Atari cartridge - 13. Special cartridge - 8kB SRAMcart.

By Administrator at decembra 23, 2015 07:00
Filed Under: Atari

Dnes popíšem malý, špeciálny cartridge. Síce má veľkosť iba 8kB, ale používa statickú 8kB RAM - preto má názov SRAM 8kB, kde je možné previesť zápis, potom ho prepnúť do ROM režimu a používať ako normálny cartridge. A ak sa nám obsah znepáči, alebo ho už nepotrebujeme - proste si tam nahráme obsah nový. Verziu ktorú uverejňujem som možno použil po prvýkrát tak v roku 1992, teda už je to hodne, hodne dávno. Vtedy som to tuším začínal stavať ešte s obvodmi 6116  (+ tam bol k tomu potrebný aj dekodér 1 zo 4 ..., bŕŕŕŕŕŕŕŕrrrrrrrrrrrrr):thumbup:

Teraz sa používajú síce iné veľkosti RAM v cartridgi, ale na začiatok stačí aj toto a dá sa to v dnešnej dobe postaviť naozaj za babku.

 

Vlastná schéma 8kB SRAM cartridge ála Igi:

 

 

Pamäte 6264 su bez problémov k dostaniu, jedná sa o statickú 8kB RAM s dobou prístupu medzi 70 až 100nS a v kľudovom stave zo spotrebou skutočne minimálnou. Aby sa obsah v pamäti zachoval, treba mať k dispozícii batériu, najlepšie nabíjateľnú. Hodí sa accupack 3.6V o kapacite 60 až 300mA - podľa toho čo zoženiete, väčšia kapacita je síce fajn, ale nastáva problém kam s baterkou.  Potom už potrebujete iba jeden čip navyše a to 74LS00, pomocou ktorého "nasekáme v potrebnom čase" prístupy do RAM pamäte ako na čítanie (read) tak aj na zápis (write). Skutočne tu nič neušetríme, ten obvod 74LS00 je v tomto zapojení naozaj potrebný. Jedno hradlo z čipu 74LS00 v tomto zapojení zostáva nepoužité a preto jeho vstupy ošetríme - uzemníme ich(U2:D).


Tu si len dovolím upozorniť na nasledovné - napájanie obvodu 74LS00 ide naozaj iba z konektora cartridge, v žiadnom prípade obvod 74LS00 nepripájame na batériu ! (Za chvíľu by sa vybila.)


Nejaké poznámky:

- nabíjanie baterky ide cez diódu 1N4148 a odpor 680 Ohm, dióda pri vypnutí bráni spätnému vybíjaniu batérie smerom do počítača. Síce RAM beží na niečo nižšom napájacom napätí, ale zatiaľ to naozaj nikde nerobí problém. Nabíjanie je zapojené tak, že ak zapnete počítač, tak začne nabíjanie accu.

- namiesto diódy 1N4148 sa hodí použiť (ak máte niekde doma v šuplíku) diódu zo zlatým hrotom OA9 a podobne, pretože majú malý úbytok napätia na sebe, poprípade germániovú diódu, ak nič nenájdete pobeží to aj s 1N4148 (Schottky diódu tu nepoužívam pre jej veľký záverný prúd = vybíjanie baterky smerom do počítača)
- pri vypnutí napájania ide z batérie prúd cez schottkyho diódu BAT46 (malý úbytok napätia na dióde) na čip 6264, plus odpory 2x10k zabezpečujú pri rozopnutom prepínači SW4 (musí byť polohe 2-3 t.j. ROM) že data sa nedajú prepísať (časť prúdu ide tak isto cez odpor 680 Ohm)

Tu je dobré skontrolovať nabíjací prúd, stačí hodnota 2mA.


A ako je u mňa zvykom - cartridge je zapojený tak, že umožňuje kompletné vypnutie, t.j. ak ho nepoužívame tak ho netreba vyberať zo slotu čo rozhodne šetrí cartridge slot a aj samotný cartridge.


Popis funkcií SW1 až SW4:

 

 

SW1 - je v skutočnosti tlačítko a zabezpečuje aby cartridge fungoval ako tieňový, t.j. je k dispozícii iba v momente stlačenia tlačítka, ak zapneme SW2 tak máme klasický cartridge


SW2 - ak ho zapneme tak vyradíme SW1 a máme úplne klasický cartridge


SW3 - prepína polohy RD5 a RD4, podrobnejšie je to v tabuľke, jedná sa o dvojitý prepínač !


SW4 - volíme režim RAM alebo ROM

________________________________________________________________________
Ako sa s cartridge 8kB SRAM robí ?:

1 - Počítač je vypnutý, vložíme cartridge.

2 - Zapneme SW2 = normálny cartridge

3 - Pomocou SW3 nastavíme polohu RD4, t.j cartridge začína na adrese 8000h

4 - Pomocou SW4 prepneme do režimu RAM

5 - Zapneme počítač.

     Teraz máme namiesto pôvodnej RAM v počítači namapovaný náš cartridge na adrese 8000h.

6 - Na toto miesto nahrajeme do RAM obsah pre cartridge, teda priamo nahráme súbor o dĺžke 8kB.


7 - Potom prepneme SW4 z režimu RAM do ROM, obsah sa od tohoto okamžiku dá len čítať.

8 - Následne prepneme SW3 do polohy RD5, tým je cartridge mapovaný na správnom mieste.

9 - Urobíme Reset počítača a máme cartridge 8kB, ktorý sa automaticky spustí.
    (V prípade "tieňových" cartridge musíme vypnúť SW2 a stlačením SW1 vyvoláme obsah.)

No a to je pred sviatkami všetko, páni a dámy ...



Drobná poznámka:

(Ak používame súbory 4kB, tak ich musíme nahrať 2x za sebou aby sa zrkadlili. V prípade 2kB obsahu ho musíme nahrať 4x za sebou. Je to daň za to že nepoužívam prepínač na voľby 2kB, 4kB a 8kB. Samozrejme sa to dá upraviť, ale už tam nechcem mať ďalšie prepínače. Tí čo tomu rozumejú si tam ten prepínač 2-4-8kB doplnia sami - ak ho bude treba. A nechcem špičkovať - ak použijete namiesto pamäte typu 6264 čip 62256 + 2ks prepínače, tak potom máte k dispozícii prepínateľný 4násobný cartridge po 8kB ... ale nech sa v tom už nejako nezapatlám, to je už pre tých šikovnejších, tu s tým nebudem ďalej buzerovať.)

Rôzne úpravy a zmeny sú povolené - na vlastné riziko, samozrejme.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:19 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: