Intel Component Data Catalog 1978.

By Administrator at novembra 23, 2020 12:08
Filed Under: Non-Atari

Pri dnešnom domácom upratovaní (v krabiciach v pivnici)  som narazil na dobre založenú "bibliu" pre fanúšikov stavby vlastného počítača z komponentov od firmy Intel - katalóg komponentov z roku 1978. Mne tento katalóg (už vtedy som mal originálku, dostal som sa k nej v roku 1981) mimoriadne dobre poslúžil pred naozaj mnohými rokmi pri vlastnej stavbe počítača SAPI-1. Je to síce už dávno, ale mám na to dobré spomienky, pomohlo mi to neskôr aj pri stavbe vtedajšieho interface Atari - tlačiareň.


Ku katalógu sa dostanete aj kliknutím na obrázok.


815 strán vlastného materiálu je už celkom dosť, našťastie to nemusím skenovať, nejaká dobrá duša to už urobila za mňa ...(Smile)


Dávam sem odkaz na pdf súbor z webu (má to 60Mbyte):

Intel Component Data Catalog 1978.pdf

 

Som celkom rád že som vydoloval z môjho archívu ďalši naozaj dobre založený kúsok, pretože niekedy je naozaj veľmi príjemné prechádzať knižnou verziou a listovať si v katalógu - namiesto vŕtania sa v pdf súbore. Pretože nie každý má takýto kúsok ako originál vo svojej zbierke - tak tomu musí stačiť naozaj iba pdf verzia ...

Pre toho kdo robí zo staršími Intel súčiastkami je to naozaj dobrá vec.

Mal som to dobre založené, už dlhšie som myslel že som o ňu asi prišiel, našťastie bola len odložená do inej krabice - do takej kde nemala byť a preto som ju tam doteraz ani nehľadal. Prevetranie krabíc bol celkom dobrý nápad.

(Sakrble, to je už pekných pár rokov odvtedy ...)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Camera Fuji FinePix S6500, Fuji FinePix S9500, Fujifilm Finepix HS20-EXR.

By Administrator at novembra 15, 2020 13:20
Filed Under: Non-Atari

Čo čert nechcel nazbierali sa mi už 3 digitálne fotoaparáty od firmy Fuji. Niežeby mi to vadilo, je to celkom príjemná zmena že som zohnal niečo iného čo až tak priamo s počítačmi nesúvisí (i keď ...).

 

Keď sa na to pozriem je medzi nimi dosť veľký časový rozdiel (čo sa týka roku výroby - netýka sa prvých 2 modelov)) a to aj čo sa týka vlasností a vymožeností. Podrobné popisy by asi boli nosením dreva do lesa, koho to zaujíma si môže prezrieť manuály k jednotlivým typom a tam sa toho dozvie podstatne viac ako tu môžem popísať (manuály majú všetky cez 100 strán).


Pozrime si základné info:

Fuji FinePixS5600 - rozlíšenie 5 mil. pixelov, pamäťová karta iba xD-Picture card, veľkosť 1GB, max. 2GB, rýchle karty existujú iba v prevedení 1GB, optický zoom 10x, video max. 640 x 480(avi), začiatok výroby 2005

Fuji FinePixS5600

 

Fuji FinePixS9500 - rozlíšenie 9 mil. pixelov, pamäťová karta xD-Picture card - alebo Compact Flash, otický zoom 10x + 2x digitálny, video max. 640 x 480(avi), začiatok výroby 2005 (proste je to výkonnejší "braček" modelu S5600)

Fuji FinePixS9500


Fuji Finepix HS20-EXR, rozlíšenie 16 mil. pixelov, pamäťová karta SD (SD, SDHC a SDXC), optický zoom 30x, video full HD 1920 x 1080(mov), začiatok výroby 2011

Fuji Finepix HS20-EXR


No, nateraz mi stačia ...

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari + 6"+ 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY. Part 3.

By Administrator at novembra 15, 2020 08:50
Filed Under: Atari

Doplňujúce informácie pre

6" a 9" verzie monitorov SONY.

;

Rada niektorých menších profesionálnych monitorov SONY.

 

V dnešnej dobe CRT monitory už akosi až tak veľmi "nefrčia", pritom ich nasadenie v oblasti použitia pre staré počítače je úplne ideálne. Veľmi dobrá a kvalitná elektronika si vie poradiť bez najmenších problémov s tým čo "lezie" von z našich starých počítačov. Pritom možnosť nasadenia týchto monitorov rozhodne neplatí len pre počítače Atari, uplatnenie nájdu bez najmenších problémov aj pre ďalšie typy počítačov.

 

U obrazoviek typu TRINITRON si treba uvedomiť že sú ťažšie ako iné typy farebných obrazoviek (typ delta). Súvisí to s tým že interná konštrukcia napnutia trinitronovej masky vovnútri obrazovky potrebuje masívny rám - aby neprišlo k zdeformovaniu masky teplom pri prevádzke. Ďalšie vlastnosti obrazoviek TRINITRON nehodlám pitvať, na webe pre toho koho to zaujíma si určite podklady na naštudovanie nájde. Z toho vyplýva že pri väčšej obrazovke kde je už zákonite vyššia hmotnosť sa tento údaj naďalej zvyšuje. Výborné je aj to že ani jedna obrazovka na mojich monitoroch nie je "vyblitá" doterajším používaním a teda majú dostatočnú rezervu jasu pre ďalšie používanie.

 

Profesionálne riešenie týchto monitorov sa prejavuje na ich celkovej koncepcii, ktorá je obvodovo zložitá - niečo za niečo. Je tu ešte jeden fenomén o ktorom by som sa rád zmienil - pretože obraz sa vykresľuje elektrónovým lúčom tak je niekedy naozaj obtiažne urobiť záznam diania na obrazovke pomocou kamery, teda myslím tým hlavne natočiť video, prejavuje sa to celkom slušne už na o niečo väčšej 9" obrazovke. Tá by totiž musela byť zosynchronizovaná s obrazom na monitore, inak vznikajú pri zázname viditeľné synchronizačné pruhy. Doma sa to ťažko rieši a tak sa ani o to nebudem snažiť. Pri LCD displejoch toto nehrozí, tam video záznam z obrazovky urobíme no problem. Len chcem na túto vec upozorniť, pretože sme si už akosi privykli že pri fotení z LCD to funguje bez nejakých problémov.

(Alebo musím použiť niečo lepšie ako je môj mobil ...Smile)

 

Pozrime si príklad v praxi:


Zachytený okamžik prekresľovania, svetlejšia horná tretina obrázku.

(Mobil hlavne zblízka skresľuje, poriadne.)

 

Takto to vyzerá keď som sa "trafil" do správneho okamžiku.


Obraz na monitoroch sa po zapnutí objaví až v okamžiku keď je na vstupe do zariadenia dodaný platný video signál, ak nie je k dispozícii tak sa obrazovka nerozsvieti (platí to pre obidva typy), nažhavenie obrazovky po zapnutí trvá cca 7÷8 sekúnd, potom tak cca 2 sekundy trvá než je obraz ustálený (myslím tým plné farebné podanie), čo vo výsledku naozaj nie je pre CRT monitor zlá hodnota.

 

Farebné obrazovky vyžadujú pri prevádzke vyššie vn (vysoké napätie), čím vyššie vn tým je vyššia možnosť rtg vyžarovanie. Pri menších CRT obrazovkách je toto vyžarovanie naozaj minimálne. Problémom to môže byť pri veľkých obrazovkách kde to vn napätie určite presahuje 25kV a vtedy už mäkké rtg žiarenie vzniká, je to vec ktorá sa prejavuje niekde od 14 ÷ 15" monitorov vyššie. Nakoniec bol to fenomén rokov minulých a preto sa vtedy húfne kupovali rozličné ochranné filtre pred obrazovky. Tuto to ale netreba riešiť, rozhodne tu nič v tejto oblasti nehrozí.

 
Perlička ktorú som extra nespomenul a nevypichol - 9" verzia monitoru má vyvedené tlačítko priamo na prednom paneli na okamžité demagnetizovanie obrazovky, t.j. demagnetizácia sa prevádza kedykoľvek podľa potreby, nielen počas zapnutia, je ju možné spustiť aj priamo počas prevádzky.

Monitory (6" a tiež 9" verzia) sa tak isto dajú prepnúť do tzv. monochromatického režimu, t.j. dokážu zobrazovať v čiernobielom režime.

 

Obdiva typy monitorov majú vo vrchnej časti šikovnú rúčku, sú dostatočne pevné a výborne sa vďaka tomu dajú monitory uchopiť a prenášať. Rúčka sa po uvoľnení z ruky sama zase skráti tak, že nevyčnieva nad vlastný obrys monitoru. (Pri 17" monitore sú už rúčky na prenášanie súčasťou bočných panelov a asi sa to pri tej veľkosti a váhe najlepšie prenáša už dvom osobám.)

Chladenie je urobené a prevedené naozaj premyslene, celý povrch bokov, vrchu a spodku majú perforovaný plech a tak teda chladenie je veľmi účinné a monitory sú aj po dlhej dobe prevádzky iba mierne vlažné.

 

Monitory majú možnosť napájania zo zdroja z externých 12V (alebo zo zabudovaného akumulátoru). Je pre ne použitý (pre mňa) neštandartný konektor - asi aby neprišlo ani náhodou k náhodnej zámene za iný. Pretože tento spôsob napájania zatiaľ akosi nepotrebujem tak to tu ďalej neriešim. 9" verzia má možnosť mať vovnútri akumulátory dva, teda dokáže fungovať z akumulátorov dlhšie proti 6" verzii kde je možnosť mať v monitore akumulátor iba jeden.
Ďalšia vec čo stojí za zmienku - je zaujímavý údaj o spotrebe. Papierovo je rovnaký príkon (40W) pre 6" monitor a tiež aj pre jeho väčšieho brata ktorý má 9". Našiel som aj údaj že pre 9" je príkon väčší - 43W. Pritom v údajoch o spotrebe z aku je to v neprospech 9" verzie o 0.5A navyše (3.2A versus 3.7A). Ešte dodám - na interný aku 6" monitor dokáže bežať 100 minút, 9" monitor na dva aku beží 160 minút.


Moaré vzniká interakciou s foťákom mobilu. Veľkosť moaré závisí aj od vzdialenosti od obrazovky monitoru pri ktorej sa fotí. Priehyby na obraze vznikajú chybou šošovky foťáku v mobile, obraz je v realite absolútne rovný, našťastie je to dobre vidieť na iných snímkoch. (Asi budem nabudúce musieť vytiahnuť poriadny foťák, toto len dokazuje že mobil použitý na fotenie má svoje dosť jasné hranice ...)


Čo sa týka zvukovej časti, 0.5W pre audio na výstupe je viac ako dostačujúce, rozhodne to mám nastavené niekde v dolnej štvrtine natočenia potenciometru zvuku. Sluch mám len jeden (a to si napríklad niektorí borci na Foreveri trvale akosi neuvedomujú). Tiež veľkosť reproduktoru je dobrá na prenášanie požadovaného zvukového spektra. Len dodám - nič nechrastí ani na jednom z nastavovacích prvkov na prednom paneli, paráda !


Čo sa týka 6" monitoru - 6" je pre niektoré veci naozaj iba 6", ale týkať sa to bude naozaj minima vecí.

Jedinú vec čo 6" nemá oproti väčšiemu bratovi - je chýbajúci S-video vstup,

ale kvalita obrazu je aj na kompozite výborná.


Zaujímavý je rozdiel v kvalite spracovania kompozitného signálu oproti štandartným TV a terajším LCD používaným ako monitory pre Atari. Separácia farbonosného kanálu na týchto monitoroch SONY je špičková, toto sa hneď len tak nevidí. Mal som pred spustením trochu obavu ako bude obraz vyzerať, predsa len s TRINITRON obrazovkou na takýto účel som skúsenosti nemal, ale obavy boli zbytočné, žiaden kompromis sa nekonal. Mám síce na to svoju teóriu prečo je to tak, len naznačím že to podľa mňa (v spolupráci zo špičkovou elektronikou) môže súvisieť s vlastnou maskou obrazovky.

 

Obidva typy monitorov majú k dispozícii RGB vstup, t.j. dokážu bez najmenších problémov spolupracovať aj s VBXE kartami v Atari, ale pozor, iba v rozlíšení 320 x 200, inak pre využitie možností vyššieho rozlíšenia VBXE karty treba použiť drahší monitor z tejto rady (SONY PVM-9045QM) ktorý má potrebné väčšie rozlíšenie (640 x 400). (Inak by sa "zlievali" riadky, ale cena takého monitoru je naozaj už celkom paleta, ak nemáte doma VBXE tak sú to iba zbytočne vyhodené peniaze, teda myslím tým drahší monitor z vyšším rozlíšením, nevyužijete to.) Pre mňa bola veľmi príjemným prekvapením kvalita zobrazenia - aj TRINITRON maska môže mať dostatočne malé rozmery jednotlivých bodov (presnejšie čiarok) a vďaka tomu je obraz ostrý a farebne vynikajúci. Dodatok - v RGB móde bude tiež spolupracovať aj s Atari ST v rozlíšení 320 x 200.

Jav tzv."plávanie" obrazu vo vertikálnom smere ktorý je typický práve pre kompozitný výstup a je ho dobre vidieť a je častým javom na TV a LCD tu neexistuje, obraz je stabilný a nie je tu ani žiadne chvenie obrazu. Jav zvaný "krvácanie farieb" ktorý je známy na TV a LCD tu tak isto neexistuje. Toto je tiež veľké + pre tento monitor.

 

Zaujímavý je údaj o odbere - príkon je do bodky rovnaký pri 6" aj pri 9" verzii  monitorov (napriek rozdielnym papierovým údajom priamo od výrobcu), toto ma celkom prekvapilo - 33Watt, predsa len so si myslel že menšia verzia bude mať menší príkon. Na druhú stranu nižší príkon väčšieho modelu ako je deklarované je vec skutočne príjemná !

 

Podľa mne dostupných informácií táto rada monitorov výrobne spadá do obdobia niekedy okolo roku 1998, teda o pár rokov už budú oslavovať 25.výročie, ale pritom stále budú podstatne mladšie (cca o 15 rokov) ako počítače Atari. Úroveň spracovania je na vysokej úrovni - to platí aj pre celkový vzhľad, nie nadarmo spadajú do oblasti profesionálneho použitia. Cena v tej dobe bola niekde úplne inde a bolo nemysliteľné to vtedy používať na takýto účel, našťastie doba sa zmenila a dnes sa dajú zohnať - i keď niekedy ceny za ne sú naozaj hodne vysoké, hlavne za monitory s vyšším rozlíšením a cena závratne letí nahor pri modeloch s ešte väčšou obrazovkou (17" a 19"). Alebo ak máte šťastie tak ako ja, potom sú za sumu ktorú som neváhal za ne vysoliť. Na druhú stranu - ceny idú nadol, rozhodne teraz stoja monitory menej ako tak približne pred 3 rokmi kedy som si začal zisťoval ceny.

Čo dodať ? Najlepšie je tieto monitory vidieť naživo v prevádzke. Dobré ostré vykreslenie aj pri neupravovanom kompozitnom výstupe z počítača, príjemné ostré farby, proste žiaden kompromis, takto to má byť a čo viac si teda môžem želať.

 

Novší OS, ktorý testuje aj rozšírenú RAM  (maximálne pre model Atari 130XE).

 

Poznámka:

Nakoniec mi to predsa len nedalo a pripojil som aj počítač Atari 600XL (zase som to pustil cez kompozitný výstup) s rozšírením na 320kB RAM od Ctirada. Obraz v GR.8 je ešte o kúsok lepší (predsa len rada XL má lepšiu separáciu farbonosného signálu), vyzerá to tak že je absolútne bez nejakých farebných artefaktov, ostatné veci sú rovnako kvalitné - týka sa to obidvoch druhov monitorov. Priradiť sem obrázky rovnakého rozlíšenia a kvality som pokladal za zbytočné.

 

Nevýhody CRT monitorov:

- vlastné rozmery, hlavne dĺžka, tá je daná malým uhlom vychyľovania,

  na druhú stranu je potom vynikajúce zobrazenie bez skreslenia obrazu

- váha

- spotreba (i keď sa ukazuje že reálne je skoro o 25% menšia ako uvádza

  papierový údaj výrobcu)

- treba rátať s dostatočným miestom za počítačom na vlastné umiestnenie

   monitoru (nie je to ale väčšia hĺbka ako u 37 cm CRT monitorov, alebo

   37cm CRT televízorov)

 

Pozrime si nejaké príklady :

   monitor Commodore 1802 (obrazovka veľkosť 13"):

   Rozmery: 360 x 365 x 345 mm

   Váha: 12.6kg

   Príkon: 60W

 

a môj 8" LCD monitor:

   Rozmery: 195 x 182x 27 mm
   Hmotnosť: 532 g

   Príkon: 4.5W (pri napájaní 12V)

 


Výsledné domáce "monitorové" zátišie ...

 

Rozmery 9" monitoru sú len o ¼ menšie ako dva 6" monitory položené vedľa seba, výška je o pár cm vyššia. Teraz len treba doriešiť ako si túto strojovňu niekde postavím. 9" je jasná jednotka na stále používanie, 6" verzia je zase výborná niekde na akciu, je to dobre prenosné - a hlavne robustné - v obidvoch verziách. A tie farby ... mám LCD monitory, ale toto je pre 8-bit niekde inde.

 

Poznámka:

Takýto 9" profesionálny monitor je asi to najlepšie čo som doposiaľ k atárku zohnal, pre mňa je to rozumný kompromis medzi veľkosťou zariadenia a výslednou veľkosťou obrazu. A ešte sa to stále dá prenášať a pritom stále nemám pocit že si s ním preto musím začať tykať. Wink

(Práve tento monitor považujem to za môj kauf minulého roku, vychutnal som si to o to viac že som naozaj čakal dosť dlho než som tie monitory spustil, o to väčšia je teraz moja spokojnosť. A popritom som aj hodne financií ušetril.)

S takýmito monitormi akosi nepociťujem robiť zásahy do počítača - teda myslím tým do jeho výstupných obvodov. Kladiem si otázku: "Načo ?".

Ešte idem do výroby S-video kábliku a potom sa uvidí.

Toto mať doma vtedy pred tými rokmi ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari + 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-9042QM. Part 2.

By Administrator at novembra 11, 2020 16:20
Filed Under: Atari

Dnes sa budem venovať podrobnejšie tretiemu zakúpenému monitoru - je tak isto od SONY, je tak isto profesionálny, používa väčšiu 9" CRT obrazovku, teda uhlopriečka je už 22.86cm, čo je už slušná hodnota a pritom stále nie je príliš veľký (a ťažký).

9" CRT TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-9042QM


Tak nejako vždy som chcel vlastniť monitory tohoto typu (dosť dlho som pozeral na webe na profesionálne 9" monitory JVC, cca pred 3÷4 rokmi - len tie výsledné ceny ma vždy odradili od kúpy, k cene ešte bolo treba pridať tzv. shipping - a z USA to vždy bola paleta ..., niekedy skoro rovnaká ako cena monitoru, asi aj dané váhou zariadenia). No a pri tejto tesne povianočnej ceste sa zadarilo - i keď výrobca monitoru nie je JVC. Pritom osobne doteraz som s takýmto CRT farebným monitorom skúsenosti nemal - práve preto som do toho šiel.

 

 

Pôvodne som si po dohode išiel prevziať len už predtým spomínané dva 6" monitory, ale potom priamo na mieste slovo dalo slovo, stručne a jasne - "nachomýtol" som sa v správnom okamžiku na správnom mieste (zase raz platilo: "lenivá huba = hotové nešťastie"), takže nakoniec som domov išiel nielen s dvomi 6" monitormi - ale pribudol mi na cestu domov dodatočne aj tento 9" monitor. Miesto v aute na to bolo, akurát už cestou domov bola tma ako v pytli (bol som si pre to kúsok za Považskou Bystricou). Cestovalo sa mi dobre, viezol som si to čo som chcel a to aj s bonusom spomenutého 9" monitoru navyše - ktorý som chcel mať už dávno, bolo 27.12.2019 a tak som mal pre seba také malé oneskorené dodatočné druhé Vianoce. Ak sa pozriete na ceny takýchto 6" a 9" CRT monitorov a moja dohodnutá celková cena bola naozaj nízka - tak som mal dôvod byť spokojný. (Zase raz nejaký ten ataristický bôžik zafungoval. Laughing)

Tento monitor som po prvýkrát zapol ešte o deň neskôr ako 6" monitory, teda 06.11., čiže tiež si u mňa tiež najprv poriadne oddýchol. Fičal okamžite, ani som nemusel nič nastavovať a ani prepínať. Toto bolo skutočné pohodlné a príjemné !

 

Pozrime sa na zadnú stranu a vidíme že tie možnosti sú o niečo bohatšie oproti menšej 6" verzii, zase je tu možnosť trojitého napájania buď AC/120÷240V alebo z akumulátoru 12V externe, tiež sa dá napájať z interných aku - v spodnej časti je priestor pre umiestnenie dvoch akumulátorov. Je tiež k dispozícii Remote ovládanie (manuál mám). Sú k dispozícii 2 kompozitné vstupy (A a B), pričom v A je aj vstup pre S-video. Tak isto je tu zase aj RGB vstup. Tiež dokáže spracovať signál z kvadrátoru (4 kamery, zaujímavé), je tu aj možnosť ext. synchronizácie. Akceptuje signál PAL/SECAM/NTSC3.58/NTSC4.43. Ďalej už príliš nechcem suplovať manuál, takže len základné veci:

 

Predný panel, je tu možnosť prepnutia zobrazenia zo 4:3 na 16:9, ako vidieť tých

možností nastavenia je tu o poznanie viac ako v prípade 6" monitoru.

 

 

No zatiaľ som ho vyskúšal iba na kompozitnom vstupe, S-video káblik doma momentálne nemám, musím si ho vyrobiť. Aj napriek tomu že bežím cez kompozitný výstup z počítača je obraz výborný. 9" verzia monitoru nemá pred obrazovkou osadený filter zo skla (ten je k dispozícii iba pre jeho 6" verziu).

 

Čo iné použiť na otestovanie ako zase demo NUMEN ...

Moaré vytvára foťák, obraz je čistý bez akýchkoľvek známok známych napríklad na TV.


Obraz bez problémov a bez kompromisov.


Prekladané riadkovanie v praxi.

 

Ešte lepší obraz v GR.8, žiadne rušivé artefakty, paráda !

(Nejaké to prúžkovanie je inteferencia CRT + foťák.)

 

Ďalšia ukážka.

 

9" monitor SONY.


9" monitor SONY.

 

Záverom:

Výsledný obraz z kompozitu je skutočne výborný, CRT obrazovka a spracovanie signálu je skutočne na úrovni (už sa teším keď vyskúšam S-video, tam by to malo byť ešte lepšie - ako to pôjde tak som naozaj zvedavý !). A tie farby ...

Tu už výklopný podstavec priamo na spodku monitoru nie je k dispozícii, predsa len je to už o poznanie ťažšie. Je to tak isto v štýle retro, rozmer obrazu je tak akurát, veľmi dobre sa z neho číta, neunavuje oči. V GR.8 nemusím škrípať zubami pretože už sa tam nepletie do obrazu to čo nemá.

Testované na počítači Atari 800XE s neupravovaným kompozitným videovýstupom,

iba je v ňom už rozšírená RAM na 320kB.


 

Firemné údaje:

Váha: 8.2kg (bez aku), toto je už cítiť, ale je to porovnatešné s 37cm malými televízormi, nesmie sa zabúdať na to že Trinitron obrazovka je ťažšia ako klasická CRT obrazovka.

Rozmery: 217 x 217 x 325.5mm
Audio: 0.5W, mono

Príkon: papierovo 43W, reálne som wattmetrom nameral spotrebu ktorá je citeľne menšia = 33W, tento údaj potešil, zaujímavé je to že sa ukazuje že jeho spotreba je úplne rovnaká ako u jeho menšieho 6" bratríčka.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari + 6" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM. Part 1.

By Administrator at novembra 08, 2020 11:20
Filed Under: Atari

Pred časom (je to už pekných pár mesiacov) som kúpil 3 monitory - presnejšie jedná sa o 2x farebné profesionálne monitory SONY, rozmer obrazovky = 6" (uhlopriečka 15.24cm), obrazovka je typu TRINITRON. Sám som bol zvedavý aký bude obraz z Atari na tomto type monitoru, cena všetkých 3 kusov bola pre mňa zaujímavá a tak som do toho išiel.


6" CRT TRINITRON PROFESSIONAL COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM


Tretí monitor je iný (čiastočne, tiež je SONY, má obrazovku 9") a teda o ňom hodím reč neskôr, v ďalšom článku.

 

Na Atariáde pred 2 rokmi som sa hodne namlsal - bol tam vystavený 17" CRT monitor (tiež profesionálny monitor) od toho istého výrobcu, SONY. Obraz super, akurát tie rozmery (a váha ...) je to pre mňa už príliš veľké a ťažké, to sa už skutočne sa to dá považovať za rodinného priateľa - ktorý vyžaduje naozaj zásadnú pomoc pri premiestňovaní (a asi aj tykanie) Smile - ale obraz na ňom bol naozaj výborný. A pri jeho veľkosti naozaj nehrozí že by Vám ho niekto z Atariády len tak "mimochodom" odniesol. Tongue out

 

6" monitor má rozmer obrazovky skoro 3x menší a teda celkom dobre som si nevedel predstaviť ako na ňom bude vyzerať obraz z atárka. Všetky monitory majú klasickú CRT obrazovku a sú typu TRINITRON. Monitory pri kúpe (teda pri ich vyzdvihnutí) boli uložené v miestnosti bez kúrenia a s oknom bez rámu t.j.  voľná diera, teplota bola niekde iba tesne nad nulou (bolo to ak sa nemýlim 27.decembra minulého roku), čiže podmienky skladovania boli naozaj neobvykle spartánske a vďaka tomu som ich netrúfal na mieste spustiť a otestovať, asi by to bolo to posledné čo by ich v tom momente dorazilo. Po prenesení domov som im naozaj dal vydýchnuť - zapol som ich až tento mesiac (05.11.), nejako som nemal odvahu to zapnúť a sledovať čo sa stane - a stále som mal rozrobené úplne iné veci a tie som chcel konečne dokončiť a až potom sa venovať tomuto. Jeden 6" monitor po zapnutí naskočil okamžite (nejaké tie prepínače bolo treba na prednom paneli nastaviť, ale nebolo to nič zložitého), druhý potreboval tiež nastaviť prepínače a ešte "malú pomoc" ale už ide tiež.

 

Pozrime sa na zadnú stranu monitoru, aby sme videli možnosti pripojenia zdrojov. Začnem napájaním, sú tu tri možnosti buď AC 120÷240V, alebo 12V/DC/3.2A (externe, alebo z interného akumulátoru). V spodnej časti je priestor pre umiestnenie jedného akumulátoru a teda monitor je potom schopný bežať aj bez sieťového  napájania. Čo sa týka videovstupu - vstupom môže byť buď kompozitné video + zvuk, ale má tiež RGB vstupy + zvuk. Ako vidieť je tu aj konektor pre pripojenie diaľkového ovládania, toto ale nie je predmetom môjho záujmu (zapojenie konektoru je v manuáli). Ešte sú tam 2 prepínače - jeden je pre internú alebo externú synchronizáciu a druhý pre RGB alebo Composite. Monitor akceptuje signál PAL/SECAM/NTSC/NTSC4.43. A tak som pripojil zvuk a zapojil video vstup. Trimer V-HOLD slúži pre nastavenie obrazu do stredu obrazovky, hýbať s ním netreba pretože obraz sa "vystredí" skutočne sám a výborne.  Pripojený počítač je Atari 800XE ktorý má v sebe zabudované rozšírenie 320kB RAM a nijako nie je upravovaný jeho videovýstup, teda je tam skutočne ten pôvodný "videobordel" v kompozitnom výstupe spolu s farbonosným signálom. Čo si budeme nahovárať, na LCD displejoch je poväčšine zobrazovanie vcelku slabota, občas až katastrofa - aké to bude tu ? Nebudem napínať - paráda ! "SONY it´s SONY", bodka. Nie nadarmo to má označenie profesionálny monitor. Poradí si naozaj aj zo skutočným "čurbesom" na svojom vstupe a vyberie správne zobrazenie signálu. Toto ma fakt dostalo, žiadna úprava signálu z atárka a obraz výborný - a pritom to funguje na neupravovanom kompozitnom výstupe ! Toto mať pred tými rokmi k dispozícii ...

Ovládacie prvky sú účelne rozmiestnené a pre používanie ani manuál netreba, ovládanie je intuitívne.

 

Ovládacie prvky na prednom paneli.

 

Ovládacie prvky na zadnom paneli.


Trošku to kazí fotenie mobilom (pred obrazovkou je nasadený sklený filter a vznikajú odrazy.)

 

Dtto detailnejšie.

Je možné pustiť signál aj s kvadrátoru, teda 4 videosignály na displej, aj

keď u takto malého monitoru je to asi vcelku vec zložitejšie využiteľná.

(V režime pre nasadenie s Atari to nevyužijem.)


Spustené demo NUMEN, na zábere je vidieť že monitor má v sebe v podnej časti zabudovaný výklopný podstavec, teda ak treba tak umožňuje nastaviť monitor do správneho uhlu pohľadu pre toho kto pred ním sedí. Ak netreba - tak sa sklopí a nezavadzia, šikovná a príjemná vec, ďalšie + pre tento monitor.

 

Dtto.


Vysunutá podpera na monitore.


Dtto.


Minimum nežiadúcich artefaktov, oproti LCD je to pri zobrazovaní

minimálne o triedu lepšie, je to citeľný rozdiel !

(To čo ma v Gr.8 doteraz nesmierne iritovalo je už proste preč.)

 

Horný monitor momentálne nie zapojený.

 

Čo na záver ?

Oplatilo sa, za prvé je to retro (atraktívny vzhľad), za druhé - cena bola dobrá, za tretie - obraz je naozaj parádny a to bez akýchkoľvek zásahov dovnútra počítača, rozmer obrazu je 4:3, teda je vyslovene vhodný na zobrazovanie pre staré 8-bit počítače. Tento monitor skutočne "neťahá za oči" ani pri dlhšom pozeraní. Oproti 17" monitoru to (odhadom !) zaberá maximálne tak ¼ miesta (možno aj menej) a aj spotreba je niekde inde.


Poďme na údaje od výrobcu:

Váha: 5.5kg - je celkom solídna (platí bez aku)

Rozmery: 146 x 173 x 352.5 mm
Audio: 0.5W, mono, hlasitosť je viac ako dostatočná

Príkon: Údaj výrobcu=40W, reálne namerané wattmetrom o 10W menej, teda 33W - čo je naozaj slušne nižšia hodnota ako firemne uvádzaná


6" verzia je dobrá na hranie hier, na písanie programov a listingy sa to až tak nehodí, písmo je už dosť malé. Osobne s tým ale nemám problém, drobné veci vidím dobre. Napriek uvedenému využitie pre tieto monitory skutočne mám.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2020 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 01, 2020 11:23
Filed Under: Blog

01.11.2020

Do článku o SPEEDY XF pridaný obsah binárky Eprom (27256) pamäte:

http://blog.3b2.sk/igi/post/XF-Speedy-enhanced-for-Atari-XF551.aspx

____________________________________________________

08.11.2020

Použitie malého, 6" monitoru SONY na počítači Atari:
Atari + 6" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-6041QM. Part 1.

____________________________________________________

11.11.2020

9" monitor SONY na počítači Atari:
Atari + 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY PVM-9042QM. Part 2.

_________

Do článku o SPEEDY XF pridaný druhý obsah binárky Eprom (27256) pamäte:

http://blog.3b2.sk/igi/post/XF-Speedy-enhanced-for-Atari-XF551.aspx

____________________________________________________

15.11.2020

Zhrnutie niektorých poznatkov okolo SONY 6" a 9" monitorov:
Atari + 6"+ 9" TRINITRON COLOR VIDEO MONITOR SONY. Part 3.

____________________________________________________

23.11.2020

Vŕtanie sa v starých krabiciach v pivnici prináša občas príjemné výsledky mám doma originál:
Intel Component Data Catalog 1978.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: