Počítač ATARI 400. Computer ATARI 400.

By Administrator at apríla 29, 2010 22:50
Filed Under: Atari



Codename "Candy".


Počítač ATARI 400 sa vyrábal v období rokov 1979-1983. Pôvodne sa predával s pamäťou 8kB RAM, pritom pri vývoji sa počítalo s polovičnou RAM pamäťou - iba 4kB. Vďaka pádu cien pamätí sa tieto hodnoty zmenili - k lepšiemu - na dvojnásobok, ale to som už spomínal. Pré počítače mali v sebe grafický čip CTIA, ktorý bol predchodcom čipu GTIA. CTIA podporoval len polovicu farieb ako dokázal GTIA. Bol vlastne prvým počítačom po herných konzolách. Pamäť  RAM mala postupne 16kB,v potom sa dala rozšíriť na 32kB a nakoniec na 48kB. Operačný systém v ROM mal 10kB. ATARI 400 malo 4 porty pre joystick+ 1 miesto pre cartridge. Počítač nemal vstavaný Basic. Výstup obrazu bol možný len cez RF modulátor na TV. V prvom rade sa s ním počítalo ako s hernou konzolou, preto aj klávesnica zo začiatku bola len membránová.

Je jasné, že na klávesnici sa veľmi dobre nepísalo - mám v živej pamäti aká to bola "balada" písať na ZX81-ke program tak dĺžky 6kB...  samozrejme ak sa na počítačí hrali hlavne hry tak to v podstate nebolo problémom.

Počítač mal vstavaný reproduktor, vyrábal sa neskôr vo verzii aj s klávesnicou typu písací stroj a to už bola "iná káva".


V uvedenom období boli stanovené veľmi prísne podmienky na vyžarovanie z počítačov (asi po skúsenostiach s počítačom TRS-80) a tak základom bol ťažký kovový odliatok, zariadenie malo "solídny" základ a samozrejme aj solídnu váhu. Za svoje peniaze ste proste dostali naozaj počítač a nie nejakú malú krabičku.

Počítač sa nedal rozšíriť na 64kB RAM a preto aj neskoršie programy a hry, ktoré sa nahrávajú pod OS na tomto počítači nefungujú.

_______________________________________________________________________________


Schéma zapojenia počítača ATARI 400 + obrázky jednotlivých dosák plošných spojov - CPU a pamätí:

(doplnené 09.03.2013)

ATARI 400 circuit


ATARI 400 48kB Memory upgrade pdf (2MByte)

_______________________________________________________________________________

10.11.2010 - Základná doska ATARI 400:


_______________________________________________________________________________

19.11.2013

Rozšírenie RAM na veľkosť 32kB na počítači ATARI 400:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-32kB-RAM.aspx

_______________________________________________________________________________

24.11.2013

Rozšírenie RAM na veľkosť 48kB na počítači ATARI 400:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-48kB-RAM.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Centronics interface - ACI 1_3

By Administrator at apríla 28, 2010 23:34
Filed Under: Atari

 

Kedysi dávno bol veľký problém tlačiť z ATARI ak ste nemali k dispozícii originálnu tlačiareň od ATARI, interface ATARI 850 bol len veľkým nenaplneným snom a tak sa "flekovalo" ako sa len dalo. Problémom bol SIO protokol, sériový prenos 19 200 Bd, oslovenie zariadenia, odpoveď atď. Riešilo sa to rozličnou cestou, pripájali sa tlačiarne na joystickové porty, posielali sa data sériovo na joystickový port, kde odrotovali pomocou hardwaru a ešte na mnoho iných spôsobov. Hlavne to bolo dané tým, že absolútne sme nemali žiadne technické podklady a tak sa všetko riešilo od základu nanovo. Osobne som napríklad vysledoval celý prenos dát na tlačiareň cez logický analyzátor a verte mi než som to dal do podoby aby sa dal protokol popísať uplynulo hodne času, mne to vtedy zabralo asi tak 2 mesiace. Tomuto sa ale venovať nechcem. Existuje viacero zapojení, ktoré komunikovali cez SIO a na druhej strane mali priamo výstup Centronics. Jedno zariadenie som priamo odskúšal a fungovalo bez problému, postavil som ho a behalo bez najmenších problémov. Druhé zariadenie mám len schému, popis a obsah Eprom (ešte to musím prepísať z papiera) ale nevidím dôvod prečo by nemalo tiež fungovať. Uvedené ACI zariadenia komunikujú priamo ako požadované zariadenie P:, preto fungujú všetky príkazy pre tlačiareň tak, ako keby bola pripojená originál tlačiareň.

Len tak na spomienku:

Pretože som mal tlačiareň zo sériovým vstupom tak som urobil program ktorý vysielal cez joy port sériovo Data do vtedy mne dostupnej sériovej RS232 tlačiarne. Ešte bol v ceste zaradený prevodník na úrovne RS232 (stačil na to čip LM741 a jeho napájanie ±12V, uvedené napätia som mal priamo k dispozícii). Fungovalo to tiež, akurát bolo potrebné počas tlače vypínať obraz aby sedelo časovanie. Software "sedel" na 6.stránke a bolo to funkčné, ale výstup priamo cez P: na paralelný port bol vtedy dočasne nesplnený sen. Blikanie displeja pri tlači bolo naozaj nepríjemné.

V roku 1989-90, nekameňujte ma prosím, už si to nepamätám presne, diali sa vtedy dôležitejšie veci, som mal nakoniec postavený interface s procesorom 8085,  použitá RAM mala "celých" 2kB (čip 6116), Eprom 2716 /program sa zmestil do 1kB/, komunikácia prebiehala cez USART 8251, ktorý bol "znásilnený" elektronickým prepínačom tak, že komunikoval s ATARI rýchlosťou 19.200 Bd, prijímal rovnakou rýchlosťou a posielal DATA na sériovú tlačiareň COMSCRIBE - síce len 600 Bd, ale výstup bol na 12 ihličiek čo bolo na text skutočne perfektným výstupom a keď sa to tak vezme výstup 60 znakov za sekundu zase tak pomalý nebol. Na sofware zapracoval p.Kasanický z Košíc, ktorého takto na diaľku zdravím. Interface som používal asi 4 roky bez jediného problému. Schému už nemám, zobral ju čas, ešte zaujímavé bolo, že procesor bežal na neuveriteľne nízkej frekvencii, pretože to stačilo z hľadiska rýchlosti prenosu a dobre sa to dalo deliť v USARTe, rozhodne to bežalo na clocku proceosru = 307.2kHz. Fungovalo to naprosto fantasticky a počas celej doby používania bez najmenších problémov.

 

Ak sa nemýlim, potom niečo z toho p.Kasanický uverejnil v Amatérskom rádiu aj keď tam bol ako procesorová jednotka použitý Intel 8080. No ale už dosť bolo spomienok, poďme na to!

 

Dve verzie Atari2Centronics vyšli v časopise Amatérské rádio, zapojenia sa vyznačujú väčšou zložitosťou - nejako sa začať muselo ... a vtedy tých informácií bolo k dispozícii podstatne menej ako dnes, asi sa to už stavať nebude, zapojenia čo ešte mám sú už obvodovo podstatne jednoduchšie (budú uverejnené).

 

Prvé zapojenie vyšlo v ME_89:

Atari2Centronics1.pdf (2,02 mb)

 

 

Druhé zapojenie vyšlo v ME_90:

Atari2Centronics2.pdf (1,41 mb)


Pre tých čo to zaujíma je dobré si dopredu pozrieť datasheet pre procesor Intel 8748, obidve zapojenia sú prerobené na tento typ mikroprocesora - pretože nevyžadujú ďalšie externé súčiastky.

(627 kByte)

Intel 8748 datasheet

(zipped pdf)

Tematicky budú popísané dve zariadenia s názvami ACI-1 a ACI-2. Pretože používajú rovnaký typ mikroprocesoru je aj ich zapojenie do istej miery veľmi podobné.

____________________

ďalšie časti ACI:

ATARI Centronics interface 2_3

ATARI Centronics interface 3_3

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Operačný systém. OPERATING SYSTEM 8bit ATARI.

By Administrator at apríla 28, 2010 00:45
Filed Under: Atari

 

Roztrhlo sa mi vrece s operačnými systémami, tak som ich dal na jedno miesto. Operačný systém Q-MEG nechám samostatne, pretože to je skutočne kapitola sama osebe.

Poďme na to:

new atarios.zip for XL/XE computer

C12399b.zip ROM ATARI 400/800 mat.procedure

C12499b.zip ROM ATARI 400/800 system low

CO12599b.zip ROM ATARI 400/800 system high

systemxe.zip ATARI XE OS

systemxl.zip ATARI XL OS

tippi.zip ROM XL/XE emulator ATARI 400/800

________________________________________________________________________

ďalšie ROM OS, ale bez bližšieho popisu:

HIGHCHIP OS zip

HIGHCHIP2 OS zip

HYPEFKEY OS zip

PUD OS zip

SPEEDER OS zip

SPEEDOS5 OS zip

TOMS OS zip

TOMS_OS6 zip

ULTRA OS1 zip

ULTRA OS17.zip

XLFIX zip

XOS zip

HIRES zip

FASTMATH zip

OMNIMON zip

ATARI 400 800 A pal zip

ATARI 400 800 B ntsc zip

WARPCOPY zip

Dúfam, že to na chvíľu vystačí. Ostatne netreba to s množstvom nainštalovaných OS preháňať...

_______________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

04_2010 Blog, Notes.

By Administrator at apríla 27, 2010 01:40
Filed Under: Blog

ATARI

04.04.2010

Konečne mám literatúru "Adresy pamätí počítačov ATARI 600XL /800XL 1. a 2.diel" od P.Dočekala, je to "biblia" pre môj osembit. Tento týždeň ešte musím poslať Fandalovi sľúbené kazety, je ich cca 20ks, tak snáď v tom Turbe niečo užitočné vyloví. Chcem sa poďakovať Fandalovi zverejnil link na moje stránky - zase až toľko nadšencov u nás a v Čechách nie je a som samozrejme rád keď o mne dá vedieť aj ostatným. Ďalej čakám počas týždňa zásielku IO z Čiech. Niektoré IO na prerábku ATARI sa u nás už ťažko zháňajú - problematický je napríklad IO 74LS158, štvornásobný multiplexer s negovaným výstupom, 74LS157 je zase bez problémov k dostaniu. Potom mi zostáva splašiť káblik na ovíjanie el.konektorov - je super na takéto prepájanie. Zatiaľ som našiel len jeden zdroj 250m kábliku s cenou do cca 80.- EU, je to paleta, ale bez toho kábliku sa robiť nedá.

_________________________________________________________________________

07.04.2010

Teraz robím popis pamätí, bude to mať asi 5.dielov, takže mám na čom robiť, upozorňujem dopredu na to že to bude zamerané hlavne na staršie typy pamätí, t.j. to čo sa v ATARI používa a aj v dnešnej dobe používa na jeho úpravy. Ak to bude "prevádzkyschopné", umiestnim to na web. Prosím o strpenie. Nejako mám viacero rozbehnutých vecí a tak sa to snažím jedno po druhom upratať a mať čas aj na niečo iné. Ešte prepisujem z poznámok Error kódy na ATARI a to mi tiež nejaký čas zaberie.

_________________________________________________________________________

09.04.2010

Dnes som sa stal majiteľom ATARI 130-ky. Síce som bol po počítač v Partizánskom, ale počítač je O.K., funkčný. Po otvorení vypadlo kilo prachu - bol uložený v pivnici, ale inak mu skutočne nič nechýba. ďalej som sa stal majiteľom nefunkčnej floppy jednotky VD-40, ktorú vyrábala firma Viatronic, Peter Šmahel, Brno. Nemám k nej kábliky, pretože prepojenie používa cez 7pinový konektor DIN , je na zadnej strane VD-40 v počte 2ks a druhá strana prepojovacieho kábliku je klasický 13pinový konektor SIO ATARI. Nepáči sa mi ten 7pinový konektor, pretože ten sa používa napájanie ATARI a tak by ľahko mohlo prísť k zámene s poriadnymi následkami. Bodol by mi kontakt na krupkaja - mail, pretože som čítal na webe, že ju mal - teda VD-40-ku v rukách a robil z nej aj fotografie. Mechanika nie je v dobrom stave, zdroj je urobený doslova na kolene a nezodpovedá profesionálne vyrábanému výrobku. Nemá niekto schému?



Na webe som našiel stručný popis VD-40:

Český "klon" stanice XF551 urobený firmou Viatronic Brno ako "VD 40" cez licenciu cez Flop Rožnov pod Radhošťem ako "VD 40 F".

VD 40 sa predávala vo dvoch verziách:

- čierna kovová skrinka

- plastová skrinka svetlošedej farby, používa sa skrinka pre mechaniku na ZX Spectrum 

Popis vlastností:

- mikroprocesor Toshiba 8085, 8k RAM, 8k ROM 

- radič disku WD2797A-PL

- obsluha hustôt zápisu ako u XF 551

- rýchlosť prenosu: 19200, 38400 bps

- rýchlosť otáčania 300 ot./min. 

- zabudovaný port Centronics

_________________________________________________________________________

11.04.2010

Do popisu SIO2PC bola daná oprava, nefunguje adresa - link- na ktorej bol emulátor disketovej mechaniky ATARI 810, nahradil som link priamo súborom. Vďaka Radek za upozornenie, keď som článok písal, link bol ešte funkčný. Ďalej som doplnil do článku Error kódy pdf súbor s popisom error kódov, ktorý som dnes objavil na webe. Ešte vidím, že sa mi miešajú pri postupnom prehliadaní veci z ATARI a NON-ATARI. Na budúci týždeň to budem riešiť - dočasným riešením je pristupovať priamo cez archív. Ďakujem za porozumenie, robím s týmto blogom 3 týždne a až časom sa začínajú objavovať drobné "trablíky", tie sa budú postupne riešiť. Začínam dostávať mailíky, tak sa dúfam tento blog uchytí a prinesie niektoré veci čo doteraz o ATARI neboli k dispozícii. Opravil som aj chybu v časti 2 o napájacích zdrojoch - boli tam prehodené spotreby medzi 600XL a 800XE, nejako som to pri písaní prehliadol.

_________________________________________________________________________

15.04.2010

Včera a dnes som doplnil článok o ATARI 130 XE tabuľkou a popisom rozšírenej pamäte - ak to niekomu ozrejmí funkciu budem rád, na to tieto stránky sú. Dnes som sa trošku pozrel po komentároch a svete div sa, už nejaká odozva je. Na to že blog beží iba 3 týždne celkom dobré. Plány? Teraz veľa času venujem ATARI, takže Non-ATARI sekcia je poriadne zanedbávaná, časom sa to určite zlepší. Teraz bude v najbližššej dobe pokračovanie o pamätiach (za dodržanie poradia neručím ...):

- 4.diel Eprom pamäte

- 5.diel DRAM pamäte

- externá numerická klávesnica CX85

- joystick

Chcem prekresliť dve zapojenia  - pripojenie tlačiarne cez mikroprocesor pre Centronics kompatibilné tlačiarne. Mám dve zapojenia, jedno osobne vyskúšané, druhé je nevyskúšané, ale nemám dôvod si myslieť že by nemalo fungovať. Potiaž je v tom, že niektoré poznámky sú v havarijnom stave a tak než to vylúštim tak to nejakú dobu trvá.  Včera som "pitval" joystick, takže bude uvedené jeho zapojenie a bol by dobrý aj nejaký jednoduchý testovací program na joystick - takže zatiaľ  je toto všetko.

_________________________________________________________________________

22.04.2010

Tento týždeň je "rozbehaný". Na serveri kde mám blog sa včera menili disky,pretože dnes to funguje výmena prebehla bez problémov. Konečne som sa dostal k tomu, že som prepísal obsah EPROMu z listingu - zábava ... Postupne som nakreslil 2 schémy pre pripojenie Centronics tlačiarne, takže sa máte na čo tešiť. Fandalovi som  poslal 20ks kaziet s TURBO 2000, tiež včera. Za chvíľu tu bude popis joysticku, zase idem ďalej ...

________________________________________________________________________________

26.04.2010

Z iného súdka:

Ohľadne floppy jednotky VD-40 sa mi zatiaľ nepodarilo získať žiadne ďalšie informácie, pritom som mailoval asi naozaj s najznámejšími ataristami v Čechách, jeden ma síce odignoroval, ale ostatní sa veľmi ochotne a rýchlo ozvali, ale bohužiaľ k VD-40 nič nemajú. Aj tak ma potešilo že je na svete dosť ochotných ľudí (ataristov).

_____________________________________________________________________

27.04.2010

Je to zaujímavá informácia a platí už vyše týždňa, ale pretože je to naozaj zaujímavé musím sa o tom zmieniť.

Pôvodný zakladateľ spoločnosti ATARI Nolan Bushnell sa po rokoch vracia späť do ATARI. Po 32 rokoch po odchode z firmy sa vracia vo funkcii člena predstavenstva a pracuje aj ako poradca. Uvidíme čo bude ... len tak mimochodom by ma zaujímalo čo tých 32 rokov robil. Nolan, veľa zdravia a chuti do práce!


Nolan Bushnell

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Počítač ATARI 65XE. Computer ATARI 65XE.

By Administrator at apríla 26, 2010 02:00
Filed Under: Atari


Ďalší počítač je ATARI 65XE. ATARI 800XE je európska verzia 65XE. Vyrábal sa v rokoch 1985 až 1992. Je tu vidieť zmenu vzhľadu oproti starším typom, viac sa podobá na "väčšieho" brata ATARI ST. Je tu použitý čip na správu pamäte - Freddie, BASIC je už revízie C. Veľkým mínusom je iba port na cartridge, chýba rozširovací port na vývody celej zbernice, najlepšie je to vidieť na nasledujúcom obrázku:



Preto už ďalšie verzie 65XE už mali k dispozícii aj rozširovací konektor ECI (Enhanced Cartridge Interface). Tento počítač bol výhradne určený pre americký predaj - pracoval v norme NTSC. Bol priamou náhradou za typ 800XL.



Schéma zapojenia ATARI 65XE:

ATARI 65XE circuit

_____________________________________________________________

A teraz perlička:


Počítač ATARI 65XEP - XE Portable computer mal byť prenosným počítačom, základ vychádzal z ATARI 65XE. Jednalo sa o kompaktný prístroj, obrazovka monitora bolo monochromatická o veľkosti 5". Interná 3.5" disketová jednotka mala kapacitu 720 kByte. Napájanie išlo z batérie, alebo bola možná sieťová prevádzka. Bohužiaľ bol postavený len jeden prototyp, sériovo sa nevyrábal. Večná škoda... toto by chcel každý atarista! A ešte keby sa "neškudlilo" a obrazovka by bola farebná ...

______________________________________________________

29.02.2020

 

_____________________________________________________________

 

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tipy a triky 004. ATARI Paddle. Tips & tricks.

By Administrator at apríla 22, 2010 23:04
Filed Under: Atari

Jedno z menej používaných zariadení, ale ATARI má v sebe jednu perfektnú vec: 4 analógovo digitálne prevodníky. Síce ich rozsah nie je plných 8 bitov, t.j. 0-255, ale má rozsah 1-228. Toto práve používa ATARI PADDLE.

Odporúčaná hodnota potenciometra je 1M, ale táto hodnota je príliš veľká. Po otestovaní mi vychádza najvyššia hodnota odporu 515k pre bitovú hodnotu=228, t.j. skoro polovica odporovej dráhy je nefunkčná. Lepšie výsledky sa dosiahnu ak sa paralelne k potenciometru 1M pridá paralelne odpor 1.2M, výsledný paralelný odpor je cca 545k a to už sa vlastne využije celá dráha potenciometra. Priebeh potom síce nie je lineárny, ale komu to vadí, tak si nechá pôvodné zapojenie len s potenciometrom 1M. Kto sa v tom trošku vyzná, je mu jasné, že sa takto dá riadiť všeličo, napríklad teplota. Tak isto môžeme použiť potenciometer 470k, len potom nevyužijeme plný rozsah 1-228. V testovacej schéme si to môžeme ľahko overiť.

 

 

Testovacia schéma:

 

Jednoduchý testovací software (BASIC):

10 PRINT  PADDLE (0), PADDLE (1), PADDLE (2), PADDLE (3)

20 GOTO 10

 

Tento testovací program testuje pripojenie všetkých 4 potenciometrov, ak  nemáme nič pripojené na obrazovke bežia 4 stĺpce s hodnotou 228.

Paddle (0)    Paddle (1)    Paddle (2)    Paddle (3)

   228                228                228                 228

   228                228                228                 228

   ...                   ...                   ...                    ...


 

Zapojenie 2 GAME PADLLES to 1 PORT:

(Jedna nožička na potenciometroch je nezapojená,

tiež sa dá použiť potenciometer 500kΩ.)

 

Testovací software sa používa ten istý ako pri joysticku, treba nabootovať  BASIC a potom RUN "D:JOYSTICK.BAS":

(The same software - joystick.bas)

BASIC PADDLE TEST PROGRAMM

 

Ktoré programy používajú PADDLE? (link):


What programs use paddle controllers?

 

________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - LCD monitor Relisys no2.

By Administrator at apríla 22, 2010 11:34
Filed Under: Non-Atari

Ďalší LCD monitor - Relisys, zase zlé kondenzátory v napájacom zdroji. Su to tie kondenzátory vľavo hore. Vidieť, že tam tá časť zdroja !"pečie", pretože plošný spoj je vďaka vysokej teplote zafarbený do tmavšej farby.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Zdroj má číslo: PK10V000710

                         no 1

                         no 2

Pretože minule som bol príliš "skromný" na foto a nedal som aj foto zadnej strany zdroja dnes to teda napravím:

Na dnes je to všetko.

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tipy a triky 003. ATARI Joystick. Tips & tricks.

By Administrator at apríla 22, 2010 01:25
Filed Under: Atari

Čo už len k tomu dodať? Asi len to, že veľmi veľa programov a najmä hier používa joystick. A potvora, práve on sa pokazí. Čo ďalej? V prvom rade treba vedieť ako je zapojený a skontrolovať mikrospínače. Ich prevedenie môže byť rozdielne a závisí od fantázie výrobcu. Uvádzam schému bez autofire, ten môže byť od výrobcu zapojený aj v jednej sérii rozdielne a preto ho vynechám, pre základnú funkciu joysticku nie je dôležitý. Veľa zábavy s fungujúcim joystickom!


 

Vývody sú popísané na strane konektora joysticku, ak si ho dáte priamo pred seba a vidíte priamo na dutinky, tak je toto poradie vývodov:

5  4  3  2  1

  9  8  7  6

Jednoduchý testovací program v BASICu pre joystick:


10 PRINT STICK (0), STRIG (0)

20 GOTO 10


V kľudovom stave sa vypisujú odzhora nadol 2 stĺpce, v prvom beží číslo pozície stlačeného joysticku, v druhom je hodnota z tlačítka FIRE, bez stlačeného tlačítka beží toto:

(STRIG (0) v kľude má obsah 1, po stlačení FIRE=0)


                Joyistick 0 

_____________________________________________________________

STICK (0)               STRIG (0)

______________________________________________

  15                                  1

  15                                  1

  15                                  1

  ....                                  ...


Hodnota v STICK (0) je daná tabuľkou:


Pre druhý joystick platí to isté, ale pracujeme s STICK (1) a STRIG (1). Jednoduchý program pre sledovanie 2 joystickov naraz:


10 PRINT STICK (0), STRIG (0), STICK (1), STRIG (1)

20 GOTO 10


Po spustení aj bez joystickov bežia odzhora nadol na obrazovke 4 stĺpce:

               Joyistick 0                                                   Joystick 1

_____________________________________________________________

STICK (0)               STRIG (0)                     STICK (1)                   STRIG (1)

______________________________________________

  15                                  1                                15                                 1

  15                                  1                                15                                 1                                

  15                                  1                                15                                 1

  ....                                  ...                                ..                                   .

Pomocou tohoto programu veľmi ľahko zistíte ktorý port na počítači je ktorý, pretože tu priamo vidíte či testujete joystick 0 alebo 1.

_____________________________________________________________

Testovací program pre joystick, treba nabootovať  BASIC a potom RUN "D:JOYSTICK.BAS":

(Jedná sa o ATR súbor.)

JOYSTICK TEST PROGRAMM

____________________

20.10.2013

Link na prerobenie joysticku - zabudovanie autofire:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-014-AutoFire-pre-joystick-Joystick-AutoFire-Tips-tricks.aspx

_____________________

_______________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäte 5_5. Memory DRAM.

By Administrator at apríla 19, 2010 23:05
Filed Under: Atari


Dynamické RAM - DRAM. Ako som už spomínal, u nás sa dajú použiť len tie DRAM-ky, ktoré majú 7bitový refresh. V datasheetoch je popis viacerých druhov, postupne som to doplnil ešte o apendix DRAM tam sú datasheety DRAM pamätí, ktoré sa v ATARI používajú najčastejšie, pozor sú tam datasheety aj na DRAM s refreshom 8bit! DRAM (Dynamic Random Access Memory) je RAM, ktorá uchováva údaje na kondenzátore (parazitná kapacita na Gate tranzistoru MOS, ktorý súčasne slúži ako čítací prvok pamäťovej bunky) ako elektrický náboj. Náboj sa postupne vybíja, preto treba zabezpečiť pravidelné obnovovanie (refresh) - čítanie a znovuzapísanie, t.j. znovunabíjanie parazitnej kapacity. Dynamické pamäte majú väčšiu hustotu integrácie na jeden zapamätaný bit (1 tranzistor oproti 6 u SRAM) a tým menšiu cenu pri vysokých kapacitách, než SRAM. Na rozdiel od SRAM však majú kvôli potrebe obnovovania informácií v bunkách vyššiu spotrebu (odber) aj keď sa k nim nepristupuje (nezapisuje sa a ani sa nečítajú data). Refresh zaberá v činnosti procesoru asi tak 5% výkonu, takže toto je réžia za použitie DRAM. V dnešnej dobe sú už novšie modely DRAM, ale tými sa tu veľmi nezaoberám.

Tak kto sa tomu rozumie a nechce sa mu hľadať po webe:


SIMM DRAM modul (pinouts), popis vývodov - 1MByte modul:

_______________________________________________________________________________

Datasheety DRAM, snažil som sa tam dať atárkové DRAM, sem-tam sú aj s 8 bit refreshom :

pozor, v Atari iba DRAM čo majú 7bitový refresh !:

DRAM

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Externá numerická klávesnica. ATARI CX85 External Key Pad Numpad.

By Administrator at apríla 18, 2010 23:55
Filed Under: Atari

Atari CX85- externá numerická klávesnica



Primárne použitie je pre zadávanie čísel. Klávesnica sa pripája do druhého joystickového portu. Atari poskytuje handler (ovládač, driver) program, ktorý číta klávesnicu ako joystick a potom sa chová ako vstavaná  klávesnica. S ovládacím programom môžete okamžite použiť klávesnicu v takmer každom programe, vrátane BASICu. Je šikovný pre VisiCalc, kde sa neustále pracuje s číslami. Ovládací  program je poskytovaný len na diskete. Ak chcete používať CX85 klávesnicu nahrajte ovládač, potom vložte diskové aplikácie (VisiCalc, SynCalc). Ovládač je umiestený na 6 stránke ($0600). Problém je v tom, že toto umiestnenie ovládača je v rozpore s niektorými programami, najmä rutín strojového jazyka, ktoré tiež potrebujú stránku šesť. Ovládač umožňuje nadefinovať vaše vlastné funkčné klávesy.



Dokumentácia:

Numerická klávesnica je dodávaná s dvomi manuálmi: užívateľská príručka + technické poznámky. Príručka je zameraná na nastavenie a používanie klávesnice, manuál nemám k dispozícii.


________________________________________________

Schéma zapojenia:

ATARI CX85 ext.keypad

Ovládače, handel, drivers:

ATARI CX85 drivers

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäte 4_5. Memory Eprom.

By Administrator at apríla 18, 2010 06:37
Filed Under: Atari

Pamäte typu Eprom sú použité v každom ATARI, minimálne v počte 2ks. Jedna obsahuje OS (operačný systém)  a druhá obsahuje Basic. Pamäte Eprom sa dajú mazať UV žiarením, maže sa naraz celá pamäť. Naprogramovať sa dajú na to určenými programátormi, kde sa určenou sekvenciou povelov uloží celý súbor naraz do Eprom. Využitie: operačný systém, Basic, cartridge.

 

 

Datasheety Eprom pamätí (2,47Mbyte):

Datasheets Eprom

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäte 3_5. Memory SRAM.

By Administrator at apríla 14, 2010 22:31
Filed Under: Atari

 

Pamäte SRAM už podľa názvu hovoria, že sa jedná o statické pamäte RAM. Miesto určenia: cartridge, aj ako hlavná pamäť do počítača. Pomocou statickej RAM typu 6264 (8kB) dokážeme urobiť cartridge, do ktorého môžeme ľubovoľne nahrávať obsahy cartridgí a používať ho ako originál 8kB cartridge. Niekedy nabudúce ho popíšem spolu aj zo schémou. SRAM (Static Random Access Memory) je RAM , ktorá uchováva údaje v registroch pozostávajúcich z klopných obvodov, napájanie pre uchovanie dát musí byť trvalé (toto sa týka aj DRAM), na rozdiel od DRAM ale nepotrebujú refresh. Pamäte SRAM potrebujú pre vytvorenie jednej pamäťovej bunky viac konštrukčných prvkov (typicky 6 MOSFET tranzistorov), preto je cena oproti DRAM podstatne vyššia a pamäťová hustota nižšia. SRAM môžu dosahovať vyššie rýchlosti oproti DRAM (typické použitie ako cache), spotreba závisí od taktovacej frekvencie, čím väčšia rýchlosť, tým vyššia spotreba.. U pomalších SRAM bez prístupu (zápis alebo čítanie) klesá napájací prúd na zlomky mikroampér, preto sú vhodné na použitie ako pamäť zálohovaná batériou.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

OS Q-MEG. New OS Q-MEG.

By Administrator at apríla 14, 2010 02:16
Filed Under: Atari



Výborný nový operačný systém, autor Stefan Dorndorf (SRN, Deutschland), tento atarista vyvinul aj niekoľko ďalších zariadení a je autorom úprav XF551-ky atď., ešte sa k tomu postupne dostanem. Pomocou Select+Reset sa vždy dostanete do úvodnej obrazovky, odpadá nekonečné zapínanie a vypínanie počítača... Obrázok S.Dorndorfa som našiel až na:

http://atariki.krap.pl



QMEG je nový (rok 1987 až 1997) operačný systém pre Atari, ktorý sa dáva do počítača. QMEG vie pracovať s rozšírenou pamäťou, obsahuje sektorovú kopírku (medzi pamäťami a aj medzi disketami) a jeho hlavnou výhodou je, že jednoduchý loader obsahuje priamo v sebe, preto netreba stále nahrávať  DOS. Dokáže nahrať aj programy umiestnené na adrese nižšej ako 8192, čím sa predtým prepísal DOS a program nešlo nahrať. QMEG obsahuje aj zabudovaný monitor.

QMEG sa inštaluje nasledovne:

Z ATARI sa vyberie štandartná pamäť  ROM s pôvodným operačným systémom a nahradí se pamäťou EPROM. Obyčajne sa vymieňa za EPROM s dvojnásobnou kapacitou, pretože potom môžeme mať k dispozícii 2 operačné systémy - pôvodný a QMEG. Prepína sa medzi nimi prepínačom, ktorý najvyšším bitom určuje ktorý OS je práve pripojený.

Ak je QMEG správne pripojený tak po jeho spustení sa objaví modré pozadie, ak je zelené pozadie, je chyba v kontrolnom súčte, t.j. OS nie je v poriadku.

Ostatné výborné vlastnosti sú popísané v manuáli a je ich dosť ! Odporúčam si najprv prečítať o čom QMEG je, ale rozhodne ho odporúčam ako variantu pre pôvodný operačný systém.



________________________________________________________________________

Verzie OS Q-MEG:

version 2.3,  version 3.0, version 3.2, version 3.8, version 4.2, version 4.3, version 4.4

QMEG 2.3-4.4

QMEG manual verzia 3 a 4 - český,nemecký a poľský (czech, deutsch, polish):

QMEG manual

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäte 2_5. Memory EEPROM.

By Administrator at apríla 12, 2010 22:24
Filed Under: Atari

Tento typ pamätí - EEPROM - sa v našich počítačoch veľmi nevyskytuje, ale dá sa tiež použiť. Na rozdiel od pamätí EPROM, kde sa mazanie celej pamäte prevádza UV žiarením (tiež slniečko, alebo horské slnko), mazanie EEPROM sa prevádza el.signálom a zase môžeme zapisovať do pamäte. Obsah sa udrží v pamäti bez napájania - to je samozrejme výhodné. Určenie: pre nás cartridge, OS a podobne.

EEPROM (Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory) je elektricky mazateľná pamäť  ROM. Princíp činnosti je podobný ako u EPROM pamäte - pamäťovým prvkom je izolované (plávajúce) hradlo do ktorého sú nainjektované nosiče náboja cez izolačnú oxidovú vrstvu, oxid je tu však tenší a prenos náboja je šetrnejší a je možný v oboch smeroch. Napätia potrebné pre tento jav sú väčšinou generované obvodmi integrovanými na čipe s pamäťou a navonok je pamäť programovaná pri bežnom napájacom napätí. Programovanie i mazanie trvá niekoľko milisekúnd, čítacie doby sú podobné ako u EPROM (cca 100ns). EEPROM znesú typicky až 100 000 prepisov (mazacích a programovacích cyklov) a doba uchovania údajov býva pri bežných teplotách zaručovaná na 10-20 rokov. Zápis trvá rádovo milisekundy, kým čítanie rádovo nanosekundy, preto s tým treba pri návrhu použitia počítať.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Počítač ATARI 800XE, 130XE. Computer ATARI 800XE, 130XE.

By Administrator at apríla 12, 2010 02:00
Filed Under: Atari

ATARI 800XE:

Počítač Atari 800XE sa vyrábal v rozmedzí rokov 1985-1992. Jednalo sa o európsky variant 65XE, rozšírená doska mala miesto pre 128KB pamäte, osadená bola polovica=64kByte RAM, nové konektory, pribudol expanzný slot (ECI) namiesto PBI. ECI (Enhanced Cartridge Interface) nahradil PBI (Parallel Bus Interface) z XL modelov. ECI predstavuje 14pinový kartridžový slot pre rozšírenie počítača. Počítače z roku 1992 mali problémy s GTIA. Môj počítač má pamäte typu 8x4164 (64kx1) + je na doske miesto pre ďaľších 8ks pamätí (8x4164, alebo 8x41256) + treba postaviť doplňujúci interface.


ATARI 130XE:

Počítač Atari 130XE sa vyrábal v období rokov 1985-199, parametre boli rovnaké ako Atari 800XE, rozdiel bol len vo veľkosti pamäte RAM= 128KByte
_________________________________________________________________________
(14.4.2010 doplnená mapa pamäte 130XE.)

________________________________________________________________________

(15.4.2010 popis prístupu do pamäte 130XE, popis sa týka ATARI 130XE!)

Počítač ATARI 130XE obsahuje 131072 bytov pamäte s ľubovoľným výberom (RAM) - a to je dvakrát viacej ako u ATARI 800 XL (800 XE alebo XE 65). Vo väčšine prípadov je ale polovica tejto pamäte pre majiteľa iba transparentná - t.j. nedostupná.

Túto pamäť je možné využiť k uloženiu rozsiahlejšej sústavy dát napr. pomocou programového vybavenia (software: SynPower, SynCalc, Atari Writer+, PaperClip 2.0 a i.), alebo pomocou napríklad diskového operačného systému DOS 2.5. Pomocou DOSu 2.5 simuluje prídavná pamäť funkciu veľmi rýchlej disketovej jednotky, tzv. RAMdisku.

Pomocou programového vybavenia môžete využiť rozšírenú pamäť RAM aj v ATARI BASICu. Dosiahneme to metódou prepínania pamäte. Keď použijeme túto metódu je počítač prinútený pracovať s väčším rozsahom pamäte, aj keď procesor 6502 a videoprocesor ANTIC môžu priamo adresovať iba 65536 bytov pamäte RAM. Prídavná a základná pamäť je rozdelená vždy na 4 bloky po 16kB.

Programom riadený prepínač pamäte môže kedykoľvek nahradiť druhú banku základnej pamäte umiestnenú od adresy 16384 po 32767 (hexadecimálne $4000-$7FFF) ľubovoľnou bankou prídavnej pamäte. Stav prepínača pritom určuje, ktorou časťou (bankou rozšírenej pamäte)bude táto oblasť nahradená. Prepínač bánk je umiestnený na adrese 54017 ($D301). Táto pamäťová bunka je použitá ako adresa vstupného kanálu mikroprocesora 6502. Má teda funkciu interface pre periférie, ktoré riadia vstup a výstup počítača.

Bity 4 a 5 určujú, ktorý z procesorov počítača bude mať prístup k banke rozšírenej pamäte. Normálne sú tieto bity nastavené na hodnotu 1 - obidva procesory používajú základnú konfiguráciu pamäte pre 8-bitové počítače. Bit 4 umožňuje prepnutie pamäte pre CPU a bit 5 prevádza to isté pre ANTIC. Nastavenie bitu 4 na nulu umožňuje prístup k rozšírenej pamäti RAM pre CPU. Analogicky platí to iste pre bit 5 a ANTIC. Ak teda nastavíme obidva bity (4 a 5) na nulovú hodnotu, nastane zmena a obidva procesory môžu začať používať prídavnú pamäť.

Bity 2 a 3 určujú, ktorá časť pamäte bude používaná. Tieto dva bity povoľujú spolu štyri rôzne kombinácie konfigurácie pamäte, ktorú predstavujú štyri rôzne 16 kB banky z pamäťovej oblasti rozšírenej pamäte RAM.

Obsah pamäťovej adresy 54017 je pri normálnej prevádzke 193. Pomocou ATARI BASICu a hlavne príkazom POKE môžeme obsah tohoto pamäťového miesta modifikovať a prepínať tak pamäťové banky počítača ATARI 130 XE.

Napríklad: POKE 54017,255 yvberá prvú banku rozšírenej pamäte RAM a táto pamäťová banka je prístupná pre CPU,  nie je povolený prístup pre ANTIC.

Ako určiť správnu banku prídavnej pamäte pre ATARI 130 XE?

vzorec:

POKE 54017, 193+4*ADRESS+16*MODE

Tabuľka hodnôt:


A ................ Video Bank /Enable (VBE)

B ................ CPU Bank   /Enable (CBE)

C ................ Bank MSB

D ................ Bank LSB

Bity 0,6,7,1 by mali byť vždy nastavené. Ak je nastavený bit 4 (CBE) alebo bit 5 (VBE) potom zodpovedajúci procesor má prístup k základnej pamäti. Pokiaľ sú tieto dva bity nastavené na nulu - na adresách 16384-32767 ($4000-$7FFF) sa nachádza banka rozšírenej pamäte RAM, ktorá je určená bitmi 2 a 3.

________________________________________________________________________


Zadná strana ATARI 800XE, 130XE.

________________________________________________________________________

Schéma zapojenia ATARI 800XE, 130XE:

(rozdiel je v tom, že 130XE má osadené aj pridané pamäte a je osadený čip MMU pre správu pridanej pamäte)

ATARI 800XE, 130XE

Francúzska verzia SECAM video_out:

SECAM ATARI 800XE, 130XE

__________________________________________________________________________

Schéma na rozšírenie pamäte na 320kByte RAM pre ATARI 800XE, toto je veľmi používané, výrazne to rozširuje možnosti počítača:

Memory expansion to 320kB ATARI 800XE

_________________________________________________________________________

 25.05.2010 - Oprava zlého GTIA je presunutá do samostatného článku, link:

Oprava GTIA - Correction GTIA chip

_________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Pamäte 1_5. Memory SRAM, DRAM.

By Administrator at apríla 11, 2010 01:30
Filed Under: Atari

 

Dnes venujem pár riadkov statickým pamätiam SRAM a dynamickým pamätiam DRAM. Statické pamäte nevyžadujú obnovovanie dát, bez problémov sa dajú údaje zálohovať záložným akumulátorom (batériou). U dynamických pamätí je potrebný refresh, t.j. oživenie obsahu, pretože inak sa obsah stratí. Oživenie sa deje čítaním adresy každých x milisekúnd, pričom x môže mať rôzne hodnoty - napríklad 2, alebo 4. Kvalitné dynamické pamäte ale bez refreshu udržia obsah aj niekoľko sekúnd - v ATARI to spôsobuje problém - vypnete počítač, chvíľu počkáte a po zapnutí sa objaví pôvodný stav - jav dosť častý, zvyčajne sa ho darí odstrániť tak, že sa použije jedna pamäť od iného výrobcu a potom je to O.K. Pamäte majú rozličnú veľkosť a tak ich používame podľa potreby a v rozličných kombináciách.  Pre nás sa dajú použiť DRAM pamäte, ktoré majú refresh 7bitový, sú pamäte čo používajú refresh 8bitový - tie sa u nás nedajú použiť! Postupne prídu na rad aj iné typy.

Predovšetkým je potrebné si uvedomiť zásadný rozdiel medzi dynamickou (DRAM) a statickou (SRAM) pamäťou. DRAM je v istom zmysle kompromisom medz rýchlosťou, hustotou a malou spotrebou. Pamäťová bunka u DRAM je tvorená jedným tranzistorom typu MOS, ktorý k udržaniu informácie potrebuje v pravidelných intervaloch obnovovať náboj na riadiacej elektróde (refresh). Pamäte SRAM toto obnovovanie (refresh) nepotrebujú. Ak sa držíme klasických pamätí napr. DRAM - 64kx1, 64kx4, 256kx1, tak nám stačí vedieť len rozloženie pinov (vývody IO), aby sme vedeli merať, alebo postaviť prídavnú pamäť.

Pretože je dostupných hodne typov pamätí tak som sa rozhodol väčšinu datasheetov stiahnuť a nechávam na čitateľovi aby si potrebné datasheety stiahol sám z webu - ďakujem za porozumenie.

_______________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Chybové hlásenia ATARI. ATARI error codes.

By Administrator at apríla 07, 2010 19:40
Filed Under: Atari

Pozrel som sa do starého zápisníčku, našiel zapísané staré chybové hlášky a tak som sa rozhodol, že ich prepíšem do počítača, dúfam že sa to bude ešte niekomu na  niečo hodiť, dosť to vie pomôcť ak človek na niečom "zatvrdne" a nevie sa pohnúť z miesta. A tak sme na tom trošku lepšie ako keď nám Microsoft oznámi chybu xxxxxx00002378 vo Windows a je nám to na jednu vec, možno ani na tú nie... Ak sa na to lepšie pozriete, zistíte že sa to občas prekrýva, ale pre lepšiu zrozumiteľnosť som to nechal aj na jednom a aj na druhom mieste.


_________________________________________________________________________

Takže toto je "originál" z ktorého som to prepisoval do lepšie stráviteľnej podoby.



Error kódy ukážka, sken


_________________________________________________________________________

ATARI BASIC ERROR CODES:

    2.- nie je dostatok miesta v pamäti (nie je v pamäti ďalšie miesto pre uloženie premenných alebo je vložených  jedna do druhej príliš veľa vnútorných slučiek FOR-NEXT alebo podprogramov, alebo DIM)

     3.- nesprávna hodnota (číselná hodnota je príliš veľká, alebo malá, alebo na mieste kde by mala byť kladná hodnota, je hodnota záporná)

    4.- príliš veľa premenných (v jednom programe nesmie byť použitých viac ako 128 premenných - táto hranica je za určitých okolností prekročená aj preto, že k celkovému počtu premenných sa započítajú aj skôr použité premenné, ktoré sa ale medzitým prestali používať)

     5.- prekročenie dĺžky alfanumerickej premennej (je oslovená časť alfanumerickej premennej, pre ktorú premenná nebola definovaná)

     6 .- príliš málo hodnôt dát (prišlo k pokusu čítať pomocou výroku READ viac hodnôt než bolo daných výrokom DATA)

     7.- číselná hodnota väčšia ako 32767 (číselná hodnota je v mieste, kde taká hodnota nesmie byť väčšia ako 32767)

    8.- chybný vstup (pri prevádzaní výroku INPUT bolo zistené, že udaný druh premennej a hodnota, ktorá bola tejto  premennej pridelená si navzájom nezodpovedajú. Číselná premenná nesmie napríklad obsahovať žiadne písmená, vetné alebo grafické znaky.)

    9.- chybné dimenzovanie (výrok DIM obsahuje pole alebo alfanumerickú premennú, ktoré už boli dimenzované, alebo pole, ktoré zujíma viac ako 32767 bytov. Alebo prišlo k pokusu prístupu do poľa, ktoré ešte nebolo definované alebo na alfanumerckú premennú, ktorá ešte nebola definovaná.)

  10.- príliš komplexný výraz (výraz obsahuje príliš veľa zátvoriek alebo príliš mnohonásobne zloženú funkciu)

  11.- príliš veľké číslo (prišlo k pokusu deliť 0, alebo sa vyskytlo číslo, ktorého absolútna hodnota je väčšia ako 999999999x10na97)

  12 .- nie je možné nájsť riadok (u výroku GOSUB, GOTO, IF-THEN, ON-GOSUB, ON-GOTO je uvedené číslo riadku, ktorý sa v programe nevyskytuje)

  13.- schádza výrok FOR (narazilo sa na výrok NEXT, ku ktorému chýba odpovedajúci výrok FOR , je možné, že prišlo k skríženiu dvoch slučiek.)

  14.- príliš dlhý riadok (výrok je príliš komplexný, alebo presahuje dĺžku logického riadku)

  15.- riadok s výrokom GOSUB alebo FOR bol vymazaný (pri prevádzaní výroku RETURN alebo NEXT, nebol nájdený riadok, v ktorom sa nachádza zodpovedajúci výrok GOSUB alebo FOR)

  16.- chyba výroku GOSUB (narazilo sa na výrok RETURN, ale pritom dosiaľ nebol prevádzaný žiadny výrok GOSUB)

  17.- výrok nie je prevediteľný (výrok bol chybou v pamäti, výrokom POKE alebo strojovým programom bol zmenený tak, že nemôže byť identifikovaný a prevedený)

  18.- nesprávny znak (došlo k pokusu pomocou funkcie VAL previesť alfanumerickú premennú na číselnú hodnotu, hoci v tejto premenej sú obsiahnuté znaky, ktoré nemôžu byť prevedené)

  19.- príliš dlhý program (došlo k pokusu zaviesť program, ktorý zaberá viac miesta než je v počítači k dispozícii)

  20.- zlé číslo kanálu (došlo k pokusu použiť kanál 0, alebo bolo zadané číslo kanálu väčšie ako 7)

  21 .- zavádzanie pomocou LOAD nie je možné (došlo k zavádzaniu dát  pomocou výroku LOAD, ale pritom išlo o data, alebo bol program uložený pomocou  výroku CSAVE, alebo LIST)

128.- prerušenie klávesou BREAK (počas V/V operácie bola stlačená klávesa BREAK)

129.- kanál je už otvorený (došlo k pokusu otvoriť kanál, ktorý už bol otvorený, pri výskyte tejto chyby môže za určitých okolností prísť k automatickému uzatvoreniu kanálu, ktorý chybu spôsobil)

130.- neznáme zariadenie (došlo k pokusu o prístup na neznáme zariadenie (prístroj))

131.- kanál otvorený len pre výstup (bolo použité výroky GET, alebo INPUT v súvislosti s V/V kanálom, ktorý bol otvorený len pre výstup)

132.- chybný výrok XIO (prei prevádzaní výroku XIO sa vyskytla chyba)

133.- kanál nie je otvorený (došlo k pokusu použiť V/V kanál, ktorý doteraz nebol otvorený)

134.- zlé číslo kanálu (je možné použiť kanály s číslami 1,2,3,4,5,6,7)

135.- kanál otvorený len pre vstup (boli použité výroky PUT, alebo PRINT v súvislosti s V/V kanálom, ktorý je otvorený len pre vstup)

136.- dosiahnutý koniec programového bloku (bol čítaný záznam o konci programového bloku, alebo bol urobený pokus o čítanie sekoru diskety, ktorý náleží do neotvoreného bloku)

137.- príliš dlhý záznam (počítač nemohol úplne prevziať záznam)

138.- prístroj nie je možné osloviť (presvedčte sa, či je prístroj zapojený, či sú všetky prepojenia riadne prevedené a či sú všetky prepínače s polohou "ONLINE" a "LOCAL" prepnuté do "ONLINE")

139.- prístroj nepracuje bez závad (zariadenie pre záznam programu, alebo disketová stanica  neracuje bez závad, alebo nemôže previesť určitý výraz)

140.- chyba na sériovej zbernici (pravdepodobne je chybná kazeta alebo disketa)

141.- kurzor mimo okraj obrazovky (bez komentára)

142.- chyba formátu pri prenose dát po sériovej zbernici

143.- chyba parity pri prenose dát po sériovej zbernici (pri prenose dát po sériovej zbernici sa vyskytla chyba, kazeta, alebo disketa nemohla byť popísan, alebo čítaná, pravdepodobne chybná kazeta alebo disketa)

144.- chyba diskety (disketa je chránená proti zápisu, alebo v directory sa vyskytla chyba)

145.- chyba záznamu na diskete, alebo chyba zobrazovania na obrazovku (bol zistený rozdiel medzi tým, čo malo byť zapísané na disketu a tým, čo bolo skutočne zapísané - alebo bola zistená chyba v súvislosti zo zobrazovaním na obrazovku)

146.- funkcia nie je prevediteľná (bol prevedený pokus previesť neprevediteľnú funkciu, napr. zaviesť data na klávesnicu, alebo čítať data z tlačiarne)

147.- rozsah pamäte nestačí pre zvolený grafický spôsob prevádzky (rôzne grafické módy zaberajú rozdielne kapacitu pamäte)

150.- sériové miesto styku je už obsadené (pre každé určité sériové miesto styku je možné otvoriť len jeden V/V kanál)

151.- miesto styku nebolo otvorené pre súčasný vstup/výstup (predtým než môžu byť data cez sériové miesto styku vysielané alebo prijímané, musí byť toto miesto styku otvorené pre súčasný vstup/výstup pomocou XIO-40)

152.- chyba bufferu pri súčasnom vstupe/výstupe (údaje vyťahujúce sa na buffer neboli konkrétne)

153.-  aktivovaný súčasný vstup/výstup (došlo k pokusu ukladať alebo vydávať data cez sériové miesto styku v dobe, kedy bolo otvorené iné miesto styku pre súčasný vstup/výstup)

154.- nebol aktivovaný súčasný vstup/výstup (bol urobený pokus previesť V/V operáciu vo vzťahu k séiovému miestu styku, pričom by toto miesto styku malo byť už otvorené (čo sa nestalo))

160.- neznáma disketová stanica (keď je oslovená disketová stanica, môžu sa k tomu použiť len názvy: D:,D1:,D2:,D3: alebo D4:, v prípade ak existuje Ramdisk tak D8:)

161.- otvorených príliš veľa stránok

162.- na diskete nezostáva žiadne voľné miesto (všetky sektory sú obsadené)

163.- chyba systému (počas ukladania alebo vydávania dát bola zistená chyba, ktorá nebola odstránená a pôvod tejto chyby nebol zistený)

164.- chyba v stránke, sektore (Pointer, čítač stránok bol pomocou výroku POINT nasadený na sektor, ktorý nenáleží k otvorenej stránke, alebo spojenie medzi jednotlivými sektormi je porušené)

165.- chybný názov stránky (názov stránky začína malým písmenom, alebo obsahuje neprípustné znaky - je tiež možné, že znak pre označenie voľnej karty nebol správne použitý)

166.- výrok POINT chybný (byte udaný výrokom POINT neexistuje)

167.- stránka je chránená proti zápisu (stránky sú chránené proti zápisu - nemôžu byť popísané a ani vymazané, nemôže byť zmenený ani názov týchto stránok)

168.- neznámy výrok XIO (došlo k pokusu previesť výrok XIO, ktorý neexistuje)

169.- v directory už nie je miesto (v directory môže byť 64 názvov stránok v závislosti na tom, koľko je ešte voľného miesta na diskete)

170.- stránka nebola nájdená (na diskete v disketovej stanici nebola nájdená žiadna stránka s udaným názvom)

171.- výrok POINT je neprevediteľný (došlo k pokusu vstúpiť do sektoru, ktorý nenáleží k otvorenej stránke)

__________________________________________________________________________

DOS Error Codes:


    3.- MyDOS: Last byte of file read, next read will return EOF

128.- BREAK occurred during I/O

129.- IOCB already open

130.- Specified device does not exist

131.- Attempted to read a write-only device

132.- Invalid I/O command

133.- File or device is not open

134.- Invalid IOCB number

135.- Attempted to write to a read-only device

136.- End of file

137.- Truncated Record: tried to read a record longer than allowed

138.- Device Timeout: Device did not respond to I/O commands

139.- Device NAK: I/O error or faulty device

140.- Serial bus input framing error

141.- Cursor exceeded range of graphics mode

142.- Serial bus data frame overrun

143.- Serial bus data frame checksum error

144.- Device done error, bad sector, or write-protected disk

145.- Read after write compare error

146.- Function not implemented in handler

147.- Insufficient memory for selected graphics mode

148.- Sparta: Unrecognized disk format

149.- Sparta: Disk not SpartaDOS version 2.x

150.- Sparta: Directory not found

151.- Sparta: File exists, may not replace or delete

152.- Sparta: Not a binary file

154.- SDX: Loader symbol not defined/driver not loaded

156.- SDX: Bad parameter

158.- SDX: Out of memory

160.- Invalid unit/drive number

161.- Too many files are open

162.- Disk full

163.- Atari DOS: Unrecoverable system data I/O error

163.- MyDOS: Write protected or system error, disk not readable

163.- Sparta: Illegal wild card in filename

164.- File number mismatch

164.- Sparta: File is erase-protected

165.- Invalid filename

166.- Invalid POINT request

167.- File locked/protected

167.- Sparta: Cannot delete directory

168.- Invalid or privileged device command

169.- Directory full

169.- Sparta: Disk is write-locked

170.- File not found

171.- POINT invalid or IOCB not open

172.- SmartDOS: Illegal append

172.- MyDOS: File/directory name exists in parent directory

173.- Bad disk or drive, cannot format

174.- MyDOS: Directory not in parent directory

175.- MyDOS: Directory not empty, cannot delete

180.- MyDOS: Not a binary file

181.- MyDOS: Invalid Address range for loading binary file

________________________________________________________________________

Atari Assembler Cartridge Error Codes:


    1.- Insufficient memory for assembly

    2.- The number xx cannot be found for the "DEL xx,yy" command

    3.- Error in specifying an address in mini-assembler

    4.- File cannot be loaded

    5.- Undefined reference label

    6.- Syntax error in a statement

    7.- Label defined more than once

    8.- Buffer overflow

    9.- No label given before "=".

  10.- Byte expression is greater than 255

  11.- Null string used where invalid

  12.- Address or address type specified is incorrect

  13.- Phase error: inconsistent result found from pass 1 to pass 2

  14.- Undefined forward reference

  15.- Line too large

  16.- Source statement not recognized by assembler

  17.- Line number too large

  18.- LOMEM command attempted after other commands/instructions

  19.- No starting address given

________________________________________________________________________

MAC/65 Error codes:


    1.- Memory Full

    2.- Invalid delete

    3.- Branch too far

    4.- Expression for immediate or indirect addressing is greater than 255

    5.- Undefined label encountered

    6.-  Expression too complex for assembler

    7.- Duplicate label name

    8.-  Editor syntax buffer overflow -- line too long

    9.- Extra .ELSE or .ENDIF

  10.- Byte expression exceeded 255

  11.- Conditionals nested too far (14 levels max)

  12.- Nested macro definition or missing .ENDM

  13.- Phase error: pass 2 and pass 1 addresses don't match

  14.- Program counter was forward referenced

  15.- Editor syntax overflow -- line too complex for editor

  16.- Duplicate macro name

  17.- Line number greater than 65535

  18.- Missing .ENDM -- EOF encountered before .ENDM

  19.- No origin address given

  20.- NUM/REN generated line number greater than 65535

  21.- Included file contained an .INCLUDE directive

  22.- List output buffer exceeded 255 characters

  23.- File was not created with SAVE command

  24.- Load file cannot fit in memory

  25.- File is not in a valid binary format

  27.- Invalid .SET

  30.- Undefined macro

  31.- Macros nested too far (14 levels max)

  32.- Macro referenced nonexistent parameter

________________________________________________________________________

BASIC XL/XE Error Codes:


       Basic XL/XE:

    1.- BREAK key pressed

  10.- Expression too complex

  22.- USING string too big

  23.- USING value too big

  24.- USING type mismatch

  25.- RGET DIM mismatch

  26.- RGET type mismatch

  28.- Invalid structure

  29.- P/M # out of range

  30.- P/M Graphics not active

  32.- End of ENTER

  34.- Can't NUM/RENUM: parameter is 0

  35.- Can't NUM/RENUM: exceeded maximum line # (32767)

  40.- String type mismatch

          Basic XE:

  65.- EXTENDed memory not available

100.- Command requires disk extensions

____________________________________________________________

Dnes som (11.04.2010) doplnil popis o Atari Reference Guide, zase je tam popis aj iných vecí:

ATARI Reference Guide

(zipped pdf)

_________________________________________________________________________________

02.04.2017

Ďalšie podrobné popisy chybových hlášok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Error-Codes.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Náhrada IO Freddie. Replacement IC Freddie.

By Administrator at apríla 05, 2010 22:31
Filed Under: Atari

Obvod Freddie slúži v 8bitových počítačoch ATARI pre správu pamäte. IO Freddie nahradzuje pekných pár integrovaných obvodov, ale ako už býva zvykom - pokazí sa a čo potom? Sú dve možnosti - náhrada iným dobrým obvodom Freddie, alebo náhrada vlastným obvodom "homemadeFreddie", urobeným z LS obvodov a "zaberajúcim trošku viac miesta" ako originálny obvod. Freddie bol názov pre 40-pin IO LSI obvod. Je to adresový multiplexer pre RAM, ktorý sa používa pre prístup k DRAM. Firma ATARI vytvorila tento čip ako náhradu viacerých štandartných čipov s cieľom znížiť náklady a zlepšiť CPU a ANTICu prístup do pamäte. Pôvodne bol navrhnutý pre 1400XL a 1450XLD, nakoniec bol použitý v XE sérii počítačov Atari.


Pre náhradu potrebujeme niekoľko LS obvodov a CMOS obvodov:


2ks 74LS157

1ks 74HC109

1ks 74LS00

1ks 74HC00

1ks CD4049

__________

Replacement IC Freddie - circuit

_________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Zdroj Zytec. Power supply Zytec.

By Administrator at apríla 05, 2010 17:46
Filed Under: Non-Atari

Tak som teda dostal na burze 4ks spínané zdroje Zytec typ EP071219.


Parametre:

Voltage: 100-240V AC

Current: 0.25A

Frequency: 50 or 60Hz

Output data:

konektor J2:

J2-1 = +12V  0.08A

J2-2 = RTN

J2-3 = - 12V  0.08A

J2-4 =+ 5V    1.35A

J2-5 = RTN

Zem zdroja (RTN) +-12V je oddelená od zeme zdroja +5V, t.j ak ich chceme použiť spolu, treba ich

navzájom prepojiť.

J2-1 t.j. +12V je vpravo úplne dolu, odtiaľ len treba počítať 1 až po číslo 5.

 

 

 

tu je aj konektor J2, zľava doprava to ide zaradom: 1,2,3,4,5.

Takže idem testovať, chcem ich využiť, je to precízna robota, zdroje sú z roku 1997, Made in Austria.

Rozmery:

šírka - (width) 70 mm

hĺbka - (depth) 170mm

výška - (height) 35 mm

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Počítač ATARI 1400XL a 1450XL. Computer ATARI XL 1400 and 1450XL.

By Administrator at apríla 05, 2010 01:09
Filed Under: Atari

Počítače sa vyrábali v roku 1983. ATARI 1450XL mal navyše vstavanú obojstrannú disketovú mechaniku 5.25" o kapacite 360kB, bola možnosť rozšíriť počítač ešte o jednu floppy mechaniku. V očakávaní nástupu "centrálnych informačných systémov" bol v počítači modem o rychlosti 300 baud. Zvláštnosťou bol tiež zabudovaný hlasový syntezátorový čip (s označením SC-01), ktorý mal dať počítaču nový rozmer v jeho interaktívnom využití. Počítač mal vďaka nemu vedieť rozprávať. Pretože ale firma ATARI opustila vlastne zo dňa na deň podporu 8 bitových strojov, tak tieto stroje vlastne nedostali žiadnu šancu na výrobu a predaj - škoda ! Bol to jedne z malých klinčekov do rakvičky menom ATARI ...


ATARI 1400XL

 


ATARI 1450XL

Codename "Dynasty".


Schéma:

Computer ATARI 1400XL

______________________________________________

21.10.2013

Pridané podkladové materiály k týmto dvom konkrétnym počítačom:

1400XL_Compute_Preliminary_Design_Validation.pdf (523,91 kb)

1400xlmodem.pdf (1,12 mb)

1400xlprodspecs-rev1a.pdf (937,95 kb)

1400xl-specs-1a.pdf (4,65 mb)

1450docs.pdf (532,29 kb)

1450XLD_Tong_ test_plan_C024673-166.pdf (495,03 kb)

1450XLD_Tong_parts_list.pdf (184,88 kb)

1450xld-final-assembly.pdf (460,78 kb)

1450xld-specs-rev3.pdf (1,86 mb)

1450xlprodspecs-rev1a.pdf (1 013,44 kb)

_____________________________________________________

06.11.2013

Ešte nejaké podklady:

1450 Schematics.PDF (1,82 mb)

Atari Old BOM sm.pdf (1,85 mb)

____________________________________________________________

02.02.2015

A ešte som niečo našiel ...

speechhandler.pdf (715,09 kb)

telecommunicator.pdf (957,32 kb)

_____________________________________________________

14.08.2015

Katalógové údaje pre ATARI 1400XL:


Atari_1400XLn.pdf (7,12 mb)

____________________________________________________________

(Zdroj fotografií: atariage.com)

Nastal konečne aj čas doplniť tieto dva dnes trošku záhadné počítače aj nejakými fotografiami, všimnite si že sú tam konektory pre modem, na obrázku ja základná doska pre ATARI 1400XL:


 

Takto vyzerá motherboard pre ATARI 1400XL, kompletne neosadená doska:


 

A ešte jeden záber na tento zaujímavý počítač:

 

 

Foto štítku na napájacom zdroji pre ATARI 1400XL:

 

 

1400XL Power Supply:
Part # CO62023
Power Supply DV-51220W

Input:
120V AC-60Hz 0.45A

Output:
Pin 1, 6 - +5V 1.8A
Pin 4 - +12V 0.5A
Pin 2 - -5V 0.05A
Pin 3, 5, 7 - Ground

______________________________________________

Nasledujú fotografie modelu ATARI 1450:

 

 

Dtto:

 

 

Strana plošných spojov:

 

 

Zaujímavé, nie ? Zase je vidieť zabudovaný modem a je tu aj rečový syntezátor:

 

Kompletne neosadená základná doska pre ATARI 1450:

 

 

A ešte štítkové údaje napájacieho zdroja:

 



1450XLD Power Supply:
Part # CO62297
Power Supply DV-1450

Input:
120V AC-60Hz 1.1A

Output:
Pin 1, 6 - +5V 2.8A
Pin 4 - +12V 2.0A
Pin 2 - -5V 0.5A
Pin 3, 5, 7 - Ground

______________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: