolo všetko O.K., v samotnom listingu programu tejto verzie je už táto chyba chyba opravená. Pri tej príležitosti som sa zase do programu "zavŕtal" a urobil som aj ďalšie úpravy ktoré ďalej zmenšili jeho výslednú veľkosť, je už označený ako verzia 1.05b. Celková dĺžka programu sa zase o niečo skrátila.

 

Zmeny vo verzii 1.05b oproti verzii 1.05a:

 

- do hidden voľby (I) pribudla možnosť priameho prepnutia (kedykoľvek) z módu Data On do módu Data Off (a naopak), občas sa to môže hodiť, vďaka tomu zmizla z ponuky hidden voľba (O), už nie je potrebná

 

- na obrazovke menu je zvýraznené ak je zapnutá voľba Data On, je to v riadku voľby (W)rite

 

- v programe je už dôsledne využívaná možnosť príkazu TAB(x)

 

- vlastná sekcia napaľovania je stesnaná do menšieho počtu programových riadkov

 

- pribudla premenná NS cez ktorú je možné lepšie nastaviť čakaciu slučku v riadku 2000, teraz stačí zadať NS=3:GOSUB 2000

  (je to ekvivalent zadania = GOSUB 2000:GOSUB 2000:GOSUB 2000)

 

- celý program je v menšom počte programových riadkov, ušetrených je niekoľko sto byte výslednej dĺžky programu


Hlavné menu, verzia 1.05b, zrušená hidden  voľba (O), už nie je potrebná, jej príkazy

sú obsiahnuté priamo cez hidden voľbu (I).

(Teraz v tomto okamžiku na obrázku nie je aktivovaná možnosť preprogramovania.)
verzia 1.05b

Aktivovaná hidden voľba (I), tiež dostupné cez menu postupným stlačením (S) a potom (I),

verzia 1.05b.

Už aktivovaný mód preprogramovania PROM, verzia 1.05b.

Ukážka znázornenia blokovania (W) ak je už nastavený mód preprogramovania.

Info je priamo v menu, verzia 1.05b.

(Voľba (I) z predchádzajúceho obrázku.)

Takto vyzerá upozornenie ak máme aktivovaný mód preprogramovania a aj tak skúšame zapisovať 

cez voľbu (W) v menu. Nepovolí nám to, treba ísť cez (S) a potom (P), verzia 1.05b.

(Tieto voľby sú určené na používanie len skúsenejším.)

 

P.S.:

Asi sa k tomu dokopem že urobím verziu programového vybavenia bez zaradenej možnosti reprogramovania, toto by malo naozaj výrazne skrátiť celkovú dĺžku programu a teda by to bolo napokon omnoho prehľadnejšie, predsa len nie každý túži (a potrebuje) PROM niekedy preprogramovať. Ak to niekto potrebuje - má to k dispozícii a teda je to dostupné vo verziách 1.05a a 1.05b.

Poznámka:

No, uvidím ... možno pôjdem do toho keď dostanem chuť sa ešte niekedy v programe vŕtať, všetky nasledovné verzie programu idú cestou dôkladného "chudnutia" a teda výrazne sa skráti celková dĺžka programu.

_________________________________________________________________________________

V uvedenom odkaze sú uverejnené všetky vydané verzie programového vybavenia pre programátor PROM 74188:

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6809 - step2 - extended board 6809 - MMU + reset. Part-8.

By Administrator at júna 02, 2021 10:00
Filed Under: SBC8085-NCB85

Dnes si ukážeme ako je zapojená MMU - Memory Management Unit (na tento účel je tu použitá PROM 74188) na rozširujúcej doske pre SBC6809 a vzájomné prepojenie MMU na čip 68B50 na základnej doske SBC6809, plus je tu aj obsah ktorý do MMU treba naprogramovať.


 

V prvom rade si musím pripraviť univerzálnu doštičku na ktorej sa bude rozšírenie realizovať. Na tejto doštičke sú už pripravené pätičky pre ďalšie rozširovanie a sú tak isto dopredu urobené napájacie rozvody, zrealizované je ale len zapojenie MMU a ide samostatný prívod k čipu 68B50 na základnej doske SBC6809, čip 68B50 je prepnutý tak aby mu stačil iba CS2(neg.), prečo - je popísané v predchádzajúcom článku.


Tu som už ťahal aj ďalšie prívody - o tom v ďalšom pokračovaní.


Prívod ext.BUS na hornú dosku je realizovaný dlhšími prívodmi, pomocná doska pre 68B50 má svoju stavebnú výšku a tak treba rátať s miestom, teraz sa to tam bezproblémovo zmestí a tieto dlhšie prívody na hornú dosku nespôsobujú žiadne prevádzkové problémy.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Najprv ukážem plné zapojenie MMU (PROM 74188). Dekódovanie prebieha po 2kB, tu to plne dostačuje. Je tu možné použiť viaceré kombinácie ako využiť pripojenia jednotlivých CS (chip select). Upozorňujem - nie je to plne využité a teda pripájam podstatne menší počet odporov a výstupov !

 

 

Pre zapojenie ktoré používam netreba zapojiť úplné dekódovanie všetkých 8 výstupov (Y1Y8), stačí zapojiť iba Y1 Y4, pritom Y4 je už rezerva na ďalšie použitie. (Výstupy Y5 Y8 sa dajú použiť len vtedy ak nepoužívame Y2 ! - platí to aj naopak.) Nevidím v tom problém, pretože je to to zapojené na univerzálke a ak by som potreboval zapojiť niečo inak tak sa to jednoduche predrátkuje tak ako treba. Je to proste nachystané na možné pripojenie väčšieho množstva periférií.


Použité MMU rieši to, že CS pre ACIA (68B50) nie je na doske SBC6809 dekódované úplne, t.j. zaberalo celých 8kB, teraz dekódovanie prebieha v kroku 2kB a teda mohol som tam umiestniť CS pre 8255A a tiež jednu rezervu pre ďalšie CS. A ak nepoužijem dodatočných 8kB RAM mám k dispozícii 4x CS pre ďalšie periférie.

 

Nasleduje reálne zapojenie MMUe6809 ktoré spomínam v predchádzajúcom odstavci:

 

Zapojenie Resetu na prednej strane dosky je jednoduché, prístup je omnoho príjemnejší ...


a pripájam aj obrázok z minulého článku aby bolo vidieť vzájomné prepojenie:

(je to názornejšie)

 

Všetky 3 jumpre sú teraz zapojené v pozícii 1-2.


Vlastné prepojenie kábliku k 68B50 na hornej rozširujúcej doske:

 

Dtto, prívod k MMU je rozpojený - len pre foto, inak bez pripojenia by to nefungovalo.

 

Použité odporové pole na doske je 5x 4k7, jeden výstup zostáva nezapojený.

 

Ak je toto oživené a počítač po zapnutí funguje tak je vyhraté, môžem pokračovať a pokúsiť sa sprevádzkovať ďalšiu časť - pridať SBC6809 ďalších 8kB RAM a teda mať celkove 40kB RAM. (Bude popísané v pokračovaní.)

Poskladal som to, zapol, SBC6809 nabehol na prvú dobrú, no problem. Jedinú výhradu mám - a to sám k sebe, nebol celkom dobrý nápad dávať tie pätičky tak tesne k expanznému slotu, celkom slušne mi to spôsobilo problémy pri ďalšom potrebnom drátkovaní - málo miesta. Ak posuniete pätičky od konektoru tak o 4 dierky ďalej nič tým nepokazíte a bude sa to zapájať o poznanie jednoduchšie (a príjemnejšie). Síce sa to dá zvládnuť aj tak ako to je, ale je dobré ak si stavbu zbytočne sám sebe nekomplikujem ... stalo sa, idem ďalej.


Priamy vodič z MMU ktorý ide na čip 68B50.

 

Teraz sa ale vrátim k samotnému obsahu Memory Management Unit:

 

74188 PROM MMU for ext.board SBC6809 ver.2

0000: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0010: EE DE BE 7E FD FB F7 FF FF FF FF FF FF FF FF FF


Data:

9000 C$="MMU ext. board 6809 v.2":ID=32:RETURN
9001 DATA 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255
9002 DATA 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255
9003 DATA 238 , 222 , 190 , 126 , 253 , 251 , 247 , 255
9004 DATA 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255 , 255
9005 CRC= 7902 :RETURN:REM CRC in (dec) form !

Y1 = CS RAM 8kB 8000h-9800h
Y2 = CS ACIA 6850 A000h
Y3 = CS 8255A A800h
Y4 = CS rezerva B000h
Y5 = CS 8000h
Y6 = CS 8800h
Y7 = CS 9000h
Y8 = CS 9800h

Poznámka:

Všetky CS sú aktívne v nule, môj editor textu nedokáže vypísať CS(neg.) priamo.
 
Pozor, nie je možné skombinovať naraz používanie Y1 a Y5,Y6,Y7,Y8 ! (Buď Y1, alebo iba Y5,Y6,Y7,Y8)

(Buď použijeme namapovanie RAM 8kB alebo máme 4x samostatné CS.)

 

Poznámka:

V zozname obsahov PROM 74188 je uvedená aj verzia č.1, ktorá podporuje iba použitie výstupov Y1Y4 (program č.22), čo tak isto plne postačuje ak neplánujeme použiť výstupy Y5 Y8 (teda už nemôžeme použiť prídavnú RAM, ruku na srdce - pritom naozaj ju až tak veľmi netreba):

http://blog.3b2.sk/igi/post/SBC6502-38-PROM-74188-obsahy-contens-part-2_2.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

06_2021 Blog, Notes.

By Administrator at júna 01, 2021 08:23
Filed Under: Blog

01.06.2021

Malo by tu byť leto, ale obávam sa aby sme tento rok nemalo leto dvojtýždňové, pri tomto počasí sa ťažko dá predvídať ako to bude.

___________________________________________________________

02.06.2021

Základné zapojenie MMU na extended doske pre ďalšie rozšírenie možností SBC6809:
SBC6809 - step2 - extended board 6809 - MMU + reset. Part-8.

____________________________________________________

10.06.2021

Verzia programového vybavenia pre programátor PROM 74188:
SBC6502 - 51 - PROM 74188 - best program v.1.05a.

_______________________________________________________

16.06.2021

10-teho som mal problém s okom, akurát ako som vydal článok, následne celý piatok som od rána do 15.00 strávil na očnej klinike a výsledok je ten že teraz si musím dávať pozor na ľavé oko, t.j. pár dní si dám pauzu s nejakou robotou na webe - a tak isto aj zo spájkovaním, ono s jedným okom mi to akosi nejde tak ako by som si predstavoval. Takže ... asi takto. Človek mieni, život mení.

_______________________________________________________

17.06.2021

Fejtón - medveď a my.



Síce som tých pár riadkov napísal iba pred pár dňami a teraz sa nevyhnutné už stalo skutočnosťou.
Prvý človek na Slovensku zabitý medveďom. Pri všetkej úcte k zosnulému a jeho rodine sa na to skúsim pozrieť aj inak.

Dúfam, že to že som článok skoro celý napísal ešte pred týmto nešťastím ma trochu ospravedlní vo Vašich očiach.  

Minister životného prostredia drmolí vety o tom, že treba ustanoviť komisiu atď. Nemala tá komisia existovať už dávno a dávno aj doriešiť nejaké závery z toho vyplývajúce ? Zase raz hasíme až keď vypukne požiar.

Pozrime sa na to s nadhľadom - žeby sa použila parita 1:1, jeden maco, jeden poľovník ? Žeby sa potom sám strelil ?
Alebo si počká na prvého turistu a skóre bude zarovnané ?
Akurát sa desím pri takejto parite ak by tam bola medvedia rodinka a na vychádzke by niekde boli rodičia s deťmi ... radšej už nedomýšľam.

Teraz tu máme fakty - maco je pôvodný zvierací obyvateľ lesa, čiže podľa nových kritérií mu tam nemáme čo liezť. Zaujímavá by bola štatistika za dobu Slovanov - o koľko sa tým ochudobnil náš genofond. Tak isto za Uhorska určite medvede robili zlo a neviem či naháňali aj Maďarov. (Tí boli páni, asi v lese boli málo, takže veľmi asi nie.)
Alebo fungovala jednoduchá matematika - macov vtedy bolo podstatne menej ...

Včera v Novom Smokovci vliezol maco do kuchyne. Pred pár dňami napadol medveď človeka, boli toho plné noviny. Čakáme aby boli ďalšie prípady na vyhodnotenie ?

Dnes sa pozerám z okna a na sídlisku pred domom práve prerezávajú radikálne stromy. 17.6. ... Žeby dnes, práve teraz v lete bolo obdobie vegetačného kľudu ?
Heslo : "Zabi bobra, zachrániš strom !" je naozaj známe.  Čo bude s pracovníkmi ZÁRESU po tejto robote, alebo ako sa dnes tie služby (komunálne ?) volajú ? To tam naozaj nemajú nikoho kto by sa aspoň trošičku rozumel stromom ? Alebo tam sedí niekto vo vedení kto je dobrý kamarát s niekým a teda nejaká odbornosť je potom v pérdeli. Tak ako vždy - a všade.

_______________________________________________________

21.06.2021

SBC6809 + pridaných 8kB RAM =40kBRAM:
SBC6809 - step3 - extended board 6809 +8kB RAM. Part-9.

_______________________________________________________

22.06.2021

Vhodné transformátory pre použitie v zariadeniach Atari:
Transformátory 9V/AC pre Atari.

 

_______________________________________________________

28.06.2021

Dnes +- by malo uplynúť 49 rokov od založenia firmy Atari. Letí to ...

_________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: