Sams Computer Facts - Atari 400.

By Administrator at januára 30, 2018 13:40
Filed Under: Atari

 

Posledná - mne známa príručka Computerfacts, dnes sa týka počítača Atari 400. Zase raz počítač ktorý sa nevyskytuje v našich končinách v nadmernom množstve. Aj tak je ale dobre takto kvalitnú literatúru vlastniť, celá rada Sams Computerfacts je naozaj špičkove spracovaná. Majitelia 400-ky zajasajú, my ostatní nasucho prehltneme ... a ideme ďalej. Počítač sa začal vyrábať v roku 1979, takže na budúci rok má "guľaté" narodeniny.

Ja len pripomeniem že vtedajšia legislatíva pre počítače ktoré mali urobený výstup cez TV kanál prikazovala veľmi tvrdé normy čo znamenalo že počítače takto riešené museli mať nezvyčajne robustne riešené odtienenie. Týkalo sa to ja umiestnenia šácht pre cartridge. Monhí výrobcovia to obchádzali tak, že proste nedávali do svojich počítačov TV výstup a iba umiestnili na dosku počítača prostý výstup Video Out, tam liatinové časti kostry určite neuvidíte. Pripomínam počítač ZX-81 - tam sa s nejakým tienením celéjho stroja naozaj nebabrali. Iný kraj, iný mrav. Pripomínam to tu z toho dôvodu abybolo jasné prečo je rada Atari 400/800 o poznanie robustnejšia oproti konkurencii. A teraz už poďme na vlastný materiál:

 

Sams Computerfacts Atari 400.pdf

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Sams Computer Facts - Atari 810.

By Administrator at januára 25, 2018 08:06
Filed Under: Atari

 

A zase tu máme špičkovú literatúru - dnes na tému disketová jednotka Atari 810. Síce v našich končinách sa ich určite nevyskytuje veľa, ale v dnešnej dobe akékoľvek podklady na periférie (tobôž ak sa jedná o disketovú jednotku pre Atari) sú viac ako zaujímavé. Tak si nájdite čas a ponorte sa do sveta schém a počítačových spojov ...


Sams_Computerfacts_Atari_810.pdf

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Krabička Atari SIO2SD - SIO2SD case.

By Administrator at januára 15, 2018 17:25
Filed Under: Atari

 

3D tlač preniká všade a občas naozaj pozitívne ovplyvňuje vzhľad zariadení ktoré používame - ako v tomto prípade. Pred pár dňami sa na webe objavila možnosť zakúpiť si krabičku pre zariadenie SIO2SD. Je urobená tak aby "zapadala" svojím vzhľadom do rady počítačov Atari XL (Ale nebojte sa, existuje aj verzia pre radu XE ...). Ak sa pozriete na predný panel tak je tam "vykusnutie" na dobré vybratie alebo založenie SD karty. Na vrchnej strane zase je pripravená možnosť osadenia 5 tlačítok a tak isto je tu miesto pre osadenie LCD displeja 2x 16 znakov.

 

 

Na zadnej stene je miesto pre vývod kabeláže, čo

oceňujem že je myslené aj na takéto maličkosti.


 

Je tu pekne vidieť že celé prevedenie naozaj smeruje

k rade XL a to aj v detailoch, no, niekto sa tu vyhral ...

 

 

No a som u krabičky určenej pre SIO2SD ktorá je k počítačom rady Atari XE. Nuž zase sa niekto vyhral, dokonca je povrchovo zvládnutá naozaj viac ako slušne.

 

 

Celá tlačítková sada je už urobená kvalitnejšie a na vrchnej strane sa našlo miesto aj pre tri LED diódy. Vyzerá to fakt pekne. Nakoniec krabičky sú určené pre Lotharekovu verziu SIO2SD zariadenia.

 

 

Pre toho, kto si staval SIO2SD, alebo ho má priamo od Lothareka je to nazaj viac ako pekná a pritom funkčná periféria, veď sa na to sami pozrite.


 

Rozhodne takéto riešenia dostávajú naše i keď možno doma postavené periférie na vyšší "level" a nemusíme sa hanbiť za to ako naša periféria vo výsledku vyzerá. Alebo máte na to iný názor ?

_______________________________________________________________________________

Už zostáva len link na to kde krabičky môžete zakúpiť a kde je aj cena tejto krabičky:

https://www.ebay.com/itm/173046805306?ul_noapp=true

https://www.ebay.com/itm/173055270522?ul_noapp=true

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - PremiumCord videoconverter.

By Administrator at januára 14, 2018 17:10
Filed Under: Atari

PremiumCord converter

 

Prvý tohtoročný článok je zameraný na pripojenie VGA LCD monitoru k malému Atari, je pravdepodobné že niekomu to pomôže pri riešení jeho problémov s výstupnou kvalitou obrazu. Pred pár dňami sa mi ozval kamarát - atarista, Stano Havran. Kúpil v Alze videokonvertor pre malé Atari a je s ním spokojný, tak mi poslal pár obrázkov spolu zo zapojením, teda podelil sa s nami o svoje skúsenosti s týmto zariadením. Pretože zlepšenie obrazu je vec zásadná a tak isto aj to že zobrazenie nám pobeží na normálnom LCD monitore cez VGA (cez jeho VGA pripojenie) je lákavé. Stano, ešte raz vďaka za podklady k dnešnému článku. No, tak sa na to poďme pozrieť !

 

 

Citujem:

Zapojenie kabla mám nakreslené - je to môj originál. Zapojenia podľa mne dostupných publikovaných návodov sú zlé, všetky sa snažia použiť vstup VideoIN a snažia sa zmiešať FBAS zložku a Color pomocou odporových deličov a kondenzátorov - ja som použil SVideo a prepojenie je čiste bez prídavných pasívnych súčiastok. Je to použiteľné, aj keď chyby v spracovaní videa v ATARI tam sú (samozrejme – výstup je identický). Pokrok vidím iba v tom, že sa dá pripojiť klasický VGA monitor. Posielam Ti aj zapojenie káblika, je to nakreslené len tak rukou. Audio káblik mám ukončený jackom – stacker (mám monitor s reproduktorom). V prípade, že treba pripojit PC reproduktory, je výhodnejšie to ukončiť dutinkou – buchse. Konektor SVideo som získal z káblika k nejakej staršej grafickej karte.

Koniec citátu.


Poznámka:

Použitie SVidea určite pomáha k tomu že obraz je stabilnejší a má podstatne menej rušivých artefaktov, takže v tom vidím veľký prínos tohoto zapojenia. Sám k tomu len dodám, že skutočne sa vždy riešilo pripojenie kompletného normálneho videosignálu cez tento videokonvertor a teda aj oddelenie jednotlivých zložiek obrazového signálu nebolo zďaleka ideálne a výstup pochopiteľne potom bol taký nejaký nemastný - neslaný. Stano má doma Atari 800XLF, teda s čipom Freddie - teda všetky mašiny čo majú SVideo výstup priamo v sebe to môžu priamo použiť bez akýchkoľvek ďalších úprav (napr. jedná sa  o celú radu počítačov Atari XE). Je to určené aj tým, ktorí si netrúfajú na nejaký priamy zásah do počítača (nie je to Stanov prípad, môžem potvrdiť) a aj tak sa chú dopracovať k lepšiemu obrazu na výstupe.

 

Vlastné zapojenie prepojovacieho kábliku.


No a nech už dlhšie nenapínam, takto vyzerá výstupný obraz na LCD VGA monitore. Pekné je že Stano poslal práve obrázok v tejto farbe, pretože všetci vieme ako je červená farba citlivá na chyby pri jej zobrazovaní, tu sa na to fakt dá pozerať:

 

(neveriaci Tomáš si tu na obrázok môže kliknúť na zväčšenie aby videl že je to čisté)

 

Zariadenie nemá veľké rozmery, akurát nám zase pribudne jedna krabička - teda spolu aj s kabelážou a vlastným zdrojom napájania (utešene nám tá potrebná kabeláž nejako bobtná, že ?) - ale to je už daň za to že môžeme použiť LCD VGA monitor. Práve videokonvertor zabezpečí správne úrovne vstupných signálov pre LCD monitor (ktoré sa nie vždy zhodujú s úrovňami ktoré sa používali pre staré CRT televízory - tie boli podstatne tolerantnejšie na odchýlky od normy signálu ako terajšie LCD TV a monitory z čoho vyplývajú aj naše dnešné problémy s pripojením starých počítačov k monitorom s videovstupom a aj k terajším LCD TV - a k podobným zariadeniam).


 

 

A teda ešte nejaké tie parametre vlastného zariadenia a čo je obsahom dodávanej krabičky tohoto videokonvertora:

Zariadenie:  PremiumCord converter, terajšia cena cca 53.-€ (alza.sk)

Rozlíšenie:
640 x 480/800 x 600/1024 x 768/1280 x 1024
TV systém PAL/NTSC

Výstupné konektory:
Analógový video: 1x D-Sub 15-pin

Vstupné konektory:
S-Video: 1x Mini Din 4-pin
Kompozitný: 1x RCA

Ostatné:
Napájanie: 5 V adaptér
Ovládanie tlačidlami Up/Left/Overscan/Underscan/Menu/Zoom
Synchronizačný obrazec na monitore a TV


Parametre a špecifikácia:

Rozlíšenie:
640 x 480/800 x 600/1024 x 768/1280 x 1024
TV systém PAL/NTSC

Výstupné konektory:
Analógový video: 1x D-Sub 15-pin

Vstupné konektory:
S-Video: 1x Mini Din 4-pin
Kompozitný: 1x RCA

Ostatné:
Napájanie: 5 V adaptér
Ovládanie tlačidlami Up/Left/Overscan/Underscan/Menu/Zoom
Synchronizačný obrazec na monitore a TV

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Takže dúfam že aj ďalším ataristom to pomôže, možno že niekto to doma aj má, len sa mu nepodarilo doposiaľ z rôznych príčin z toho vydolovať to čo od toho očakával. Tak to skúste znova !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2018 Blog, Notes.

By Administrator at januára 01, 2018 16:44
Filed Under: Blog

01.01.2018

Zase sme o rok starší, podaktorí aj múdrejší (existujú aj výnimky), podaktorí menej a niektorí zostávajú na jednej úrovni už drahnú dobu. Kto chce kam pomôžme mu tam. Nejaké tie Novoročné priania asi radšej vynechám - hlavne nech slúži zdravie a aby sme sa videli na blogu čo najčastejšie.

Čo sa týka televízie, rozhodol som sa ušetriť si čas a celý Silvester kontujem iba jedinou vetou:

Televízny Silvester v našich končinách nie je odmenou - je to trest za to že sme sa z neznámych dôvodov napriek všetkému šťastlivo dočkali Nového roku.

____________________________________________________________

14.01.2018

Ozval sa mi starý atarista - Stano Havran. Riešil pripojenie Atari cez videokonvertor na LCD monitor. Podarilo sa. Ako na to je predmetom dnešného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-PremiumCord-videoconverter.aspx

______________________________________________________

15.01.2017

Na webe sa objavila možnosť zakúpenia krabičiek pre zariadenie SIO2SD tak vo verzii pre radu XL ako aj pre radu XE:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Krabicka-Atari-SIO2SD-SIO2SD-case.aspx

_____________________________________________________________

25.01.2017

Špičkový popis disketovej jendotky Atari 810:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Sams-Computer-Facts-Atari-810.aspx

_________

Niekoľko "múdrostí", ktoré naši predkovia a niekedy aj súčasníci vypotili:


„Počítače sú k ničomu. Dokážu iba poskytovať odpovede.” (Pablo Picasso.)
„Počítače by v budúcnosti mohli vážiť aj menej ako 1,5 tony.” (Redaktor časopisu Popular Mechanics, 1949.)

/tak toto skutočne vyšlo/„Nemyslím si, že by na svetovom trhu bol dopyt po viac ako piatich počítačoch.” (Thomas J. Watson, IBM, 1943.)„Pre pokrytie celosvetových potrieb by malo stačiť asi tak 10 počítačov.” (Thomas J. Watson, president společnosti IBM, 1946.)
/ako pri takomto vysoko odbornom vedení IBM prežila .../
„Nie je žiaden dôvod prečo by ľudia mali mať svoj vlastný počítač doma.” (Ken Olsen, DEC, 1977.)

/ďalší "expert" v praxi/
„Ale… k čemu by to mohlo byť dobré?” (Robert Lloyd o prvních mikroproceserech, IBM, 1968.)
„Elektronická pošta skutočne pracuje tak, ako bolo sľúbené. Bohužiaľ sa nenašla cesta cez zažité ľudské zvyky. Bolo to teda uvítané technickými typmi, ale sekretárky a všetci ostatní ju odsunuli na vedľajšiu koľaj, pretože se ukázalo, že je to pre nich príliš zložité.” (Time, 1991.)

_______________________________________________________

28.01.2018

Do pôvodného článku US Doubler pre Atari 1050 som vložil schému piggy back zapojenia dvoch čipov 6810, ktoré potom tvoria potrebnú RAM pamäť o veľkosti 256 byte:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

_______________________________________________________

30.01.2018

Nasleduje Sams Computerfacts pre počítač Atari 400:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Sams-Computer-Facts-Atari-400.aspx

_________

A zase nejaké tie vypotené "múdra":

„Chybovať je v povahe človeka, ale len hlupák na svojom omyle zotrváva.”
(Marcus Tullius Cicero)

„Naozajstným zdrojom poznania je omyl.”
(Karel Čapek)

„V dejinách ľudstva bolo už vyslovené také množstvo hlúpostí, že si to vôbec ani nedokážeme predstaviť.”
(Konrad Adenauer)

„Všetko čo bolo možné objaviť, bolo už objavené.”

(Šéf patentného úradu USA Charles Duell, 1899.)

„Do 25 rokov budú motorové vozidlá zabudnuté.”

(Sir Philip Gibbs, 1928.)

„Zdržal ma akýsi muž z Birminghamu. Ukázalo sa, že se pokúša dostať patent na – sádzací stroj. Nemohli sme sa dosť vysmiať projektu tak pochabému.”

(New York Times, 1821.)

„Naftové vrty? To myslíte ako vŕtať do zeme a tak nájsť naftu? Zbláznil ste sa ?”

(Odborníci na vrty, ktorých “otec” ropného priemyslu Edwin L. Drake – plukovník Drake – skúšal získať pre naftové vrty, 1859.)
______________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: