Edimax IC-3005WN - IP kamera. IP camera Edimax IC-3005WN.

By Administrator at februára 28, 2012 12:53
Filed Under: Non-Atari

V týchto dňoch sa mi dostala do rúk táto IP kamera - Edimax IC3005WN. V popise napríklad na alza.sk tvrdia že kamera má v sebe zabudovaný aj mikrofón, tak som sa na to pozrel.



Obal sa dá celkom ľahko otvoriť, pozor, zozadu to istí jeden šróbik, takže treba natrhnúť fóliu.


 

Tu je už IP kamera otvorená, vľavo hore je vidieť Wi-Fi.



IP kamera sa skladá z troch navzájom spojených doštičiek plošných spojov, napravo malá doštička je Wi-Fi.



Pohľad na prednú stranu, kamera má skutočne mini priemer pre kameru, čočka má cca 1 mm priemer.



Pri oddelení dosák od seba to treba robiť opatrne, pretože Wi-Fi doštička je fixovaná dvomi hrubšími gumami, ktoré majú na sebe obojstrannú samolepiacu fóliu.



Celý zázrak pekne rozložený:



Jednotlivé dosky, Wi-Fi som už nevyberal. Nech hľadám ako hľadám, mikrofón nikde ...



A druhá doska čo sa nacvakne na základnú dosku.



To isté aj z druhej strany.



Kamera funkčná, mikrofón neexistuje, príma pre majiteľa - zase raz informácie na nete, ktorá sa celkom nezakladá na pravde, ale pomaly si zvykáme, len sa podľa toho blbo nakupuje ...

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Linky na 8bity. Links 8bit computer.

By Administrator at februára 09, 2012 01:24
Filed Under: Non-Atari

Odkazy na staré 8bitové počítače, dovolil som si urobiť kópie časti úvodných obrazoviek pre lepšiu orientáciu v probléme + som prebral pár viet z úvodných strán. Tieto stránky často navštevujem a vrelo ich odporúčam k štúdiu. Je fantastické že sa stále nájdu hardw.nadšenci na staré 8bity. Nejaký bližší popis by bol asi nosením dreva do lesa, navštívte tie stránky a sami uznáte že je to paráda. Síce som atarista telom i dušou, ale ako sa hovorí vekom sa hrany obrúsili a tak fandím všetkým počítačovým nadšencom ktorí nedajú dopustiť na staré dobré 8bity - bez rozdielu. Až na dva linky sa jedná o stránky českých kolegov, takže je to určené pre domácich kutilov z Čiech a Slovenska (a nielen pre nich).


Prajem príjemné čítanie bez môjho ďalšieho komentovania - na stránky sa dostanete aj kliknutím na obrázok.

________________________________________________________

 
Tady najdete jak si staré počítače upravuji. Měl bych sem dávat popisy úprav, schémata a podobné nesmysly. Doufám že to alespoň někomu jinému to pomůže. Bohužel nejsem žádný spisovatel, tak nečekejte žádné dlouhé eseje. Tyto stránky jsem si udělal hlavně pro sebe. Mám dva důvody proč se při práci často zarazím:

nevím co jsem chtěl dělat
nevím co jsem už udělal


Jediná možnost je si to asi psát. Moje heslo ”Cimrmanova metoda slepých uliček”: Spojením těchto dvou vodičů se závada určitě odstraní.

http://www.8bit.8u.cz/

______________________________________

 

Na tomto blogu budete nacházet moje dílka, nápady a postřehy ze světa časem odvátých osmibitových počítačů.

Hezké čtení
Martin

http://www.8bity.cz/

__________________________________________________

This site is about  retro computing, especially the SBC with homebrew extensions.

http://retro.hansotten.nl/

_________________________________________________


Vítejte na úvodní stránce Nostalcompu. Původně zde stálo: Budou-li tomu elementálové dostatečně nakloněni, vznikne na tomto místě nostalgický webík o počítačích z dob... atakdále. Zdá se, že elementálové nakloněni byli a ostrého spuštění NOSTALCOMPu jsme se dočkali. A o čem je tento webík nabušený informacemi?

Nostalcomp.cz je web o počítačích z dob, kdy BIT byl ještě platnou jednotkou informace, KILOBAJT byla setsakra paměť a MONITOR nebyla kisna, do které denodenně čučíme, ale základní obslužný program počítače. Tehdy se po světě potulovali mladíci se šestnácti prsty na rukou, a když za to vzali, dokázali vypít i ef piv (0Fh). Ty doby jsou v nenávratnu, ale občas na ně pár jedinců zavzpomíná. Aby se jim lépe vzpomínalo, je tu nostalcomp.cz, kde si to vše můžou připomenout. Ochutnávku obsahu serveru naleznete dále. Sluší se ji uvést stylově, protože jak říkával nenapravitelný lidumil a profesionální slibotechna Jirka všezdarma Paroubek: "Přátelé, nechci se chlubit... Ale kdo z vás to má:"

http://www.nostalcomp.cz/

_________________________________

Kultovní jednodeskáč PMI-80:

http://pmiz80a.xf.cz/

_________________________________

PMI-80:

http://adoid.webzdarma.cz/pmi/pmi.htm

_________________________________

 

Tyto stránky budou výhradně věnovány původním Československým 8 bitovým počítačům a příslušenství. Zejména počítači SAPI-1 (Systém Automatického Pořizování Informací), který se stal mým domovským počítačem.

A co vlastně bude náplní těchto stránek? Žádné bezduché virtuální muzeum, kterých je na webu mraky, ale snaha o zdokumentování původních Československých 8 bitových počítačů až na úroveň výrobních podkladů.

Samozřejmě zde nebude opomenuto programové vybavení, příslušenství a zajímavosti týkající se dané problematiky. I když přednost bude mít zdokumentování technických prostředků.

Důvod proč vznikly tyto stránky je jednak zachování technického dědictví, zadruhé zpětné získání, někdy již v propadlišti dějin ztracené či nezvěstné, dokumentace. Popřípadě i vzkříšení v podobě replik.

http://www.sapi.cz/index.php

_________________________________

 


Stránky o PMD-85:

Vitajte na stránkach venovaných počítaču PMD85 a  kompatibilným , vyrábaným v 80. rokoch 20. storočia v bývalom Československu. Okrem popisu emulátoru tu nájdete aj softvér,  ktorý bol pre tento počítač vytvorený, literatúru  a informácie o hardvéri , ktoré je v súvislosti s vernou emuláciou, samozrejme, nevyhnutné poznať.


http://pmd85.borik.net/wiki/Intro

________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Notebook ASUS A52F - Replacing the hard disk. Výmena HDD.

By Administrator at februára 07, 2012 00:24
Filed Under: Non-Atari

Výmena - oprava hardisku v notebooku ASUS A52F. OS- Win7 Home Premium, nabootuje a ... končí. Zamrzne.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Po odstránení horného krytu sa vyberie hardisk, je to tu veľmi dobre prístupné. Jediný problém je vlastná krytka ktorá drží ako blázon, takže pozor pri odkrytovaní.



Disk je vybratý, nasleduje pripojenie cez USB rozhranie na iný notebook a spúšťa sa chkdsk disk /r (samo sebou predtým ešte AV kontrola - hlási čisté).  Beží síce celú noc, pretože je tam toho na disku hodne, ale nakoniec do rána to zbehlo, bola tam síce kopa chýb, ale dokázal to opraviť. Šup s diskom do zariadenia a idem to spustiť.



Najprv v safe móde, nabehlo, reštart a je z toho zase funkčná mašina.



Neviem, viac obrázkov som nerobil, nie je o čom, fakt je to dobre prístupné. Dosť bezproblémová oprava.

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Hewlett Packard HP35 - 40 rokov, 40 years.

By Administrator at februára 06, 2012 10:42
Filed Under: Non-Atari

Pred pár dňami (presne to bolo 01.02.2012) sme si zase pripomenuli jedno významné výročie, 40 rokov od vzniku prvej vedeckej kalkulačky na svete. Jedná sa o typ HP35, výrobca Hewlett Packard.


Zdroj foto: hpmuseum.org


Americká spoločnosť Hewlett-Packard predstavila pred štyridsiatimi rokmi prvú vreckovú vedeckú kalkulačku HP-35, ktorá sa vošla do vrecka na košeli, teda presne to bolo 1.2.1972. Zatiaľ čo stolné kalkulačky zvládali len základné počtové operácie, HP uviedla 1. februára 1972 model HP-35, ktorý si poradil aj s logaritmami a trigonometrickými funkciami a to aj bez zložitých pomocných výpočtov – stačilo stlačiť jediné tlačítko. Tento model sa vlastne stal prvým elektronickým logaritmickým pravítkom.
V HP pôvodne zamýšľali vyrábať vreckové kalkulačky len pre svojich inžinierov. Nakoniec sa ich však rozhodli predávať a ľudia si ich kúpili desiatky tisíc a nakoniec aj stovky tisíc. Cena tejto štvrťkilovej kalkulačky bola v tom čase 395 dolárov. Časom klesla aj pod hranicu 200 dolárov.

Spoločnosť potom predstavila v júli 2007 repliku kalkulačky HP35, retro model HP35s, ktorý patrí medzi najvýkonnejší typ kalkulačiek, dnes sa dá zohnať za cca 60 dolárov. HP35s vzdáva hold najstarším modelom svojim klasickým designom pripomínajúcim originálnu kalkulačku HP35, vrátane mierne vystúplych hrán, vďaka nim sa potom bez problémov vojde do dlane každého užívateľa.


Zdroj foto: www.engadget.com


HP35s  patrí k najvyspelejším prístrojom čo se týka vedeckého programovania. Má veľkú pamäť na tlačítkové programovanie, riešenie rovnic a má viac ajko osemsto položkový pamäťový register. Obsahuje tak isto aj 100 zabudovaných funkcíí a môže se pyšniť veľkým dvojriadkovým LCD displejom s nastaviteľným kontrastom. HP35s vykazuje väčšiu mieru  flexibility tým, že umožňuje svojim užívateľomm jednoducho prepínať medzi režimom reverznej poľskej notácie (Reverse Polish Notation, RPN), exkluzívnym HP modulom postfixovej notácie pre šetrenie časom a tradičným modulom pro algebraické počty, naviac HP35s má k dispozícii aj ochrannú kapsu.


Na tejto tabuľke inštrukcií  je roztomilé to, že dole vpravo je namiesto odberu 500mW napísané 500MW ... ale to je len taká perlička.


___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

02_2012 Blog, Notes.

By Administrator at februára 02, 2012 15:30
Filed Under: Blog

03.02.2012

Všeobecne:

Voľby sa blížia, Forever takisto - hádajte, z čoho ataristi majú väčšiu radosť ...


Podarilo sa mi zohnať stavebnicu Velleman K6003, popis bude niekedy neskôr, teraz sa to snažím rozbehať, malo to malý háčik a špekulujem ako to poriadne rozbehať už druhý deň. Niežeby to nefungovalo, offset a teplota pri  0°C je v poriadku, ale pri 24º už to uteká o 6º a nie a nie to dostať do súbehu... V noci som nad tým dumal a stačil na nápravu jeden pridaný odpor - tak teraz to ešte nechám pár dní bežať a ak sa to osvedčí tak to popíšem. Konečne som dokončil konštrukciu stavebnice Velleman K6002, ešte sa k tomu tiež vrátim. Občas mi niektoré veci z nedostatku času stoja aj rok ... ten čas nejako uteká.

_______

ATARI:

ATARI 800XE, bez MMU a bez osadených pamätí v druhom bloku - výzva na prerábku, len chýbala doteraz chuť na robotu.

Prerábka ATARI 800XE na 320KB RAM, druhý kus, MMU mám, RAM-ky tiež tak čo s tým ? Takto mám jeden počítač v rezerve s rovnakou veľkosťou pamäte ako ten čo používam.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Upravy-na-kompe-ATARI-800-XE-modification-2.aspx

_____________________________________________________________________

06.02.2012

Non_ATARI

6 dní naspäť sme mali zase jedno významné výročie - 40 rokov od predaja prvej vedeckej kalkulačky na svete - typ HP35.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Hewlett-Packard-HP35-40-rokov-40-years.aspx

_____________________________________________________________________

Doplnené ďalšie fotografie do prvej časti článku o stavebnici Velleman K6002:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Regulator-teploty-Velleman-kit-K6002-Temperature-controller-1_3.aspx

_____________________________________________________________________

07.02.2012

Notebook ASUS A52F - oprava.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-ASUS-A52F-Replacing-the-hard-disk-Vymena-HDD.aspx

_____________________________________________________________________

09.02.2012

Pridané linky na stránky o rôznych 8bit. počítačoch, fakt príjemné čítanie a kopa dobrých informácií:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Linky-na-8bity-Links-8bit-computer.aspx

_____________________________________________________________________

20.02.2012

Pekný dátum, cez víkend pekne veľký klinec v pneumatike, potom začal blbnúť v aute termostat ... víkend ako vyšitý.

 

Ale dnes niečo z iného súdka, niečo z hlbín ajŤákovej duše:


1."Môžete prísť nahrať kolegyni potrebný software?"

2."Áno, ale celé to potrvá asi hodinu, pretože treba stiahnuť kompletný update a až potom nainštalovať Vami požadovaný program, celé to potrvá asi tak hodinu."

1."Nie je možné, mne ste to robili asi 7 minút !!

2."Vy ste tam ale mali všetky updaty už predtým nahraté."

1."Hovorím vám že to nemôže trvať dlhšie ako 15 minút !"

2."Vy to viete lepšie ako ja?"

1."Prídite!"

Inštalácia konečne prešla:

2."Tak to trvalo celé 67 minút, až tak som sa nemýlil ! ..."

1." No vidíte, keby ste sa snažili, tak ste to mohli urobiť za kratšiu dobu !"

_____________________________________________________________________

ATARI

27.02.2012

Včera na www.zive.cz vyšiel článok Pitva ATARI 800XL s pekným videom, takže kto chce vidieť vnútornosti ATARI a nechce sa mu samému mašinku rozoberať nech si pozrie v článku video:

http://www.zive.cz/clanky/retro-pitva-do-utrob-atari-800xl/sc-3-a-162513/default.aspx

_____________________________________________________________________

Non_ATARI

28.02.2012

 

Jedna pekná malá IP kamera, niečo som v nej hľadal podľa popisu na nete, ale bolo tam všetko iné, len to čo majiteľ potreboval tam nejako chýba ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/Edimax-IC-3005WN-IP-kamera-IP-camera-Edimax-IC-3005Wn.aspx

_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Úpravy na kompe ATARI 800 XE, modification 2.

By Administrator at februára 02, 2012 15:15
Filed Under: Atari

 

Rozhodol som sa prerobiť ďalší počítač ATARI 800XE čo mám doma na tých štandartných 320KB RAM.


Obrázky nejdú podľa poradia, už som to proste popisoval, tak len pre info ako s tým ďalej, zo šuplíka sa vybral obvod MMU a ostatné bolo vecou chvíle, predsa len keď sa robota opakuje tak sa rýchlosť väčšinou zvyšuje.


Tu je celkový pohľad na dosku s už osadenými pätičkami pre dodatočné pamäte, zatiaľ je to vo verzii 130XE, pretože túto dosku mám v pláne osadiť do inej krabičky ako bola pôvodná - ak to vyjde popíšem, zatiaľ nechcem predbiehať. Je vybratá ROM s operačným systémom, príde tam 28 pinová pätička. Tak isto je už v pätičke osadený MMU obvod. Je to základné zapojenie rozšírenia RAM - funguje.



Pretože počítam s 2xOS v pätičke, tak priamo som preškrabal na U5 spoj medzi pinmi 28 a 27, pred časom som to robil priamo pod pätičkou - takto je to rozhodne pohodlnejšie. Nezabudnite skontrolovať aby medzi týmito pinmi nebol naďalej skrat.



Tu je už osadená pätička, nasleduje vyvŕtanie otvoru ø 1mm do základnej dosky plošných spojov.



Dúfam že je tú dierku vidieť ...



Sakra, je to hodne blízko vývodu +5V, ale kvapka Epoxy po osadení zabráni skratu, len ten odpor treba posadiť viac vpravo ... a dierku tiež treba o niečo zväčšiť smerom doprava. Vŕtal som odspodu (aj majster tesár sa občas utne ...).



Osadený pomocný odpor na prepínanie 2xOS, vývod v plošáku už zaliaty pomocnou kvapkou Epoxy. Osadená EPROM, všetko funguje, aj OS, aj testy pamäte.



Ostatné je už rovnaké ako na predtým popisovanom počítači, len som tu nedal takýto podrobný popis. Takáto práca je skôr oddych a zábava - aspoň pre mňa. Jedna mašina v skrini ako rezerva, druhá funkčná na všetko možné, viac k tomu asi nemám čo dodať.

________________________________________________________________________________

Pre toho koho by veľmi zaujalo rozšírenie ATARI 800XE na 320KB odkazujem na tento článok, kde je to podrobne popísané, v dnešnom článku som predsa len neriešil rozširovanie pamäte, dnes to bola len úprava funkčného počítača.

Link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-800XE-320KB-RAM.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: