Atari Speedy 1050 - part 14. Homemade Speedy 1050 ver.3.

By Administrator at júla 19, 2017 11:30
Filed Under: Atari

Atari homemade SPEEDY 1050.

 

(16kB Eprom - ver.3, LED density indicator, no audio, no track display)


(Tento článok je kompilát pôvodného článku, ktorý som sem presunul z pôvodného miesta a bol napísaný pred pár rokmi, preto sa niektoré informácie "prekrývajú", t.j. už v tejto séri boli uverejnené. Napriek tomu som článok nechal skoro úplne v pôvodnom znení.)


Tak som si po 22 rokoch povedal že si zase KONEČNE postavím rozšírenie SPEEDY 1050 do disketovej jednotky ATARI 1050.

 

Dôvody ? Výhody ? - Odteraz nielen Single (90kB), Medium (128kB) - už je aj k dispozícii navyše Double density hustota (180kB) - prenosová rýchlosť dosahuje 78.000 Baud, pri kopírovaní cez HSS Copy je to až 96.000 Baud.

 

Pribudla teda Double density a podstatne sa zväčšila prenosová rýchlosť.


Pretože to robím iba pre seba, tak som si za základ zvolil malú univerzálku na ktorú som dostal všetky potrebné súčiastky.

___________________________________________________________

Je skutočne potrebné dodržať maximálnu "stavebnú výšku", inak sa Vám Speedy 1050 nezmestí pod disketovú mechaniku. Nezabúdajte na to, že precízne pätičky sú o niečo vyššie ako tie obyčajné a teda čipy sedia vyššie. Na obrázku sa počíta s precíznymi pätičkami a teda tých uvádzaných 9mm je už spolu s osadeným čipom v uvedenej pätičke.

 

 

Potrebné údaje o výške dosky a tak isto aj o maximálnej dĺžke vývodov konektora ktorý ide do soketu pôvodného procesoru 6507, ak to nedodržíte máte zarobené na problém. Takže radšej vždy merajte, ušetríte si vo výsledku čas a námahu ... potom zostáva medzera medzi vlastnou FD mechanikou a doskou zo Speedy 1050 cca 1.5 až 2mm, čo bohate postačuje.

____________________________________________________

Nasleduje návrh rozloženia súčiastok na doske - treba konektor na pripojenie na miesto pôvodného mikroprocesoru 6507, nový mikroprocesor 65C02, EPROM 27128, RAM 6264 a 4ks TTL pomocných obvodov. Takže najprv pohľad zo spodnej strany doštičky.

 

Upozornenie :

Je veľmi, ale skutočne veľmi dôležité pri návrhu si doštičku najprv zastrčiť na miesto kde bude osadená, pretože na základnej doske je X-tal 4MHz, ktorý by mohol zavadzať a teda doštička by sa potom na svoje budúce miesto nedala "napasovať". Síce by sa možno dala zastrčiť inde - kam, to je už je ale tu na blogu  nepublikovateľné.

Použité pomocné nožičky v rohoch univerzálnej dosky slúžili pri prepájaní vývodov ako ochranné, aby sa nepoškodili prívody určené na pripojenie do pôvodnej pätičky U9. Pri zapájaní jednotlivých vodičov a postupnom meraní sa doska otáča tak často že by som niekde niečo určite "potentoval" a tak je to týmito nožičkami poistené že sa počas stavby nič neurve, neulomí a ani nezohne. Rozmiestnenie súčiastok v tomto zapojení na plošáku je môj vlastný návrh.

 

Dĺžka prívodov 28 pin konektoru do miesta pôvodného mikroprocesoru 6507 je potrebné odmerať priamo na mieste, proste aby ste mali ešte miesto medzi mechanikou a touto novou doštičkou, u mňa je to necelé 2mm, ale bohate to stačí. Treba dať do pätičiek aj súčiastky, inak výšku neodhadnete správne !!!

 

Na skúšku už osadené niektoré obvody, zatiaľ ešte z druhej strany nie sú urobené žiadne prepojenia vývodov. Na doske sú už nachystané kondenzátory na filtráciu napájania 5V. Hodne použitých filtračných kondenzátorov je "skrytých" priamo v pätičkách (šetrí to miesto na plošáku, nakoniec až tak veľa voľného miesta tam už nezostáva).

 

Dtto, ale stále bez osadenia čipmi, konektor na ľavej strane je audio výstup (zatiaľ je nepoužitý, občas na to miesto dávam prepínač - ak teda robím verziu pre prepínateľnú 8kb/16kB Eprom), konektor na pravej strane slúži pre pripojenie informačných LED, ktoré oznamujú momentálnu hustotu založenej diskety:


Yellow - Single - 90kB

Green - Medium - 128kB

Red - Double - 180kB

 

Po pár hodinách zapájania (fakt som ten čas presne nemeral, ale verte nejaký čas na to padne) je zapojenie zadrátkované a funkčné, dodržal som fakticky rovnakú dĺžku prívodných káblikov pre Data a pre Adress, síce asi pri hodnote taktu hodín = 1MHz je to asi jedno, ale nedalo mi, urobil som to tak ako by to malo byť. Všetko na záver som prepískal multimetrom a skontroloval som aj či nie sú náhodou vzájomné skraty medzi jednotlivými pinmi - všetko bolo O.K.

 

Na skúšku osadená doštička SPEEDY 1050, ešte nie je založený mikroprocesor. Mikroprocesor musí byť typu 65C02. Sami vidíte že je miesto - cca 2mm medzi X-talom a touto doštičkou, z druhej strany je zase miesto od filtračného kondenzátoru - cca 3mm. Doštička sa bez problémov zmestila na svoje nové miesto.

Len zdôrazním, že základná doska Atari 1050 je po recape, teda jej 3 veľké kondenzátory sú nahradené novými (menšími), vtedy doska ide na svoje miesto bez problémov. Inak je potrebné z jej zadnej strany odstrániť cca 3÷4mm - inak by sa nevošla na svoje miesto ! Nakoniec - stačil by recap iba jedného kondíku, toho najbližšieho smerom k doske, ostatné nezavadzajú. Má označenie C68, typ 4700uF/35V.


Pozor, spodný konektor  dosky Speedy 1050 sa zapojí do pätice pôvodného U9 !

(teda na 28 pinový konektor)

 

A ešte raz to isté z iného uhla...

 

Dtto.


Takto to vyzerá ak sa nad doštičku "osadí" naspäť na svoje miesto disketová mechanika. Konektor je prívod k LED na prednom paneli - jeden spoločný prívod + 3 farby LED. Medzera medzi doskou Atari Speedy 1050 a disketovou mechanikou je cca 2mm, to skutočne stačí aby všetko bezchybne zapadlo a fungovalo. Tu na tomto konektore stačilo prehodiť vývody na LED aby sa správne zobrazovali hustoty Single, Medium a Double (moja chyba pri stavbe, prehodil som tieto dva drátky medzi sebou - ale nebolo treba vyberať doštičku, stačilo prehodiť vývody na výstupnom konektore).

 

A zase pohľad z iného miesta na to isté.

 

Tu je už doska SPEEDY 1050 kompletne osadená (mikroprocesor je už na

svojom mieste). Tu je vidieť že doska ide "na doraz" na jeden kondenzátor

z celej zdrojovej trojice. (Medzera zostáva tak 1mm.)


Zase len upozorňujem, precízne pätičky sú o poznanie vyššie ako tie jednoduché pätičky, t.j. treba počítať s väčšou stavebnou výškou, zase na druhú stranu z týchto pätičiek integráče nikdy nevyliezajú ako pri tých jednoduchých. Nakoniec - voľba typu pätičiek je na Vás, ako urobíte a čo tam dáte, tak bude. Použité prídavné chladiče veľmi výrazne znižujú výslednú teplotu základného chladiča - to bolo zrealizované v rámci iného projektu, celkove išla teplota chladiča smerom nadol o približne 10°C, čo sa už prejavilo tak že nebolo potrebné jednotku vypínať. (Predtým po niečo ako vyše 1 hodine sa zohriala tak že prišli výpadky, teraz je to v pohode aj pri trvalej prevádzke.)

 

Dtto, doska nie je široká a bez problémov sa usadí na svoje

nové miesto.

 

Dtto, všetko sa zmestí, nič si vzájomne nezavadzia.

 

Disketová mechanika na svojom mieste, vpredu vidieť ešte nepripojený pomocný konektor.

Tú 2mm vysokú medzeru medzi doskou a mechanikou tu až tak dobre nevidieť.


Kompletne poskladané, založená disketa s hustotou Single.

Funkcia prepínačov:

Write Protect ON   Write protect OFF         Slow - ATARI 1050   Fast - SPEEDY 1050

<                  >                                        <                  >

Konkrétne na obrázku vypnutá funkcia Write Protect a je nastavený režim Fast.

Založená disketa s hustotou Medium. Analogicky pri založení Double svieti červená LED.

 

Chodilo to okamžite na prvé zapnutie bez akýchkoľvek problémov - jediná vec bola - chyba bola medzi stoličkou a počítačom - prehodil som prívody na LED medzi zobrazením Single a Medium, už je to opravené, prehodil som vývody na výstupnom konektore pre LED.  Myslím, že na to celé to zase až taký "big error" vo výsledku nebol.

 

Nejaké ďalšie veľké obkecávačky nebudem už robiť, kto bol na Atariáde 2014 a mal záujem, tak som mu to predviedol v chode a na plné pecky. Výhodou je aj to že väčšina chránených programov sa dokáže cez konkrétne softvérové vybavenie pre SPEEDY 1050 nanovo nakopírovať na inú disketu a programy sú plne funkčné. Testy programového vybavenia dokážu priamo na doske otestovať funkčnosť RAM, ROM, displeja, dá sa nastaviť správna rýchlosť otáčania diskety atď, atď.

 

Záverom by som sa chcel poďakovať nasledovným ataristom za to, že ma vyhecovali aby som to konečne postavil - Bob!k, Bohdan Milar, Krupkaj a Zdeněk Burian. Ono totiž ten návrh rozloženia som mal už aj s doskou urobený asi tak pred 9 mesiacmi (sú to tie prvé uverejnené 4 fotografie na začiatku článku), len som sa do toho "ďalšieho" nevedel dokopať (veď som zase robil iné veci a sú tu uverejnené na blogu) - všetko to bolo treba aj skutočne zapojiť, otestovať, prepískať ... Hecovanie na Foreveri 2014 ale spôsobilo že som si povedal - skúsim to do Atariády 2014 rozbehať. Stalo sa, rozbehal som to. Aj zo stavbou asi za 2 týždne popri iných veciach.

 

Dnes to nie je kompletný stavebný návod, má to byť hlavne inšpirácia že sa dá do niečoho pustiť a dá sa to dotiahnuť do víťazného konca ak je dosť chuti, času a znalostí (a potrebných súčiastok ...Laughing).

 

Tu končí pôvodný článok z roku 2014.

 

Nabudúce bude popísaná stavba verzie 5, teda s 4x 16kB Eprom pamäťou, tak isto na univerzálke doske.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:51 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: