Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part3.

By Administrator at septembra 26, 2023 12:40
Filed Under: Non-Atari

Programátor PREPROM-02aLV.


Dnes to bude o práci s uvedeným zariadením a teda o doteraz získaných skúsenostiach - priamo hovorím že niektoré veci sú mierne inakšie ako som očakával, ale o tom všetkom bude v ďalšom samozrejme ešte reč.

V prvom rade som očistil celý povrch programátoru od nečistôt (stačila na to vlažná voda + handrička) ktoré na ňom boli po tých rokoch používania a vymenil som 4 šróby čo držia vrchný kryt (2 vpredu, 2 vzadu) - boli od používania zariadenia zanesené patinou a hnedými fľakmi (zreagoval na nich po čase pravdepodobne pot z prstov) a ich výmena za nové celkovému vzhľadu hodne pomohla. Nasledovala ešte aj spodná strana, kde som vymenil všetky 4 gumené nožičky za nové (už nie sú čierne ale bezfarebné, priehľadné), predsa len sa na tých pôvodných riadne podpísal zub času.

 

Vyčistený povrch programátoru.

 

Pre napájanie programátoru som použil upravený zdroj ktorý som popísal v minulom, 2.pokračovaní. Výstupné napätie použitého zdroja sa naprázdno pohybuje pod hranicou 20V (cca 19.1V), ale musím priznať že ním napájaný programátor hreje - i keď nie výdatne, ale predsa len. Pravdepodobne do výstupu zdroja dám ešte minimálne 3x 1N4001 (alebo radšej 4x) zapojené do série - znížim tým výstupné napätie minimálne o 2÷3V, na takúto "úpravu" je v krabičke spomenutého zdroja dostatočné miesto. Ak používate programátor len občas a nemáte to trvale zapnuté tak takáto úprava napájacieho zdroja ani nie je potrebná. Ideálnym riešením je nasadiť na toto miesto spínaný zdroj 230V/AC→15V/DC/1A (je to aj odporúčanie výrobcu, fy Elnec).

 

 

Samotný programátor má v sebe použitý stabilizátor LM7805 ktorý má nasadené zdvojené chladiace krídielko, t.j. potom sa musí pri odbere pri potrebnom prúde pre jeho obvody vyžiariť teplom cca 15V x potrebný prúd = celkom slušné teplo. Takže každý voltík ktorý sa dá zraziť smerom nadol k požadovanej hodnote 15V/DC je dobrý. No, toto zariadiť ale ako nejaký veľký problém nevidím. (Nakoniec, mám k dispozícii aj iné dostupné zdroje.)

Aj tak mám v pláne postaviť si spínaný zdroj pre tento programátor (bude pritom aj univerzálnejší, aby sa dal použiť aj na iné účely) a to aj zo zabudovaným sieťovým vypínačom (nech ho nemusím vyťahovať z predlžovačky ak ho nepoužívam), asi ešte na túto tému hodím nejaké to slovo. A hodne ma zaujíma aj možnosť napájania programátoru stabilizovaným napätím 12V/DC, malo by to fungovať taktiež - ale pokiaľ to neodskúšam ... takže chvíľu vydržte.


Záverom ešte jedno zistenie venované napájaciemu zdroju:

Firma Elnec doporučuje (viď jej neskorší manuál 08/2005, je uverejnený v 1.časti) použiť na napájanie zdroj 12÷15V/DC/0.5A, zahraniční predajcovia z tej doby (uvediem príklad austrálskeho predajcu):

http://www.grantronics.com.au/elnec/preprom02alv.html

pre tento programátor uvádzajú rozsah napájacieho napätia podstatne väčší - 12÷20V/DC/0.5A. Nedalo mi to, pozrel som sa na tento rozpor v dostupných údajoch podrobnejšie a pritom som zistil že na začiatku predaja zariadenia tento väčší rozsah napájania uvádzal v manuáli aj výrobca (Elnec, viď manuál vydanie 03/2002). Talianska firma GRIFO zase uvádza jediný spôsob napájania pre ňu vyrábanej modifikácie programátoru s názvom EP32 a to 12V/DC/0.5A, takže rovnaký zostáva len požadovaný prúdový odber (nepočíta sa tu s odberom prídavných modulov, potom treba zdroj s povoleným odberom dvojnásobným, t.j.minimálne 1A).

Originál zdroj od fy. Elnec je nestabilizovaný zdroj 12V/DC/0.5A, čiže jeho výstupné napätie naprázdno môže dosiahnuť aj k hranici 20V/DC, pri záťaži samozrejme poklesne pod túto hodnotu, niekedy aj výrazne. Už som to spomenul - pri tzv mäkkom zdroji sú poklesy napätia pri záťaži na výstupe markantnejšie (týka sa originálneho nestabilizovaného zdroja).

V poslednej dobe má výrobca na svojich stránkach na napájanie programátoru uvedený ako odporúčaný stabilizovaný zdroj 15V/DC/1A.

Nech je to ako je - nižšia hodnota výstupného napätia určite znamená menej vyvíjaného (a pritom zbytočného) tepla v samotnom zariadení.

 

Teraz sa zameriam na popis pripojenia cez paralelný port:

Pri "novších PC" (teda myslím tým obdobie niekde okolo roku 2000÷2005, aby bolo jasno ...) má zvyčajne základná doska možnosť nastavenia paralelného portu do 4 možných režimov:

1 - SPP

2 - EPP

3 - ECP

4 - EPP/ECP

Už som uviedol link kde sa táto téma celkom podrobne rozoberá (odkaz napr. je v 2.pokračovaní) a teda na PC s procesorom nad 2GHz a dostatočnou RAM (minimálne 2GB) je jasnou voľbou použiť posledne uvedený režim paralelného portu.

 

A čo na to hovorí realita ?

Počítač Asus Pundit P1 - je to PC s OS WinXP, procesor Celeron 2.66GHz, RAM 2GB (RAM sa nedá viac rozšíriť), HDD 500GB - po nastavení paralelného portu do režimu EPP/ECP sa programátor "chytil" a komunikoval, akurát programovanie Eprom pamätí zbiehalo asi tak 3÷4x pomalšie ako som očakával. Vzájomne to teda komunikovalo (síce bez chýb), ale bolo jasné že tento režim pre moju použitú kombináciu na stole akosi nie je to pravé orechové, bolo treba ísť smerom naspäť, SPP režim som nechcel skúšať (určite by fungoval - ale rýchlosť prenosu by o dosť padla) a tak som teda zapol LPT port do režimu EPP a nastavil som rýchlosť komunikácie s portom na 80% možnej prenosovej rýchlosti /rozhodol som sa pre nejakú tú rezervu/. Výsledok ? - všetko fičí ako víno a doba programovania sa vrátila na očakávané hodnoty.

Ešte dodám - PC nemá antivír, sú zablokované všetky nepotrebné funkcie OS, nemá prístup na Internet, je to prísne lokálne PC, komunikácia s okolím prebieha cez USB kľúč ktorý je kontrolovaný AV programom na notebooku na ktorom pracujem (a píšem blog).

Priznám sa - ďalej som už neexperimentoval, beží to v uvedenom nastavení naozaj rýchlo takže s dosiahnutým stavom som nadmieru spokojný. Takže - otestovať čo Vaša doska v počítači dokáže je naozaj potrebné. Určite je to mimo iného dané tým, že používam zabudovaný interný LPT port ktorý sa nachádza priamo na motherboarde, nemám LPT port na samostatnej PCI karte kde by sa to s najväčšou pravdepodobnosťou dalo prevádzkovať naplno aj v spomenutom režime EPP/ECP, ale keďže to funguje teraz na jednotku nehodlám dodatočne spomenutú kartu zháňať.

 

Ešte upozorním, že po zmene nastavenia samotného LPT portu do iného režimu je potrebné odinštalovať ovládací program pre programátor a zase ho nainštalovať znova aby sa zmena nastavenia pre LPT port mohla prejaviť. Treba zvoliť manuálne nastavenia (nie automatické) pri inštalácii programu, aby sa nahrali správne ovládače pre paralelný port.

 

Ako som zistil a potvrdil si na webe - programová verzia 3.15 funguje bez problémov aj pod Win10 - samozrejme v počítači musí byť k dispozícii LPT karta, celkom zaujímavý poznatok o tom že program funguje aj na modernejších OS.

 

Pretože používam na tomto PC iba programátor PREPROM-02aLV (s verziou programu 3.15h už starší programátor PREPROM-02 nebeží, ten končí u verzie 2.51 - s touto verziou už tak isto funguje dnes popisovaný PREPROM-02aLV, je to prvá dostupná Win verzia programu) tak som zvolil nastavenie typu programátoru v programe priamo (manuálne), pripojenie programátoru zbieha plne automaticky, akurát vďaka spomenutému nastaveniu pri ďalšom spustení programu nezbieha postupne vyhľadávanie všetkých možných typov programátorov s ktorými vie spolupracovať, ale PREPROM-02aLV je nájdený okamžite a ihneď je zahájená vzájomná komunikácia PC↔programátor.

 

IOMEGA ZIP 100 paralelný predlžovací káblik.

 

K pripojeniu PREPROM-02aLV k PC som použil predlžovací paralelný káblik zo zariadenia IOMEGA ZIP 100 ktorý má dĺžku necelý 1 meter, funguje parádne. Síce mám k dispozícii aj originálny dodávaný káblik priamo od firmy ELNEC (interným zapojením sú tieto káble plne identické) - ale tento je približne o polovicu kratší ako dodávaný originál k programátoru a vyhovuje mi pre moje priestorové potreby viac, to je jediný dôvod prečo som prešiel na kratšiu verziu.


Počas práce s programátorom PREPROM-02aLV nespúšťam iné programy, Celeron v použitom PC má čo robiť s uvedeným programom (záťaž pri práci s programom ide na 100%), radšej to tu extra spomeniem.

 

Konkrétne nastavenie na mojom PC ASUS Pundit-P1.

(Aby bolo jasné - aj pri nastavení rýchlosti  na 100% to išlo, ale nejaká tá rezerva je vždy vec dobrá.)

 

Vítanou novinkou ktorá je k dispozícii pre programátor PREPROM-02aLV je testovanie správnosti obsahu Eprom po napálení pri maximálnom napájacom napätí Vcc max a tak isto je Eprom následne testovaná aj pri Vcc min. Ak prejde Eprom týmito testami tak je skutočne hodne dobrá a mala by na svojom novom mieste slúžiť bez najmenších problémov.

Test s napätím Vcc max a Vcc min sa dá previesť pri nastavení hodnôt na ±5% (4.75V a 5.25V) alebo aj pri "tvrdšom" teste kedy je to ±10% (4.5V a 5.5V) od nominálnej hodnoty Vcc=5V.

(Samozrejme táto kontrola je k dispozícii už od verzie 2.51 pre PREPROM-02aLV ktorá bola prvou verziou pre Win, len táto "novšia" verzia programu je proste komplexnejšia, programátor som testoval iba vo verzii 3.15h, či to funguje aj pod DOS verziami programu som už spätne nezisťoval.)

 

Ďalšou pomôckou je po založení Eprom do pätice možnosť voľby automatického zistenia ID Eprom a teda aj presné zistenie typu Eprom. Tento režim by mal celkom spoľahlivo fungovať od typu 27128 (16kByte) a vyššie. Jediný problém je ako som sám zistil že kopa výrobcov túto implementáciu ID nedodržuje - a to ani u Eprom s násobne vyššou kapacitou, napríklad bez problémov som našiel 128kByte Eprom ktorá nemá režim ID - a takýchto Eprom som našiel viacero. No, zistenie je to zaujímavé, ale v praxi takáto identifikácia má poväčšine zmysel len vtedy ak je z akýchkoľvek príčin nečitateľný popis na samotnej Eprom, inak si napíšeme pri výbere obvodu údaje priamo podľa popisu na čipe a je vystarané. Takže používať a spoliehať sa na automatické ID treba s rozvahou, na obrázku je vidieť možnosť voľby pomocou ID (je to nad nastaveniami súvisiacimi s obvodom).

 


Tu treba upozorniť na možný problém ak je zapnuté automatické rozpoznávanie ID (CTRL + F5) pri Eprom pamätiach ktoré tento režim nepodporujú, vtedy pri konkrétnom nastavení čipu pri napaľovaní je potrebné toto nastavenie vypnúť, inak sa zablokuje samotné napaľovanie Eprom. Spustí sa cez ALT+O.

(Len dodám že rovnaké skúsenosti s aplikovaním používania ID v Eprom sú pri používaní programátoru TL866, TL866 II, XGecu ... majitelia uvedených typov sa s týmto problémom už určite tak isto stretli, jednoducho - kde nič nie je - tam ani programátor nič neprečíta ...)

 

Testovanie ID čipu Eprom pri napaľovaní je zapnuté.


Ak je testovanie ID čipu pri napaľovaní zapnuté a programovanie sa zastaví (nenapáli sa ani jediný byte), vtedy stačí ísť do menu a túto voľbu v ňom vypnúť a spustiť programovanie čipu nanovo.


Testovanie ID čipu Eprom pri napaľovaní je vypnuté.


V obidvoch prípadoch nemám nastavený test kontroly vymazania čipu, testovanie vymazania čipu robím vždy v základnom menu cez voľbu "Kontrola", ale nie je to problém aj v tejto voľbe zapnúť - toto závisí na Vašom rozhodnutí.

 

Záver:

Tento programátor je skutočne "vymakaný", robí sa s ním mimoriadne dobre, to že je potrebné mať na stole PC s paralelným portom, monitorom, zapojenou dodatočnou kabelážou a pripojeným vlastným napájacím zdrojom pre programátor som už spomenul. Ale ak na to všetko máte miesto a viete si to zapojiť natrvalo aby ste to nemuseli ustavične skladať a rozkladať - máte vyhraté. K PC mám pripojený mimoriadne šikovný malý 10" LCD VGA monitor, síce najlepšie si rozumie zobrazovať v rozlíšení 800 x 600 (je to aj min. požiadavka ovládacieho programu pre PREPROM-2aLV, ale s odretými ušami sa s programom dá pracovať aj v rozlíšení 640 x 480, vyskúšal som - napriek tomu to v tomto režime používať skutočne neodporúčam), monitor zvláda bez problémov aj režimy 1024 x 768 (toto je pre neho rozumné maximum), zvláda aj 1152 x 864, 1280 x 768, 1280 x 1024 a dokonca aj 1600 x 1200 - akurát tam už asi neprečítate popisky na ploche ..., tak sú prťavé.

Ak sa Vám podarí zohnať uvedený programátor (a máte doma k tomu aj vyhovujúce staršie - a hlavne dostatočne malé PC) tak pri práci s ním budete určite spokojní, je to jednoznačne vyššia trieda než predchádzajúci programátor PREPROM-02 (i keď ten tiež plní svoju úlohu mimoriadne dobre) - je to vidieť aj na samotnom ovládacom programe, nakoniec tento programátor už mieril do malej podnikovej sféry.

_____________________________________________________________

1.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part1.

2.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part2.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

By Administrator at septembra 12, 2023 15:48
Filed Under: SBC6502

 

Tento materiál bol naposledy akualizovaný dňa: 22.10.2023

 

Upozornenie: 

Všetko programové vybavenie je určené pre programátor uverejnený v tomto článku:

SBC6502 - 33 - Programátor PROM 74188. PROM 74188 programmer. Part 1-4.

 

Nakoniec sa ukázalo že je záujem (i keď som veľmi s tým už nepočítal) aby boli naďalej dostupné aj staršie verzie programu (čo ma naozaj potešilo, vďaka za maily !), takže som nakoniec všetky doteraz vydané verzie programového vybavenia pre programátor PROM 74188 zabalil do jedného, nasledovného balíčku (ponechal som tiež jednotlivé verzie aj v pôvodných článkoch tej-ktorej verzie). A pretože som mal pocit že to začína byť mierne neprehľadné tak som vyhradil balíčku programovžch verzií nakoniec tento samostatný článok, sú tu tiež zverejnené dôležité adresy programu.

(Pôvodne tieto informácie aj s programovým balíčkom boli uverejnené priamo v článku pre programové verzie 1.09 a 1.09p - tam som to zrušil, dnes sú iba súčasťou tohoto článku.)

 

Dátumy vydania jednotlivých uvoľnených programových verzií:

 

ver. 1.01          - 22.12.2019
ver. 1.02  - 08.01.2020
ver. 1.03  - 04.01.2021
ver. 1.04   - 02.02.2021
ver. 1.04e - 20.03.2021
ver. 1.04g - 18.05.2021
ver. 1.05a - 02.06.2021
ver. 1.05b - 02.08.2021
ver. 1.07  - 10.12.2021
ver. 1.09  - 02.06.2022
ver. 1.09p - 09.08.2022
ver. 1.10 - 28.03.2023
ver. 1.10n - 26.07.2023
ver. 1.10s(pecial) - 24.12.2023
ver. 1.11(AIO) - 31.12.2023


Všetky verzie programu už v jednom balíku:

Prom programmer all versions_31122023.zip (468,24 kb)


Ešte pridám toto upozornenie:


Pozor na to, že pred spustením programovacieho softvéru môže stav signálnych liniek portu aktivovať relé a pustiť do programátoru napaľovacie napätie.

Bezpečný spôsob použitia je spustiť vlastný program a až potom na výzvu v programe zapnúť vlastný hw pogramátoru !

___________

12.09.2023

Urobené opravy vo všetkých programových verziách kde som chybu našiel - namiesto nesprávneho slovíčka lenght je už správne použité length ... ako sa ukazuje prsty mi dosť často predbiehajú hlavu ... chyby kde to ešte náhodou nájdete - láskavo to prosím prehliadnite, alebo si to v danej verzii sami opravte, ďakujem.

____________

Do všetkých zverejnených verzií bola dnes tiež spätne aplikovaná lepšia kontrola CRC, zmena v programe sa týkala úpravy v 2 programových riadkoch - a to v č.8776 a č.8777.

__________________________________________________________

22.09.2023

- do verzií 1.09, 1.09p, 1.10 a 1.10n boli spätne aplikované nasledovné úpravy:

  a. - celkom nový spôsob testovania povolenej dĺžky PGM pulzu

  b. - nový spôsob testu stlačenia klávesy "C" pri spúšťaní Capture v Hypertermináli

__________________________________________________________

22.10.2023

Do archívu všetkých vydaných verzií bol dnes pridaný aj diagnostický software pre testovanie v prípade nejakých problémov s hw časťou samotného programátoru PROM 74188.

__________________________________________________________

24.12.2023

Do archívu pridaná verzia 1.10s(pecial).

__________________________________________________________

31.12.2023

Do archívu pridaná verzia 1.11(AIO).

___________________________________________________________

 

SBC6502 + PROM 74188 programmer

 

Táto sekcia je určená už len pre tých ktorí radi vedia čo sa deje vovnútri ...

(Pre vlastnú prácu to ale nie je potrebné vedieť.)

 

Použité adresy pre prácu s čipom 8255A /3x 8-bitová brána/, tu sa v adresácii nič nemenilo:

___________________

riadiaci register PCW:adresa 32771d /8003h/, 137 - nastaví porty A a B port ako výstupné, port C je vstupný

(POKE 32771,137)

___________________

adresa:32768d /8000h/, výstup

          port A - bity 0,1,2,3,4 - vývody adries A,B,C,D,E vlastnej PROM 74188         

          bit 5 - ovládanie CS(neg.) PROM
          bit 6 - ovládanie prog.pulzu z 5V/10.5V/5V
          bit 7 - ovládanie relé na On/Off pre pin 16 (Ucc) PROM 74188

          ovládanie sa prevádza pomocu príkazu POKE

___________________
adresa:32769d /8001h/, výstup:
port B - bity  0,1,2,3,4,5,6,7
          ovládanie tranzistorov T1÷T8, ktoré spínajú výstupy portu B do 0 pri programovaní,
          pamäť PROM 74188 sa programuje postupne v rámci bytu vždy iba po bitoch, vždy
          je zopnutý v jednom okamžiku iba jeden bit, v jednom momente spína iba jeden
          tranzistor BS170, ovládanie sa prevádza pomocu príkazu POKE

___________________

adresa:32770d /8002h/, vstup:
port C - bity  0,1,2,3,4,5,6,7
         čítanie obsahu PROM, čítanie obsahu PROM po naprogramovaní
         ovládanie sa prevádza pomocu príkazu PEEK

___________________


Od verzie 1.09 a 1.09p programového vybavenia sa používajú

nové pamäťové miesta:


Staré umiestnenie - verzia 1.01 až 1.07:

Umiestnenie pamäťových pozícií je nastavené v prvom programovom riadku:

adresy 31000÷31031d a 32032÷32039d

uveďme si príklady:

verzia 1.04:

1000 CLEAR:PD=31000:PE=31032:POKE 15,80:REM 80 column.

verzia 1.05:

1000 CLEAR:PD=31000:PE=31032:POKE 15,80:B$="0123456789ABCDEF"

verzia 1.07:

1000 CLEAR:PD=31000:PE=31032:POKE 15,80:U=1:DV=2.25:PP=17*U:LG=1.5

(tieto adresy som historicky udržiaval, pôvodne tam bola rezerva na spracovávanie 256 bitov naraz /rozloženie 32byte na jednotlivé bity, bolo by treba 256 byte/, ale od toho som už dávno upustil, zvolené umiestnenie pritom nerobilo problém ani v jednej doterajšej verzii a tak som to ponechal ako to bolo, to že som to riešil v premenných /vďaka tomu je to relokovateľné/ tak to bola príprava na možné uvoľnenie zvoleného pamäťového priestoru - a dnes na to došlo)

 

Nové umiestnenie pamäťových miest - verzie 1.09 a 1.09p (a vyššie):

Hodnota je posunutá smerom nahor a to o celých 1500 byte, teda používajú sa nové adresy 32500÷32531d a 32532÷32539d.

1000 CLEAR:POKE 15,80:PD=32500:PE=32532:U=2.53:DV=5:PP=17*U:LG=1.5

(na funkčnosť programu premiestnenie týchto adries nemá vplyv, ide to cez použité premenné, takže táto zmena je veľmi jednoduchá, zmenia sa čísla len v 2 premenných - ale uvoľní sa týmto posunom celých 1500 byte RAM, síce to nie je z hľadiska funkčnosti potrebné, ale urobil som to - je to úprava v programe, nakoniec ak to funguje tomu kto sa v tom nechce vŕtať je to jedno, program funguje aj pôvodnom stave - a aj v novom Laughing, kto neverí môže skúsiť zadať pôvodné hodnoty umiestnenia, program stále pobeží bez najmenších problémov)

(Použité ukážky riadkov sú vždy pre konkrétny použitý x-tal = 4.000MHz)

 

Prišlo k zmene dôležitých adries RAM pre programátor PROM 74188 verzií 1.09 a 1.09p - tak tu je ich prehľad:

 

adresa:                   obsah:
 

32500(d) ;           32 byte - obsah = Data riadky 9001 ÷ 9004
    ...          ;                            rozsah 32500d÷32531d  
    ...          ;      Vždy sú tu uložené iba údaje z týchto Data riadkov !
    ...          ;         Údaje sú vždy nanovo načítané ak je na displeji
    ...          ;         zobrazené MENU. Tu sa vždy nachádzajú  DATA
32531(d) ;                       pre napálenie do PROM 74188.                
                  _____________________________________________
                 ;                     nasleduje rozsah 32532÷32539d,
                 ;                         tu je  umiestnená rozložená
                 ;               bitová postupnosť obsahu jedného byte,
                 ;              takto to bit po bite napaľuje programátor
                  _____________________________________________
32532(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 0
32533(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 1
32534(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 2
32535(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 3
32536(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 4
32537(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 5
32538(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 6
32539(d) ;              rozklad - one byte to bit, pozícia bitu 7

 

Iné adresy ako tu uvedené sa vo verziách 1.09 a 1.09p nevyužívajú.

___________________________________________________________________

 

Doplňujúci údaj ktorý platí iba od verzie 1.10n (a vyššie):

 

- vďaka tomu že sa teraz v programe testuje ktorý byte konkrétne treba napáliť nanovo tak pre túto novú kontrolu je potrebných v programe použiť dodatočných 32 byte pamäte RAM, používa sa rozsah na nových zvolených adresách 32540d÷32571d, čiže na konci RAM stále zostáva ešte voľných 196 byte (voľné miesto pre stack ?), zatiaľ sa voľná hodnota na konci RAM ukazuje ako dostatočná, ostatné rozsahy použitej RAM platia naďalej tak ako bolo popísané pri verziách 1.09 + 1.09p

 

Nové, doplnkové adresy 32540(d)÷32571(d) sa používajú od verzie 1.10n:


32540(d) ;             1. kontrolný byte pre 2 kolo programovania ak nie je správne naprogramovaný v 1 kole

32541(d) ;             2.                                                                             -//-

32542(d) ;             3.                                                                             -//-

32543(d) ;             4.                                                                             -//-

...                                                                                                             ......

...                                                                                                             ......

32571(d) ;           32. kontrolný byte                                                -//-

____________________________________________________

 

Pripomeniem čo nastavujú premenné použité v riadku 1000:

 

  U -  konštanta pre prepočet rýchlosti ktorá platí pre hodnotu dĺžku pulzu =1msec,

       (konštanta platí vždy pre konkrétny použitý x-tal), využíva sa aj pri voľbe (L)

DV - konštanta, ktorou sa prepočítávajú všetky čakacie programové slučky (mimo vlastného PGM

        pulzu), vďaka tomu je možné adaptívne meniť pre rozličné hodnoty clocku správne dĺžky

        čakacích programových slučiek

PP - premenná, ktorá nastavuje štandartne dĺžku PGM pulzu v 1.kole na 17ms (vzorec: PP=17*U)

       (platí vždy pre konkrétny použitý x-tal)

LG - premenná, (new PGM pulse) ktorá určuje dĺžku PGM pulzu pre druhé kolo programovania, je to

       výsledok PP=PP*LG, teda v druhom kole bude výsledný PGM pulz 1.5x dlhší

 

Upozornenie:

Pri testoch sa ukázalo že posun dát až na úplný koniec RAM (skúsil som použiť adresy 32700 a 32732d) nie je celkom dobrý nápad (pri testoch sa tu prepisovali údaje - žeby stack ?) a preto som to umiestnil takto a nechal na konci dostupnej RAM ešte nejaký voľný priestor (jedná sa momentálne o 228 byte voľnej RAM. Poznámka: tento údaj klesne ešte o -32byte od verzie 1.10n), pri takto nastavenom využití RAM to beží korektne a bez najmenších problémov. Ako sa ukázalo nejakú RAM úplne na konci pamäťového priestoru využíva Basic pri niektorých veciach, takže ak s tým počítam tak sa žiadne problémy nekonajú Foot in mouth - možno tento poznatok bude niekomu užitočný.

Dosť obmedzujúcim faktorom je malá povolená dĺžka programového riadku - 72 znakov, inak by sa program program dal napísať omnoho efektívnejšie. Napriek tomuto obmedzeniu som si práve preto povedal že tento SBC6502 na to aj tak má a že to dokážem "rozbehať" aj na takomto starom počítači.

(Asi najzaujímavejšie na starších verziách je v REM riadkoch kompletný popis toho čo sa práve deje, v novších verziách v rámci úspory celkovej dĺžky programu je popis už vynechaný a REM riadky boli z programu odstránené. Z toho plynie že v starších verziách sa dá celkom dobre "vŕtať" a upravovať. V novších verziách "samodomo" úpravy programu už veľmi neodporúčam, bez popisu sa dá naozaj ľahko v programe "stratiť".

 

Ešte malá štatistika:

V budovanej verzii programu 1.10 je napríklad volanie príkazov GOSUB použité 111x, GOTO 61x, IF THEN 98x, PRINT /?/ 149x, FOR - NEXT 16x, tieto údaje sa nebudú veľmi líšiť od verzií 1.09 a 1.09p, ak áno tak len veľmi mierne. Ak bude niekedy dostupní nejaká novšia verzia tak tam asi bude tých volaní ešte viac ...


Doska samotného programátoru PROM 74188.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari kupuje webovú stránku AtariAge.

By Administrator at septembra 08, 2023 18:47
Filed Under: Atari

 

No, dejú sa veci ... podrobnosti na uvedenom odkaze:

https://www.gamesindustry.biz/atari-acquires-atariage

Nuž či to bude prínosom, to len uvidíme, takže vydržme pár dní ... a uvidíme či nastúpia zmeny (či už k lepšiemu alebo naopak). Nezostáva len držať palce dobrému a kontinuálnemu fungovaniu tejto jedinečnej stránky.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Úprava zdroja PC Asus Pundit P1. Modification PSU PC Asus Pundit P1.

By Administrator at septembra 07, 2023 13:40
Filed Under: Non-Atari

Počítač Asus Pundit P1 síce spoľahlivo funguje po celú dobu čo ho mám - ale má jeden problém v zdrojovej časti. Pri pripojení káblu napájania do siete sa často ozvalo celkom silné "zadrnčanie" ako sa nabíjala kapacita zdroja (a to aj bez jeho zapnutia). Zjavne tu v jednom okamžiku tečie hodne veľký prúd, dokonca sa mi už párkrát stalo že ak bežalo niečo v elektrickej sieti čo má veľký odber (práčka, sušička a pod.) a zapol som počítač tak mi zhodilo istič. No, bolo na čase s tým niečo urobiť, je to šikovný (malý) počítač, bolo to pri používaní celkom významné obmedzenie.

 

Asus Pundit P1

 

Celkom sa mi pozdávalo riešenie zabudovať niečo na spôsob výkonového odporu ktorý premostí po krátkej dobe relé (napájané by to bolo 12V/DC priamo do zdroja), ale ukázalo sa že použitý zdroj je svojou kubatúrou tak malý a zároveň tak plný že bolo treba hľadať podstatne jednoduchšie riešenie, nenarval by som to dovnútra - a to ani náhodou. (V klasickom zdroji by sa to bez problémov zmestilo.) Predbežná prehliadka zdroja nejakú zabudovanú prúdovú ochranu neodhalila. Jednoduché riešenie od začiatku samozrejme existuje (súčiastku som mal doma pripravenú) a to v podobe súčiastky NTC termistor THT 22R, teda termistoru ktorý sa pripojí sériovo do vstupu sieťového konektoru priamo v zdroji (zrozumiteľne - je zapojený v sérii z napájacím zdrojom). Funkcia je známa - po zahriatí klesá jeho odpor na hodnotu blízku nule, t.j. pri štarte obmedzí prúd na prijateľnú hodnotu a potom už počas práce nás nijako neobmedzuje.

Ľahko sa hovorí, či lepšie v tomto prípade píše, ale vybrať zdroj a rozobrať ho bola vcelku fuška. Zdroj sa skladá zo 4 častí ktoré sú vzájomne prepojené a nedajú sa celkom od seba oddeliť ... fakt chuťovka. Je to daň za to že zdroj je mimoriadne malý. Bacha na šróby zdroja, niektoré sú samorezné a niektoré majú závit M3, nezamieňať ich medzi sebou ! Na zadnej strane zdroja trošku miesta predsa len je a tam som si vyhliadol prichytiť spomenutý termistor. Odpojil som pôvodný prívodný káblik na sieťovom konektore (prívod fázy, hnedý) a prepojil ho na jeden vývod termistoru. Druhý prívod termistoru som napojil na pôvodné miesto na konektore napájania dodatočným novým hnedým káblikom, prívody káblikov sú potom prekryté samozmršťovacou bužírkou. Samotný termistor je umiestnený na malej pomocnej doštičke plošného spoja ktorá je šróbom s pérovou podložkou (šrób je na doštičke izolovaný voči kontaktom termistoru) uchytená priamo na zadnej stene zdroja. Zvolené miesto zabezpečuje dobrý prístup vzduchu na terčík termistoru. Pozor na dobrú izoláciu tejto pomocnej doštičky, robí sa tu zo sieťovým napätím !

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Termistor má na prívodoch teplom zmrštiteľnú modrú bužírku,

je vzdialený cca 8 mm od zadnej steny (mriežky) zdroja.


Fajn, hotovo, pekne som to poskladal, zošróboval, uchytil na svoje miesto, pozapájal kabeláž vovnútri PC - a potom som si všimol že som na stole nechal izolačnú kartu určenú pre jednu dosku z už naspäť poskladaného a na svoje miesto založeného zdroja ... (zostalo to pod počítačom). A tak sa zase kompletne rozoberalo. Odpojiť kabeláž, vybrať zdroj, rozšróbovať, nasadiť izolačnú podložku na jej miesto a v opačnom garde zase všetko zopakovať. Vzhľadom k tomu že som to už raz otvorené mal tak to išlo naozaj rýchlo, nič človeka nepovzbudí tak dokonale ako keď musíte vďaka svojej blbosti urobiť prácu odznova ... zaujímavé, žiaden šrób navyše mi po práci nezostal (a že ich tam bolo hodne).

Smile

 

Dtto, otočené o 90°. Je vidieť že v okolí  osadenia termistoru je predsa len

nejaké to voľné miesto na jeho umiestnenie.

 

Pri práci vovnútri zdroja počítajte s tým že je to prostredie kde je už celkom slušné striedavé a jednosmerné napätie, takže si najprv chvíľu počkajte než sa kapacity vybijú alebo zabezpečte aby boli kapacity náležite vybité - život máte len jeden. Úpravu je treba previesť bezpečne a tak aby nebolo možné prísť k nebezpečnému dotyku.

 

Nezabudnite dobre uložiť IDE káblik, tak ako je na obrázku účinne bráni

prístupu vzduchu pre ventilátor v zdroji. Treba ho posunúť smerom ku

DVD mechanike, ide to bez najmenších problémov.

 

Po opätovnom skompletovaní som PC pripojil do siete. Žiadne hlasné "DRRRRnnnn" sa už neozvalo, ani náhodou. Počítač beží, všetko funguje tak ako má a teraz žiadne príliš veľké prúdové nárazy nehrozia pri zapojení zdroja do siete a tak isto ani pri následnom zapnutí PC - a to som chcel. V tejto úprave počítač už beží dlhšiu dobu a nezaznamenal som žiadne problémy v prevádzke.

Ako sa ukázalo - počítač mal v sebe z výroby zabudované kurvítko, tu sa ho ale podarilo vhodnou modifikáciou zdroja prekabátiť.

Ešte sa patrí dodať parametre PC - je to Celeron 2.66GHz, RAM 2GB, HDD 500GB, integrovaná grafika, k dispozícii je tu sériový a paralelný port, OS - WinXP spolu s vyhradenou 2GB partíciou pre DOS. Jeho zameranie je na programátory a DOS-verzie programov, takže jeho udržanie v dobrej kondícii je skutočne v mojom záujme.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part2.

By Administrator at septembra 04, 2023 09:50
Filed Under: Non-Atari

Programátor PREPROM-02aLV.


Dnes sa pozrieme na prepojovací káblik pre programátor na paralelnom porte - zapojenie pinov je 1:1 (tzv. direct pin), t.j. v kábliku ide 25 samostatných vodičov. Prepojovací parport káblik PC↔PREPROM-02aLV môže mať dĺžku v rozmedzí 0.85÷4m čo by malo postačiť každému. Ukončovacie odpory spolu s paralelnými kapacitami sú už zabudované priamo vovnútri programátoru PREPROM-02aLV, čiže tu nám nejaká ďalšia možná starosť s prispôsobením kábliku nehrozí.

Rovnako dobre na tomto mieste poslúži aj pripojovací káblik pre paralelnú ZIP mechaniku, zapojenie kábliku je identické - len treba rátať s tým že tento káblik má dĺžku zvyčajne necelý 1 meter.


 

Ešte pripomeniem článok ako sa dá zdvihnúť rýchlosť programovania pre programátory ktoré používajú paralelný port - PREPROM-01, PREPROM-02 a PREPROM-02aLV:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Pár slov k napájacieho zdroju pre programátor:

 

Ideálnym riešením je namiesto originálneho napájacieho nestabilizovaného zdroja 12V/DC použiť spínaný zdroj 15V÷16V/DC/1A s polaritou mínus pólu na strednom kolíku, podstatne sa zníži namáhanie interného zdroja vovnútri programátoru. Firma Elnec odporúča použiť spínaný zdroj 15V/1A. Osobne mám k dispozícii zdroj 16V/DC od IBM pre notebooky rady ThinkPad ktorý sa dá priamo po zmene polarity na jeho výstupe použiť, pritom je schopný dodať podstatne väčší prúd ako treba (3.36A), no čo - ak dáva viac ampér ako treba - tak ho predsa kvôli tomu nevyhodím. Programátor má priamo v sebe zabudovanú ochrannú diódu, t.j. ak pripojíme napätie nesprávnej polarity nič horšieho sa nestane ako to že zariadenie sa nespustí (toto riešenie kvitujem, skutočne chráni pripojené zariadenie). Štandartne postačuje ak máme k dispozícii zdroj ktorý dodá prúd minimálne 0.5A, jedine ak chceme v programátore použiť aj prídavné moduly tak je potom treba rátať niekedy s príkonom až dvojnásobným, hlavne pri použití modulu 008 pre PREPROM-02 a modulu 2708 pre PREPROM-02aLV. Toto ale ako problém nevidím, pretože dnešné dostupné spínané 15V/DC zdroje majú hodnotu dodávaného prúdu určite minimálne 1A , skôr sú schopné dodať ešte väčší prúd.

 

Zdroj IBM ThinkPad 16V/DC/3.336A je vhodný na papájanie ELNEC zariadení.

(Samozrejme po zmene polarity jeho koncovky.)

 

Samozrejme na napájanie programátoru je možné použiť aj nestabilizovaný zdroj. Doma som našiel šikovný zdroj nestabilizovaného napätia 12V/DC s pekným transformátorom schopným dodať na svojom výstupe viac ako 1A (na výstupe má nasadenú poistku 1.6A). Naprázdno som na jeho výstupe nameral DC/17.12V, t.j. mimoriadne dobre sa hodí práve na napájanie programátorov ELNEC, pretože je to už tzv. tvrdý zdroj. Čím je zdroj mäkší, tým výraznejšie sa mení jeho výstupné napätie pri zaťažení. Zase ešte je treba dodržať požadovanú polaritu na jeho výstupe. (Ešte teraz nájsť k nemu nejakú peknú krabičku ... a zdroj môže byť nasadený do prevádzky.)


Ďalší zdroj ˜230V/AC→DC/12V/nestabilizovaný.

Vľavo je domáca pomôcka pre pripojenie rozličných zdrojov na 230V, je tu tiež

zaradená ochranná poistka pre primár transformátoru., dtto platí aj pre sekundár.


Tu by som všeobecne odporúčal zabudovať do zdroja aj sieťový vypínač a tak isto urobiť aj indikáciu toho že je zdroj už v sieti (LED). V tzv. kalkulačkových zdrojoch sa to nedá rozumne zrealizovať, tu ale áno. Osobne preferujem možnosť úplného vypnutia zdroja bez potreby vyťahovať jeho vidlicu zo zásuvky.

_________________________________________________________________

09.09.2023

Dnes som vyhrabal v pivnici tento dobre odložený zdroj, naprázdno dáva cca 19.1V/DC ... ta isto je tiež bezproblémovo vhodný pre programátory ELNEC - teda zase po potrebnej zmene polarity na jeho koncovke (koncovka na programátor priamo pasuje). Tak som sa pustil do prerábky.

 

Ďalší zdroj pre napájanie Elnec zariadení. Prehodil som prívody kábliku priamo v krabičke zdroja, teda mám už zmenenú polaritu na jeho výstupe. (Krabička má šróby, je tam jednoduchý prístup.) Ešte zmením označenie na obale.

 

Výsledok po prerábke + je tu jasné označenie že je to určené pre ELNEC zariadenia.

______________________________________________________

A čo záverom?

Všetky tu uvedené zdroje s prehľadom zvládajú napájať programátory PREPROM-02, PREPROM-02aLV, SIM2051 a pod. a to aj k nemu pripojené rozličné doplnkové nadstavbové moduly (adaptéry), čiže nič ďalšieho už potom pri práci netreba.

Ako vidieť pre prácu s programátormi ktoré fungujú cez paralelný port (na rozdiel od pripojenia programátoru na USB port a šlus, hotovo) je v dnešnej dobe treba zapojiť "akosi priveľa" ďalších vecí, ale ak to dáte dohromady a spustíte - a funguje to, tak príjemný pocit sa určite dostaví - zase tiež treba brať do úvahy že niektoré čipy na moderných programátoroch už jednoducho nenájdete a tak práci s uvedenými programátormi sa chtiac nechtiac asi nevyhnete - akurát treba rátať s o niečo väčším potrebným miestom na pracovnom stole, ale pri dobrej organizácii sa to dá zvládnuť.

_____________________________________________________________

1.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part1.

3.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part3.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

09_2023 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 03, 2023 12:49
Filed Under: Blog

03.09.2023

Doplnená prvá Win verzia programu pre programátor PREPROM-02, celkom sa to rozrástlo ...

(verzia 1.38a/03.2002)

Programové vybavenie pre PREPROM-01 a PREPROM-02.

____________________________________________________

04.09.2023

Ešte pár slov k programátoru PREPROM-02aLV:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part2.

____________________________________________________

07.09.2023

Úprava zdroja PC ASUS Pundit  P1, predtým niekedy dokázal zhodiť istič:

Úprava zdroja PC Asus Pundit P1. Modification PSU PC Asus Pundit P1.

____________________________________________________

09.09.2023

Dnes v pivnici nájdené (dobre založené) 2 zaujímavé veci:

- starý ručný programátor pre PROM 74188, tak som ho aspoň vyfotil a dal foto do 4.dielu o programátore PROM 74188

- paralelná IOMEGA ZIP 100 mechanika spolu s napájacím zdrojom a paralelným káblikom (toto som si fakt nepamätal že to vlastním, bolo to tam odložené aspoň 20 rokov) médiá mám, po pripojení k WinXP ktoré majú nainštalovaný SP2 a následnej aj  SP3 je disk okamžite rozpoznaný bez potreby inštalácie ovládača, toto som si už fakt nepamätal že to takto priamo funguje, naozaj príjemné zistenie.

Dodatok:

- programátor dodnes funguje, overené

- ZIP-ka funguje tak isto, aj po tých rokoch

___________________________________________________________

12.09.2023

Pretože to už začalo byť mierne neprehľadné tak som pre pre komplety všetkých dostupných programových verzií + popis dôležitých adries pre programátor PROM 74188 vyhradil samostatný článok (asi som to mal urobiť už dávno ...):_

SBC6502 - 66 - PROM 74188 - všetky verzie programu, all program version.

____________________________________________________

26.09.2023

Nejaké tie doteraz získané skúsenosti pri práci s programátorom PREPROM-02aLV:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part3.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: