12_2015 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 03, 2015 17:01
Filed Under: Blog

03.12.2015

Je tu december, Mikuláš za rohom, ja som spokojný pretože po peripetiách okolo stavby SBC6502 sa mi ho podarilo rozbehať a dnes som na tom rozbehal aj Atari procesor 14806. Pekne to funguje, procesor slušne hreje =  daň za to že to nie je najnovšia verzia procesora. Nakoniec procesor aj v Atari kúri celkom obstojne = rovnako. Tu dokonca beží ešte na o niečo vyššej frekvencii (cca o 50kHz, to zase nie je také vysoké číslo). No, teraz to celé sumarizujem, nakoniec to samozrejme celé uverejním. Teraz sa ešte otočím na Searle Granta či súhlasí s tým aby som u seba zverejnil upravenú schému jeho zapojenia ktorú som modifikoval k obrazu svojmu. Takže trpezlivosť nadovšetko ...

_______________

Dnes nasleduje:

12

PBI test cartridge - ak Vám blbne počítač, tento cartridge môže pomôcť určiť kde je "zakopaný pes":

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-12-Special-cartridge-PBItest.aspx

_____________________________________________________

07.12.2015

Síce Mikuláš bol už včera, ale to som zase nebol doma ja ...

Naprávam, prikladám súbory do 8kB cartridgí do pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-04-8kB-cartridge-%281x-2764-Eprom%29.aspx

_____________

Včerajší deň, teda jeho podstatnú časť som strávil viac ako príjemne - navštívil som guru pre SBC 8085 na slovenskej scéne - Romana Fuleka a zaujímal som sa o jeho výtvor NCB85. Dohodli sme si stretnutie už pre vyše 2 týždňami a vyslovene som na stretnutie tešil, pretože Romana už dlhšie poznám a už sme sa osobne 2x stretli (na Foreveri). Vyrazil som ráno z Bratislavy a po kľudnej ceste som prišiel do Novej Dubnice. Pretože teraz ma trochu "chytili SBC počítače", tak som si dohodol dopredu že si prídem po obidve dosky na NCB85 - základnú a aj rozširovaciu (ceny za dosky sú viac ako príjemné). Proste chcem si postaviť počítač s CP/M 2.2 s mechanikou 3.5" floppy, nechcem to s SD kartou. Čo dodať ? - základná doska a rozširujúca doska - sú urobené vo vynikajúcej kvalite, Roman si skutočne dal záležať ako celý počítač postaviť - a je to sakra vidieť. Roman si tak splnil jeden dlhoročný sen - poskladal si počítač presne k obrazu svojmu a ako som zistil už tých jeho NCB85 počítačov behá v našich končinách možno už celých 15-16 kusov, teda ja budem no.16 alebo 17. (Radšej 17, je to dobré číslo.) Predpokladal som že Romana zdržím tak zo 2 hodiny, ale nakoniec som sa zdržal 4 a ½ hodiny ... než som sa konečne vykopol. No, mnohé som si objasnil, ja som zase priniesol ukázať moju čerstvo postavenú SBC 6502-ku. Od Romana som si kúpil aj ďalšie dôležité komponenty (a aj najdôležitejšie čipy), teda základ naozaj už mám. Dnes som si už objednával chýbajúce komponenty, takže uvidím. Síce nepredpokladám že to stihnem poskladať do Vianoc, na to naozaj čas nebudem mať. Niekde a niečím sa ale začať musí. Roman ma medziným "nakopol" na niečo nad čím som len trošku uvažoval (už som to videl na webe tak asi pred týždňom, možno 10 dní dozadu) zdalo sa mi to ale dosť zle dostupné) - v Austrálii vyrábajú jednotku, ktorá dokáže priamo komunikovať cez PS2 klávesnicu s mojím SBC6502 a tak isto aj z jeho NCB85 ! Týmto to ale nekončí, dokáže to priamo zobrazovať cez kompozitný videovýstup - možete voliť normu PAL alebo SECAM ... a zase to nie je všetko, dokáže to posielať VGA obraz cez 15 pinový konektor ... a všetko to zvláda jeden 32 bitový PIC mikroprocesor. No, kto by to nechcel ! Keď som tú myšlienku rozdýchal a dostal som sa priamo na mieste aj k naprogramovanému mikroprocesoru do tejto aplikácie (Romanove šoky) ... brrr, zase je po kľudných večeroch ... toto skúsim postaviť.

Len ten voľný čas sa nejako nedostáva, je to nedostatkové zbožie, nemá niekto navyše ??

Nedalo mi a popýtal som sa prečo sa počítač volá nie SBC 8085 ale NCB85, odpoveď je trošku prekvapivá ale dalo sa to predpokladať - Nostalcomp Computer Board - hi ... Roman je prijemný človek a spoločník, takže sme "preklepali" všetko možné. Ja som zase mal konečne po dlhom čase zase možnosť vidieť kompiláciu na NCB85 (na počítači bol spustený CPM 2.2) a bežalo cez 2 kusy disketových mechaník 5.25". Pretože som to kedysi zažil naživo, boli to naozaj príjemné okamžiky plné spomienok. Pre vývoj používa emulátor Eprom pripojený priamo v NCB85 čo je naozaj veľká pomoc pri vývoji a ladení. Aby som nebol len ten čo si chce niečo odniesť - doniesol som mu 8" diskety - ak bude chcieť tú svoju 8" mechaniku pripojiť bude tam mať aj čo založiť ... 11 kusov diskiet síce nie je veľa, ale určite lepšie ako nemať žiadnu. No a splašil som Romanovi aj pokazenú Atari 1050 - tak dúfam že sa Romanovi podarí reinkarnácia 5.25" disketovej jednotky. Ak nie mám už vymyslené riešenie čo by sa dalo do pôvodného obalu Atari 1050 strčiť a urobiť tak náhradnú disketovku, ale to si naozaj nechám iba ako zálohu. Samozrejme som ho ťahal na to aby si tam zabudoval Speedy 1050 ...

(Už tak trošičku je z neho atarista (Atari už vlastní a nielen jedno), tak prečo ho do toho nenamočiť ešte viac Laughing, že.)


Roman momentálne trošku zvoľnil a má teraz iné priority (rodina, audio, nedobrovoľne aj momentálne blbnúce auto), ale v žiadnom prípade mu to nevyčítam, občas si treba zobrať pauzu aby to človeka zase bavilo.

Držím mu palce, nech dorieši to čo musí a nakoniec nech si zase nájde čas na to čím poteší nielen seba - ale aj nás.

Zase mám nad čím rozmýšľať, čo stavať a kam smerovať.

Roman, ďakujem !

P.S.:

aby som nezabudol, navštívte jeho stránky, stoja za to ! Ak by mal niekto o stavbu počítača NCB85 záujem - dosky plošných spojov a komponentov na stavbu - určite sa s autorom dohodnete - je to fakt hodne zaujímavý počítač.

link:

http://archeocomp.blogspot.sk/

____________________________________________________________

12.12.2015

Na chvíľu preruším hegemóniu seriálu o cartridge pre Atari a budem teda v článku riešiť ako nahradiť obvod CA3086 ktorý sa už nevyrába a v Atari ho nájdete pomaly na každom kroku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-016-Equivalent-circuit-CA3086-Tips-tricks.aspx

_____________________________________________________

13.12.2015

Lenore Underwood zase prišla s novým kusom hardware pre malé Atari:
(dve verzie Sparta DOSu)
kto má záujem:
http://www.bitsofthepast.com/?p=710

__________

Dnes je 7 dní čo som poslal mail z nakresleným schémami, fotkami, úpravami, atď. Searl Grantovi. Zatiaľ neprišla odpoveď ...

_____________________________________________________

14.12.2015

Najjednoduchší tester LED diód aký sa dá postaviť. Často je potrebné premerať LED díody pred ich použitím. Ani nie preto že by boli tak poruchové, ale veľmi často doma máme LED diódy s rozdielnou svietivosťou čo pri použití v rade diód za sebou pôsobí veľmi rušivo. Práve na toto sa hodí tento triviálny tester LED:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Jednoduchy-LED-tester-Easy-LED-tester.aspx

_____________________________________________________

19.12.2015

Ufff, posraný deň, išiel som naložiť do sekcie Atari obsah pre 16kB cartridge a vtedy som zistil že mi vyletela von na blogu celá sekcia o Atari ... takže mi to chvíľu trvalo než som to tam zase kompletne celé založil a naládoval naspäť údaje. To sú mi prekvapenia ...

Neviem čo sa stalo, ale aj tak sa za problém s prístupom do sekcie Atari ospravedlňujem, teraz som mimo domu a ládovanie údajov trvalo dosť dlho, takže sa to plnilo len tak pekne pomaly, pomaličky, ale už je to v poriadku.

_______________

Idú Vianoce a tak nasleduje záverečná várka obsahov pre cartridge o veľkosti 16kB, zase je to na konci pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-07-16kB-cartridge-%281x-27128-Eprom%29.aspx

_____________________________________________________

23.12.2014

13

Vianoce na dohľad, tak dnes dám jeden "special" článok (až na to nešťastné poradové číslo) - cartridge pre Atari, ktorý používa pamäť 6264, t.j. má veľkosť 8kB. Dá sa použiť ako RAM, ale tak isto sa dá do neho nahrať obsah a prepnúť do režimu ROM a je z neho normálny cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-13-Special-cartridge-8kB-SRAMcart.aspx

A že sa s ním dajú robiť veci ...

_____________

Všetkým želám príjemné prežitie sviatkov - v kľude v pohode a v rodinnom kruhu.

_____________________________________________________

24.12.2015

Do pôvodného článku o plotteri Atari 1020 pridaný podrobný popis - Atari 1020 field service manual, materiál je na konci pôvodného článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1020-COLOR-PRINTER-PLOTTER.aspx

_________

Do pôvodného článku o magnetofóne Atari 1010 doplnená ďalšia informácia - Atari 1010 cassette recorder fiel service manual:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Magnetofon-k-ATARI-Tape-recorder-for-ATARI.aspx

(materiál sa nachádza na konci pôvodného článku)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

4. 5. 2018 20:10:44 #

trackback

Directory Blog.

Directory Blog.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: