Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer. Atari 600XL.

By Administrator at júna 24, 2020 14:44
Filed Under: Atari

 

Ako si upraviť počítače Atari 800XL, Atari 800XE, 130XE na rýchly sériový prenos dát som už popísal - dnes sa pozrieme ako to isté dosiahnuť na počítači Atari 600XL. V prvom rade - tá úprava na vysoké rýchlosti dáva zmysel len vtedy ak máte rozšírenú RAM minimálne na 64kB čo sa dá považovať za najnižší štandard potrebnej RAM pamäte. Majiteľov Atari 600XL bude v našich radách (a končinách) asi pomenej, ale je to veľkostne a teda aj svojou priestorovou "skladnosťou" mimoriadne šikovný (a obľúbený) počítač.

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Čo si všimneme hneď - označenie kondenzátorov ktoré bude treba vybrať (spôsoby ako to dosiahnuť môžu byť rôzne - odpojiť, vyletovať, "vycvaknúť alebo vyštípať") je v tomto prípade iné ako na počítačoch Atari 800XL, Atari 800XE a Atari 130XE. Prečo to označenie je tu iné - boh vie, zoberme to teda ako holý fakt s ktorým sa treba zmieriť. Poďme si pozrieť číselné označenie na časti schémy odkiaľ vedú tieto súčiastky priamo na obvod POKEY:


 

Z obrázku je zrejmé že sa potrebujeme zbaviť označených dvoch kondenzátorov - C89 a C90. Takže ich už teraz len na doske identifikovať a následne odstrániť. Otvoríme počítač a zameriame sa na oblasť ktorá sa nachádza tesne pred SIO konektorom - pri pohľade z prednej strany.

Ak si pozrieme túto časť schémy tak je vidieť rozdiel v tom že Atari 600XL nepoužíva 100Ω odpory v ceste signálov Data_In a Data_Out tak ako to má ostatná rada počítačov XL a XE.


Treba sa sústrediť na súčiastky čo sa nachádzajú priamo pred SIO konektorom, vyzerajú ako diódy - ale pozor, nie sú to diódy - ale kondenzátory, klamú telom. V tomto počítači na obrázku je už dodatočne zabudované tlačítko Reset (celkom vpravo hore na foto). Na foto sú vyznačené dve kapacity C89 a C90 ktoré je potrebné odstrániť.

 

Obrázok už ukazuje miesto odstránených kondenzátorov C89 a 90 (je to najjednoduchšie riešenie ako ich zo zíkladnej dosky odstrániť) a pod nimi je na doske už pekne vidieť aké bolo ich označenie. (Ak ich vyštípeme - tak vtedy nie je potrebné na túto operáciu vyberať von celú základnú dosku a ani netreba odpojiť prívod ku klávesnici - teda je to hodne jednoduché na prevedenie.)


Nejaké ďalšie označenie na foto považujem už za zbytočné, rozdiel oproti predchádzajúcej fotografii je jasný a ktoré sú odstránené súčiastky je definované taktiež.

 

Teraz si pozrime ukážku prenosu rýchlosťou 110598bit/sec., použitý je pôvodný operačný systém počítača Atari 600XL, zozadu je nastoknutý RAM modul pre 600XL od Ctirada (t.j. 320KB RAM Rambo, 192kB Compy Shop), použitý software na strane PC - RespeQt ver.5.2 - beží na netbooku i-Buddie, nasadený je Lotharekov SIO2PC USB modul - tu máme v reáli (na videu) ako dlho trvá načítanie diskety typu ED (Medium), t.j. 128kbyte dát:

Video

A600XL_Hispeed transfer.mp4 (7,77 mb)

 

Za túto malú cenu tejto úpravy dosiahneme oveľa vyššiu možnú sériovú prenosovú rýchlosť aj na tomto najmenšom "prckovi" z rady počítačov Atari - a za to táto drobná úprava myslím si naozaj stojí. A kopírovanie sa stáva naozajstnou zábavou, pretože trvá už len zlomok pôvodného času - a čas je čím sme starší naozaj cennejší. (A napodiv sa ukazuje že stárneme všetci ...)

___________________________________________________________

Popis ako na vysokorýchlostnú úpravu počítačov Atari 800XL, Atari 800XE a 130XE bol popísaný v tomto článku:
Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer. Atari 800XL, Atari 800XE, 130XE.

 

Ctiradov modul 320XL pre Atari 600XL:

http://blog.3b2.sk/igi/post/08_2010-Blog-Notes.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 8. 2x firmware.

By Administrator at júna 19, 2020 09:30
Filed Under: Atari

 

Nie každý potrebuje mať "nadupaný" stroj so všetkými vymoženosťami, niekedy stačí mať k dispozícii niečo menšie - a teda aj jednoduchšie, čiže nevyžadujeme mať dostupnosť viacerých firmware ktoré nespočítame na prstoch jednej ruky. Dnešný popis sa bude týkať možnosti mať v jednotke upravenej na US doubler dostupný 2x firmware, teda je možné prepnúť na pôvodnú Atari 1050 a tak isto môžeme prepnúť jednotku do režimu US doubler. V naprosto drvivej väčšine práve toto zapojenie s možnosťou prepínania 2x firmware pokryje nami požadované potreby.


Doštička pre Atari 1050 - 2x firmware


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Zapojenie je veľmi jednoduché - vyžaduje použitie 8kB Eprom 2764 namiesto pôvodnej Eprom typu 2732 aby sme tam dostali miesto potrebné pre 2x 4kB obsah. Je to vcelku triviálne a nie je tam žiaden zádrhel ani tu nie sú nejaké nečakané nepríjemnosti. Znova platí že do týchto prerábok by mal ísť len ten čo vie čo treba robiť - teda napríklad mimo iného prepojky na základnej doske Atari 1050 musia byť nastavené na použitie pamäte Eprom (nie PROM !), viď schéma vlastnej jednotky.

 

Náhrada pôvodnej 4kB Eprom 2732 novou 8kB Eprom 2764.


Zapojenie má piny pôvodných 24 pinov zapojených presne 1:1 a to tak, že nová 28 pin pätička sa založí podľa obrázku. Medzi piny 27 a 2 sa vloží odpor 4k7, piny 26,27,28 a 1 sú navzájom prepojené. Odpor (miniatúrny) je uložený priamo vovnútri pätičky aby nezaberal zbytočne ďalšie miesto. Ak je pin č.2 v log.1 sú vybraté 4kB v hornom 8kB priestore, ak je v log.0 tak sú vybraté spodné 4kB z 8kB priestoru. To je všetko. Po skúsenostiach s doštičkou od Radima Poláška som na túto doštičku nedal kondenzátor M1 do napájania (dá sa pridať), cestičky sú krátke takže to chodí spoľahlivo aj bez neho (originál kapacita je už na základnej doske, teda nie ďaleko).

 

Nasleduje obsah ktorý bol vybratý ako najlepší firmware z mne dostupných:

- spodné 4kByte - firmware verzia "L" (Atari)

- horné 4kByte - firmware US doubler SpeedStep

2xfirmware_L_USDSS.bin (8,00 kb)

 

Zvolený firmware pre A1050 je známy pod označením verzia L t.j. funguje s radičom WD2793 (a tak isto aj s WD2797 - ten ale musí mať pin č.25 vyhnutý von z pätičky aby v zapojení fungoval). Zapojenie vyžaduje použitie 8kB Eprom (2764) aby sme tam dostali nám potrebné 2x 4kB obsahy. Druhý obsah je známy ako Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.

 

A teraz sa pozrime ako taká doštička pre 2x firmware môže vyzerať:


Súčiastok je minimum.

 

Zo spodnej strany je prepojení skutočne iba minimálne, prepíname len jeden

adresný bit.

 

Osadenie doštičky do základnej dosky. Ak niekoho zaujíma prečo na doske nie sú ostatné čipy - táto konkrétna  doska je kaput (dobré čipy sú odložené na ND, vlastne tým pádom aj celá doska) a mám ju práve na takéto účely, pretože potom nemusím vždy vyberať základnú dosku von aby som mohol niečo otestovať či to sedí dobre na svojom miesto - toľko k tomu.


Pretože konektor na doštičke pre skratovanie (teda vlastne je to jumper) je osadený 

o jednu pozíciu vyššie tak potom jeho vývody nezavadzajú x-talu 4MHz osadenému

na základnej doske (idú pekne nad ním).

 

Eprom napálená, už označená a na svojom mieste.

 

Predný pohľad na konektor, pekne vidieť že zrážka s x-talom naozaj nehrozí.

(Je neporiadne zastrčený prívod v konektore ..., nie je na doraz.)

 

Pohľad od SIO konektorov smerom dopredu.

(Konektor je tu už poriadne dotlačený.)


Pre toto použitie nie je potrebné mať za každú cenu vyvedené tlačítko Reset, stačí vypnúť vlastnú jednotku, prepnúť na druhý požadovaný firmware a jednotku zase zapnúť. Fajnšmekri (teda ak chcú) si Reset môžu vyviesť na predný panel a prepínať firmware aj počas zapnutého napájania - samozrejme nie počas čítania, alebo zápisu na floppy. Jediná vec navyše ktorú ale vrelo odporúčam - je možnosť zabudovať si blokovanie režimu Write protect, pretože potom môžeme zapisovať aj na prelepené diskety, t.j. vieme používať aj druhú stranu diskety (flippie režim), toto je vec naozaj príjemná.

Obidve uvedené veci som už popísal, čiže ďalej to tu pitvať nebudem.


Celé sa to dá postaviť za niekoľko desiatok minút, väčšou robotou je vyviesť na predný panel prepínač režimu Write protect On/Off a zabudovať tam aj tlačítko Reset. Tu len pripomínam že prepínač režimu Write protect On/Off a aj tlačítko Reset je možné vyviesť aj na zadný panel (potom zase ale nevidíte na nastavenia prepínačov). Niekto proste nemusí mať rád zásahy do predného panelu, mne osobne zase vyslovene vadí ak sú ovládacie prepínače umiestnené na bokoch disketovej jednotky (jedno na ktorej bočnej strane súvyvedené), nepovažujem to za dobré miesto - ale to je môj názor na vec - zase ak to tak máte urobené tak si to nastavenie na boku jednotky poväčšine viete bez problémov prečítať, ja to zase radšej dávam priamo na predný panel, ale je to naozaj vecou vkusu.

 

Ešte sa vátim k tomu prečo je dobré mať 2x firmware - jeden pôvodný a druhý USdoubler. Pôvodný je ten kde beží všetko čo vyžaduje pôvodnú jednotku Atari 1050 kedy sú dodržané všetky hodnoty aj pre chránené diskety. Ak máme upravený USdoubler ktorý je sámo sebe rýchly (a trebárs má už skrátené prístupy na presuny hlavičky) tak môže prísť k tomu že programová ochrana diskety zistí že niečo "neštimuje" a vyhlási soft za nepravý. Prepnutím na pôvodný firmware zaistíme skutočne 100%-nú kompatibilitu aj pre prípady ktoré bežia iba na neupravených Atari 1050. Jednotka zo zabudovaným USdoublerom a s pôvodným firmware A1050 nevie použiť dodatočných 128byte RAM - a práve preto je to potom 100%-ná pôvodná ATARI 1050.

___________________________________________________________

 

P.S.:

Ak základnú dosku budete mať niekedy takto vybratú von, nezbudnite do prepínača voľby čísla disketovej jednotky nastriekať Kontox, Kontakt 40, Kontakt 60, Kontakt 61, Kontakt 701, Kontakt Gold 2000, Tuner 600, Cleaner 601 alebo niečo podobné na prečistenie kontaktov, oxidácia kontaktov je skutočne naozajstná "sviňa" a odmení sa Vám problémami vtedy kedy to najmenej očakávate (a potrebujete). Tak im skúste predchádzať. Potom stačí prepínače zopárkrát prepnúť aby sa čistiaca kvapalina dostala na všetky možné miesta prepínačov. Zvyčajne je dobré potom počkať nejaký čas aby sa kvapalina mala čas odpariť, teda jej prchavé časti, poväčšine polhodinka postačuje.

A ako vidíte na tejto zobrazenej konkrétnej doske - viac ako žiadúce je SIO konektory prichytiť k základnej doske šróbmi, alebo M3 šróbom s matičkou aby neboli namáhané ohybom pri zakladaní vlastného SIO kábliku. Oplatí sa, rozhodne zariadenie vydrží dlhšie ! 

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.asp

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 7. 7x firmware.

By Administrator at júna 17, 2020 07:45
Filed Under: Atari

 

To by som asi nebol ja keby som si nevyrobil do jednej mojej jednotky Atari 1050 upravený firmware (teda presnejšie dal som si tam priamo 7x firmware) na všetky možné testovania. Tu som už upustil od dostupnosti jednotiek nad označením D4:, čiže jednotky s označením D5: a vyššie tu už nenájdete. Dnes to asi už bude mať málokto, takže nemyslím si že by to niekomu malo vadiť.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 
Pre plné využitie všetkých firmware v Eprom pamäti je treba aby disketová jednotka Atari 1050 mala v sebe už prevedenú úpravu na ICD US doubler (ak nemáte zabudovaný US doubler tak posledné štyri firmware - č.3, 4, 5 a 6 nebudú funkčné). Firmware uložený pod č.3 som objavil len pred pár dňami v svojom domácom archíve a zaradil som ho tak isto do Eprom aby som ho mohol otestovať.


Takto potom môže vyzerať doštička s osadenou Eprom 27256:


Zľava: +5V, nezapojené, nasleduje bit 4, 2, 1.

 

Dtto.


Celý tento osadený nový"soklík" ide na miesto pôvodnej Eprom 2732.

 

Veľmi jednoduchá doštička.

 

Tu použitý prepínač má dostupných iba 7 polôh (je z nejakého starého SCSI zariadenia, tam č.7 vždy bol radič SCSI a teda tento konkrétny prepínač nastaviť vyššiu polohu ako je číslo 6  "nevie" -  tu to ale naozaj nevadí, máme aj tak k dispozícii spolu 7 polôh prepínača - teda  v rozsahu 0÷6. Pre normálne používanie budú určite stačiť polohy dve (jedna pôvodný firmware + druhá poloha bude niektorý US doubler), k tomu sa dostanem v niektorom z ďalších článkov. Pretože chcem niektoré veci vyskúšať a takto nemusím meniť jednotlivé malé Eprom medzi sebou ako na bežiacom páse ... to sa mi ráta.

Wink

 

Pretože využívam iba 7x 4kByte, t.j. iba 28kByte z celej hodnoty dostupných 32kByte, tak posledné 4kByte v pamäti Eprom sú voľné a tak som sem priamo umiestnil tiež popis -  je to prehľadné a jasné a ak stratíte popis aj tak sa nič strašného nedeje, prečítate si rozmiestnenie jednotlivých firmware priamo v binárke. (Len sa treba potom do nej pozrieť.)

 

A teraz podrobnejší popis obsahu Eprom:


Poloha 0 - Atari 1050 firmware verzia J, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.                 
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/

Poloha 1 - Atari 1050 firmware verzia K, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka/
 
Poloha 2 - Atari 1050 firmware verzia L, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), pôvodná jednotka)/

Poloha 3 -
firmware Atari 1050 US doubler verzia 0, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.
                   /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kB)/

Poloha 4 - firmware Atari 1050 US doubler verzia 1, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

Poloha 5 - firmware
Atari 1050 US doubler verzia 2, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/

            + aplikovaný patch

Poloha 6 - firmware
Atari 1050  US doubler verzia 2S, rozsah čísel jednotky D1÷D4, boot O.K.,

            použitý speed stepping

            /k dispozícii hustoty - Single (90kb), Medium (128kb), Double (180kb)/
                  
            + aplikovaný patch

Poloha 7 - blok 4kByte je nepoužitý, obsahuje iba stručný popis obsadených pozícií firmware

 

Nasleduje vlastná binárka s obsahom pre Eprom typu 27256 - teda 7x firmware pre disketovú jednotku Atari 1050:

7xfirmware_new.bin (32,00 kb)

 

Skúsenosti z prevádzky:

 

V disketovej jednotke Atari 1050 je zabudované aj reset tlačítko, ktoré umožnuje prepínať jednotlivé firmware počas chodu zariadenia bez nutnosti vypínania, len pozor ! - prepínanie prevádzajte bez založenej diskety ! (Je to bezpečnostné opatrenie proti prepísaniu obsahu diskety.)

 

U firmware verzie J, K a L (poloha prepínača J - 0, K - 1 a L - 2) - tu nie sú žiadne novinky, správa sa to štandartne (mám v disketovke radič WD2793) a mám pocit že tieto dodávané firmware od Atari sú o niečo hlučnejšie ako firmware verzií pre US doubler. Verzia L spolupracuje s radičom WD2793 a aj s WD2797 - u druhého typu radiča (WD2797) - pre správnu funkciu treba vyhnúť von z pätičky jeho pin č.25. U týchto troch verzií firmware máme k dispozícii iba štandartnú prenosovú rýchlosť 19.200Bd.

 

USD poloha 3 - US doubler 0 ktorý som práve našiel doma, funguje, pravdepodobne najstaršia verzia (všetky USD doubler verzie 3,4,5 pochádzajú z roku 1984).

 

Poloha 4 - US doubler 1 a 5 - US doubler 2 sú známe a doteraz dostupné verzie US doubleru.

4 - US doubler 1 beží na ňom napríklad načítanie diskety o cca 30% rýchlejšie (oproti polohám prepínača 3, 5, a 6), niekde som čítal že nie je bez chýb, zatiaľ som nič nenašiel čo by tomu nasvedčovalo - takže toto teraz neviem vyvrátiť a ani potvrdiť, doteraz som nepoužíval.

Poznámka - 5-ka US doubler2 má v sebe aplikovaný patch, práve túto verziu som používal.

 

Posledná poloha 6 - US doubler2S obsahuje najnovšiu úpravu - Speed Stepping (rok 2020) - a je to naozaj cítiť. Presun hlavičky do východzej polohy (skok na track00) je skutočne bleskový a nezvyčajne tichý oproti pôvodným firmware (J, K a L - tak si hovorím prečo to neurobilo samotné ICD, inovácia ako hrom, mali by za málo roboty slušne financií ...).

 

Polohy 3, 4, 5 a 6 (teda všetky verzie US doubleru) používajú rýchlejšie vypnutie motorčeku otáčania diskety po čítaní a zápise, časy oproti verzi J, K a L na jeho vypnutie sú približne polovičné.

 

Ukážka:

 

 

Spomínaná poloha 6 - US doubler2S zo zrýchleným steppingom priamo v prevádzke, malá ukážka:

Video
USdoubler_speed_stepping.mp4 (8,71 mb)

(Boot master diskety BiboDos, pekne počuť ako sa automaticky prepne na rýchly prenos, nasleduje voľba fast, potom voľba sector copy a časť čítania diskety sektorovým kopírákom.)

 

A dokáže kopírovať ešte rýchlejšie:

Video

Master floppy US doubler_sector_copy.mp4 (7,11 mb)

(Ukážka z kopírovania (čítanie) Master diskety US doubler utility - pritom stále klasickým sektorovým kopírákom Sector copy 1.5)

 

Poznámka:

Obidve video ukážky používajú rovnaký firmware US doubler2S (poloha prepínača - 6).

 

Na to že k rozšíreniu na US doubler potrebujete jednu naozaj maličkú 128-byte RAM a zmenu obsahu firmware je tá výsledná rýchlosť prenosu skutočne pôsobivá.


Disketová jednotka Atari 1050 zvýšenú rýchlosť krokovania hlavičky zvláda ľavou zadnou a zákonite si preto pokladám neodbytnú otázku prečo sa tvrdí že Tandon mechaniky sú pomalšie ako mechaniky WST (teda myslím tým rýchlosť krokovania motorčeku hlavičky - sám vlastním iba jednotky z mechanikami od firmy Tandon). Vo všeobecnosti panuje veľmi rozšírený názor že Tandon mechaniky používajú v jednotke pomalší krokový motorček pre posun hlavičky oproti mechanike WST (mechanika WST skutočne používa rýchlejší posun hlavičky oproti Tandonu - preto má aj vlastný "WST" firmware),


lenže práve tento najnovší firmware (6 - US doubler2S ) uvedený zažitý názor ukážkovo popiera.


Tak toto mi po tejto úprave firmware naozaj zostáva ako nevysvetliteľná a nevyriešená záhada a predchádzajúce riadky o nedostižnosti WST mechaník práve v oblasti rýchleho krokovania hlavičky dostávajú na frak a tak sa menia na obyčajný mýtus.


Všetky verzie pre US doubler s príslušným programovým vybavením komunikujú maximálnou rýchlosťou ktorá dosahuje hodnotu 54.000Bd.


Poznámka:

Disketová jednotka Atari 1050 prerobená na US doubler (RAM je zväčšená z pôvodnej hodnoty 256byte na 384byte) - ak sa prepne na pôvodný firmware (typ J,K,L) - sa potom správa ako neupravená jednotka (vtedy nepoužíva zväčšenú RAM) a teda potom nepozná hustotu 180kByte. Prepnutie na tieto pôvodné firmware od Atari  môže byť zaujímavé vtedy ak nejaký disketový software presne sleduje prenosovú rýchlosť a skoky hlavičky na jednotlivé sektory (vtedy rýchlejšie krokovanie US doubleru môže spôsobiť že chránený software sa "sekne").


US doubler - verzia doštičky RAM - autor Radim Polášek

Toto mám doma, na doske ešte nie je osadená Eprom.

 

Pri takomto počte dostupných firmware je dobré mať na prednom paneli vyvedený Reset. Potom môžeme medzi nimi prepínať aj pri zapnutom napájaní, je to potom skutočne pohodlné na ovládanie - akurát by som vtedy nemal zatvorené dvierka na disketovej mechanike - aby sa ani náhodou nepreviedol nežiadúci zápis na disketu. Dnešný článok si nekladie za cieľ pokryť všetky možnosti, to ani nebolo cieľom, skôr som hľadal možnosť vyskúšať základné veci - a tam sa to chová výborne. A ak sa niečo časom objaví - budem informovať.

Napriek tomu - pretože málokto potrebuje mať v disketovej jednotke Atari 1050 k dispozícii toľko dostupného firmware - nabudúce bude článok kde bude k dispozícii iba 2x firmware - a bude to veľkej väčšine userov určite stačiť tiež.

 

Vlastné zapojenie (je identické zo zapojením 8x 4kB firmware):

 

 

Funkcia BCD prepínačov:

(pozícia č.7 je nepoužitá)


___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 6 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-6-Speed-stepping.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 6. Speed stepping.

By Administrator at júna 11, 2020 08:55
Filed Under: Atari

Zase sa dejú veci - teda okolo ICD US doubleru - na svedomí to majú chlapci z atariage.com ktorí prišli ako na to - nastalo zrýchlenie krokovania motorčeku hlavičky disketovej jednotky Atari 1050, časy sa podarilo stiahnuť na polovičnú hodnotu z pôvodnej. Aby bolo možné rozpoznať že sa jedná o zmenený súbor tak je tam pre istotu zmenený aj základný popis (len pár byte), aby sa pri otvorení binárky dalo na prvý pohľad poznať že sa jedná o verziu ktorá obsahuje speed stepping.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Je výborné že to niekdo v tej Epromke "vyšťúral", pretože nejaký základný popis ICD US doubleru, tedy myslím tým jeho firmware nie je dostupný a teda je to v dnešnej dobe prekvapujúce, ale potešilo. Je síce možné (ale málo pravdepodobné) že nemusí každá jednotka toto tempo stíhať, ale za pokus nasadiť si to do svojej disketovej jednotky Atari 1050 to rozhodne stojí. Celá vec pritom stojí na zmene obsahu jedného jediného bytu.

 

Vlastná, už upravená binárka pre Eprom 2732:

Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.BIN (4,00 kb)

(Jedná sa o US doubler ver.2 ktorý má v sebe aplikovaný patch + už zmenený byte)

 

Celý pokec na danú tému nájdete na stránkach atariage.com:

https://atariage.com/forums/topic/158768-atari-1050-roms/

 

No a teraz už nasledujú len doplnkové informácie ...

 

Teraz sa pozrieme na začiatočnú oblasť obsahu Eprom, začnem patchovanou verziou č.2, tu potom bude aplikovaná avizovaná zmena obsahu na adrese 198h:


US doubler ver.2 + patch

Obsah US doubler ver.2 + aplikovaný patch, toto tu ešte neobsahuje prevedenú zmenu na adrese 198h, tu je ešte stále obsah A0h. Tento výpis je uvedený len preto aby sa dalo ďalej porovnať čo je zmenené vo verzii ktorá už používa speed stepping. Túto binárku som doteraz používal najčastejšie na FD jednotke kde mám US doubler.

 

US doubler ver.2 + patch + speed stepping

Na tomto obrázku je pekne vidieť v prvom a v druhom riadku označenie tejto binárky (toto nemusí byť prevedené, ale je to dobré na rozpoznanie) a my vieme že je to už upravený ICD US doubler, ďalej je tu priamo vyznačený byte 198h ktorý už je zmenený z pôvodnej hodnoty A0h na novú hodnotu 45h. Toto je časť výpisu z vlastnej 4kbyte priloženej binárky s označením Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.bin

 

V budúcom článku bude popis 7x firmware pre disketovú jednotku Atari 1050 a aj nejaké tie praktické skúsenosti s US doublerom a k tomu aj nejaký drobný pokec.

____________________________________________________________

 

Ešte niečo ohľadne firmy ICD a aj US doubleru:


Zakladajúcimi partnermi firmy ICD boli Tom Harker a Mike Gustafson (1984), od prvého dňa sa spoločne zaviazali vyvíjať inovatívne produkty - a to sa im myslím si podarilo skutočne v miere vrchovatej. Firma zanikla v roku 2005. Názov firmy bol odvodený zo slov  "I Can't Decide". Firma sa postupne zlúčila s nám už známou firmou OSS (Optimized Systems Software) a vystupovali pod spoločným názvom ICD. V roku 1992 spoločnosť Atari Corp. zrušila všetku oficiálnu podporu pre svoje 8-bitové počítače a krátko na to urobila to isté aj firma ICD. V novembri 1993 spoločnosť FTE (Michael Hohman, Fine Tooned Engineering) kúpila práva na 8-bitový inventár ICD (za sumu rovnajúcu sa 50.000 USD).

Spoločnosť FTE vydala 5. novembra 1995 mierne aktualizovaný SpartaDos verzie 4.22 a po dvoch alebo troch rokoch zmizla spolu so všetkými položkami a právami, ktoré vlastní.

 

Ďalšie inovatívne výrobky firmy ICD tu ale spomínať nehodlám (bolo by to nosenie dreva do lesa) - nakoniec pozrite si katalóg firmy z prelomu rokov 1989/1990 (naozaj to bolo hodne široké portfólio):


ICD_Catalog_1990.pdf (9,65 mb)


Je zaujímavé že firma ICD pred rokmi zvýšenú rýchlosť pre US doubler na túto hodnotu nepoužila, zjavne boli konzervatívnejší (dôvody nie sú známe, ale minimálne ich tuším), doteraz používaná hodnota bola nastavená vzhľadom k tomu aby firmware bežal bez problémov na všetkých vtedy používaných disketových jednotkách Atari 1050.

Dtto sa týka aj použitej prenosovej rýchlosti - tá dosahuje hodnoty 54.000bit/sec, čo síce nedosahuje na presný trojnásobok pôvodnej rýchlosti, ale práve toto nastavenie rýchlosti neobmedzuje používanie v neupravených počítačoch, v disketových jednotkách tak isto netreba odstraňovať kondenzátory na vodičoch Data_in a Data_Out. Tu sa to naozaj javí ako správne rozhodnutie nekomplikovať používanie ICD US doubleru ďalšími hardvérovými zásahmi v prenosových cestách medzi FD jednotkou a počítačom (to by bolo reklamácií že niečo nebeží, takto sa tomu elegantne vyhli). A bezproblémovo mi to fičí na 2 disketových jednotkách ktoré majú v sebe zabudovaný US doubler, mám ho len v nich, takže či to beží naraz aj na viacerých jednotkách neviem potvrdiť (a ani vyvrátiť).


Sídlo spoločnosti ICD inc. bolo na tejto adrese:

ICD Inc., 828 Green Meadow Avenue, Rockford, Illinois 61107

Bolo to najvyššie poschodie vľavo od výťahovej šachty.

(zdroj foto: google maps)

 

P.S.: ešte donedávna z historických (a citových) dôvodov existovala informačná stránka, momentálne je ale nedostupná:

http://www.icd.com/atari/

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

06_2020 Blog, Notes.

By Administrator at júna 01, 2020 20:44
Filed Under: Blog

01.06.2020

Dnes v podvečer som pustil čistenie na disku môjho notebooku, chrústal, chrústal možno 20 minút, vyhodil 9GByte zbytočností (fakt dosť dlho som to nečistil) nechal som to miesto na disku uvoľniť a nasledoval reštart. Lenže po reštarte nahodil aktualizáciu, SSD poblikávalo a stále nič - je to ntb s Win7, 12GB RAM a procesor je i7 na 2.7GHz - aktualizácia bežala možno tak 1 a ¾ hodiny, SSD poblikávalo čiže tam aktivita bola, ale na displeji stále nič - teda mimo idiotskej hlášky  - čakajte prosím atď., už som chcel ťahať disk kde mám zálohu že budem obnovovať pomocou Acronisu. Vtip je v tom že mám natvrdo zakázané aktualizácie a to ešte než bola avizovaná posledná aktualizácia pred ukončením podpory pre Win7. Skúsil som to stopnúť a po reštarte obísť cez F8, Microsoft ale jasne povedal že figa borová a just nie !, ani reštart do Last good mi nepomohol, tak isto štart do núdzového režimu. Pekne krásne to stále skočilo na aktualizáciu a začala inštalácia ... laik žasne, odborník je v prdeli (pérdel tentoraz vynechám). Za tú dobu by som to mal nainštalované na čisto a nanovo asi aj zo všetkými možnými aktualizáciami, samotná preinštalačka zo zálohy cez Acronis netrvá viac ako 8 minút.

Na celej veci je mi akurát divné to, že sa tento proces spustil dnes poobede o cca 18.00, prečo to neblblo už pred pár týždňami. Naozaj nemám rád keď OS sa snaží so mnou vydrbať, považujem to za celkom lichotivé pomenovanie vzniknutej situácie.
Týmto na diaľku "zdravím" Microsoft ... citoslovce ktoré som vyslovil počas trvania tej aktualizácie sú tu na webe nepublikovateľné.

___________________________________________________________

02.06.2020

Do článku o vysokorýchlostných prenosoch v počítačoch (8-bit) Atari som pridal schému a miesta kde treba vyskratovať odpory R130 a R131 aj spolu s fotografiami. Mala by sa dosiahnuť vyššia rýchlosť. Ale ide to hodne slušne aj bez úprav.

___________________________________________________________

11.06.2020

US doubler v Atari 1050 a Speed Stepping:
Atari 1050 - ICD US doubler. Part 6. Speed stepping.

Hodne zaujímavé zrýchlenie krokovania motorčeku hlavičky, teda to čo sa u mechaník Tandon doteraz považovalo za takmer nemožné previesť. Ukazuje sa že to bola len fáma.

____________________________________________________

17.06.2020

US doubler pre Atari 1050 v prevedení 7x firmware:
Atari 1050 - ICD US doubler. Part 7. 7x firmware.

Ak chcete testovať a skúšať tak toto je pre vás ako stvorené.

____________________________________________________

19.06.2020

US doubler pre Atari 1050 v prevedení 2x firmware:
Atari 1050 - ICD US doubler. Part 8. 2x firmware.

Toto riešenie je pre tých ktorí chcú mať k dispozícii US doubler a tak isto majú aj možnosť prepnúť sa do režimu pôvodnej jednotky Atari 1050.

 

___________________________________________________________

24.06.2020

Úprava počítača Atari 600XL na vysokorýchlostný sériový prenos dát:
Vysokorýchlostný prenos dát. High speed transfer. Atari 600XL.


___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: