Atari Speedy 1050 - part 04. Front panel indicator Single, Medium, Double density.

By Administrator at mája 25, 2017 09:50
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


 

Vyvedenie indikácie Single, Medium, Double density na predný panel.

________________________________________________________

 

A teraz nasleduje posledná potrebná úprava (nie je nutná, ale veľmi ju odporúčam - teraz síce týmto článkom predbieham - aby ste mali dostatok času sa rozhodnúť ako vlastne ten predný panel nakoniec bude vyzerať, zapojenie a schému postupom uverejním) - vyvedenie LED pre indikáciu hustoty založenej diskety:

 

Pomocná doštička na prednom paneli, ktorá obsahuje Yellow, Green a Red LED veľkosti 3mm (Led diódy sú na prúd 20mA). Káblik radšej zvoľte dlhší, pretože neviem kde si vyvediete konektor (ak bude na doske vývod konektoru spredu smerom k panelu stačí ak bude mať dĺžku cca 12cm, inak radšej tak 22cm dĺžka). Káblik sa dá pohodlne vytvarovať, čiže ak bude dlhší bez problémov ho zohnete tak aby nezavadzal-  aj keď bude dlhší. Zase na druhú stranu - dlhší zohnete, s kratším ale nič neurobíte.  Ja na prichytenie takýchto dielov najradšej používam 5-minútové Epoxy, drží dostatočne a ak by to bolo treba niekedy vybrať stačí to následne vypáčiť. Vyčistíte otvor, a oprava je hotová za pár minút. Zase ak to urobíte poriadne - nemalo by sa nič kaziť. S najväčšou pravdepodobnosťou by tu dobre poslúžilo aj gelové sekundové lepidlo.



Osadené obidve pomocné dosky, prepínače a panel LED.

 

Pohľad na LED na prednom paneli, LED sú vyvedené na pravej strane.

 

Nasleduje iné riešenie predného panelu:


Prepínač Write protect active /inactive a Slow/Fast Speedy posunuté smerom vľavo

a bližšie k sebe, LED-ky Single, Medium a Double tak isto na spodnej "lište".


No a takto to potom vyzerá zo zadnej strany predného panelu.


Toto je všetko čo sa týka prípravnej fázy. Jednotku aj po tejto príprave stále vieme používať ako pôvodnú, až na tú drobnosť že teraz máme k dispozícii na zápis a čítanie aj druhú stranu. Ak by ste sa rozhodli že ďalej už nebudete pokračovať tak aj tak ste si už sprístupnili na používanie aj druhú stranu diskety - a za to to určite stálo, nie ?


Ostatní kto idú ďalej sa pomaly, postupne a nezadržiteľne prebojovávajú (to je teda slovo, že - fuj ...) k cieľu.

"Trošku predbehnem", na úplnom konci to trebárs môže vyzerať takto:

(aby som namlsal ...)

 

Write protect vypnutý, Speedy zapnuté, založená disketa Medium hustota = zelená.

Takáto indikácia LED - nazvem ju nultou variantou.

___________________________________________________________

 

Celkom dôležité upozornenie:

Vzhľadom k tomu že indikácia hustoty diskety (teda jej  kapacity) sa dá previesť rozličnými spôsobmi.

 

Nultá verzia LED diódami:

- Single     = 90kB   = žltá

- Medium = 128kB = zelená

- Double   = 180kB = červená

 

Alebo sa dá previesť do zobrazenia sedemsegmentovou LED tak zo zabudovaním počkajte až uvidíte všetky možnosti - čiže tu radím neponáhľať sa. Dobre si dopredu rozmyslite než začnete upravovať predný panel ! Ponúkam niektoré možné riešenia ako na to:


Vzhľad ak je na prednom paneli 3x sedemsegmentová LED, trebárs toto bude verzia A:

 

 Takže ľavá krajná sedemsegmentovka zobrazuje iba

hustotu (density).

Pre prívod všetkých vodičov k displeju treba

v tejto verzii použiť 20 žilový káblik.


Ešte existuje tretia možnosť kedy skombinujeme Track sedemsegmentovky s farebnými LED (môžu mať veľkosť 3mm alebo 5mm), trebás toto potom bude verzia B:

 

 

Dúfam že teraz je jasné že sa to dá rôzne kombinovať - niekto si trúfne na verziu 3x sedemsegmentovky, niekto si LED ani na predný panel nevyvedie (čo je ale naozaj škoda, ten údaj považujem za dôležitý), alebo si ktosi kdesi kamsi zvolí ešte nejakú inú kombináciu ktorá ma teraz ani nenapadla. Rozhodne ale si to ale treba dobre rozmyslieť prv ako zarežeme do predného panelu, potom bude už neskoro ...

 

Jedno z mnohých riešení, ešte to nie je vyčistené, proste ako píšem je to rozrobené:

 

Prepínače ako zvyčajne a použitý 3x sedemsegmentový LED displej.


Na toto ešte príde farba (hnedá) a navrch červený filter. Sedemsegmentovky (disple, používajú sa sedemsegmentovky zo spoločnou katódou) sú osadené v pätičkách, čiže je možná bezproblémová výmena jednotlivých kusov. Lôžko je vyrobené z dosky plošného spoja.

 

Dtto - ale zo zadnej strany.

 

A to by v tom musel byť čert ak by som Vám týmto nenasadil chrobáka do hlavy ...

Nabudúce už zopár slov o Mini Speedy 1050.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 03. High speed modification motherboard.

By Administrator at mája 22, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


 

Dnes - úprava motherboardu aby zvládal vysokú prenosovú rýchlosť.

(Odstránenie 4 kondenzátorov.)

________________________________________________________


Takže, ešte je potrebná úprava na základnej doske - treba vyštiknúť 4 kondenzátory, pretože tieto sú zavesené na dátových vodičoch a jednoducho by jednotka s nimi nedokázala komunikovať na takej vysokej rýchlosti. Proste fungujú ako filtrácia, ale zase na druhú stranu - nedokážete potom s disketovovu jednotkou komunikovať rýchlejšie ako 19.200Bd, tu by to bolo blbé, pretože Speedy fičí na podstatne vyššej rýchlosti prenosu. Výhodou tejto úpravy je to, že ju môžete zrealizovať aj na pôvodnej jednotke, proste vďaka tejto úprave chodí absolútne bez problémov aj pôvodná jednotka Atari 1050.

 

Nás zaujíma hlavne pravý dolný roh, kde sú uvedené kondenzátory, ktoré musia ísť von. Hľadajte ich priamo pod tými 3 veľkými kondenzátormi. Doska je označená, teda je tam aj označenie kondenzátorov.

 

 

A jedná sa o tieto kondenzátory - C56,C57, C58 a C61, ktoré treba vybrať von. Pretože tie kondenzátory tam už nehodlám nikdy dať naspäť tak som ich proste štípačkami "vycvikol" -a bolo po vtákoch. Smile


Kondenzátory (a aj ostatné súčiastky na základnej doske) sú veľmi dobre označené a tak by ste sa nemali pomýliť, tu sú už všetky 4 kondenzátory z dosky vycvaknuté (vyštipnuté). Je s tým menej práce ako s ich vypájkovaním, len pozor aby ste si nevyrobili skrat ! Barbari môžu kondenzátory kývavým pohybom vylomiť, tak isto ich takto odstránite bez problémov. Jednotka musí fungovať bez najmenších problémov aj po ich odstránení, tieto kondenzátory boli od výrobcu zaradené do signálovej (rozumej datovej a riadiacej) cesty a slúžili na filtráciu. Lenže čo vyhovuje na rýchlosť = 19.200Bd tak pri rýchlosti 4 až 5x väčšej už pôsobí ohromné problémy - data nám vypadávajú. A preto tieto kondenzátory musia preč.

 

 

Bez tejto hardvérovej úpravy nerozbeháte Atari Speedy 1050 ! - je potrebné ju previesť pre všetky popisované verzie Atari Speedy 1050.


V prípade ak použijete ďalšiu disketovú jednotku musí byť tiež takto upravená, pretože inak nebude Speedy 1050 schopná vysokej prenosovej rýchlosti (je to  jasné - v neupravenej jednotke budú tie neodstránené kondenzátory brániť dosiahnuť vysokú prenosovú rýchlosť). Na druhú stranu - ktože už dnes má doma 2x Atari 1050 ... Uvedenú úpravu (vybratie uvedených kondenzátorov) ak je zapojená jednotka zo Speedy 1050 musí mať aj ďalšia jednotka v ceste,totsi treba vždy uvedomiť inak nebude vysokorýchlostný prenos spoľahlivo fungovať.


(Ja mám doma 5x Atari 1050 ..., u mňa je skôr zaujímavé to že 4 jednotky som dostal v takom stave že ani jedna nebola schopná prevádzky, všetky museli prejsť u mňa najprv opravou, ale vo výsledku - zadarilo sa). Na druhú stranu - mám tie 2 jednotky Atari XF551 a tie mi idú po celú dobu na jednotku, obidve sú už upravené na obojstrannú prevádzku a majú režim Write protect active/inactive a všetky na ne popisované fičúrky. Ale to som trochu odbočil. Poďme späť k našej téme.

 

Uvdené úpravy - Write protect switch, prepínač Slow/Fast a odtsránenie kondenzátorov sú vlastne prípravou na zabudovanie Speedy 1050 - znova zdôrazňujem, tieto úpravy sa dajú previesť dopredu aj bez Speedy, jediná vec čo zatiaľ dočasne nebude fungovať je prepínač Slow/Fast, pretože ten je viazaný už priamo na Speedy 1050 (zapojený môže byť, činnosť pôvodnej jednotky stav prepínača nijako neovplyvňuje). Zase je dobré ak si takto veci postupne pripravíme dopredu a nebudeme mať potom naraz veľa vecí na prerábku.

 

Po tejto úprave už bude nasledovať len jedna vec - vyvedenie LED ktoré indikujú hustotu založenej diskety na predný panel. Možných variant ako na to existuje viacero, to si ale osvetlíme v ďalšom dieli.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 02. Write protect switch, Slow-Fast switch.

By Administrator at mája 19, 2017 08:50
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


Úprava disketovej jednotky Atari 1050 - vypnutie režimu Write protect.

Príprava prepínača Slow - Fast pre Speedy 1050.

_____________________________________________________________

 

Pretože som chcel mať všetky vymoženosti čo SPEEDY 1050 prináša, tak som si povedal že je dobré aj mať aj odblokovanie Write Protect režimu, t.j môžeme zapisovať aj na prelepené diskety - ATARI 1050 totiž nepoužíva indexačný otvor a tak je tá prerábka jednoduchá. Má to ešte jednu výhodu - môžeme začať používať aj druhú stranu diskety - a to bez vykusovania pre Write protect ! Takto sa nám zdvojnásobuje dostupná kapacita na diskete. SPEEDY 1050 automaticky rozpoznáva správnu hustotu pri založení diskety - mikrospínač je tam zabudovaný už v základe. A je nanajvýš dobré ak jediným pohľadom vieme čože tam máme za disketu - Single, Medium, Double density ? (Toto je funkčné iba ak tam máme založenú dosku Speedy 1050.)

 

Tak isto je dobrý prepínač, ktorý umožňuje prepínať ATARI 1050 do dvoch režimov (ak máme Speedy):

 

Slow - beží potom pôvodná jednotka ATARI 1050 - dobré pre programy ktoré vyžadujú skutočne pôvodnú 1050-ku, potom to "fičí" na pôvodných 19.200 Bd, síce to treba používať naozaj výnimočne, ale ak to má byť tak ako to má, proste ten prepínač tam dám ...

 

Fast  - režim SPEEDY 1050, kedy to potom ide na plné "gule"

 

Na toto je naozaj dobré zabudovať 2x prepínač, len na doske treba nájsť miesto kde to zapojiť a kde ten pomocný konektor pripojiť. Zapojenie prepínačov je urobené podľa nasledovnej schémy - LED som nezapojil (nie je potrebná), (odpor má označenie R83 - prepínač SLOW), u mňa som sa ale nezapojil na R83 ale priamo na zem - obidve pripojenia sú vo výsledku rovnocenné:

 

 

Poďme na praktickú časť kde sa už "vŕtame" (doslovne) na základnej doske:

Na obrázku sú už vyvŕtané 4 pomocné dierky na osadenie pomocného

4-pinového konektoru:

 

A je jasné kam som ho osadil, vľavo je LED čo indikuje napájanie

jednotky Atari 1050.

 

Zapájala sa spodná strana pomocného konektora, obidva stredné prívody

sú pripojené na zem. Ešte nie je doska umytá technickým liehom.

 

Jedna strana sa pripojí na pin 10 čipu 6532 - tu sa potom

volí režim Slow a Fast. (biely vodič, modrý je zem)

 

Druhá strana uzemňuje cez prepínač kolektor fototranzistoru, t.j. vyraďujem z funkcie Write Protect. (spodný biely vodič) U mňa to bol na konektore J11 pin.č.2. Prečo píšem že tu je to pin č.2 ? Pretože existuje viacero zapojení základnej dosky tak sa kľudne sa môže stať že to u Vás bude pin č.3. (Tiež mám jednu takúto jednotku, ostatné dve to majú na pine č.2. Najjednoduchšie to zistíte tak, že vkladáte a vyberáte disketu zo šachty a meriate napätie na konektore J11 (jeden vývod je zem, to ľahko prepískate multimetrom, jeden je +5V, to sa zase dá ľahko prepískať voči napájaniu, teda zostávajú 2 vývody - ak sa napätie mení pri vkladaní a vyberaní - bingo ! - toto je náš potrebný pin).

Pre tých čo majú viac času  - konektor J11 má celé 4 piny, takže si kľudne môžete premerať všetky 4 vývody a tak prísť na to, ktorý je ten pravý - teda kde sa mení napätie pri založenej diskete a pri jej vybratí. Hračičkovia si to radi overia. A ako sa hovorí: "3x meraj, raz pripoj."  

 

Dĺžka použitého prívodného 4-kábliku je cca 12cm,

(stačí aj polovičný) - teda ak si to urobíte na

rovnakom mieste ako ja.

 

Tieto 2 prepínače sa umiestnia najlepšie na predný panel (čiže zase mechanická robota ...), pretože potom máme okamžitý prehľad o tom, ktorý režim je práve zapnutý. Pretože prepínač sú dvojité, je možné pridaním LED + odpor indikovať zapnutý ten-ktorý režim, mne sa to zdá zbytočné pretože prepínače vľavo = pôvodný režim, teda Write protect je funkčný, a je zapnutý Slow režim, nemám čo riešiť. Prenutie na druhú stranu znamená vyradenie Write protect čidla a teda zapisujem aj na chránenú prelepenú disketu, ak prepnem aj druhý prepínač tak mi beží režim Speedy. Basta.

 

Pomocná doštička

pre Write Protect a Slow-Fast režim.

Vľavo WP, vpravo Speedy prepínač.

 

Zabudovanie do predného panelu, pohľad zozadu.


Vo výsledku to potom môže vyzerať napríklad takto:

                       Write protect-No WP    Slow-Fast

 

Na obrázku je už čiastočne vidieť na pravej strane osadenie LED pre zobrazenie hustoty, tak toto je vec ktorú si musíte rozhodnúť sami či chcete vidieť aká disketa je práve založená. Ja to odporúčam, pretože je mimoriadne pohodlné.  Ale o tom zase nabudúce.

 

Tieto 2 úpravy z možných 4 sú skutočne nevyhnutné na to aby ste vedeli využiť všetky supervlastnosti hardvérového rozšírenia Atari Speedy 1050. Snažím sa aby som to dával postupne a aby ste sa v tom nestratili a dokázali si pekne postupne tieto vylešenia inštalovať a postupne sa prepracovávali ďalej a ďalej.

 

Nabudúce nás teda čakajú 2 posledné úpravy základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050 - musíme vyštiknúť (vycvaknúť, vyletovať) - ako sa to komu hodí - 4 kondenzátory zo základnej dosky - proste musia preč,pretože bránia komunikácii pri vysokých rýchlostiach, pritom ak ich odstránime funguje bez problémov aj pôvodná Atari 1050. A ak chcete mať vyvedenú indikáciu na prednom paneli o hustote založenej diskety - viac prerábky už nebude treba. Takže zatiaľ si jednotku nezatvárajte - idem pekne po kvapkách ... (ale tieto spomínané 2 úpravy sú posledné čo na jednotke treba urobiť).

 

P.S.:

Tento článok som upravil z pôvodného článku, ktorý som napísal v roku 2014, snažím sa to teraz dať všetko dokopy v jednom seriáli, aby to bolo pekne pokope. Sám som vtedy totiž netušil že to dnes (rok 2017) bude dlhší pokec na pár dielov ...

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 01.

By Administrator at mája 14, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


Ešte základný pokec, vlastnosti a hlavne popis od vlastných tvorcov.

________________________________________________________


Celé toto písanie sa vracia k môjmu už skutočne "neverending" story s rozšírením pre disketovú jednotku Atari 1050 pod názvom Atari Speedy 1050. Musíte počítať s tým, že vzhľadom k tomu že som už na túto tému niečo napísal pre pár rokmi tak niektoré informácie sa asi budú v tomto popise čiastočne opakovať, ale s tým už asi veľa nenarobím, tiež som len človek. Po prvýkrát som sa stretol s úpravou Speedy 1050 niekedy začiatkom roku 1992 takže je to už dosť bradaté. Padla mi vtedy sánka, dovtedy som o niečom podobnom ani nechyroval. Samozrejme že ma to poriadne zaujalo. S majiteľom vtedajšej jednotky Atari  Speedy 1050 som sa dohodol na zapožičaní ku mne domov (presne si to už nepamätám či to boli 2 alebo 3 dni) a teda dohodli sme sa aj na tom, že si to môžem otvoriť, vybrať a v kľude aj popozerať. Prvý deň ma iba svrbeli prsty (tiež to nie je celkom pravda, pretože už som si kreslil rozloženie obvodov a ich vývody), no na druhý deň ráno som to už mal otvorené, kreslil som a pípalo sa ostošesť. Zabralo mi to pekných pár hodín než som to celé kompletne prepípal s multimetrom v ruke. Vcelku O.K., akurát pripojenie displeja som mal kvôli miestu nakreslené už na druhom papieri A4 (na jeden mi to nevošlo), ktorý som potom po pár rokoch beznádejne niekde založil a následne už nikdy nenašiel ... stáva sa. Vtip je v tom, že zapojenie samozrejme funguje aj bez pripojeného displeja a jeho ovládacích obvodov displeja, ten displej bol už len takou pomyselnou čerešničkou na dorte, čiže nič strašné to v svojom dôsledku nebolo. Ale ešte sa vrátim do roku 1992, na Vysokej (oproti známemu číslu 44) v BA fungoval v tej dobe obchod RadioBastler, vedúci bol neskutočný chlapík, splašil čokoľvek a kdekoľvek (nakoniec keď odtiaľ odišiel išla pomaly do kolien aj predajňa RadioBastleru ...), proste mal som nakoniec k dispozícii potrebné súčiastky a asi tak za mesiac potom som si to postavil, ako zvyčajne u mňa klasicky na univerzálke a postavil som si to vtedy kompletne aj s displejom (vtedy som ten druhý papier ešte mal). Všetko šlapalo na jednotku. Prešlo asi tak 3/4 roka a ja som celú zostavu kompletne s počítačom predal (marec 1993). Základná schéma ale bola doma stále odložená, hovoril som si - čo ak by som to niekedy náhodou na niečo potreboval ... a po tých rokoch sa mi to naozaj potvrdilo. Jednu dobu som mal túto schému aj uverejnenú, ale mal som tam nejaké bugy a tak som to radšej zase stiahol z obehu. Teraz by to už malo byť bez bugov. Len upozorňujem, že teraz som zase na univerzálke postavil ďalšiu Speedy 1050 s Eprom pamäťou 27512, t.j. sú tam naládované 4 operačné systémy pre Speedy 1050. Čiže postavil som najzložitejšiu verziu aj s displejom, takže tie jednoduchšie fungujú tak isto. Pomohla mi k stavbe displeja mapa pamäte, Martin Číčel rozloženie potvrdil a tak som robil spomínanú displejovú časť. Bežalo to na prvý šup.
Záverom len upozorním že v uverejnených zapojeniach vôbec nepoužívam audio výstup /ten napríklad vie upozorniť ak by sme chceli otvoriť dvierka skôr ako prebehne napríklad zápis - máme predsa buffer ... , ak si audio namontujete tak Vás upozorní že máte okamžite zase zatvoriť dvierka a prevedie sa zápis nanovo/, vždy si v pohode počkám až zhasne LED na prednom paneli disketovej jednotky a až potom vyberám disketu - nakoniec postaviť si ten zvuk je len pár súčiastok navyše. Zvukovú časť som tiež nakreslil, takže pre záujemcu je to kompletné.

 

Pfff, ako pozerám aj napriek úvodu som sa rozkecal, tak nejako je to Atari Speedy 1050 mojou srdcovou záležitosťou, tak sa mi nedivte.

___________________________________________________________

Najprv si treba vec dôkladne naštudovať (teória a popis je celkom dobrá vec) veci okolo tejto úpravy, takže prikladám podklady - skoro všetko je v nemčine, pretože z tejto krajiny aj pochádza uvedená úprava. Celé to začalo v roku 1985.

 

Odkaz asi na najlepší popis na tému Speedy 1050, k celej veci sa vyjadrujú ľudia ktorí v tom od začiatku mali prsty a teda vedia o čom je reč, jedna z vecí ktorá stojí mimo iného za pozornosť je pamäťová mapa zariadenia kde sú popísané pamäťové miesta pre RAM, Eprom, dekodér, indikácia hustoty, mapovanie sedsegmentoviek atď., ale poďme na ten odkaz:

http://www.mia-net.org/speedy.html

 

Zhutnená verzia popisov Speedy 1050 na danú tému:


Speedy_all.zip (7,79 mb)

 

Odkazy na starší článok o Atari Speedy 1050 kde som už pred časom nejaký ten riadok napísal, nevediac že bude nasledovať niekedy neskôr podrobný popis, ale stojí za prečítanie:

Atari Speedy 1050

_______________

Aby ste  vedeli použiť Atari Speedy1050  je potrebný zásah do zariadenia, pretože sa jedná o hardvérovú úpravu - vyberá sa z pätičky pôvodný procesor 6507 a vyberá sa aj pôvodná Eprom (alebo PROM, podľa toho čo je v zariadení). Potom sa vloží doštička zariadenia Speedy 1050 - zastrčí sa do pätičky pôvodného procesoru 6507. (Procesor 6507 je "zmenšená" verzia procesoru 6502. Má iba 28 pinov namiesto 40 a zmenšený adresný rozsah z veľkosti 64kB na púhych 8kB, ostatné vlastnosti a inštrukčná sada sú zachované.) Nová doska Speedy 1050 má na sebe 8kB RAM pamäte ktorá slúži ako cache pri prenose dát a používa sa tu vylepšená verzia procesoru 6502, ktorý poznáme pod označením 65C02. Práve rozšírená inštrukčná sada procesoru 65C02 sa tu dôsledne využíva a pritom k tomu stačí že procesor stále beží na pôvodnom takte hodín =1MHz. 
Dokážeme tiež kopírovať chránené diskety, je tu k dispozícii software, ktorý dokáže takúto disketu okopírovať aj s "chlpmi", čiže vec vcelku kedysi parádna, dnes vec v podstate zbytočná. Kto je náročnejší si môže dorobiť aj displejovú časť a teda bude mať stály prehľad na ktorej stope sa nachádza univerzálna čítacia a zapisovacia hlava. V roku 1992 a okolo tej doby to v našich končinách bolo totálnou a absolútnou bombou, o SIO2SD a SDRIVE vtedy samozrejme nikto ani nechyroval (prečo je jasné), čiže mali ste neskutočné zrýchlenie prenosu dát - a ešte jedna drobnosť - zabudovaná 8kB RAM celá slúži ako cache pamäť, čiže dokázali ste načítať naraz celú stopu - disketa sa zastavila a prenos bežal z cache pamäte, no naozaj na tú dobu vec nevídaná. Viem že majiteľov disketovej jednotky Atari 1050 je čoraz menej, dnes bežia úpravy ála Mega Speedy a podobne, ale bol by som nerád keby sa zabudlo práve na pôvodné zapojenie Speedy 1050. Po mnohých, mnohých rokoch som sa dotlačil k tomu že som si preklepol pôvodné zapojenie a postupne dedukciou spolu s nejakými tými vedomosťami a TTL books som aj nakreslil zapojenie displejovej časti. Displejová časť je funkčná - sám som teraz postavil Speedy 1050 s displejom podľa mojej schémy, teda je to určite v poriadku.

Tu len upozorním že dva zásahy do zariadenia v ďašom sú potrebné, pretože jedna úprava umožňuje zapisovať aj na druhú stranu diskety - takto sa nám zdvojnásobuje dostupná kapacita miesta na diskete (toto sa mimoriadne hodí aj pre doteraz nijako neupravenú disketovú jednotku Atari 1050). Druhá úprava je prepínač Slow - Fast, ktorým môžeme (ak chceme) riadiť rýchlosť prenosu dát pre Speedy 1050. Ale o týchto veciach sa budem baviť inokedy (nech máte čas informácie stráviť).

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari Speedy 1050 - part 00.

By Administrator at mája 14, 2017 12:50
Filed Under: Atari

SPEEDY 1050

 

Ahoj ataristi, tak som sa konečne dokopal k tomu že píšem seriál o úprave disketovej jednotky Atari 1050 - a to Speedy 1050. Budem úplne stručný, pretože právom predpokladám že ste niekde už zachytili nejaké šumy na túto tému a teda:

 

- jedná sa o hardvérovú úpravu, kde sa vyberie pôvodný procesor a Eprom (alebo ROM) a založí sa na miesto procesoru malá nová doštička s novými súčiastkami

vlastnosti:

- prepínateľný režim 1050 (original 19.200Bd -Slow) a Speedy1050 (Fast), kedy je prenosová rýchlosť cca 4÷5x vyššia (pri práci 78.000Bd, pri kopírovaní ide až do 96.000Bd)

- dostupné hustoty - Single, Medium a Double (90kB, 128kB, 180kB), pri výmene diskety sa vždy správne načíta hustota

- pri niektorých verziách Speedy 1050 je k dispozícii indikácia buď samostatnými LED, alebo je indikácia riešená na sedemsegmentovej LED

  (môže, ale nemusí byť, zariadenie je urobené tak že toto pripojenie k svojej funkcii nevyžaduje)

- pri niektorých verziách Speedy 1050 je k dispozícii indikácia na ktorej stope sa práve nachádza kombinovaná hlava (TRACK)

  (môže, ale nemusí byť, zariadenie je urobené tak že toto pripojenie k svojej funkcii nevyžaduje)

- buffer 8kB pre čítanie a záznam, vždy sa načíta celá stopa, čo vo výsledku značí že disketa sa môže zastaviť a aj tak prebieha prenos dát

- niektoré verzie Speedy 1050 majú v sebe zabudovaný Bibodos a teda stačí pod týmto zabudovaným DOS-om nafomátovať disketu a uložiť DOS-ové súbory, systém pozná že má túto verziu k dispozícii a na diskete uloží len príznak (disketa potom neobsahuje DOS), následne stačí disketu založiť a nabootovať, Speedy rozpozná túto disketu a následne natiahne Bibodos zo svojej internej Eprom (je to blesková záležitosť). Máte Double disketu na 180kB a všetok priestor je voľný na ukladanie dát

- použitý je procesor 65C02, tu sa využívajú jeho nové inštrukcie

- využívajú sa obidve strany diskety


atď, atď, nakoniec všetky vlastnosti budú popísané (teda tie čo ma napadnú). Hlavným  dôvodom popisu je to, že doteraz podrobnejších informácií  na tému Atari Speedy 1050 je na webe ako šafránu a teda podľa doteraz dostupných informácií by ste si Speedy 1050 určite nepostavili.


Asi nie je celkom od veci si  pripomenúť že na prerábku je vhodná skutočne funkčná disketová jednotka Atari 1050, teda taká jednotka ktorá v svojej pôvodnej podobe bez problémov formátuje, číta a zapisuje. (T.j. - má aj v poriadku počet otáčok za minútu - 288.) Možno to vyzerá ako sranda že to tu pripomínam, ale pár userov už predviedlo že nie je všetko tak samozrejmé ako sa zdá na prvý pohľad ... preto tieto "dodatky".

 

Pretože sa v každom prípade jedná o zásah do Vášho zariadenia tak si dobre rozmyslite či do toho idete a teda aj počítate s tým že prestavba sa nemusí podariť - skutočne za niekoho iného prácu sa zaručiť neviem. Dané upozornenie platí pre všetky diely o Atari Speedy 1050:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Ako vždy ak sa jedná o rozsiahlejší materiál, toto je východzia časť do ktorej sa dá vrátiť zo všetkých dielov a pokračovať do ďalších častí, nemusím potom dávať do každej časti odkazy smerom dopredu a dozadu - potom by som v tom začal strácať aj ja ... Niektoré podklady sú trošku "netradičné", ale už som to nechcel všetko nanovo prekresľovať (nakoniec som si to vtedy robil iba pre seba) - aj tak sú podľa mňa schémy zrozumiteľné a nemal by s tým byť problém. Ak by napriek tomu niečo bolo nejasné, napíšte, vysvetlím.


Je večná škoda že napriek výzve v našich končinách nie je nikto kto by prispel nejakým zapojením, schémou - takže zase som sa v tom "patlal" sám a sám.

V oblasti firmware som doma mal nejaké tie obsahy, niečo mám a čo som nemal - pomohol atariage.com, ešte oldcomp.cz a tam konkrétne "pichol" pomocnou rukou


Nekladiem si za cieľ popísať všetko - nakoniec nie ku všetkému som sa dostal, ale budem popisovať to s čím som robil a k čomu som si sám urobil podklady. Ak som niečo zohnal a nerobil som tým - upozorním na to. Nakoniec, ak ma niekto na niečo upozorní, alebo poskytne niečo čo tu nemám budem len a len rád. Pri tej príležitosti chcem upozorniť že existuje nová verzia tzv. Mega Speedy kde si môžete nahrať za jazdy rozličné verzie OS, ale priznám sa toto ma nejako nechytilo za srdce (ani to nevlastním) a tu sa venujem iba tej starej nazvem to "pravej" verzii Speedy 1050.

 

 


 

 

 

Ako sami vidíte aj priebežne už do napísaného článku dopĺňam infomácie, pretože ani ja nemám vždy všetko na 100% kompletné (kiežby ...) a preto ak na niečo doplňujúce natrafím tak to tam fláknem - priebežne. Toto by vadiť nemalo. Dúfam ...

______________________________________________________________________________

Part 01 - Atari Speedy 1050 - základné odkazy na danú tému, tu si môžete prečítať o čom to celé vlastne je:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-01.aspx

____________________________________________________

Part 02 - Atari Speedy 1050 - možnosť vyradenia funkcie Write protect a zabudovanie prepínača Slow - Fast pre 2 režimy Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-02.aspx

____________________________________________________

Part 03 - Úprava základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050 aby zvládala vysokú prenosovú rýchlosť :

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-03-High-speed-modification-motherboard.aspx

____________________________________________________

Part 04 - Nasleduje posledná potrebná úprava - vyvedenie LED pre indikáciu hustoty založenej diskety:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-04-Front-panel-indicator-Single-Medium-Double-density.aspx

______________________________________________________________________________

Part 05 - Atari Speedy 1050 - dnes pár riadkov o jeho najmenšej verzii - Mini Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-05-Mini-Speedy-1050.aspx

___________________________________________________________

Part 06 - Atari Speedy 1050 - doska plošného spoja - Mini Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-06-Mini-Speedy-1050.aspx

(Časom chcem sem do 6.časti doplniť všetky informácie o Mini Speedy čo ešte kedy  zoženiem.)

___________________________________________________________

Part 07 - Atari Speedy 1050 - verzia 1:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-07-Speedy-1050-ver1.aspx

(maximálne zjednodušená verzia, 8kB Eprom, no density indicator, no audio)

___________________________________________________________

Part 08 - Atari Speedy 1050 - verzia 2:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-08-Speedy-1050-ver2.aspx

(verzia 8kB Eprom, density indicator, audio out)

_______________________________________________________________________________

Part 09 - Atari Speedy 1050 - verzia 3:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-09-Speedy-1050-ver3.aspx

(16kB Eprom, density indicator, audio out)

____________________________________________________

Part 10 - Atari Speedy 1050 - verzia 4:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-10-Speedy-1050-ver4.aspx

(8/16kB Eprom, density indicator, audio out)

___________________________________________________________

Part 11 - Atari Speedy 1050 - verzia 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-11-Speedy-1050-ver5.aspx

(4x 16kB Eprom, density indicator, audio out)

___________________________________________________________

Part 12 - Atari Speedy 1050 - audio:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-12-Audio-output.aspx

___________________________________________________________

Part 13 - Atari Speedy 1050 - density + track display:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-13-Track-display.aspx

____________________________________________________________

Part 14 - Homemade Atari Speedy 1050 ver.3 na univerzálnej doske - 16kB Eprom:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-14-Homemade-Speedy-1050-ver3.aspx

_____________________________________________________

Part 15 -Homemade Atari Speedy 1050 ver.5 na univerzálnej doske - 4x 16kB Eprom:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-15-Homemade-Speedy-1050-ver5.aspx

___________________________________________________________

Part16 - firmware Atari Speedy 1050 ver.1.00 - 8kB - pre uverejnené verzie 1,2 a 4:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-16-Firmware-Speedy-1050-ver100-(8kb).aspx

_____________________________________________________

Part 17 - firmware Atari Speedy 1050 ver.1.2.- 8kb - pre verzie 1,2 a 4:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-17-Firmware-Speedy-1050-ver12-(8kb).aspx

_______________________________________________________________________________

Part 18 - firmware Atari Speedy 1050 ver.1.2 + Bibodos - 16kB - pre verzie 3,4 a 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-18-Firmware-Speedy-1050-ver12-2b-BiboDOS-(16kb).aspx

_____________________________________________________
Part 19 - firmware Atari Speedy 1050 ver.1.4 + Bibodos - 16kB (2 verzie súboru) - pre verzie 3,4 a 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-19-Firmware-Speedy-1050-ver14-2b-BiboDOS-(16kb)-2-version.aspx

_____________________________________________________

Part 20 - Next 16kB firmware Atari Speedy 1050 - pre verzie 3,4 a 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-20-Next-16kB-firmware-Speedy-1050.aspx

_____________________________________________________

Part 21 - 4x 16kB firmware Atari Speedy 1050 - pre verziu 5:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-21-4x-16kB-firmware-Speedy-1050.aspx

_____________________________________________________

Part  22 - HSS Copy Probleme:
Atari Speedy 1050 - part 22 - HSS Copy Probleme.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Alternatívny zdroj k Atari 1050, Atari XF551. Alternative PS for Atari 1050, Atari XF551.

By Administrator at mája 10, 2017 10:50
Filed Under: Atari

Dostal som mailom túto otázku:

"Mám Atari XF551, odišiel mi originálny zdroj 9V/AC/3A. Zdrojovú dosku mám prerobenú, používam 2x DC/DC meniče. Pôvodný zdroj neviem zohnať - čo s tým ? Ako ho nahradiť ?"


V podstate je to dosť jednoduché, ak totiž máte už prerobený napájací zdroj priamo na základnej doske disketovej jednotky (je jedno či sa jedná o disketovú jednotku Atari 1050 alebo Atari XF551 - ich zdroje sú zhodné) na DC/DC meniče kľudne môžete použiť  celkom slušne dostupný transformátor 12V/AC/2A. (Pre menej znalých AC = striedavý, DC = jednosmerný.) Dosť často sa dajú nájsť 10V/AC a 11V/AC verzie transformátorov, zase treba aby boli schopné dodať prúd minimálne na 2A. Štandartne sa používa na napájanie transformátor 9V/AC/3A, ale pretože po prerábke ide celkový odber slušne nadol tak naozaj stačí verzia s dodávaným prúdom 2A. Celý reťazec napájania to potom v pohode zvládne, aj filtračné kondenzátory to ešte zvládnu (pri 12V/AC) - je to síce dosť tesné, ale dá sa. Vzhľadom k tomu potom máme teoreticky 16V/DC na vstupe DC/DC meniča pre 5V vetvu a teda približne 32V/DC na meniči pre 12V vetvu. Nezapočítavam tam úbytky napätia na Graetzi a tak isto aj na diódovom násobiči. Skôro to berte tak že táto hodnota môže byť dosiahnutá v kľudovom stave v disketovej jednotke kedy je odber zo zdroja najnižší.

 

Maličká poznámka:

Samozrejme sa dá použiť aj transformátor ktorý je schopný dodať väčší prúd, trebárs 4 až 5A pri 9V/AC. V pohode bude fungovať - jediná vec bude vadiť - že transformátor pretože je na väčší výkon bude citeľne objemnejší a teda zákonite aj ťažší. A aj skrinka na takýto zdroj bude objemnejšia. Nazvem to cestou menšieho odporu - čo máte, to dáte.

 

15V/AC zdroj už neodporúčam, pretože to už nemusí zvládnuť DC/DC menič pre 12V vetvu (väčšinou totiž bežia v pohode do max. 36V/DC na ich vstupe a to by sme už pri 15V/AC na vstupe určite prekročili - teoreticky bude cca 21V na vstupe DC/DC meniča pre 5V a teda cca 42V na vstupe meniča pre 12V vetvu - tak tu by sme už určite narazili, niektoré meniče nedosahujú ani na polovicu tejto hodnoty, takže vždy pozrite datasheet čo to tam vlastne máte nasadené, je to potom vo výsledku omnoho lacnejšie ...) a kondenzátory by nám strieľali jedna radosť, potom to dať do poriadku by už nebola pre nikoho žiadna slasť. Tu použité konkrétne TRACO meniče v pohode bežia do vstupného napätia = 36V/DC a tak teda v uvedených schémach je naprosto všetko v poriadku a nie sú prekročené žiadne vstupné parametre použitých meničov. Ešte sa vrátim k otázke na začiatku článku. Mne z toho vyplýva že prerábku v zdrojovej časti Atari XF551 si zjavne nerobil tento majiteľ sám, pretože ak by ju robil tak by asi vedel ako ďalej postupovať.

O.K., každý práve nedrží v ruke ako profesionál pájkovačku, práve preto si to v tomto článku ozrejmíme, napokon ten majiteľ si asi ani tu popísané niektoré uvedené riešenie neurobí sám ...

 

Poďme na konkrétny príklad jednoho už prerobeného napájacieho zdroja na základnej doske disketovej jednotky Atari XF551, trebárs pri použití takýchto konkrétnych DC/DC meničov (bežia na frekvencii = 500kHz, preto sú aj extrémne malé a priamo dokážu bez ďalších úprav - výmena 1:1 nahradiť pôvodné stabilizátory 7805 a 7812 pri účinnosti cez 95%):

 

 

Povolené vstupné napätie týchto DC/DC meničov je už spomínaných 36V čo aj pri použití napájacieho zdroja 12V/AC/2A je tak akurát. Prečo ? Pretože v ceste 12V zdroja je zdvojovač napätia a až z tohoto napätia sa potom vyrába potrebných jednosmerných 12V. Čiže toto je jedno z možných riešení.

_______________________________________________________________________________

Druhé riešenie používa k napájaniu jednotky (Atari 1050, Atari XF551) spínaný zdroj 24V/DC/1.5A ktorý na toto použitie naprosto vyhovuje, použité meniče tak isto neprotestujú - teda tie čo znesú na svojom vstupe aspoň 24V/DC - nezabudnite si to skontrolovať. Tu je ale už potrebný zásah - vysvetlím prečo. Riešenie vypínača je také, že musíme na zadnú stranu jednotky umiestniť nový vypínač, pretože sa nedá jednoducho použiť pôvodný, museli by sme preškrabávať plošné spoje a "humusiť" základnú dosku - to by sa nikomu nepáčilo, teda ideme radšej cestou menších úprav.


K tejto úprave nám treba 1x switch a 2x Schottky diódy 3A/minimálne na 40V, lepšie na 60V + jeden odlišný napájací konektor. Switch a konektor (SW2 a J2) umiestnime na zadnú stranu disketovej jednotky. Uvedené riešenie umožňuje aj v budúcnosti naďalej požívať pôvodný zdroj (ak sa k nemu nejakou šťastnou zhodou okolností zase dostanete ...)

 

Pozor na to aby ste si potom nepomiešali tieto zdroje medzi sebou a nepripojili takýto zdroj na neprerobenú jednotku !

Najlepším riešením je použiť konektor iného rozmeru - vtedy nepríde ani náhodou k zámene. Na toto prosím pamätajte ! 

 

Možná varianta úpravy v napájacej časti, pridané potrebné vodiče a súčiastky sú vyznačené na modro:

 


Ak sa na to pozriete bližšie - uvedené zapojenie je celkom "blbyvzdorné", teda v tom zmysle že sa nič nestane ak by ste mali nejakou supernáhodou súčasne zapnutý pôvodný zdroj 9V/AC/3A a tak isto aj 24V/DC/1.5A (stále ale počítam s tým že sú použité vzájomne nezameniteľné konektory J1 a J2 !), dôkladné oddelenie diódami v zdrojovej časti nám zabezpečí že sa nič zlého nestane. Diódová logika automaticky zabezpečuje to že jednotka pobeží z toho zdroja ktorý práve dáva vyššie napätie. Viacej (rozumej hlbšie) to tu nechcem rozvádzať aby sme sa nestratili v podrobnostiach, tí čo tomu rozumejú vedia o čom točím, ostatným to bude aj tak jedno.

 

Pretože sa zase vŕtame vo "vnútornostiach" zariadenia, nezabudnite že:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

_____________________________________________________________

Pre tých ktorí si chcú pozrieť viaceré možnosti náhrady pôvodných napájacích zdrojov pre jednotky Atari 1050 a Atari XF551 majú možnosť si niečo na túto tému prečítať tu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-ATARI-XF551-napajaci-zdroj-Power-Supply-ATARI-1050-ATARI-XF551-modification.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

3x OS - Atari XF551.

By Administrator at mája 05, 2017 10:00
Filed Under: Atari

 

Dnes teda nasleduje sľúbená úprava disketovej jednotky Atari XF551 na 3x operačné systémy. Vlastné systémy zaberajú vždy veľkosť 4kByte, teda potrebujeme celkove 12kByte miesta, preto použijeme Eprom typu 27128 - z nej využijeme 75%, čo nie je až také zlé riešenie. Použitý prepínač má 3 polohy, pričom v strednej polohe nie je zopnutý žiaden výstup. Vyberieme z pätičky pôvodnú Eprom 2764, napálime nový obsah do pamäte Eprom 27128, dodáme 2 odpory a vyhneme na 27128-ke piny č.2 a č.26 tak, aby sa už nedali zapojiť do pätičky - takto potom dokážeme prepínať jednotlivé OS medzi sebou. V tomto zapojení sa už neráta s tým že by sa využila niekedy v budúcnosti nepoužitá spodná ¼ pamäťového priestoru Eprom 27128. Ak by ste chceli použiť v budúcnosti aj tento priestor tak odporúčam použiť 2 binárne spínače (toto ale teraz neriešim, 4x OS nie je k dispozícii). Uvedený spôsob prerábky takto "zmrzačí" iba túto jednu Eprom a nie je potrebný žiadny zásah do základnej dosky disketovej jednotky, teda ak potrebujeme vieme odloženú Eprom 2764 kedykoľvek vrátiť na pôvodné miesto. (Lenže kto si raz skúsil Hyper-XF - ten sa už tak ľahko k pôvodnému OS nevráti ..., Hyper-XF ale vyžaduje zapojiť aj mikrospínač, ktorý sníma založenie diskety - nebudem to tu ďalej rozvádzať, bolo to popísané v 10 dieloch možných úprav disketovej jednotky Atari XF551.)

 

Poradie OS v pamäti Eprom:

0000 - 0FFFh - voľné miesto, nepoužité {unused}

1000 - 1FFFh - OS Turbo XF551

2000 - 2FFFh - OS Hyper-XF

3000 - 3FFFh - OS original XF551

 

Ak takto upravenú a napálenú Eprom vložíme do pôvodnej pätičky (pozor na správny kľúč pri zakladaní) a nepripojíme žiaden prepínač máme okamžite k dispozícii pôvodný OS dodávaný k disketovej jednotke Atari XF551, takto som si to naplánoval aby sa dala jednotka používať ako pôvodná hneď po založení novej Eprom. V každom prípade sa jedná o zásah do zariadenia a preto ako vždy platí:

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Ale dosť bolo rečí, poďme na schému, použitý prepínač má 3polohy, pričom v strednej polohe nie je zopnutý žiaden kontakt:

 

 

Potrebný obsah na napálenie do pamäte 27128, už len zdôrazním všetky tri OS sú určené pre pôvodnú jednotku 5.25":

3xOS_XF551.BIN (16,00 kb)

 

A takto to napríklad môže vyzerať ak si urobíte prepínač 3x OS na svojej disketovej jednotke na prednom paneli, nezabúdajte na to že prepínač má aktívne zopnutie vždy na opačnej strane ! Ja mám ten prepínač na ľavej strane preto, lebo jednu jednotku s takto umiestneným prepínačom pre 2x OS už mám a nechcem aby som mal na každej jednotke prepínače inde - mrdník nemilujem.  Ešte upozorním na jednu drobnosť - vľavo hore vedľa páčky mám zabudovaný Reset aby som nemusel pri prepnutí na iný OS vypínať disketovú jednotku. Maličkosť, ale poteší (stlačím Reset, prepnem na iný OS, pustím, hotovo ...). Disketa by pri prepínaní OS samozrejme nemala byť založená zo zatvorenými dvierkami, nikdy neviete či by sa tam niečo náhodou predsa len nezapísalo. Prepínač pre OS umiestnite podľa ľubovôle (trebárs aj na zadnom paneli, akurát potom nemáte informáciu ktorý OS práve beží), dĺžka prívodných vodičov nie je rozhodujúca, pretože sa jedná len o statické prepínanie adresných vodičov. Ak ten zabudovaný Reset nemáte - odporúčam vypnúť disketovú jednotku, prepnúť na požadovaný OS a následne jednotku môžete zase zapnúť - v každom OSna začiatku vždy príde k tomu, že sa hlavička po zapnutí vystaví na 0-tú stopu.

 

Takže moje riešenie zapojenia prepínača:

Pri pozornom sledovaní obrázkov je vidieť že naľavo hneď vedľa páčky je vidieť zabudovaný "čudlík" pre Reset.

 

Poloha 1, OS Hyper-XF.

 

Poloha 2, pôvodný OS pre XF551.

 

Poloha 3, OS Turbo XF551.

 

Na staré kolená, teda po 30 rokoch máme aj na disketovú jednotku Atari XF551 konečne viacero OS. Viem že zberní fandovia neradi robia zásahy do zariadenia (teda skôr nerobia absolútne žiadne zásahy) a je jasné že pre nich tento článok nie je určený - na druhú stranu my čo radi robíme úpravy si zase konečne zgustneme ...


Je už len a len na Vás či takéto riešenie využijete a použijete. Všetkým rovnako "postihnutým" želám príjemné chvíle a pohodovú zábavu pri tejto prerábke !

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2017 Blog, Notes.

By Administrator at mája 03, 2017 18:41
Filed Under: Blog

03.05.2017

Dnes som sa mrkol na celkový počet príspevkov - 561, tuším by som mal tráviť čas aj nejako inak ...

_____________________________________________________

Pred 2 dňami pri hľadaní niečoho iného - ako obyčajne - som natrafil na operačný systém pre disketovú jednotku Atari XF551 ktorý nie je všeobecne známy, takže sa oplatí ho tu pripomenúť. Je známy pod názvom Turbo XF551. Ja oceňujem že máme ďalšiu verziu OS, takže poďme na to:

http://blog.3b2.sk/igi/post/OS-Atari-XF551-Turbo-XF551.aspx

_____________________________________________________

05.05.2017

______________

3x operačný systém pre disketovú jednotku Atari XF551:

http://blog.3b2.sk/igi/post/3x-OS-Atari-XF551.aspx

________________________________________________________________________________

08.05.2017

Do článku o Speedy XF pre disketovú jednotku Atari XF551 doplnené ďalšie 3 fotografie:

http://blog.3b2.sk/igi/post/XF-Speedy-enhanced-for-Atari-XF551.aspx

_____________________________________________________

10.05.2017

Hmmm,aké prekvapenie - zase na tému  Atari XF551, teraz konkrétne riešenie jednoho konkrétneho problému - možné náhrady pôvodného napájacieho transformátora ak už máme prerobenú zdrojovú časť tak že používame DC/DC meniče:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Alternativny-zdroj-k-Atari-1050-Atari-XF551-Alternative-PS-for-Atari-1050-Atari-XF551.aspx

____________________________________________________________

11.05.2017

Predpokladám že je známe že som bol doteraz majiteľom Atari Portfolio. Pred pár dňami som sa ale dostal k ďalším 2 kusom tohoto zariadenia. Takže triple ... Občas sa dejú veci a pritom som to vôbec neplánoval. V našich končinách je majiteľov týchto vecičiek ešte menej ako 8bit Atari. Je tu niekto kto sa ešte zaoberá touto mašinkou ?

____________________________________________________________

14.05.2017

Dnešným dňom začínam seriál na tému Atari Speedy 1050, takže chvíľu to bude trvať, pretože jednotlivé diely robím za pochodu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

 

a hneď aj pridám prvé pokračovanie kde si môžete prečítať podrobnosti o vzniku a aj podrobnosti o vlastnostiach Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-01.aspx

____________________________________________________________

19.05.2017

Tu sa začínajú potrebné úpravy pre fungovanie Atari Speedy 1050, dnes prvé dve úpravy - možnosť vyradenia (prepínačom) funkcie Write protect (potom vieme zapisovať aj na druhú stranu diskety bez jej akýchkoľvek úprav) a zabudovanie prepínača Slow - Fast pre 2 režimy Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-02.aspx

____________________________________________________

22.05.2017

Úprava základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050 aby zvládala vysokú prenosovú rýchlosť - nie je to nič svetoborné, stačí odstrániť z dosky konkrétne 4 kondenzátory:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-03-High-speed-modification-motherboard.aspx

____________________________________________________

25.05.2017

A teraz nasleduje posledná potrebná úprava (nie je nutná, ale veľmi ju odporúčam - teraz síce týmto článkom predbieham - aby ste mali dostatok času sa rozhodnúť ako vlastne ten predný panel nakoniec bude vyzerať) - vyvedenie LED pre indikáciu hustoty založenej diskety:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-04-Front-panel-indicator-Single-Medium-Double-density.aspx

A zase mi dajte trošku čas aby som mohol napísať ďalšie pokračovania ...

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

OS Atari XF551 - Turbo XF551.

By Administrator at mája 03, 2017 18:25
Filed Under: Atari

 

Dnes síce budem stručný, ale podarilo sa mi na webe nájsť (konečne !) iný OS pre disketovú jednotku Atari XF551 ako je pôvodný OS a známy OS  (Hyper-XF) od S.Dorndorfa. Takže máme pre túto jednotku konečne k dispozícii už 3 použiteľné obsahy pre Eprom. Ako vždy u Atari XF551 využíva sa z priestoru 8kB Eprom aj tu iba spodných 4kB, druhých 4kB Eprom je nepoužitých. Teda ak si to chcete vyskúšať stačí napáliť Eprom 2764 týmto priloženým súborom. Už len porovnanie obsahu hovorí o tom že tých zmien oproti pôvodnému OS je tam naozaj hodne. Kód je napísaný podstatne efektívnejšie, pretože jeho výsledná dĺžka je vo výsledku o poznanie kratšia.

 

Dosiahnuteľné zdroje sa rozchádzajú v tom, kto je vlastne autorom tohoto OS. Raz sa tvrdí že je autorom firma KMK (najpravdepodobnejšie, tak isto sa prikláňam ku KMK), potom zase že firma TOMS. S istotou sa vie že tento OS pochádza z Poľska. Laughing


Takže už nasleduje spomínaný OS:

XF551_Turbo.EPR (8,00 kb)

 

Testoval som tento OS cez 2 dni, zdá sa že všetko beží tak ako má, sektorový kopírák ukladá to čo má, zjavne to bude potrebovať dlhšie skúšanie, ale momentálne všetko O.K., to dlhšie testovanie - v tom mi dúfam niekto pomôže.


Poznámka:

Bohužiaľ jedna vec zostala - stále nepozná správnu hustotu diskety po jej výmene, čo je stará bolesť väčšiny operačných systémov pre XF551.


Nabudúce bude nasledovať zapojenie všetkých 3 operačných sytémov v jednej Eprom typu 27128 (jeden 4kB blok v nej zostane nevyužitý). Na prepínanie stačí jeden prepínač s nulovou strednou polohou. Ešte stále existuje pár jedincov ktoré takéto možnosti prepínania 3x OS pre Atari XF551 zaujímajú.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: