Atari cartridge - 11. Special cartridge - Testcart.

By Administrator at novembra 28, 2015 19:20
Filed Under: Atari

 

Dnešný cartridge patrí medzi tzv. diagnostické cartridge - proste má pomôcť otestovať správnu funkciu počítača. Samozrejme na to aby sa vôbec niečo zobrazilo treba počítať s tým že niektoré kľúčové časti počítača predsa len musia byť v poriadku ...

 

Pre otestovanie vlastného SIO portu a aj joystickových portov si treba nachystať prípravky, ktoré urobia tzv. spätnú slučku, aby sa dali otestovať potrebné signály. A aby ste to vedeli otestovať potrebujete vedieť ako tie prípravky vlastne vyzerajú:

 

Prípravky sa nakoniec "nastoknú" na vlastné porty ak ich ideme otestovať.

 

Cartridge používa úplne klasické zapojenie 8kB verzie:

 

Nasleduje potrebný obsah Eprom, už podľa obrázku je jasné, že to má veľkosť 8kB:

test.epr (8,00 kb)

 


Kódy diagnostických chýb:

Pri testoch zariadenia s použitím testovacieho cartridge môže dôjsť k chybovým kódom (na svetlom pozadí je nápis chybový kód XX). V niektorých prípadoch, zvyčajne s poškodením oblasti RAM pamäte obrazovky, nápisy môžu byť chybné, alebo obrátené a podobne. Význam chybových kódov je popísané nižšie.

Chyby systému:
01 Chyba v horizontálnej alebo vertikálnej synchronizácia ANTIC.
02 Chyba prerušenie vertikálneho zaslepenie ANTIC
03 Chyba prerušenie DISPLAY LIST ANTIC
04 Chyba pri zápise alebo čítaní stránky 0 alebo 1 RAM
05 Chyba dátovej linky. Možné poškodenie pamäte RAM.
06 Chyba adresnej linky alebo chyba adresy dekódovanie (porucha RAM)
07 Chyba pri zápise byte 00
08 Chyba pri zápise byte FF
10 Chyba pri zápise chyby stavového registra. Poškodenie RAM
11 Chyba počas testu timerov obvodu POKEY
12 Chyba prerušenie POKEY

CHYBY portov:

34 Chyba sériovej komunikácia. Poškodenie dátovej linky (Data IN, Data OUT, alebo poškodený obvod POKEY.
35 Chyba sériovej komunikácie ovládania. Chybný príkaz PROCEED, INTERRUPT alebo COMMAND. Poškodený obvod PIA, alebo POKEY.
36 Chyba sériovej komunikácie ovládania. V prípade chyby 35 môže tiež nastať chyba 36. Kedy sa chyb 35 nezobrazí - poškodený POKEY alebo IRQ prístup na procesore alebo sám procesor.
37 Chyba portu joysticku. Socket je poškodený, prívody spájajúce ho do PIA a z PIA.
38 Poškodenie vstupov s potenciometrami (paddle). Poškodený konektor alebo spojovacie prívody, alebo POKEY.
39 Porucha tlačítka FIRE. Zlý konektor, alebo poškodené prívody k GTIA, alebo priamo poškodený GTIA.


Poznámka:
Chyby v rozsahu 34-39 - tu  môže dôjsť k chybám pre zlý kontakt (loop-back slučky) alebo tiež vďaka poškodeniu prívodov, tak radšej na to dopredu upozorňujem, vyše 30 ročné kontakty môžu byť celkom slušne zoxidované - nezabúdajte na to !

Mnoho informácií možno získať z Self Testu na vašom počítači (pokiaľ ten funguje). Typickým príkladom môže byť poškodenie pamäte, čo signalizujú červené štvorčeky. Ale aj iné príznaky, ako je napríklad "divný" skúšobný zvuk, ak nastane výrazné zrýchlenie (potom je poškodený procesor, ale nebýva to obvod POKEY), nakoniec  aj vzhľad štvorcov okolo obrazovky testu pamäte RAM (tu môže byť poškodená MMU) môže dať veľa námetov na premýšľanie kde je asi problém.
Často sa stáva, že počítač je "death" (mŕtvy), ale niečo sa na obrazovke predsa len sem tam objaví. Zvyčajne sa to stane, keď zlyhá jeden z blokov pamäte RAM. Na obrazovke sa objaví, napr. kód chyby 06. Tu už treba skúsiť postupne vymeniť jednotlivé RAM až sa zase objaví obraz.
Niekedy pomôže vypnúť počítač (počkať aspoň 10 sekúnd) a znova ho zapnúť (bohužiaľ nie vždy to pomôže).

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 10. OSS cartridge. Action!, MAC/65.

By Administrator at novembra 22, 2015 11:06
Filed Under: Atari

A do tretice - a naposledy - zase zmienka o firme OSS - jej cartridge sú natoľko zaujímavé že si zaslúžia väčšou pozornosť. Základ zapojenia je u nich našťastie stále rovnaký a tak dnes schému prikladám skôr zo zotrvačnosti.


Toto zapojenie používajú jedny z najzaujímavejších cartridge ktoré sú k dispozícii od firmy OSS:


______________________

- XL Basic a XE Basic som už v predchádzajúcich dvoch dieloch popísal, čiže tým sa tu už venovať nebudem, sú tu spomenuté len pre poriadok

______________________

 

- nasleduje jazyk ACTION!

obsah Eprom:

Action!.rom (16,00 kb)

Manuál link:

ACTION!

_____________________________

 

- MAC/65

 

Obsah Eprom:

Mac65 ver 1.0.rom (16,00 kb)

Manuál link:

MAC/65

____________________

Schéma:

Zapojenie cartridge je rovnaké pre obidva produkty, t.j. platí pre Action ! aj pre MAC/65.


Poznámka:

Na rovnakom princípe ako v predchádzajúcom článku môžeme zlúčiť napríklad ACTION! a MAC65 do jednoho cartridge. Princíp je myslím si z minulého článku (v 9.časti) jasný.

Týmto na tému cartridge od OSS končím a nabudúce sa budem venovať už aj iným pikoškám.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 09. Dual cartridge Basic XL/XE. All in One.

By Administrator at novembra 17, 2015 10:23
Filed Under: Atari

 

 

Združený cartridge ktorý obsahuje  zároveň Basic XL a aj Basic XE.


(Prepínačom volíme verziu Basicu.)

 

Pozorný čitateľ si určite všimol, že schémy zapojenia pre obidva druhy Basicu XL a XE sú identické a tak som si povedal - zväčším Eprom na dvojnásobok, t.j. použijem Eprom typu 27256 a môžem prepínať medzi Basic XL a Basic XE. Príma, ale potom ma napadlo že by bol dobrý aj Reset a nakoniec by bolo dobré vedieť cartridge aj kompletne vypnúť - aby nebolo potrebné donekonečna cartridge zasúvať a zase vyberať - tento (nevyriešený) problém mi vadí prakticky na všetkých pôvodných cartridge.

Výsledok môjho snaženia tu predkladám, ale najprv si pozrime vývody pôvodnej Eprom 27128 a tu použitej Eprom 27256 dvojnásobnej kapacity:

 

 

Schéma zapojenia cartridge, kde je možné prepínať medzi Basic XL a Basic XE:


 

Súbor, v ktorom je spoločne Basic XL a Basic XE:

xlxe.bin (32,00 kb)


Poznámka:

Manuály sú k dispozícii v predchádzajúcom článku.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 08. Atari Basic XL, Atari Basic XE.

By Administrator at novembra 10, 2015 18:10
Filed Under: Atari

 

16kB Eprom cartridge in 8kB adress space


Nasledovne po Atari Basicu sa objavili aj ďalšie verzie Basic-u od iných firiem. Veľmi známe sú Basic XL a Basic XE od firmy OSS, čo sú cartridge, ktoré sa zasunú do slotu počítača. Pamäťový priestor zaberajú síce 8kByte ako pôvodný Basic, ale v  skutočnosti zabudovaná Eprom v cartridgi má 16KByte, 4kByte sú pripojené stále a v priestore ďalších 4Kbyte sa objavujú 3 prepínané banky po 4kByte. Ich rýchlosť interpretácie Basicu je asi 3 až 4x vyššia (niekedy je rýchlosť až 6x vyššia) ako u pôvodného Basicu a umožňujú už štruktúrované programovanie. Raz darmo 16kB miesta pre Basic je už naozaj dosť a dajú sa zabudovať veci, ktoré proste do 8kB "nenarveme" ani keby sme sa pokrájali. Basic XE dokáže využiť väčšiu RAM čo má k dispozícii - pri počítači ATARI 130XE. Tvorcovia predtým robili aj pre pôvodný Atari Basic ešte ako zamestnanci ATARI, ale nepozdávalo sa im to čo nakoniec bolo k dispozícii, založili si teda vlastnú firmu OSS aby dokázali, že sa to dá aj inak a lepšie. A naozaj to dokázali.

 


Firmu OSS bola založili na začiatku roka 1981 Bill Wilkinson a Mike Peters, ktorí kúpili Atari BASIC, Atari DOS a Atari Assembler Editor - produkt od Shepardson Microsystems, Inc. (SMI).
Dospeli totiž k záveru, že výrobky BASIC a DOS od Atari neboli podľa ich názoru celkom životaschopné a zastávali pozíciu že by vedeli ponúknuť kvalitnejšie produkty ako náhradu za tie pôvodné.  Nová spoločnosť ponúkala rozšírené produkty, premenovala ich na OS / A + (operačný systém na disku), BASIC A + (jazyk uložený na disku) a EASMD (silný assembler / editor). OSS pokračovala v spolupráci s Atari (ktorí predtým zmluvne pracovalo s SMI) na skvalitňovaní produktov, z ktorých sa na prekvapenie väčšina nikdy nedostala na trh (hmmm ...).


 

OSS debutovala na West Coast Computer Faire, v marci 1981. Ich výrobky vypustené do sveta v najbližších niekoľkých rokoch sa stali rešpektovanými medzi Atari programátormi, najmä MAC / 65 assembler, ACTION!, programovací jazyk BASIC XL a BASIC XE, pričom druhý sa veľmi nepresadil. OSS predalo okolo 12.000 kópií cartridgí Basic XL pred fúziou s firmou ICD.
Neviem či sa to dá považovať za úspech, pritom jeho vlastnosti oproti pôvodnému Atari Basicu sú obdivuhodné. Basic XL bol vylepšenou náhradou jazyka BASIC A+, ktorý ako prvý nahrádzal pôvodný zabudovaný Atari Basic.

V januári 1988 boli firmy ICD a OSS zlúčené.

(Tu uvedené ceny zodpovedajú pre rok 1987.)


BASIC XL

(OSS, $ 59) bol BASIC voľbou pre vážnych programátorov. Je vzostupne kompatibilný s Atari BASIC a štyri až päťkrát rýchlejší. Systems Softvare je optimalizovaný supercartridge, je to balenie 16kB jazyka do 8kB pamäťového priestoru. Pri použití s DOS XL z OSS je ešte viac pamäte - a zadarmo.
BASIC XL má aj pokročilé spracovanie reťazcov, grafiku, I / O a riadiacie programové príkazy. Runtime balík je k dispozícii v Toolkite spolu s mnohými užitočnými rutinami a príkladmi. Neexistuje žiadny kompilátor.

BASIC XE

Základná XE verzia (OSS, $ 79) má všetky vlastnosti základného Basic XL - plus má ďalšie funkcie a zabudované vysokorýchlostné matematické rutiny. Má nahradiť Atari Basic, ktorý je notoricky pomalý (napr.operácie typu plávajúca rádová čiarka). Na Atari 130XE (ktorý má 128kB RAM) je k dispozícii pre program cca 63kB RAM a pre dáta cca 32kB. Pre toto použitie je ale potrebné spustiť aj špeciálne softvérové vybavenie na priloženej diskete.

BASIC XE vyžaduje XL alebo XE = 64 kB pamäte. Neexistuje žiadny runtime balík, ale základný XL runtime môžu byť použité na programy obmedzené na funkciách BASIC XL. BASIC XL programátor Toolkit je kompatibilné, ale nie je tam žiadny kompilátor.

Atari BASIC & OSS BASIC XL/XE Errors:


1 OSS: BREAK key pressed
2 Memory full: Insufficient memory for a statement, variable, or DIM
3 A value is outside its expected range
4 Too many variables: more than 128 variables have been defined
5 A string exceeded its dimensioned length
6 Out of DATA: a READ occurred for which there was no DATA
7 A value is not a positive integer or exceeds 32767
8 INPUT or READ type mismatch
9 DIM error
10 Too many nested GOSUBS -- Argument stack overflow
10 OSS: Expression too complex
11 Floating point overflow/underflow error
12 Line not found: referenced line number does not exist
13 NEXT with no corresponding FOR
14 Statement is too long or to complex
15 NEXT or RETURN refers to deleted FOR or GOSUB
16 RETURN with no corresponding GOSUB
17 Bad line -- Invalid instruction or address encountered
18 String begins with an invalid value, or VAL string is not numeric
19 Insufficient memory to LOAD program
20 Invalid device number
21 Attempted to LOAD a non-LOAD file
22 OSS: USING string too big
23 OSS: USING value too big
24 OSS: USING type mismatch
25 OSS: RGET DIM mismatch
26 OSS: RGET type mismatch
28 OSS: Invalid structure
29 OSS: P/M # out of range
30 OSS: P/M Graphics not active
32 OSS: End of ENTER
34 OSS: Can't NUM/RENUM: parameter is 0
35 OSS: Can't NUM/RENUM: exceeded maximum line # (32767)
40 OSS: String type mismatch
65 BXE: EXTENDed memory not available
100 BXE: Command requires disk extension


____________________

A teraz už ale poďme pitvať BASIC XL:

 

 

Schéma zapojenia:

basxl.gif (17,61 kb)

Obsah Eprom:

BASICXL.EPR (16,00 kb)

Manuál k Atari BASIC XL:

OSS-BASIC-XL-Manual.pdf (1,13 mb)

_____________________________________________________

A pitváme ďalej BASIC XE:

 

Schéma zapojenia:

basxe.gif (18,44 kb)

Pomocný manuál:

BASIC_XE_English_Polish.pdf (517,50 kb)

Obsah Eprom verzia 4:

BASXE4V1.BIN (16,00 kb)

Obsah Eprom verzia 7:

UBASXE7V2.BIN (16,00 kb)

Veľmi podrobný manuál k BASIC XE:

BASIC XE manual (eng.)

Ako som už písal, Basic XE pre plné využitie potrebuje aj systémovú disketu, tak tu ju máte.

Systémové procedúry pre Basic XE (ATR súbor):

BASIC XE system extended software

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Súbory starých Eprom.

By Administrator at novembra 08, 2015 11:21
Filed Under: Non-Atari

Tak vyťahujem ďalšie "smrtky" z klobúka. Pri veľkom domácom hľadaní Eprom súborov som zo starých a ešte starších záloh vyťahal ďalšie Eprom súbory, ktoré by sa ešte eventuálne niekomu mohli hodiť, tu máte ich zoznam a na konci je súbor, v ktorom sú všetky balíčky zazipované:


                    Stručný popis obsahov EPROM pamätí:
                    -----------------------------------
                   
názov:          popis:                                                 platforma:
----------------------------------------------------------------------------------------
atdrive.008 - FD driver pre HD MINISCRIBE - PC AT
babscr1.032 - OS pre Babyscreamer dosku 386 - odd - AMI - PC AT
babscr2.032 - OS pre Babyscreamer dosku 386 - even - AMI - PC AT
bj200cs1.512 - OS pre BJ 200 LATIN2 + Kamenických - 1.časť - tlačiareň BJ200
bj200cs2.512 - .. -//-.. - 2.časť - tlačiareň BJ200
bj300.128 - OS pre BJ300 pôvodná verzia 1Mb - tlačiareň CANON
bj300.512 - OS pre BJ300 pôvodná verzia 4Mb - tlačiareň CANON
bj300ibm.512 - OS pre BJ300 Latin2, mod IBM - tlačiareň CANON
bj300lat.512 - OS pre BJ300 Latin2 - Standart, EPSON - tlačiareň CANON
bj3epsl.512 - .. -//-..-  tlačiareň CANON
bt445s.032 - BusLogic syst.VESA v.4.72 ../aj 16k/ - SCSI radič
bt445b.032 - BusLogic Bios VESA v.3.36  - SCSI radič
bt542s.032 - BusLogic syst. ISA v.4.70.../aj 16k/- SCSI radič
bt542b.032 - BusLogic Bios  ISA v.3.35 - SCSI radič
bt742s.032 - BusLogic syst.EISA v.4.70.../aj 16k/ - SCSI radič
bt742b.032 - BusLogic Bios EISA v.3.37 - SCSI radič
com4u24.016 - Commodore 4, obsah U24 - COMM4
com4u25.016 - Commodore 4, obsah U25 - COMM4
com4u26.016 - Commodore 4, obsah U26 - COMM4
compauto.01 - palubný počítač AR 3\90 .. (8748) - Auto
cxd21a.008 - HD driver 8bit - PC
dadokmon.016 - DADOK monitor + 6 TURBO prg. - ATARI
datacoop.004 - tlačiareň PRT 42G, hlavná doska - PRT42 tlačiareň
dfx8000.064 - OS a znaková sada EPSON DFX8000 - EPSON tlačiareň
dfx8000k.064 - OS + Kamenických EPSON DFX8000 - EPSON tlačiareň
didaktik.016 - OS pre Didaktik Gamma - ZX Spectrum
dtc001.002 - IC6 pre DATACOOP PRT80GS - tlačiareň
dtc002.002  - IC2 -//- .. - tlačiareň
dtc003.002  - IC5 -//- .. - tlačiareň
dtc004.002  - IC8 -//- .. - tlačiareň
erika.004 - pisaci stroj ERIKA - elektronický - ERIKA
fx870.064 - OS pre tlačiareň EPSON FX 870 - EPSON tlačiareň
fx1050.032 - pôvodný obsah OS EPSON FX1050 - EPSON tlačiareň
fxlatkam.064 - OS FX1050 Latin2 - Kamenických - EPSON tlačiareň
hercplus.004 - karta HERCULES PLUS, ROM generátora znakov - PC
ibmsx16a.064 - OS IBM PS2 SX16 pozícia ZM40 - PC
ibmsx16b.064 - OS IBM PS2 SX16 pozícia ZM41 - PC
ic12tran.016 - OS pre Transtel Comscribe III  - TRANSTEL tlačiareň
ic18tran.008 - OS pre Transtel Comscribe III  - TRANSTEL tlačiareň
ic27tran.016 - OS pre Transtel Comscribe III  - TRANSTEL tlačiareň
kamescom.004 - malá karta Hercules, Kamenických kódovanie  - PC
kartaint.004 - tlačiareň PRT 42G, karta interface - PRT42 tlačiareň
lat2herc.008 - malá karta Hercules, kód Latin 2 - pôvodný - PC
lq500lat.032 - OS pre LQ500 verzia LATIN/Kamenických - EPSON tlačiareň
lq500lat.128 - znakové sady LATIN2/Kamenických - EPSON tkačiareň
lq500hi.064  - EPSON LQ 500, Hi OS - EPSON tlačiareň
lq500low.064 - EPSON LQ 500, Lo OS - EPSON tlačiareň
lx400.016 - EPSON LX400 pôvodný OS - EPSON tlačiareň
lx400at.016 - EPSON LX400 pre program ČAPEK a ATARI 800XL, XE - EPSON tlačiareň
lx400az.032 - EPSON LX400 pôvodný OS + azbuka - EPSON tlačiareň
lx4latka.032 - EPSON LX400 Latin2 - Kamenických - EPSON tlačiareň
lq100.512 - EPSON LQ100, znakové sady LAT,Cyr a i. - EPSON tlačiareň
micrtk1.016 - OS pre scanner MICROTEK ..U52 - SCANNER
micrtk2.064 - .......-//-...........................U36 - SCANNER
micrtk3.064 - .......-//-...........................U37 - SCANNER
nms1481a.128 - EVEN 27C301 ROM PHILIPS LP NMS 1481 ..IC 29 - Laserprinter
nms1481b.128 - ODD  27C301 ROM PHILIPS LP NMS 1481 .. IC 40 - Laserprinter
nstar.128 - OS notebook NOTESTAR 486 - PC AT
n2000.008 - boot Eprom pre sieť. kartu NE2000 / Nonstop - netcard
n2000-n.008 - ........ -//- novšia verzia / Nonstop  - netcard
ondra01.002 - ONDRA computer eprom číslo 1 - 8bit ONDRA
ondra02.002 - -//-  -//-     eprom číslo 2 - 8bit ONDRA
oki321.128 - OS pre OKI 321 Microline tlačiareň  (pôvodné) - OKI tlačiareň
oki321k.128 - OS pre OKI 321 -//- Kamenických  - OKI tlačiareň
pc4600.064   - OS pre PC XT SHARP 4600 - PC XT
pcescher.004 - malá karta Hercules, ESCOM PC - PC
phoenix.008 - XT BIOS - PC XT
pl2k18.064 - BIOS pre POWER LOOK 2000 v.1.8g - SCANNER
RPTI1000.008 - NET karta pre staršie PC, cez tel.káblik - PC XT,AT
rtron13.016 - OS tlačiareň Robotron 6313, 6314 - ROBOTRON
quant01.032 - QUANTUM disk OS .723.13.51 - HDD
se_33.064 - OS UMAX 1200SE v.3.3 - SCANNER
sebiov17.016 - SEAGATE BIOS XT radič MFM HD - PC XT
semicv17.008 - SEAGATE MICROCODE XT radič HD - PC XT
sinclair.016 - OS SINCLAIR ZX SPECTRUM - ZX SPECTRUM
smcboot2.064 - -//- novšia verzia - PCcard
smm804.016 - OS Laseprinter ATARI ST - ST Printer
soyo_2k.064 - BIOS motherboard SOYO-2K, rev.2.G - PC AT
st01_02.016 - SCSI radič pre HD SEAGATE  8 bitový - PC AT
starlc20.064 - OS pre tlačiareň STAR LC 20 /pôvodný OS/ - tlačiareň
suprfax.128 - Eprom faxmodemu SUPRA 9600 fax, 14400 modem - SFAX
supr96_1.032 - OS pre SUPRAFAX ext. /87-4f/ - SFAX
supr96_2.032 - OS pre SUPRAFAX ext. /87-3f/ - SFAX
tekram1.032 - ISE cache radič DC-600B .. prvá časť - PC
tekram2.032 - ..... -//- ....................... druhá časť - PC
tekram61.032 - ISE cache radič DC-600 IO c.28 board rev.A - PC
tekram62.032 - ..... -//- .... -//- . IO c.45 . -//- .. - PC
ucs630.032 - OS UMAX 630 v.2.4 - SCANNER
uc1200s.032 - EPSON scanner - SCANNER
ucs12v30.064 - OS UMAX 1200SE v.3.0 - SCANNER
qntm.032 - HDD typ 37 Quantum / HP .. OS  -HDD
xbt445s.032  - BusLogic syst.VESA v.4.50 staršia ../aj 16k/ - SCSI radič
xbt445b.032  - BusLogic Bios VESA v.3.31 staršia - SCSI radič
xbt542s.016  - BusLogic syst. ISA v.4.50 staršia.../aj 32k/ - SCSI radič
xbt542b.032  - BusLogic BIOS  ISA v.3.31 staršia - SCSI radič
xtbiosaw.008 - XT BIOS - PC XT

                    

Old_eproms.zip (2,00 mb)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 07. 16kB cartridge (1x 27128 Eprom.)

By Administrator at novembra 05, 2015 18:20
Filed Under: Atari

 

Namiesto osadenia 2x 2764 Eprom stačí jedna Eprom 27128 a čip 74LS02. Ako na to ? Ponúkam jedno z možných riešení - a na 100% funkčné. Logikou v čipe 74LS02 sa dosahuje správne prepínanie medzi hornou a dolnou časťou pamäte, proste prepínajú sa dve banky po 8kB.  Dá sa to riešiť aj diódovou maticou s odporom, ale o tom o riadok nižšie. Spokojne sa dajú použiť 2 súbory pre 2x 8kB cartridge, akurát ich treba napáliť do 27128 v správnom poradí, ale to je myslím si zrejmé.

Vrátim sa k nakusnutému - spomínal som, že existuje zapojenie ktoré to rieši diódovou maticou a odporom, tam ale môžu nastať problémy s úbytkom napätia na diódach, sčasti môže pomôcť použiť v zapojení schottky diódy - ale aj tak nemusí byť funkčnosť zaručená, ideálne sú germániové diódy ... Preto to zapojenie neuverejním, pretože riešenie má byť v prvom rade naozaj plne funkčné a bez problémov dostupné. Tu uvedené zapojenie to splňuje a tak sa musíte uspokojiť iba s jedným zapojením, ale to by nemalo vadiť, nie ?

 

 

Pre tých viac v obraze, príklad:

Ak použijete pamäť typu 27256, tak prepínaním jeho bitu A14 máme výsledne k dispozícii 2x cartridge o veľkosti po 16kB.

Ak použijete pamäť typu 27512, tak prepínamím jeho bitov A14 a A15 máme výsledne k dispozícii 4x cartridge o veľkosti po 16kB.

Zase odpájaním +5V môžeme dosiahnuť to, že netreba cartridge ustavične vyberať a zakladať.

____________________________________________________________

19.12.2015

No a nasledujú zase obsahy pre túto veľkosť cartridge:

16kB.zip (297,61 kb)

Pozor, niektoré obsahy majú veľkosť 12kB, t.j 8+4, t.j nevyužívajú celú veľkosť !

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2015 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 01, 2015 08:38
Filed Under: Blog

01.11.2015

Hups ! a skočili sme rovnými nohami do mesiaca novembra. Nejako to letí ... Migrantov a politikov nechám pre iné politicky orientované blogy - tu si zase nechám priestor pre techniku - do tej sa s..rie podstatne menej ľudí - pretože tomu našťastie nerozumejú - na rozdiel od politiky (síce jej tiež nerozumejú, ale to im nebráni v rozmachu Sealed .) Aspoň takto je to dobre  ...

__________

06

V ďalšej už 6. časti nekonečného seriálu o cartridge pre Atari si pozrieme 16kB cartridge, ktorý používa dve Eprom pamäte 8kB čo dáva výsledných 16kB priestoru pre programové vybavenie cartridge - t.j. typu 2764:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-06-16kB-cartridge-%282x-2764-Eprom%29.aspx

_________

Uuuuups! Dnes ráno som zistil že sa mi prepísal minulomesačný blog s tým terajším, novembrovým. Žeby ruská pomsta ? Blbý stav trval cca minútu, stačilo vymazať nový novembrový príspevok a október sa zase vrátil do normálu. Podľa všetkého tento stav trval posledných 24 hodín - pretože som neklikol na pôvodný október, koho by to napadlo ... Problém bol s najväčšou pravdepodobnosťou zapríčinený "niečím, alebo niekým" medzi stoličkou a notebookom a vlastným blogovým systémom. Za vzniknutý binec sa ospravedlňujem.

Už sa mi párkrát stalo že ma blogový systém vypiekol, takže sem tam sa dejú veci ...

___________________________________________________________

05.11.2015

07

Tento diel sa zaoberá použitím jednej pamäte typu 27128, ktorá obsahuje 2x 8kB program, čo dáva spolu priestor 16kByte pre programové vybavenie cartridge - spolu s nakresleným hardvérovým riešením:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-07-16kB-cartridge-%281x-27128-Eprom%29.aspx

_______________________________________________________________________________

06.11.2015

Bombastický titulok:
Na Slovensku vynašli "neviditeľný" plášť, nestačí na neho ani radar. Aha, lenže ten "plášť" tu extra na kauzy predsa funguje od roku 1990, takže oznam o objave vynálezu ktorý sa objavil o 25 rokov neskôr nie je až taký aktuálny.
Pffff ...
__________________________________
Mám fantastickú správu !
Pretože mi nešlo do hlavy kde by som mohol mať ešte uložené súbory pre cartridge, tak som zase rozchodil paralelnú ZIP-ku mechaniku pre 100MByte disky (mám ich 15 ...)
A aha ! Súbory sú tam ! Tak už som to považoval za navždy stratené, ale ako pozerám zázraky + ZIP-ka existujú. A fungujú.
Dosť ma prekvapilo že tá ZIP-ka aj po 8 rokoch šlape ... odvtedy mi len leží v kúte.
Roztriedim, uverejním. Nebudem kvôli tomu robiť extra článok, pekne to priradím k článkom.

__________________________________________________________

08.11.2015

Tak som do článku 2kB Cartridge Atari doplnil súbory hier, môžete začať stavať ... Potom postupne pridám do článkov aj 4kB, 8kB a aj 16kB.

Hľadajte na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-02-2kB-cartridge-%281x-2716-Eprom%29.aspx

_________

Pretože na Oldcompe som už prezradil čo staviam - SBC 6502 (Single Board Computer) od Searle Granta, mám to rozpracované tak na 50%, fotky som zatiaľ nerobil žiadne, je to jedna univerzálka a nej je narvané všetko čo treba (už mnou upravený zoznam čo som použil):

 

- napájanie z 12V zdroja, na doske spínaný zdroj DC/DC 12V/5V-1A

- mikroprocesor 6502, 6502C alebo 65C02

- 2ks 74LS00

- x-tal oscilátor 1.8432MHz

- sériový port 68B50, alebo 6850

- obvod MAX232

- 32kb RAM, čip 62256

- 16kB ROM, Eprom 27128

 

Takže pre prácu je OSI BASIC a k nemu celých 32kB RAM (teda o cca 256 bytov menej, ale zaokrúhlil som to).

 

Komunikácia beží cez RS232, 115200Bd, cez Hyperterminál.


Síce základ je rovnaký ako u Searle Granta, ale trošku som to modifikoval na súčiastky čo mám k dispozícii = nepoužívam nič čo nie je nedostupné - iba jeden čip je tu horšie dostupný - 68B50, alebo 6850. Namiesto oscilátoru s čipom 74LS04 a x-talom použijem priamo x-talový oscilátor 1.8432MHz.  Najprv som myslel že ušetrím ten čip 74LS04 a že jedno hradlo z neho nahradím tranzsitorom, ale nakoniec som zistil že pre rozšírenie budem potrebovať ďalšie hradlo a obvod 74LS138 ako adresový dekodér, tak som nakoniec pribral ešte jeden čip 74LS00. Síce by sa to dalo riešiť tak isto tranzistorom, ale takto mi zostanú ešte nevyužité dve hradlá na 74LS00 a to sa môže ešte naozaj hodiť. Cez Oldcomp som sa dostal k čipu 6850 - Danhard a rEVERz mi pomohli. Dosť som na to zvedavý ako to bude fungovať. Plánujem tam  otestovať aj neštandartný jeden čip (to je ale nad rámec pôvodnej SBC, teraz sa budem snažiť SBC dokončiť a otestovať). Ak to pobeží, mám v pláne na to pripojiť rozšírenie s čipom 8255A - aby sa dalo aj na niečo použiť. Najprv som dumal že pripojím čip 6250, ale zase tri brány na 8255A a dve brány na 6250 - je tam nepatrný rozdiel. No, pozapájam a potom uvidíme či budem riešiť aj rozšírenie ...

(Schému rozšírenia už mám nakreslenú.)

_______________

Našiel som na starých ZIP diskoch ešte ďalšie zálohy, medzi nimi aj "dobre uležané" staré Eprom súbory. Napriek tomu sa ich obsahy môžu ešte aj v dnešnej dobe niekomu hodiť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Subory-starych-Eprom.aspx

__________________________________________________________

10.11.2015

08

Tento diel sa zaoberá výrobkami firmy OSS - XL Basic a XE Basic, 16kb Eprom "nadupaných" v priestore 8kB cartridge, výborný výkon a kopa nových funkcií:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-08-Atari-Basic-XL-Atari-Basic-XE.aspx

____________________________________________________

12.11.2015

Ak sa zaoberáte procesorom 6507, čo je "malá 6502-ka" je tu na túto tému krásny článok:

https://sites.google.com/site/jamesskingdom/Home/computers-exposed/create-your-own-computer#TOC-Introduction

____________________________________________________

17.11.2015

Tak som rozbehal SBC 6502, uffffffffffffff -bola to fuška. Teraz to v kľude popíšem a urobím článok. Nejaký čas to spotrebuje.

__________

nasleduje pokračovanie

09

BASIC XL a XE sa dá integrovať do jednoho cartridge, šetrí to miesto a čas:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-09-Dual-cartridge-Basic-XLXE-All-in-One.aspx

_________

Do pôvodného článku o 4kB cartridge som pridal ďalšie súbory (sú na konci článku):

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-03-4kB-cartridge-%281x-2732-Eprom%29.aspx

_____________________________________________________

22.11.2015

10.časť nekonečnééééééééééééééééééééééééééého seriálu, dnes cartridge ACTION! a MAC/65:

10

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-10-OSS-cartridge.aspx

_____________

 

__________________________________________________________

28.11.2015

Práááásk, nasleduje 11.časť seriálu o cartridge a Atari:

11

Dnešok je venovaný špeciálnej vetve - diagnostike počítača zabudovanej na tomto zariadení:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-11-Special-cartridge-Testcart.aspx

____________________________________________________

29.11.2015

MCS 6500 family

 

Blíži sa koniec novembra, Mikuláš je už na dohľad a tak aj ja dávam k dobru niečo na štúdium pri dlhých zimných večeroch:

Dve "biblie" zaoberajúce sa procesormi 65xx a podpornými perfériami, linky na priamy download:

 

Prvá edícia (1975):

synertek_hardware_manual.pdf

Druhá edícia (1976):

mcs6500_family_hardware_manual.pdf


(Nejako som trošku študoval veci keď som sa začal venovať SBC 6502 ..., proste spustil som si refresh). Odporúčam stiahnuť, pretože prvá edícia má už 40 rokov a kľudne sa môže stať že o rok to už na nete nenájdete - a to by bol naozaj škoda.

Fakt som dosť zdesený ako ubúda dostupnosť práve takéhoto typu literatúry, týka sa to aj rady 8080 od Intelu, proste je to celosvetový problém. Hovadín je plný Internet, ale poriadne veci - na to dnes už nie je čas. Skúsil som len tak zo zvedavosti nájsť prepojenie procesora 6502 a čipu od Intellu 8255 - ako volanie na púšti ... pár vecí sa síce objaví medziiným aj odkaz na moje stránky - to mi fakt pomohlo - to asi viem, že.

Univerzálne riešenie:

(Všetko rieši Malina, alebo Arduino ...)
Howgh!

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari cartridge - 06. 16kB cartridge (2x 2764 Eprom.)

By Administrator at novembra 01, 2015 07:01
Filed Under: Atari

 

A konečne sme u cartridge, ktorá využíva celý pridelený priestor 16kB. A rieši to pomocou 2 kusov pamätí Eprom typu 2764, čo je 8kB typ. Je to elegantné riešenie, už stačí len pridať 2 kondenzátory a je hotovo. Síce to tu už nekreslím, ale zase ak zapojíme do cesty vypínač (zase len odpojíme +5V napájanie), cartridge môže zostať založený a je proste vypnutý a netreba ho ustavične zakladať a vyberať. Za tú cenu ten prepínač rozhodne stojí. Kto to z predchádzajúcich častí pochopil - fajn, ostatným niet pomoci. Z dnešného hľadiska tých 16kB nie je veľa, ale v tej dobe 2764 Eprom pamäte boli štandartom a tak je to riešenie zodpovedajúce dobe vzniku. Bohužiaľ sa mi zapotrošili súbory (krachol mi starý notebook) a že som ich mal hodne, takže je to dnes bez súborov na napálenie. Proste dnes je to technické riešenie, súbory (teda obsahy hľadajte inde). Ak nejaké súbory máte, pošlite, uverejním !

 

 

Samozrejme sa to dá riešiť aj inak, je možné použiť iba jednu pamäť typu 27128 čo je 16kB Eprom, ale o tom zase inokedy - najlepšie v ďalšom pokračovaní miniseriálu o Atari cartridge.

____________________________________________________________

Návrat do hlavného menu popisu Atari cartridge:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Atari-cartridge-00-Obsah-Contents.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: