Spajk pcb - Atari SIO2SD ver.3.0 ála Igi.

By Administrator at septembra 28, 2018 16:00
Filed Under: Atari

Pred pár dňami sa na webe oldcomp.cz objavila takáto vec:


User Spajk podľa schémy SIO2SD - ver.3 ála Igi - postavil túto verziu SIO2SD (prvé 3 fotografie sú prevzaté z oldcomp.cz), ktorá je (o poznanie) menšia ako poľský originál, iné je tak isto umiestnenie kde sa nacháza SD karta, pribudlo tu jedno nové tlačítko - Reset.

 

Kompletne osadené - SIO2SD verzia 3 - ála Igi.

 

Vzhľadom k veľkosti celej dosky sú niektoré súčiastky aj zo strany spojov, ale práve vďaka tomu to môže byť podstatne menšie na šírku. A tá je tu práve daná šírkou použitého LCD displeja 16x 2 znakov. Tak isto môžete na tomto mieste použiť displeje zo šírkou =20x 2, 24x 2 alebo 40x 2 znakov - fungujú po pripojení priamo bezo zmeny firmware. Jediná vec ktorú budete asi musieť potom prestaviť - bude potrebné nanovo nastaviť kontrast - ale to nie je až taká ťažká robota, že ? Akurát sa nám šírka zariadenia vďaka širším displejom bude rapídne meniť, ale dá sa to. Potom bude jediným problém kde splašiť tak širokú krabičku.

 

Pekne popísané funkcie jednotlivých tlačítok a - je tu aj Reset. Celkovú veľkosť ovplyvňuje aj to že je použitý mikroprocesor v menšom púzdre ako je pôvodné DIL púzdro. LED sú priamo viditeľné a ak chceme tak ich priamo môžeme zakomponovať do predného krytu panelu zariadenia.

 

No, Spajk sa s tým zjavne pohral a urobil to hodne malé. Keď som tieto fotografie videl na webe po prvýkrát tak som si všimol jednú drobnú "chybičku" - prístup k trimru na nastavenie kontrastu, ale to je naozaj drobnosť a rozhodne to nebola vec čo by ma zastavila v nákupe - chcel som to mať doma. Tak isto sú pekne popísané jednotlivé tlačítka, takže než tlačítko stlačíte tak viete čo máte od danej funkcie očakávať. Dtto sa týka jednoznačného popisu jednotlivých súčiastok. Pájkovanie je tak isto perfektné. Prečo o tom viem ? Pretože som si jedno postavené zariadenie od Spajka zobral.

Palec nahor za takúto prácu !

 

A poďme teraz aj na celkové rozmery zariadenia:

šírka - 82mm

hĺbka - 22mm

výška -58.5mm (tento údaj môže byť o pár mm väčší, vysvetlím prečo)

váha - 56gramov

 

Idem na tú stavebnú výšku, prirátajte si ešte tak 5mm - teda ak použijete prívodný konektor - ten "trčí" o tých pár mm smerom nahor. Ak ho nepoužijete tak platí uvedená výška v celkových rozmeroch zariadenia. Napriek tomu to nepovažujem za nejakú zásadnú chybu v návrhu, dá sa to obísť. Ak to robíte do krabičky "naležato", tak sa Vás tento odstavec vôbec netýka a môžete ho odignorovať.
Kvitujem vyvedený Reset - mne sa počíta že netreba zariadenie ustavične zapínať a vypínať aby som to mal vždy v mne potrebnom definovanom stave.

 

Veľmi dôležité upozornenie - ale iba pre tých čo majú aj pôvodné SIO2SD:

 

Pripojenie kabeláže (ja som mal už osadenú dosku a teda osadený bol už aj konektor) má iné zapojenie vývodov (je otočený kľúč) ako je u originálneho SIO2SD, takže si to prosím poznačte aby ste si náhodou vzájomne neprehodili prívodnú kabeláž (týka sa to ale iba situácie ak máte obidva druhy zariadenia k dispozícii) - na 100% by si to odniesol procesor !!! Našťastie na tejto doske (na rozdiel od origo SIO2SD je popis jednotlivých vývodov konektoru). Ak ste majiteľom len tohoto zariadenia nič nemusíte riešiť - fakt sa to týka iba tých čo majú aj jedno aj druhé zariadenie - t.j. len vtedy hrozí že by ste si mohli prehodiť kábliky.

Možné riešenie:

Osaďte si konektor zo strany plošného spoja - potom kľúč bude sedieť aj v jednom aj v druhom prípade. Jediná nevýhoda je tá že sa potom zväčší stavebná hĺbka - pribudne nám tak 6÷7mm navyše. Alebo priamo napájkujte prívodné kábliky (bez použitia konektoru) - potom to neprehodíte ani keby sa dialo neviem čo.

 

Pretože ja SMD osadzovanie nepoužívam a idem na veci cez klasiku, tak som si dohodol stretnutie zo Spajk-om a stal som sa majiteľom tejto jednotky. Spajk potvrdil že používa micro SD kartu (s redukciou) veľkosti 8GB a to bez problémov. Keď som sa pýtal ako sa k tomto zapojeniu dostal - hľadal a našiel zapojenie čo mu vyhovovalo a tak si pre to navrhol plošný spoj, jednoduché že ? Spajk je skromná duša, ale myslím si že stojí o tejto doske hodiť sem pár riadkov. Fakt to je celé urobené precízne a za takú robotu si zaslúži 1+.

 

Spomeniem jednu vec:

Poliaci tvrdia že použitie odporového poľa spôsobuje problémy s použitím SD karty, ale osobne to považujem za neoverenú hlúposť, pretože potom by to blblo aj na  zariadení SDrive, ktoré používa rovnaký princíp. Ak sa objaví nejaký problém, tak to bude niečo iného - problém úbytku napätia na prívodoch z SIO konektoru smerom na SIO2SD (zoxidované kontakty, alebo príliš dlhý káblik). Ale aj toto sa dá riešiť - použitím samostatného napájania SIO2SD. Nakoniec, skúste priamo na dosku zariadenia SIO2SD pridať do napájania kondenzátor tak 100uF/6V a uvidíte koľko problémov razom zmizne.   

Výhodou tohoto zapojenia je to, že na rozdiel od originálu na oficiálnych stránkach o SIO2SD tu nijako "necvičí" napájacie napätie pre SD kartu. Tam to spôsobuje použitie obvodu 74HC245N, ktorý má v sebe zabudované ochranné diódy a pretláča tak potom cez svoje piny do SD karty napätie až 4.5V - a to fakt SD kartám nerobí dobre, pretože tie sú určené na napájanie napätím 3.3V - toto zapojenie uvedený jav oproti originálu 100%-ne odstraňuje.

 

No a takto vyzerá vzájomné porovnanie obidvoch verzií SIO2SD vedľa seba - v rovnakej mierke:

(obidve zariadenia reálne vlastním)

 

Vľavo SIO2SD ver.3 ála Igi od Spajka, vpravo pôvodná poľská verzia SIO2SD ktorá používa ďalší čip 74HC245N.

Vľavo SD karta vyvedená nadol, napravo je zase nahor.

 

Ešte link na článok tejto verzie SIO2SD ver.3 ála Igi kde je uverejnené aj zapojenie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-3verzia.aspx

 

Ak mám zhodnotiť rozdiely:

Poľská verzia SIO2SD je vhodná na zabudovanie na "stojáka", pretože má vyvedenú SD kartu smerom nahor. Spajk-ova PCB je zase vhodná na inštaláciu "naležato". Poľská verzia má prístup k nastaveniu kontrastu displeja dosť zle prístupnú - ale ak máte malý jemný šróbováčik tak sa to mierne z boku z ľavej strany (spredu) s odretými ušami nastavovať dá. Spajkova verzia je na tom v tomto o niečo mierne lepšie - síce tiež na šikmo ale šróbovákom sa tam dostanete. Poľská verzia má aj smerom dopredu vyvedený konektor, čo zase môže dosť zavadzať ak to chcete zabudovať do krabičky, pretože bude dosť trčať nad použité krátke mikrospínače (lepší by bol v PCB konektor naležato, otočený o 90° smerom doprava pod čipom 74HC245, potom by konektor nebol vysoký a dal by sa dobre umiestniť aj prívod pre SIO káblik). Tak isto poľská verzia má ukryté LED (3mm veľkosť) pod displejom, čiže priamo na tieto LED nevidíte počas používania (ak použijete displej na dlhšom prívodnom kábliku a umiestnite ho inde tak na tie LED uvidíte). Poľskej verzii chýba popis tlačítok (u mňa je dosť veľké mínus), síce ja si s tým poradím, ale niekto kto si to kúpi a chce to okamžite používať môže byť dosť vyvedený z miery než zistí čo robí ktoré tlačítko. A takýchto userov sú mraky.

Ešte aby to niekto urobil s vývodom pre SD kartu na boku a potom sa to bude hodiť aj aj. LaughingSealedLaughing

____________________________________________________________

13.10.2018

Doplnené o obrázok ako má byť správne pripojený káblik na toto zariadenie:

 

 

Čo sa týka pripojenia zariadenia na SIO konektor - sami vidíte že sa nejedná o žiadnu raketovú vedu, stačí zapojiť správne 5 káblikov. Celková dĺžka kábliku by sa mala pohybovať niekde medzi 30 až 50cm, dlhší kábel nie je žiadúci. (Pri 50cm beží napájanie 5V už cez 2x 50cm = 1m - jeden vodič je +5V a druhý je zem). Nepoužívajte preto supertenké kábliky, síce to láka ich tu použiť, lenže neprenášate len dátové údaje, ale ide cez ne aj napájanie vlastného zariadenia, a tu platí - čím dlhší káblik tým väčší odpor vodičov - Ohmov zákon v praxi ako vyšitý. Nebudem to tu už rozoberať, už som to urobil v inom článku.

 

Ešte jeden poznatok:

Mám odskúšané že ak zapojím najprv disketovú jednotku (je jedno či je to Atari 1050, alebo Atari XF551) cez 1-stopý SIO káblik (30.5cm) a do nej dám SIO2SD cez tak isto dlhý káblik tak to ešte funguje bez problémov (a to už máme 2 stopy na dĺžku = 61cm + máme v ceste 3 pätičky, to je už celkom dosť vzhľadom na možné prechodové odpory). Akurát už vo mne začína hlodať otázka že možno práve pre toto je v pôvodných zdrojoch výstupné napätie na úrovni 5.155.2V (stále v norme, povolené max. napätie pre počítač je na vstupe = 5.25V, štandartná dodávaná dĺžka kabeláže napájacieho konektora pôvodného zdroja z toho aj tak uberie minimálne 75mV smerom nadol) aby sa kompenzovala strata (zväčšený prechodový odpor) na káblikoch a pätičkách v ceste ...

Ak dáte do cesty 2 disketové jednotky a na úplný koniec toto zariadenie tak to už zaručene bude blbnúť pretože 5 konektorov v ceste (6-ty je priamo na doske SIO2SD). Vtedy odporúčam použiť priamo oddelené napájanie (samostatný zdroj 5V) pre SIO2SD a bude po probléme.

Dtto sa týka táto vec (tento poznatok) všetkých pripájaných periférií ktoré sú "poháňané" priamo napätím 5V z počítača cez SIO konektor (ako je napríklad kazetový magnetofón XC12, SDrive, SIO2PC a pod).

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - TEAC FD-55BR. Part_4.

By Administrator at septembra 23, 2018 08:00
Filed Under: Atari

 

Jednoznačne najznámejšia "štandartná" FD jednotka 5.25" 360kB. Tak isto sa najpravdepodobnejšie dá zohnať za rozumné peniaze aj v dnešnej dobe. Pri pohľade na predný panel si uvedomíme jednu vec - páčka zatvárania sa presunula vpravo (s tým sa ale dá žiť). Niekedy neskôr popíšem ako som práve s touto FD jednotkou prerobil jednu Atari XF551, pričom tam tiež zostal aj pôvodný chladič (ale s drobnou úpravou, akurát treba vymeniť pôvodný FD káblik pretože inak nedosiahne FD konektor do FD jednotky - chýba mu tak cca 12mm potrebnej dĺžky ...). TEAC FD-55BR má priamo v sebe napevno pripojený terminátor, čiže toto nastavenie tu odpadá, je proste trvale zapnutý. FD jednotka nemá žiadne vrchné kapotovanie, preto treba dávať pozor pri práci pri jej osadení aby nám prsty "nevliezli" tam kam nemajú. Táto FD jednotka je najľahšia zo všetkých spomínaných (asi to práve robí to, že nemá od výrobcu na sebe "kapotáž" - práve preto treba byť pri manipulácii s ňou čo najopatrnejší). Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej hornej prednej strane (obdĺžniková LED).

 

 

Keď som túot FD jednotku prvýkrát tzv. na "nečisto" vložil do XF551 (drali sa mi do úst nespisovné výrazy) tak som bol presvedčený že bude potrebné do jednotky nasadiť DC/DC meniče a zlikvidovať pôvodný chladič, po dobre prespanej noci sa mi to predsa len v hlave rozležalo (už to nebolo také horúce) a prišiel som na to že sa to dá použiť aj s pôvodným chladičom - len to potrebuje malú úpravu. Ale o tom ešte dnešný článok nebude. Až nabudúce.

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 207mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 0.915kg

práca - funguje dobre s patchnutým OS (Bob Woolley) firmware ver.7.7, s pôvodným neopatchovaným OS 7.7 sa "zasekáva"


Zadná strana, FD konektor sa posunul oproti Mitsumi smerom do stredu (preto nestačí pôvodná dĺžka a treba urobiť prerábku kabeláže - lenže to treba urobiť vo všetkým prípadoch ak sa použijú FD jednotky č.2, 3 alebo 4, takže je to "prašť alebo uhoď"). Rozmiestnenie konektorov síce nie je nijako ideálne, ale najviac sa približuje pôvodnej jednotke Mitsumi a - hlavne jednotka sa ešte stále dá zohnať - a to bolo rozhodujúce pre jej použitie. Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora.

 

Bočný pohľad na FD jednotku.


Dtto z druhej strany.

 

Pre prevádzku v Atari XF551 sú osadené 2 jumpre (svetlozelené).

Zase sa jedná o nijako zložité nastavenie.

 

A pohľad na spodok.

 

Pretože budem v ďalšom blogovaní popisovať jednotku Atari XF551 osadenú práve FD jednotkou TEAC FD-55BR tak tu nebudem už dávať ďalšie obrázky, ešte ich bude o tejto FD jednotke dosť a dosť. Z uvedeného vyplýva že táto jednotka sa mimoriadne dobre hodí na prerábku - môžem to na základe osobnej skúsenosti potvrdiť.

 

Čo som zistil pri skúšaní tejto jednotky:

U tejto jednotky je potrebné nahrať nový firmware - inak jednotka nereaguje správne ("zavesí sa"), firmware pre správnu prácu jednotky nájdete tu:

Atari XF551 firmware - patch ROM ver.7.7.

Potom funguje bez problémov - celá problematika bude podrobne ešte rozpísaná v samostatnom článku.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Panasonic JU-455-7. Part_3.

By Administrator at septembra 18, 2018 10:00
Filed Under: Atari

 

Pravdepodobne najmenej známa 5.25" FD jednotka 360kB z tých 4 kusov tu popisovaných. To ale neznamená že nefunguje bez najmenších problémov. Jediným problémom je jej väčšia dĺžka, pretože je v reále o celých 15 mm dlhšia ako originál FD jednotka Mitsumi. Tak isto je problém z jej umiestnením konektorov, ale ak prerábate tak si s tým väčšinou viete poradiť, do takýchto vecí sa určite nepúšťajú začiatočníci. Páčku pre priklopenie floppy v jednotke má tak isto na ľavej strane ako mechaniky Mitsumi a Chinon. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na pravej hornej prednej strane (okrúhla LED).

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 207mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.06kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7

 

Umiestnenie konektorov som už spomínal, tu sú umiestnené v jednej rovine - zase je možné túto FD jednotku použiť v Atari XF551 ak odstránime pôvodný chladič a premiestnime 3 napájacie veľké kondenzátory, čiže robota pre niekoho kto vie do čoho ide. Zjavne je to zložitejšie, ale dá sa to upraviť k obrazu svojmu.

 

Pohľad z vrchnej strany. Tých nastavení je tam možných celkom dosť,

ale našťastie to nie je zďaleka také zložité ako sa to môže zdať.

 

Detail na nastavenie jumprov na doske pre chod v Atari XF551 - v tomto režime to funguje.

Nastavujú sa 4 jumpre, zase nič zložitého na nastavenie.

Je tu síce podstatne viac možností, ale držte sa toho čo je tu na obrázku a všetko bude O.K.


Celkový pohľad, tak isto sa jedná o veľmi slušne prevedenú 5.25" FD mechaniku. Táto jednotka používa malý krokový motor, kde sa pohyb hlavičky odvodzuje od točenia sa šróbovice na hriadeľke krokového motorku - takýto spôsob pohybu hlavičky sa používa štandartne na 3.5" mechanikách, na 360kB FD 5.25" je to dosť výnimočné.


Bočný pohľad .

 

Dtto z druhej strany.

 

A záverečný pohľad na podvozkovú časť.

 

Naozaj dobrá FD jednotka, len pre priamu montáž do Atari XF551 je s ňou viac práce (a málo priestoru), dôvodom je aj pre nás pre konkrétne použitie nie celkom šťastné miesto vyústenia FD konektoru. Čiže použitie tejto FD jednotky v krabici originálnej XF551 je naozaj dosť ťažké - našťastie ale existuje jedna o poznanie viacej rozšírená FD jednotka ktorá sa lepšie hodí na prerábku a nevyžaduje toľko úprav - tá bude popísaná nabudúce, v poslednej časti.

 

Záver:

Aj táto mechanika Vám prinavráti k životu Atari XF551, platí na ňu presne to čo na obidve predchádzajúce - bude vedieť čo vedela XF551 už predtým. Ak chcete od nej viac - potrebuje prerábku. Ako na to je popísané v 10-dielnom seráli o úprave XF551.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Chinon Sankyo FZ-502. Part_2.

By Administrator at septembra 15, 2018 12:18
Filed Under: Atari

FD 5.25" Chinon - páčka na otváranie je vľavo - tak ako na FD Mitsumi.

 

Druhá najpoužívanejšia 5.25" FD jednotka 360Kb ktorá sa dodávala priamo v Atari XF551. S touto jednotkou sa robili až neskoršie dodávky. Bohužiaľ osobne som takúto verziu kompletnej XF551 v rukách nemal, ale už som majiteľom samostatnej FD jednotky a preto ju môžem popísať. Oproti Mitsumi je dlhšia o 5mm, ale pretože jej konektory na zadnej strane sú umiestnené mimoriadne rozdielne nie je možné ju priamo zabudovať do XF551 ktorá mala v sebe ako originál Mitsumi - jednoducho to tam -"nenarvete" - nie je tam na to miesto - myslím tým konektor napájania a datový káblik. Jedine ak by ste použili DC/DC meniče kedy odpadne chladič a premiestnili by ste následne 3 veľké kondenzátory na iné miesto - tak sa to potom dá. Čiže mimoriadne vhodná ak ju máte a mali ste v XF551 túto jednotku Chinon, vtedy je to fakt jednoduchá výmena. Maníci čo si sami upravujú disketové jednotky pripojiteľné k Atari ale takáto "drobnosť" určite nezadrží a bez problémov to namontujú do inej skrinky a bude po vtákoch. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej hornej prednej strane (okrúhla LED).

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 197mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.102kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7


Tu je vidieť že napájací konektor je ešte celkom O.K., pôvodná kabeláž napájania do neho dosiahne (pretože je bližšie k jej vývodom, ale problémom je prívod k FD konektoru - zasahuje priamo tam kde sú napájacie kondenzátory na základnej doske, predĺženiu FD kabeláže sa tu určite nevyhnete.


Bočný pohľad na túto FD jednotku. Tu je dobre vidieť vrchnú "kapotáž" jednotky. Na pravej

strane hore je vidieť konektory pre osadenie jumperov, ešte sa k tomu odstanem.

 

Dtto z druhej strany.


Zásadný rozdiel je v umiestnení jumperov potrebných pre sprevádzkovanie FD, sú schované pod kapotážou, osadené sú 2, ostatné pozície sú voľné, neobsadené. Prvý sprava - terminátor. Druhý sprava - DS0 (identifikácia jednotky). V takto nastavenej konfigurácii priamo funguje, zase vidieť že nastavenie na prevádzku v Atari XF551 je mimoriadne jednoduché.


Pohľad na odkrytovanú 5.25" FD jednotku. Tiež je to veľmi slušne a elegantne urobené.
Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora.


A takto vyzerá podvozková časť.

 

Ak ju máte, chcete prerobiť napájanie na DC/DC meniče a nebojíte sa presunu 3 kondenzátorov máte vyhraté - zase dostanete bezproblémovo funkčnú jednotku. Kto sa do toho pustí asi bude ďalej upravovať, pretože potom sa z toho dá vytrieskať skutočné maximum s čím ani nerátali výrobcovia Atari XF551. (Dajte si to prosím do súvislosti s odstavcom napísaným kurzívou na začiatku článku, proste možno sa to dá aj jednoduchšie.)

 

 


Záver:

Po tejto prerábke XF551 priamo dedí štandartné problémy Atari XF551, čiže lepší stroj z nej neurobí (ale to ani jedna zo 4 spomínaných). Problémy sa dajú odstrániť, ale je to už súbor opatrení, už som to popisoval v 10-dielnej prerábke Atari XF551. Jedným z možných riešení je to čo som sa dozvedel od majiteľa Atari XF551 - používa zásadne iba SpartaDOS a Double hustotu - takže po výmene diskety mu v žiadnom prípade nehrozí možnosť že by jednotka "zblbla" a nerozpoznala správnu hustotu založenej diskety - vždy je to Double hustota a basta ! Jednoduché a možno aj elegantné riešenie problému - pre niekoho. Niekomu to možno naozaj pomôže ak sa borí v problémoch a nemá chuť robiť zásah do zariadenia.

FD jednotka pri svojej práci mi pripadá o poznanie hlučnejšia - je hlasitejší posuv hlavičky, ale nie je to vec pre ktorú by som ju zavrhol. Vyzerá že je precízne riešená, tak isto má zakryté kapotážou dôležité časti a teda nehrozí že pri manipulácii strčíme prsty tam kde nemajú čo robiť.

 

Po skutočne dôkladnom zvážení kategorické tvrdenie na začiatku článku zmiernim - ak použijete nový FD prívodný káblik (ten treba meniť aj tak) o dĺžke tak cca 22cm tak s odretými ušami by sa to tam celé možno vošlo za cenu určitým kompromisov a možných drobných mechanických zásahov do chladiča. (Pri voľbe DC/DC meničov by tých problémov bolo podstatne menej. ) Pretože osobne nehodlám (zatiaľ k tomu nemám dôvod) túto FD jednotku do XF551 zabudovať tak to nechávam v tejto teoretickej rovine. Práve preto by ma mimoriadne zaujímalo ako je vyriešené vnútro jednotky kde je zapojená FD jednotka Chinon (nemám ani obrázky).

 

Upozornenie:

Jednotka s mechanikou Mitsumi dokáže čítať a zapisovať aj na druhú stranu diskety (ak máme zabudovaný prepínač On/Off pre Write protect režim). Bez problémov číta aj neupravená jednotka Mitsumi druhú stranu diskety tzv. flippies ktorá bola naformátovaná a zapísaná v jednotke Atari 1050.

Jednotka Chinon bez druhého indexačného otvoru toto nezvláda, nedokáže čítať a ani zapisovať na druhú stranu diskety (samozrejme nemyslím tým režim 360kb), t.j. nefunguje v režime flippies ako mechanika Mitsumi. To je medzi nimi zásadný rozdiel.

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs - Mitsumi Newtronics D503V. Part_1.

By Administrator at septembra 12, 2018 12:30
Filed Under: Atari

 

Štandartná 5.25" 360kB FD mechanika Mitsumi Newtronics D503V - bola dodávaná priamo výrobcom a teda bola osadená v disketovej jednotke Atari XF551, oproti ostatným popisovaným typom 5.25" mechaník je kratšia - vďaka tomu sa hodí na priamu náhradu FD jednotky Atari XF551. V dnešnej dobe sa samostatne už ťažko zháňa, jej cena lezie kľudne až nad úroveň hodne cez 100.- Euro čo je hodne zaujímavý fakt - za tie peniaze zoženiete bez problémov celú funkčnú XF551-ku. Ak túto FD mechaniku zoženiete tak netreba nič prerábať, nastavovať - pobeží po výmene priamo bez akýchkoľvek úprav (len skontrolujte jumpre).


Táto jednotka je zo všetkých tu v tomto miniseriáli spomínaných FD jednotiek najkratšia, celý priestor vovnútri XF551 je úzkostlivo vyrátaný práve pre túto jednotku, všetky ostatné už majú viac - menej celkom slušné problémy s miestom pretože sú o poznanie dlhšie.

 

Výška - 38mm

šírka - 145mm, spolu s plastovým okrajom 148mm

hĺbka (dĺžka) - 192mm (v tom nie je zarátaná otočná páčka čo pridáva ďalších pár mm)

váha: 1.08kg

práca - funguje priamo s OS firmware ver.7.7

 

FD jednotka je kompletne "kapotovaná", t.j. celý mechanizmus je krytý pred poškodením. Páčka pre založenie floppy je pri pohľade spredu umiestnená na ľavej strane jednotky. Indikácia roztočenia pohonu je vyvedená na ľavej spodnej prednej strane (obdĺžniková LED). Celá "kapotáž"  je prichytená 3 šróbmi, takže prístup pod tento kryt je celkom rýchly, na prednej strane sa plechy zasúvajú do krytu predného panelu. Mechanizmus FD je prevedený precízne, takže tu nejaké problémy poväčšine nehrozia. Pohon hlavičky je vedený kovovým pásikom od hriadeľky krokového motora (klasika).

 

FD mechanika pootočená o 180°, odložený horný kryt.

 

Jeden celkom známy mini problém tejto FD jednotky:

Ak sa pozriete na univerzálnu hlavičku (stred obrázku nad týmto textom) vidíte na nej kovový pliešok v tvare tučného písmena U, ten veľmi často po čase odpadáva a robí "rachot" v jednotke ak ju otočíme hore nohami. Jeho funkciou je tieniť hlavičku pre rušivými magnetickými poliami a tak isto aj chráni hlavičku pre nežiadúcim dotykom a možným zašpinením. U pliešok na svojom mieste držia malé kúsky molitanu na ktorom je z oboch strám lepiaca plocha. Po tých rokoch (je to už vyše 30) sa molitan začne rozpadávať a pliešok sa nedobrovoľne vydá na svoju púť ... v každom prípade ak sa to stane že zvnútra jednotky počujeme rachotenie pri jej prenose na iné miesto - pliešok treba rozhodne z jednotky okamžite vybrať ! Základná doska jednotky má nesmierne veľa drôtových prepojení a vieme si predstaviť čo by sa mohlo stať ak by tento pliešok pekne - krásne náhodou práve na niečom takomto pristál a my jednotku zapneme ... 

Toto je proste mini kurvítko v tejto jednotke, našťastie oprava nie je veľkým problémom.

 

Existujú 3 možnosti čo urobiť s kovovým plieškom tvaru U ak sa nenachádza na svojom obvyklom mieste:


1 - nedáme ho na pôvodné miesto, len ho odložíme, horný kryt (kapotáž) aj tak spoľahlivo odtieni rušenie, tiež funkčné. V každom prípade ale musíme U pliešok nájsť a vybrať !  Preferujem možnosť 2 alebo 3, nie je to až tak veľa roboty navyše, toto beriem len ako núdzovku než to dáme do poriadku.


2 - naspäť na jeho pôvodné miesto sa dá prichytiť maličkými 3 kvapkami gélového (gél nesteká) sekundového lepidla. Aplikujeme na opačnú, teda na spodnú stranu U pliešku. Pozor, použite skutočne na to len minimum lepidla !  (Aby ste nezalepili hlavičku, ak áno - zháňajte ďalšiu mechaniku ...). Následne zľahka na okamžik pritlačíme na pôvodné miesto, prst dáme preč a ešte pre istotu počkáme 1 minútu a je hotovo.

 

3 - použiť obojstrannú kvalitnú lepiacu pásku, narezať si 3 kusy rozmerov tak 4x2mm, nalepiť pásku na spodnú stranu U pliešku a následne to dať na svoje miesto. Výhodou tejto možnosti je to že si ani náhodou nezaseriete hlavičku. Pliešok na svojom mieste vďaka páske drží pružne. Je to najmenej invazívne riešenie.

 

Následný obrázok som prevzal, pretože nemám momentálne takto rozpadnutý vrch (U pliešok) na mne momentálne dostupných FD jednotkách. Pretože sa otázka na to čo s tým objavuje celkom často tak to skutočne môžem považovať za rozšírený "mini problém" FD jednotky Mitsumi Newtronics D503V. Áno kedysi aj na mojich 2x XF551 FD jednotkách tento U pliešok odpadol - ale vtedy som to nepovažoval za dôležité, dnes vidím že je to vec ktorá Vás postihne skoro na 100% - hlavne tých čo jednotku XF551 dodnes používajú. Nakoniec nič Vám nebráni preventívne prstom (opatrne) skúsiť či U pliešok naozaj pevne drží na svojom mieste.

 

Takto to vyzerá ak sa v FD jednotke uvoľní a odpadne kovový pliešok tvaru U.

(Je položený napravo od hlavičky.)

Tento obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com


Oprava verzia č.2:

Označené miesto aplikácie kvapiek lepidla, v žiadnom prípade nesmie stiecť na hlavičku !

Obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com

Vyznačenie aplikačných bodov kvapiek lepidla na U pliešku  - Igi.

 

Oprava verzia č.3:

Označené miesto aplikácie obojstrannej lepiacej pásky.

Obrázok je prevzatý zo zdroja: atariage.com

Vyznačenie aplikačného miesta lepiacej pásky na U pliešku  - Igi.

 

Bočný pohľad. Kapotáž výborne chráni povrch (a tak isto aj tieni univerzálnu hlavičku)

tejto FD jednotky.

 

Pohľad z druhej bočnej strany. Úhľadné, čisté prevedenie.


Správne nastavenie jumperov pre chod v jednotke Atari XF551.

Pre ich nastavenie netreba dávať dole kapotáž.

 

Detail toho istého, sami vidíte žiadna veľká veda to nie je.


A pozrieme si aj "podvozok" tejto konkrétnej mechaniky.

(Vyskytuje sa aj v mierne odlišnom prevedení.)

To najpodstatnejšie som si ale nechal na koniec - rozmiestnenie konektorov pre napájania a FD. Všimnite si že pri pohľade zozadu sú umiestnené celkom vpravo, čo je významný rozdiel oproti ostatným ďalej popisovaným FD jednotkám a práve toto rozmiestnene konektorov spôsobuje všetky vrásky na čele pri náhrade tejto jednotky inou FD jednotkou.

 

Stručne záverom - je to slušná a bezproblémová mechanika, naozaj ideálna do Atari XF551, ťažko sa ale zháňa. Ak ju ale predsa len zoženiete je ideálna na priamu výmenu pôvodnej pokazenej FD jednotky - veď je to výmena 1:1 a nič ďalšie nemusíte urobiť - nakoniec, občas sa zázraky dejú a niekedy aj bez finančnej náročnosti. Osobne ale o nikom neviem kto by sa bezproblémovo k tejto FD jednotke na opravu takto dostal, veď som spomínal že zázraky sa dejú, ale skutočne iba občas ...

____________________________________________________________

Návrat do menu celého mini seriálu o 5.25" FD mechanikách pre Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Použiteľné FD 5.25" mechaniky pre Atari XF551. Atari XF551 compatible 5.25" drive mechs. Part_0.

By Administrator at septembra 08, 2018 16:00
Filed Under: Atari

 

Dnešný článok je úvodnou časťou miniseriálu ktorý je zameraný na to ako udržať disketovú jednotku Atari XF551 v prevádzke ak z akýchkoľvek dôvodov prestane fungovať pôvodná 5.25" FD jednotka (a samozrejme ostatná časť je v poriadku). Vtedy je dobré vedieť ako na to ak chceme jednotku opraviť a tak získať zase prevádzkyschopnú jednotku. Tu máme 2 možnosti - ísť cestou 3.5" FD (čo ale nie je môj prípad), alebo zachováme v prevádzke v jednotke pôvodnú 5.25" FD. Jediný problém je v tom že tu spomínané 5.25" FD jednotky sa síce dajú zohnať, ale ich cena začína stúpať a stúpať, síce nejde tak vysoko ako bitcoin, ale ceny sú niekde okolo 70 až 120 Euro za kus, pravda občas sa zadarí mechaniky zohnať aj za slušnú cenu, teda podstatne nižšiu - ale to je už vec šťastia. Mne sa to podarilo a som rád že mám malú zbierku 5.25" FD mechaník a vďaka tomu tu aj mám o čom písať.

___________________________________________________________
FD mechaniky 5.25"a použitie HD mechaniky namiesto 360kB verzie:

Jednou z možností je ako náhradu použiť HD mechaniku 5.25", ale to je tak isto spojené s rozličnými problémami - je potrebné prestaviť rýchlosť mechaniky na 300rpm, teda na 300 otáčiek za minútu. HD mechanika v HD režime točí na 360rpm, až v režime 360kB prepína na nám potrebných 300rpm. Platia tie isté pravidlá - jednotkamusí byť nastavená ako DS0 a musí byť zapojený jumper pre terminátor. Treba si uvedomiť že HD mechanika používa hlavu s užším zápisom - preto je v režime 360kB použitá užšia stopa zápisu a teda nemusí byť vždy za každých okolností takto zapísaná disketa čitateľná na inom zariadení - tá druhá mechanika sa potom musí "trafiť" do 4x užšej stopy zápisu. To zároveň nezanedbateľne zvyšuje hladinu šumu pri čítaní a zákonite sa zvyšuje možnosť chybovosti pri čítaní dát. Čiže takéto riešenie  síce bude fungovať - ale výsledok nie je zaručený - preto takúto variantu použitia HD jednotky na tento účel neodporúčam a radím vyhnúť sa takémuto riešeniu a radšej na náhradu priamo zháňať 5.25" FD jednotku 360kB - tu sa nemusíme obávať že by zápis "strelil" mimo stopy.

____________________________________________________________

Ako náhradnú 5.25" floppy jednotku je prakticky možné použiť akúkoľvek 360kB 5.25" DS/DD (Double Side/Double Density) disketovú jednotku u ktorej je možné nastaviť zapnutý terminátor. Všetky tieto jednotky sa točia rýchlosťou 300rpm/min, alebo voľne preložené tie ktoré "točia" 5 otáčok za sekundu. Samozrejme je potrebné nastaviť identifikátor jednotky na DS0 (v PC je nastavený tento jumper štandartne na DS1, t.j treba si to skontrolovať a správne nastaviť).

 

Výmena FD mechaniky za inú síce jednotku sprevádzkuje, ale niektoré neduhy XF551 zostávajú presne také isté ako v origináli - napríklad nerozpoznanie zmeny floppy (ak má inú hustotu), to sa dá odstrániť, ale vyžaduje zmenu OS a hardvérové úpravy. Tak isto sa to týka "obojstrannosti" floppy disku. Ako na to som už popísal v 10-dielnom seriáli o úpravách Atari XF551, preto sa tu k tomu už ďalej nebudem vyjadrovať.


Poznámka: Problém nerozpoznania správnej hustoty založenia novej diskety rieši firmware verzie 7.7 spolu s patchom od Boba Wooleyho

 

Najjednoduchšie je namiesto pôvodnej FD jednotky skúsiť XF551 sprevádzkovať "na nečisto" niekde na stole s vykuchanými vnútornosťami a inou FD jednotkou ktorú hodláme zabudovať namiesto pôvodnej mechaniky. Ak všetko beží tak potom máme 100%-nú istotu že zdrojom našich problémov je skutočne pôvodná FD jednotka a teda je načase ju nahradiť inou FD jednotkou - a hlavne funkčnou.

 

Spomeniem 4 druhy mechaník 5.25" 360kB DS/DD ktoré fungujú bez

problémov v jednotke Atari XF551 (iné typy nemám k dispozícii):


1. - Mitsumi Newtronics D503V

       Asi najrozšírenejšia priamo používaná jednotka do Atari XF551, dodávala sa priamo firmou Atari.
2. - Chinon Sankyo FZ-502

       Tak isto ju priamo dodával v Atari XF551 výrobca, dosť vzácna.

3. - Panasonic JU-455-7

       Najmenej známa, ale tak isto bezproblémovo funkčná FD jednotka.
4. - TEAC FD-55BR

      Veľmi známy typ, jednotka ktorá sa dá po menších úpravách chladiča

      (namiesto FD Mitsumi) priamo použiť v XF551.

 

FD mechaniky č.1 a č.2 sa v jednotke XF551 používajú štandartne, pričom v mojich rukách sa už postupne ocitlo vyše 40 kusov jednotiek typu 1, pritom všetky mali v sebe jednotku Mitsumi Newtronics D503V, osadenie jednotkou Chinon FD sa proste v našich končinách nevyskytuje (sú z nejakého dôvodu hodne vzácne) a teda sa mi ani náhodou táto verzia zatiaľ nedostala do rúk. Lenže ako to už býva - som sa čisto len k mechanike Chinon predsa len pre pár dňami dostal a som už aj jej majiteľom, tak tu len chcem upozorniť že umiestnenie datového konektora je tu tak odlišné (priestorovo a aj na dĺžku kvôli inej dĺžke ďalších FD mechaník) že sa nedá Chinon mechanika priamo bez ďalších drobných úprav použiť na výmenu za FD Mitsumi - z toho vyplýva že nahradiť Mitsumi mechaniku mechanikou Chinon nie je tak ľahko možné, pretože sa to priamo fyzicky nedá (zavadzia konektor FD a konektor napájania), treba robiť určité mechanické úpravy a zmeniť prívodný datový káblik (treba ho nahradiť káblikom s väčšou dĺžkou).

 

Mechaniky č.2, 3 a 4 sú fyzicky dlhšie oproti mechanike Mitsumi, č.2 je dlhšia o 5mm,  č.3 a 4 až o cca 15mm, takže je problém ich do XF551 namiesto Mitsumi zabudovať. TEAC FD-55BR sa dá zabudovať, k tomu sa ešte v ďalšom dopracujem, dtto platí pre spomínané  mechaniky č.2 a č.3, vtedy fungujú bez problémov tiež. Všetky spomínané mechaniky 2, 3 a 4 som aj fyzicky vyskúšal a bežia s počítačom Atari naprosto v pohode.


Všetky tu spomínané 4 FD mechaniky umožňujú používať HD diskety 1.2MB naformátované na 360kB. V stave núdze je to dobré riešenie - ak ale takúto disketu dáte do rúk majiteľovi disketovej jednotky Atari 1050 tak tam si s touto disketou jednotka ani neškrtne, preto na to dávajte pozor. Ak začnete používať iba DS/DD diskety (360kB) - tak to je skutočne najlepšie riešenie. 

 

Nechcem to nejako do hĺbky rozpitvávať, ale pretože náhradné mechaniky sú buď síce "nové", teda ešte nepoužité, alebo už dlhšie slúžiace - vždy ich treba najprv vyčistiť a premazať. Na samotné čistenie hláv použite výlučne technický lieh, nikdy nie acetón ani benzín !

 

V ďalších častiach budú tieto FD jednotky popísané trošku podrobnejšie spolu s tým ako majú byť nastavené správne jumpre pre chod v jednotke Atari XF551.


Na záver je tu ešte jedna naozaj názorná ukážka ako v podstate pracujú všetky 5.25" FD mechaniky:

 

Pohyb hlavičky môže byť prevedený rôznymi spôsobmi (oceľový pásik, vreteno a pod.), ale nakoniec sa vždy dosahuje priamočiary pohyb hlavičky od kraja diskety smerom dovnútra - a naopak pri štandartných FD mechanikách.

___________________________________________________________

Prvé pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Mitsumi-Newtronics-D503V-Part_1.aspx

Druhé pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Chinon-Sankyo-FZ-502-Part_2.aspx

Tretie pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Panasonic-JU-455-7-Part_3.aspx

Štvrté, záverečné pokračovanie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-TEAC-FD-55BR-Part_4.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari ROM checker - by JAC!.

By Administrator at septembra 02, 2018 09:30
Filed Under: Atari

Účelom aplikácie "Atari ROM Checker" je analyzovať a identifikovať ROM Atari s 8-bitovým operačným systémom na základe ich veľkosti a kontrolných súčtov. Obsahuje databázu všetkých známych dodávaných alebo prototypov ROM operačného systému Atari.


Je to open source, napísané je to v čistej jave a beží to na systémoch Windows, Linux a MAC OS X.


Všetko podstatné podrobne a aj spolu s programovým vybavením je na stránkach autora:


Atari ROM checker

 

Sťahovanie obsahuje aj jednoduchý automatický ROM dumper v jazyku Atari BASIC, ktorý beží na všetkých Atari 8-bitových strojoch s jazykom BASIC. Stačí spustiť  "AtariROMDumper.atr" s povoleným BASICom. Vytvorí sa 16kB súbor "D1:OS.ROM" a 8kB súbor "D1:BASIC.ROM", tieto 2 súbory môžete následne sami analyzovať.

 


ROM definície:


 

Tak teda - autor sa vyslovene pohral s týmto riešením - veľmi zaujímavé !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

 

09_2018 Blog, Notes.

By Administrator at septembra 02, 2018 09:20
Filed Under: Blog

02.09.2018

Tak nás včera v Bratislave trochu "spláchlo". Asi bolo treba prečistiť ulice na začiatku nového školského roku. Asi by to malo spláchnuť a prečistiť aj iné veci.

__________

Prázdniny neboli celkom oddychovým časom, sami môžete vidieť.

Atari ROM checker ktorý slúži na analýzu OS a Basicu vo Vašom počítači Atari:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-ROM-checker-by-JAC!.aspx

_____________________________________________________

06.09.2018

„Ľudia to chcú, my to urobíme“ – Európska komisia zruší striedanie času, väčšina ľudí ho odmietla. Mal by platiť len letný čas. Eurokomisia po vyše 40 rokoch konečne možno niečo pochopila. Linkovať podmienky života nie je to pravé orechové. Takú natvrdlosť a hluchotu voči obyvateľom po tak dlhú dobu len tak nevidíte.
Žeby sa zmenili podmienky za ktorých sa tvrdilo ako je to pre Európu výhodné ?

Koľko rokov potrvá než pochopia aj ostatné veci  ?


Niekoho by mali niekam poslať do ... (kedysi sa posielalo do teplých krajov - ale tie sú už priamo aj u nás, preto sa ich nevieme zbaviť).

____________________________________________________________

08.09.2018

Miniseriál o tom ako je možné nahradiť pôvodnú FD 5.25" mechaniku v jednotke Atari XF551:

FD-525-mechaniky-pre-Atari-XF551-Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Part_0.aspx

_____________________________________________________

12.09.2018

Prvé pokračovanie o FD mechanikách 5.25" pre Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Mitsumi-Newtronics-D503V-Part_1.aspx

_____________________________________________________

15.09.2018

Druhé pokračovanie o FD mechanikách 5.25! pre Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Chinon-Sankyo-FZ-502-Part_2.aspx

_____________________________________________________

18.09.2018

Tretie pokračovanie o FD mechanikách 5.25" pre Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-Panasonic-JU-455-7-Part_3.aspx

_____________________________________________________

23.09.2018

Záverečná 4 časť o FD mechanikách 5.25" pre Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-XF551-compatible-525-drive-mechs-TEAC-FD-55BR-Part_4.aspx

_____________________________________________________

28.09.2018

Posledný tohtomesačný príspevok, Spajkova verzia SIO2SD v mojej úprave, takto urobené to nemám ani ja, tak som si jeden kúsok objednal:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Spajk-pcb-Atari-SIO2SD-ver30-ala-Igi.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: