Atari 1050 - ICD US doubler. Part 6. Speed stepping.

By Administrator at júna 11, 2020 08:55
Filed Under: Atari

Zase sa dejú veci - teda okolo ICD US doubleru - na svedomí to majú chlapci z atariage.com ktorí prišli ako na to - nastalo zrýchlenie krokovania motorčeku hlavičky disketovej jednotky Atari 1050, časy sa podarilo stiahnuť na polovičnú hodnotu z pôvodnej. Aby bolo možné rozpoznať že sa jedná o zmenený súbor tak je tam pre istotu zmenený aj základný popis (len pár byte), aby sa pri otvorení binárky dalo na prvý pohľad poznať že sa jedná o verziu ktorá obsahuje speed stepping.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Je výborné že to niekdo v tej Epromke "vyšťúral", pretože nejaký základný popis ICD US doubleru, tedy myslím tým jeho firmware nie je dostupný a teda je to v dnešnej dobe prekvapujúce, ale potešilo. Je síce možné (ale málo pravdepodobné) že nemusí každá jednotka toto tempo stíhať, ale za pokus nasadiť si to do svojej disketovej jednotky Atari 1050 to rozhodne stojí. Celá vec pritom stojí na zmene obsahu jedného jediného bytu.

 

Vlastná, už upravená binárka pre Eprom 2732:

Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.BIN (4,00 kb)

(Jedná sa o US doubler ver.2 ktorý má v sebe aplikovaný patch + už zmenený byte)

 

Celý pokec na danú tému nájdete na stránkach atariage.com:

https://atariage.com/forums/topic/158768-atari-1050-roms/

 

No a teraz už nasledujú len doplnkové informácie ...

 

Teraz sa pozrieme na začiatočnú oblasť obsahu Eprom, začnem patchovanou verziou č.2, tu potom bude aplikovaná avizovaná zmena obsahu na adrese 198h:


US doubler ver.2 + patch

Obsah US doubler ver.2 + aplikovaný patch, toto tu ešte neobsahuje prevedenú zmenu na adrese 198h, tu je ešte stále obsah A0h. Tento výpis je uvedený len preto aby sa dalo ďalej porovnať čo je zmenené vo verzii ktorá už používa speed stepping. Túto binárku som doteraz používal najčastejšie na FD jednotke kde mám US doubler.

 

US doubler ver.2 + patch + speed stepping

Na tomto obrázku je pekne vidieť v prvom a v druhom riadku označenie tejto binárky (toto nemusí byť prevedené, ale je to dobré na rozpoznanie) a my vieme že je to už upravený ICD US doubler, ďalej je tu priamo vyznačený byte 198h ktorý už je zmenený z pôvodnej hodnoty A0h na novú hodnotu 45h. Toto je časť výpisu z vlastnej 4kbyte priloženej binárky s označením Atariage 1050 USDoubler with SpeedStep.bin

 

V budúcom článku bude popis 7x firmware pre disketovú jednotku Atari 1050 a aj nejaké tie praktické skúsenosti s US doublerom a k tomu aj nejaký drobný pokec.

____________________________________________________________

 

Ešte niečo ohľadne firmy ICD a aj US doubleru:


Zakladajúcimi partnermi firmy ICD boli Tom Harker a Mike Gustafson (1984), od prvého dňa sa spoločne zaviazali vyvíjať inovatívne produkty - a to sa im myslím si podarilo skutočne v miere vrchovatej. Firma zanikla v roku 2005. Názov firmy bol odvodený zo slov  "I Can't Decide". Firma sa postupne zlúčila s nám už známou firmou OSS (Optimized Systems Software) a vystupovali pod spoločným názvom ICD. V roku 1992 spoločnosť Atari Corp. zrušila všetku oficiálnu podporu pre svoje 8-bitové počítače a krátko na to urobila to isté aj firma ICD. V novembri 1993 spoločnosť FTE (Michael Hohman, Fine Tooned Engineering) kúpila práva na 8-bitový inventár ICD (za sumu rovnajúcu sa 50.000 USD).

Spoločnosť FTE vydala 5. novembra 1995 mierne aktualizovaný SpartaDos verzie 4.22 a po dvoch alebo troch rokoch zmizla spolu so všetkými položkami a právami, ktoré vlastní.

 

Ďalšie inovatívne výrobky firmy ICD tu ale spomínať nehodlám (bolo by to nosenie dreva do lesa) - nakoniec pozrite si katalóg firmy z prelomu rokov 1989/1990 (naozaj to bolo hodne široké portfólio):


ICD_Catalog_1990.pdf (9,65 mb)


Je zaujímavé že firma ICD pred rokmi zvýšenú rýchlosť pre US doubler na túto hodnotu nepoužila, zjavne boli konzervatívnejší (dôvody nie sú známe, ale minimálne ich tuším), doteraz používaná hodnota bola nastavená vzhľadom k tomu aby firmware bežal bez problémov na všetkých vtedy používaných disketových jednotkách Atari 1050.

Dtto sa týka aj použitej prenosovej rýchlosti - tá dosahuje hodnoty 54.000bit/sec, čo síce nedosahuje na presný trojnásobok pôvodnej rýchlosti, ale práve toto nastavenie rýchlosti neobmedzuje používanie v neupravených počítačoch, v disketových jednotkách tak isto netreba odstraňovať kondenzátory na vodičoch Data_in a Data_Out. Tu sa to naozaj javí ako správne rozhodnutie nekomplikovať používanie ICD US doubleru ďalšími hardvérovými zásahmi v prenosových cestách medzi FD jednotkou a počítačom (to by bolo reklamácií že niečo nebeží, takto sa tomu elegantne vyhli). A bezproblémovo mi to fičí na 2 disketových jednotkách ktoré majú v sebe zabudovaný US doubler, mám ho len v nich, takže či to beží naraz aj na viacerých jednotkách neviem potvrdiť (a ani vyvrátiť).


Sídlo spoločnosti ICD inc. bolo na tejto adrese:

ICD Inc., 828 Green Meadow Avenue, Rockford, Illinois 61107

Bolo to najvyššie poschodie vľavo od výťahovej šachty.

(zdroj foto: google maps)

 

P.S.: ešte donedávna z historických (a citových) dôvodov existovala informačná stránka, momentálne je ale nedostupná:

http://www.icd.com/atari/

___________________________________________________________

Part 1 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler.aspx

Part 2 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-2.aspx

Part 3 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-3.aspx

Part 4 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-4.aspx

Part 5 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-5.aspx

Part 7 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-7-7x-firmware.aspx

Part 8 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-8-2x-firmware.aspx

Part 9 - US doubler:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-1050-ICD-US-doubler-Part-9-Nezgar-firmware-for-TANDON.aspx

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

17. 6. 2020 7:46:38 #

trackback

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 7. 7x firmware.

Atari 1050 - ICD US doubler. Part 7. 7x firmware.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: