Atari Speedy 1050 - part 15. Homemade Speedy 1050 ver.5.

By Administrator at júla 23, 2017 17:10
Filed Under: Atari

Atari homemade SPEEDY 1050.

 

(4x 16kB Eprom - ver.5, density + track display, no audio)


Dnes si postavíme Atari Speedy 1050 vo verzii 5, teda bude použitá Eprom 27512 ktorá má kapacitu 64kB, bude k dispozícii pre 3x 7segmentovku displej, akurát ja nepoužijem audio výstup. Na univerzálnej doštičke je dostatok miesta aby sa tam to audio dalo kedykoľvek v budúcnosti doplniť. Považujem to za drobnosť, ostatné je postavené na 100%, jednoducho ak to dobre urobíte tak to audio nepovažujem za potrebné.


Fotografia ktorú som použil ako základ pre túto stavbu:

Atari Speedy 1050 plná verzia.


Na obrázku je použitá 2x odporová sada, ktorá vyzerá ako čip. (Sú to tie dva "čipy" celkom vpravo nad konektorom pre displej, ja používam samostatných 14 odporov.) Procesor 65C02 je na frekvenciu = 1MHz, čo je aj frekvencia hodín ktorú dostáva zo základnej dosky Atari 1050. Mnou použitý procesor je na 4MHz (inú verziu 65C02 doma nemám), čiže tu v tomto zapojení sa mnou použitá verzia procesoru vyslovene "fláka", alebo inak povedané beží na iba na 25% svojho možného výkonu. Ak nie je k dispozícii odporová sada stačí to priamo osadiť 2x 8 odpormi 270Ω (vtedy netreba pätičky) a je to tak isto funkčné. Na doske je pekne vidieť otvor ktorý je na doske plošného spoja urobený pre x-tal 4MHz ktorý je na základnej doske Atari 1050. (Znova pripomeniem - x-tal 4MHz na základnej doske má za sebou deličku :4, teda základná doska Atari 1050 skutočne "fičí" iba na 1MHz.)

Opakuje sa tu na tejto fotografii jedna stará bolesť - chýbajú tu filtračné keramické kondenzátory, vždy jeden ku každému čipu - len jeden elektrolyt je príliš málo na všetky čipy v zapojení, prečo to tak je neviem, opakuje sa stará bolesť - šetrí sa skutočne na nepravom mieste, osobne to riešim celkom inak.


Pri mojom návrhu som sa snažil celkom dôsledne dodržať pôvodné rozmiestnenie súčiastok

(samozrejme nemuselo by to byť tak, je to moja voľba).

Modré "podušky" sú kondenzátory M1, ku každému čipu prináleží jeden.

 

Na základe štúdia dostupných fotografií na webe (stačí zadať vo vyhľadávači: photo Atari Speedy 1050) som dospel k uvedeným rozmerom univerzálnej doštičky použitej pre stavbu Atari Speedy 1050. Snažil som sa čipy rozmiestniť tak ako sú rozmiestnené na dostupných fotografiách, v podstate som rozmiestnenie čipov dodržal. Pri podrobnejšom skúmaní je jasné že čipy 74LS273 by mohli byť umiestnené čo najbližšie odporom pre LED displej a tie by zase mohli byť čo najbližšie konektoru pre displej, tak aby bolo miesto ešte na nejaké tie budúce vychytávky. Mno, toto som tu ale teraz neriešil - miesta na doske je dosť a dosť. Ak Vás prekvapí prečo je nad procesorom smerom doprava použitá ešte jedna lišta s kontaktami - tam mám vyvedenú datovú zbernicu - odtiaľ som to potom pripájal na čipy 74LS273. Jednoducho pri stavbe pri "drátkovaní" prívodov sa mi to ukázalo ako najlepšie pomocné riešenie ktoré mi maximálne vyhovovalo. Samozrejme - len to tu pre istotu píšem - funguje tu aj režim Slow/Fast - teda ak si tento prepínač zabudujete. Ako na stavbu Slow/Fast prepínača bolo popísané v predchádzajúcich dieloch, takže prepínaču (ako na neho a popis funkcií) sa tu už viac venovať nebudem.

___________________________________________________________

Nedá mi aby som znova neupozornil na jednu vec:

Vždy si pri stavbe skontrolujte či máte dosť miesta na umiestnenie doštičky (tejto veľkosti) !

Niekedy sú tie 3 filtračné kondenzátory na základnej doske Atari 1050 naozaj veľké a teda mohli by zavadzať, teda presnejšie iba jeden z nich - ten najbližší - má označenie C68.  Ak pri skúšaní prázdnej univerzálky s nasadeným konektorom pre osadenie do pôvodného čipu 6507 a uvedenými mierkami Vám to nebude možné založiť na svoje miesto máte 2 možnosti:

- posunúť  otvor pre x-tal a tak isto posunúť konektor pre osadenie do pätičky 6507

  o cca 4mm (smerom ku veľkým kondenzátorom), to už by malo stačiť

- alebo urobiť recap (výmenu kondenzátoru C68 za nový, typ 4700uF/35V), nový

   kondenzátor je o poznanie menší a teda aj takto sa dá problém vyriešiť

Mne to síce priamo sedelo, (pretože som si to celé poriadne skontroloval) ale čert nikdy nespí, tak s tým radšej rátajte a premerajte si to dopredu - aby ste potom neboli sklamaní že nakoniec by ste dosku nemohli osadiť pretože by Vám zavadzal pôvodný kondenzátor.

___________________________________________________________

Je skutočne potrebné dodržať maximálnu "stavebnú výšku", inak sa Vám Speedy 1050 nezmestí pod disketovú mechaniku. Nezabúdajte na to, že precízne pätičky sú vyššie ako tie obyčajné a teda čipy sedia vyššie. Na uverejnenom obrázku sa priamo počíta s použitím precíznych pätičiek a teda tých uvádzaných 9mm na doskou plošného spoja je číslo už spolu s osadeným čipom. Tu uvedené údaje sú naozaj hodne dôležité:

 

Na obrázku sú potrebné údaje o výške dosky a tak isto aj o maximálnej dĺžke vývodov konektora ktorý ide do soketu pôvodného procesoru 6507, ak to nedodržíte máte zarobené na problém. Takže radšej vždy merajte, ušetríte si vo výsledku čas a námahu ... potom je medzera medzi mechanikou a doskou zo Speedy 1050 cca 1.5 až 2mm, čo bohate postačuje.

____________________________________________________

Táááák, iné záludnosti to v sebe už naozaj neskrýva a môžem spokojne začať stavať, narežem si univerzálku dosku na uvedenú veľkosť, priložím ju na miesto kde bude osadená a takto si priamo skontrolujem či mi to bude sedieť na mieste kde to potrebujem. Fixkou si označím kde začína konektor pre vloženie do pätičky pôvodnej 6507 a tak isto si vyznačím kde bude vyrezaný otvor aby bolo miesto pre x-tal 4MHz, ktorý tak nádherne trčí zo základnej dosky Atari 1050 - ak nepoužijem otvor na to aby bole pre neho miesto jednoducho sa doska bez tohoto otvoru na svoje miesto osadiť nedá. Zároveň to potom slúži ako bezpečný kľúč ako dosku Speedy 1050 nakoniec správne posadiť na svoje nové miesto - potom to neposadíte na motherboard opačne ani keby ste chceli.


Na snímku je vidieť kde bude vyrezaný otvor (vyznačené fixkou) pre x-tal ktorý trčí zo základnej dosky Atari 1050 - aby si to nezavadzalo. Tak isto malo kvačkou je označené miesto pre 28 pin konektor (teda jeho pin 1), čo bude miesto pre zásuvný konektor do pätičky pôvodného procesoru 6507. Pätičky sú zatiaľ prichytené vždy 4 kvapkami cínu (za najkrajnejšie vývody). Zatiaľ to stačí, postupne ako sa bude doska osádzať tak sa priletujú aj jednotlivé vývody všetkých použitých pätičiek. Tak ako vždy pri mojich stavbách používam výhradne precízne pätičky. V uvedenom zapojení naprosto postačujú aj normálne univerzálne pätičky, ale zase raz je to moje rozhodnutie na začiatku stavby.


Postupné osadzovanie precíznymi pätičkami, to kde kde je ktorý čip je popísané v úvodnom obrázku na začiatku článku, takže s tým už ďalej nebudem obťažovať. Dôležité je len dodržať "kľúč", t.j. aby vždy bol pin č.1 jednotlivých pätičiek orientovaný na doske správne. Samozrejme, nemusíte použiť precízne pätičky, zase mimo toho že z nich čipy samé dobrovoľne "nevyliezajú" sa na ich vývodoch veľmi dobre pájkuje - a "drátkovania" pri tejto stavbe je tu celkom dosť, takže sa hodí ak mámeniečo na čom sadobre spájkuje. Vyložení "sadisti" si všetky čipy môžu osadiť priamo aj bez pätičiek, ja to ale neodporúčam. Ak máte navrhnutú dosku z plošným spojom, prosím, vtedy to priame osadenie nevadí, tu by to ale potom bola naozaj nekonečná robota ak by sa pokazil niektorý čip ...


Než sa to celé "rozbehne" priradím  ku každému čipu jeho filtračný kondenzátor - každý čip má kondenzátor M1 na napájaní, filtrácia je naozaj vec dôležitá. Dobrá filtrácia napájania = bezproblémový chod zariadenia. Jeden je schovaný priamo pod pätičkou procesora 65C02, tak isto by sa pod pätičku dali skryť aj kondenzátory pre RAM a EPROM - miesta je tam dosť. Kto je na "sado-maso" tak kondenzátory nemusí osadiť a môže neskôr bádať a hľadať odkiaľže mu lezú divné veci namiesto správneho chodu jednotky ... Smile Už je v plošáku vyrezaný otvor pre x-tal, je osadený konektor na pripojenie do pôvodnej pätičky čipu 6507 a tak isto je už osadený dvojradový konektor pre displejovú časť (tam bude pripojená 3x 7segmentovka, vpravo dole). Tak isto vľavo v strede je osadený konektor na prepínač 4x 16kB a k nemu sú už v doske osadené aj príslušné 2 odpory. Celá koncepcia je urobená tak, že ak nezapojím do prepínača žiaden switch, tak beží horný, teda najvyšší 16kB priestor Eprom pamäte. Nie je potrebné mať za každú cenu 4 x 16kB priestor, stačí ak osadíte 27128-ku a dáte tam iba jeden obsah, ja som si chcel vyskúšať rozličné OS a teda aby som nemusel ustavične vyťahovať Epromku a meniť za inú. V prípade osadenia iba 27128 treba správne zapojiť prívody pre ňu, pozri schému pre verziu 1x 16kB OS.


Tu už sú osadené všetky odpory - 3x v strede dole sú odpory pre Single, Medium a Double hustotu. Hneď vedľa otvoru pre x-tal je sada 14 odporov od čipov 74LS273. Tmavé škvrny na obrázku sú od pájkovania z kolofónie - doska nie je zatiaľ od nej očistená, pretože z druhej strany nie je ešte pripájkovaná žiadna kabeláž. Teraz bude nasledovať z druhej strany ako prvé prepojenie napájacej "šíny" na všetky čipy,to vždy robím ako prvú akciu pri "drátkovaní". Vtedy prídu na radu už aj spomenuté filtračné kondenzátory ktoré sú tak isto už prepojené v tejto fáze zapájania.


Dtto, ale pohľad zo strany plošného spoja, tu už som začal ťahať napájaciu "šínu", tu na snímku je už napájací rozvod kompletne hotový. Táto časť nie je bohvieako zložitá, ide to celkom jednoducho a v pohode. Rozvod napájania vždy robím ako prvú vec v poradí. Potom nasledujú filtračné kondenzátory, pripojím napätie a skontrolujem či nemám skrat a či mám napájanie na dôležitých pinoch. Ak je všetko O.K. tak pokračujem v stavbe zariadenia ďalej.


Napájanie, teda jeho rozvod na všetky použité čipy v zapojení bol zapojený v minulomobrázku, tu som začal už zapájať vývody na displejovú časť, konkrétne výstupy z čipov 74LS273 smerom na displejový konektor. Ak postupujem systematicky tak s tým nie je žiaden problém, idem podľa schémy a zároveň okamžitou kontrolou ("prepípam" multimetrom po každom zapojení vodiča a aj si to farebne zaznačím do schémy) viem že zapojený vodič je v poriadku. Tu je vidieť že posunutím čipov 74LS273 smerom k rade 14x odporov by sa dala ušetriť celková dĺžka "kabeláže". Teraz už vidím že by som to vedel minimálne o 1/4 veľkosti dosky zmenšiť, no, nevadí, bude to teraz tak veľké ako originál, nakoniec je to to testovací kus takže pohoda, klídek, tabáček ...


Prepojenie na displejový konektor je hotové, začínam zapájať logiku čipov 74LS00, 74LS139 a 2x 74LS74. Je to tam trošku stiesnené, ale pri troške pozornosti - dá sa to. Každý urobený spoj prepískam multimetrom a tak mám istotu že som zapojil podľa schémy to čo som mal zapojiť. Ešte s tým bude robota, najhoršie je aby som si nepomýlil jednotlivé vývody - na to tu je tá okamžitá kontrola každého kroku pri stavbe skutočne potrebná. (Aj tak to na konci stavby pred  zapnutím ešte raz kompletne nanovo prepískam.)


Teraz trošku odbočím, síce to zo stavbou priamo súvisí ale je to celkom iná časť stavby Speedy 1050 - začínam chystať doštičku pre displejovú časť. Jej tvar je preto takýto, pretože sa má potom výsledne zasunúť ako lišta na obidvoch stranách do vyhradeného priestoru pre displejovú časť. A dám displej pekne do pätičiek, zase moje rozhodnutie.


Potrebné súčiastky z ktorých vznikne 3x 10pin pätička pre

3x 7segmentový displej.


Najprv príde k osadeniu 3x 8 pin pätičiek.


Najjednoduchšie je pod pätičky priamo zapájkovať lištu a je po vtákoch.


Pri osadení sedemsegmentovky to potom vyzerá takto. Samozrejme sa to dá osadiť aj bez pätičky, priamo, ale to si už každý upraví sám podľa svojich možností, schopností a priestoru kam to chce zabudovať. Moje riešenie je takéto, len je potom vo výsledku celková vyššia stavebná výška displeja. (Nejako sa mi nechcelo pájkovať priamo na vývody sedemsegmentoviek, síce viem že by to prežili, ale aj tak.) Mne tá vyššia výška displeja nevadí, dostanem to kam chcem aj tak. (Kto vie, vie.)


A idem zase naspäť ku základnej doske Atari Speedy 1050 - na obrázku je vidieť že som dal v miestach konektoru ktorý sa zatlačí na miesto pôvodného procesoru 6507 veľký elektrolytický kondenzátor (filtrácia napájania). Papier na ktorom leží Atari Speedy 1050 je jeho schéma. Zápajam klasicky - vývod ktorý zapojím následne aj okamžite zmeriam. Ak je O.K., obtiahnem zapojený vodič červenou fixkou. Po celom skompletovaní to ešte raz celé kompletne prepískam a skontrolujem či nie sú skraty medzi susednými vývodmi. Pri tejto stavbe som nemal žiaden problém, nebol ani skrat mezi susednými vývodmi - proste bolo to na prvýkrát O.K. (Pár hodín na tú stavbu padlo.)


Na tomto snímku osadená Eprom, ale ešte tam nie je osadený elyt na konektore. Na obrázku ešte chýbajú založené čipy 74LS139 a 65C02. Tmavé fľaky na doske - už spomínaná kolofónia. Umývam to nakoniec v technickom liehu - ale až po celom skompletovaní, dovtedy by to nemalo význam.


Na tomto snímku ešte nie je všetko zapojené, ale napriek tomu vidieť že to nie je až taká "rasovina" ako by sa na prvý pohľad zdalo. Na konektore mám dočasne nastoknutú starú 28 pin pätičku (chýba na nej jeden pin), tu je iba vo funkcii chrániča konektoru pred nežiadúcim ohnutím jeho vývodov pri postupnom zapájaní vodičov (ak otáčame dosku na druhú stranu). A že tých otočení dosky pri stavbe je neúrekom, pájkujem, potom meriam, atď. atď.


Dtto, je tu vidieť že najväčší pozor treba dávať pri prepájaní 74LS00,

74LS139 a 2x 74LS74, tam je to naozaj dosť "stiesnené".

 

Tu už chýba do dosky osadiť len procesor 65C02.

(A umyť dosku v liehu.)


Pohľad zo strany spojov, kompletne prepojené, nad pätičkou procesora je vidieť pomocnú lištu pre dátové vodiče odkiaľ idú ďalej smerom k čipom 74LS273. Nastal čas samotnú dosku okúpať v technickom liehu ... to už je vec príjemná, potom to nechám dôkladne osušiť (všetky čipy sú samozrejme pred kúpeľom z dosky najprv vybraté), najlepšie aspoň dve hodiny (a viac). Ja to najradšej robím večer a nechám to do rána sušiť a potom už fakt nemám čo riešiť či je všetko dokonale vysušené. Potom nastáva čas to celé ešte raz kompletne prepískať multimetrom či niekde nemám problém. Ak je doska O.K., osadím všetky čipy na svoje miesto.


Keď sa dá (a tu sa to dá), je šikovné skryť filtračný kondenzátor priamo

v pätičke mikroprocesora. Tak isto je tu vidieť pomocnú lištu (data).

(Je napravo nad pätičkou pre mikroprocesor.)


A takto to vyzerá po umytí technickým liehom, už žiadne tmavé fleky. Tak isto je už odstránená pomocná pätička čo dovtedy kryla konektor, ktorý sa zasunie na miesto pôvodného procesora 6507. V strede dole je lišta na ktorej mám vyvedenú datovú zbernicu. Áno, dá sa to postaviť aj bez nej, ale je to moje riešenie a prišlo mi to jednoduché, pretože potom nemusím do jedného miesta naraz pripojiť až 4 vodiče - čo sa síce dá, ale robí sa to už dosť blbo. Keď si viem pomôcť, tak to použijem.

Prepískané multimetrom, všetko O.K, môžem osadiť čipy.

 

Dtto.

Tá hotová kompletná kabeláž nevyzerá až tak hrôzostrašne.


A zase skočím na o kúsok ďalej - máme tu 3x 7segmentový displej.

Nevyzerá to zle, nie?


Prepojovací káblik má dĺžku 12cm. Pozor, ide v ňom celých 20 vodičov !


Pripojená displejová časť na dosku Atari Speedy 1050.

Ešte chýba založiť mikroprocesor 65C02.


Kompletne osadená doska 4x16kB Atari Speedy 1050.


A ešte jeden pohľad na displejovú časť.


Detailný pohľad na konektor prepínača 4x 16kB.


Kompletná doska spolu zo zapojeným 2x DIL prepínačom 4x16kB.

(Je binárny, t.j. 2 bity = 4 možnosti)

 

No a toto je popis stavby Atari Speedy 1050 vo verzii 5, kompletne postavené na univerzálke doske. Mne tá univerzálka vyhovuje, pretože robím maximálne iba pár kusov a teda nepotrebujem vyrábať plošný spoj. (ak sa niekto nájde kto urobí plošák dajte vedieť ..., nemám na to čas). Robí to presne to čo má a premení Atari 1050 na fakt pekelnú mašinu. A to som očakával. A asi aj Vy.


Teraz ešte pridám video, aby ste videli ako to vyzerá keď sa nahráva do počítača BiboDOS priamo z Eprom Speedy 1050 (firmware 16kB v.1.4), je to tam za pár sekúnd, stačí ak disketovku zapnete tak že nie je založená disketa a nabootujete, BiboDOS sa "pretlačí" do počítača a môžete ho používať:



Atari Speedy 1050 BiboDOS in Eprom.mp4 (9,35 mb)


Je jasné že pred tými rokmi niečo takéto bola absolútna bomba, dnes už máme aj iné systémy, ale aj tak na tú dobu to bolo neuveriteľne dotiahnuté do praktického používania.

____________________

V ďalšom pokračovaní bude verzia 1.0 - 8kB firmware, teda vhodné a použiteľné pre verzie 1, 2 a 4 Atari Speedy 1050. A tým sa dostávam k softwarovej výbave vlastnej dosky. Je to základná verzia ktorá po napálení do Eprom oživí Speedy 1050.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:51 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: