Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part2.

By Administrator at septembra 04, 2023 09:50
Filed Under: Non-Atari

Programátor PREPROM-02aLV.


Dnes sa pozrieme na prepojovací káblik pre programátor na paralelnom porte - zapojenie pinov je 1:1 (tzv. direct pin), t.j. v kábliku ide 25 samostatných vodičov. Prepojovací parport káblik PC↔PREPROM-02aLV môže mať dĺžku v rozmedzí 0.85÷4m čo by malo postačiť každému. Ukončovacie odpory spolu s paralelnými kapacitami sú už zabudované priamo vovnútri programátoru PREPROM-02aLV, čiže tu nám nejaká ďalšia možná starosť s prispôsobením kábliku nehrozí.

Rovnako dobre na tomto mieste poslúži aj pripojovací káblik pre paralelnú ZIP mechaniku, zapojenie kábliku je identické - len treba rátať s tým že tento káblik má dĺžku zvyčajne necelý 1 meter.


 

Ešte pripomeniem článok ako sa dá zdvihnúť rýchlosť programovania pre programátory ktoré používajú paralelný port - PREPROM-01, PREPROM-02 a PREPROM-02aLV:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Pár slov k napájacieho zdroju pre programátor:

 

Ideálnym riešením je namiesto originálneho napájacieho nestabilizovaného zdroja 12V/DC použiť spínaný zdroj 15V÷16V/DC/1A s polaritou mínus pólu na strednom kolíku, podstatne sa zníži namáhanie interného zdroja vovnútri programátoru. Firma Elnec odporúča použiť spínaný zdroj 15V/1A. Osobne mám k dispozícii zdroj 16V/DC od IBM pre notebooky rady ThinkPad ktorý sa dá priamo po zmene polarity na jeho výstupe použiť, pritom je schopný dodať podstatne väčší prúd ako treba (3.36A), no čo - ak dáva viac ampér ako treba - tak ho predsa kvôli tomu nevyhodím. Programátor má priamo v sebe zabudovanú ochrannú diódu, t.j. ak pripojíme napätie nesprávnej polarity nič horšieho sa nestane ako to že zariadenie sa nespustí (toto riešenie kvitujem, skutočne chráni pripojené zariadenie). Štandartne postačuje ak máme k dispozícii zdroj ktorý dodá prúd minimálne 0.5A, jedine ak chceme v programátore použiť aj prídavné moduly tak je potom treba rátať niekedy s príkonom až dvojnásobným, hlavne pri použití modulu 008 pre PREPROM-02 a modulu 2708 pre PREPROM-02aLV. Toto ale ako problém nevidím, pretože dnešné dostupné spínané 15V/DC zdroje majú hodnotu dodávaného prúdu určite minimálne 1A , skôr sú schopné dodať ešte väčší prúd.

 

Zdroj IBM ThinkPad 16V/DC/3.336A je vhodný na papájanie ELNEC zariadení.

(Samozrejme po zmene polarity jeho koncovky.)

 

Samozrejme na napájanie programátoru je možné použiť aj nestabilizovaný zdroj. Doma som našiel šikovný zdroj nestabilizovaného napätia 12V/DC s pekným transformátorom schopným dodať na svojom výstupe viac ako 1A (na výstupe má nasadenú poistku 1.6A). Naprázdno som na jeho výstupe nameral DC/17.12V, t.j. mimoriadne dobre sa hodí práve na napájanie programátorov ELNEC, pretože je to už tzv. tvrdý zdroj. Čím je zdroj mäkší, tým výraznejšie sa mení jeho výstupné napätie pri zaťažení. Zase ešte je treba dodržať požadovanú polaritu na jeho výstupe. (Ešte teraz nájsť k nemu nejakú peknú krabičku ... a zdroj môže byť nasadený do prevádzky.)


Ďalší zdroj ˜230V/AC→DC/12V/nestabilizovaný.

Vľavo je domáca pomôcka pre pripojenie rozličných zdrojov na 230V, je tu tiež

zaradená ochranná poistka pre primár transformátoru., dtto platí aj pre sekundár.


Tu by som všeobecne odporúčal zabudovať do zdroja aj sieťový vypínač a tak isto urobiť aj indikáciu toho že je zdroj už v sieti (LED). V tzv. kalkulačkových zdrojoch sa to nedá rozumne zrealizovať, tu ale áno. Osobne preferujem možnosť úplného vypnutia zdroja bez potreby vyťahovať jeho vidlicu zo zásuvky.

_________________________________________________________________

09.09.2023

Dnes som vyhrabal v pivnici tento dobre odložený zdroj, naprázdno dáva cca 19.1V/DC ... ta isto je tiež bezproblémovo vhodný pre programátory ELNEC - teda zase po potrebnej zmene polarity na jeho koncovke (koncovka na programátor priamo pasuje). Tak som sa pustil do prerábky.

 

Ďalší zdroj pre napájanie Elnec zariadení. Prehodil som prívody kábliku priamo v krabičke zdroja, teda mám už zmenenú polaritu na jeho výstupe. (Krabička má šróby, je tam jednoduchý prístup.) Ešte zmením označenie na obale.

 

Výsledok po prerábke + je tu jasné označenie že je to určené pre ELNEC zariadenia.

______________________________________________________

A čo záverom?

Všetky tu uvedené zdroje s prehľadom zvládajú napájať programátory PREPROM-02, PREPROM-02aLV, SIM2051 a pod. a to aj k nemu pripojené rozličné doplnkové nadstavbové moduly (adaptéry), čiže nič ďalšieho už potom pri práci netreba.

Ako vidieť pre prácu s programátormi ktoré fungujú cez paralelný port (na rozdiel od pripojenia programátoru na USB port a šlus, hotovo) je v dnešnej dobe treba zapojiť "akosi priveľa" ďalších vecí, ale ak to dáte dohromady a spustíte - a funguje to, tak príjemný pocit sa určite dostaví - zase tiež treba brať do úvahy že niektoré čipy na moderných programátoroch už jednoducho nenájdete a tak práci s uvedenými programátormi sa chtiac nechtiac asi nevyhnete - akurát treba rátať s o niečo väčším potrebným miestom na pracovnom stole, ale pri dobrej organizácii sa to dá zvládnuť.

_____________________________________________________________

1.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part1.

3.časť:

Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part3.

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: