Jednoduchý LED tester. Easy LED tester.

By Administrator at decembra 14, 2015 11:18
Filed Under: Non-Atari

Často je potrebné premerať LED díody pred ich použitím. Ani nie preto že by boli tak poruchové, ale často doma máme LED diódy s rozdielnou svietivosťou čo pri použití v rade diód za sebou pôsobí veľmi rušivo. Práve na toto sa hodí tento triviálny tester LED.

Zelená LED slúži ako indikátor že je batéria v poriadku (pre prípad že by sme zapojili LED-ku naopak, čo ju ale nezničí). Veľmi už nie je čo dodať, len pozor na to, že LED diódy sú väčšinou stavané na max. prúd 20mA, takže to v teste s prúdom do LED nepreháňajte aby ste ju "nedotestovali" skôr ako ju naozaj použijete. Prúdy sú plus-mínus také ako majú byť s drobnými odchylkami danými použitou radou odporov a vlastnosťami použitej LED.

Vlastná schéma:


 

Pätička na tento tester sa dá bez problémov zohnať.

Meranie ako vždy začíname na najnižšom prúdovom rozsahu !

Drobná pomôcka - kladný pól LED (anóda) má o niečo dlhší vývod ako katóda, teda pri pohľade na obrázok testeru sa anóda vkladá do hornej rady kontaktov a katóda do spodnej rady kontaktov.

Bez problémov tu otestujete aj biele a modré LED, len prúd nim tečúci bude o niečo menší, pretože tieto LED majú svorkové napätie =cca 3V na rozdiel od zelených, žltých, oranžových a červených LED, kde sa svorkové napätie na LED pohybuje v rozpätí 1.5V až do cca 2V.

V tomto testeri tak isto otestujete aj viacfarebné LED diódy a tak isto aj samoblikajúce LED v rozmeroch 5mm a 3mm.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:22 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: