Zdroj 0-20V/1A - Tesla BK127. MAA723.

By Administrator at júla 28, 2015 20:33
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude totálna klasika - zdroj 0-20V/0.025-1A.


TESLA BK127.

 


 

Použitý je čip 723, či už uA723, LM723 alebo domáci MAA723 (ten bol v kovovom 10-vývodovom púzdre). A verzii zdroja s čipom MAA723 sa bude venovať dnešné klábosenie.

Je tu s nami už fakt dlhú dobu, je to už dobre cez 40 rokov. A dosť ľudí má tieto obvody odložené niekde doma v šuplíku. Niekto na neho nedá dopustiť (patrím sem aj ja), iní zase šíria "zaručene overené" fámy o tom ako pri zapnutí dostanete na výstupe napäťovú špičku. A ako býva zvykom určite s tým čipom nikdy nič v živote nerobili a ani s ním nič nepostavili (alebo postavili a nedodržali niektoré základné princípy pri stavbe).  To čo je tu dnes uverejnené sa používalo v školstve a teda rozhodne ak by to dávalo napäťové špičky na výstupe tak by sa to čoskoro prejavilo a v školstve by v labákoch nič nepostavili a nenamerali - a keďže nič také tu nebolo, zase máme len hoaxy a spústu roboty vysvetliť ža nie je všetko pravda čo sa na webe objaví.


Zaujímavé je to, že v 70 a 80-tych rokoch bolo na svete spústa zdrojov urobených s týmto čipom (nakoniec aj jeden zo zdrojov pre malé Atari obvod uA723 používa) a napriek fámam funguje a bez problémov, žeby konštruktéri tej doby nevedeli že je to blbý šváb na zdroj ? Mno ...
Ako vždy je to vec správneho návrhu a použitia správnej "bižutérie" okolo čipu. A tak isto návrh plošného spoja, alebo zapojenie realizované na univerzálke - zemné spoje do jedného bodu a správne dimenzovanie použitých prierezov káblikov - to považujem za samozrejmosť.

Čo je zaujímavé a občas sa to hodí je to, že zdroj sa reguluje od 0V. Preto je použitý pomocný oddelený druhý napájací zdroj, síce to stavbu trošku komplikuje, ale zase raz niečo za niečo.

S pomínaný zdroj vyrábala Tesla pod označením BK127, používa sa iba jeden merací prístroj na zobrazenie U alebo I pomocou prepínača. Jeho použitie bolo definované ako školský zdroj,
t.j. zdroj je definovaný ako blbyvzdorný a teda zákonite nemohol dávať na výstupe prepäťové špičky ... maximálne výstupné napätie zase je dané tým, že je bezpečné a neohrozí deti v škole.
Čo tým celým chcem povedať ? - kto vie ako, tak si je potom schopný nastaviť aj vyššie výstupné napätie.


 

MAA723 v kovovom púzdre má povolený maximálny stratový výkon až 800mW, ale vtedy už treba použiť chladič. V uvedenom zapojení ho samozrejme netreba, pretože obvodu "pomáhajú"  ďalšie dva tranzistory zapojené ako výkonový Darlington a teda zďaleka nie je zaťažený na svoju hornú hranicu. Zase na druhú stranu chladič na kovovom púzdre zlepšuje tepelnú stabilitu.

Tesla vyrábala dve verzie obvodov 723 - jedna bola v kovovom púzdre - to je aj použité v zapojení BK127 a tiež v plastovom púzdre z iným počtom vývodov. Tu prikladám ako sú zapojené vývody v týchto jednotlivých verziách čipov - kovový má 10 pinov, v plastovom púzdre má 14 pinov a zabudovanú Zenerovu diódu. 



A nasledujú podklady k danej problematike,
niečo je aj priamo z TESLY:


Vlastná schéma (nedávam ju sem vo vyššom rozlíšení, pretože v manuáloch je schéma znova uverejnená):

 

 

Originál Tesla manuál:

zdroj BK127.pdf (3,32 mb)

 

 

Popis z AR:

Zdroj-BK127.pdf (2,51 mb)

 

 

Tesla manuál v nemčine:

tesla-bk127c-pwr-supply-deutsch.pdf (3,94 mb)

 

 

Z mojej strany záverom už len pár drobných poznámok:


-  v popisoch a v schémach nie je uvedené na aké napätie je použitý transformátor, takže tu uvedené údaje sú odo mňa:
   pomocné vinutie stačí dimenzovať na cca 14V/AC/0.1A
   hlavné vinutie treba dimenzovať na cca 29-30V/AC/1.6 až 2A
- ak nie je dostupné trafo s pomocným vinutím dá sa použiť oddelený malý trafák (na tých 14V/AC)
- kondenzátor C7 - ak použijete 2G2, alebo 3G3 na 50V - nič nepokazíte, väčšia kapacita je predsa len väčšia kapacita ...
- kondenzátor C13 má kapacitu 150pF, nie vždy je to v schéme dobre vidieť
- v origo zapojení TESLA návodu je na výstupe použitý kondenzátor C16 = 100uF, na výstupe je ale už použitá kapacita C12 = 10uF, 100uF už dodá slušný náboj, ak zdroj bude stabilný dať tam maximálne kapacitu 2.2uF
(v AR už nie je zapojený),(zhoršuje odolnosť pri meraní diód a podobne - náboj na 100uF kondenzátore súčiastku spoľahlivo odpáli)

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

História firmy ATARI.12.History of ATARI.

By Administrator at júla 24, 2015 18:38
Filed Under: Atari

 

Logo Atari - George Opperman.

 

Keď som do histórie počítačov Atari kedysi napísal, že nie každý článok ide podľa histórie = dnešný článok uvedené slová len potvrdzuje ... a po pekne dlhej dobe pridávam niečo do histórie firmy Atari.


Dnes sa budem venovať jednej zaujímavej veci - ako vzniklo dnes už ikonické logo firmy Atari. Je to jedna z vecí, ktorá vytvára vlastnú značku, môžem len potvrdiť že človek ktorý to logo vytvoril bol majiteľmi firmy Atari vybratý viac ako dobre, výsledok je viditeľný dodnes. A je zaujímavé že v tej histórii nám to tak nejaklo uniklo, zaniklo, zmizlo, stratilo sa ...  Len ako pikošku uvediem že v sci-fi filme Blade runner je na budove v centre mesta reklama s logom Atari, ktoré ako sa vtedy zdalo vytrvá na veky, hmm - aj v sci-fi sa môžu mýliť ...

 

 

 

Atari logo má špeciálne miesto v srdciach mnohých ľudí. Je to ikona, pripomienka éry z minulosti a to aj napriek tomu, že dnes je vlastníkom firma Infogrames (ešte v roku 2006, potom čo je teraz som nepátral, pretože na webe sa nič rozumné nedozviete, ak áno dajte mi vedieť Smile) a značka má len málo spoločného s jeho americkým predchodcom a súčasní majitelia sú dosť inteligentní aby udržali v "chode" slávnu značku, aj pre svoje dobro.

 

Pôvodné logo pre pôvodné Atari (nie ako ho upravené poznáme v dnešnej dobe) je pre históriu dôležité, dá sa povedať že sa podobá náboženským symbolom pre old-school arkády a konzolových hráčov tej doby (nedávno som sa bavil s chlapíkom z USA a pri otázke Atari? znela okamžitá odpoveď = herná firma).


Vlastné logo navrhol ešte v roku 1972 George Opperman, bol to prvý Atari in-house grafik. Najal ho Nolan Bushnell a Ted Dabney ešte v prvých dňoch spoločnosti, Opperman bol vtedy veľmi zaneprázdnený prácou (kresby, obrazy a maľby) pre pasáže a aj pre hracie automaty Atari, ale jeho naozaj najznámejšie dielo spočíva vo vytvorení slávneho tzv. "Fuji" loga, pomenované je to pre naozaj veľkú podobnosť s touto japonskou sopkou. Pôvod dizajnu v skutočnosti ale nemá nič spoločného s "Mount Fuji". No ale fámy sú na to aby sa šírili - a ide im to v zásade vždy viacej ako dobre ...

 


George Opperman (1935-1985)


Opperman pri návrhu mal na zreteli dve veci:

 

- prvá, že celková silueta by mala vyzerať ako písmeno A, čo zodpovedá názvu spoločnosti

- druhá, že tri "hroty" loga boli založené na Atari prvej veľmi známej hre (jej meno je na konci tohoto odseku), kde bočné vonkajšie linky predstavujú dvoch protihráčov, pričom v strede je vlastné hracie pole hry Pong

 

Poznámka:

Z dnešného pohľadu je zaujímavý fakt že sa netvorilo na počítači, čo je samo o sebe zaujímavé pokiaľ si neuvedomíme fakt že vtedy ešte nebolo na čom ... A že na tvorbu návrhu stačil obyčajný štvorčekový papier ...


Návrh vlastného loga.


Za viac ako desať rokov bolo toto logo použité na všetky možné produkty firmy Atari. Keď bola spoločnosť rozdelená v roku 1984, jej arkády a konzoly išli potom svojou vlastnou cestou a táto ikona začala svoju dlhú, smutnú cestu preč od svojich začiatkov. Postupne prešla cez niekoľkých majiteľov (vrátane Hasbro), pred likvidáciou ju zachránil  francúzsky vydavateľ Infogrames, teraz sú známi ako Atari, hoci jediné, čo majú spoločné s pôvodnou spoločnosti je meno a - logo ...

___________________________________________________________

Doplnené 11.08.2015:

V jednom zo svojich rozhovorov All Alcorn uviedol, že keď Warnerovci odkúpili Atari (1977) uvažovali aj o zmene loga a dali si v tom čase urobiť prieskum. Zaplatili za to 100.000.- USD aby sa dozvedeli, že zmena loga by nebol dobrý krok ... no, to sa zase raz niekto predviedol. (Hmm, zjavne nevedeli čo s financiami.)

___________________________________________________________

 

A ako sa menilo logo v čase ?:


George Opperman zomrel onedlho po rozpade Atari na jednotlivé časti, počas roku 1985 (13 rokov po vytvorení loga). Bol to excelentný grafik a ilustrátor, dodnes sú na webe dostupné jeho grafiky a ilustrácie - a pár ich sem dám, aby bolo jasné s kým máme tú česť. Je dôležité si pripomenúť túto osobnosť, pretože tiež formovala značku a aj keď si to niektorí nechcú priznať - aj nás ... a bolo by smutné keby sa na jeho prínos pre vytváranie celkového pojmu značky Atari zabudlo.

 

__________________________________________________________

Pokračovanie nabudúce ...

Odkaz na všetky pokračovania:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI-History-of-ATARI.aspx

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post

Menič 12V/DC ›› 230V/AC, converter 12V/DC ›› 230V DC/AC.

By Administrator at júla 14, 2015 15:13
Filed Under: Non-Atari

Uvedený materiál má slúžiť ako inšpirácia (aj keď materiál je staršieho dátumu), ako si urobiť menič z 12V (24V) na 230V (110, 120V). Jedná sa o stavebnicu fy Velleman K3507 - 12V verzia, K3509 - 24V verzia napájania.

 

Čo je tu tak zaujímavé ?

To  že sa najprv napätie DC/DC meničom "naseká" na hodnotu jednosmerných 310V a až potom sa vyrába sínusovka. Výhoda: malé trafo na premenu DC/DC na 310V a z toho vyplývajúce kompaktné prevedenie.


 

Dostupný podrobný popis je poľskom jazyku, ale myslím si že ani to neuberá podkladom na zaujímavosti:


Velleman_K3507_K3509_1.pdf (183,96 kb)

 

Velleman_K3507_K3509_2.pdf (186,48 kb)

____________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 512kB ROMDISK.

By Administrator at júla 10, 2015 07:57
Filed Under: Atari

ROMDISK 512 kb je periférne zariadanie - pochádza z SRN, bol produkovaný pánom menom Klaus Peters. Potom, čo odovzdal niektoré zo svojich projektov ABBUCu, časť jeho zbierky začali opätovne uvádzať k životu. Odhad doby kedy sa začalo zariadenie používať spadá tak na rok 1989 (ha, to sa mi to počíta, keď je to na plošáku vidieť ...)

 

Jedným z jeho najvyhľadávanejších hardvérových projektov bol ROMDISK. ROMDISK je pripojený na Atari XL na paralelnú zbernicu a ponúka prístup k programom prostredníctvom klávesových skratiek, jeho schopnosti sú takého rázu, že sa chová ako disketová jednotka s ochranou proti zápisu. Ak by to nebolo jasné, jedná sa o verziu ROM (EPROM), môžete samozrejme obsah len čítať, nie je možné zapisovať. Obsah sa najprv musí uložiť na jednotlivé EPROM pamäte.

 


Pomocou priloženého software môžete vypáliť svoje obľúbené programy na EPROM a dať ich na tento ROMDISK. Software pre 512kB ROMDISK pre "výrobu" vlastných súborov do EPROM sa volá Burnfile-Generator.
Programy sú pri štarte k dispozícii stlačením tlačidla a teda bez čakania, prakticky okamžite.
ROMDISK má miesto pre max. 8ks EPROM, ktorá môže pojať toľko programov, aký priestor je k dispozícii. Programy môžu byť aj rozdelené medzi viacero EPROM (výhodné). Z maximálnej veľkosti priestoru pre programy = 512kB je jasné že sa používali vtedy dostupné Eprom pamäte o veľkosti 64kByte, t.j. typ 27512.



 

S odstupom času zase sú k dispozícii iné zariadenia, ale vo svojej dobe to bol "zázračné" zariadenie s bleskovou odozvou. Zase raz jedno zariadenie kde nie je k dispozícii schéma - teda a ani hardware. V každom prípade si ale zaslúži zmienku ako jedna z ďalších vyrábaných periférií pre malé Atari. Hardvér vyzerá príjemne, v podstate sú  to len 2 obvody 2 PIA typu 6520, ktoré sú pripojené na EPROM. Vyzerá to tak, že jeden PIA sa používa na 16 adresných liniek pre EPROM a druhý PIA sa pripojí na 8 dátových liniek a 8 ďalších vývodov čipu vyberie potom jeden z 8 rôznych EPROM. (1 kus EPROM mimo (vlastne 9 kus) obsahuje potom vlastné zavedenie programov) ROMDISK je štandartne mapovaný ako zariadenie D2:, ale bolo možné navoliť aj bootovanie z ROMDISKU. ROMDISK pri osadení 6 EPROM mal odber cca 0.4A, takže prosím nezabudnite na to, že zdroj k Atari má povolený maximálny odber cca 1A, t.j, pri používaní ROMDISKU je určite už preťažený (počítač má odber cez 0.6A) a musíte voliť variantu zdroja najlepšie minimálne stavaného na odber aspoň 2A ! Zalievané zdroje sú potom proste na najlepšej ceste k exitu a vtedy nechýba veľa aby ste neposlali do kremíkového neba aj počítač.

 

Podľa najnovších informáciíí je potrebné mať v počítači ROMDISK OS, t.j. upravený OS. Napájanie +5V ide cez PBI zbernicu, pin č.47 tohoto konektoru.

 

Podklady, ktoré pomôžu pri pochopení funkcie zariadenia:

romdisk.pdf (230,26 kb)

romdiskinstallation.pdf (232,09 kb)

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

07_2015 Blog, Notes.

By Administrator at júla 06, 2015 17:15
Filed Under: Blog

06.07.2015

Trápenie Eurozóny s Gréckom pokračuje, agónia sa naťahuje - aj s pomocou našich financií.


"Kýfras" kľučkuje (tie obraty neurobíme ani s telemarkom), druhý týpek už radšej odstúpil a tradá ! - vždy pripravení eurohujeri zatrúbili na útok. Ak sa toto prepečie, zdravý rozum naozaj ide bokom. Pritom stačí málo - nech tú finančnú srandu hradia zo svojho už spomenutí eurohujeri ...

Ha, písal som že sem nechcem cpať politiku, ale to by tú Európu museli viesť zodpovední, nie hazardéri.

(Možno zjednodušene - zoberiem si s manželkou pôžičku a po čase sa mi to znepáči - odhlasujeme si navzájom že už nechceme splácať lebo toho máme plné zuby a banke dáme ultimátum, 30% nám odpíšte len tak, ďalej - buď nám dáte ďalšie peniaze alebo ... a mimochodom - splácať chcem asi až tak za 50 rokov - (to ma to už naozaj nebude trápiť). A ešte okoliu sproste vynadám že nechrochtá blahom že mi môže hradiť moje milované výdavky.

(Demokratické, nie ?)

(Zase "vysoko nedemokratické" je keď 16 štátov z 18 hovorí za Grexit ...)


Eurohujeri záchranu asi schvália (potom zase prispejeme všetci, aké zásadové, prečo nie? - z cudzieho nikdy krv netečie) a už vidím čo to následne spustí.

 


Papierovo sme si všetci rovní, ale ako vždy - niektorí nie sú predsa len rovnejší ako tí iní ?

Hmm ...

Ak sa pripustí bordel, tak je jasné že sa strhne lavína - po celej Európe.


A potom to bude mega lavína.

___________________________________________

07.07.2015

Teraz menej vážne:

 

 

Vraj sa nebude nová mena v Grécku volať drachma, tak dám tento návrh:

___________________________________________________________

09.07.2015

Momentálny stav (a posledná záležitosť na túto tému):

 

___________________________________________________________

10.07.2015

Vyzerá to tak že nekonečná sranda s Gréckom bude pokračovať, ale tu už nie.

Poďme sa venovať Atari. Jedným z komfortných doplnkov z Nemecka (West) bol vynález tzv ROMDISku. Čo to bolo a na čo to slúžilo?

Podrobnejšie tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-512kB-ROMDISK.aspx

_____________________________________________________

14.07.2015

Menič - stavebnica od firmy Velleman - napájanie 12, alebo 24V, výstup 230V.

 

http://blog.3b2.sk/igi/post/Menic-12VDC-e280bae280ba-230VAC-converter-12VDC-e280bae280ba-230V-DCAC.aspx

_____________________________________________________

24.07.2015

Síce som dlhodobejšie mimo domu, ale nedalo mi aby som do histórie firmy Atari nepridal článok o tom ako vzniklo ikonické logo firmy, kto ho v roku 1972 vytvoril - čítajte tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Historia-firmy-ATARI12History-of-ATARI.aspx

_________

A zistil som že kecám ešte raz do politiky rýpnem, kamarátka mi poslala tak peknú fotografiu že ju proste musím uverejniť, je to riešenie Grécka a migrantov jedným krokom:

 

 

Pri pohľade na fotografiu ma napadla jedna škaredá otázka, prečo ak máme prezidenta EU (o ktorom fakticky nikto nič nevie čo robí) - vyjednáva v mene EU Merkelová a Hollande ?

Poznáte odpoveď ?

___________________________________________________________

26.07.2015

Do 3.pokračovania o histórii firmy Atari som pridal fotografiu zariadenia Atari Video Music.

_____________________________________________________

28.07.2015

Malých regulovateľných zdrojov vhodných na používanie a  experimentovanie nikdy nie je dosť, aj tento je klasicky postavený na "nesmrteľnom" čipe MAA723 a má rozsah výstupného napätia od 0 do 20V, výstupný prúd sa reguluje v rozmedzí 25mA až 1A, má veľmi slušnú stabilitu hodnoty výstupného napätia:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-0-20V1A-Tesla-BK127.aspx

____________

Piotr Kakiet, text asi ani netreba prekladať ...

 

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: