SBC6502 - 53 - New - converter FTDI USB↔RS232.

By Administrator at decembra 22, 2021 13:10
Filed Under: SBC6502

AXAGO FTDI USB↔RS232


Pretože máme novú dobu a Win7 už akosi nefrčí (do Win11-tiek sa mi nechce) postupne prechádzam na Win10 kde to predsa len až tak (snáď) nebude bolieť. Síce tam idem nerád ale čo už s tým - zvykám si. Jedna z vecí ktorá predo mnou vyvstala je potreba nového prevodníku USB↔RS232. Prevodníky Prolific ktoré vlastním a sú naprosto pohodové pod Win7 -  32 aj 64 bit sú práve z tej série ktoré už Win10 nepodporuje. Ha, toto nepotešilo, asi skončia napevno na mojich netbookoch. Pretože chcem prevádzkovať Hyperterminál aj pod Win10 (samotný Hyperterminál tu funguje bez problémov), bolo treba zohnať slušný a bezproblémový prevodník. Základnou požiadavkou bolo aby naozaj komunikoval priamo a bez nejakých barličiek. Práve pre toto som sa rozhodol použiť FTDI USB↔RS232 prevodník od firmy Axagon (česká firma), je k dispozícii na zakúpenie aj na stránkach zeleného skřeta. Síce je drahší, ale naozaj bezproblémový - i keď nejaké to nastavenie vyžaduje.


 

 

Dobrá voľba kúpy sa potvrdila, na všetkých (mimo jedného) počítačoch sa driver automaticky nainštaloval a dá sa okamžite používať sériový port. Tam kde to nezbehlo automaticky (Asus-eee netbook, má odpojenú WiFi) som natiahol driver z USB kľúča a bežalo to tak isto.


Adresa pre FTDI driver pre všetky Win OS:

https://oemdrivers.com/usb-serial-ftdi-driver

(Odporúčam použiť najnovšiu verziu.)

 

Umiestnenie programu Hyperterminál:

"C:\Users\Vašemeno\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start

Menu\Programs\Accessories\Communications\HyperTerminal"

Pozn.: \Start Menu\ má v sebe jednu medzeru

(tu sú umiestnené nasledovné časti, nájdete ich kompletné napríklad v WinXP):


 

Súbory s koncovkou .ht sú už samotné nastavenia pre konkrétne prenosové rýchlosti a teda pre rozličné SBC, t.j. samotné .ht súbory nehľadajte, vo Vašom prípade si musíte vyrobiť vlastné nastavenie pre konkrétny typ COM portu a aj si nastaviť svoje rýchlosti, teda .ht súbor si proste musíte vyrobiť sami.

 

Takže - beží FTDI bez najmenších problémov na 32 bit Win7 Ultimate (netbook Asus-eee):

Tak isto aj na 32 bit Win7 Professional (netbook i-Buddie):

64 bit Win7 professional (notebook Fujitsu-SiemenS T series):

64 bit Win10 Pro (notebook Fujitsu-Siemens P series):

 

Pre menej znalých - nastavenie vlastností nového sériového portu - tu konkrétne pre prácu s SBC6502 (som si vedomý že niektoré veci už boli uverejnené, ale tu je to pekne všetko "pokope" na jednom mieste):

 

 

Ešte sa nastavia vlastnosti, t.j. treba ísť do ASCII setupu:

 

 

Prevodník je naozaj veľmi rýchly, konkrétne pre prácu s notebookom Fujitsu Siemens series T (2.7GHz i-7) som musel nastaviť 80ms oneskorenie aby pri prepisovaní riadkov programu neprichádzalo ku zkomoleniu obsahu riadkov. Síce takéto nastavenie spomaľuje vlastný prenos dát (vždy sa čaká na konci riadku), ale zase všetko funguje bez najmenších problémov. Ak hodláme programy iba nahrávať a nebudeme vyžadovať dodatočné zapisovanie riadkov do programov priamo v SBC je možné túto hodnotu postupne znižovať až k nule, toto potom umožňuje rýchlejší prenos dát bez zdržiavania na konci riadkov.


 

Ešte treba nastaviť aj samotný prevodník:


 

Prevodník umožňuje nastaviť na vysielanie a príjem buffer až na veľkosť 4096 byte, v mojom prípade to ale obmedzuje rýchlosť prenosu, potom som musel nastaviť riadkové oneskorenie až na 150msec, čo je už cítiť na dobe vlastného prenosu. Štandartné hodnoty sú tu teda Latency timer=16, Receive a Transmit =4096 byte. Timeout=0. Údaje nastavené na pravej strane som nemenil.

Jediná nevýhoda:

Väčšie zaťaženie procesoru, je cca 2x vyššie pri štarte prenosu, potom už klesá na rovnakú hodnotu ako u Prolific prevodníku. Keďže sú aj netbooky dostatočne silné na tieto prenosy tak ešte stále sú k dispozícii desiatky percent výkonu ako rezerva, čiže sa netreba obávať nejakého "sekania" počas sériových prenosov.

 

Odkaz na Alzu:

FTDI USB-RS232

 

Tento FTDI prevodník USB↔RS232 sa napríklad dá priamo napojiť na SBC UK101 a netreba mať nič iné k dispozícii čo tak isto považujem za šikovné riešenie.

 

Poznámka:

Pretože som tu robil printscreeny z viacerých počítačov - treba si tu uvedomiť že konkrétne použité číslo sériového portu je dané Vaším počítačom a teda namiesto čísla na obrázku musíte dosadiť číslo Vášho virtuálneho COM portu. Tak isto netvrdím že nemôžu dobre fungovať iné dostupné typy prevodníkov - len som zvolil najjednoduchšiu a priamočiaru cestu.

A ešte mám v zásobe navyše ďalší rovnaký prevodník, nech ho po čase nemusím bohviekade zháňať.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 41 - ZAK Praha 1989_01.

By Administrator at decembra 19, 2021 11:30
Filed Under: Atari

Nasleduje prvé číslo pražského spravodaja z roku 1989, neviem o tom že by to už bolo niekedy na webe publikované, takže aspoň z toho mám malú radosť ... Ani toto číslo nebolo ušetrené "picassa" zásahu na svojej obálke a tak som zase čistil a čistil. No čo, robím s tým čo vlastním a k čomu som sa dostal. Celkom dobrý a slušný predvianočný darček na čítanie, majiteľom stavebníc Alfigrafu a tým ktorí to ešte chcú skúsiť poskytne dobré "rady do života".

 

"Pôvodný" stav obálky.

 

Obsah čísla:

(67 strán)

Poznáte mikroprocesor vo svojom počítači ?, Niekoľko poznámok pre majiteľov disketových jednotiek, Tipy a triky - Vreckový Atari COPY, Využitie max.dĺžky logického riadku, Šesť trikov, Program Fast Poker, Návod na stavbu súradnicového zapisovača ALFIGRAF, Prenos dát po telefónnych linkách, Technický popis Atari ST, atď.

 

ZAK Praha 1989_01.pdf (8,27 mb)

Príjemné čítanie !

P.S:

V materiáli stránky č.70 a č.72 nie sú očíslované a sú úplne prázdne, len som zachoval poradie strán tak ako je v origináli.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Moje ntb na ktorých píšem blog.

By Administrator at decembra 17, 2021 14:34
Filed Under: Non-Atari

Za niekoľko mesiacov (marec budúci rok ) uplynie 12 rokov čo píšem na web do svojho blogu.


Za túto dobu som použil na písanie 3 notebooky:


Prvý ktorý bežal 2 roky bol Fujitsu Siemens S1110 (aj s dokovacou stanicou). Rozlíšenie 1280x 800 bodov, použitý OS Win XP (t.j. 32bit), RAM 4GB, procesor cca 2GHz, chodil veľmi slušne až jedného dňa povedal "dosť !" a bolo vymaľované. Farba: celo čierny. Procesor 2 jadrá, 4 thready. 2 baterky (jedna bola namiesto DVD), držal tak 11 hodín ...


 

Fujitsu Siemens T1110.


Druhý notebook bol ACER Aspire One 756, OS Win 7 64bit Home edition, RAM som zdvihol na 8GB a bolo to také malé žihadlo. Procesor Pentium M 1.6GHz, naprosto malé (11"), prenosné, fajná mašinka a rýchla aj s normálnym HDD. Rozlíšenie bolo malé - 1366x 768 bodov. Kupodivu sa na ňom písalo veľmi dobre. Dosť mi potom chýbal - dal sa veľmi dobre prenášať. Farba: celo čierny.

Acer Aspire One 756, (mne to bolo dostupné bez tej baby ...)

 

Jedného dňa som ho doniesol do práce a ťahal z neho nachystané batchfily na čistenie SQL databáz. Odchod na obed a poobede keď som sa vrátil tak to už bola mŕtvolka. Ťažko povedať čo sa stalo, mal som kolegu s ktorým som skutočne zle vychádzal a ten sedel hneď naproti môjmu stolu (a na obed nešiel). Dnes to neviem posúdiť čo a ako, ale bola v háji celá zdrojová časť. Keď som odchádzal na obed ntb bežal. Procesor 2 jadrá, 4 thready, na baterku vydržal do 5 hodín. Odišiel presne 2 roky a 3 mesiace po jeho kúpe. Na ňom som zvykol písať články priamo v Notepade ...


Tretí notebook nasadený niekedy začiatkom roku 2005 bol Fujitsu Siemens (LIFEBOOK Siemens T series). Rozlíšenie 1280x 800, RAM 12GB, SDD 256GByte, OS Win 7 64 bit professional, dotyková obrazovka, dá sa použiť aj ako tablet. Funguje dodnes, síce už občas vynecháva medzerník, ale zatiaľ ide. Pôvodná dokovacia stanica z prvého notebooku funguje dodnes. Farba - klávesnica čierna, ntb sivá. Procesor i-7 na 2.7GHz, 2 jadrá, 4 thready. Toto funguje dodnes. Na baterku ešte dnes vydrží asi tak 4 a 1/2 hodiny (je tam od roku 2005 ...) Tento mám k dispozícii doteraz.

 

Fujitsu Siemens Lifebook T series.

 

Pre časom som si zohnal štvrtý notebook - a predstavte si - zase je to Fujitsu Siemens (LIFEBOOK Siemens P series), rozlíšenie stále rovnaké 1280x 800, RAM 8GB, OS Win10 Pro (64bit), SDD 128 GByte - ten chcem čo najskôr vymeniť za 256-ku. Po Novom roku už chcem písať na ňom. Ešte dám /nedal som/ samolepky na slovenskú klávesnicu, pretože síce základné rozloženie písmen mi nerobí nejaké problémy, ale dodatočné znaky si pamätať áno ... Farba: celo čierny, iba predná strana kde je touchpad je sivá. Procesor I7 na 3.2GHz, 2 jadrá, 4 thready. Zatiaľ neviem koľko batéria vydrží. Od New Year by mal ísť naplno. Nemá v sebe kameru a ani mikrofón, ten mi síce dosť chýba, ale poradil som si.

Fujitsu Siemens Lifebook P series.

 

Takže teraz len dúfam že do Nového roku starý (tretí ntb) vydrží, na novú klávesnicu sa už teším. No potom "hurá" na Win 10, starý Photoshop som už rozbehal - i keď sa tvrdí že nedokáže bežať ani na 64 bit Win7 ... blbosť. Staršie prevodníky UBS↔RS232 tu ale dali svoju definitívu, tie som už nerozbehal. Zohnal som FTDI USB↔RS232 prevodníky a tie bežia ako víno - aj pod Win7 32bit OS (Ultimate), Win7 64 bit profi a aj pod Win 10. Pomaly, pomaličky sa preorientovávam, ale že by som z tých 10-tok bol nejako nadšený ... nakoniec tých vecí musím presunúť celkom dosť.

 

P.S. - koho trápi nízke rozlíšenie - je doma k dispozícii LCD 24" monitor a HDMI.

Dodatok:

13.03.2022:

Tretí notebook sa dnes tesne poobede pobral do kremíkového neba a tak už v podvečer som začal fungovať na notebooku č.4 ... všimnite si dátum - 13-teho.

16.03.2022 - tak ten štvrtý notebook má dnes už celkom slušných 16GB RAM ... a je tam už nasadený aj 256GB SSD.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica - poznámky4.

By Administrator at decembra 03, 2021 09:20
Filed Under: Atari

Canon Canoscan LiDE 120.


Objavila sa otázka čímže to skenujem svoju knižnicu - odpoveď je jednoduchá - ako každý, skenerom. Poďme mierne do histórie.

V roku 2019 som si zohnal z druhej ruky šikovný A4 skener CANON Canoscan LiDE 120, pretože sa mi nejako nakopilo celkom dosť spravodajov (a aj inej literatúry) ktoré nie sú uverejnené ani na CALPe. A doma som nemal skener (teda ak nepočítam manželkinu multifunkčnú tlačiareň s kopírkou), chcel som mať niečo naozaj iba pre seba. Skener nebol drahý a dodnes funguje parádne (nepotrebuje napájanie extra zdrojom, stačí mu to čo si "cucá" priamo z USB portu, to sa mi pozdáva - a hlavne pracuje fakticky okamžite pri spustení skenovania). Síce aj tento typ skeneru má svoje "muchy", súvisí to s tým že má problém dobre (ostro) oskenovať niečo čo neprilieha na sklo podložky - ale pretože materiály rozoberám a skenujem stránku po stránke tak táto "mucha" je u mňa absolútne bezpredmetná. A na vlastné skladovanie vyžaduje zlomok miesta oproti pôvodnému skeneru. Na druhú stranu - ani pôvodný skener čo som mal predtým niečo čo neprilehalo dobre na podložku neoskenoval oslnivo, takže žiadna sláva to tak isto nebola.

Vlastnil som pred rokmi HP A4 skener ale to jeho nahrievanie ktoré trvalo pred každým skenom viac ako 20 sekúnd (niekedy to trvalo aj dlhšie), tak to bolo niečo čo ma pri jeho používaní neskutočne vytáčalo (a nesmierne to pri skenovaní zdržovalo). A nezáviselo to od toho či skenujem A4 alebo A5 materiál. Jasné, boli tam trubice ktoré sa museli spustiť aby sa stabilizoval ich jas (vedel skenovať aj diapozitívy), tak by celkom dobre padlo keby tam bol k dispozícii režim trvalého svietenia - nebol. Mimo iného to malo samostatný napájací zdroj, čiže bolo treba kabeláž navyše a teda veľkostne a hmotnostne to bolo tak nejako hodne neskladné. Takže pri tých pre a proti to posledné prevážilo jednoznačne a
už pred pár rokmi som sa ho práve preto zbavil. No a vďaka tomu som mal doma dlhšie "vákuum" zo skenovaním.


Terajší skener nemá nádstavec na diáky, na veci čo mám - spravodaje (a knihy) ktoré chcem skenovať to absolútne nevadí. Je malý, plochý - na hrúbku niekde tak 1/3 pôvodného HP skeneru (možno je to ešte menej), podsvietenie robia LED. A nepotrebuje extra napájací zdroj, zase o jeden potrebný káblik menej. A výsledná hlučnosť skeneru ? - tak tá je minimálne o rád nižšia ako v prípade HP. Keď si pomyslím že by som na HP skenoval 231 strán popisu prílohy DOSov, tak by som iba čakaním pred skenom (nie vlastným skenovaním) strávil viac ako 4000 sekúnd. A to je už sakra rozdiel. Toto asi na porovnanie či malo zmysel zhánať niečo iné bude stačiť. Malo, aspoň pre mňa.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 40 - ZAK Praha 1989 - príloha XIII. TURBO BASIC.

By Administrator at decembra 01, 2021 16:15
Filed Under: Atari

Príloha č.XIII - popis pre TURBO BASIC. Autor prílohy - Ing. Vlastimil Bílek.

Počet strán: 93

Veľmi pekný a rozsiahly popis pre tento jazyk. Bohužiaľ, ani táto publikácia ktorú mám nezostala ušetrená domácemu fixovému "picassa" zásahu, fakt by nestačila preložená papierová záložka s popisom smerom von ?  ... :

 

 

Robím s tým čo mám a tak som zase obálku digitálne čistil, dúfam že sa na to dá pozerať:

 

 

Turbo Basic posúva schopnosti počítača niekde celkom inam (mimo iného svojou rýchlosťou). Síce nemá v sebe PMG príkazy, ale tam ani nesmerujú jeho hlavné schopnosti. Nakoniec, stačí čítať - prajem príjemné čítanie !

ZAK Praha 1989 príloha_XIII.pdf (10,03 mb)

(No a toto je teda posledná príloha ktorá vyšla v roku 1989, teda presnejšie je to posledná príloha ktorú z tohto obdobia vlastním. Skenovaný materiál mal hodne premenlivú silu tlače, takže sa striedajú hodne svetlé stránky s tými tmavšími, robil som čo bolo v mojich silách aby to bolo dobre čitateľné.

Teraz už budú nasledovať vlastné spravodaje, rok vydania 1989.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2021 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 01, 2021 07:00
Filed Under: Blog

01.12.2021

A máme tu december. Lockdown sa odkladal, pretože politici nechcú prísť o dôveru. Všade okolo robili opatrenia a naši politici si medzitým nenašli čas vôbec začať o probléme rokovať. Fakt že dôveru už dávno stratili akosi v tom svojom vzájomom a nekonečnom hádaní im unikol. Hlavný (nepoučiteľný) deštruktor sa utešene usmieva a tliacha svoje nezmysly o dokonalom bývalom ministrovi zdravotníctva - dôležité u neho hlavne bolo to že nemal vlastný názor - to si IM cení najviac. V poslednom čas silnie názor že táto vláda čaká na zázrak. Kdože je i v dnešnej tak závislý na zázrakoch  namiesto poriadnej roboty? Žeby ich konečne naštartoval kopanec od prezidentky ? Školy sa zatvárajú - ale na príkaz hygienikov, vláda si radšej umýva ruky a nechá to na miestnu správu a hygienikov.

__________

Včera som začal chystať nový materiál (príloha ZAKu Praha). Dnes ráno som v polovici roboty zistil že spracovávam podklady kde materiál nie je patrične upravený (potrebné stmavenie) pre dobrú čitateľnosť. Takže zase všetko odznova ... Potešilo to, občas sa zadarí - akurát aby to nebolo takto trvale.

__________

Dnes (prvého) večer, materiál predsa len dokončený ...

Ďaší naskenovaný materiál z mojej knižnice - popis Atari Turbo Basic:

Igiho knižnica 40 - ZAK Praha 1989 - príloha XIII. TURBO BASIC.

____________________________________________________

03.12.2021

Pár slov o skeneri:

Igiho knižnica - poznámky4.

____________________________________________________

09.12.2021

Dnes ráno - pekne snežilo, viezol som manželku do práce. Pri návrate domov predo mnou Audina, značka SC xxxxx, 8x zatočil  - smerovka ani raz, radšej som si držal odstup. Krásna kópia stavu v parlamente, kopírované na ulicu = blci medzi nami, blbci na cestách ... bude to zase pekný deň.

__________

Pri tejto príležitosti som si spomenul na jednu príhodu z vojny. Dnes máme popieračov covidu, vtedy to bol náš náčelník ktorý sa nechcel zmieriť s existenciou Ohmovho zákonu. Na mašinu s príkonom 100kW (3 fázy 400Hz) dal 250m dlhý kábel (spolu 3 predlžovačky) na konci postavil elektrocentrálu a nechápal prečo dostáva na konci nízke napätie. Meral ohmetrom (naprázdno) - a všetko predsa sedelo ako má ! = problém sme teda museli vyrobiť my, vojaci. Takže nám urobil prednášku vojenským štýlom: "Vy ... !" , zbytok som radšej vybodkoval. Síce nám všetkým ostatným okolo bolo jasné kde je problém (stačilo ísť na jednu krátku 25m predlžovačku a všetko fungovalo), ale náš "vedátor" naše rady neprekúsol. Ako sa hovorí ak nejde Mohamed k hore, musí hora ísť k Mohamedovi - teda aspoň v tomto poradí to platilo vtedy na tom mieste.

Snažili sme sa mu to vysvetliť, ale zelená hlava je zelená hlava. Nakoniec - bolo vcelku nebezpečné priznať že viete o danej veci viac ako ON (podporučík), mohol Vás využiť aby ste dostali niektoré veci na starosti ktorým ON nerozumel, ale chápal to ako veliteľské delenie právomoci. Tak sme ho radšej nechali aby na to samé čo sme všetci dávno vedeli prišiel 2 dni po nás. Potom nám urobil prednášku o tom ako vedel že to nebude fungovať a teda prisunul centrálu k spotrebiču. Bingo !

Bože, to bola fakt hlava ... 

____________________________________________________

17.12.2021

Pár slov na použité ntb pri tvorbe tohoto blogu:

Moje ntb na ktorých píšem blog.

____________________________________________________

19.12.2021

Ďalší Atari spravodaj:

Igiho knižnica 41 - ZAK Praha 1989_01.

____________________________________________________

22.12.2021

USB↔RS232 prevodník pre Win10:

SBC6502 - 53 - New - converter FTDI USB↔RS232.


___________________________________________________________

23.12.2021

Jeden na dnes:

Vážený pane inženýre, vracíme Vám k přepracování Vaše daňové přiznání.


V kolonce „Vyživované osoby“ nemůžete uvádět:
- vláda, parlament, státní a městští úředníci a půl milionu nepřizpůsobivých občanů.

_________________________________________________________

24.12.2021

Všetkým čitateľom blogu želám príjemné pohodové prežitie Vianoc, čo najmenej Covid-u vo Vašej blízkosti a PF ŠNR 2022 ...

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: