Atari - čriepky. Atari tidbits. 7.

By Administrator at augusta 02, 2019 12:20
Filed Under: Atari

A zase malé augustové víkendové prázdninové čítanie ...

 

Viete že:

O disketovej jednotke Atari XF551 sa hovorilo že je to produkt z tzv. "commodorizovanej" éry Atari, teda myslelo sa tým že to v nej podliehalo šetreniu kde sa dalo (éra Jacka Tramiela - eJT). Sám som tento terminus technicus objavil až teraz - a je celkom výstižný - a aj používaný. Na druhú stranu to tejto jednotke celkom dosť v preferenciách ublížilo. Ale tak to už býva. Zdá sa že Atari XF551 sa viac rozšírila v Európe - z jedného jednoduchého dôvodu, Atari 1050 vtedy bola v USA v predaji už niekoľko rokov keď sa objavila XF551 a teda zákonite bol trh v USA nasýtený a tak sa predaj presúval do Európy (hlavne Nemecko).

____________________________________________________________


Samotná IBM zvažovala a študovala Atari 800 ako ich OEM produkt na spustenie revolúcie v osobnom počítači. Nakoniec spôsob komunikácie s perifériami sa pretavil do zbernice USB, ktorá prevzala niektoré základné rysy z Atari.
No, kdeže tie časy sú.

_____________________________________________________________

 

Hovorcom Atari v ére pred JT bol herec Alan Alda (nakoniec - už som o tom písal v samostatnom článku). Keď prišla éra JT (Jack Tramiel), tak sa šetrilo každým dolárom  - až do konca. Toto tak isto rozvoju nepomohlo. Je smutné že táto éra "po" je dodnes negatívne vnímaná (zčasti právom) ale takto to bolo a už s tým nič nenarobíme. Zase na druhú stranu - po tých obrovských stratách udržal JT Atari v hre ešte ďalších 10 rokov čo by sa bez drastických opatrení určite nepodarilo (a splatil všetky pohľadávky) - nuž vyberte si sami či to za to stálo.

Pre Commodore bol k dispozícii herec Wiliam Shattner (VIC-20 a C64), tam to bohate využili.

Bill Cosby zase prezentoval počítač TI-99.

____________________________________________________________

 

Vedeli ste že v roku 1984 Atari už za éry JT celkom vážne uvažovala o uvedení vlastného farebného monitoru na trh (samozrejme design v štýle počítačov rady XE) ? Fa Commodore dodávala vlastné monitory k svojim počítačom, nuž snaha o to aby bol k dispozícii celý vlastný reťazec vyzerala zákonitá. Dokonca sa objavil prototyp - ale zase asi v rámci maximálneho šetrenia mal iba kompozitný vstup - a to ho rozhodne zabilo - nemôžete konkurovať kvalitou zobrazenia oproti pripojeniu cez s-video. No a nastupovala éra počítačov ktoré mali vlastné monitory a do 8bitov už rozhodne nechcel JT nejako investovať ... a zvyšok poznáte, dopadlo to tak že ataristi (podaktorí) dodnes používajú monitory Commodore.

____________________________________________________________

 

Určite všetci viete že sa všeobecne nadáva na diskety 3.5", na ich nespoľahlivosť a teda tak všetko okolo toho. Rád by som pripomenul že na tom majú svoj "leví" podiel aj disketové mechaniky. Zoberte si - uzatvorená skrinka vlastného počítača do ktorej je pod podtlakom vsatý vzduch - a Vy tam máte mechaniku zo založenou disketou. Otázka - kade sa bude do skrinky dostávať vzduch ? (spolu s prachom) -  samozrejme aj cez disketovú mechaniku, cez jej otvorenú štrbinu na založenie vlastnej diskety. Ak tento stav trvá dlhšie (a dvierka tiež bohvieako netesnia ak tam aj nie je disketa) tak sa po pár rokoch dá celkom slušne zaručiť že v mechanike 3.5" v podstate neprečítate ani jednu disketu. Môžem to potvrdiť z praxe - nasadených rovnakých cca 50 počítačov (miniveže) a po čase tuším išli 3 mechaniky, ostatné boli iba na parádu. Zaujímavé je že 5.25" mechaniky mali štrbinu stále "otvorenú" či bola disketa založená alebo tam disketa nebola a citlivosť na prach bola podstatne, podstatne nižšia (zase na druhú stranu bola aj nižšia hustota záznamu - myslím tým 360kB DD diskety. U HD diskiet chybovosť už bola väčšia (predsa len 4x vyššia hustota záznamu). Proste prachu sa v FD mechanikách nevyhnete a občasné vyčistenie dokáže zázraky. 

Iste ste zaregistrovali že podaktorí kvalitnejší dodávatelia mechaník 3.5" použili "uzavretú" konštrukciu (utesnenie na zadnej strane mechaniky) a teda neprichádzalo k javu nasávania vzduchu do počítača cez 3.5" mechaniku. Tieto mechaniky bezproblémovo fungujú fakticky aj dnes.

P.S.: Základom u každej FD mechaniky je zaručene čistá univerzálna hlavička ...

____________________________________________________________


Je dobré si pripomenúť ďalšie meno : Matthew Ratcliff. Tento chlapík urobil pre spopularizovanie Atari ohromne veľa. Mal pekné články (napríklad v časopise Antic, Analog a ST-Log), niekedy aj s ukážkami programového vybavenia. Veľmi známy (mimo iného) je jeho drobný programček Basic On/Off, ktorý umožnil zapnúť a vypnúť Basic priamo za chodu počítača bez akejkoľvek potreby resetu počítača.

 

Matthew Ratcliff

 

Tak isto urobil (bol známy aj pod skratkou MattRatt) základnú opravu Atari Basic RevB → RevC:

Matthew Ratcliff_1

(revízia B vždy pri novom ukladaní súboru následne predlžovala tento súbor o ďalších 16byte, jednoznačne chyba B verzie)

ale bolo toho hodne čo robil aj iného, tiež robil recenzie. Neskôr sa aktívne venoval veciam od Borlandu.

Pozrime si odkazy na niektoré jeho články:

Matthew Ratcliff 2

Matthew Ratcliff 3

Naozaj dobré čítanie !

Tento rok si práve pripomíname 20-te výročie od jeho predčasného úmrtia, zomrel v marci 1999.

____________________________________________________________


Bob Wooley


Ešte jedna vec - v tomto konkrétnom článku (je aj v zozname materiálov od Matthewa Ratcliffa) je spomínané meno Bob Wooley, ďalšia významná osobnosť čo sa týka Atari, preto som to tu ešte raz extra "vypichol, jeho verzia 3.5" FD jednotky Atari XF551 (ak nemáte chuť čítať všetko čo MattRatt napísal):

XF35-kit

Opravil chybu načítania hustoty v OS ROM verzie 7.7 - Atari XF551, urobil 3.5" verziu Atari XF551 a mnoho, mnoho ďalších vecí čo sa týka Atari. Vlastne ak to tak poviem - všetky dostupné (programové) zmeny na jednotke Atari XF551 urobil práve on (myslím tým zmeny priamo v pôvodnom firmware) - teda mimo OS Hyper-XF ktorý pochádza od Stefana Dorndorfa, ktorý celý OS napísal kompletne od začiatku po koniec.

____________________________________________________

 

Rob Hubbard


Nasleduje ďalšie meno ktoré má "niečo" spoločného s Atari: Rob Hubbard a jeho pekelne dobrá muzika na počítačoch Atari. Samozrejme tvoril aj pre iné počítače, ale niekoľko špičkových muzík urobil aj pre Atari, pripomeniem pripojeným obrázkom len jeden jediný titul:

 

____________________________________________________________

 

Ak používate DOS 2.5 štandartne môžete pripojiť 2 disketové jednotky, viac nie - jednoducho ich systém viac neuvidí. Na to aby fungovalo pripojených viac jednotiek musíte v DOS 2.5 spustiť setup pomocou ktorého dokážete nastaviť vyšší počet dostupných jednotiek. Pozor, ako vždy je niečo za niečo - vyšší počet pripojených jednotiek vyžaduje viac pamäte a teda pre prácu potom máte menej pamäte. Dnes to nie je vec ktorá by nejako vadila a zase málokto pripája naraz viac ako 2 jednotky (zvyčajne sa jedná o jednu FD jednotku + SIO2PC, alebo SDRIVE a podobne). Ale je dobré na to pamätať ak sa dostanete do situácie že trebárs máte 3 jednotky a nechápete - was, wann, warum ? Práve pre toto.

____________________________________________________________ 


FD ATARI 1050:

Pri používaní disketovej jednotky Atari 1050 si treba zvyknúť na to, že je pri prevádzke je mechanika o poznanie hlučnejšia ako disketová jednotka Atari XF551. Dobrým premazaním koľajničiek hlavičky sa dá tento jav skutočne podstatne zmierniť. (Ale to platí vlastne pre všetky používané FD mechaniky.) Dlho sa hovorilo o tom že najproblémovejšou časťou je mechanika - teda jej remenička odkiaľ sa prenášajú otáčky motorčeku na stredový "tŕň". Áno, opotrebováva sa, ale napríklad mám doma 5 kusov Atari 1050 a síce všetky už majú rok výroby 1983 - a dodnes sú v nich pôvodné remeničky (a fungujú). Mimochodom, stále sa dajú zohnať nové, náhradné remeničky, takže nie je žiaden dôvod na paniku.

Ako zistíte že je pás na konci svojej životnosti ? Veľmi jednoducho, začnete mať problémy s načítaním diskety, pásik bude mať tendenciu skĺznuť z opásania stredového tŕňa alebo rovno spadne. Vtedy je už skutočne treba plochý pásik vymeniť (bude "vyťahaný").

A ešte sa vrátim k hlučnosti mechaniky - napríklad ak máte zabudované rozšírenie USdoubler existuje varianta tzv. hlučnejšia a aj jej tichšia verzia - a je to dané iba výmenou firmware. Takže aj toto je cesta ako umravniť a stíšiť Vašu FD jednotku. Dtto platí aj pre pôvodný frmware neupravovanej FD jednotky  typu J, K a L - treba vyskúšať ktorý firmware umožňuje tichší chod jednotky.

_______________

 

Neviem či som to nejako extra zdôrazňoval ale firma ICD dodávala svoje rozšírenie do FD Atari 1050 USdoubler v dvoch verziách - a to či ste mali v jednotke Atari 1050 zabudovanú ROM (PROM), alebo Eprom. Podľa toho Vám firma dodala buď PROM pamäť, alebo Eprom, aby ste nemuseli na doske prepojiť inak jumpre. Pre toho kto sa vyzná stačilo použiť Eprom pamäť a prepojiť vývody jumprov na tento typ - v popise rozšírenia USdoubler som to aj popísal. Toľko na doplnenie a vysvetlenie.

____________________

 

A ešte jedna drobnosť - určite ste to zaregistrovali  - jednotku Atari 1050 nenazývame Atari "tisícpäťdesiat" ale  je veľmi zaužívané čítanie ako Atari "desať päťdesiat". Pritom trojmiestne značenie čítame spolu ako napr. XF551 (päťstopädesiatjedna alebo päťpäťjedna).  Je to zaujímavé že sa to takto vyvrbilo a zakorenilo.

Poznámka:

Atari 1200XL pritom čítame "tisícdvesto XL".  To sú mi ale veci ... je to celkom prekvápko aj pre mňa na čo všetko si človek pri písaní týchto čriepkov spomenie a čo sa pri tom vynorí z hlbín ataristovej duše. Wink

____________________________________________________________


FD ATARI  XF551:

Keď som už u disketových jednotkách - atarista známy pod nickom sup8pdcpred už cca 11 rokmi prišiel na základný rozdiel prečo US verzia firmware pre Atari XF551 nefungovala pre pripojenie na PAL počítačoch.


    Dekódovaný kód rom pre procesor 8040 v Atari XF551

    1. verziu (pokiaľ viem), ktorá by fungovala iba na NTSC Atari a 2. verziu, ktorá by fungovala na všetkých Atari

    1. verzia:

    0250: 00 NOP
    0251: 00 NOP
    0252: 00 NOP
    0253: 00 NOP
    0254: 00 NOP
    atď.

    2. verzia:

    0250: 44 EE JMP 2EE
    0252: 00 NOP
    0253: 00 NOP
    0254: 00 NOP
    kód navyše:
    02EE: 44 53 JMP 253

    8040 má nastavenú inštrukciu skoku, takže najnižšie 3 bity inštrukcie sú adresa vysokého poradia a druhý bajt ako adresa nízkeho poradia.
    každá inštrukcia jmp = 2 bajty a dokončenie trvá 2 cykly. každý nop je 1 cyklus.
    Pokiaľ ide o počítadlá cyklov, vidíte, že je pridaný 1 ďalší cyklus, aby sa nastavila rýchlosť SIO, 8040 musí mať bitbang každý bajt.

   

V dnešnej dobe je to samozrejme iba taká dodatočná zaujímavá informácia (čo dokáže zmena pár byte ...). Teraz používaný opatchovaný firmware verzie 7.7. chodí bez najmenších problémov na všetkých verziách počítačov. Základným problémom bola mierne odlišná rýchlosť komunikácie vo verzii pre NTSC a pre PAL počítače. No, ale dnes je to už našťastie vyriešené k plnej spokojnosti.

 

    Pripomínam opatchovanú verziu firmware verzie 7.7 pre disketovú jednotku Atari XF551 ktorá je funkčná vo všetkých Atari XF551 a odstraňuje letitý problém zo zistením správnej hustoty práve založenej diskety (práve toto "nedokončenie" originálneho firmware privádzalo majiteľov FD XF551 občas do stavu zúfalstva a spôsobovalo aj nízke hodnotenie jednotky medzi ataristami). Na odstránenie problému stačilo vo firmware zmeniť 23 bytov, autorom patchu je už v tomto článku spomínaný Bob Woolley.

Atari XF551 firmware - patch ROM ver.7.7

_______________

Dodatok 03.08.2019:

Ak používate Sparta DOS tak problém zo zlým rozpoznaním hustoty diskety neexistuje - Sparta DOS má v sebe mechanizmy ktoré zabezpečia (programovo) že XF551 vždy správne a bezpečne rozpozná správnu hustotu založenej diskety. A teda ak niekto nechce robiť akýkoľvek zásah do Atari XF551 tak má možnosť používať práve tento DOS.

____________________________________________________________

 

Atari FD jednotky a večná otázka - ktorá FD jednotka Atari je najlepšia ?:

Veľmi jednoduchá odpoveď - tá ktorá Vám dodnes a hlavne bez problémov funguje ! V USA preferujú rozšírenie Happy a US Doubler (FD jednotka 1050 - je tam mimoriadne rozšírená), v Európe je to zase Speedy 1050 ktorá beží tak isto na Atari 1050 (to je zase moja srdcová záležitosť) - a mohli by sme pokračovať a pokračovať. Niekto zase nedá dopustiť na XF551 (zvlášť ak má v sebe opravený OS alebo má v sebe OS Hyper-XF od S.Dorndorfa). Niekto prisahá na Atari 810, potom sa niekto bije do pŕs za jednotku Indus GT (a jeho klony), Poliaci prisahajú na jednotky TOMS (tu je len jeden problém že sa ich vyrobilo iba niečo mierne nad 100 kusov, takže ich rozšírenie bohužiaľ rozhodne nie je masové).

Mám kolegu ataristu ktorý roky používal Atari XF551 a problém zo zmenou hustoty vyriešil svojsky - používal vždy iba DD formát - a bolo po vtákoch, nehrozila žiadna zmena hustoty pri výmene diskety. Potom som mu odporučil nainštalovať si Hyper-XF OS  - a odvtedy prešiel kompletne na prácu iba pod ním a použitie rozdielnych hustôt prestal vnímať. Ako vidieť aj rokmi zaužívané návyky sa dajú zmeniť - ak prejdete na lepšie.Laughing 

Pretože to, čo kto považuje za najlepšie je vec naozaj hodne individuálna - držím sa odpovede ktorá je v prvom riadku.

Tu len pripojím malú poznámku:

Na atariage.com som si prečítal že existuje maník ktorý má doma 68 kusov Atari 1050 a 21 kusov Atari XF551. Tomu hovorím naozaj viac ako slušné predzásobenie - a Vy viete prečo tieto jednotky dnes nemôžete za toho boha zohnať ... predbehol nás, predbehol !  Yell

____________________________________________________________

 

Máte radi hru Rescue on Fractalus ? Je tam veľkonočné vajíčko - v úvodnej obrazovke napíšte AUTHOR

(Toto som netestoval.)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

2. 8. 2019 14:11:30 #

Marek

Igi, dalsi uzasny clanok a absolutne paradne citanie! Dakujem!

Marek Slovakia |

2. 8. 2019 15:34:00 #

Admin

Marek, ď. Igi.

Admin Slovakia |

5. 8. 2019 17:11:25 #

Jirka

Normálně jsem při kouknutí na screenshot z Warhawk slyšel tu Hubbardovu hudbu - fakt.
Pak jsem si to našel na YT a ...
... přesně to zapadlo Smile

Jirka Czech Republic |

6. 8. 2019 17:53:23 #

Admin

Áááááá tak to správne zafungovalo ! Jirko, presne takto som dúfal že to na niekoho zapôsobí. Pekný prázdninový deň s peknou spomienkou.

Admin Slovakia |

11. 8. 2019 8:15:00 #

trackback

07-08_2019 Blog, Notes.

07-08_2019 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: