Úpravy na kompe ATARI 800 XE, modification 1.

By Administrator at januára 24, 2012 12:32
Filed Under: Atari

 

Pretože sa mi neveľmi páčilo riešenie ako som na svojom ATARI 800XE pôvodne umiestnil obvod LS74LS157 (prestavba ATARI 800XE na 320KB), tak potom nasledovalo jeho premiestnenie na menej robustnú konštrukciu, čo bude tiež v popise tohoto článku.Takto to vyzeralo na základnej doske pred dnešnou prestavbou (síce funkčných 320KB, ale trčalo to "dohora").

 

 

Ideme to zmenšiť na prijateľnejšiu úroveň.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených schém alebo zobrazených úprav.

 

Úprava mojej dosky:

Potom som si povedal že je načase niečo urobiť aj s tou vyčnievajúcou konštrukciou na ľavej strane obrázku. Síce funkčné, ale nejako mi to práve k srdcu neprirástlo. Proste som to chystal aj na niečo iné a pretože to sa už nekoná, tak to teda teraz zavadzia - a preč s tým !

Na čipe 4050 je naletovaná 16 pinová pätička, pretože ale potrebujem pre obvod  74LS157 len napájanie, t.j. potrebujem dva piny zo 16-tich, tak som zobral ešte jednu 16-ku pätičku a v nej som obvodu 74LS157 natvrdo napájkoval piny č.8 (zem) a pin č.16 (+5V). Ostatné piny som vyhol mimo pätičky. Zapojenie je presne také aké bolo v pôvodnom článku o rozšírení pamäte na 320KB. Aby ste to nemuseli dlho niekde zisťovať čo a ako - prikladám priamo ten pôvodný obrázok:

 

Tu to trošku rozvediem čo uvedené zapojenie poskytuje (netreba žiaden prepínač):


- 320kB RAM v rozšírení RAMBO 

- 192kb RAM pre rozšírenie typu Compy Shop

 

Compy Shop rozšírenie pre QMEG pracuje s max. 192kB RAM. A je to dobré zapojenie ktoré je "chodivé".


Schéma zapojenia:

 

 

___________________________________________________

Na rozšírenie potom potrebujeme zohnať nasledovné veci:

(väčšina vecí sú tzv. "šuplíkové zásoby")

- 10ks 16-pin precízna pätička

-   8ks RAM typu 41256 (120-150nS)

-   1ks GAL typ CO25953

-   9ks blokovací kondenzátor 0.1uF

-   1ks IO 74LS157 alebo 74LS158, v mojom prípade 74LS157

-   1ks malý kus univerzálnej doštičky

___________________________

Na vysvetlenie:

Nerád používam štandartné pätičky, obvody z nich po čase "začínajú vyliezať", v precíznej pätičke som sa s týmto javom ešte nestretol. Kto chce ušetriť použite klasické pätičky, len sa potom nedivte ak Vám začnú šváby vyliezať z dosky ...

______________________________________________________________________________

Podmienkou na túto prerábku je taká základná doska v počítači, ktorá nie je určená na 4x obvody 4464, čo sú niektoré dosky v modeloch 130XE:

(2x4464 = 64KB = základná pamäť, ďalších 2x4464 = prídavných 64KB = spolu 128KB RAM.)

Tento typ teraz nebudem rozoberať, potrebujeme základnú dosku ktorá má na sebe miesto pre 16ks pamäťových obvodov.

______________________________________________________________________________

Ak si otvoríte počítač a máte tam tento typ dosky - máte napoly vyhraté, toto je to pravé "orechové" na prerábku:


 

 

Takto to potom vyzerá po zapojení priamo na doske:

 

 

A ešte jeden obrázok, medzi pinmi č.16 a č.15 je pridaný tantalový kondenzátor 10uF, funguje to síce aj bez neho, ale keď už som to robil ... tak prečo nie poriadne. Ak treba niečo zmeniť, obvod 74LS157 je v svojej pätičke a tak sa dá ľahko zameniť ak je treba aj za iný obvod. Výška konštrukcie je skoro dvojnásobne nižšia, síce to ani predtým do ničoho nenarážalo, ale takto sa mi to viacej pozdáva.

 

 

Potom základná doska vyzerá takto, na ľavej strane prepínač (zatiaľ nevyužitý - mal byť pre prepínač RAMBO - COMPY, ale v tomto zapojení to to bohužiaľ takto jednoducho nie je možné použiť), na pravej strane (na SIO konektore) je umiestnený  prepínač operačných systémov (pôvodný OS XE - QMEG).

__________________________________________________________________________________________________________

Výhodou tohoto riešenie je to, že ak vyberiete základnú dosku tak idú von naraz s doskou aj prepínače, nič sa nemusí odpojiť ani šróbovať, všetko je stále v jednom celku pripravené okamžite k práci aj mimo originálnej krabice. Takto je to maximálne kompaktné.

__________________________________________________________________________________________________________

Celkový pohľad na úpravu na základnej doske:

 

Takže ten prepínač vľavo jednoducho prosím ignorujte.

 

Pohľad do "útrob" počítača, pekne vidieť že je tam dosť miesta pod klávesnicou.

 

 

Na dnes je to všetko.

________________________________________________________________________________

Pre toho koho by veľmi zaujalo rozšírenie ATARI 800XE na 320KB odkazujem na tento článok, kde je to ešte podrobnejšie popísané, v dnešnom článku som predsa len tak nejako presne neriešil rozširovanie pamäte, dnes to bola len úprava funkčného počítača.

Link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-800XE-320KB-RAM.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 800XE - 2xOS in 1 Eprom.

By Administrator at januára 23, 2012 15:05
Filed Under: Atari


Je načase zase nejaká úprava na ATARI 800XE. Rozšírenie pamäte na 320KB ste už videli, teraz som si povedal že je čas urobiť také riešenie keď máme k dispozícii 2 operačné systémy, preto 2xOS in 1 Eprom ATARI 800XE.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Operačné systémy prepíname pomocou prepínača, spokojne aj za chodu, RESET to porieši. Pretože je dobré mať k dispozícii pôvodný originány operačný systém tak ho necháme a ako druhý operačný systém dám známy Q-MEG. Podľa mňa to na 99% prípadov práce s ATARI stačí, možno aj na tých 100%.

 

Tak najprv si ozrejmíme ako na 2xOS, pozorne si pozrite obrázok, je tu znázornená len časť v ktorej je umiestnený operačný systém (originál je tam pamäť typu 27128):



Pekne vidieť že stačí prerušiť spoj medzi pinmi 27 a 28, na pin 27 zavesiť odpor 3k3 - druhú stranu pripojiť na +5V a potom len prepíname trvale na pin 27 buď log.1, alebo log.0 a tým pádom aj prepíname medzi spodnými a hornými 16KB pamäte. Samozrejme namiesto pôvodnej pamäte o kapacite 16KB potrebujeme pamäť dvojnásobne väčšiu - 32KB. To je všetko.


Začneme netradične vyrezaním otvoru pre prepínač, bude umiestnený priamo nad SIO konektorom:



Potom to už hotové z druhej strany vyzerá takto, to uchytenie ešte popíšem.



Nasleduje "škaredá práca", pod pätičkou operačného systému musíme preškrabať spoj medzi pinmi 28 a 27 tak, aby medzi nimi nebol spoj. Nie je to až také zložité, použil som ostrý guľatý pilníček, bolo to prerušené hneď na prvé preškrabnutie. Miesto kde treba "preškrabnúť" spoj je na obrázku vyznačené červenou šipkou, na obrázku je už spoj oddelený, preto je tam vidieť na plošnom spoji svetlé miesto. Samosebou to potom otestujeme multimetrom, či pin 27 a pin 28 nemá naďalej medzi sebou skrat ! Najlepším riešením je urobiť túto prácu ešte pred osadením pätičky je na to vtedy dobre vidieť a je tam na to aj miesto (hmmmmmmmmmmmmm......... po funuse už každý vie čo sa malo robiť predtým ...).



Malý kúsok plošného spoja, 5-minútové Epoxy a máme pekné pevné miesto na prepínač 2xOS, káblik je na dosku plošného spoja prilepený kvapkami sekundového lepidla. Pozor aby ste si nezalepili prepínač ! Spodný voľný vodič ide na zem, teda priletuje sa na pin č.14 pätičky pre OS. Asi 3mm pod pinom č.14 je pocínovaný plošný spoj - ako stvorené pre pripojenie jednej strany prepínača.


Tu opatrne nájdeme voľné miesto pre odpor 3k3, jedna strana je pripájkovaná priamo (vľavo) na blokovací kondenzátor (to je +5V), druhá strana ide cez prevŕtaný plošný spoj na druhú stranu na pin č.27. Tu musíme nájsť na plošnom spoji medzeru kade nie je vedený žiaden spoj! a tam potom vyvŕtame jednu dierku Ø 1mm.



Tu je druhý vývod z odporu 3k3 pripájkovaný priamo na pin č.27. Prívod odporu prekleňuje dva vodiče na plošnom spoji - ale medzi vodičmi je na výšku malá medzera, takže nehrozí skrat, ale kvapka Epoxy to pre každý prípad poistí. Kto tomu neverí - podloží kúsok nevodivého materiálu.

Detail:



A celkový pohľad na spodnú stranu:



Na druhej strane priamo na vývod odporu 3k3 je pripájkovaný vodič z prepínača. To že je tam založená iná EPROM nie je dôležité, len som testoval čo som mal nachystané. Šipkou je označený vývod odporu kam sa priletuje prívod z prepínača. Zase upozornenie, pretože sa jedná o statickú prevádzku, prívody môžu byť dosť dlhé a umiestenie prepínača je teda zverené len vašej fantázii a možností dostupného miesta.



Všetko behalo, 2x OS fičal ako hodinky.


Hotovo!


No a nasleduje záverečné testovanie (klasické pracovné "zátišie"):



No, nehodlám dávať fotky po každom otestovanom KB, dnes ale robím výnimku, ešte jeden obrázok z tejto malej prestavby ATARI.



A záverom sa patrí ešte doložiť súbory na napálenie, urobil som ich pre EPROM 27256 (32KB):

- prvý súbor obsahuje   2xOS -  OS XE + QMEG 3.2

- druhý súbor obsahuje 2xOS -  OS XE + QMEG 4.04

Niekto má rád staršie veci, niekto novšie, tak si vyberte:

qm3_xe.zip (17,81 kb)

qm4_xe.zip (18,48 kb)


Mal som teraz takú dlhšiu odmlku od ATARI, ako som sa pozeral na webe, nie som sám, dúfam že sa polepším a zase uverejním nejaké drobnosti, dnes som sa nejako rozkecal, takže na dnes stačí.

_____________________________________________________________________

Už uverejnené články s touto tématikou (prepínanie operačných systémov, viac OS v jednom počítači):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-ATARI-OS-1_2-Change-ATARI-OS-1_2.aspx

http://blog.3b2.sk/igi/post/Vymena-ATARI-OS-2_2-Change-ATARI-OS-2_2.aspx

_____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Notebook HP TouchSmart tm2 - Replacing the hard disk. Výmena HDD.

By Administrator at januára 19, 2012 15:26
Filed Under: Non-Atari

 

Notebook HP TouchSmart tm2 - výmena hardisku. Poďme na to:


Je to potvorka ktorá dokáže fungovať aj ako tablet, t.j. má otočný kĺb a neuveriteľne lesklý displej, pomaly ako zrkadlo, keď som to fotil musel som stále dávať pozor aby tam nebolo vidieť "fotografa" a svetlo na strope. Na rozdiel od niektorých notebookov je tu prístup k výmene disku dobrý a nečaká vás pri jeho výmene žiadna zrada.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Najprv dáme preč kryt na pamäte - tu je konkrétne v tomto kuse osadených 2x 4GB RAM, až potom je možné uvoľniť kryt pre HDD.

 


Odstránime druhý kryt a sme už priamo u hardisku, je to tu dobre vyriešené takže žiadne problémy s vyberaním nenastanú. Disk stačí posunúť vodorovne vľavo a nahor - a je vonku.

 

 

A takto to vyzerá po vybratí disku:

 

 

Vymeníme disk, poskladáme, nainštalujeme software, poprípade ak bol disk dobrý naklonujeme ho metódou "disk to disk" pomocou softu ktorý k tomu existuje. Každý používa svoj obľúbený soft, takže nebudem zverejňovať aký program použiť.


Nasleduje pracovné "zátišie":

 

 

Záverečné testovanie, fajn, všetko funguje.

 

 

U tohoto zariadenia to bola príjemná robota, rozumne navrhnuté a teda aj bezproblémová výmena.

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Notebook Lenovo IdeaPad S205 - Replacing the hard disk. Výmena HDD.

By Administrator at januára 18, 2012 06:36
Filed Under: Non-Atari


Notebook Lenovo IdeaPad S205 - bolo potrebné vybrať hardisk. Tak sa zase rozoberalo.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Netradične začnem šróbikmi, treba si pamätať kde sú použité rozličné dĺžky, ak ich omylom použijete na nesprávnom mieste  - napríklad na zadnej strane na uchytenie klávesnice, tak si prepichnete fóliu klávesnice (!...) a máte zarobené na poriadny problém. Takže bacha na to !


Zátišie šróbov z predmetného notebooku:

 


Krásne lesklý displej, odrazy ako hrom, tak teda som si dal na tejto fotografii aj "autoportrét".

 

 

Nasleduje položenie hore nohami a tu treba odmontovať pekne všetky šróbiky, zapamätať si treba ich rozmiestnenie a ich dĺžku.

 

 

Potom opatrne oddelíme klávesnicu a zase ide von pár šróbikov.

 


Odstránime plech a potom to vyzerá nasledovne:

 

 

Otočíme hore nohami a pekne vylúpneme celú spodnú plastovú dosku.

 

 

Teraz vyberieme hardisk, je na ľavej strane v hliníkovom obale, pozor, na obal je prichytený jeden vodič a tak ho opatrne odpojte od obalu hardisku.

 


Na tomto snímku je už hardisk vybratý. Osadenie RAM je 2x 2GByte.

 

 

Vymeníme disk a nasleduje opačný postup pri skladaní. Pekne vidieť že integrácia postupuje vpred a na doske je toho už podstatne menej ako pre pár rokmi. Nakoniec ak pracujeme poriadne dostaneme notebook do pôvodného stavu, ale s väčším diskom.

 Výsledok:

 


No a to je všetko.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - monitor LCD Samsung Syncmaster 940N.

By Administrator at januára 17, 2012 05:48
Filed Under: Non-Atari

Zase raz oprava LCD monitora, tentoraz bohužiaľ neúspešná, pre istotu vymenené všetky kondenzátory (elektrolyty) na zdrojovej doske, ale problém sa zjavne dostal až na VGA dosku. Po prinesení monitor iba blikal modrou LED-kou na prednom paneli. Po výmene LED-ka trvale svieti, pokrok, ale nič viac. Po pripojení na videokartu ho nevidí ako druhý monitor, bodka, finíto.

Všetky ostatné veci vovnútri sú totožné s monitorom LCD Samsung Syncmaster 940BF, mimo zdrojovej dosky, preto uverejňujem len dve fotografie zdroja pred zásahom a po ňom.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Na obrázku je pekne vidieť nafúknuté kondenzátory, pre istotu ako som už spomínal menil som všetky. Obrázok je "hore kopytami", pretože popis  na druhom obrázku je robený v tejto polohe.

 

 

No a tu je doska po výmene kondenzátorov:

 

 

Tu uverejňujem pôvodný link na LCD Samsung Syncmaster 940BF, kde sú obrázky na rozobratie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-monitor-LCD-Samsung-Syncmaster-940BF.aspx

 

Záverom:

Škoda, nie všetko sa podarí, našťastie je to tuším tretí monitor čo mi nebežal odkedy sa pokúšam o tieto opravy, a samo sebou nie všetky opravy mám na foto, pretože som opravoval už dávno pred vytvorením tohoto blogu. Nie je každý deň "posvícení"... Pretože nemusí mať každý smolu na druhom obrázku sú popísané hodnoty kondenzátorov aby sa dala urobiť ich výmena a teda aby ste si mohli dopredu nachystať veci.

_________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Plotter Didaktik Z.

By Administrator at januára 11, 2012 15:50
Filed Under: Non-Atari

Pekná rarita - plotter Didaktik - aj keď mám stále pocit že VZ4-ka je ešte väčšou raritou.

Pred pár dňami som dostal mail, ktorý obsahoval fotografie plottera VZ4 pre verziu a aj plottera Didaktik spolu fotografie a aj príručku. Prvú časť som už uverejnil, dnes uverejňujem časť o druhom zariadení.

________________________________________________________________________________

Citujem z mailu (Matúš Pališin):

Taktiež som dostal raritný plotter Didaktik Z určený ku čsl. počítaču Didaktik Alfa/ ale aj Alfa 2, Beta a PMD85/ v prakticky novom stave so všetkým príslušenstvom, dokonca v originálnej krabici. Ale nechcel som si to len sušiť v mojom depozite, a tak som prekopíroval do digitálnej podoby ovládaciu kazetu /bola na Emgeton páske a časom by sa z nej údaje určite vytratili.../ a tiež uživateľskú príručku.

Súbory s obsahom ovládačov, ale funguje iba jeden zo 4-och a to "l kanal s ekval", ostatné sú poškodené.

________________________________________________________________________________

Autorom skenov príručky je tak isto pán Matúš Pališin.

Príručku som preklopil do pdf súboru, takže je na konci článku, boli to jpg súbory, takto je to pekne všetko v jednom súbore. Súbor s ovládačmi je tiež na konci článku.

________________________________________________________________________________

A poďme na tie raritné fotografie:


Autor fotografií v článku: Matúš Pališin


 

Fakt ten plotter nevyzerá zle, že? A ten záručný list je čerešnička na torte ....

 


Možnosť použiť dve perá, presun pera po ploche, šikovné veci.

 

 

Na vtedajšie možnosti je to fakt pekne urobené.

 

 

Vovnútri to miestami zíva prázdnotou, za povšimnutie si stojí veľmi pekne a čisto urobená mechanika. Konektory sú klasické a v tej dobe jediné dostupné. Ešte jedna drobnosť - motorčeky sú umiestnené každý na inej strane mechaniky, zaujímavé.

 


10 výkonových tranzistorov pre ovládanie krokových motorčekov (8ks) a zdvih pier (2ks).

 

 

Spodná strana, nemám čo dodať,

 

 

Záverečný pohľad. Škoda že sa tento plotter neobjavil vo väčšom merítku, určite by mal v tej dobe šancu na úspech. Vyhotovenie je fakt dobré. Na prednej strane príručky je uvedený aj výrobca - SLUŽBA závod 03 SKALICA v.d. Bratislava. V príručke je toho trošku popísaného trošku viac - napríklad papier do plottera je do formátu A3 (!), ostatné veci si v kľude prečítate priamo z príručky, už to nebudem viac "pitvať".

_______________________________________________________________________________

Mladý kolega sa pustil do zbierky počítačov razantne a jeho záber ma udivuje, želám mu aby mu ten entuziazmus vydžal čo najdlšie a aby mal dosť miesta na uloženie svojej rozrastajúcej sa zbierky.

Podklady a fotografie sú uverejnené s láskavým súhlasom autora fotografií.


Ovládače (driver):

didZkazeta.zip (11,95 kb)

Príručka (slovak):

Didaktik_plt.pdf (1,99 mb)

______________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Plotter VZ4 - Didaktik Gama.

By Administrator at januára 11, 2012 06:00
Filed Under: Non-Atari

Tak sa mi ozval kolega Matúš Pališin a poslal mi zo svojej zbierky obrázky plotera VZ4 vo verzii pre Didaktik Gama = ZX Spectrum.


Autor všetkých fotografií v tomto článku: Matúš Pališin


Mechanická časť zhodná s už popisovanou VZ4, je tu len zmena elektroniky.

 


Plotter je zjavne v lepšom stave ako už mnou popisovaný plotter.

 

 

Aha, tu niekto odstrihol prívodný napájací káblik ...

 

 

Elektronika je len zjavne oddeľovací a výkonový stupeň pre jednotlivé fázy krokových motorčekov plus tranzistor pre magnet cievky na spúšťanie a zdvíhanie pera.

 

 

Tie konektory sú fakt historické, ale ako som už asi písal - robilo sa z toho čo bolo k dispozícii a ten výber vtedy nebol bohvieaký.

 

Spodná strana plošných spojov - pekne celá doska pocínovaná.

 

 

Tu je to rovnaké.

 

 

A posledné zábery na VZ4-ku.

 

 

Fotografie sú uverejnené s láskavým súhlasom autora fotografií.


Verzia VZ4 pre ATARI je popísaná v tomto článku (link):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-VZ4.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Plotter VZ4 - Atari.

By Administrator at januára 11, 2012 04:26
Filed Under: Atari

PLOTTER VZ-4

 

Plotter VZ-4 je vybavený interfejsom pre pripojenie na ATARI, kto má len Alfigraf s pôvodnou elektronikou musí si vyrobiť  v tomto článku popisovaný interface. Na krabici je napísané súradnicový zapisovač = u nás rozumej plotter.


Ideme na rozmery:

výška - 75mm

hĺbka - 123 mm

šírka - 387 mm


Idem teda na fotografie, upozorňujem že to je nálezový stav, jediná zmena je tá, že som na zariadení pre fotením utrel prach.



Obal predáva sa asi v tomto prípade nedá tvrdiť ani náhodou. Tiež si občas kladiem otázku, či existovala v tej dobe výberová komisia a tá potom stanovila vždy ten najhnusnejší obal - v tomto prípade je obal na čele rebríčka odpudivosti.



Po otvorení sa objaví kovový kryt - to už vyzerá lepšie, ale netešil som sa dlho ...



Tu ešte ten dobrý pocit vydržal, ale len potiaľto.



Ledabolo pripájkované súčiastky, stabilizátor 5V - MA7805 naletovaný nakrivo, des. Prívody na konektory - začínajúci amatér by to asi zvládol lepšie. Keď som to uvidel, prvá myšlienka bola ža ak to postavím nanovo a zapojím na univerzálnej doske tak to bude krajšie vyzerať.



Konektory zodpovedajú danej dobe. iné lacné dostupné neboli, drátovania je tam toľko ako keby to robili na univerzálnej doske a nie na pripravenom plošáku. Pikoška - všimnite si vyhnuté nožičky pamätí MH74188 z pätičky - zlepšovák?



Prevedenie mechaniky je na tom o poznanie lepšie, základom je pertinaxová doska a obe bočnice ktoré držia tyče posuvného mechanizmu sú tiež z pertinaxu. Pekne vidieť, že prívodný konektor má problémy s vodorovným uložením na základnej doske.



Slávny stabilzátor MA7805, na jednej strane je tak asi o 3 mmm vyššie ako na druhej strane, na fotografii to asi nie je tak vidieť.



Zdrojová časť - kapitola sama o sebe. Vľavo pod transformátorom je samostatný držiak na poistku - pri návrhu asi na to zabudli a tak sa to tam dávalo dodatočne, teda spoň to tak vyzerá. Tvrdý papier galvanicky oddeľuje transformátor od časti s elektromagnetom, ktorý dvíha a pokladá pero plottera.



Ďalší záber na to isté. Výborné je C jadro transformátora, aspoň jeden dobrý bod.



Umiestnenie obidvoch krokových motorčekov je na jednej strane, ten vpravo má na starosti posuv vozíka.



A zase záber na to isté z iného uhla.



Blízky pohľad na prevody z krokových motorčekov.



A znova pohľad na mechaniku, napravo je vidieť hriadeľka na ktorej je ovinuté lanko na posun vozíka - v tomto prípade nie je zvolené opásanie dokola, ale len jednoduché trenie na jednej polovici - podľa mňa to nebude stačiť, treba dať nové lanko a urobiť opásanie aspoň 1x okolo hriadele.



Celkový pohľad na odkrytú mechaniku.



Ďalší pohľad na elektroniku z druhej strany - teda odpredu.



Zdrojová časť.



A znova zdrojová časť.



Pohľad odzhora na odkrytovanú mechaniku. Hriadeľky a vôbec mechanická časť je urobená dostatočne masívne - teda treba to rozobrať, prečistiť a potom bude nasledovať boj s pôvodnou elektronikou či je to vôbec ešte funkčné.



No a záverečný pohľad na VZ-4.



Kvalita prevedenia zvnútra zodpovedá začínajúcemu amatérovi - toto sa predávalo ako výrobok ZPA Dukla Prešov - tak s tým si asi veľmi nepomohli v povedomí ľudu. Tuším tá verzia z Merkuru bola v niektorých ohľadoch prijateľnejšia - tam to proste bola amatérska konštrukcia a na nič iné sa to nehralo - na rozdiel od VZ-4. Takto sme teda dávali vtedy kapitalistom na frak ...


Vzhľadom k tomu ako to bolo populárne tak začínam naozaj rozmýšľať nad tým že to kompletne zrepasujem a uvediem do chodu - je to niečo čo dnes má málokto a na nejaké drobnosti sa to môže hodiť.  Chvíľu mi to asi potrvá, pretože teraz som jeho vlastníkom presne 3 dni ...

_______________________________________________________________________________

Uvítal by som , ak má niekto s ALFIGRAFOM alebo s  VZ4 nejaké skúsenosti aby mi napísal, rád zverejním čokoľvek zaujímavé na danú tému.

____________________________________________________________________

Predsa sa len niekto našiel kto vlastní tiež plotter VZ4, aj keď to nie je na ATARI, ale to by som už asi chcel príliš ...

Pridávam link na fotografie verzie pre prácu s Didaktik Gama:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-VZ4-Didaktik-Gama.aspx

____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2012 Blog, Notes.

By Administrator at januára 04, 2012 02:00
Filed Under: Blog

04.01.2012

Non_ATARI

Tak máme zase Silvester za sebou.


1 - nie je dôležité zabaviť sa, ale zúčastniť sa

2 - kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie (tento bod nehrozí)

3 - aj napriek snahám tvorcov sme to zase prežili



Z uvedených troch bodov si vyberte ten, ktorý najviacej zodpovedá Vášmu názoru na Silvester.


Ako sa tak na to pozerám, tak sa televízie veľmi nevyznamenali, konkrétne Markíza, Joj, STV1, STV2, ČT1 a ČT2. Dúfam, že mi odpustíte ak pôjdem na preskáčku - kto to pozeral sa podľa mňa zorientuje. Nejako nechápem prečo má byť ako hlavná silvestrovská zábava napríklad program o zvieratách s Marošom Kramárom - dramaturg večera zjavne nie je milovníkom Silvestra. Vedomostná súťaž je fajn vec, ale tak isto to nepatrí na Silvestra. Sedeli sme u známych a tak som večer prežil v televízii aj sváka Ragana - pretože sme televíziu vtedy vlastne nepozerali, našťastie. Mám pocit že tento typ programu vysielaný 30x na Silvestra už nezaberá a tí ktorí by ho mali sledovať to už majú pravdepodobne za sebou ... Na ČT valcoval Šíp ostatnú konkurenciu - škoda, od neho by mi sedeli scénky, tie vie robiť už len málokto a teda Šíp ich vie robiť  perfektne. Po polnoci ČT nasadila ťažký kaliber - Menšíka a Silvester 79, príma tak sa to má robiť a zjavne ani v Čechách a ani na Slovensku to nevieme robiť poriadne už cez 30 rokov. Len zase tá otázka, koľkokrát sa dá aj dobrý program opakovať aby nezačal liezť na nervy ? Markíza a Joj stavila na ksichty ktoré dennodenne vidíme v ich nekonečných seriáloch a na moderátorov ktorých vidíme každý deň nielen ako moderátorov, ale aj ako sa priblblo usmievajú v upútavkach - proste ani na Silvestra od nich nie je pokoj. Chápem že takto urobený program je podstatne lacnejší - ale aj výsledný efekt tomu zodpovedá. Budem už stručný - Gottova 70-ka sa už tiež párkrát vysielala, takže nič nového tak isto. Ewa Farna sa trasie ako keby je zapadla osa do prádla - začínala aj ňou končila ČT. Zdeněk Izer zase spôsoboval rozpačité úsmevy, zábava nie je o vulgárnych vtipoch. Myslia si tvorci že ak nič nemáme - tak tam práskneme pesničku ! - nie  je trochu slaboduché ? Platí to aj pre STV. To má nahradiť obsah ? Na dvoch slovenských programoch som si mohol vypočuť ako sa naši herci (elita, pritom vždy iné osadenie, proste typ zábavy ale majú spoločný) spijú cez sviatky pod obraz boží a potom obsadia nemocnice po Slovensku kde ich počas sviatkov zošívajú, bandážujú a proste zase dávajú do prevádzkyschopného stavu - bezva, ale kto sa na tom mimo nich baví ? Posledná vec - mladí nesedia na Silvestra doma, sú na zábave, alebo mimo domu, pritom za každú cenu cieľová skupina na Silvestra je pre -násťročných a potom to tak vyzerá. Ak máš cez 30, tak si na odstrel - aj s programom.

_______________________________________________________________________________

Teraz už z iného súdka.

Zápisky ajŤáka:


01 - Jedného dňa sa v budove kde sídlilo viacero firiem a medzi nim aj dosť redakcií dospelo k záveru, že treba natiahnuť počítačovú kabeláž až do kukane (vrátnica), keďže to už bolo dávno ťahal sa koaxiálny kábel RG-58, rýchlosť prenosu 10Mbit ... Pretože vzdialenosť medzi serverovňou a kukaňou bola viac ako 130 metrov využila sa miestnosť  dispečingu, kde bol nainštalovaný switch na predĺženie povolenej dĺžky. V miestnosti bola krásna dvojitá podlaha, proste nebol s tým predĺžením problém. Prepojenie sa spustilo, všetko fičalo tak ako sa patrí - asi tak 10 dní. Potom cez víkend telefonát: "Spojenie nefunguje !". Po príchode do budovy bolo jasné že prepojenie switch - kukaňa je prerušené, nebolo ohmmetrom vidieť zakončovák 50Ω v kukani. Tak začalo pátranie. Výsledok? Jeden z dispečerov niečo hľadal v zdvojenej podlahe a ten krásny nový koaxiál sa mu tak zapáčil, že si odstrihol tak 12 metrov pre svoju potrebu ... slúžil v sobotu a vtedy to nikto nezistil, prišlo sa na to až v nedeľu.


02 - Blondýnka klepe na dvere:

"Máte pre mňa náhradnú batériu do notebooku?"

"Nemám..."

"Ale ja chcem písať v lietadle !"

"Ale v tomto type notebooku aj nová batéria vydrží tak 70 minút."

"Ja potrebujem písať dlhšie !!!"

"No comment ..." (UPS zo sebou !)


03 - Šéf IT v jednej firme, tak rok 2000, PC šéfa IT nie je v poriadku, treba urobiť novú inštaláciu.

Príde technik: "Šéfe, tak máte odložené data, môžem sa do toho pustiť ?"

"Áno, nahral som si to na druhý disk."

"Takže môžem to spustiť ? Disk sa kompletne prepíše."

"Samozrejme !"

Disk reinštalovaný, technik sa pýta kde je ten druhý disk aby nahral data naspäť.

"Predsa je v počítači !"

"Tam je ale len jeden disk !"

Áno, bol tam len jeden disk s dvomi partíciami a na disku d: bola kompletné údaje. Boli. 3ročná práca v pr...li.

Technik to prežil vo firme len preto že sa predtým 2x uistil či to môže spustiť a upozornil dopredu že bude prepísaný celý disk.


04 - Meno zmenené, len dve dôležité písmená abecedy sa vo vymyslenom mene presne nachádzajú na tom istom mieste.

"Prihláste sa do systému."

"Ako mám zadať meno ?"

"No, ak sa voláte Martin Podracula, tak napíšte mpodracula"

"A mám to napísať s ´c´ alebo s ´k´ ?"

A idete do kolien ......


05 - Bývalá kolegyňa -- vtedy sekretárka GR v jednej firme, zase roky dozadu, mala počítač kde jej počas krátkej doby odišlo kompletne všetko. Klávesnica, monitor, myška, zdroj v PC a nakoniec aj základná doska. Ráno po príchode do práce mi volala: "Prídeš mi to zapnúť, lebo ja sa už toho bojím ..."


06 - V porevolučnej eufórii (1993) som ťahal počítačovú sieť aj v jednej novovytvorenej redakcii v BB, všetko O.K, len na jednom počítači - PC XT našej výroby som pustil z diskety dosovský AV program. Pretože sme robili od rána a už bolo tak asi 5 hodín poobede tak sme sa išli najesť a dali sme si prestávku. O 19.00 počítač ešte stále nedokázal urobiť AV kontrolu na 20MB disku - rýchlosť nadovšetko ...


07 - V tej istej kukani čo som popisoval  v čísle 01 boli ostrahe (šerifovi)  pri prihlásení do siete nastavené prihlasovacie hlášky tak, aby sa menili podľa hodiny prihlásenia. Jedného rána bol úplne besný, pretože nemohol prehltnúť hlášku čo mu to vypísalo na obrazovku o tretej ráno: " V tomto čase všetci slušní ľudia už dávno spia !" Mno...


08 -"Nejde mi pripojenie do pošty a na Internet !"

"Reštartujte PC a ak niečo nepôjde aj potom ozvite sa !"

"Ale ja nemám čas niečo reštartovať !"


09 - Informácia vovnútri jednej firmy:

"Vážené, vážení spolupracujúca firma má kompletný výpadok elektriny v svojej budove, takže komunikácia s nimi je na určitý čas nemožná."

Reakcie:

"No ale my s nimi musíme komunikovať !"

"Vo vedľajšej ulici pri nich je elektrina, je taký problém natiahnuť tam kábel ?"

Pre info - firma sídlila v budove na 19.poschodí ...

(Firma je vzdialená asi tak 4km jedna od druhej.)

"Čo s tým ako IŤák (vo firme kde elektrina bola) hodláte urobiť ?"

Najlepšie doporučenie - zobrať na chrbát batoh a tú elektrinu im v tom batohu voziť.


10 - "Rýchlo príďte lebo tlačiareň už vytlačila asi 500 kusov papiera a nejde to zastaviť !"

V Lotus Notes boli označené všetky dokumenty za posledných 5 rokov a pre istotu pretože to hneď netlačilo, tak to dáma potvrdila ešte raz, odhadom dala tlačiť asi 70.000 strán. Namiesto označenia zopár dokumentov dáma použila CTRL+A ...


11 - "Príďte zastaviť tlač, lebo mi to stále tlačí ten istý dokument !"

Stopnutá tlač a hľadal sa dôvod tlače toho istého dokumentu dokola:

"No pani, poslali ste to tam 89x, vidím to tu v paneli..., pozrite sa sama !"

"To nie je možné, prečo si vymýšľate !"


12 -  A:"Dobrý deň, som z firmy xxx, volám sa xx, chcem po Vás infomáciu koľko PC vo firme používate, aký OS máte nasadený a ešte nakoniec - v serverovni máte aké servery ?"

B:"My takéto informácie len tak neposkytujeme."

A:"Hmmm...to je škoda."

B:"Možem sa teraz ja niečo opýtať Vás ?"

A:"Nech sa páči."

B:"Koľko máte Vy zamestnancov, koľko máte PC a aký soft používate ?"

A:"A prečo sa na to pýtate ??? My takúto infomáciu neposkytujeme !"

B:"Robím len to isté čo ste chceli Vy po mne ..."


13 - Zlaté pravidlo IT v praxi :

Ak niečo nefunguje, reštartujte PC a až potom volajte IT !

"Nejde mi v počítači pošta."

"Reštartovala ste PC ?"

"Nie, lebo atď, atď .... atď."

"Dobre, tak prídem."

Po príchode:

"Jéj, ani ste nemuseli chodiť, kolegyňa mi poradila aby som si reštartovala počítač a už to funguje !"


14 - Čo je divného na fotografii rozmerov 120x76 bodov a veľkosti 11kByte, že to nejde uverejniť v časopise  na rozmer aspoň A5 ?


15 - "Čo si písal do mailu po celej firme, povedz mi to, nechce sa mi to čítať !"


16 - "Ešte včera to fungovalo, namôjdušu !"


17 - Ešte raz Novell:

Informácia - heslo môže mať dĺžku 256 znakov.

"No ja mám dĺžku hesla 63 znakov a ešte ani raz sa mi nepodarilo prihlásiť !"

 

18 - Doma u zákazníčky:

"Slečna, ten počítač treba kompletne reinštalovať, máte tam nejaké veci na odloženie ?"

"Nie, nič tam nemám, spokojne ho premažte !"

"Naozaj tam nič nemáte ?"

"Nie, nič dôležité tam nemám."

Počítač kompletne preinštalovaný, spustený.

Dlhá odmlka a nasleduje:

"A prečo tam nemám veci na ploche ?"

"Slečna, pýtal som sa či treba niečo z počítača odložiť."

"No áno, ale mali ste ma predtým na to upozorniť !"


_________________________________________________________________________________

10.01.2012

Všetko v starých koľajách, "divočáci" na cestách sú späť z dovoleniek v Bratislave a je radosť pozerať ako je pomaly na každej ceste nejaká búračka, pretože divočákom nedošlo že sú opäť naspäť v meste a 70-ku považujú za číslo násobiteľné 2x ... Včera cestou do práce na Prístavnom moste smerom do mesta v zákrute (smer Ružinov) zase tri roztrieskané autá - povolená 50-ka, podľa následkov išli tak 80-kou ...  Rozum sa fakt nedá naliať - niektorí jedinci spĺňajú nasledovné - ľudské telo sa skladá tak zo 70% z vody, u niektorých jedincov sa toto zloženie práve ale koncentruje v oblasti hlavy - kde sa za normálnych okolností nachádza mozog.

_________________________________________________________________________________

11.01.2012

ATARI + Non_ATARI



Oddelil som popis "Plotter VZ4" do samostatného článku, ešte raz sa ospravedlňujem, ale musel som zmeniť členenie ....

link:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-VZ4.aspx

Kolega M.Pališin mi poslal fotografie inej verzie VZ4 ktoru vlastní, je to pripojené na Didaktik Gama, tak pridávam link na tieto fotografie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-VZ4-Didaktik-Gama.aspx

_____________________________________________________________________

12.01.2012

Pokračujem obsahom mailu M.Pališina - popis plotter Didaktik :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-Didaktik.aspx

_____________________________________________________________________

17.01.2012

Oprava monitora SAMSUNG 940N, tentoraz neúspešná:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-monitor-LCD-Samsung-Syncmaster-940N.aspx


Dnes ešte jedna drobnosť:

Najnovšia verzia NODu od ESETu pekne odpojí pripojené USB disky, takže ak ste sa s tým stretli aspoň budete vedieť že treba patch, pekná blbinka - aj majster tesár sa utne ... Sám používam Symantec, kedysi Sophos - s tým som bol veľmi spokojný, ale proste sa prešlo na Symantec a tak je to vec zvyku.

_____________________________________________________________________

18.01.2012

Výmena hardisku v notebooku Lenovo IdeaPad S205:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-Lenovo-IdeaPad-S205-change-hardisk-Vymena-HDD.aspx

_____________________________________________________________________

20.01.2012

Výmena hardisku v HP TouchSmart tm2:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-HP-TouchSmart-tm2-Replacing-the-hard-disk-Vymena-HDD.aspx

_____________________________________________________________________

24-25.01.2012

Prerábka v blogu, úprava zobrazenia, + väčší font, zarovnanie na textu obidve strany, brrrrrrrŕrrrrrŕŕŕŕŕŕŕŕŕ, bola to fuška.

ATARI

 

Prerábka ATARI 800XE tak, aby boli k dispozícii 2 operačné systémy:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-800XE-2xOS-in-1-Eprom.aspx

Úpravy na mojom kompe, zmena konštrukcie umiestnenia obvodu 74LS157 v rozšírení na 320KB RAM

http://blog.3b2.sk/igi/post/Upravy-na-kompe-ATARI-800-XE-modification.aspx

______

Na konci som sa nejako zaplietol, nemal som tu dnes počas dňa funkčný odkaz na prerábku na 2xOS, sorry.

_____________________________________________________________________

26-27.01.2012

ATARI

Prerábam druhé ATARI 800XE na 320KB, je to presne ten istý postup ako pri prvom počítači, len teraz to išlo trošku rýchlejšie, nastúpila rutina a tak som sa ničím nezdržoval. Doska je na 99% rovnaká, takže nebudem robiť tak podrobnú fotodokumntáciu.

______________________________________________________________________________

27.01.2012

Jeden LCD Samsung na opravu, vyzerá to na zkrat v trafáku pre napájanie trubíc, skúsim to zohnať cez ebay - uvidíme.

Non_ATARI

28.01.2012

Burza elektroniky na Vajnorskej 21, nič čo by ma extra zaujalo, tak som ju len preletel o cca 8.45 a za 10 minút som už bol vonku. Možno nájdem niečo zaujímavé nabudúce. Jediná vec čo ma zaujala: malé LCD televízory - celkom slušný výber - lenže teraz práve tieto veci nepotrebujem.

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: