Programátor PREPROM-02aLV. Programmer PREPROM-02aLV. Part4.

By Administrator at novembra 02, 2023 13:10
Filed Under: Non-Atari

Pozriem sa na základné odbery programátoru PREPROM-02aLV pri programovaní 2 typov starých Eprom pamätí (2716 a 2732A) - ale dnes článok začnem hodne zoširoka, viac ako býva u mňa obvyklé.

 

PREPROM-02aLV a v ňom založená EPROM 2716

 

Už som spomenul že som si chcel postaviť nový napájací zdroj, rozhodol som sa pre taký mix klasiky transformátoru a následného nízkonapäťového DC/DC meniča. Výstupné napätie je tu možné prepínať na tri rozličné hodnoty 5V-12V-15V/DC (3IN_ONE Smile), prepínač ešte nie je celkom doriešený - akosi na prednom paneli nie je dosť miesta, z jeho zadnej strany je na ňom totiž pripojený a umiestneny aj samotný DC/DC menič - toto zásadne ovplyvnilo aj rozloženie výstupných svoriek. Pretože svorky som mal len rovnakej farby tak som použil farebné LED ktoré teraz aj priamo značia polaritu výstupu. Iné riešenie by mi už nedovolilo umiestniť na predný panel sieťový vypínač. Veľkostne som zdroj riešil tak že môže napríklad (mimo iného) trvale napájať trebár aj počítače SBC6502 (12V/DC), SBC6809 (5V/DC) a UK101 (12÷15V/DC) a teda bude k nim aj výzorom "ladiť" - a trebárs aj ešte nejaké ďalšie SBC čo ešte postavím. Tak isto môže reálne poslúžiť pre napájanie dodatočnej doštičky PROM 74188, 74S287, 74S571 pre programátor USBprog (tam treba 15V/DC), čiže tá jeho univerzálnosť použitia pre viacero zariadení sa skutočne oplatí - akurát treba potom vždy myslieť na správnu polaritu výstupného napätia na konektore, pomáha tomu výrazné značenie na použitej kabeláži k príslušnému zariadeniu.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Všetky veci pre stavbu spomenutého zdroja som mal doma k dispozícii, nekupoval som na jeho stavbu a následné sprevádzkovanie ani jednu jedinú súčiastku, stačila k tomu dostupná domáca súčiastková základňa. Použitý transformátor som pred časom dostal od známeho (bol z nejakého zabezpečovacieho zariadenia, ja som sa dostal len k transformátoru) a teda iba čakal na svoju príležitosť, dočkal sa.


Interné riešenie zdroja 5V-12V-15V/DC

Na trafáku je zaujímavé to že jeho primár je na 240V/AC.


Aha - aby som nezabudol - všetky 3 výstupné napätia v tomto zdroji sa dajú presne nastaviť viacotáčkovými trimrami, takže výstupné napätie nemusí byť iba také aké som uviedol, záleží to od toho aké napätia potrebujeme. Na prednom paneli je urobený otvor ktorým je možné nastaviť základné výstupné napätie 15V, trimer je priamo na základnej doske DC/DC meniča. Pridané trimre (2ks) - trimer vľavo nastavuje 5V, trimer napravo nastavuje 12V výstup, vlastne sa pripájajú paralelne k pôvodnému trimru a dokážu znižovať výsledné výstupné napätie, odvodené teraz od hodnoty 15V. Je tu vidieť aj pridaný chladič na doske DC/DC meniča.


Zdroj je napájaný cez transformátor 240V/AC→20V/AC, takže na napájanie vlastného meniča je po usmernení k dispozícii cca 25÷26V/DC. Doska DC/DC meniča dostala zo zadnej strany malý prídavný chladič lebo pri napájaní uvedeným DC napätím už celkom slušne hriala (na vine je stabilizátor pre LED displej). Na jeho dosku zo zadnej strany prišla tenká nevodivá silikónová podložka s aplikovanou teplovodivou pastou (izolácia je potrebná, inak by mohol nastať skrat na zadnej strane, vedú tam na doske prívody), nasleduje malý chladič zase s ďalšou teplovodivou pastou, na dosku je prichytený pomocou 5min Epoxy (pekne kol dokola), pri lepení bol chladič poriadne pritlačený voči doske meniča. Teplovodivá pasta je teraz zo všetkých strán pekne uzavretá a nehrozí jej vyschnutie, teplota dosky meniča sa v prevádzke skutočne výrazne znížil, teraz je iba mierne vlažný.

 

Síce to tu neveľmi vidno, ale sieťový  vypínač  je voči okoliu krytý priehľadným plastom proti náhodnému dotyku (lepšie vidieť na predchádzajúcom obrázku - bezpečnosť zdroja predovšetkým). Na výstupe DC zdroja napätia do DC/DC meniča je použitá 1.6A poistka. Graetz má na svojom striedavom vstupe paralelne pripojenú kapacitu 10nF (keramika), po usmernení a vyhladení 3 kapacitami ktoré majú spolu cca 2500uF (2x 1000uF/50V + 1x 470uF/35V) nasledujú ešte na DC výstupe paralelne pripojené kapacity 1nF, 10nF a 100nF (M1), všetko keramiky (slúžia pre vf odrušenie zdroja).

 

Ako som už spomenul zdroj ešte nie je celkom hotový (týka sa to už iba časti predného panelu) a nemá na sebe kryt pre displej (červené plexi) a chýbajú popisky pre prepínanie výst. napätia, prepínanie jednotlivých napätí je riešené jumperom, nepredpokladám tu však nejaké zbesilé prepínanie medzi potrebnými výstupnými napätiami takže mi to takto vyhovuje (a aj priestorovo). Je to riešené ako taký univerzálny napájací zdroj a teda mimo iného môžem ním napájať programátor PREPROM-02aLV (PREPROM-02 samozrejme tak isto) a ak treba - aj s jeho prídavnými modulmi. Osobne počítam s možným prúdovým odberom z tohoto zdroja maximálne niekde okolo hodnoty 1.5A, čo podľa mňa postačuje na napájanie pre hodne široky okruh rozličných (možných) pripojených zariadení.

Napájanie programátoru laboratórnym zdrojom akosi považujem za riešenie ísť poľovať na komára slonom, tento zdroj sa dá použiť aj iné veci a pre napájanie programátoru stačí použiť jednoduchý 12÷15V/DC/1A spínaný zdroj - a je po vtákoch, ale keď som zdroj už postavil tak som si povedal - pozri sa tiež na odbery PREPROM-02aLV ... a tiež som bol zvedavý ako bude programátor fungovať aj na deklarovaných 12V/DC - dopredu hovorím že samotné testovanie zbehlo bez najmenších problémov aj pri tejto hodnote.

 

Tak poďme na tie odbery PREPROM-02aLV.

Pri napájaní týmto stabilizovaným zdrojom 15V/DC a tak isto zmerané následne aj pri nastavení na 12V/DC, na testy boli použité Eprom pamäte 2716 (2kB, PGM napätie=25V) a 2732A (4kB, PGM napätie=21V). Zameral som na na tieto 2 typy Eprom pamätí, pretože novšie Eprom programátory už zvyčajne nepodporujú uvedené typy v ich celej šírke (teda nedajú PGM=25V), t.j. nedokážu ich vždy napáliť, zvyčajne "naplno" idú až od typu 2764 a vyššie.

 

Napájanie stabilizovaný zdroj 15V/DC:

- kľudový odber programátoru 0.12A

- pamäť Eprom 2716 (25V/write)

   zápis - 0.32A

  čítanie a verifikácia - 0.15A

___________________________

- pamäť Eprom 2732A (21V/write)

   zápis - 0.30A

- čítanie a verifikácia - 0.15A

 

Napájanie stabilizovaný zdroj 12V/DC:

- kľudový odber programátoru 0.09A

- pamäť Eprom 2716 (25V/write)

  zápis - 0.34A

  čítanie a verifikácia - 0.16A

___________________________

- pamäť Eprom 2732A (21V/write)

  zápis - 0.32A

  čítanie a verifikácia - 0.16A

 

Takže - vidieť že programátor naprosto v pohode funguje aj pri napájaní 12V/DC, akurát si pri práci "cucne" zo zdroja o niečo väčší prúdový odber, hlavne pri programovaní. Vidieť že Eprom 2732 používa novšiu technológiu a teda odber zo zdroja je potom pri programovaní o niečo menší. Odber pri programovaní EPROM nie je nijako hrozivý, takže na základné veci pre programátor naprosto postačuje aj zdroj 12V/DC/1A, ale ak máme na programátor pripojené aj prídavné moduly - tak radšej použite napájanie zdrojom 15V/DC/1A, nepôjdeme tak určite na "doraz" schopností zdroja dodať požadovaný prúd pre zariadenie, mať poruke rezervu je vždy dobré.

 

Zapojenie tu uvedeného zdroja slúži len pre inšpiráciu, nie je návodom na stavbu, dnes si spústa (= absolútna väčšina) ľudí radšej priamo hotový jednoúčelový zdroj kúpi (alebo ho má doma k dispozícii už dávno) a ďalej to nerieši, toto je skôr pre tých ktorí radi bastlia a majú dobrý pocit z toho že si postavia niečo sami a potom po zhotovení to funguje presne podľa ich predstáv.

_____________________________________________________________

12.11.2023

Možností napájania je skutočne viacero - samozrejme existuje aj jednoduchšie riešenie kedy nemusíme stavať celý nový zdroj, existuje aj možnosť kedy netreba do použitého kúpeného zdroja robiť žiaden zásah - stačí si vyrobiť tzv. konverznú prepojku ktorá nám "vyrobí" opačnú polaritu pre programátory Elnec.  Je dobré si ju potom výrazne označiť aby bolo jasné na aký účel má slúžiť. Nevýhodou takýchto univerzálnych riešení je to že sa po čase môžeme pozabudnúť - a malér je na svete. Síce si nezničíme programátor od fy. ELNEC, tie sú dobre chránené (majú v sérii zapojenú diódu, čiže opačná polarita na vstupe im neublíži, akurát nebudú fungovať) ale ak to pripojíme ako zdroj napájania na zariadenie ktorému tým dodáme opačnú polaritu ... - no, mýliť sa síce je ľudské - ale poväčšine je to potom aj drahá záležitosť.

 

Na druhú stranu - takýto zdroj bez konverznej prepojky môžeme naďalej využívať na pôvodný účel pretože bez "invertorového medzikusu" dodáva naďalej na svojom výstupe potrebné napätie a aj potrebnú polaritu pre napájanie iných zariadení.

 

Trebárs takto môže vyzerať vyrobená konverzná prepojka pre zmenu polarity na svojom

výstupe - "medzikus" /polarity changer adapter/ pre zmenu polarity na svojom výstupe.


Vľavo invertovaný výstup 15V - pól je na strednom kolíku, vpravo je vstup 15V, + pól v strede. 15V/DC spínané zdroje používajú konektor, ktorý má stredový kolík o niečo väčší, teda protiľahlý kus má v sebe kolík o väčšom priemere ako pri zdrojoch 12V/DC. Toto zabezpečuje "nevýmennosť" pripojenia zdrojov do takejto invertorovej predlžovačky.

Poznámka:

Len tak mimochodom - je to rozmer konektoru ktorý presne "pasuje" do disketovej jednotky Atari 1050 - len pozor, tam treba dodávať do jednotky striedavé napätie a to 9V/AC/3A, takže táto informácia sa hodí iba ako zdroj získania potrebného konektoru, ale to som už hodne odbočil od obsahu a zamerania tohoto článku. 


Takto vyzerá spodná strana napäťového invertoru,  výstup vpravo. Celé je to zapojené na kúsku univerzálnej doštičky kde je to vzájomne pospájkované - tu sa mení polarita zdroja na výstupe, následne je to potom pokryté teplom zmrštiteľnou bužírkou, tá to potom zároveň izoluje voči okoliu. Výstup z inventoru sa potom zapojí priamo do programátoru PREPROM-02 alebo PREPROM-02aLV, dobre poslúži pre obidva typy.


Na napájanie je použitý neupravovaný zdroj 15V/DC/1A. Jasne vidieť

že takýto spínaný napájací zdroj je naozaj malý.

 

Stále platí - tak ako vždy - jednoúčelové zdroje na jednu vec sú proste najlepšie, i keď potom občas márne pátrame kde ten konkrétny potrebný zdroj, potvora, je niekde (zase ...) naozaj dobre založený (a odložený). Ak veci skladujeme pekne spolu, pohromade (t.j. navzájom), alebo to máme na stole trvale zostavené = zvyčajne je to najlepšia cesta k tomu že nič po poskladaní a následnom zapnutí zariadenia nepohnojíme a tiež nestrávime doobedie (alebo poobedie) hrešením a márnym hľadaním niečoho čo ste pred časom niekde videli ale za toho anciáša neviete kde to bolo a kedy - strýčkovi Alzheimerovi jednoducho netreba robiť radosť.

Smile

Predviedol som tu v článkoch niekoľko možných spôsobov nasadenia rozličných zdrojov napájania pre tento programátor - takže konečné rozhodnutie aký zdroj nakoniec  použijete na takýto účel je len a len na Vás.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: