5" LCD TFT monitor ver.2, part 2.

By Administrator at mája 02, 2020 19:30
Filed Under: Atari

"Covid-19" - homemade kryt pre homemade LCD 5" monitor:

 

 

Dostávam sa k môjmu výrobku z roku 2014 - 5" LCD monitor ... doteraz bol bez riadneho krytu (bola tam len náhrada, taký kryt v tvare "Π"). Fungoval - ale stále bola nejaká iná robota a hlavne - súrnejšia. Teraz počas dobrovoľne núteného pobytu na jednom mieste počas covidu konečne prišiel čas dokončiť po tých rokoch aj toto zariadenie do finálnej podoby (načase).

 

Celý 5" LCD monitor a teda aj jeho kryt je zhotovený z jednoho materiálu, použitý je 1.5mm cuprextit, vovnútri vrchnej časti sú zabudované pomocné prepážky z toho istého materiálu aby bola zabezpečená dostatočná pevnosť a tuhosť, to sa aj podarilo. Pevnosť je dostatočná až tak že keby by som plánoval na monitor, teda na jeho hornú časť umiestniť rúčku na prenášanie tak to s prehľadom bude fungovať. Pretože som vždy chcel mať urobený malý monitor aby sa odlišoval od toho čo sa bežne vidí tak je vo vnútri tiež ventilátor (z recesie) a tak isto je tam aj zdroj 5V/DC/2.5A pre počítač (to je viac ako slušná rezerva ak rozširujete alebo už máte rozšírený počítač). Tak isto je tu zabudovaný zdroj 12V/DC/1.5A (tam je reálna záťaž niekde okolo 0.5A - je pre LCD monitor + ženie to aj osadené audio - mono, max. 1.9W, zďaleka sa ten výkon nevyužíva + to poháňa ventilátor). Takto sa podarilo zredukovať potrebnú kabeláž na vzájomné pripojenie počítača a monitoru. Je to monitor k počítaču ktorý slúži výlučne na kopírovanie diskiet, sú na ňom trvale pripojené 2 disketové jednotky), na displeji väčšinu času beží sektorový kopírák a na to je veľkosť 5" LCD monitoru ako stvorená. Keďže táto časť splnila moje podmienky (a už dlho mi to slúžilo aj s jednoduchým náhradným vrchným krytom, ten ale vôbec neriešil predný kryt pred LCD displej) tak po dlhom, dlhom čase bolo načase to definitívne doriešiť a zakrytovať. Cieľom dnešného článku nie je vytvoriť podrobný návod ako na to, skôr má slúžiť ako inšpirácia kedy si uvedomíme čo všetko sa dá urobiť aj z netradičných (a pritom dobre dostupných materiálov). Možno to vo výsledku nie je dokonalé, ani si to niečo také nekládlo za cieľ, skôr je podstatné - celý projekt bol od začiatku urobený z recesie a teraz som to len dokončil - aby som niečo robil keď sa momentálne von neoplatí (a vlastne ani nedá) normálne chodiť.


A ako to už býva, teraz by som už celú zdrojovú časť koncipoval inak - mám teraz k dispozícii už iné súčiastky a aj iné DC/DC meniče ako pred niekoľkými rokmi. Použité riešenie je dané vtedajšou domácou "šuplíkovou" základňou v danom okamžiku stavby, miesta v skrinke je pritom dosť. Teraz mám v zásobe aj extravagantnejšie riešenie monitoru tejto veľkosti - akurát nemám k dispozícii druhý 5" LCD displej. (Že som vtedy nekúpil 2 kusy ... teraz tento typ už nezoženiem.) Smile


Vychádzal som z toho čo bolo doma k dispozícii, teda cuprextit, náradie

- a chuť to konečne dorobiť.

 

Asi tak tie najdôležitejšie veci použité pri stavbe krytu, teda mimo cuprexitu.

Jednotlivé kusy cuprextitu strihané ručnými nožnicami, čiže ručné CNC ...

 

No a ešte trafopájka + cín a nesmiem

zabudnúť na chémiu - Epoxy.

 

Síce bola možnosť predĺžiť bočnice tak, že by priamo vytvorili prekryt nad LCD displejom, ale to mi pripadalo naozaj fádne, chcel som is urobiť niečo odlišné. Rozhodol som sa na monitor vybudovať niečo ako ála "slnečný prekryt" a urobiť bočnice tak aby vyčnievali nad vrch a aj do strán. Išiel som na to tak že vnútorné bočnice som urobil kratšie asi o 5mm aby nekryli úplne celý bok (tu som počítal s tým že predný kryt pre LCD sa bude pájkovať z vnútornej strany, nakoniec som to ale urobil presne naopak Laughing - človek mieni a reál mení ...), aj tak to celé prekryje "slnečný kryt". Tu na tejto ľavej strane bočnice som mal trošku obavy či sa dostatočne presne trafím vyrezaním otvoru do cuprextitu pre vstupy audio + video, ale ako vidieť zadarilo sa na prvýkrát. (Potešilo ...)


Na hornej vnútornej strane krytu je použitý zdvojený cuprextit aby ak sa niekedy rozhodnem bolo možné nainštalovať držiak, teda tzv. "ručičku" na prenášanie. Síce teraz to tam nehodlám robiť, nejaké prenášanie asi veľmi nehrozí, ale ak bude treba, tak je to pripravené aj na túto alternatívu. Potom už len stačí vyvŕtať do horného krytu 2x 4mm otvor na potrebných miestach a osadiť rúčku pre prenosy.

 

Správnu a rovnakú medzeru predného "slnečného krytu" na bokoch a na vrchu som dosiahol tak, že som vlepil pod vrchný "Π" kryt staré výkonové tranzistory v plaste s kovovým kolektorom. Robí to nadvihnutie o 4mm čo je presne to čo som potreboval. Tranzistory som prilepil sekundovým lepidlom, nasledovalo osadenie "slnečného krytu", tak isto som to lepil sekundovým lepidlom priamo na tie tranzistory Potom som vnútro medzi stenami zalepil hutnejším lepidlom (Pattix), po jeho zaschnutí som mohol zozadu už celú medzeru vyliať Epoxy. Po jeho zatuhnutí som mal celok ktorý drží pospolu akoby bol z jedného celku odjakživa.


Celý vrchný kryt (tak isto aj slnečný kryt) je pritom urobený ako vzájomne galvanicky prepojený (použitý hrubší medený drôt ktorý je poriadne pripájkovaný na kryt po celej svojej dĺžke) a je uzemnený priamo na zemniacu svorku napájacieho zdroja. Tieto veci v žiadnom prípade netreba podceňovať - chránite tým okolie a hlavne seba !


Inak povedané - platí že všetky časti monitoru sú vzájomne vodivo prepojené voči zemi.

 

Potom som doma našiel niečo čo sa dalo použiť ako podstavec pod monitor, predsa len sa lepšie pozerá ma monitor ak ho máme postavený kolmo smerom k naším očiam, t.j. ak je mierne naklonený pod patričným uhlom. Na spodnú stranu monitoru som vyrobil z cuprextitu U profil a nalepil som ho na spodok monitoru (bráni nežiadúcemu pootočeniu držiaku). Do monitoru som vyvŕtal otvor Ø 4mm a z vnútornej strany je osadená matička 4mm na širokej podložke aby sa prenášala záťaž na túto podložku (ešte je tam pod podložkou ďalší kus cuprextitu, tie sily čo to drží netreba podceňovať). Výstup 5V zdroja pre počítač zo spodnej strany bol po novom zasunutý o cca 3mm smerom dovnútra, čiže teraz menej "vyčuhuje" a pritom stále nie je problém do neho zasunúť potrebný konektor (na obrázku vpravo hore). Pôvodné pracovné 4 nožičky z 2x zlepenej gumy boli konečne nahradené finálnymi nožičkami z plastu, v ktorých je vlepená plsť.

 

Nainštalovaný podstavec pre monitor na svojom finálnom mieste.

(Pritom to nie je finálna verzia. Laughing)


Takto potom stojí monitor na novom podstavci. Je to stabilné a nejaví to žiadnu snahu prevrátiť sa. Napravo na spodnej strane predného krytu je urobený otvor pre osadenie 3mm zelenej LED pre indikáciu napájania (ešte tu nie je osadená, bude to až po finálnom nastriekaní krytu farbou). A vlastná plocha pre displej ? - výrez pre neho bol vyznačený na cuprextit, potom bol po obvode vyvŕtaný malým vrtákom, potom väčším vrtákom "odfrézovaný" a následne spracovaný do výslednej finálnej podoby malým plochým pilníkom (viď použité náradie), všetko ručná práca od A po Z. Fakt mal som obavy ako sa mi podarí dodržať kolmosť stien a vôbec priamok takto veľkého otvoru, ale zadarilo sa, na kompletne ručnú robotu to vo výsledku nie je zlé.


Pôvodne mala byť strana osadená Cu z vnútornej strany a vpredu teda by nebolo Cu, medzera tam na to je vytvorená, ale potom si povedal - nech to má taký industriálny vzhľad, nakoniec je to hlavne pre mňa (a aj tak to ešte nemá finálnu podobu, treba to ešte prebrúsiť a nastriekať farbou). 


 

Predný kryt som urobil nasledovne:

 

Priamo na LCD displej som položil kus vystrihnutého papieru (aby sa tam zmestil), priložil som predný kryt a následne som ho slabo "pribodol" na niekoľkých miestach cínom, bola snaha aby som ani náhodou neprehrial LCD displej - ak sa to robí s prestávkami tak problém nehrozí. Potom som celú hornú časť dal nabok a následne som už poriadne prepájkoval bočnice medzi sebou.

No, urobil som zmenu za pochodu, pretože by som podstatne ťažšie dosiahol správnu kolmosť prednej steny voči LCD displeju (ak by som to pripájkoval z druhej strany podľa pôvodného plánu - vtedy by ale nemohol byť pri pájkovaní priložený LCD displej, čiže ťažko by som trafil presné miesta bodov pájkovania) - a bolo rozhodnuté ako predný kryt nakoniec vyriešim (teda jeho uchytenie), zvolil som cestu menšieho odporu a využil som možnosť konečnej väčšej presnosti pri osadení.

______________________

 

O deň neskôr som skúsil urobiť iný, druhý podstavec pre monitor - je zhotovený celý z cuprextitu - zase raz recesia v priamom prenose. Keďže je  z neho urobená celá skrinka pre monitor - tak prečo nie aj podstavec ? Podstavec je potrebný z jednoho dôvodu - ak pozeráte kolmo na LCD tak dostanete najlepší obraz. Požadoval som veľmi dobrú stabilitu a to sa naozaj podarilo - je to stabilné na jednotku, stačilo skontrolovať kde je ťažisko zostavy.

 

V tomto stave to bolo 29.03.2020

 

Stojí to stabilne, žiadna snaha o prevrátenie. Ak sa podstavec odstráni tak potom monitor stojí na svojich vlastných nožičkách. Nasledovala ešte úprava rohov kde sa pájkovalo. Pomohlo trochu Epoxy - aby nebolo vidieť cínované spoje. Následne ešte bolo treba vrchný kryt streknúť farbou a ochranným lakom. Zatiaľ som použil štýl "Nightmare", stále som ešte nevybral farbu ktorá by mi vyhovovala namiesto to čo teraz vidíte. Takto mi to teraz pripomína monitory od firmy ESCOM zo začiatku 90-tych rokov ktoré boli celé v tejto farbe. Článok som napísal presne pred mesiacom, ale až teraz som robil povrchovú úpravu. No, teraz mám pre tento monitor k dispozícii celé 2 podstavce Laughing.

 

Odzhora nadol:

čierny cinch - audio

červený cinch - video

čierny konektor - výstup zdroja 5V pre počítač

 

 

 

A momentálne to používam s týmto superstabilným podstavcom.

 

A záverom malé, obligátne video:

Video:

LCD5_in_action.mp4 (4,47 mb)


Takže toto je terajší stav. Ešte na tom zapracujem ... a popritom ma napadla ďalšia vec ktorá sa dá doma urobiť tak isto z cuprextitu, nad tým som vlastne už meditoval podstatne dlhšie (iba v hlave, nemal som k tomu dlho k dispozícii vhodné transformátory), ale až toto ma správne "nakoplo" - ale o tom zase niekedy inokedy.

___________________________________________________________

Odkaz na predchádzajúcu, pôvodnú časť stavby 5" monitoru ktorú som urobil už pred peknými pár rokmi:

5" LCD TFT monitor ver.2.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 5. 2020 7:51:49 #

trackback

05_2020 Blog, Notes.

05_2020 Blog, Notes.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: