Atari Speedy 1050 - part 01.

By Administrator at mája 14, 2017 13:00
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


Ešte základný pokec, vlastnosti a hlavne popis od vlastných tvorcov.

________________________________________________________


Celé toto písanie sa vracia k môjmu už skutočne "neverending" story s rozšírením pre disketovú jednotku Atari 1050 pod názvom Atari Speedy 1050. Musíte počítať s tým, že vzhľadom k tomu že som už na túto tému niečo napísal pre pár rokmi tak niektoré informácie sa asi budú v tomto popise čiastočne opakovať, ale s tým už asi veľa nenarobím, tiež som len človek. Po prvýkrát som sa stretol s úpravou Speedy 1050 niekedy začiatkom roku 1992 takže je to už dosť bradaté. Padla mi vtedy sánka, dovtedy som o niečom podobnom ani nechyroval. Samozrejme že ma to poriadne zaujalo. S majiteľom vtedajšej jednotky Atari  Speedy 1050 som sa dohodol na zapožičaní ku mne domov (presne si to už nepamätám či to boli 2 alebo 3 dni) a teda dohodli sme sa aj na tom, že si to môžem otvoriť, vybrať a v kľude aj popozerať. Prvý deň ma iba svrbeli prsty (tiež to nie je celkom pravda, pretože už som si kreslil rozloženie obvodov a ich vývody), no na druhý deň ráno som to už mal otvorené, kreslil som a pípalo sa ostošesť. Zabralo mi to pekných pár hodín než som to celé kompletne prepípal s multimetrom v ruke. Vcelku O.K., akurát pripojenie displeja som mal kvôli miestu nakreslené už na druhom papieri A4 (na jeden mi to nevošlo), ktorý som potom po pár rokoch beznádejne niekde založil a následne už nikdy nenašiel ... stáva sa. Vtip je v tom, že zapojenie samozrejme funguje aj bez pripojeného displeja a jeho ovládacích obvodov displeja, ten displej bol už len takou pomyselnou čerešničkou na dorte, čiže nič strašné to v svojom dôsledku nebolo. Ale ešte sa vrátim do roku 1992, na Vysokej (oproti známemu číslu 44) v BA fungoval v tej dobe obchod RadioBastler, vedúci bol neskutočný chlapík, splašil čokoľvek a kdekoľvek (nakoniec keď odtiaľ odišiel išla pomaly do kolien aj predajňa RadioBastleru ...), proste mal som nakoniec k dispozícii potrebné súčiastky a asi tak za mesiac potom som si to postavil, ako zvyčajne u mňa klasicky na univerzálke a postavil som si to vtedy kompletne aj s displejom (vtedy som ten druhý papier ešte mal). Všetko šlapalo na jednotku. Prešlo asi tak 3/4 roka a ja som celú zostavu kompletne s počítačom predal (marec 1993). Základná schéma ale bola doma stále odložená, hovoril som si - čo ak by som to niekedy náhodou na niečo potreboval ... a po tých rokoch sa mi to naozaj potvrdilo. Jednu dobu som mal túto schému aj uverejnenú, ale mal som tam nejaké bugy a tak som to radšej zase stiahol z obehu. Teraz by to už malo byť bez bugov. Len upozorňujem, že teraz som zase na univerzálke postavil ďalšiu Speedy 1050 s Eprom pamäťou 27512, t.j. sú tam naládované 4 operačné systémy pre Speedy 1050. Čiže postavil som najzložitejšiu verziu aj s displejom, takže tie jednoduchšie fungujú tak isto. Pomohla mi k stavbe displeja mapa pamäte, Martin Číčel rozloženie potvrdil a tak som robil spomínanú displejovú časť. Bežalo to na prvý šup.
Záverom len upozorním že v uverejnených zapojeniach vôbec nepoužívam audio výstup /ten napríklad vie upozorniť ak by sme chceli otvoriť dvierka skôr ako prebehne napríklad zápis - máme predsa buffer ... , ak si audio namontujete tak Vás upozorní že máte okamžite zase zatvoriť dvierka a prevedie sa zápis nanovo/, vždy si v pohode počkám až zhasne LED na prednom paneli disketovej jednotky a až potom vyberám disketu - nakoniec postaviť si ten zvuk je len pár súčiastok navyše. Zvukovú časť som tiež nakreslil, takže pre záujemcu je to kompletné.

 

Pfff, ako pozerám aj napriek úvodu som sa rozkecal, tak nejako je to Atari Speedy 1050 mojou srdcovou záležitosťou, tak sa mi nedivte.

___________________________________________________________

Najprv si treba vec dôkladne naštudovať (teória a popis je celkom dobrá vec) veci okolo tejto úpravy, takže prikladám podklady - skoro všetko je v nemčine, pretože z tejto krajiny aj pochádza uvedená úprava. Celé to začalo v roku 1985.

 

Odkaz asi na najlepší popis na tému Speedy 1050, k celej veci sa vyjadrujú ľudia ktorí v tom od začiatku mali prsty a teda vedia o čom je reč, jedna z vecí ktorá stojí mimo iného za pozornosť je pamäťová mapa zariadenia kde sú popísané pamäťové miesta pre RAM, Eprom, dekodér, indikácia hustoty, mapovanie sedsegmentoviek atď., ale poďme na ten odkaz:

http://www.mia-net.org/speedy.html

 

Zhutnená verzia popisov Speedy 1050 na danú tému:


Speedy_all.zip (7,79 mb)

 

Odkazy na starší článok o Atari Speedy 1050 kde som už pred časom nejaký ten riadok napísal, nevediac že bude nasledovať niekedy neskôr podrobný popis, ale stojí za prečítanie:

Atari Speedy 1050

_______________

Aby ste  vedeli použiť Atari Speedy1050  je potrebný zásah do zariadenia, pretože sa jedná o hardvérovú úpravu - vyberá sa z pätičky pôvodný procesor 6507 a vyberá sa aj pôvodná Eprom (alebo PROM, podľa toho čo je v zariadení). Potom sa vloží doštička zariadenia Speedy 1050 - zastrčí sa do pätičky pôvodného procesoru 6507. (Procesor 6507 je "zmenšená" verzia procesoru 6502. Má iba 28 pinov namiesto 40 a zmenšený adresný rozsah z veľkosti 64kB na púhych 8kB, ostatné vlastnosti a inštrukčná sada sú zachované.) Nová doska Speedy 1050 má na sebe 8kB RAM pamäte ktorá slúži ako cache pri prenose dát a používa sa tu vylepšená verzia procesoru 6502, ktorý poznáme pod označením 65C02. Práve rozšírená inštrukčná sada procesoru 65C02 sa tu dôsledne využíva a pritom k tomu stačí že procesor stále beží na pôvodnom takte hodín =1MHz. 
Dokážeme tiež kopírovať chránené diskety, je tu k dispozícii software, ktorý dokáže takúto disketu okopírovať aj s "chlpmi", čiže vec vcelku kedysi parádna, dnes vec v podstate zbytočná. Kto je náročnejší si môže dorobiť aj displejovú časť a teda bude mať stály prehľad na ktorej stope sa nachádza univerzálna čítacia a zapisovacia hlava. V roku 1992 a okolo tej doby to v našich končinách bolo totálnou a absolútnou bombou, o SIO2SD a SDRIVE vtedy samozrejme nikto ani nechyroval (prečo je jasné), čiže mali ste neskutočné zrýchlenie prenosu dát - a ešte jedna drobnosť - zabudovaná 8kB RAM celá slúži ako cache pamäť, čiže dokázali ste načítať naraz celú stopu - disketa sa zastavila a prenos bežal z cache pamäte, no naozaj na tú dobu vec nevídaná. Viem že majiteľov disketovej jednotky Atari 1050 je čoraz menej, dnes bežia úpravy ála Mega Speedy a podobne, ale bol by som nerád keby sa zabudlo práve na pôvodné zapojenie Speedy 1050. Po mnohých, mnohých rokoch som sa dotlačil k tomu že som si preklepol pôvodné zapojenie a postupne dedukciou spolu s nejakými tými vedomosťami a TTL books som aj nakreslil zapojenie displejovej časti. Displejová časť je funkčná - sám som teraz postavil Speedy 1050 s displejom podľa mojej schémy, teda je to určite v poriadku.

Tu len upozorním že dva zásahy do zariadenia v ďašom sú potrebné, pretože jedna úprava umožňuje zapisovať aj na druhú stranu diskety - takto sa nám zdvojnásobuje dostupná kapacita miesta na diskete (toto sa mimoriadne hodí aj pre doteraz nijako neupravenú disketovú jednotku Atari 1050). Druhá úprava je prepínač Slow - Fast, ktorým môžeme (ak chceme) riadiť rýchlosť prenosu dát pre Speedy 1050. Ale o týchto veciach sa budem baviť inokedy (nech máte čas informácie stráviť).

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:58 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: