Napájací zdroj 03. ATARI power supply.

By Administrator at júla 29, 2012 23:06
Filed Under: Atari

Už dávno na mojich stránkach nebolo nič písané o pôvodných originálnych zdrojoch pre napájanie malého Atari. Tak som si povedal že zase o tom  "naklepem" pár riadkov keď som získal jeden odkaz na www.atariage.com.

Lenže po čase keď som začal písať naozaj podrobnejší článok na tému napájacích zdrojov pre malé Atari som zistil nasledovné:

 

Pretože tých chýb v pôvodnom článku od B.Poehlanda je príliš veľa, tak sťahujem pdf verziu zosvojich stránok, jednoducho taký paskvil u mňa nebude. Neviem posúdiť či je to chyba autora alebo redakcie, ale výsledok je des, takže dávam od toho ruky preč.

 


 

Na konci máte link na už opravené údaje o napájacích zdrojoch pre malé Atari kde som už chyby opravil a teda nie je v tom taký mrdník ako v originálnom článku.

___________________________________________________________

Pre tých, ktorých to zaujíma viac sú tu odkazy na predchádzajúce dva články k danej téme o zdrojoch pre malé ATARI:

Prvá časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj.aspx

Druhá časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-02-ATARI-power-supply.aspx

_______________________________________________________________________________

27.09.2017

Nakoniec som sa na danú rozpísal podstatne viac odkaz na novú sériu článkov je na koci odstavca.

Podrobný popis najznámejších napájacích zdrojov pre malé Atari nájdete v retro miniseriáli tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajacie-zdroje-Atari-600XL-800XL-130XE-800XE-65XE-XEGS-Power-supply-Atari-introduction-part-0.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI má 40 rokov. ATARI is 40 years old.

By Administrator at júla 12, 2012 13:22
Filed Under: Atari

Priznávam že s tým dátumom meškám, jednoducho som nemal čas, mrzí ma to, ale ATARI prežilo horšie veci ako to že som ja nestihol termín ...

Teda dnes má ešte o kúsok viac.


Termín vzniku je presne 27.06.1972 - a to je už poriadne ďaleko dozadu.


V tomto kratučkom článku sa budem venovať len začiatkom firmy, je to len pripomenutie toho výročia.


Nolan Bushnell je právom uznávaný ako zakladateľ, alebo ak chcete ako otec počítačovej zábavy. Narodil sa 05.02.1943 v Clearfielde v štáte Utah (USA), v mormónskej rodine.

Preskočím jeho detstvo - už vtedy zaujímala ho elektronika a tak sa postupne dával týmto smerom. V roku 1963 sa dostal na University of Utah a tam sa dostal k vtedajšiemu výkriku počítačovej techniky – DEC PDP-1. Tam si prvýkrát vyskúšal niečo ako počítačovú hru.

V roku 1967 Nolan práskol do toho – oženil sa. Jeho žena sa volala Paula (neskôr sa s ňou rozviedol), v tom čase nastúpil do spoločnosti AMPEX (starší si pamätajú obrovské AMPEXové pásky na záznam videa z tej doby a obrovité videomagnetofóny dosahujúce výšky skrine).

Spoločnosť založil  ako som už spomínal na začiatku, dňa 27.06.1972Nolan Bushnell  spolu zo svojím spoločníkom  a priateľom – bol ním menej známy Ted Dabney.  Obidvaja do tejto firmy vložili základné imanie – 250 dolárov.

Meno spoločnosti bolo Atari, Inc.

Názov firmy pochádzal z japonskej hry GO a logo charakterizovalo japonskú sopku Fudži. Zo začiatku sa spoločnosť orientovala na televízne hry a hracie automaty. Nolan Bushnell nebol v oblasti počítačov nováčikom a to tiež rozhodlo o úspechu.

Trošku  histórie:

Vo firme Ampex viedol vážne debaty zo spoluzamestnancom Tedom Dabneyom o svojich názoroch na počítačové hry a tiež  o tom, ako prepracovať Russelovu hru Space War z veľkého počítača do podoby herného videoautomatu na mincu (Space War bola tá hra čo si skúsil na DEC PDP-1).  Predstava bola jasná  - hodili by ste do automatu mincu  a mohli by ste sa istú dobu hrať. Tak to bolo bežné napríklad aj u pinballových stolov. Výhodou špecializovaného herného automatu by samozrejme bola jeho cena -  nebolo by treba mať k dispozícii  drahý a veľký počítač. Kolega Dabney bol touto myšlienkou nadšený, žiadny takýto videoautomat doposiaľ nikdo nevymyslel a aj jemu se to od začiatku pozdávalo ako dobrý nápad. Preto sa obaja v zápätí pekne krásne pustili do práce – bolo to v malej dielni priamo u Nolana doma - v izbe jeho druhej dcéry. Projekt sa utešene rozrastal a  Nolanova dcera sa za krátku dobu musela sťahovať do inej miestnosti.

Veľmi rýchlo sa ale objavil problém – peniaze, potrebovali urýchlene investora.. Skúsili teda logicky svoju zamestnávateľskú firmu - Ampex. Ale ako to už býva ich zamestnávateľ záujem nemal a tak im nezostalo nič iné ako v marci roku 1971 firmu opustiť.

Svoj prvý videoautomat dokončili počas leta 1971. Videohra mala názov Computer Space (bola urobená pre spoločnosť Nutting Associates), hra ale predbehla svoju dobu a neuspela na trhu (vyrobilo sa asi len okolo 1500 kusov).


Computer Space:

Hra bola bohužiaľ príliš zložitá na ovládanie, bez naštudovania manuálu to nešlo ...



V jednom z neskorších rozhovorov Bushnell vysvetľoval, v čom videl hlavný problém svojej prvej počítačovej hry:


"Abyste mohli hrať, museli ste si prečítať návod - ale ľudia ho nechceli čítať. Aby som bol úspešný, musel som prísť s inou hrou - s takou, aby ľudia vedeli ako ju hrať. Niečo tak jednoduché, že by to mohol hrať trebárs aj opilec v nejakom bare ..."


Prvá hra se teda neujala, ale čas Bushnella mal predsa len prísť - s nástupom firmy Atari.


Nolan Bushnell a Pong:


Prvým produktom novej spoločnosti bola známa hra Pong, bola to prvá  skutočne rozšírená videohra na svete. Práve Atari stálo u vzniku všetkých  známych "požieračov mincí",  ktoré dnes nájdete v každej herni. Hra Pong – jej  vývoj stál necelých 1000 dolárov a hneď potom, čo bol jej prvý exemplár umiestnený v jednom bare v kalifornskom Sunnyvale bolo jasné, že sa začína nová éra zábavného priemyslu. Tá historka je tak známa že až rozmýšľam či ju mám ešte znova uviesť. Na druhý deň po nainštalovaní hracieho automatu volali že sa pokazil. Po príchode na miesto zistili že problém je niekde inde - kasa na mince bola úplne preplnená a automat nebral ďalšie mince a odmietal tým aj spustiť hru ... Pong zaznamenal obrovský úspech (len v roku v 1973 sa predalo skoro 10.000 kusov ...), na základe toho v roku 1974 vydala Atari jeho domácu verziu – bolo to herné zariadenie , ktoré umožňovalo hrať iba jednu hru - Pong.


Bola to jednoduchá hra a to bol aj základ jej úspechu:



Hra Pong:

automat (1972), domáca verzia(1974)


Málokto vie, že Nolanovi Bushnellovi, známejšiemu z dvojice zakladateľov (druhým je Ted Dabney), pomáhal v tej dobe ešte málo známy zamestnanec Steve Jobs vyriešiť otázku redukcie použitých čipov v automatoch Breakout. Jobs len zhrabol uznanie, ale „špinavú“ prácu zaňho urobil budúci kolega Steve Wozniak, ktorý sa poriadne naštval, keď sa dozvedel, že Jobs zlízol smotanu a ešte si nechal zaplatiť za prácu iných. Wozniak podstatne redukoval počet použitých čipov v konzoli – za to bola odmena, ale Jobs ju rozdelil diplomaticky to nazvem značne „nesymetricky“ vo svoj prospech.

V úvodných rokoch vládla vo firme punková atmosféra, vo výrobnej hale sa preháňali motorky, vo veľkom sa fajčila marihuana. Produkcia v takýchto podmienkach bola tucet automatov za deň.

Jedny z prvých Pongov, ktoré boli rozvezené nákladným autom po štáte Kalifornia, nemali nádobu na mince, ale štvrť doláre padali do fľaše od mlieka ... Atari sa napriek úvodným finančným problémom a právnickej ťahanici s tvorcom Magnavox Oddysey, že mu bol ukradnutý nápad na Pong, stala najrýchlejšie rastúcou firmou na území Spojených štátov.  Ale bolo treba stále viac peňazí a to už bolo miesto pre giganta v oblasti zábavy a filmového priemyslu. Prvým majiteľom Atari sa stala spoločnosť Warner Bros., ktorá firmu od Bushnella kúpila za 28 miliónov dolárov, aby mohol vôbec dokončiť Atari 2600. Ešte pred podpísaním kontraktu bol pre Nolana poslaný súkromný tryskáč, na palube ktorého podával sendviče Clint Eastwood.

Zjavne vtedy existovali iné merítka úspechu.

Opustíme teda firmu ATARI v jej zlatých dobrých časoch a časom sa dostaneme aj k tomu ostatnému.

___________________________________________________________

13.07.2012

Blbnem, potrebujem voľno, ešte tu mám k tomuto článku jeden pekný obrázok, len som ho včera zabudol dať ... darmo dnes je piatok, trinásteho ... éra ATARI v kocke, pardon, v obdĺžniku !


___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ICD interface, P: R: Connection.

By Administrator at júla 09, 2012 22:08
Filed Under: Atari

ICD interface pre ATARI, zaujímavá krabička, veľa informácií tiež nie je k dispozícii, ale pokúsim sa to v tomto článku napraviť.  Je to viacmenej multifunkčné zariadenie, podrobný popis je ďalej v článku. Niekedy sa robili fakt zaujímavé "krabičky" a sem-tam sa o nich aj podarí po čase nájsť nejaké informácie. Na prvom obrázku je napravo  interface a pri ňom vľavo cartridge s hodinami reálneho času.

____________

________________________________________


________________________________________

 

________________________________________

Nasleduje brožúra k tejto vecičke, samo sebou v angličtine:

P R Connection - Owners Manual.pdf (6,45 mb)

____________________________________________________

28.06.2023

Photo by nezgar:

 

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI floppy disk drive 810.

By Administrator at júla 03, 2012 22:50
Filed Under: Atari

Prvá disketová mechanika pre ATARI, jej pôvod je niekde pri zrode ATARI 400 a ATARI 800, t.j. výroba začala v roku 1979.

Nakoniec aj jej design ladí s radou počítačov 400 a 800. A to je už nejaký čas dozadu ...



San Jose Computer Special Edition 810   SS SD, s rozšírením Happy Warp Speed rýchlosť prenosu bola až 52Kbps



Elektronika z 810-ky, mechanika Tandon.



 

Neoplývala veľkou kapacitou - bolo to len 90kB, ale bola to disketová jednotka a fungovala. Nejako sa začať muselo a vlastne to bola prvá jednotka ktorá vybojovala miesto v povedomí užívateľov že je vôbec niečo také k dispozícii pre ATARI. Takže svoje miesto na poli slávy určite má. Obsahovala klasický procesor 6507, čo je fakticky "osekaná" 6502 na pamäťový priestor s kapacitou max. 8kB a frekvencia procesora bola = 1Mhz, radič je WD1771. Maximálna prenosová rýchlosť bola 19200 bitov/sec. Rýchlosť otáčania diskety 288 otáčok za minútu. Dodávala sa s DOS 1.0 a s DOS-om 2.0, k dispozícii boli 2 SIO porty - ostatné podrobnosti sú už priamo v schéme. Zohnať ju je rarita, na 360kB dát čo pod Bibodosom zvládne jedna XF551 by sme potrebovali mať teraz k dispozícii 4x ATARI 810 ... (4x 88kB)

____________________________________________________________


 

Pre tých ktorí by si chceli odskúšať ako to vtedy fungovalo existuje ATARI 810 emulator, vyžaduje už len mať k dispozícii SIO2PC rozhranie, link na software (aj graficky je to veľmi pekne zvládnuté):

http://retrobits.net/atari/atari810.shtml

 

____________________________________________________________


Nasledujú ďalšie podrobnosti:


Popis:

atari810og.pdf (4,63 mb)


Servisný manuál:

Atari 810 Field Service Manual.pdf (6,13 mb)


Obsah 2kB Eprom:

at810.zip (1,60 kb)


Schéma zapojenia:

810.zip (261,76 kb)

_____________________________________________________

Upgrady z tretích strán pre ATARI 810:

810 Archiver -- copy many copy-protected programs
Happy 810 -- Happy Backup, Warp Speed 52Kbps, 18 sector buffer
810 Fast Chip by Binary 10%-40% faster
810 Turbo by Neanderthal Computer Things (NCT) -- double-density
810 Duplicator (DT-Duplicating Technologies) -- copy disks, double-density, "read 18 sectors in the time normally for 1"

____________________________________________________________

30.1.2018

Ďalšie fotografie vnútrajšku jednotky Atari 810:

zdroj týchto fotografií: atariage.com


 

 

 

 

 

 

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

07_2012 Blog, Notes.

By Administrator at júla 02, 2012 01:16
Filed Under: Blog

A máme tu zase prázdniny. Všetci sa pekne opekáme v práci, tí lepšie situovaní zase niekde pri mori. Rozdiel je v tom že jedni sú aj opálení, tí druhí zase upražení. Čo je lepšie posúďte sami.

__________

02.07.2012

Budem sa trošku venovať uplynulej sobotnej burze. Po príchode na parkovisko na obvyklé miesto som si hneď po chvíli uvedomil že sú prázdniny - stále bližšie k miestu burzy a stále boli voľné miesta na parkovanie. Toto samozrejme poznačilo aj počet predávajúcich priamo na mieste. Nebolo prázdno, ale citeľne menej predávajúcich. Na jednom mieste to vyzeralo ako malá mobilná Mototechna - samé veci do auta, žiarovky atď.  Čo som hľadal som našiel a kúpil, potom teda zase hybaj inde do sveta. 

Ďalšia burza bude po prázdninách - dúfam že to bude pestrejšie.

__________

 

Pri nedobrovoľnom oddychu som sa venoval starším časopisom, teraz hlavne číslam Computer and Video Games - ročníky 1981 až 1992. Kríza  počítačových hier sa v roku 1984 ešte v časopisoch neprejavila, skôr to naplno vypuklo až začiatkom roku 1986. Dovtedy popisy hier, interfejsy v pohode, potom vákuum a tvrdý prechod na konkurenčné 16bity, listingy programov v podstate skončili ako keby uťal. Tam to pre 8bity skončilo, u nás to vtedy práve začínalo... Taký malý posun v časovej ose na Východe, nazvime to tak, lepšie to vyzerá ako to v skutočnosti bolo.

____________________________________________________________

04.07.2012

Dnes nasledujú nejaké drobnosti okolo tejto prvej disketovej jednotky pre malé ATARI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-810.aspx

____________________________________________________________

Takto sa bavili koncom roku 1984 na účet iných počítačov Ataristi v časopise Computer and Video Games. Dnes vieme že to bolo trošičku inak, ale aj tak ten boj "za to pravé orechové" stojí za pozretie:

 

 

____________________________________________________________

Doplnený materiál v článku pre ATARI 1025:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tlaciaren-ATARI-1025-Printer-ATARI-1025.aspx

_____________________________________________________

05.07.2012

Pridané ešte nejaké podklady k článku o ATARI 400:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-400-Computer-ATARI-400.aspx

_____________________________________________________

10.07.2012

Pre malé ATARI ICD Interface P: R: connection zariadenie, popis:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ICD-interface.aspx

_____________________________________________________

11.07.2012


Zápisky ajŤáka 2:

_________________________________

Telefón: „Zastavte sa u mňa, nejde mi stránka Daňového riaditeľstva !“

IT: „Ostatným v miestnosti  tá stránka funguje?“

T: „Áno !“

IT: „Počítač ste už reštartovali ?“

T: „A toto mi radíte ako odborník ?“

IT: „Určite, to je prvá vec, potom budeme hľadať aj inú možnosť, väčšinou máte otvorených príliš veľa prístupov na Internet, to viem určite.“

T: „Tak to teda pekne ďakujem za takú radu !“

_________________________________

 

Nový človek vo firme, nevie kde je v Outlooku archív a ako sa do neho ukladá.

„Vy to neviete?, pri nástupe do firmy tvrdíte že prácu s Outlookom ovládate !“

„Ale samozrejme že to ovládam, len mi ukážte kde leží ten archív pošty a ako sa tam presúvajú maily, iné od Vás nepotrebujem !“ ...

_________________________________

 

„Nejde mi sieťová tlač ! A pred chvíľou som ešte tlačila.“

Po chvíľke:

„Máte pozastavenú tlač, to preto ...“

„Ale ako sa mi to mohlo stať, nič som nestláčala ...“

_________________________________

„Doteraz mi išli Lotusy a teraz nejdú ...“

„Moment, pozriem na to ..., ale Vy vôbec nie ste v Lotusoch, vôbec som Vás tam nevytváral ako usera!“

„Ale mne doteraz išli ! ... “

__________________________________________________________

Dodané užívateľské manuály pre magnetofóny ATARI 410 a 1010 do pôvodného článku (v angličtine):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

____________________________________________________

12.07.2012

ATARI oslavuje - má 40 rokov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-ma-40-rokov-ATARI-is-40-years-old.aspx

__________________________________________________________

30.07.2012

Nakoniec je ešte predsa len aj tretia časť o napájacích zdrojoch pre Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Napajaci-zdroj-03-ATARI-power-supply.aspx

__________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: