Atari Speedy 1050 - part 02. Write protect switch, Slow-Fast switch.

By Administrator at mája 19, 2017 08:50
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050


Úprava disketovej jednotky Atari 1050 - vypnutie režimu Write protect.

Príprava prepínača Slow - Fast pre Speedy 1050.

_____________________________________________________________

 

Pretože som chcel mať všetky vymoženosti čo SPEEDY 1050 prináša, tak som si povedal že je dobré aj mať aj odblokovanie Write Protect režimu, t.j môžeme zapisovať aj na prelepené diskety - ATARI 1050 totiž nepoužíva indexačný otvor a tak je tá prerábka jednoduchá. Má to ešte jednu výhodu - môžeme začať používať aj druhú stranu diskety - a to bez vykusovania pre Write protect ! Takto sa nám zdvojnásobuje dostupná kapacita na diskete. SPEEDY 1050 automaticky rozpoznáva správnu hustotu pri založení diskety - mikrospínač je tam zabudovaný už v základe. A je nanajvýš dobré ak jediným pohľadom vieme čože tam máme za disketu - Single, Medium, Double density ? (Toto je funkčné iba ak tam máme založenú dosku Speedy 1050.)

 

Tak isto je dobrý prepínač, ktorý umožňuje prepínať ATARI 1050 do dvoch režimov (ak máme Speedy):

 

Slow - beží potom pôvodná jednotka ATARI 1050 - dobré pre programy ktoré vyžadujú skutočne pôvodnú 1050-ku, potom to "fičí" na pôvodných 19.200 Bd, síce to treba používať naozaj výnimočne, ale ak to má byť tak ako to má, proste ten prepínač tam dám ...

 

Fast  - režim SPEEDY 1050, kedy to potom ide na plné "gule"

 

Na toto je naozaj dobré zabudovať 2x prepínač, len na doske treba nájsť miesto kde to zapojiť a kde ten pomocný konektor pripojiť. Zapojenie prepínačov je urobené podľa nasledovnej schémy - LED som nezapojil (nie je potrebná), (odpor má označenie R83 - prepínač SLOW), u mňa som sa ale nezapojil na R83 ale priamo na zem - obidve pripojenia sú vo výsledku rovnocenné:

 

 

Poďme na praktickú časť kde sa už "vŕtame" (doslovne) na základnej doske:

Na obrázku sú už vyvŕtané 4 pomocné dierky na osadenie pomocného

4-pinového konektoru:

 

A je jasné kam som ho osadil, vľavo je LED čo indikuje napájanie

jednotky Atari 1050.

 

Zapájala sa spodná strana pomocného konektora, obidva stredné prívody

sú pripojené na zem. Ešte nie je doska umytá technickým liehom.

 

Jedna strana sa pripojí na pin 10 čipu 6532 - tu sa potom

volí režim Slow a Fast. (biely vodič, modrý je zem)

 

Druhá strana uzemňuje cez prepínač kolektor fototranzistoru, t.j. vyraďujem z funkcie Write Protect. (spodný biely vodič) U mňa to bol na konektore J11 pin.č.2. Prečo píšem že tu je to pin č.2 ? Pretože existuje viacero zapojení základnej dosky tak sa kľudne sa môže stať že to u Vás bude pin č.3. (Tiež mám jednu takúto jednotku, ostatné dve to majú na pine č.2. Najjednoduchšie to zistíte tak, že vkladáte a vyberáte disketu zo šachty a meriate napätie na konektore J11 (jeden vývod je zem, to ľahko prepískate multimetrom, jeden je +5V, to sa zase dá ľahko prepískať voči napájaniu, teda zostávajú 2 vývody - ak sa napätie mení pri vkladaní a vyberaní - bingo ! - toto je náš potrebný pin).

Pre tých čo majú viac času  - konektor J11 má celé 4 piny, takže si kľudne môžete premerať všetky 4 vývody a tak prísť na to, ktorý je ten pravý - teda kde sa mení napätie pri založenej diskete a pri jej vybratí. Hračičkovia si to radi overia. A ako sa hovorí: "3x meraj, raz pripoj."  

 

Dĺžka použitého prívodného 4-kábliku je cca 12cm,

(stačí aj polovičný) - teda ak si to urobíte na

rovnakom mieste ako ja.

 

Tieto 2 prepínače sa umiestnia najlepšie na predný panel (čiže zase mechanická robota ...), pretože potom máme okamžitý prehľad o tom, ktorý režim je práve zapnutý. Pretože prepínač sú dvojité, je možné pridaním LED + odpor indikovať zapnutý ten-ktorý režim, mne sa to zdá zbytočné pretože prepínače vľavo = pôvodný režim, teda Write protect je funkčný, a je zapnutý Slow režim, nemám čo riešiť. Prenutie na druhú stranu znamená vyradenie Write protect čidla a teda zapisujem aj na chránenú prelepenú disketu, ak prepnem aj druhý prepínač tak mi beží režim Speedy. Basta.

 

Pomocná doštička

pre Write Protect a Slow-Fast režim.

Vľavo WP, vpravo Speedy prepínač.

 

Zabudovanie do predného panelu, pohľad zozadu.


Vo výsledku to potom môže vyzerať napríklad takto:

                       Write protect-No WP    Slow-Fast

 

Na obrázku je už čiastočne vidieť na pravej strane osadenie LED pre zobrazenie hustoty, tak toto je vec ktorú si musíte rozhodnúť sami či chcete vidieť aká disketa je práve založená. Ja to odporúčam, pretože je mimoriadne pohodlné.  Ale o tom zase nabudúce.

 

Tieto 2 úpravy z možných 4 sú skutočne nevyhnutné na to aby ste vedeli využiť všetky supervlastnosti hardvérového rozšírenia Atari Speedy 1050. Snažím sa aby som to dával postupne a aby ste sa v tom nestratili a dokázali si pekne postupne tieto vylešenia inštalovať a postupne sa prepracovávali ďalej a ďalej.

 

Nabudúce nás teda čakajú 2 posledné úpravy základnej dosky disketovej jednotky Atari 1050 - musíme vyštiknúť (vycvaknúť, vyletovať) - ako sa to komu hodí - 4 kondenzátory zo základnej dosky - proste musia preč,pretože bránia komunikácii pri vysokých rýchlostiach, pritom ak ich odstránime funguje bez problémov aj pôvodná Atari 1050. A ak chcete mať vyvedenú indikáciu na prednom paneli o hustote založenej diskety - viac prerábky už nebude treba. Takže zatiaľ si jednotku nezatvárajte - idem pekne po kvapkách ... (ale tieto spomínané 2 úpravy sú posledné čo na jednotke treba urobiť).

 

P.S.:

Tento článok som upravil z pôvodného článku, ktorý som napísal v roku 2014, snažím sa to teraz dať všetko dokopy v jednom seriáli, aby to bolo pekne pokope. Sám som vtedy totiž netušil že to dnes (rok 2017) bude dlhší pokec na pár dielov ...

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

_______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:57 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: