Igiho knižnica - poznámky2.

By Administrator at júla 25, 2019 09:16
Filed Under: Atari

Tak mám z niektorých vecí trošku zmiešané pocity. Uvŕtal som ataristu PP (Pavel Pollák) aby mi naskenoval prílohy I a IV z roku 1987 v dobrom vedomí a svedomí že toto k dispozícii nemám, dex tak isto potvrdil rovnaké číslovanie u čísla IV a tak teda som bol zvedavý čo sa s toho vykľuje.

Vykľulo sa - obidva materiály už mám ... dofrasa, blbé. Ešte je to o to horšie že obidva materiály mi starostlivo Pavel naskenoval vyčistil a nachystal ... a poslal.


Ale poďme po poriadku - to že boli číselné problémy v spravodajoch asi už zaregistrovali viacerí. Tú prílohu IV 1987 som teda bral ako výstrahu, tú mám uverejnenú ako prílohu IV/88 pretože to reálne vyšlo až vtedy a je to aj v tiráži. Lenže teraz vidím že spravodaj príloha I-1 z roku 1988 je to isté ako spravodaj príloha I z roku 1987.  Tak toto ma fakt nepotešilo, takéto hogo-fogo som nepredpokladal ani vo sne. Zase na druhú stranu - pravdepodobne bol o tieto infomácie enormný záujem a potom by to ďalšie vydanie bolo pochopiteľné. Škoda že o tom nie je žiadna zmienka. Rozhodne prílohy I-1 a I-2 z roku 1988 sú podrobnejšie a je tam viac údajov (a už aj opravených).

____________________________________________________________

Správa čo po tom všetkom ma predsa len potešila - dex mi poslal "balíček" a v ňom (mimo iného) aj spravodaje z Prahy. Ja mám ostatné k dispozícii mimo 4 kusov čo prišli v tejto zásielke, čiže nejaké tie čísielka navyše som z toho poskladal. A zase bude čo skenovať.

Tak za túto zápožičku vrele ďakujem !

_______________

Tak isto by som chcel poďakovať za výdatnú pomoc pri poskytnutí niektorých podkladov Vláďovi Mátlovi.

____________________________________________________________

Po tom všetko si dám od toho na pár dní pokoj, fakt nemám radosť že niekto venuje svoj čas skenovaniu a všetkému okolo a nakoniec sa z toho vyvinie duplicita. Veľmi ma to mrzí a PP si zaslúži uznanie za svoju prácu. Vďaka za túto robotu !!!

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 6.

By Administrator at júla 17, 2019 06:40
Filed Under: Atari

Sú prázdniny a teda máme viac voľného času, preto dnešné číslo vydania je také prázdninové - aby to aj na chvíľku vydržalo. Čo sa podarilo, čo sa pokazilo a hlavne čo potešilo.

 

Vedeli ste že:

 

Vyrábali sa a produkovali diskety rozmeru 5.25" ktoré mali z jednej strany nahratý software vo verzii pre Atari a na druhej strane bol tento program nahratý vo verzii pre Commodore ?

Výhody boli zrejmé - zásadne sa redukoval počet potrebných diskiet pri následnej distribúcii. Ak ste to kúpili pre Atari, O.K, druhú stranu ste nespustili. Dtto platilo aj v opačnom prípade. V drvivej väčšine sa takto jednalo o distribúciu hier.

___________________________________________________________

 

Hlavnou postavou vo firme ICD vo vývoji bol Mike Gustafson. Je dobré si to pripomenúť mená ľudí ktorí mali prsty v zásadných veciach, sú dôležité - tento človek bol mozgom vývoja takmer všetkých hardvérových vecí ktoré vznikli v ICD.

___________________________________________________________

 

Ak si chcete  objednať osadenú základnú dosku pre 3.5" FD verziu Atari XF551 spolu s 3.5" FD mechanikou, je tam upozornenie na to že sa v doske používa radič WD1770, len pozor ak chcete používať 3.5" verziu OS Hyper XF - s WD1770 to nebude chodiť, takže potom zháňajte radič WD1772, naozaj stačí púha výmena radiča 1770 za 1772 a potom to bude aj pre použitie Hyper XF OS v poriadku.


Doska je určená na zabudovanie priamo do počítača rady Atari XE, pre získanie potrebného hodinového kmitočtu používa x-oscilátor 33.333MHz, výsledná hodnota sa ešte delí :4 na potrebných 8.333MHz.

 

Konektor pre pripojenie 3.5" FD jednotky je použitý pre mechaniky 3.5" z notebookov, t.j. má 26 pinov. Milé je to, že v pozadí vidíte ZX-Spectrum ... asi len na podložke, ale aj tak.

 

Prevedenie plošného spoja je skutočne výborné.

No a ešte link:

xf551-in XE

__________________________________________________________

 

Použitý 8" disk na malom Atari ? Ale áno !

 

Celkom slušný "bumbrlíček" na pripojenie, radič 8" v celej kráse. Ale keď sa to tak vezme - 8" FD mechanika je v reále naozaj trošku iný rozmer (vrátane 8" diskiet) než na aké sme zvyknutí. Obrázok je prevzatý z atarimuseum.com

 

Link na úplné podrobnosti vrátane schémy:

http://www.atarimuseum.com/computers/8BITS/3rdparty/Storage/CMC/index.htm

____________________________________________________

 

Chcete si pozrieť nejaké zaujímavé "čriepky" o niektorých čipoch? Rada 65xx, 68xx, 8255 a veľa ďalších čipov na tomto odkaze:

Chips

____________________________________________________

 

Ako sa dajú pripojiť rozličné joysticky pre rozličné zariadenia? (jedná sa o pdf súbor.)

 

Link:

Arcade booklet

Hlavne to môže poslúžiť ako inšpirácia pri tvorbe svojho vlastného joysticku, alebo pri tvorbe vlastného ovládača pre konkrétnu vec. Rozhodne to stojí za pozretie.

____________________________________________________

 

Teraz sa pozrime podrobnejšie na mechaniku magnetofónu Atari 410, trend bol jasný - prechod z kovových dielov mechaniky úplne na plastové diely. Osobne mám jednoznačne radšej mechaniky kovové, ale je to asi vec vkusu (aj keď si o tom myslím svoje, rozhodne z hľadiska životnosti dielov ktoré sa pohybujú a opotrebovávajú sa, fuj to je slovo !).

 

 

Plošný spoj je tzv. papundeklový, čiže nič moc, šetrilo sa ... Môj názor na magnetofóny je všeobecne a dlhodobo nemenný - bolo to lacné, malo to byť lacné, spoľahlivosť bola priamo úmerná cene = teda nečakajte od toho zázraky. Takže buďme radi že sme sa posunuli niekam ďalej a tieto periférie naozaj už patria do dôchodku - tak im to miesto vo vitríne doprajme, tam je ich miesto.

____________________________________________________________


Ako si správne nastaviť analógovú časť  radiča WD27xx v disketovej jednotke Atari 1050:

 

Veľmi pekne urobený popis je na stránkach atariage od usera tf_hh, proste ak máte príliš "rozhasenú" Atari 1050 tak si skontrolujte aj analógovú časť radiča. (Teda - ak nám sedí napájanie +5V a 12V, čo je základný predpoklad posunúť sa ďalej v hľadaní závady.)

howto-adjust-analog+ue-part-of-fdc-279x-in-a-1050-disk-drive

____________________________________________________________


A keď sme už u  disketovej jednotky Atari 1050, pripomeniem pár slovami info k obsahom existujúceho firmware, teda ich najznámejších verzií:


Revízia L podporuje radič  WD2793, tak isto aj radič WD2797 (s pinom č. 25 odpojeným, alebo vyhnutým smerom nahor aby tento pin radiča 2797 "nesedel" v pätičke, alebo jeho odštípnutým, je to dané tým že jeho funkcia je iná ako v radiči 2793, preto je potrebná táto drobná úprava.). Revízie firmware J & K podporujú len radič 2793. V Hong-Kongu vyrobené WST mechaniky majú svoj vlastný firmware, ktorý je založený na revízii K s modifikovaným krokovým kódom -  táto verzia nepodporuje radič 2797. Takže na toto si dajte pozor.

____________________________________________________________

 

Jeden z DRAM testerov pre čipy rady 16k x1 a 64k x1:


Obrázok prevzatý zo stránky DRAM testeru.

 

Link:

DRAM tester

 

Tester je založený na čipe AVR, súčiastok nie je veľa. Čo robí tester je jasné,v odkaze je aj download všetkého potrebného. Popis prevzatý zo stránky autora, je ním E. Müller. DRAM tester je už staršieho dáta, pochádza z roku 2008.


Zvyčajné podmienky používania:

- Všetky ochranné známky a ochranné známky sú majetkom príslušných vlastníkov!
- Bez záruky na čokoľvek!
- Žiadna zodpovednosť, bez ohľadu na to, z akého dôvodu!
- Používajte len na vlastné riziko
- Žiadny nárok na prepracovanie
- Povolené je bezplatné používanie a distribúcia
- Predaj a / alebo komerčné využívanie sú zakázané

Tento archív obsahuje nasledujúce súbory:

DRAM.BAS - zdrojový program v BASCOM-AVR
DRAM.BIN / .HEX - Riadiaci program pre ATMEGA
DRAM.JPG - obrázok prototypu
Schematics.pdf - Schematické

Tester DRAM je momentálne možné použiť pre dynamické pamäťové čipy týchto typov:

* U256   (NSW 4116)
* U2164 (NSW 4164)

Pre U256, okrem povinného + 5V, sú potrebné ďalšie aj ďalšie napäta: -5V a + 12V.

Použitý postup je všeobecný funkčný test.
Nie je možné určiť, či je DRAM v rámci určitých tolerancií.
Nie je žiadne tlačidlo štart alebo stop, skúška začne ihneď po zapnutí prevádzkového napätia.

Popis funkcie:

256 stĺpcov a 256 riadkov sa kontroluje v 4 krokoch:

1. Všetky bity na 1
2. Všetky bity na 0
3. Bits sú zapísané striedavo s 1 a 0, počnúc od 1
4. Bity sa zapisujú striedavo s 0 a 1, počnúc od 0

Počas kontroly sú obidve LED diódy tmavé.
Po každom spustení sa výsledok testu zobrazí na približne 250 ms:

* zelená LED svieti = modul v poriadku
* červená LED svieti = modul je chybný alebo nie je vložený

Potom sa celý proces opakuje.

Očakáva sa že necháte prejsť niekoľko úspešných cyklov, aby sa zabezpečilo, že je testovaná DRAM v poriadku.

Aplikácia:

1.) DRAM by sa mali vložiť do pätice v stave bez napätia!
2.) Nastavte prepínač podľa typu DRAM.
3.) Zapnite napätie (Gnd, + 5V, + 12V, -5V) Dodržujte poradie!
4.) Počkajte na výsledok testu
5.) Vypnite napätie (-5V, + 12V, + 5V, Gnd) Dodržujte poradie!
6.) DRAM by mali byť odstránené v stave bez napätia!

Nedodržanie postupu alebo zlá poloha spínača typu DRAM môže poškodiť alebo zničiť pamäťový modul -  tak isto aj mikroprocesor AVR.

 

Poznámka:

Je tu pár vecí čo ma trošku zarážajú - označenie, ktoré evokuje pamäte 4164 a 41256. Tak isto pokiaľ si dobre pamätám vždy malo nabiehať napätie -5V ako prvé a padať ako posledné, tak sa robili aj zdroje ktoré kontrolovali či je prítomných -5V, až potom uvoľnili 12V. Použitý test je síce veľmi jednoduchý, čiže nemusí odhaliť všetky problémy ktoré môžu nastať, ale na základnú kontrolu testovania DRAM pamätí rozhodne postačuje.

____________________________________________________


Hľadáte kde kúpiť nejaký hardvér pre Vaše Atari ? Napríklad Ultimate Atari Video (25.- USD), alebo kompletný SDrive Max aj s púzdrom ála XL rada počítačov (čierne prevedenie za 75.- USD), ale je tam toho podstatne viac (15 vecí), mimo iného predávajú aj čipy POKEY - 45.- USD, je to celkom hodne, tak isto aj Mylar fóliu pre XE klávesnice za 15.- USD. (Pripravte si peňaženku ... ceny idú nahor.):

https://thebrewingacademy.com/collections/atari-800-xl-xe-xel-xld

Na svoje si tu prídu aj majitelia TI99.

____________________________________________________

 

Návod na rozšírenie RAM na 1MByte na počítačoch Atari 65XE (130XE) a Atari 800XL:

http://www.atari.apox.pl/artykul,1mb-ram-w-atari-8-bit.html

(poľsky)

____________________________________________________

 

Zaujímavá talianska stránka o Atari:

https://www.santellocco.com/atari/index.htm

(taliansky)

____________________________________________________

 

Jednoduché ovládanie krokového motorčeku (5 alebo 6 vývodového):

StepperMotorRobotControl

(Je priložený aj Basicový program.)

___________________________________________________________

 

Atari wallpapers:

Atari wallpapers

___________________________________________________________

 

Na záver dnešného vydania - milá "hovadinka", jednoduchý A4 celostránkový raster, hodí sa to ak si potrebujete napríklad nakresliť schému a určite to potom bude krajšie vyzerať ako kreslená schéma úplne iba tak "od ruky", ak si to potom uložíte do svojho archívu tak sa nebude za čo hanbiť:


Malá ukážka časti stránky A4.


Raster.pdf (10,70 kb)

No a to je už naozaj na dnes všetko.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

LiteDOS 2.05 - novinka roku 2019. Lite DOS 2.06.

By Administrator at júla 13, 2019 08:52
Filed Under: Atari

Obrázok prevzatý z: www.mr-atari.com

 

Softvérová novinka, mini DOS, je kompatibilný s DOS 2.5. Naozaj zaujímavá vec, výborná pri použití Turbo Basicu pretože je k dispozícii podstatne viac miesta (až o celých 8kByte RAM) - a to sa hodí vždy. Mini je mini a teda niektoré veci sú riešené trošku inak ale nevidím najmenší problém prečo by nešlo na to si zvyknúť. V linku je odkaz na download Lite DOSu a tak isto je tam popísaný aj návod na použitie spolu s popisom pomocných obslužných programov. Tak isto je tam upravený Turbo Basic spolu s jeho pomocnými programami (+ kompilátor + library) pre použitie s týmto DOSom. Samozrejme - použitie nie je obmedzené iba na Turbo Basic, nakoniec je to celé v popise podrobne popísané, je tam napríklad aj Tiny terminál, Lite driver pre Atari 850.

 

Nuž - kto má dovolenku a má čas, pozrite si to, neoľutujete! Tu je popis, download Lite DOSu a všetko čo k nemu na používanie potrebujete vedieť:

http://www.mr-atari.com/Mr.Atari/LiteDOS/


Záverom len môžem skonštatovať - takáto novinka počas uhorkovej sezóny naozaj poteší !

__________________________________________________________

15.07.2019

Od dnešného dňa je tam ešte novšia verzia Lite DOS 2.06.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

07-08_2019 Blog, Notes.

By Administrator at júla 02, 2019 15:37
Filed Under: Blog

02.07.2019

Začali prázdniny, beriem si aj aj prázdninové voľno. Skúsim dohnať niektoré resty a teda spravodaje musia trošku počkať. Čiže tieto 2 mesiace budú také podstatne voľnejšie a bude tu tých článkov o poznanie menej. Nakoniec - už som avizoval že keď budem mať skenovania a čistenia spravodajov "plné zuby" tak si zoberiem oddychový čas. A teraz prišiel tento spomínaný okamih. Užite si voľno, naberte nové sily a po pár týždňoch zase ideme veselo do toho - a s novou chuťou.

___________________________________________________________

13.07.2019

Atari Lite DOS, mini DOS s veľkými možnosťami:
LiteDOS 2.05

__________

Jeden na dnešok:


David Copperfield - na hraniciach a kontrolujú ho colníci.
Jeden z nich pýta: "A mohol by ste nám ukázať nejaké kúzlo?"
David Copperfield: "Ale samozrejme. "

Mávne rukou nad šálkou kávy a tá aj s lyžičkou a podšálkou zmizne.
Colníci na to pozerajú a jeden z nich hovorí: " A to je všetko?"
David Copperfield: " Áno."
Colník na to: "Tak teraz pozeraj ty, vidíš tam vonku tie 3 kamióny plné liehu?"
David Copperfield: "Vidím."
Colník vezme do ruky pečiatku, 3x papier opečiatkuje a vraví: " Tak a teraz je v nich hrášok!"

___________________________________________________________

14.07.2019

Ako sa darilo predpovedať budúcnosť:

„Návrh je třeba zamítnout především proto, že žádná lampa bez knotu nemůže samozřejmě hořet.” (Z posudku projektu plynového osvětlení, podaného Philipem Lebonem francouzské Akademii věd, 1797.)

„Létající stroje těžší než vzduch jsou čirým nesmyslem.” (Lord Kelvin, fyzik, 1895.)

„Letadla jsou sice zajímavé hračky, ale nemají žádné vojenské využití.” (Francouzský maršál Ferdinand Foch, 1851-1929.)

„Raketa nikdy nebude schopna opustit atmosféru.” (New York Times, 1936.)

„Nikdy nebude postaveno větší letadlo.” (Inženýr firmy Boeing po úspěšném prvním letu Boeingu 247 s kapacitou 10 lidí, 1933.)

„V roce 1960 budou lidé pracovat jen 3 hodiny denně.” (John Langdon-Davies, 1936.)

„Zařízení zvané telefon má příliš mnoho nedostatků, než aby mohlo mít nějaký význam pro komunikace. Nemá pro nás naprosto žádné ceny.” (Memorandum Western Union, 1876.)

„Fonograf nemá žádnou možnost komerčního využití.” (T. A. Edison, 1880.)

„Tohle rádiové šílenství časem skončí. Rozruch kolem možnosti širšího zavedení rozhlasového vysílání brzy odpadne.” (Thomas Alva Edison, 1922.)

„Američané možná potřebují ten telefon, ale my máme dost poslíčků.” (Sir William Preece, British Post Office, 1876.)

„Přenos dokumentů po telefonních drátech je principiálně možný, ale potřebné zařízení je tak drahé, že to nikdy nebude k praktickému použití.” (D. Gabor, vynálezce holografie a nositel NC za fyziku, 1962.)

„I když teoreticky a technicky je televize možná, po komerční a finanční stránce to považuji za nemožné, za něco, kde nemá smysl ztrácet čas s nějakými úvahami.” (Lee DeForest, vynálezce elektronky, 1926.)

„Televize se neprosadí, protože lidi by brzy unavilo zírat každý večer na dřevěnou bedýnku. Dávám jí šest měsíců slávy.” (Darryl Zanuck, producent filmové společnosti 20th Century Fox, 1946.)

„Kdo by chtěl k čertu slyšet herce, jak ve filmech mluví?” (H.M. Warner, spoluzakladatel společnosti Warner Brothers, 1927.)

„Brzy se ukáže, že roentgenové paprsky jsou jenom podvod.” (Lord Kelvin, fyzik, president Royal Society, 1900.)

„Elektřina nemůže být nikdy praktickou formou síly, protože ztráty vzniklé ve vedení jsou příliš velké. Bylo by snazší užívat provazových poháněcích pásů, které by šly od kladky ke kladce, takže by se táhly na míle po celém kraji.” (Inženýr Osborne Reynolds, britský fyzik a technik, 1888.)

„Když skončí pařížská výstava, elektrická světla budou zrušena a nikdo o nich více neuslyší.” (Erasmus Wilson, profesor oxfordské univerzity, 1878.)

„Není vůbec pravděpodobné, že člověk někdy dokáže vykřesat z atomu nějakou energii. Zbrklá představa využití atomové energie jako náhrady za vyčerpané zásoby uhlí je zcela nevědeckou utopií, dětinskou představou.” (Robert Millikan, nositel NC za fyziku, 1928.)

„Je úplně jedno, co dělá. Stejně nikdy ničeho nedosáhne.” (Sdělení učitele otci Alberta Einsteina, 1895.)

„Není sebemenšího náznaku, že by se podařilo využít jadernou energii. Muselo by to znamenat rozbití atomu.” (Albert Einstein, 1932.)

„Energie produkovaná atomem je velmi slabá. Každý, kdo očekává nějaký významnější zdroj energie z transformace atomů, je snílek.” (Ernst Rutherford, britský fyzik, nositel NC, 1933.)

„Atomová energie se možná vyrovná našim dnešním výbušninám, ale je nepravděpodobné, že z ní vzejde něco výrazně nebezpečného.” (Britský předseda vlády Winston Churchill, 1939.)

„To je ta nejbláhovější věc, kterou jsme se kdy zabývali – ta bomba nikdy nevybuchne, a to říkám jako expert na výbušniny.” (Admirál W. D. Leahy ve zprávě presidentu Trumanovi, 1944.)

„Vysavače na jaderný pohon budou realitou do deseti let.” (Alex Lewyt, president společnosti Lewyt vyrábějící vysavače, New York Times, 1955.)

„Do roku 2000 budou naše domy létat.” (Arthur C. Clarke, 1966.)


___________________________________________________________

17.04.2019

Prázdninové (júlové) čítanie na tému Atari:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 6

_____________________________________________________

25.07.2019

Asi si dám fakt pauzu:

Igiho knižnica - poznámky2.

_____________________________________________________

02.08.2019

Augustové prázdninové čítanie na tému Atari:
Atari - čriepky. Atari tidbits. 7

_____________________________________________________

06.08.2019

Materiál ktorý u mňa skoro nespatril svetlo sveta vďaka môjmu rozhodnutiu, ale nakoniec som zmeni názor a svetlo sveta predsa len uvidel:
Igiho knižnica 31 - ZAK Praha 1987 príloha I.

_____________________________________________________

10.08.2019

Pridaný servisný manuál + Printer Operator Manual do pôvodného článku o tlačiarni Atari 820:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tlaciaren-ATARI-820-Printer-ATARI-820.aspx

____________________________________________________________

13.08.2019

A že vraj uhorková sezóna ..., PP poslal materiál o homemade stavbe zdroja pre disketové jednotky Atari XF551 a Atari 1050:
Samostatný zdroj pre napájanie disketovej jednotky XF551. Homemade PS Atari XF551

_____________________________________________________

16.08.2019

Podrobnejšie údaje o Eprom typu 2732:
Eprom 2732 - rôzne typy. Eprom 2732 - various type.

_____________________________________________________

25.08.2019

Chcel som vypnúť počas prázdnin - ako sa pozerám - nejako sa mi to nepodarilo ...

Zase na tému disketovka Atari 1050:
Atari 1050 - Write protect - trvalé odblokovanie - permanent unblocking.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: