PCBridge for ATARI XL series, SIO2Arduino.

By Administrator at mája 23, 2012 22:23
Filed Under: Atari

Dnes len stručne a krátko, dve pikošky pre naše malé ATARI. Niekto to možno pozná, niekto o tom doteraz nevedel.



Výstup cez Hercules videokartu na Hercules monitor. Tak to sa teda niekto riadne "vyhral". Celý popis spolu s obrázkami, schémou zapojenia a proste s celým balíkom podrobností  je k dispozícii na nižšie uvedenom linku:

(nemecky, anglicky)

http://www.oocities.org/dr_seppel/?201128

____________________________________________________________


Možno ste už počuli aj o projekte SIO2Arduino, dám sem dva odkazy na túto tému:

 

http://www.atariage.com/forums/topic/192209-sio2arduino/


https://github.com/whizzosoftware/SIO2Arduino

 

 

A nasleduje ešte pokec  a v ňom ďalšie odkazy -  readme.txt:


SIO2Arduino is an open-source implementation of the Atari SIO device protocol that runs on Arduino hardware. Arduino hardware is open-source and can be assembled by hand or purchased preassembled. Note: You will need the SdFat library (http://code.google.com/p/sdfatlib/) in your Arduino libraries directory in order to compile. For more information on SIO2Arduino, see the website at: http://www.whizzosoftware.com/sio2arduino For more information on the Arduino platform, go to: http://www.arduino.cc

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Plotter ftPlot85CS.

By Administrator at mája 21, 2012 21:49
Filed Under: Non-Atari


Vyrábal sa v roku 1985, je k nemu pár podkladov a ako som sa pozeral, dodnes sa dá občas zohnať cez nemecký eBay ... Ideálna hračka.

 


Nie je síce lacný, ale je to klasika Fischertechnik.

 

 

 

Tých variánt zapojenia je niekoľko, ja už len pridám nejaký ten popis, nejaké programové vybavenie a ostatné je na Vás...

30612-fischer-plotter.zip (125,66 kb)

ftPlot85CS.pdf (121,17 kb)

ftPlot85CS.zip (194,90 kb)

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Logická sonda. Logic Probe TTL-CMOS.

By Administrator at mája 16, 2012 22:56
Filed Under: Non-Atari

Občas pri práci s TTL a CMOS obvodmi sa hodí mať k dispozícii aj logickú sondu. Dnes uvediem jedno zapojenie ktoré je naozaj dobré, nie je problém si túto sondu postaviť systémom "Homemade". Niečo takéto sa vyrábalo ešte na prelome rokov 1999-2002, t.j. tiež to už začína byť "poriadne bradaté". Fakt je ten, že veľmi často práve logická sonda (samozrejme v niektorých prípadoch) dokáže veľmi dobre " zaskočiť" za osciloskop a pri práci s logickými obvodmi je vyslovene potrebné mať možnosť s niečím merať logické stavy.

 

To čo ponúkala napríklad fy FLAJZAR nie je celkom sonda podľa mojich predstáv - rozhodne to nie je profi sonda, nechytá pulzy pod 200ns v CMOS, teda ak je to tá od Belzu - vyšla v AR 9/87. Ak to je niečo iné, beriem to späť. Táto sonda sa mi páči viac a nakoniec si sama prepína napájacie napätie, to je rozhodne pohodlné a tak ani omylom nezabudnete prepínať medzi TTL a CMOS - šetrí to čas a aj nervy a v neposlednom rade aj peniaze ...


Vlastnosti:


- Working Voltage: 4 – 16 VDC - rozsah povoleného napájania

- Current Consumption: Max 5 mA at 5 V, Max 15mA at 15V - spotreba

- Frequency Response: Over 50 MHz - rozsah spracovávaných kmitočtov

- Minimum Detectable Pulse Width: 10 nsec - minimálna dĺžka spracovaného impulzu

- Input Impedance: 1 MOhm - vstupná impedancia

- Input Overload Protection: 70 V AC/DC (10 s) - max. povolené vstupné napätie

- Supply Voltage Protection: 50 V AC/DC (10 s) - max. povolené napájacie napätie

- Switch: Selectable Audio Indicator HI Level - indikácia stavov cez reproduktor

   (pulzy, alebo log.úroveň)


K zapojeniu už len pár poznámok:


Obvod 74HC14 sa  dá kúpiť, horšie je to už s obvodom LM3086, ktorý v sebe združuje 5 tranzistorov. Nie je to ale tragédia, spokojne sa dá nahradiť samostatnými tranzistormi BC546 - tých nám potom stačí mať 4 kusy, pretože piaty tranzistor v obvode LM3086 je nepoužitý. Všetky ostatné súčiastky sú bez problémov k dostaniu v obchode, problém by ešte mohol byť s reproduktorom 40Ω, ale existujú reproduktorčeky o hodnote  32Ω a ak do série s ním dáme ešte odpor cca 10Ω - máme to. Hlasitosť síce bude o kúsok nižšia, ale nebude to také strašné. Najlepšie je si vybrať model reproduktora, čo má priemer cca 10-12mm, potom sa to dá aj s reproduktorom bez problémov zabudovať do nejakého púzdra.

 


Vidím to na postavenie na univerzálku, pretože málokto v dnešnej dobe potrebuje viac ako jeden kus pre seba a tak sa asi nevyplatí kvôli jednému kusu vyrábať plošný spoj. Ešte pripojím tabuľku stavov Lediek a ako sa správa reproduktor pri jednotlivých vstupných stavoch. Po zhotovení aspoň máme dobrý pocit že sme si zase niečo postavili sami a funguje to, pritom je to vec čo nám fakt pomôže pri identifikácii problémov v zariadení, poprípade slúži na kontrolu správnosti činnosti stavaného zariadenia. (Popis pre LED-ky nasleduje za schémou.)

 


 

Led zelená = Low

Led červená = High

Led žltá = Pulse

 

 

Zoznam súčiastok:

 

___________________________________________________________

A ako vyzerá taká stavba logickej sondy ?

07.06.2013

Včera som napísal, že by sa mi naozaj hodilo postaviť si TTL a CMOS sondu. Pretože to TTL prevedenie ma tlačí podstatne viac a mal som konečne k dispozícii aj slušné púzdro na sondu tak som sa dal do stavby. Klasicky je u mňa je použitá univerzálna doska, mne sa s ňou dobre robí a pre jeden kus nebudem špekulovať nad výrobou dosky plošného spoja.


Nasleduje upravená schéma iba pre TTL meranie:

 

 

Nasledujú obrázky zo stavby:

 

 

Miesta na doštičke je habadej, akurát diery na LED sú vpredu, takže som konštrukciu musel posunúť o kúsok dozadu. Neviem, sonda vraj behá do 50 MHz, ale na tie naše počítače stačí 25x menej, takže nemám obavy z funkčnosti ...
 

 

Tu je už "napasovaná" doštička do púzdra, vľavo je zdierka pre zemnenie sondy na meranom zariadení.
 

 

"Pracovné zátišie", postupne to zapájam a kreslím si  do schémy čo som už stihol prepojiť.

 

A postupne to teda začína byť na schéme označené viac a viac. Ak si všimnete vstupný odpor R1=20k som nahradil odporom 22k, v zapojení to ale nezmení žiadnu funkciu zariadenia.



Tu už je to kompletne zapojené pre meranie TTL, zatiaľ nemám miniatúrny reproduktor, takže táto časť ešte nie je zapojená. (Tak isto zatiaľ som nepostavil celú spodnú zdrojovú časť. Napájam to priamo 5V a v TTL to funguje na jedničku s hviezdičkou. Upozorňujem, že táto sonda (v návode to je) ak nemá nič pripojené na vstupe tak svieti zelená LED !
Tu je pekne vidieť ako sa postupne plošný spoj osadzuje ďalšími a ďalšími súčiastkami.


 

Tých súčiastok nie je až tak veľa na TTL merania.

________________

12.06.2013

Priložil som aj verziu čiste TTL sondy, t.j. pre napájanie 5V. Nejaké veci odpadli, zjednodušila sa výroba, zase pri starých veciach sa logika CMOS nepoužívala, preto to na mnoho vecí stačí aj v tejto verzii. Pridal som do obrázku aj tabuľku konverzií napísaných hodnôt kondenzátorov - už na to padlo cez mail na mňa niekoľko otázok, takto to myslím si je už dostatočne jasné. Pretože sa jedná len o "osekanú" verziu pre TTL, všetky indikačné schopnosti zostali zachované a naďalej platí tabuľka zobrazenia stavov tak ako v prvom prípade sondy CMOS/TTL.
Odpor R8 = 15M som urobil zo sériovo zapojených odporov 6M8 a 8M2.
____________
Upravená verzia podľa mojich predstáv, pretože niektoré veci som chcel mať trošku inak:

 


Totiž jedna vec mi nevyhovovala - to zobrazenie - svieti zelená LED aj keď nie je pripojenie na log.0. Fajn, ale občas to môže poriadne zamotať hlavu. Tak som si urobil dva zlepšováky na používanie tejto sondy:
- prvou vecou je pridanie ďalšieho prepínača S2 - teraz môžem zvukové prejavy sondy aj vypnúť, niekedy to skôr môže rušiť ako pomáhať pri práci
- druhá vec je pridaný prepínač S3 a odpor 820k - ak je pripojený na +5V, tak je vstup sondy na úrovni log.1 a ide do nuly až po pripojení na skutočnú úroveň log.0, takže ak ste napríklad zabudli na čipe pripojiť potrebnú zem tak takto to hravo zistíte. Tu by dokonca asi bol lepší mikrospínač ako prepínač. (S3)

Síce sú to dve drobnosti, ale mne ohromne rozšírili možnosti použitia a znížili sa možnosti zlého vyhodnotenia stavov, čo je najdôležitejšie.

Toto je meracie zariadenie vyslovene určené na oživovanie "dinosaurov" výpočtovej techniky. A aj sa logické sondy nejako vytrácajú, ale kto s týmto "prckom" vie robiť potvrdí, že je to nanajvýš užitočná pomôcka pri oživovaní, alebo pri identifikácii vzniknutých problémov.

___________________________________________________________

17.06.2013

Pridané ďalšie fotografie postupného "vývoja" základnej dosky TTL sondy:

Pridané prepínače, tlačítko, reproduktorček 40Ω.

 

 


Už upravené kryty, kde je urobené miesto na prepínače a tlačítko:

 

 

Pohľad zboku na zakrytovanú sondu:

 

 

A už len chýbajú popisky na telo sondy.


____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Osciloskop BM370, RC generátor BK124.

By Administrator at mája 15, 2012 13:15
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude taká nostalgická spomienka na dva pristroje ktoré v svojej dobe dokonale poslúžili a občas aj slúžia dodnes. Zjavne prekročili projektovanú dobu životnosti - ale to hovorí v ich prospech, pretože ich vymyslel niekto kto vedel ako sa má zariadenie navrhnúť. Tieto už pomaly legendárne prístroje majú svoj vek, ale niekomu ešte stále slúžia. Preto je dobré mať k nim k dispozícii aj nejaké podklady.


Osciloskop BM370



Donedávna som sám vlastnil osciloskop BM370, teraz mám BS5010V, takže predsa len mám niečo o kúsok modernejšie. Ešte k tej BM370-ke, tá tu bude hádam aj o 100 rokov, klasická koncepcia, elektrónky, jediná vec čo môže robiť problém budú vyschnuté elektrolyty, ale aj to sa dá nahradiť. Nasleduje popis + schéma, je to v češtine, ruštine a angličtine:

 

BM370.pdf (8,58 mb)

____________________________________________________________

RC generátor BK124:

Tak túto "potvorku" mám dodnes a spoľahlivo behá už nejaké to desaťročie, dokonca stupnica frekvencií mi súhlasí veľmi presne - meral som to digitálnym meračom frekvencie. Proste som dostal do ruky parádny kúsok, dodnes stačí na veľa vecí.

 

Na to aby bežal stabilne ho vždy zapnem tých obligátnych 10 minút pred meraním. Po zapnutí sa "rozbieha" aj 15 sekúnd než naskočí niečo na výstupe, stabilná fekvencia sa objaví tak po minúte. Ako som už spomínal po 10 minútach je všetko O.K., preto to ďalej neriešim.


 

Ešte extra schéma a pokec spolu zo schémou, ale tá je podstatne horšej kvality:

BK124_3.JPG (84,87 kb)

BK124.zip (709,45 kb)


Takže symbolická "slza kvapla" za spomínané zariadenia a ideme ďalej ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Notebook HP ElitePro 8760w + WWAN modul HS2340 - GPRS/EDGE/3G.

By Administrator at mája 10, 2012 06:00
Filed Under: Non-Atari

Do notebooku HP ELitePro 8760w je možné zabudovať kartu pre rozšírenie o WWAN modul GPRS/EDGE/3G s označením HS2340. Poďme na to:



Modul HS2340:


Základné vybavenie, dodáva sa kompletne takto ako je to na obrázku, je tam pinzeta, aj šróbovák, 2 sady šróbikov, my potrebujeme tie menšie šróby.



Modul z druhej strany:



Notebook otočíme hore nohami:



Tu je vidieť štrbinu na SIM kartu, napravo od stredu obrázku:



Odkapotovaný notebook, v strede je miesto pre náš modul.



Už osadený modul HS 2340, prípojné vývody na anténu ešte nie sú zapojené, modul sa prichytí 2x šróbom.



To isté z iného uhlu pohľadu.



Tu sú už pripojené anténne prívody k modulu.



Zakrytujeme, osadíme SIM kartu, dáme naspäť batériu - hotovo. Spustíme notebook, nahráme nový firmware pre modul HS2340 (inak nespozná notebook nový modul), potom driver a za chvíľu surfujeme na nete...


 

Celá robota zaberie tak 10 minút, vrátane nového firmware, jedine sa treba pohrať s prívodmi k anténe, pretože mierne presahujú a v rybinovej šachte pre ne treba vodiče potiahnuť smerom dozadu, to je všetko.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Lacný interface pre tlačiareň. Build a Low-Cost Printer Interface.

By Administrator at mája 08, 2012 22:12
Filed Under: Atari

 

Dnes už zďaleka nie je taká požiadavka na pripojenie tlačiarne k ATARI ako kedysi. Ale aj tak tu mám jeden link na lacné pripojenie ihličkovej tlačiarne k malému ATARI, jedná sa o Centronics interface (eng):

 

http://www.cyberroach.com/analog/an16/print_itfc.htm

 

Zase je to kompletné riešenie spolu zo zapojením joystickových portov ako Centronics interface. Nakoniec je to vidieť aj podľa úvodnej fotografie. Nevyžaduje to od nás nič iné ako software - a ten je priamo v uvedenom linku, 2x joystickový konektor, jeden konektor Centronics na pripojenie tlačiarne, jeden viacžilový káblik a - fungujeme. Ešte teda samozrejme treba tú ihličkovú tlačiareň ... Všetko čo je treba k výrobe tohoto jednoduchého interfejsu je v uvedenom odkaze.

____________________________________________________________

Dodatok 05.03.2014:

 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

1x port RS232 - Atari 8 bit.

By Administrator at mája 06, 2012 03:00
Filed Under: Atari

Niekedy sú niektoré podklady naservírované priamo "na tácke", tak ako v tomto prípade. Vyriešený hardware, vyriešený software, k dispozícii jeden kompletný sériový port. Celé je to možné zabudovať do krabičky od cartridge.


Je tu k dispozícii síce len jeden sériový port RS232, ale aj to na veľa vecí postačuje a je to podstatne jednoduchšie ako mať k dispozícii celý interface ATARI 850. Obvod 6551 sa dá objednať v GM. Ak chce niekto experimentovať s RS232 a s malým Atari, tak toto je ideálne zapojenie a ja už nebudem zbytočne zdržovať ďalšími komentármi.

 

Schéma - prevzatá z nižšie uvedeného linku:

 

 

Celé zapojenie s kompletným komentárom a podrobnosťami je k dispozícii na nemeckých Atari stránkach, link (deutsch):


http://atariwiki.strotmann.de/wiki/Wiki.jsp?page=ARGS%20RS232%20Cartridge


Treba len 2 čipy, jeden obvod MAX232, druhý je obvod 6551, 4x kondenzátor 22uF/16V, Quarz 1.8432Mhz. Autorom je pán  Rohland Büher, z ABBUC Regionalgruppe Stuttgart (ARGS). K dispozícii sú aj 3x atr súbory s programovým vybavením. Komplet - schéma, zapojenie, programové vybavenie, kompatibilita s ATARI 850. Schéma nie je zložitá, takže stavba nezaberie veľa času. Ďalšia možnosť je zabudovať toto zapojenie priamo do počítača a tým pádom zostáva voľný slot na cartridge - je to na vás.


K uvedenému zapojeniu mám len jednu výhradu - obvod 6551 si zaslúži blokovať napájanie kondenzátormi minimálne 10uF/6V a kapacitou M1, tak isto by som použil kondenzátor 1uF/6V pre blokovanie napájania obvodu MAX232 - viď jeho interné zapojenie, tu by som nešetril.

Doplnok 08.05.2012:

Ešte aj ten odpor k LED-ke by mal mať hodnotu tak 470Ω, 100-ka je príliš malý odpor, netreba s tým svietiť po celej miestnosti ...

________________________________________________________________________________

Ak by niekto chcel cez RS232 ovládať zbernicu GPIB, tak je tu zase jedno zapojenie čo rozširuje možnosti použitia:

PIC-Plot: a GPIB to RS-232 converter

link:

http://www.webalice.it/hotwater/PicPlot.htm

____________________________________________________________

13.06.2012

Odkaz na druhý článok o pripojení RS232 na malé ATARI. Je to iné hardvérové riešenie toho istého:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-znova-RS23-back-again.aspx

_____________________________________________________

04.04.2013

Konečne som tú RS232-ku popísanú v úvode tohoto článku zabudovanú v cartridge postavil, link na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-8bit-homemade-cartridge-1x-RS232.aspx
_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2012 Blog, Notes.

By Administrator at mája 01, 2012 23:20
Filed Under: Blog

02.05.2012:

Včerajšie prvomájové oslavy máme za sebou, niektorí jedinci ako som videl nedokážu predýchať  že nie sú naspäť 70-te roky, tak je im za nimi smutno ... hlavu hore nejako bolo, nejako bude ! Počasie zlepšuje náladu nám ostatným a nie naopak. A keďže je teplo, niečo na tému ochladzovania sa určite bude hodiť.

____________________________________________________________

Teraz už pár dní testujem driver na ventilátor, zatiaľ sa to správa absolútne podľa očakávania, iné som síce nečakal, ale ako sa hovorí pokiaľ si človek vec nevyskúša, nemal by s tým vyliezť na svetlo. "Ochranná lehota" už uplynula a idem s tým von:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Ovladanie-ventilatora-12V-DC-fan-controller-2b-24VDC-version.aspx

____________________________________________________________

03.05.2012:

Driver na ventilátor asi zabral, ochladzuje sa, ale už vážne, mám jednu pikošku pre ataristov:

Je to pdf dokument - interface ATARI 850 technical manual, má to celé 115 strán, zaujímavé čítanie - fakt ma potešilo že takéto "dielo" mám k dispozícii, presunul som to priamo na koniec článku o interfejse ATARI 850, nechcem aby to bolo niekde samostatne, predsa len veci čo patria k sebe by mali byť na "jednom mieste":

http://blog.3b2.sk/igi/post/Interface-ATARI-850.aspx

______________________________________________________________________

06.05.2012

Jednoduchý port RS232 pre ATARI, vhodný na zabudovanie ako cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-Atari-8-bit.aspx

______________________________________________________________________

Schéma ATARI 850 a opravy v zapojení:


Nejako som sa dnes zahľadel do tej schémy a uvedomil som si, že ten referenčný delič nemôže fungovať pri daných hodnotách odporov, mal by podľa pôvodnej schémy preklápať pri napätí vyššom ako 5V, pritom napájanie obvodu 6532 ide iba z 5V a teda nijako by to nemohlo fungovať - proste LM324-ky by nemohli klopiť na inú hodnotu. Tak som mrkol do technického manuálu (mimochodom som ho zohnal pre 3 dňami, vec náhody) a okamžite to bolo jasné. Druhá vec bol výstup hodín z deličky 4013 do vstup obvodu 6507, tam mi to tiež nejako nesedelo a teda je aj druhá oprava. Koho to viac zaujíma - choď o dva odkazy vyššie - na 03.05.2012 a tam je link na celý článok o interface ATARI 850.

______________________________________________________________________

07.05.2012

Tak záujem o RS232 pre Atari ma prekvapil, asi je to tým že je to fakt jednoduché - sranda je v tom, že čip z GME stojí 16.50.- €, v USA je ten čip k dostaniu za 4.- USD. Nepatrný rozdiel v cene sa stráca cestou vo vrecku niekoho iného, alebo je to cena za prepravu do Európy ponorkou. No raz je to tak, zato sa nám tak darí - podaktorým.

__________

Dnes na TOP-kách bola táto informácia:

Európa je zahltená reklamou: Za hodinu až 12 minút !

Neviem ktorý b...c to skonštatoval čo je úvode, u nás je naopak za hodinu 12 minút filmu, zbytok reklama. Aha, to skonštatoval Brusel, ten zjavne rieši skutočné potreby ľudí - bez rovných uhoriek ani na krok ! A tých zásadných rozhodnutí Bruselu je viacero, nehodlám Vás ale s tým zaťažovať.

Podľa smernice o AVMS (Audiovizuálne mediálne služby) trvanie  reklamných a telenákupnych spotov v televíznom vysielaní nesmie v rámci jednej hodiny prekročiť 12 minút. Ježkove oči !

Žeby tá komisia prišla monitorovať aj na Slovensko ?! Potom by museli prepísať všetky tabuľky ... a na Slovensku by bolo podstatne menej znechutených ľudí ako doteraz. (Doplním b...c znamená bruselec ..., alebo nasleduje ďalšie skonštatovanie že u nás je asi hodina podstatne kratšia ako vo zvyšku Európy, to by uvedený jav uspokojivo vysvetlilo.)

 

U nás platí: "Spokojne si sledujem reklamu a tu mi ju zrazu prerušia filmom !"

______________________________________________________________________

09.05.2012

Tlačiareň s rozhraním Centronics sa pre malé ATARI dá pripojiť cez sofistikovaný hardware (krabička s riadiacim mikroprocesorom), alebo je to možné riešiť programovo - použije sa software a potom stačia dva joystickové porty. Potrebujeme len konektory do joystickov a 36 pinový konektor Centronics + viacžilový káblik. Ako na to je predmetom tohoto článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Lacny-interface-pre-tlaciaren-Build-a-Low-Cost-Printer-Interface.aspx

__________

Ešte k téme videovýstupu na počítačoch ATARI rady XE:

pripojené ďalšie 2 materiály: Super Video S video for the XEGM  a nasleduje ULtraVideo XE1.0, sú pripojené na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-130XE-supervideo.aspx

________

Pridaný disassemblovaný výpis ROM pre jednotku Indus GT, je to na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-Indus-GT.aspx

______________________________________________________________________

10.05.2012

Tak tých chýb v zapojení ATARI 850 som našiel podstatne viac (zatiaľ 23)  tak prosím počkajte až to budem mať overené aj u pána Sobolu, potom to uverejním už opravené. Dosť ma mrzí že nemám k dispozícii  originál ATARI 850, pretože tak by som si niektoré veci mohol overiť raz-dva. Preto som u seba dočasne stiahol schému zapojenia 850-ky - pokiaľ nebudú odstránené chyby v zapojení. Ďakujem za porozumenie.

______

Do notebooku HP ELitePro 8760w je možné zabudovať kartu pre rozšírenie o WWAN modul GPRS/EDGE/3G s označením HS2340.

Link na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-HP-ElitePro-8760w-2b-WWAN-modul-HS2340-GPRSEDGE3G.aspx

______________________________________________________________________

11.05.2012

Inteface ATARI 850, tak už snáď je schéma bez chýb:

ATARI 850

Som si vedomý toho že nie vždy sú podklady k dispozícii na prekreslenie schémy v takej kvalite aby sa to dalo bez problémov nakresliť znova - o to je záslužnejšia práca p.Sobolu pri "pitvaní" aj často veľmi rozmazaných schém.  Patrí mu vďaka za spoluprácu, je to jeden veľmi milý a ochotný človek.

______________________________________________________________________

15.05.2012

Nejaké drobnosti o osciloskope BM370 a RC generátor BK124:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Osciloskop-BM370-RC-generator-BK124.aspx

______________________________________________________________________

17.05.2012

Jednoduchá TTL-CMOS logická sonda:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Logicka-sonda-Logic-Probe-TTL-CMOS.aspx

______________________________________________________________________

22.05.2012

Plotter ftPlot85CS, nejaké podklady:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Plotter-ftPlot85CS.aspx

______________________________________________________________________

24.05.2012

Doteraz som si robil zdroj pre svoje použitie, ten čo som už popísal, pekne funguje, asi prihodím aj k pôvodnému článku nejakú tú fotografiu. Momentálne mám dosť veľký zhon a teda je to cítiť aj na blogu, časom to dúfam ustane. Aj napriek tomu niečo pridám:


Dve pikošky pre ATARI, PCBridge a SIO2Arduino:

http://blog.3b2.sk/igi/post/PCBridge-for-ATARI-XL-series-SIO2Arduino.aspx

______________________________________________________________________

27.05.2012

Tak som teda konečne pridal aj tri fotografie ako vyzerá môj pracovný zdroj, ako som už spomínal za ampérmi som sa nehnal, tento zvláda na výstupe 0-30V a prúd ide do cca 1.2A, potom to už obmedzuje. Mne to stačí. Prúd sa dá zväčšiť, pripísal som to do článku.

http://blog.3b2.sk/igi/post/Zdroj-0-20V1A-power-supply-0-20V1A-0-30V1A.aspx

______________________________________________________________________

29.05.2012

Nastalo " sťahovanie národov ". Všetci čo boli na bloguje.cz migrujú inde. Takže mení svoju adresu dex, logout, darkbyte, sindikat, factor6 už prešiel dávnejšie na inú doménu. Všetkým čo prežili toto sťahovanie želám pevné nervy, chuť písať ďalej a teším sa nové skvelé články.

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Ovládanie ventilátora. 12V DC fan controller + 24V/DC version.

By Administrator at mája 01, 2012 23:15
Filed Under: Non-Atari

Keď už je postavený zdroj, patrí sa doriešiť aj jeho chladenie. Pozeral som zopár zapojení, požehnane sa v niektorých zapojeniach objavujú chyby (kopíruje sa to na webe stále dokola a s tou istou chybou - napríklad zapojenie s LM311, pozrite si datasheet a okamžite zistíte že to zapojenie na webe nemôže v žiadnom prípade fungovať) a potom som si povedal - prečo nie niečo vlastného ? Obvod LM324 je hodne lacný - v GME je cena 0.18 Eura a zbytok bižutérie som mal doma. (Ešte k tej LM311-ke , treba tam len malú zmenu. zmeniť dve prepojenia a potom to šlape. to len tak na okraj, pretože to tu teraz nebudem riešiť.)


Ovládanie je postavené na ventilátory 12V, ale aj na 24V - sú popísané obidve verzie.


 

V prvom zapojení sa využíva len 1/4 obvodu LM324 - je to 4x operačný zosilňovač a jeho výhodou je to, že v v tomto zapojení a pri kladnom napájaní nemá na výstupe OZ zbytkové napätie ako napríklad obvod uA741 a jemu podobné.


DC-FAN CONTROLLER 12V:


 

V zapojení nie sú žiadne záludnosti, trimer 10kΩ je viacotáčkový, aby bolo možné teplotu nastaviť plynulo a bez problémov. Nastavenie konkrétnej teploty? Do misky s teplou vodou dáme referenčný teplomer a meriame napätie na pine 9 operačného zosilňovača. Senzor - teda termistor má hodnotu 10kΩ a zápornú závislosť, t.j. pri zvyšovaní teploty mu klesá hodnota odporu. Ak je teplota správna, rovnakú hodnou napätia nastavíme trimrom 10kΩ aj na pre pin 10. Hotovo ! Kondenzátor 47uF zabezpečuje násilné rozbehnutie ventilátora pri plnom napätí pri pripojení napájania, je to len na okamžik, ale máme istotu že je ventilátor v poriadku. Pri ďalšej práci sa už tento kondenzátor neuplatňuje. Pomocou J1 kondenzátor môžeme pripojiť, alebo odpojiť. Cez J2 je pripojená aj Zenerova dióda (ZD) 1N5339B, jej zenerovo napätie je 5.6V, dokáže trvale točiť ventilátorom pri zníženom výkone a pri znížených otáčkach. Kombinácie pre nastavenie jumperov sú popísané nižšie. V zapojení sa nepoužíva hysterézia, pretože masívny medený chladič z procesoru serveru má veľmi veľkú tepelnú kapacitu a teda ak sa teplota zvýši a ventilátor sa rozbehne na plné otáčky tak pokles teploty nasleduje až za pár minút - cyklovanie je zabezpečené v dostatočne dlhých časových intervaloch a preto netreba hysteréziu "riešiť" a otáčky sa pekne plynule zvýšia a tak isto sa pekne plynule aj znížia, nejedná sa o žiadne okamžité napäťové skoky. Komu sa zdajú základné otáčky ventilátoru príliš nizke - stačí použiť ZD s menším ZD (napr.5.1V, potom ide ventilátor na 6.9V, alebo ešte nižšie ZD 3.9V, potom beží ventilátor na 8.1V).

 

Trošku teórie, ale naozaj len trošku:


Ak je na pine 9 väčšie kladné napätie ako na pine 10 je na výstupe pin 8 prakticky nulové napätie. Ak je na pine 9 menšie napätie ako na pine 10, na výstupe pin 8 je prakticky plné napájacie napätie (mínus nejaké úbytky na tranzistoroch v OZ).

 

K tej Zenerovej dióde ešte trošku podrobnejšie:


Niektoré typy ventilátorov sa rozbiehajú až od napätia 7V, preto je dobré si odskúšať na zdroji premenného napätia pri akom napätí sa použitý ventilátor roztočí. Ten čo som použil ja, beží už od 5.5V.

Podľa nameranej hodnoty potom použite konkrétnu Zenerovu diódu:

1N5335B - 3.9V

1N5337B - 4.7V

1N5338B - 5.1V

1N5339B - 5.6V


V tomto zapojení sú dva jumpery J1 a J2, môžete si vybrať zo 4 možností nastavenia:


1- obidva jumpre J1 a J2 sú v polohe vypnuté - obvod reaguje len na teplotu vyššiu ako je nastavená - rozbehne sa ventilátor a po ochladení sa ventilátor vypne - proste klasika. Ak nám to stačí , teda zapojenie len v tejto najjednoduchšej podobe - neosádzame jumpre, kondenzátor 47uF a Zenerovu diódu 1N5339B


2- jumper J1 je zapnutý, po pripojení napájania sa na cca 1.5 sekundy naplno rozbehne ventilátor, "prefúkne sa", potom sa vypne a potom sa už správa presne ako v bode 1, je to dobré keď počujeme že ventilátor sa pri zapnutí rozbehne - je to prvý predpoklad správnej funkcie. Ak sa niekomu doba rozbehu na plný výkon zdá príliš krátka, použite namiesto hodnoty 47uF/16V kondenzátor s hodnotou 100uF/16V, v tom nevidím problém.


3- jumper J1 je rozopnutý, J2 zopnutý, po pripojení napájacieho napätia sa ventilátor rozbehne, beží pri napätí cca 6.5V, keď sa zvýši teplota rozbehne sa na plný výkon, po ochladení zase beží na nízke napätie, vlastne trvale ochladzuje používané zariadenie


4- obidva jumpre J1 a J2 sú zopnuté, po pripojení napájacieho napätia sa ventilátor na cca 1.5 sekundy rozbehne na plné napájacie napätie a potom už trvale beží na znížené napájacie napätie - cca 6.5V, keď sa zvýši teplota rozbehne sa na plný výkon, po ochladení zase beží na nízke napätie. Tu je zaručený rozbeh ventilátoru za každých okolností. Ak ovládanie ventilátora chceme prevádzkovať vždy len v tomto zapojení, použijeme namiesto jumprov pevné pripojenie.

 

__________________________________________________________

 

 

 

Modifikácie zapojenia:

Nastavenie hysterézie:

Ak chceme nastavovať aj hysteréziu - zapojte medzi pin 10 a pin 8 trimer o hodnote 470kΩ do série s odporom 33kΩ, pri masívnejších chladičoch to ale nie je potrebné. Hysterézia spôsobí to, že tranzistor zopne pri nastavenej teplote, ale vypne pri teplote o niečo nižšej, t.j. nie je také cyklovanie - ustavične zapnem, vypnem, zapnem, vypnem. Pri malom chladiči by to asi vadilo, učite si spomeniete aké to je keď vám ustavične cykluje ventilátor v notebooku - vtedy by ste prijali určite radšej pomalé trvalé otáčky ako cyklovanie. Ak máme masívny chladič tak to cyklovanie zďaleka nie je také výrazné, preto som nakoniec nastavovanie hysterézie u seba nepoužil. Aby existovala možnosť hysteréziu aj vypnúť pribudol jumper 3. Hodí sa to aj pri nastavovaní, vtedy nechajte jumper 3 rozopnutý a nakoniec sa treba pohrať s nastavením hysterézie - čím väčší nastavený odpor, tým menšia hysterézia.

__________________________________________________________

Použitý iný typ termistoru:

Dostal sa mi do rúk aj NTC termistor o hodnote 33kΩ, samozrejme fungoval bez problémov, len bolo treba zmeniť ďalšie dve súčiastky, zmenená časť je na výreze obrázku, jedná sa o zmenu odporu 10kΩ na 33kΩ a kondenzátor má potom hodnotu 22uF/16V, ostatné súčiastky zostavájú nezmenené. Ak necháte pôvodný kondenzátor 47uF bude po pripojení napájania točiť ventilátor na plné otáčky asi tak 3 sekundy, čiže ani ten nie je potrebné meniť za každú cenu. Tiež som to otestoval, je to tak isto plne funkčné.


Aby to nebolo len také teoretizovanie, postavil som to celé na univerzálke, síce je to väčšie ako by to mohlo byť, ale mal som na to v zariadení dostatok miesta a tak som sa nemusel s miestom "uskromňovať". Jedna vzorka je na fotografii, tu je na fotografii práve  verzia s termistorom 33kΩ. 10kΩ termistory sa ale omnoho ľahšie dajú zohnať. Ako som už spomínal je jedno ktorý termistor zoženiete, len potom treba dodržať hodnoty súčiastok k nemu určených. Na fotografii je ventilátor SUNON, MagLev ložisko, typ KDE1205PFV1, príkon 1.3W, t.j. odber je pri 12V = 0.108A.


 

Na toto všetko čo som doteraz popisoval nám stačil len 1 operačný zosilňovač, máme ale k dispozícii 4 operačné zosilňovače v jednom púzdre LM324, takže môžeme ďalej kombinovať, poprípade postaviť tých čidiel viac, podľa potreby, atď. Použitie LM324 je dané tým, že má na výstupe nulové napätie - na rozdiel od LM741 a podobných OP.

 

______________________________________________________________________________

 

Trvalé odpojenie zariadenia od napájania pri prehriatí:


Niekedy je žiadúce aby po prekročení maximálnej nastavenej teploty prišlo k odpojeniu zariadenia - trvalému (v tom zmysle že až do odpojenia napájania je blokované napájanie zariadenia hneď za zdrojom). V tomto zapojení sa nepoužíva kondenzátor na rozbeh ventilátora, tu by to zbytočne komplikovalo zapojenie. Niečo za niečo.

 

Zariadenie je štandartne ochladzované ventilátorom pri prekročení nastavenej teploty (jumper J2 - môže byť zariadenia trvale ochladzované na nízkych otáčkach ventilátora, v prípade ak je veľký odber, alebo ventilátor sa netočí tak teplota stúpa ďalej a hrozí poškodenie zariadenia). Tu si vieme pomôcť ochranou ktorá si s tým vie poradiť.

Na to je určené zapojenie na obrázku, tu už využívame polovicu LM324-ky (2x OZ), ak treba použiť 2 systémy tak použijeme zvyšné 2 operačné zosilňovače na kópiu schémy a vieme riadiť naraz 2 zariadenia a pod. Zase kalibrujeme (pohár teplej až horúcej vody, podľa požadavok, teplotu meriame ďalším zariadením), napichneme sa na pin 9 a ak je teplota rovná požadovanej, tú istú hodnotu napätia nastavíme pomocou trimra Temperature na pine 10. Maximálnu povolenú teplotu meriame zase na pine 9, jej veľkosť nastavíme pomocou trimra Total stop na pine 12.


DC-FAN CONTROLLER + TOTAL STOP:

Tu je nakreslená verzia len pre 12V, analogicky podľa obrázkov sa len zmení pár súčiastok a tak isto sa dá použiť aj pri napájaní zdrojom 24V/DC.



Pri prekročení maximálnej teploty zopne relé, jedným párom kontaktov si už potom drží trvale zopnutý stav, druhý pár kontaktov môže odpojiť napájanie sledovaného zariadenia - predíde sa tým možnej škode na zariadení. Po vypnutí napájania a ochladení pod nastavenú hodnotu je zariadenie zase schopné prevádzky.

Je jasné že tu sa medze fantázie úpravy uvedeného zapojenia na konkrétne zariadenie dajú ťažko určiť. Základom je ale spoľahlivá a správna funkcia.

__________________________________________________________

 

Pridal som aj 24V verziu, niekedy je k dispozícii práve toto napätie.


DC-FAN CONTROLLER 24V:

Niekedy sú k dispozícii iné napájacie napätia a tak nie je od veci mať "zálohu" aj pre napájanie pomocou 24V/DC. Ventilátor by mal byť tiež vo verzii na 24V.


 

Zapojenie teda zjavne bez problémov môže slúžiť aj pre ventilátory s napájaním 24V, len je potrebné použiť kondenzátory na napäte 35V, 16V typy kondenzátorov by sa okamžite "odporúčali", tak isto treba zmeniť Zenerovu diódu, vyhovuje typ pre napätie 10V, napríklad 1N5347B.

24V/DC typy ventilátorov mi behali bez problémov už pri napätí 14V, aby bolo jasné prečo je použitá práve 10V Zenerka.

__________________________________________________________


Poznámka:

Použitý tranzistor je typ KF506, KF508. Dnes sa síce už ťažšie zháňa, ale nič nebráni použiť napríklad tranzistor BD135, malý chladič na tranzistore nikdy nie je na škodu. Cena tohoto ovládača pre ventilátor je hodne nízka, takže výsledná užitná hodnota stojí určite za to.

Ešte hodnoty maximálneho prúdu pre uvedené tranzistory:

KF506, KF508 - max. 0.5A, štandartne sú ventilátory tak do hodnoty 0.24A, takže na väčšinu možných pripojených ventilátorov s prehľadom stačí

BD 135 - max. 1A, tu potom zmeňte odpor 1k5 na výstupe z pinu 8 na hodnotu 560Ω, túto zmenu odporu treba len vtedy ak je odber ventilátora väčší ako 0.5A a KF-ko už prúdovo nestačí, chladič je potrebné určite použiť.

__________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: