Osciloskop BM370, RC generátor BK124.

By Administrator at mája 15, 2012 13:15
Filed Under: Non-Atari

Dnes to bude taká nostalgická spomienka na dva pristroje ktoré v svojej dobe dokonale poslúžili a občas aj slúžia dodnes. Zjavne prekročili projektovanú dobu životnosti - ale to hovorí v ich prospech, pretože ich vymyslel niekto kto vedel ako sa má zariadenie navrhnúť. Tieto už pomaly legendárne prístroje majú svoj vek, ale niekomu ešte stále slúžia. Preto je dobré mať k nim k dispozícii aj nejaké podklady.


Osciloskop BM370



Donedávna som sám vlastnil osciloskop BM370, teraz mám BS5010V, takže predsa len mám niečo o kúsok modernejšie. Ešte k tej BM370-ke, tá tu bude hádam aj o 100 rokov, klasická koncepcia, elektrónky, jediná vec čo môže robiť problém budú vyschnuté elektrolyty, ale aj to sa dá nahradiť. Nasleduje popis + schéma, je to v češtine, ruštine a angličtine:

 

BM370.pdf (8,58 mb)

____________________________________________________________

RC generátor BK124:

Tak túto "potvorku" mám dodnes a spoľahlivo behá už nejaké to desaťročie, dokonca stupnica frekvencií mi súhlasí veľmi presne - meral som to digitálnym meračom frekvencie. Proste som dostal do ruky parádny kúsok, dodnes stačí na veľa vecí.

 

Na to aby bežal stabilne ho vždy zapnem tých obligátnych 10 minút pred meraním. Po zapnutí sa "rozbieha" aj 15 sekúnd než naskočí niečo na výstupe, stabilná fekvencia sa objaví tak po minúte. Ako som už spomínal po 10 minútach je všetko O.K., preto to ďalej neriešim.


 

Ešte extra schéma a pokec spolu zo schémou, ale tá je podstatne horšej kvality:

BK124_3.JPG (84,87 kb)

BK124.zip (709,45 kb)


Takže symbolická "slza kvapla" za spomínané zariadenia a ideme ďalej ...

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:37 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: