Atari cartridge - 13. Special cartridge - 8kB SRAMcart.

By Administrator at decembra 23, 2015 07:00
Filed Under: Atari

Dnes popíšem malý, špeciálny cartridge. Síce má veľkosť iba 8kB, ale používa statickú 8kB RAM - preto má názov SRAM 8kB, kde je možné previesť zápis, potom ho prepnúť do ROM režimu a používať ako normálny cartridge. A ak sa nám obsah znepáči, alebo ho už nepotrebujeme - proste si tam nahráme obsah nový. Verziu ktorú uverejňujem som možno použil po prvýkrát tak v roku 1992, teda už je to hodne, hodne dávno. Vtedy som to tuším začínal stavať ešte s obvodmi 6116  (+ tam bol k tomu potrebný aj dekodér 1 zo 4 ..., bŕŕŕŕŕŕŕŕrrrrrrrrrrrrr):thumbup:

Teraz sa používajú síce iné veľkosti RAM v cartridgi, ale na začiatok stačí aj toto a dá sa to v dnešnej dobe postaviť naozaj za babku.

 

Vlastná schéma 8kB SRAM cartridge ála Igi:

 

 

Pamäte 6264 su bez problémov k dostaniu, jedná sa o statickú 8kB RAM s dobou prístupu medzi 70 až 100nS a v kľudovom stave zo spotrebou skutočne minimálnou. Aby sa obsah v pamäti zachoval, treba mať k dispozícii batériu, najlepšie nabíjateľnú. Hodí sa accupack 3.6V o kapacite 60 až 300mA - podľa toho čo zoženiete, väčšia kapacita je síce fajn, ale nastáva problém kam s baterkou.  Potom už potrebujete iba jeden čip navyše a to 74LS00, pomocou ktorého "nasekáme v potrebnom čase" prístupy do RAM pamäte ako na čítanie (read) tak aj na zápis (write). Skutočne tu nič neušetríme, ten obvod 74LS00 je v tomto zapojení naozaj potrebný. Jedno hradlo z čipu 74LS00 v tomto zapojení zostáva nepoužité a preto jeho vstupy ošetríme - uzemníme ich(U2:D).


Tu si len dovolím upozorniť na nasledovné - napájanie obvodu 74LS00 ide naozaj iba z konektora cartridge, v žiadnom prípade obvod 74LS00 nepripájame na batériu ! (Za chvíľu by sa vybila.)


Nejaké poznámky:

- nabíjanie baterky ide cez diódu 1N4148 a odpor 680 Ohm, dióda pri vypnutí bráni spätnému vybíjaniu batérie smerom do počítača. Síce RAM beží na niečo nižšom napájacom napätí, ale zatiaľ to naozaj nikde nerobí problém. Nabíjanie je zapojené tak, že ak zapnete počítač, tak začne nabíjanie accu.

- namiesto diódy 1N4148 sa hodí použiť (ak máte niekde doma v šuplíku) diódu zo zlatým hrotom OA9 a podobne, pretože majú malý úbytok napätia na sebe, poprípade germániovú diódu, ak nič nenájdete pobeží to aj s 1N4148 (Schottky diódu tu nepoužívam pre jej veľký záverný prúd = vybíjanie baterky smerom do počítača)
- pri vypnutí napájania ide z batérie prúd cez schottkyho diódu BAT46 (malý úbytok napätia na dióde) na čip 6264, plus odpory 2x10k zabezpečujú pri rozopnutom prepínači SW4 (musí byť polohe 2-3 t.j. ROM) že data sa nedajú prepísať (časť prúdu ide tak isto cez odpor 680 Ohm)

Tu je dobré skontrolovať nabíjací prúd, stačí hodnota 2mA.


A ako je u mňa zvykom - cartridge je zapojený tak, že umožňuje kompletné vypnutie, t.j. ak ho nepoužívame tak ho netreba vyberať zo slotu čo rozhodne šetrí cartridge slot a aj samotný cartridge.


Popis funkcií SW1 až SW4:

 

 

SW1 - je v skutočnosti tlačítko a zabezpečuje aby cartridge fungoval ako tieňový, t.j. je k dispozícii iba v momente stlačenia tlačítka, ak zapneme SW2 tak máme klasický cartridge


SW2 - ak ho zapneme tak vyradíme SW1 a máme úplne klasický cartridge


SW3 - prepína polohy RD5 a RD4, podrobnejšie je to v tabuľke, jedná sa o dvojitý prepínač !


SW4 - volíme režim RAM alebo ROM

________________________________________________________________________
Ako sa s cartridge 8kB SRAM robí ?:

1 - Počítač je vypnutý, vložíme cartridge.

2 - Zapneme SW2 = normálny cartridge

3 - Pomocou SW3 nastavíme polohu RD4, t.j cartridge začína na adrese 8000h

4 - Pomocou SW4 prepneme do režimu RAM

5 - Zapneme počítač.

     Teraz máme namiesto pôvodnej RAM v počítači namapovaný náš cartridge na adrese 8000h.

6 - Na toto miesto nahrajeme do RAM obsah pre cartridge, teda priamo nahráme súbor o dĺžke 8kB.


7 - Potom prepneme SW4 z režimu RAM do ROM, obsah sa od tohoto okamžiku dá len čítať.

8 - Následne prepneme SW3 do polohy RD5, tým je cartridge mapovaný na správnom mieste.

9 - Urobíme Reset počítača a máme cartridge 8kB, ktorý sa automaticky spustí.
    (V prípade "tieňových" cartridge musíme vypnúť SW2 a stlačením SW1 vyvoláme obsah.)

No a to je pred sviatkami všetko, páni a dámy ...



Drobná poznámka:

(Ak používame súbory 4kB, tak ich musíme nahrať 2x za sebou aby sa zrkadlili. V prípade 2kB obsahu ho musíme nahrať 4x za sebou. Je to daň za to že nepoužívam prepínač na voľby 2kB, 4kB a 8kB. Samozrejme sa to dá upraviť, ale už tam nechcem mať ďalšie prepínače. Tí čo tomu rozumejú si tam ten prepínač 2-4-8kB doplnia sami - ak ho bude treba. A nechcem špičkovať - ak použijete namiesto pamäte typu 6264 čip 62256 + 2ks prepínače, tak potom máte k dispozícii prepínateľný 4násobný cartridge po 8kB ... ale nech sa v tom už nejako nezapatlám, to je už pre tých šikovnejších, tu s tým nebudem ďalej buzerovať.)

Rôzne úpravy a zmeny sú povolené - na vlastné riziko, samozrejme.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Jednoduchý LED tester. Easy LED tester.

By Administrator at decembra 14, 2015 11:18
Filed Under: Non-Atari

Často je potrebné premerať LED díody pred ich použitím. Ani nie preto že by boli tak poruchové, ale často doma máme LED diódy s rozdielnou svietivosťou čo pri použití v rade diód za sebou pôsobí veľmi rušivo. Práve na toto sa hodí tento triviálny tester LED.

Zelená LED slúži ako indikátor že je batéria v poriadku (pre prípad že by sme zapojili LED-ku naopak, čo ju ale nezničí). Veľmi už nie je čo dodať, len pozor na to, že LED diódy sú väčšinou stavané na max. prúd 20mA, takže to v teste s prúdom do LED nepreháňajte aby ste ju "nedotestovali" skôr ako ju naozaj použijete. Prúdy sú plus-mínus také ako majú byť s drobnými odchylkami danými použitou radou odporov a vlastnosťami použitej LED.

Vlastná schéma:


 

Pätička na tento tester sa dá bez problémov zohnať.

Meranie ako vždy začíname na najnižšom prúdovom rozsahu !

Drobná pomôcka - kladný pól LED (anóda) má o niečo dlhší vývod ako katóda, teda pri pohľade na obrázok testeru sa anóda vkladá do hornej rady kontaktov a katóda do spodnej rady kontaktov.

Bez problémov tu otestujete aj biele a modré LED, len prúd nim tečúci bude o niečo menší, pretože tieto LED majú svorkové napätie =cca 3V na rozdiel od zelených, žltých, oranžových a červených LED, kde sa svorkové napätie na LED pohybuje v rozpätí 1.5V až do cca 2V.

V tomto testeri tak isto otestujete aj viacfarebné LED diódy a tak isto aj samoblikajúce LED v rozmeroch 5mm a 3mm.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tipy a triky 016. Equivalent circuit CA3086. Tips & tricks.

By Administrator at decembra 12, 2015 20:10
Filed Under: Atari

Pred rokmi sa vyrábal hodne ale hodne populárny obvod CA3086 a používal sa pomaly vo všetkom čo obsahovalo elektroniku. Lenže ako všetko aj obvod CA3086 občas "odíde do večných lovíšť" a nezoženiete ho - ani za boha. A je to to použité v Atari 850-ke, v Atari 1050 a čo ja viem v čom ešte na čo si teraz nespomeniem. Čo potom ? Našťastie vnútorné zapojenie nám ukáže, že vovnútri je 5 tranzistorov a tak "výroba" náhradného obvodu je pomerne jednoduchá. Typy tranzistorov vhodných na náhradné riešenie som uviedol priamo v obrázku.

 

Asi najjednoduchšie riešenie je tranzistory pájkovať priamo na vývody novej pätičky ktorá sa proste len zasunie na pôvodné miesto (kde sme medzitým dali tak isto pätičku, že ...) Výsledok za to stojí, zase ste rozbehali zariadenie o ktorom ste si pôvodne mysleli mysleli že je už na vyhodenie.

Takže veľa zdaru !

___________________________________________________________

05.05.2016

Ozval sa mi včera Chupacabra (a poslal aj fotky - tu uverejnené s jeho láskavým súhlasom) že má v jednej svojej jednotke Atari 1050 použité namiesto obvodov CA3086 obvody TBA331 - pozriem si datasheet - je to priama náhrada ! Takže aj takto môžeme nahradiť pokazený obvod CA3086 - teda ak sa tá TBA311 ešte vyskytuje.

 

 

Chupacabra, za nakopnutie správnym smerom - ďakujem !

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

12_2015 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 03, 2015 17:01
Filed Under: Blog

03.12.2015

Je tu december, Mikuláš za rohom, ja som spokojný pretože po peripetiách okolo stavby SBC6502 sa mi ho podarilo rozbehať a dnes som na tom rozbehal aj Atari procesor 14806. Pekne to funguje, procesor slušne hreje =  daň za to že to nie je najnovšia verzia procesora. Nakoniec procesor aj v Atari kúri celkom obstojne = rovnako. Tu dokonca beží ešte na o niečo vyššej frekvencii (cca o 50kHz, to zase nie je také vysoké číslo). No, teraz to celé sumarizujem, nakoniec to samozrejme celé uverejním. Teraz sa ešte otočím na Searle Granta či súhlasí s tým aby som u seba zverejnil upravenú schému jeho zapojenia ktorú som modifikoval k obrazu svojmu. Takže trpezlivosť nadovšetko ...

_______________

Dnes nasleduje:

12

PBI test cartridge - ak Vám blbne počítač, tento cartridge môže pomôcť určiť kde je "zakopaný pes":

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-12-Special-cartridge-PBItest.aspx

_____________________________________________________

07.12.2015

Síce Mikuláš bol už včera, ale to som zase nebol doma ja ...

Naprávam, prikladám súbory do 8kB cartridgí do pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-04-8kB-cartridge-%281x-2764-Eprom%29.aspx

_____________

Včerajší deň, teda jeho podstatnú časť som strávil viac ako príjemne - navštívil som guru pre SBC 8085 na slovenskej scéne - Romana Fuleka a zaujímal som sa o jeho výtvor NCB85. Dohodli sme si stretnutie už pre vyše 2 týždňami a vyslovene som na stretnutie tešil, pretože Romana už dlhšie poznám a už sme sa osobne 2x stretli (na Foreveri). Vyrazil som ráno z Bratislavy a po kľudnej ceste som prišiel do Novej Dubnice. Pretože teraz ma trochu "chytili SBC počítače", tak som si dohodol dopredu že si prídem po obidve dosky na NCB85 - základnú a aj rozširovaciu (ceny za dosky sú viac ako príjemné). Proste chcem si postaviť počítač s CP/M 2.2 s mechanikou 3.5" floppy, nechcem to s SD kartou. Čo dodať ? - základná doska a rozširujúca doska - sú urobené vo vynikajúcej kvalite, Roman si skutočne dal záležať ako celý počítač postaviť - a je to sakra vidieť. Roman si tak splnil jeden dlhoročný sen - poskladal si počítač presne k obrazu svojmu a ako som zistil už tých jeho NCB85 počítačov behá v našich končinách možno už celých 15-16 kusov, teda ja budem no.16 alebo 17. (Radšej 17, je to dobré číslo.) Predpokladal som že Romana zdržím tak zo 2 hodiny, ale nakoniec som sa zdržal 4 a ½ hodiny ... než som sa konečne vykopol. No, mnohé som si objasnil, ja som zase priniesol ukázať moju čerstvo postavenú SBC 6502-ku. Od Romana som si kúpil aj ďalšie dôležité komponenty (a aj najdôležitejšie čipy), teda základ naozaj už mám. Dnes som si už objednával chýbajúce komponenty, takže uvidím. Síce nepredpokladám že to stihnem poskladať do Vianoc, na to naozaj čas nebudem mať. Niekde a niečím sa ale začať musí. Roman ma medziným "nakopol" na niečo nad čím som len trošku uvažoval (už som to videl na webe tak asi pred týždňom, možno 10 dní dozadu) zdalo sa mi to ale dosť zle dostupné) - v Austrálii vyrábajú jednotku, ktorá dokáže priamo komunikovať cez PS2 klávesnicu s mojím SBC6502 a tak isto aj z jeho NCB85 ! Týmto to ale nekončí, dokáže to priamo zobrazovať cez kompozitný videovýstup - možete voliť normu PAL alebo SECAM ... a zase to nie je všetko, dokáže to posielať VGA obraz cez 15 pinový konektor ... a všetko to zvláda jeden 32 bitový PIC mikroprocesor. No, kto by to nechcel ! Keď som tú myšlienku rozdýchal a dostal som sa priamo na mieste aj k naprogramovanému mikroprocesoru do tejto aplikácie (Romanove šoky) ... brrr, zase je po kľudných večeroch ... toto skúsim postaviť.

Len ten voľný čas sa nejako nedostáva, je to nedostatkové zbožie, nemá niekto navyše ??

Nedalo mi a popýtal som sa prečo sa počítač volá nie SBC 8085 ale NCB85, odpoveď je trošku prekvapivá ale dalo sa to predpokladať - Nostalcomp Computer Board - hi ... Roman je prijemný človek a spoločník, takže sme "preklepali" všetko možné. Ja som zase mal konečne po dlhom čase zase možnosť vidieť kompiláciu na NCB85 (na počítači bol spustený CPM 2.2) a bežalo cez 2 kusy disketových mechaník 5.25". Pretože som to kedysi zažil naživo, boli to naozaj príjemné okamžiky plné spomienok. Pre vývoj používa emulátor Eprom pripojený priamo v NCB85 čo je naozaj veľká pomoc pri vývoji a ladení. Aby som nebol len ten čo si chce niečo odniesť - doniesol som mu 8" diskety - ak bude chcieť tú svoju 8" mechaniku pripojiť bude tam mať aj čo založiť ... 11 kusov diskiet síce nie je veľa, ale určite lepšie ako nemať žiadnu. No a splašil som Romanovi aj pokazenú Atari 1050 - tak dúfam že sa Romanovi podarí reinkarnácia 5.25" disketovej jednotky. Ak nie mám už vymyslené riešenie čo by sa dalo do pôvodného obalu Atari 1050 strčiť a urobiť tak náhradnú disketovku, ale to si naozaj nechám iba ako zálohu. Samozrejme som ho ťahal na to aby si tam zabudoval Speedy 1050 ...

(Už tak trošičku je z neho atarista (Atari už vlastní a nielen jedno), tak prečo ho do toho nenamočiť ešte viac Laughing, že.)


Roman momentálne trošku zvoľnil a má teraz iné priority (rodina, audio, nedobrovoľne aj momentálne blbnúce auto), ale v žiadnom prípade mu to nevyčítam, občas si treba zobrať pauzu aby to človeka zase bavilo.

Držím mu palce, nech dorieši to čo musí a nakoniec nech si zase nájde čas na to čím poteší nielen seba - ale aj nás.

Zase mám nad čím rozmýšľať, čo stavať a kam smerovať.

Roman, ďakujem !

P.S.:

aby som nezabudol, navštívte jeho stránky, stoja za to ! Ak by mal niekto o stavbu počítača NCB85 záujem - dosky plošných spojov a komponentov na stavbu - určite sa s autorom dohodnete - je to fakt hodne zaujímavý počítač.

link:

http://archeocomp.blogspot.sk/

____________________________________________________________

12.12.2015

Na chvíľu preruším hegemóniu seriálu o cartridge pre Atari a budem teda v článku riešiť ako nahradiť obvod CA3086 ktorý sa už nevyrába a v Atari ho nájdete pomaly na každom kroku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-016-Equivalent-circuit-CA3086-Tips-tricks.aspx

_____________________________________________________

13.12.2015

Lenore Underwood zase prišla s novým kusom hardware pre malé Atari:
(dve verzie Sparta DOSu)
kto má záujem:
http://www.bitsofthepast.com/?p=710

__________

Dnes je 7 dní čo som poslal mail z nakresleným schémami, fotkami, úpravami, atď. Searl Grantovi. Zatiaľ neprišla odpoveď ...

_____________________________________________________

14.12.2015

Najjednoduchší tester LED diód aký sa dá postaviť. Často je potrebné premerať LED díody pred ich použitím. Ani nie preto že by boli tak poruchové, ale veľmi často doma máme LED diódy s rozdielnou svietivosťou čo pri použití v rade diód za sebou pôsobí veľmi rušivo. Práve na toto sa hodí tento triviálny tester LED:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Jednoduchy-LED-tester-Easy-LED-tester.aspx

_____________________________________________________

19.12.2015

Ufff, posraný deň, išiel som naložiť do sekcie Atari obsah pre 16kB cartridge a vtedy som zistil že mi vyletela von na blogu celá sekcia o Atari ... takže mi to chvíľu trvalo než som to tam zase kompletne celé založil a naládoval naspäť údaje. To sú mi prekvapenia ...

Neviem čo sa stalo, ale aj tak sa za problém s prístupom do sekcie Atari ospravedlňujem, teraz som mimo domu a ládovanie údajov trvalo dosť dlho, takže sa to plnilo len tak pekne pomaly, pomaličky, ale už je to v poriadku.

_______________

Idú Vianoce a tak nasleduje záverečná várka obsahov pre cartridge o veľkosti 16kB, zase je to na konci pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-07-16kB-cartridge-%281x-27128-Eprom%29.aspx

_____________________________________________________

23.12.2014

13

Vianoce na dohľad, tak dnes dám jeden "special" článok (až na to nešťastné poradové číslo) - cartridge pre Atari, ktorý používa pamäť 6264, t.j. má veľkosť 8kB. Dá sa použiť ako RAM, ale tak isto sa dá do neho nahrať obsah a prepnúť do režimu ROM a je z neho normálny cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-13-Special-cartridge-8kB-SRAMcart.aspx

A že sa s ním dajú robiť veci ...

_____________

Všetkým želám príjemné prežitie sviatkov - v kľude v pohode a v rodinnom kruhu.

_____________________________________________________

24.12.2015

Do pôvodného článku o plotteri Atari 1020 pridaný podrobný popis - Atari 1020 field service manual, materiál je na konci pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1020-COLOR-PRINTER-PLOTTER.aspx

_________

Do pôvodného článku o magnetofóne Atari 1010 doplnená ďalšia informácia - Atari 1010 cassette recorder fiel service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

(materiál sa nachádza na konci pôvodného článku)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 12. Special cartridge - PBItest.

By Administrator at decembra 03, 2015 16:52
Filed Under: Atari

 

 

Tak ďalšie riešenie testovacieho cartridge, určeného priamo pre model ATARI 130XE. Doska je o poznanie zložitejšia ako doska v minulom dieli (je na nej celých 16  integrovaných obvodov) a sú na nej umiestené LED-ky, ktoré priamo indikujú chybu. Software je v 16kB Eprom. Rozhodne na postavenie je to celkom fuška, ale ešte aj dnes sa táto doska dá kúpiť nová, ešte originál zabalená ... aj s manuálom.

 

Ledky nakrátko zasvietia pri normálnom štarte počítača, inak majú byť zhasnuté.

 

 

Schéma zapojenia:

pbitest.gif (58,66 kb)


Binárny súbor do Eprom:

pbitest.epr (16,00 kb)

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: