Atari Speedy 1050 - part 12. Audio output.

By Administrator at júla 12, 2017 07:45
Filed Under: Atari

Atari SPEEDY 1050 - audio output

 

(ver.2, 3, 4, 5)

 

 

 

Audio výstup pre popísané verzie Atari Speedy 1050 a to konkrétne pre verzie typu 2, 3, 4, a 5. Jedná sa o jednoduchý audio výstup ktorý sa nevyznačuje veľkou zložitosťou. Ja tu uvádzam verzie A a B, kde verzia A používa piezo reproduktor a verzia B, ktorá používa normálny mini 50Ω reproduktor. Následne tu máme aj verziu C a D, kde je dosiahnutý stav že nie je možné nechať repro zopnuté (a teda by ním trvale tiekol prúd) ak je náhodou na audio výstupe trvale log.1 - rozdiely v zapojeniach sú minimálne a pribudne nám iba jeden kondenzátor a dióda. Tá je potrebná, aby sa kondenzátor dokázal nabíjať a vybíjať.

 

Nuž poďme na vlastné zapojenia:

 

Odpor 1k je potrebný aby piezo repro

správne fungoval.


Odpor 270Ω nám tu určuje najvyššiu hlasitosť, jeho zmenšovaním hlasitosť stúpa. Tu hlavne určuje maximálny možný odber a teda aj maximálny prúd cez reproduktor 50Ω. V extrémnom prípade je tento odpor  možné aj vynechať - ale následne pozor na uši ... a tak isto potom treba rátať aj zo zvýšeným odberom celého zariadenia.


Dtto ako zapojenie A, ale prechádzajú

tu len  pulzy, jednosmerné napätie nie.

 

Dtto ako zapojenie B, ale prechádzajú

tu len pulzy, jednosmerné napätie nie.

 

Audio výstup je ako sami vidíte jednoduchý a nie je zložitý, čiže dorobenie tejto časti je aj časovo nenáročné. Takže túto fičúrku na svojom zariadení dobastlíte naozaj raz-dva. Ak sa na to celé lepšie pozriete - pri stavbe audio verzie C alebo D stačí skratovať kondenzátor M1 a máte potom verziu A alebo B. Jednoduché riešenie.

________________

Nabudúce bude popis displejovej časti pre Atari Speedy 1050, ktorá zobrazuje tak density, tak aj číslo pre tracky (kde sa práve nachádza univerzálna zapisovacia a čítacia hlavička disketovej jednotky). Zapojenie môže použiť oddelené 3 alebo 5mm LED pre zobrazenie density a extra 2x 7segmentovky pre tracky, alebo sa použije priamo 3x 7segmentový LED displej.  Pretože zase pribudnú 2 čipy - a teda na doske Speedy 1050 bude už  celkove 9 čipov, aj základná doska je o niečo väčšia a teda tu už treba počítať s tým že x-tal na základnej doske už bude zavadzať a teda treba na základnej doske Speedy 1050 počítať s potrebným otvorom. Ale aj k tomu sa v ďalšom popise dostanem.


Zapojenie displejovej časti sa dá použiť pre verzie  Atari Speedy 1050 typu 2, 3, 4 a 5.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari Speedy 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-Speedy-1050-part-0.aspx

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:51:52 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: