Atari Speedy 1050 - part 13. Track display.

By Administrator at júla 17, 2017 11:11
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050 - track display

 

+ density

 

(ver.2, 3, 4, 5)

 

 

 

Speedy 1050 v základnej verzii som mal popísanú už dávno, ale ako som spomínal zapotrošil (najprv kvalitne a potom už totálne beznádejne) som po tých rokoch pripojenie displejovej časti - teda ako vieme pozerať na 3x 7segmentovke hustotu (density) a tak isto aj track (stopu) na ktorej je vystavená kombinovaná zápisová a čítacia hlavička Atari Speedy 1050. Pekne dlhú dobu som sa nevedel "dokopať" k tomu aby som si k tomu sadol, pozrel datasheety a pekne postupne dokreslil túto chýbajúcu časť. Pretože viem že Speedy 1050 funguje na jedničku aj bez tejto časti tak prevládala lenivosť a nechával som to nedoriešené ... no nakoniec pretože som napísal že urobím mini seriál na tému Atari Speedy 1050 som sa k tomu predsa len "dotlačil". Len upozorňujem že displejovú časť som postavil a teda je to otestované a funkčné, čiže neočakávajte žiadnu haluz - ak to dobre postavíte.

___________________________________________________________

24.08.2017

V schéme som robil úpravu, preto si to prosím znova skontrolujte ! Úprava sa týka prvej sedemsegmentovky pre zobrazenie hustôt - Single, Medium a Double. Ostatné v schéme zostáva nezmenené.

___________________________________________________________

Táto displejová časť je určená pre Speedy 1050 verzie 2, 3, 4 a 5.

 

Používam tento typ sedemsegmentovky,

ktorý ma spoločnú katódu.

 

Máte tu k dispozícii 3x 7segmentovky - prvá zľava hustota, potom desiatky tracku a jednotky tracku. Celé zapojenie vyžaduje k verziám 2, 3, 4 a 5 pripojenie na uvedené vodiče v obrázku. Displej je funkčný vo všetkých Eprom veľkostiach ! - teda už aj pri 8kB verzii Atari Speedy 1050.


Logické usporiadanie sedemsegmentoviek

na prednom paneli.

 

Bit 7 sa v tomto zapojení vôbec nevyužíva - teda je možné ho nechať "plávať", alebo ho natvrdo na čipoch pripojíte na zem (pin 18 obidvoch čipov 74LS273) alebo ich dáte na +5V, výstup sa aj tak nepoužije. Pre sedemsegmentovku stačí ak použijete 7 bitov (0 až 6) a tak 7 bit je v tomto zapojení skutočne pasé. U mňa je bit 7 v displejovej časti nezapojený a funguje to aj tak. Už som to niekde spomínal že treba vďaka ďalším 2 čipom a použitiu displeja počítať s o niečo väčším odberom v 5V vetve napájania. Ak ste si mašinu prerobili na spínaný zdroj - no problem, inak treba zväčšiť celkovú chladiacu plochu chladiča aby sa nám disketovka po určitom čase "nevarila". Takže tá prerábka zdroja +5V na spínaný bude určite tým najlepším riešením (a popri tom sa určite tak isto "zvezie" aj prerábka 12V vetvy na spínaný zdoj tiež ... a máte potom totálne spoľahlivú a neprehrievajúcu sa disketovú jednotku).


A idem na vlastnú schému, už je tu prekreslená zmena v prvej sedemsegmentovke:


 

Výstup na vlastné sedemsegmentovky je urobený cez konektor J3, zapojenie vývodov som vydedukoval podľa štandartu Atari Speedy 1050, čiže je plne kompatibilné s originálnymi verziami - po slovensky povedané ak máte niekde vrak 1050-ky s vyvedeným displejom a nahodíte tam dosku verzie 2, 3, 4 alebo 5 tak pôvodný displej bude na 100% fungovať. Na ľavej strane J3 je označenie čísla vývodov na doske Speedy 1050, na pravej strane zase čísla jednotlivých pinov displeja. Pres istotu k tomu ešte dám jednu tabuľku, pre tých ktorým sa stále máli (Laughing):



Dúfam že je to zrozumiteľné. Tu na záver už len zopakujem:

- zoberiete verziu 2, 3, 4 alebo 5

- k tomu pripojíte túto displejovú časť

a máte zobrazenie density a trackov na sedemsegmentovom displeji. Nie je to síce za každú cenu potrebné, beží to aj bez dispôejovej časti, ale čím viacej informácií o diskete máte tak v prípade problémov si viete určite rýchlejšie poradiť. Je tak isto robota navyše integrovať displej do predného panelu, ale kto je "hačička" tak ten s tým určite problém nemá.

 

Pre väčšiu názornosť:


Ukážka čo sa objaví na displeji ak nemáte v Speedy 1050 založenú Eprom, alebo nie je v nej požadovaný obsah:


Po zapnutí napájania sa rozsvietia všetky zapojené segmenty LED,

t.j. indikuje to poruchu.

 

Ak je všetko v poriadku, po zapnutí napájania FD jednotky a nie je založená disketa

(ak je už predtým zapnutý, alebo je vypnutý počítač):

 

Po zapnutí napájania príde k vystaveniu hlavičky na nultú stopu.

 

Zobrazenie hustoty založenej diskety:

 

Single, Medium alebo Double hustota založenej diskety, hlavička sa vždy

vystaví po založení novej diskety na nultú stopu.

Poznámka:

Použitie konektoru J1 umožňuje namiesto prvej (ľavej) sedemsegmentovky použiť aj 3x LED s farebným rozlíšením hustoty založenej diskety (je to popísané v predchádzajúcich dieloch), takže môžete kombinovať zobrazenie podľa vlastnej predstavy - ako Vám vyhovuje.

Pre väčšiu názornosť sa cykly vypnutia a zapnutia v ukážkach opakujú.

_____________________________________________________________________________

V ďalšom pokračovaní si ukážeme ako si rozmiestniť súčiastky na univerzálke a postavíme si Speedy 1050 v 7 čipovej verzii (teda bez displeja), ale s indikáciou hustoty pomocou 3x LED. Bude to verzia ktorá používa 16kB Eprom.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:51 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: