ZX81 - podklady - material.

By Administrator at júna 25, 2013 04:28
Filed Under: Non-Atari

 

8 bit computer ZX81:


 

Na tému ZX81 dlhujem niekoľko ďalších riadkov už poriadnu dobu - vlastne odvtedy čo som si založil blog a spomenul som tento počítač v úvode.


Bol to môj prvý počítač a teda patrične si ho aj cením, mám jeden funkčný kus doma - a ten doma aj zostane. Mám k nemu aj malý 5" CRT monochrom televízor, pretože s ním si táto mašinka dokonale rozumie.


Používam vlastné rozšírenie na 16kB RAM, ktoré je ale dnes už prekonané a a tak sa ani neobťažujem to zapojenie nakresliť, proste to považujem už iba za zabitý čas, pretože existujú rozšírenia na väčšiu pamäť ktoré majú väčší zmysel. Použitý čip u mňa je RAM 62256 (32kB RAM), teda využíva sa iba jedna jeho polovica ako 16kB RAM, 1x 74LS138 ako dekodér 8x 8kB adresného priestoru a dve Ge diódy, ktoré zlučujú chip select 3 a 4 pre 2x 8kB adresného priestoru, teda priestor adries 4000 až 7FFF hexa.


Pretože sa asi už týmto kultovým počítačom v dohľadnej dobe nebudem ďalej zaoberať, patrí sa poskytnúť to, čo som časom nazbieral a mohlo by to byť prínosom pre tých, ktorí sa týmto 8bitom ešte zaoberajú. Je tam aj niečo pre ZX-80, ale to naozaj len okrajovo.


V svojom čase to bol malý zázrak - 4 čipy pri verzii 2kB RAM (1x 6116, alebo 2016), 5 čipov pri 1kB RAM (2x 2114) - a zobrazovalo to, v tom lepšom prípade tam teda bolo priamo 2kB RAM - a to vtedy bolo naozaj hodne. Bolo to malé, v malej skirnke a hlavne - fungovalo to, zvuk zatiaľ nechýbal - len to nešťastné pomalé scrollovanie ... Už som to spomínal, vydržal som s týmto zázrakom asi tak 4 mesiace a u mňa potom nastúpilo malé ATARI - vtedy presne ATARI 800XL, ale to je už iná kapitola.

 

__________________________________

Nasledujú materiály, rozdelil som to to do niekoľkých častí, aby to pri sťahovaní nebol jeden veľký "balík".



Príručka ZX81 Basic programming - programovanie v Basicu na ZX81, spúšťa sa súbor index.html:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_1.zip

__________________________________

ZX81 Kochbuch - v nemčine:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_2.zip

__________________________________

ZX81 - manual for ZX81, ZX81 emulator for Palm, ZX80, ZX81 instruction assembly, ZX81 circuit:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_3.zip

__________________________________

foto, video out, ROM difference, Sinclair ZX ROM upgrade 1985, popis ZX81 ROM:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_4.zip

__________________________________

32kB RAM, ostatné, Simple video out, software, turbo, WIn ZX81 emulator, foto ZX80 a ZX81 klávesnice, ROM assembly a ešte nejaké drobnosti:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_5.zip


__________________________________

16kB RAM, 32kB RAM, ZX Palm emulator atď,:

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_6.zip


__________________________________

ZX81 kit manual - manuál k stavebnici ZX81, on sa totiž ten "zázrak" predával aj ako stavebnica,postaviť sa to dalo asi tak za 2 hodiny - ak bol "stavbyvedúci" šikovný ... :

http://blog.3b2.sk/igi/Data/Non_ATARI/ZX81/ZX81_7.zip

 

Takže prajem príjemnú zábavu pri prezeraní týchto podkladov.

 

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Plašič na kuny. SCARING THE MARTEN. ERSCHRECKEN DEN MARDER.

By Administrator at júna 14, 2013 04:57
Filed Under: Non-Atari

 

Plašič na kuny. SCARING THE MARTEN. ERSCHRECKEN DEN MARDER.

 

 

Po našom trebárs aj "kunoplaš". Nechem tu vypisovať siahodlhé popisy čo tie potvorky vedia urobiť na povale a vôbec na nechránených priestoroch. Sám som to na chalupe zažil na vlastnej koži, našťastie som rýchlo zistil o čo sa jedná a použil jednoduchú pomoc vo forme ultrazvuku a svetla. Niekto používa skutočne drastické metódy na likvidáciu - touto cestou som ale nechcel ísť, skôr som chcel dosiahnuť stav aby "išli o dom ďalej" a môjmu príbytku sa radšej začali vyhýbať. A funguje to.


Riešenie som našiel na DANYK.WZ.CZ, môj problém bol ale iný. Do priestoru povaly bolo zavedené blikajúce svetlo (LED) a teda vedenie sa už nedalo prerábať, ale signál tam išiel 12V s periódou 0.5Hz. A z tohoto "svinčíku" som ten kunoplaš musel napájať a a zabezpečiť aby aj fungoval, proste som danykovu schému musel prerobiť "k obrazu svojmu". Pomohli dve diódy 1N4001 a už je to schopné prevádzky aj z takého zdroja, použitý obvod 555 je CMOS prevedenie (7555), pretože potrebujem malý odber 555-ky v stave keď nie je napájaná. V zapojení je použitá samoblikajúca červená LED. Piezoreproduktor je oddelený od obvodu 555 kondenzátorom
NP (Non Polarity) o hodnote 1uF.

 

Dodatok:

Ak použijete napájanie priamo zo zdroja 12V, tak namiesto diód 1N4001 zapojte drátené prepojky a bude to fungovať tak isto - potom je to už vlastne pôvodná danykova schéma (teda až na ten pridaný 1uF kondenzátor).

 

 

Druhé zapojenie rieši priame pripojenie na 12V a sú potrebné 2 obvody 555. Pomocou hodnoty kondenzátoru 2u2 sa určuje doba "kolísania" signálu, teda doba zmeny frekvencie. Zase nič zložitého, ale funguje to.

Osobne používam na povalu kombináciu blikajúcich LED + kolísavý ultrazvukový signál, zaručene to na kuny funguje. Ak pripojíte cez odpor výkonový tranzistor na pin 3 obvodu 555 vpravo, tak môžeme priamo ovládať aj blikanie LED. Teraz s tým nie je problém a LED s prúdom 20mA bohate stačia na jasné záblesky, nezabudnite na predradný odpor pre LED !

 

 

______________

16.06.2013

Zabudol som  ešte na jednu maličkosť - vydávaný tón je ultrazvukový, t.j. leží niekde okolo hodnoty cca 24 až 30kHz, t.j. neobťažuje nás, len treba skontrolovať či nevadí iným Vašim miláčikom - mačkám a psom. Ak áno, zmenšite kapacitu kondenzátoru 220pF na hodnotu 200-180pF, potom to už naozaj budú počuť iba kuny (vraj počujú aj frekvenciu do 60kHz ... skoro ako niektorí audiofilovia Wink).


P.S.: Sused mi povedal že od istej doby (presne viem odkedy) mu začínajú na povale vyvádzať kuny ... samozrejme som mu ponúkol riešenie...


_____________________________________________________________

 

KUNOPLAŠ verzia 3 - ála Igi.

24.06.2013

A nakoniec ešte jedno riešenie - verzia ála Igi, zase som si to pozmenil k svojmu obrazu a funguje to výborne, ak chcete rozmietanie signálu urýchliť, tak môžete zmenšiť kapacitu 2u2 spokojne aj na hodnotu M1 - potom bude rozmietanie signálu omnoho rýchlejšie - toto je už ale na rozhodnutí budúceho staviteľa. Experimentovať sa dá, on ten obvod 555 je večný, fakt sa s ním dajú robiť "psie kusy", ja používam verziu CMOS - t.j 7555 = veľmi malý odber a potom je to vhodné aj na napájanie z batérie.

 


No a na tomto poslednom obrázku je nakreslené ešte aj blikanie bielymi supersvietivými LEDkami. Výhodné ak chcete plašiť kuny napríklad na povale, pôjde, v pivnici a podobne. Kombinácia svetelných zábleskov a ultrazvuku zabezpečuje, že chránený priestor nie je v žiadnom prípade miestom na príjemný pobyt pre tieto živočíchy a začnú sa takýmto miestam zďaleka vyhýbať. Príkon zariadenia je minimálny, takže stačí použiť napríklad spínaný zdroj 12V, odber voľte podľa toho koľko takých zariadení chcete mať pripojených, pre 4 zariadenia stačí zdroj 12V/0.5A a bude aj tak predimenzovaný (teda ak použijete aj LED-ky, inak je odber podstatne menší).


V prípade použitia LED musíte dodržať kapacitu kondenzátora 2u2. Na jedno takéto zariadenie môžete tiež pripojiť paralelne 2 piezoreproduktory a počet pripojených LED stĺpikov môže byť až v počte 4ks, tranzistor BD135 nie je potrebné chladiť.

 

__________________________________________________________________________________

30.01.2015

Pretože niekomu to nefunguje - KUNOPLAŠ verzia 3 - ála Igi - tak v tých posledných 2 obrázkoch odporúčam nezapájať odpor 1k5 ktorý ide na pin 5 druhého časovača 555. Romane - vďaka za info.

______________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

06_2013 Blog, Notes.

By Administrator at júna 02, 2013 05:07
Filed Under: Blog

02.06.2013

 

V Česku sa valí voda, povodne - ľudia držím Vám palce, toto si nikto nezaslúži, že to počasie bude zase takto blbnúť neodhadli ani meteorológovia. Je to "rozbabrané" tak, že predpoveď na viac ako dva dni si nikto netrúfa povedať. Ešte raz - držím palce !

A u nás sa už voda valí tak isto ...
_______________________________________________________________________________

05.06.2013

Dnes som sa pobavil na stránkach www.svetelektro.com, maník robí elektroniku na auto (prerušovač svetiel) s IO NE555 a nefunguje to dobre a nefunguje. Nakoniec sa človek dozvie, že použil na napájanie kábel pre sviečky ... Zjavne nič nepočul o tom, že tieto kábliky majú v sebe buď zabudovaný odrušovací odpor, alebo je urobený priamo tak, že je priamo vodičom vytvorený ten odpor. Ku.a, veď tam predsa stačí zapojiť ohmmeter a vie na čom je ! Chápem, že nie každý je "líznutý" elektronikou, ale premerať si kabeláž pri oživovaní je predsa základná vec. Nakoniec sami si pozrite ako často je veľmi kolísavá kvalita príspevkov. Pri tomto type webu je to ale asi normálne, pritom je tam aj naozaj pekných pár hodne kvalitných konštrukcií.
___________
Voda stúpa aj v Bratislave (Dunaj), pekne vysoká bola v roku 1965, v roku 2002 bola ešte o pár centrimetrov vyššie a na preliatie na Šafárikovo námestie jej vtedy chýbalo tak 20-30cm. Teraz to bude ešte o možno o 30, alebo 40cm viac ako v roku 2002. Takže aj Slovensko tá voda dobehla, našťastie zo severu a stredného Slovenska neprišli ďalšie nárazové záplavové vlny, to by ešte len bol na dolnom toku Dunaja cirkus ... ešte upozorním na to, že Dunaj v Bratislave v roku 2002 mal vyše 2-násobný prietok v kubíkoch ako mala vtedy Vltava ...


Pritom sa stále nejako v dnešnej dobe zabúda na to, že tá voda v roku 2002 udrela na 2x, v marci a potom ešte v auguste. Tak sa ponorím trochu do histórie a dodám sem zopár svojich fotografií z roku 2002:


 foto: Bratislava, 25.03.2002

 

 

 

foto: Bratislava, 11.08.2002

 

 

 

 

Za hodinu už tých schodov mostu SNP crčala voda ...

 

foto: Bratislava, 16.08.2002

 

 

 

A už stačí histórie ... alebo ešte čosi, aby ste vedeli snímky z roku 2002 a 2013 porovnať z hľadiska výšky dosiahnutej hladiny, fotené 16.08.2002:

 

 

 

Nasledujú fotografie záplav - 07.06.2013 - na porovnanie o čo bola vyššia hladina, nasledovné fotografie sú uverejnené s láskavým súhlasom autora fotografií:


autor foto: P.Funtál

 

autor foto: P.Funtál

 

autor foto: P.Funtál

 

A našťastie už aj tieto fotografie dúfam budú za chvíľu už iba históriou ...

___________

Podarilo sa mi objednať nejaké ďalšie súčiastky na ATARI priamo v USA, kedy to dorazí - bohvie, ale aj tak som rád že sa to podarilo.

____________________________________________________________

07.06.2013

LOGIC PROBE

Rozhodol som sa že si konečne postavím aj ja pre seba logickú sondu pre TTL a CMOS. Pri niektorých veciach je to omnoho pohodlnejšie ako si tam pripájať osciloskop. Logickú sondu som už na svojich stránkach popísal, takže časom budú k dispozícii aj skúsenosti pri stavbe. Dokopal som sa k tomu preto, lebo sa mi podarilo konečne zohnať vyhovujúce púzdro na túto logickú sondu. A pri tých našich starých počítačoch je to vec viac ako dobrá ak máte k dispozícii logickú sondu. Tak som teda postavil zatiaľ sondu pre TTL merania a do článku som doplnil aj nejaké foto zo stavby:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Logicka-sonda-Logic-Probe-TTL-CMOS.aspx

____________

11.06.2013

Zase ďalšie doplnky v článku o logickej sonde, odkaz na článok je o odstavec vyššie.

____________

12.06.2013

Dtto ... zase doplnené ďalšie informácie v článku o logickej sond a upravená schéma ála Igi pre logickú sondu.
____________________________________________________________

14.06.2013

Popis "kunoplašu", vychádza z Danykovej schémy, u mňa bol ale iný problém - mal som k dispozícii iba tepavé napájanie 12V s frekvencou 0.5Hz. Vyriešil som to úpravou zapojenia. Nakoniec pridané ešte iné funkčné zapojenia plašiča kún:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plasic-na-kuny-SCARING-THE-MARTEN-ERSCHRECKEN-DEN-MARDER.aspx

____________________________________________________________

17.06.2013

Pridané ďalšie fotografie zo stavby TTL sondy, link je uvedený v dátume 07.06.2013

____________________________________________________________

20.06.2013

Na to že tento rok podľa predpovedí má byť najchladnejšie leto za posledných 200 rokov je celkom príjemne teplo ...Cool, zjavne im tie predpovede nevychádzajú.

Neviem, neviem, meteorológ bude pomaly taká istá nadávka ako politik.

Momentálne sa snažím rozdýchať zastúpenie Hyundai tu v Bratislave, asi by to bolo na poriadne dlhý článok, takto len  - bacha, bacha, bacha ! A vôbec by som sa nabudúce nehanbil si každý rozhovor nahrať aby ste sa nedivili ako ja, že som niečo povedal čo som síce nepovedal, ale je to takto tvrdenie proti tvrdeniu. Ale ako sa hovorí - kšeft je kšeft a  potom je všetko dovolené (na druhej strane). Ale poučil som sa, ak sa tam niekedy ešte zastavím nebudú to mať so mnou ľahké. A nehodlám si zasviniť svoje stránky ďalej touto vecou.

Ale život ide ďalej, momentálne mám "letnú odstávku", som vôbec rád že sa to teplo ešte dá vydržať, osobne by mi stačilo v lete tých 25-26 stupňov, neviete - nechcú to dať do zákonu v parlamente ? Aspoň raz by skutočne urobili niečo pre ľudí.Tongue out


Tak už aj dátové centrum kde mám blog má problémy s teplotou, zato sú dnes webové výpadky, zjavne problém s nestíhajúcou klimatizáciou.

___________________

Dnes pekná hláška - začali predávať chlpaté pančuchy, ktoré vraj majú odvrátiť útoky sexuálnych deviantov. Problém vidím v tom, že ani čert nevie či toto práve nezačne devianta priťahovať ...

____________________________________________________________

25.06.2013


Na tému ZX81 dlhujem niekoľko ďalších riadkov už poriadnu dobu - vlastne odvtedy čo som si založil blog a spomenul som tento počítač v úvode. Pretože sa asi už týmto kultovým počítačom v dohľadnej dobe nebudem ďalej zaoberať, patrí sa poskytnúť to, čo som časom nazbieral a mohlo by to byť prínosom pre tých, ktorí sa týmto 8bitom ešte zaoberajú. Je tam aj niečo pre ZX-80, ale to naozaj len okrajovo.

http://blog.3b2.sk/igi/post/ZX81-podklady-material.aspx
____________________________________________________________

26.06.2013

Dnes z iného "súdka":

Titulok v novinách - "Mercedes odmieta príkazy EÚ. Používa zakázané súčiastky."

EÚ rozhodla, že od 1.1.2013 sa nesmie používať v autách chladiace médium s označením R134a, proste je vraj nebezpečné. Ako náhradu je možné použiť náplň s označením R1234yf. A tu je podstata problému.


Nové médium je vraj iba mierne horľavé. Tak mierne, že pri 20-tich crashtestoch (čelný náraz) 20x začalo auto horieť.


Proste pri kúpe Mercedesu  pri použití nového média si v cene kupujete aj kremáciu ...

 

Pripadá mi logické, že automobilka Mercedes odmieta používať novú chladiacu kvapalinu. Ale EÚ trvá na svojom a Mercedes zase čaká na ďalšie výsledky testov (pokiaľ viem tak sa pridal aj nemecký úrad pre automobilovú dopravu (KBA). EÚ tvrdí, že sa dajú použiť aj iné chladiace média. Áno, dajú sa použiť, ale treba ich otestovať a prispôsobiť chladiaci systém - a to nie je maličkosť a tiež to nejaký čas trvá. Zase raz úradník zvíťazil nad zdravým rozumom. Ja sa ani nedivím, ak je mojou pracovnou náplňou iba búchať pečiatkou na papier tak nemusím vedieť čo musí automobilka urobiť aby sa to premietlo do praxe. Inak je zaujímavé, že na ten problém že by sa to nemalo používať prišli až teraz ...


Pri tom gigantickom molochu EÚ v Bruseli je jasné, že tá obrovská masa úradníkov občas musí niečo vyprodukovať, aby nebodaj ľudia v EÚ nenadobudli pocit že tam len sedia a nič nerobia a berú za to nehorázne peniaze a odmeny. Výsledkom sú potom takéto nedotiahnuté kauzy. A ľudia si aj tak myslia svoje o kvalite "vyprodukovaných" doporučení, odporučení, zákazov a príkazov a odvedenej "práci" týchto úradníkov. A úradníci sa teda nasršili, dali Mercedesu (vlastne krajine) 10 týždňové ultimátum.


Ja som úradník, kto je viac ? (Dvaja úradníci.)


A prečo to celé vzniklo ? Ekológia - látka R134a obsahuje fluorovaný uhľovodík - môže podporovať globálne otepľovanie. Tak si hovorím, nebodaj ak by to podporovalo globálne ochladzovanie čo by to bol potom za poprask ... Na druhú stranu je táto látka nehorľavá.
Je podľa Vás nová látka bezpečnejšia ?

P.S.: Nie som majiteľom auta značky Mercedes.
______________________
Pri tejto príležitosti som si spomenul na jednu vec spred niekoľkých rokov:

Išiel som autom cez Komárno, kto to tam trošku pozná po pravej strane je cintorín, za ním je taká nízka budova, skladá sa z 2 častí - v jednej bližšie k cintorínu bola predajňa Toyoty a a v tej druhej časti bola - pohrebná služba. Celej budove kraľoval veľký plagát:

"Všetky služby na jednom mieste."
...

(Škoda že som to vtedy nevyfotil.)

____________________________________________________________

Rate post, Vaše hodnotenie:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: