Sams Computer Facts ATARI 1050.

By Administrator at mája 28, 2014 04:00
Filed Under: Atari

Je naozaj dobre že existujú tieto príručky, skutočne sa z nich dá veľa vyčítať - teda pre toho kto je "líznutý" technickým smerom. Po dlhšom čase som sa v nej "babral" a aj tu som našiel chybu, popis je na konci článku. No, stáva sa aj v lepších rodinách, nič sa nedeje len to prosím neprehliadnite !


 

Teraz nasleduje jedna z najlepších príručiek pre ATARI 1050 -  Sams ComputerFacts ATARI 1050

 

 

(zazipovaný pdf súbor  (cca 35MByte) - eng):

A1050 - Sams Computer Facts

____________________________________________________

05.04.2016

Aj v tak výbornej príručke som našiel chybu - je tam blbo zakreslený RESET. Správne zapojenie RESETU som priložil priamo k príručke. Tak na to prosím nezabudnite, ušetríte si kopu starostí. Pre istotu ho ale aj uverejňujem:

 

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Portfolio - 03. New.

By Administrator at mája 26, 2014 05:13
Filed Under: ATARI Portfolio

ATARI PortFolio ála Miroslav Tomeš:


Ahoj Igor,

 vidim, ze jsi velmi slusne vybaven. K hw a atarkum se snad jeste dostanu, dnes mam jen malickost. Ne kazdy den napisu kousek kodu, ktery si myslim, ze fakt stoji za to. Tyden prseni a tudiz malo prace mi dalo prostor doladit malickost, kterou studuju uz delsi dobu.
 Dlouho jsem premyslel jak je udelana tato vec v total commanderu. Rozbalis napr textovy soubor z archivu do temp adresare a F4 ho editujes v notepadu. Po zavreni notepadu total commander docasny soubor zase smaze. Jedine co me napadlo je vyuziti windows hook.
 V tu chvili jsem zjistil, ze win api je peklo na zemi, nicmene po procteni hromady nesmyslnych tlachu na ruznych forech (dokonce tam nejaky trouba radil udelat thread ktery po milisekunde kontroluje aktivni okno, pak proc ty wokna nefunguji, kdyz nektery sw pisou pitomci) a zjisteni ze dokumentace obcas rekne a, ale malokdy doda b, se mi nakonec podarilo rozchodit maly example, ktery hookuje stisk klavesy. No nic moc.
Nakonec po tezkem boji jsem vsak zvitezil.

 -vzniklo dll, ktere implementuje globalni CBT hook, odchytava akce create window a destroy window
 -podarilo se svazat handle aplikace - shellexecute vraci hinstance zatimco vsechny akce s okny odkazuji na hwnd
 -v malem prikladu je listbox do ktereho po spusteni notepadu pribude polozka ve tvaru hinstance+hwnd, a po zavreni prislusneho okna ji program opet najde a smaze
 -tato technologie by mela byt pouzita v APM pro editaci a prohlizeni souboru na PF. APM pak smaze docasny soubor, po editaci updatuje soubor na PF

 Jestli chces mrkni do kodu, je to fakt dabluv nastroj.

 Hezky den,

 Mira

 

cbthook.zip (90,26 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Sams Computer Facts ATARI 800.

By Administrator at mája 23, 2014 04:30
Filed Under: Atari


Kto by nepoznal tieto naozaj legendárne príručky k Atari zariadeniam - dnes to bude veľmi podrobná príručka na počítač ATARI 800. Všetko na jednom mieste, dopodrobna popísané, názorné - jednoducho stará poctivá robota. Tak by to malo byť vždy - a všade ...

 

 

Už prajem len príjemné čítanie, jedná sa o zazipované pdf-ko (45.5MB):

Sams Computer Facts Atari 800

_____________________________________________________

Odkaz na pôvodný článok o ATARI 800:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Pocitac-ATARI-800-Computer-ATARI-800.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Portfolio - 02. New.

By Administrator at mája 19, 2014 06:30
Filed Under: ATARI Portfolio

ATARI PortFolio ála Miroslav Tomeš:


Jsou k mani zdrojove kody hudebnich enginu pro Atari800? jeden z napadu do budoucna je AY chip pripojeny na paralelni port PF. Emulovat se to nestihne jako na PC (pf ma skoro stejny kmitocet jako Spectrum a bohuzel min registru, instrukce exx me naprosto vydesila ;-)). Nasel jsem bud emulaci pro PC, coz neprichazi v uvahu nebo par zdroju pro ZX Spectrum, tam je zase problem pochopit jak je vlastne Melodic adresovany a co do nej vlastne tracker zapisuje.
 Jinak 1bitovou hudbou se zabyva ten Shiru, ma nekolik skvelych enginu dostupnych se zdroji v asm Z80, celkem to jde prepsat do 8086 akorat je to narocne na presne casovani, takze mi hraje jen ten HUBY. Rozdelany mam LSEngine, jenze zatim ohavne pisti prave kvuli nepresnemu casovani vystupu na beeper.
 Primarne pracuju hlavne na manazeru, ale chtel bych pro PF udelat vic veci. Mam rozdelanou grafickou knihovnu a mohlo by se zadarit dostat ji az na uroven ocesanych TurboVision (aspon nejake msg boxy, tlacitka, ikony, menu atd, ale lepsi nez int60). Uvidime... Samozrejmosti je inteligentni kresleni do pameti a hw refresh displeje, zadne int10 setpixel.
Jeste umim asm 6502, nicmene ted to neni primarni zajem. Ja se pro zmenu trapim win api SetWindowsHookEx. Mam par examplu ale moc to zatim nefunguje. Myslim, ze jiny nez tento mechanismus neni pro odchyceni zavreni jine aplikace, abych pak smazal docasny soubor napr. po editaci nebo prohlizeni.
 Tahne me to vic nez se ucit Javu a smolit neco pro Androida. Tyhle stare hracky maji stale svoje kouzlo...



Ahoj,

  diky za info a take za zajem o APM. Stranky jsem procital o vikendu jsou zajimave btw netusil jsem, ze se delaly klony originalnich jednotek pro Atari. SIO2SD jsem predloni koupil z Polska, ale zatim odpociva.
 Jak jsem uz psal v minulosti jsem se zivil programovanim, ale bohuzel profesne jsem se dostal k velkym databazim a moc legrace clovek neuzil. Proste prace, osud sel tak, ze se ted zivim trosku jinak, zato zustal cas a zajem psat neco v ramci hobby. Vzdycky me tahly Delphi, Pascal a assembler a soft typu 'nejaka' hracka pripojena k PC. Jako diplomku jsem psal sw pro merici kartu, neco jako pametovy osciloskop. Nemam moc rad dnesni umele nabubrele systemy o MS si davno myslim sve. Na tech win 3.11 je krasna sila v jednoduchosti. Srozumitelne i kdyz nedokonale API a po instalaci Calmiry bezi na malinkem starem notebooku vse co clovek potrebuje. Atari PF je laska jeste z vysky tak jsem se k tomu rad vratil.
 APM je vlastne takovy zacatek, aby se s PF dalo rozumne komunikovat a ladit na nem programy. Pisu si s Klausem Peichlem z Nemecka, ktery PF pouziva dodnes a jeste o par lidech vim. Proto myslim, ze i kdyz jen pro par fandu, ale prece jen pro nekoho muze tohle byt prinosem.
 Pokud APM dotahnu i ke 32bitove verzi, tak si myslim, ze at bude hostovany na Tvem blogu nebo jinde, mohl by byt o nej zajem.
 K jednobitove a AY hudbe a svych planech ohledne tohodle jeste napisu, pokud Te to zajima. Velice hezky vypada Rasteruv tracker...
 Dnes jsem udelal par uprav, prikladam aktualni verzi. Pokud to neotravuje a APM bude u Tebe hostovat muzu posilat update s dulezitymi zmenami. Jeste je co dodelavat, neni to hotova verze.

Hi Klaus,

 because I really wonder if APM will work on Your linux I tried to hurry with corrections. In my opinion it should work now. Maybe You should restart app when settings are wrong I didn`t long time testing. Remember when st. gone wrong press key or esc on pf and server should go back to state 'listening'. I will try explain changes.

in pf.pas

PFForm has new properties and all code use them

    PFInterFace:TPFInterface;
    PFComPort: string;
    PFLptPort: word;

in FMOption.pas

 on FormShow read and display on right side of radio buttons port addresses from Bios Data Area unused LPTs are disabled but can enter address of user port e.g. $0378 in hex.

..
    asm
     mov ax,2
     mov bx,$0000
     int $31
     mov Seg0000,ax
    end;
    Port:=MemW[Seg0000:$0408];
    if Port=0 then
     begin
      Label2.Caption:='';
      RadioButton3.Enabled:=false;
     end
    else
     Label2.Caption:='('+IntToHex(Port,4)+')';
..

in Main.pas

 function ReadOption sets interface, lpt port address and number of COM for serial adapter

procedure TForm1.ReadOptions;
var PomInt: integer;
begin
  with FTIniFile do
   begin
    PomInt:=ReadInteger('OPTIONS', 'Interface', 1);
    if PomInt=1 then PFForm.PFInterface:=ifParalell
                else PFForm.PFInterface:=ifSerial;
    PFForm.PFComPort:='COM'+IntToStr(ReadInteger('OPTIONS','Com',0)+1);
    PFForm.PFLptPort:=ReadInteger('OPTIONS','Lpt',$0378);
   end;
 end;

I will be very glad if this corrections would be successfull....


Regards,

Mirek

 

apm.zip (198,97 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI Portfolio - 01. New.

By Administrator at mája 15, 2014 09:50
Filed Under: ATARI Portfolio

Tak tu teraz bude priestor pre postupné uverejňovanie programových podkladov od českého kolegu Miroslava Tomeša, ktorý láskavo súhlasil s uverejnením svojich programov a poznámok na mojom blogu - za čo sa mu chcem ešte raz poďakovať. Programov pre ATARI PortFolio veľa nie je a tak som vďačný za všetky možné podklady, ktoré umožnia aby ATARI PortFolio zotrvalo v užitočnom stave čo najdlhšie.

 


Ďalej už len citujem (MT):

Zdravim,

 Atari 800xl mam taky vcetne sio2sd nicmene na 8mi bit ted neni casu. Jsem ''vyslouzily" programator a k Pf jsem se vratil v ramci konicku. Abych pro nej mohl aktivne neco psat chtelo to rozumny prenost dat ft.com by cloveka utrapil. Tak jsem se pustil do Atari Portfolio Manazeru. Vysledek by mel byt v podstate zjednoduseny total commander, ktery "namapuje" disky Pf (v budoucnu bych rad rozsiril servery o napr HP LX nebo wince strojky bezici pod PocketDosem). Soucasny stav je tento:

-hotova serverova strana pro serial i paralell interface. U paralelniho je jeden bug, ktery hodlam opravit (obratit hodnotu sledovani STROBE, jinak pf uz pri zapnuti tvari ze prijima data, zatim lze obejit novym startem APM)

-client v Delphi1 tudiz pro win3.11 (pouzivam dva notasy IBM mam instalovany win2k a win3.11+Calmira) je ve stadiu dokoncovani
-chystam port pro 32bit platformu pristup k portum mam reseny az po winxp, v 7 a 8 zatim nevim ale asi to pujde
-ve finale by mely byt testy aby program bezel pod wine nebo qemu a dosboxu

hotove funkce clienta
 -vyresena komunikace po paralelnim kabelu i seriovem klasicky krizeny kabel a hardwarova synchronizace RTS/CTS
 -kompletni management chovani panelu: zobrazeni, trideni, masky, full/brief styl, oznacovani, inplace prejmenovani
 -implementovany zakladni funkce se soubory a adresari:
  -copy, move, delete, rmdir, mkdir, set volume, set attrib/file date
  -synchronizace casu s pc
  -spusteni souboru dvojklikem na panelu nebo z prikazove radky (CommandComboBox) vcetne parametru
  -dialogy pro sitove funkce

vypis bugs/to do

{buglist
 PANEL
 -improve functionality PanelRefresh
  -detect non existing directory
  -add ability to change disk when device is not responding
 -change directory when move across them?
 -re
fresh panel when application get focus
 -make procedure SetPanelStyle solving behaviour THeader
  in full/brief style
 -in brief style works inedit only in first column
 -when change disk same as another panel set this path

 SHELLEXEC
 -new ShellExec is under construction
 -make function PfFindExecutable

 BATCH PROCESSING
 -in move repair numbering of files
 -when error delete part of copied file
 -ask before deleting non empty directory
 -don't show message 'access denied' during RemoveDir when skip
  file in DeleteFile

 PF
 -revert strobe
 -in Options is working only Interface
 -improve/repair reaction on CANCEL button

 OTHER
 -tool box is under construction
 -128kB Ram card sends bad free space
 -after inplace rename set right focus
}
{todo
-user command
-when press space on dir count size like TotalCommander

-edit/view
 -hook function
-port on 32bit platform
}



Tady je mala ukazka funkcnosti programu:


http://www.youtube.com/watch?v=FbqgFKc1mJ8&feature=youtu.be

 

Uvital bych namety, pripominky atd. stejne jako pripadnou spolupraci napr. s testovanim. V pripade zajmu se tesim na odpoved.

MT



Na zaver posilam maly hudebni engine (vec ktere bych se rad venoval dale) a fotku meho vyvojoveho pracoviste:



IBM 600, IBM T21, 2xPF + serial + paralell interface, IOMEGA ZIP ne JAZZ pres manualni data transfer switch, wifi-router, a Sencor DAZE + Philips na muziku i pc jsou k nemu pres audio switch. Mam objednany jeste Memory expander a setrim na USB Device Server abych do site pripojil dva HDD 500GB a 160GB.

 

Nasleduje software spolu zo zdrojovými kódmi:

 

 

fserver.zip (21,42 kb)

huby.zip (8,60 kb)

SCR.ZIP (43,19 kb)

apm.zip (197,75 kb)

 

Len ešte upozornenie:


SW bude free, za uverejneni budu jedine rad. Tesim se hlavne na 32bit verzi uz uz bych mel zacit. Ono malokdo si chce instalovat Calmiru i kdyz je to pecka na starem notasu. IBM za 5 euro a bezi vse ;-)

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

5" LCD TFT monitor ver.2.

By Administrator at mája 07, 2014 05:50
Filed Under: Atari

 

Pred časom, teda konkrétne 11.02.2014 som spomínal v prvom článku o 5" LCD TFT displeji že som sa ho rozhodol (teda ten displej, je to typ F-MH500V) po tých rokoch prerobiť. A to vcelku radikálne. Proste som si povedal že by to mohlo dostať vzhľad malého "profesionálneho monitoru" - to nakoniec aj určilo jeho dĺžku. A keďže dĺžka bola dostatočná (teda miesto vovnútri takto koncipovaného monitoru) tak som si povedal že by bolo dobré ten spínaný 12V zdroj dostať dovnútra skrinky. Vypínač som od začiatku návrhu situoval na zadnú stenu, napájací konektor mal byť ála PC sieťový konektor, čiže oddeliteľný napájací 230V/AC káblik. A aby bola sranda - poruke bol voľný 12V/DC ventilátor s MagLev ložiskom, tak prečo si to neskúsiť ? Kto má takýto monitor s aktívnym chladením ? Ventilátor samo sebou zase išiel tak isto na zadnú stenu. A stavalo sa ... a je v tom naozaj poriadny kus recesie, chcel som postaviť malý monitor tak aby bol odlišný od toho čo sa dá vidieť na stretnutiach a zrazoch fandov 8-bitov.

 

Upozornenie:

Stavby a zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav

 

Podarilo sa, len tu ako vždy po funuse ma napadlo (skrinka bola už postavená) že by nebolo od veci tam mať zabudovaný priamo aj 5V zdroj pre počítač - vo výsledku bude potrebné mať menej kabeláže a teda to nakoniec môže byť riešenie štýlu ála All In One Smile a môžem z toho aj priamo napájať malé ATARI. A teda "narval" som tam ešte aj spínaný 5V/DC/2.5A zdroj, miesto tam na to je. (Len teraz by som to už riešil trošku inak ak by som s tým bol rátal od samého začiatku.)


Tento 5" LCD displej je určený na občasné používanie, alebo na trvalú prevádzku - nie je síce veľký, ale zase sa dá dobre umiestniť a ubudlo kabeláže - to tiež nie je vec na zahodenie. Určite to nie je určené na to aby ste na ňom niečo trvale čítali (hmm, teda čítať sa na ňom trvale dá, skôr tým myslím na ňom niečo programovať), mám ho na to ak potrebujem kopírovať diskety na SIO2PC alebo naopak - nejaké ATR súbory potrebujem nakopírovať naspäť na disketu - na tento účel to naprosto vyhovuje (zvlášť je to vhodné ak na tento účel máte nejaký počítač zapojený natrvalo v potrebnom zapojení a nemusíte ustavične robiť prepájanie kabeláží, to je potom pomoc naozaj ako hrom !), ale zvládne to samozrejme aj iné veci. Lepší by bol väčší rozmer displeja - tipujem dobrý by bol tak rozmer 8", ale aj toto je použiteľné, kedysi som iný rozmer nezohnal a toto je funkčné tak to predsa nevyhodím ak to viem využiť. A zase vďaka menšiemu displeju je to celé hodne skladné a nezaberá mi to zbytočne veľa miesta na stole. A 5" rozmer pre displej  je predsa len celkom slušná hodnota naproti hodnote = 2.5", alebo 3.5", nehovoriac o lepšej čitateľnosti údajov na displeji.

 

Teda teraz je jasné že som použil pôvodný displej 5" z prvej časti, škoda by bolo nechať ho len tak ležať skladom. Odber nie je až taký vysoký a displej F-MH500V beží na 12V/DC. Asi by stačil aj 0.5A zdroj, ale keďže mám doma k dispozícii zdroj na 1.5A (takže je je jasné kde zdroj skončil) tak je zaťažený približne na 1/3 svojho maximálneho trvalého odberu - inak povedané, zdroj 12V sa v tomto prípade vyslovene "fláka". A ešte z neho beží aj audio, ale tam je odber minimálny. Akurát zdroj 12V bol kalkulačkového typu a teda najprv som ho musel z jeho plastového (zvareného) obalu "vykuchať". Ako na to nebudem popisovať pretože to je vec hodne individuálna. Dtto sa týkalo zdroja 5V, tam prebehla taká istá operácia.


Použitý materiál na výrobu základu skrinky je jednostranný 1.5mm cuprextit, spoje medzi jednotlivým doskami sú prevedené spájkovaním dosák medzi sebou. Použité riešenie zabezpečuje veľmi dobrú tuhosť takto zhotovenej skrinky a nehrozí krútenie takto vytvorenej skrinky. Ďalšie spevnenie nastane po priložení horného krytu ktorý ešte viac spevní celú konštrukciu (nasadzovacie "účko", ktoré má vpredu ešte kryt na displej.) Po zhotovení základných bočníc (následné umytá celá konštrukcia skrinky v technickom liehu) bol potom výsledný materiál 4x prestriekaný tmavošedou farbou, teda nie je použitá čierna, pretože monitory majú skôr tento použitý odtieň. Nasledovali ešte 2 vrstvy matného bezfarebného laku. (Dobré aspoň 2 dni nechať poriadne vysušiť - naozaj je to minimum času, lepšie je to nechať aspoň 3 dni, 6 vrstiev je dosť ... jedna vrstva tak 3 hodiny schnutia, až potom zase ďalšia vrstva.)

 

 

No a pretože teplo nie je dobré, pre istotu to celé dostalo aj ventilátor. Je v tom z mojej strany zase kus recesie - taký malý monitor a má svoj ventilátor, je na 12V, po zapnutí na chvíľu dostane plných 12V - tak na pol sekundy a potom už beží naprosto ticho pri napájaní iba cca 6.4V čo na chladenie naprosto postačuje a je to aj potom v prevádzke napzaj absolútne tiché. Ložisko ventilátoru je typu MagLev. Prikladám schému jednoduchého štartovacieho obvodu, ktorý zabezpečí že pri zapnutí je na ventilátore skokovo plné napájacie napätie a potom už dostáva iba tých cca 6.4V. Tento štartovací obvod vlastne zabezpečí že sa ventilátor vždy roztočí, ak by sme nechali hneď iba to nízke napätie - nemusel by sa ventilátor vždy rozbehnúť ak by ložisko z nejakého dôvodu kládlo vyšší odpor. Po vypnutí sa cez diódu 1N4001 a cez odpor (ten je tam len ako poistná záležitosť) kondenzátory vybijú a po opätovnom štarte je zase zariadenie pripravené k tomu istému. Cez tú diódu sa to vybije bleskove - pretože je tam pripojené aj napájanie LCD displeja a tak je to pripravené na ďalší štart za pár okamžikov. Na kondenzátoroch nikdy nebude väčšie napätie ako tých 5.6V - je to dané Zenerovou diódou. Na toto použitie sa hodí tak isto aj ZD =5.1V, potom ide na ventilátor 6.9V, teda o 0.5V viac ako v prvom prípade, myslím si že dokonca 5.1V ZD je vhodnejšia. Tu ešte niekedy porozmýšľam nad lepším riešením štartu ventilátoru.

__________________________________________________________


Uvedené zapojenie na obrázku z predchádzajúcej state bolo vo finále nahradené dokonalejším zapojením štartu ventilátoru, kde ventilátor beží dlhšiu dobu na plnom napájacom napätí (cca 30 sekúnd) a až potom sa zníži jeho napájacie napätie:

Tichý 12V ventilátor. Silent 12V fan.

__________________________________________________________


Samozrejme je sem zabudovaný aj malý nf zosilňovač pre ATARI počítač - pri 12V to dá max. =  1.9W (viď datasheet čipu), čo viac ako postačuje a rozhodne to asi nikdy nebudete počúvať na "plné pecky". Zapojenie je riešené iba vo verzii mono, nie je to stereo, mohlo by byť, ale nevidím zatiaľ na to dôvod. Zapojenie zosilňovača je napájané tak isto zo zdroja 12V/DC cez tlmivku 33uH, je potrebná aby sa audio a video navzájom neovplyvňovali (je možné postaviť to aj bez nej, ale urobil som to rovno takto pretože je to správne zapojenie). Odpor použitého reproduktoru by sa mal pohybovať od 8Ω vyššie, najlepšie = 16 ÷ 32Ω, maximálna hlasitosť bude aj tak viac ako dostatočná, priemer reproduktoru aspoň 50 ÷ 60mm. Ak máte k dispozícii iba reproduktor = 8Ω tak odporúčam do série s ním zaradiť rovnako veľký odpor/1W. Reproduktor je umiestnený na spodnej strane monitoru, do spodku monitoru sú vyvŕtané dierky pre dobrý výstup zvuku, pretože to chcem používať na špecializovanú kopírovaciu stanicu tak si myslím že mono audio výstup je plne postačujúci.

 

Ako je to zapojené?

 

 

Dlho som zvažoval či dám potenciometre hlasitosti a jasu spolu zo vstupnými konektormi priamo pod displej (toto by ale zvýšilo celkovú výšku), nakoniec som sa rozhodol riešiť to netradične  - dal som tieto veci na ľavý bok zariadenia, po pravej strane bývajú umiestnené disketovky, magnetofón apod., teda umiestnenie napravo by komplikovalo prístup k ovládaniu. Na zadnú stenu som to nechcel vyviesť, takže toto riešenie je zase jedno z tých - ála Igi. Jasový potenciometer má v originálnom zapojení od výrobcu displeja uvedenú hodnotu 100k/lin, ale vtedy mi pri zmene jasu blikal displej tak že sa na to nedalo pozerať, 10k/lin na tomto mieste uvedený problém bezo zbytku vyriešil. Nevylučujem že som mal zo začiatku použitý zlý potenciometer (možno blbá odporová dráha), ale takto mi to ale odvtedy funguje tak som nevidel dôvod to ďalej meniť.

 

Na ľavom boku je v monitore urobené "vykusnuti", kde sú vstupy - ďalej vzadu je audio vstup, bližšie dopredu je umiestnený video vstup. Gombíky nad vstupom audio je regulátor hlasitosti, gombík nad video vstupom je regulátor jasu. Zľava je 12V ventilátor, spínaný zdroj 12V/DC/1.5A pre monitor a nf zosilňovač a za ním nasleduje spínaný zdroj 5V/DC/2.5A. Najprv som rozmýšľal či potenciometre nevyvediem na zadnú stenu - veď sa s nim príliš nemanipuluje. Lenže - vzadu sú umiestnené DC/DC meniče a teda odrušenie videa a audia by asi bolo predsa len o poznanie zložitejšie. Vyriešil som to teda umiestnením potenciometrov na bočnej stene. Takto je zase o niečo zložitejší panel s potenciometrami ...

 

 

V strede držiaku 5" displeja je umiestnený vlastný audio zosilňovač - je použitá stavebnica EZK-018, alebo je to známe aj pod názvom KMJ7233 (pozri gme.sk), pre daný účel naprosto vyhovuje, použitý reproduktor má impedanciu = 8Ω. Predáva sa to ako stavebnica, ale je k dostaniu aj ako hotový modul.

 

 

A umiestnenie zosilňovača, doska je oproti obrázku nad otočená o 180°, napájanie mám na ľavej strane spolu s prívodmi k reproduktorom, na pravej strane je potom vedený prívod nf signálu.

 

 

Použité potenciometre pre reguláciu hlasitosti a jasu majú zhodne použitú hodnotu 10k/lin. Pretože som dorábal zdroj 5V, tak napravo dolu je konektorom vyvedených 5V (čistý cuprextit, ešte nie je ošetrený) - ide to tiež na rovnakú stranu ako sú prívody audio a video. Na reproduktore je malá pomocná doštička (nalepené na svoje miesto obojstrannou kvalitnou samolepiacou páskou), na ktorej je filter pre napájanie nf zosilnovača (cievka), ktorá oddeľuje napájanie nf zosilňovača od napájania LCD displeja (potláča rušenie). Napodiv je to veľmi účinné a v reproduktore nepočuť žiadne rušenie - to je naozaj skutočne príjemné zistenie. Použitá cievka je z vraku nejakého odrušovača od malého 9V elektromotorčeku.

 

 

Na obrázku je momentálne vyvedený konektor pre napájanie 5V vetvy pre malé ATARI. Zatiaľ nemám také nožičky aké by som potreboval a preto tam je len hrubšia guma, zatiaľ som nezohnal nič čo by mi tu vyhovovalo ako konečný materiál na nožičky. Gumené nožičky sú uchytené obostrannou samolepiacou páskou, t.j. dajú sa odstrániť bez poškodenia spodného povrchu. Pekne vidieť otvor ktorým vstupuje vzduch na chladenie do celej skrinky, síce je tam vidieť kábliky, ale tie sú iba na 5V a 12V, teda nehrozí úraz dotykom. Akurát sa hnevám sám na seba, že ma nenapadlo urobiť v tom vykusnutí viac miesta, inak by tam mohol byť niekde lepšie umiestnený aj ten 5V konektor pre napájanie ATARI. Ale pretože sa to celé riešilo za chodu musel som neskôr pristúpiť na kompromis ktorý síce nezaberá miesto pri týchto vstupných konektoroch ale musel byť vyvedený inde - na spodnej strane skrinky. Nie je to síce elegantné, ale je to funkčné - a nemusel som všetko od základov prekopať. Nakoniec bude 5V konektor napájania umiestnený o niečo hlbšie dovnútra (posuniem ho o cca 3÷4mm), teda bude viacej "utopený". Otvory na spodnej strane - dierky majú cca 3mm priemer, sú určené pre výstup zvuku z reproduktoru.

 

 

A takto sú teda zapojené vývody 5V zdroja pre napájanie počítača ATARI. Najprv som mal obavy že či sa nebude toto pripojenie samovoľne rozpájať, našťastie sa to nepotvrdilo, obavy boli úplne zbytočné. Konektor je dostatočne robustný a drží veľmi dobre ak je v ňom samček, je to samosvorné, takže naozaj nehrozí jeho samovoľné rozpojenie, to je dobré, toto sa mi naozaj pozdáva.

 

 

A zas iný pohľad na popisovanú konštrukciu. Ľavá strana odspodu, v poradí smerom zospodu nahor je umiestnený ventilátor, nasleduje zdroj 12V/DC/1.5A a na konci je zdroj 5V/DC/2.5A. Celá táto doštička je uchytená na distančných stĺpikoch ktoré sú uchytené na zadnej stene a celá zdrojová doska sa dá bezproblémovo vybrať (ak treba). Miesta v v skrinke je naozaj celkom dosť, takže voľba použitia konkrétnych zdrojov 5 a 12V skutočne nebola nejako zásadne kritická.

 

 

Tu zase ideme zľava doprava - ventilátor, zdroj 12V/DC/1.5A, nasleduje zdroj 5V/DC/2.5A. Vlastný 5" LCD displej je uchytený na distančných stĺpikoch, zospodu je urobená v konštrukcii medzera (medzera je cca 8 mm na celú spodnú šírku konštrukcie - tadeto vstupuje čerstvý vzduch do zariadenia) a tak isto aj hore na displejom aby bol dobre chladený - displej sám o sebe "papá" cca 4.5W čiže jeho odber pri 12V som nameral =0.375A), takže to chladenie sa oplatí nezanedbať. Cez tú spodnú medzeru vie do skrinky prúdiť čerstvý vzduch na ochladzovanie. Info pre "sporivcov" - chladenie sa dá vyriešiť rozličnými spôsobmi - aj pasívne, ale s tým nech sa skúsi babrať niekto iný, mne to takto vyhovuje. Ten ventilátor nie je proste počuteľný - ide v prevádzke neuveriteľne potichu tak nevidím dôvod to riešiť inak. Neruší ma to ani večer keď je už všade naozaj ticho.

 

Pretože skrinka a teda použitý materiál je vodivý je použité riadne uzemnenie !

Robíte priamo s 230V/AC !


 

Potenciometer vľavo bližšie k nám (10kΩ/lin) je regulátor jasu, potenciometer

ďalej od nás (10kΩ/lin) je regulátor hlasitosti.

 

 

Pohľad na uchytenie nf. zosilňovača, pekne je vidieť miesto, ktorým vystupuje

hore teplý vzduch od LCD displeja.

 

 

Dtto, len už nie v takom detaili.

 

 

A ešte pohľad na zadnú stenu.

 

 

Cinch čierny(black) - audio, cinch červený (red) - video.

Gombík vľavo - hlasitosť, gombík vpravo - jas.

 

 

Rozmery:

výška: 98mm (heigth)

šírka: 136mm (width)

hĺbka: 176mm (depth)

 

Pozorný čitateľ si iste všimol že monitor má trošku zvláštne riešený displej - nie je súmerný voči svojím okrajom a tak som musel "vycentrovať" displej nie podľa jeho rozmerov, ale podľa obrazu ktorý poskytuje (dosť sranda, ale je to tak, takže treba na to pri osadzovaní a použití výsledných rozmerov myslieť). Preto je teda na pravej strane väčšia "fuga" ako na ľavej strane. Výrobca mi týmto svojím riešením trošku skomplikoval život, ale čo už s tým, ak nevedia vyrobiť displej súmerne z obidvoch strán, vrchný kryt s predným panelom na displej to vo výsledku spoľahlivo zakryje a nebude to vo výsledku nijako rušiť pohľad, bude to súmerné (a aj napriek úporným snahám výrobcu). Žeby zase kurvítko ? Kdeže, výhodná vlastnosť priamo od výrobcu ! Nepripomína Vám to niečo ? Na druhú stranu tam potom na pravý predný bok bez problémov "narvem" zelenú LED, ktorá je pripojená na zdroj 5V a ktorá indikuje že je zapnutý zdroj. Takže teraz sa mi tá somarina od výrobcu z nesúmernosťou bočných strán displeja vlastne hodí. Tssss, teda to sú veci ... je niekedy zaujímavé aké prekážky sa vyskytnú ak niečo takéto chcete postaviť - a chcete to nakoniec aj zakapotovať.

 

 

__________________________________________________________

Vrchný  predný kryt zatiaľ nemám definitívne doriešený (zatiaľ to používam s dočasným krytom ktorý prípomína "Π") - teda, zatiaľ je vyriešený iba "v mojej hlave", ale to snáď nevadí, ak ho (niekedy) dokončím foto určite priložím. Proste je to malý 5" LCD monitor, ktorý má v sebe zabudované vlastné napájanie a je tam už aj napájací 5V zdroj pre samotné ATARI. Výsledok ? Úspora miesta, menej potrebnej kabeláže a teda aj prehľadnejšie rozmiestnenie.  Berte to ako inšpiráciu, sú aj iné LCD monitory tejto veľkosti ktoré sa na takúto úpravu hodia, nemám pravdu ?

 

Je to jednoduchý malý monitor s AV vstupom a dorobeným mono zvukom  - na nič iné sa to ani nehrá, je to funkčné a som rád že túto maličkosť mám k dispozícii, šetrí to naozaj hodne miesta. A hlavne spoľahlivo funguje. Je urobený tak aby sa dal postaviť priamo za počítač a teda aj audio a video káblik môžu byť veľmi krátke (30cm bohate postačuje), tak isto môže byť krátky aj napájací kábel pre vlastný počítač. A ak to chcem používať na väčšiu vzdialenosť - nič jednoduchšie - treba si urobiť ďalšiu kabeláž dĺžky trebárs 1m na audio, video a 5V rozvod tak isto tiež prispôsobiť, alebo aj na inú, pre nás potrebnú dĺžku.

____________________________________________________________

Link na už popisovanú prvú, minimalistickú verziu tohoto 5" LCD monitoru, je to vlastne len na porovnanie ako som riešil stavbu malého monitora v roku 2010 (vtedy som mal na stavbu asi tak 4 hodiny) a teraz:

http://blog.3b2.sk/igi/post/5-LCD-TF-monitor.aspx

_____________________________________________________

02.05.2020

Dokončenie vrchného krytu, teda dúfam že už naozaj definitívna verzia:
5" LCD TFT monitor ver.2, part 2.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2014 Blog, Notes

By Administrator at mája 06, 2014 01:10
Filed Under: Blog

06.05.2014

Dal som si "pár dní" voľno od techniky - kompletne, dosť dobre mi to padlo. Robota síce bola, ale úplne iná a tak som nemal čas na to ani rozmýšľať čo ďalšie budem robiť. Proste taká jarná únava ktorá na mňa doľahla až v máji ... neskoro, ale predsa.

Zase som odmietol pár opráv monitorov, ťažko sa to vysvetľuje, ale skúsim to znova - ak uverejním celý návod aj ako na to - asi na tom nechcem ryžovať ak to dám celé ako na tácke s celým postupom a obrázkami. No a že nemám čas to potom opravovať vo veľkom je vec druhá. Preto ak si na to netrúfate - zožeňte si niekoho kto to podľa návodu opraviť vie, ďakujem za porozumenie.

Ak opravujem nemám čas na svoje projekty - proste prevážilo sa to na druhú stranu a venujem sa podstatne viac svojim veciam, kto opravoval vie že potom vôbec nie je čas na svoje veci. Ja som si už vybral, pretože inak skutočne nemám čas robiť to čo chcem - a po pár rokoch si myslím že by bolo dobré robiť aj to čo ma baví. Doteraz som nemal čas si urobiť poriadok v disketách - jednoducho som sa k tomu proste nedostal, nebolo kedy. Blbé, ale pravdivé.

____________________________________________________________

07.05.2014
Nižšie popisovaný monitor má práve slúžiť pri prepise diskiet do atr súborov (alebo aj pri iných činnostiach) - proste malo to byť malé, nezaberať veľa miesta, ale aby sa s tým dalo ešte pohodlne robiť.

 

Pustil som sa do prerábky môjho starého 5" LCD monitora - predkladám to, čo sa mi z toho zatiaľ "vyvrbilo":

http://blog.3b2.sk/igi/post/5-LCD-TFT-monitor-ver2.aspx

_____________________________________________________________

 

13.05.2014

Ako tak čítam na TOP-kách - naši vedci nalievali pol roka Coca-Colu potkanom. Testovali čo to urobí s ich organizmom. Nuž, nič nezvyčajné až na tú búrku, alebo nazvem to vlnou protestov. Úbohé zvieratá ! Tak tí naši "militantní" ochrancovia zvierat zase raz vyrazili do boja. Škoda že nikoho netrápi že sa s tým denno-denne nalievajú aj ľudia ... to im zjavne nevadí.
____________________________________________________________

15.05.2014

Zázraky existujú ! Ozval sa mi mailom český kolega Miroslav Tomeš, ktorý robí soft na Atari PortFolio - po tak dlhej prestávke (do tej sekcie som neprispel už 2 roky a 6 dní) som ani nedúfal že tam ešte niečo bude aj  napísané pre ATARI PortFolio - a aha ! -zmýlil som sa, ale takýto omyl ma potešil, čítajte priamo článok (dúfam že mi nikto nebude mať za zlé ak to tu už prenechám odborníkovi):

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Portfolio-01-New.aspx

____________________________________________________

19.05.2014

Druhé pokračovanie o ATARI PortFolio ála Miroslav Tomeš:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Portfolio-02-New.aspx

___________________________________________________________

23.05.2014

Podrobná príručka na ATARI 800 - ďalší komentár už netreba:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Sams-Computer-Facts-ATARI-800.aspx

_____________________________________________________

26.05.2013

Tretie pokračovanie o ATARI PortFolio ála Miroslav Tomeš:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Portfolio-03-New.aspx

_____________________________________________________

28.05.2014

Nasleduje Sams Computer Facts príručka pre ATARI 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Sams-Computer-Facts-ATARI-1050.aspx

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: