Igiho knižnica 39 - ZAK Praha 1989 - príloha XII. Grafický program RAMBRANDT.

By Administrator at novembra 29, 2021 17:30
Filed Under: Atari

Užívateľská príručka uvedeného programu. Autorom publikácie je Ing. Václav Friedrich.

Počet strán: 57

 

Najprv sa pozrieme ako vyzerá predná strana príručky ktorú mám k dispozícii po "zásahu" pôvodným majiteľom tohoto kusu, takže sa čistilo a čistilo:


 

No, síce to takto môže byť prehľadné na prvý pohľad, ale myslím si že úvodná strana bez tých "picassa" zásahov predsa len vyzerá omnoho lepšie:

 

 

V minulom článku som napísal že mám k dispozícii iba jednu prílohu pre rok 1989. V danom okamihu to bola pravda, ďalšie dve prílohy som dokonale založil a našiel som ich až teraz - boli uložené v už uverejnenom archíve. Síce som ich mal v mojom internom zozname že ich mám k dispozícii, ale ak ich hľadáte a nie a nie ich nájsť (v uvedenom archíve som doteraz nepátral, našťastie sa jednalo iba o tieto dve príručky - táto príloha XII a ešte príloha XIII). Hlava mi neberie ako sa to stalo - laik žasne, atarista je v prdeli. No stalo sa, napravené, na dnešok je to všetko, prajem príjemné čítanie !

ZAK Praha 1989 príloha_XII.pdf (5,54 mb)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava kalkulačky TI-501.

By Administrator at novembra 20, 2021 11:11
Filed Under: Non-Atari

 

Tiež občas opravím niečo čo sa zvyčajne už vyhadzuje. Pred časom (cca 7 rokov) mi kamarát podaroval túto kalkulačku, s upozornením že je kaput. Bola, vytečená baterka a tak všetko okolo čo s tým súvisí. Možno by som to ani už neriešil keď som si zrazu uvedomil že výrobcom je Texas Instruments. Tak sa čistilo a opravovalo, nakoniec som zasunul novú baterku a ... funguje. Perlička - odber pri práci je pri 1.5V napájaní /1x článok LR54/ "celých" 30 uA ... Slúži mi už pekných pár rokov a doteraz bola vždy po ruke, ešte stále je tam baterka ktorú som tam vtedy dal. Iste, kalkulačka je aj v mobile (a všestrannejšia) - ale toto pri prevádzke nevyžaduje gigahertzový procesor a farebný displej. Pridám sem 2 obrázky, otvárať to už ale nebudem.

 

 

Možno by som o tom nikdy nenapísal ani riadok, ale dnes čítaný článok mi to pripomenul, je teda takou reakciou naň:

http://technomorous.eu/post/177965499049

______________

P.S. (21.11.2021):

Včera prišiel komentár od dex-a, ale prsty boli rýchlejšie ako rozum a v záplave spamu som odklikol vymazanie ... sypem si popol na hlavu. Dex - prepáč ! Vrátiť už vyhodené reakcie v mojom používanom redakčnom systéme nejde ...

________________

24.11.2021

Takže - dex je tak isto majiteľom spomínaného kúsku, citujem:

Navíc jsem zjistil, že ve své TI jsem baterii už měnil, dokonce mám na zádech kalkulačky poznačeno, že tam patří GP 189.
Tak mi snad nevyteče.
dex

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, rate post:

8bit computer Sharp.

By Administrator at novembra 18, 2021 07:02
Filed Under: SBC8085-NCB85

Pred pár dňami som sa stal majiteľom 8bitu značky Sharp (videl som, plesol som sa po vrecku a je to už doma, cena bola pre mňa prijateľná). Nie, nie je to MZ8xx a ani niečo podobné to nie je, je to podstatne menšie a teda ľahko prenosné. Je to pocket computer Sharp PC-1403H. To H na konci značí že má k dispozícii celých 32kB RAM (i keď priznám sa neviem čím by sa to dalo zaplniť, leda tak že sa urobí jeden program z ktorého menu sa budú vyvolávať viaceré podprogramy), bez označenia H na konci má to potom 8kB RAM. (Aj PC-1403 sa dá prerobiť na 32kB RAM, ale vyžaduje to už hardvérový zásah.)

Displej je 24 znakov 5x7, príkon je "celých" 0.03W. Napájajú to 2x CR2032, prístup k nim je po odšróbovaní 2 šróbov. Vcelku nešikovné riešenie, ale stačí si uvedomiť že celá mašinka je riešená tak aby mohla byť napájaná priamo z pomocných periférií a teda baterky sú potom šetrené ako sa len dá. A na vlastné batérie vydrží tiež dosť dlho.


Sharp PC-1403H

 

Prvé dojmy ?

Pravý dolný roh ukazuje, že niekedy niekomu vypadol z ruky, ale náraz absorboval kraj krytu. Samozrejme, o tomto ma pôvodný majiteľ neinformoval.

Na všeličo som prišiel aj priamo bez manuálu, na vlastné spustenie Basic programu som ale bez návodu (má cez 230 strán) neprišiel. (Treba stlačiť Basic aby prešiel do RUN módu a potom stlačiť RUN + Enter).  Space som tiež chvíľu hľadal (označenie klávesy je SPC ...).

Je to malé, šikovné, dokáže priamo pracovať ako vedecká kalkulačka a dá sa to tiež prepnúť do Basicu. Je to ako stvorené na testovanie nejakých malých podprogramov, s tým sa dá behať po svete, toto sa mi hodí.

Jedná sa o plnohodnotný 8bit, CMOS CPU je Hitachi SC61860, takt procesoru je 768kHz (konečne niečo čo má v sebe pomalší procesor ako má Commodore 64 Laughing). I keď, našiel som zapojenie ako sa dá pretaktovať na 1.25MHz, vtedy je už podstatne rýchlejší ako spomenutý počítač. Vďaka spomenutej rýchlosti procesoru sa nejedná o žiaden rýchlik, ale to ani nebolo cieľom tohoto počítača.

Čo je zaujímavé mimo toho že sa predával v roku 1986 je popri veľkosti RAM aj použitá kapacita ROM, je nezvyčajne veľká (teda na tú dobu), má celých 72kB.

Ak si nájdem čas nejaké tie drobnosti ešte k tejto mašinke napíšem.

(Na kovaného ataristu je takéto niečo mať doma celkom slušná haluz, ale o to je to zaujímavejšie.)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 38 - ZAK Praha 1989 - príloha XI. Príručka užívateľa disketovej jednotky.

By Administrator at novembra 09, 2021 12:40
Filed Under: Atari

Príručka užívateľa disketovej

jednotky.


Príručka obsahuje podrobný popis viacerých známych diskových operačných systémov, jej obsah môže pomôcť aj v dnešnej dobe a to aj užívateľom nových náhrad disketových jednotiek, pretože s DOS-om sa budú určite stretávať naďalej. Popisy sú podrobné (k uvedenej dobe) a aj celkový rozsah príručky je naozaj objemný, je skvelým a vítaným pomocníkom pre ľudí ktorí postupne spoznávajú dostupné DOS-y.


Sú tu popisy: DOS 2.5, Happy DOS II+/D, OS/A+, DOS XL, Bibo DOS, MYDOS 4.3B, Sparta DOS 3.2


Autor: Ing.Petr Jandík

Počet strán: 231

ZAK Praha 1989 príloha XI

(Pdf súbor je v zazipovanej forme, má skoro 24MByte.)


Poznámky:

Roky túto príručku už mám doma, ale mal som k dispozícii iba verziu ktorá bola "zmršená", kompletne v nej chýbal obsah stránok 106-107 a 110-111, teda sú tam dve úplne voľné, prázdne dvojstrany - je smutné že sa takto poškodená príručka dostala vo veľkom počte medzi pospolitý počítačový ľud a to bez priloženej opravy vo forme štyroch listov ktoré by danú chybu spacifikovali (teda aspoň osobne o nejakej takejto náprave dodnes neviem). Za tú dobu čo sa Atari venujem som mal v rukách asi 8 alebo 9 kusov tejto prílohy - ale všetky dostupné kusy ku ktorým som sa dostal mali túto chybu (chýbali spomenuté 4 strany) a teda boli nekompletné (čo podporuje moju verziu že oprava k nim nebola priamo dostupná). Zápožička materiálu pred časom od dex-a bola pre mňa veľkým a skutočne príjemným prekvapením, len zo zvyku som nalistoval kritické stránky a ... konečne ! som držal v rukách jeden kus ktorý bol kompletný a bez chýb. Toto mimo iného naznačuje že sa príručka tlačila určite minimálne v dvoch vydaniach, v ktorom vydaní sa vyskytovala uvedená chyba samozrejme neviem. Oskenoval som chýbajúce 4 strany a teda po tých rokoch som to nakoniec dokázal skompletovať (a môžem to spokojne uverejniť). Ďalšou a nezanedbateľnou vecou príručky je skutočne veľmi premenlivá kvalita jednotlivých stránok tejto príručky (toto je vo všetkých mne doteraz dostupných kusoch), bola tlačená na 9 ihličkovej tlačiarni a následné spracovanie podkladov už priamo v tlačiarni s tým asi malo problém (alebo je za to zodpovedný nevhodne zvolený úzky font, teda myslím tým použitú šírku znakov). Možno toto je jeden z dôvodov že zatiaľ sa táto príručka v dostupných materiáloch nevyskytovala. No, urobil som s tým čo sa dalo a čo som vedel (zabralo to hodne času) a dúfam že to je teraz vcelku lepšie čitateľné, nie všetko sa dalo opraviť - kde nič nie je tam ani čert nič nezvládne (tobôž ja). Celý materiál prešiel postupným zvýraznením textu, dosť to pomohlo, ale ako som už povedal - kde už naozaj nič nebolo tak tam ani toto už nepomohlo. Prikladám malú ukážku kvality základného "materiálu" priamo po oskenovaní, ešte bez akejkoľvek prevedenej úpravy:


 

Ukážka myslím si stačí ... napriek uvedenému som presvedčený že je to naozaj kvalitná príručka ktorá má mať svoje miesto v knižnici každého ataristu.

Takže - v rámci možností - príjemné čítanie !

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 37 - ZAK Praha 1988 - príloha X. Kyan Pascal.

By Administrator at novembra 06, 2021 12:00
Filed Under: Atari

 

Kyan Pascal - výhody a veľká obľúbenosť tohoto jazyku viedla firmu KYAN SOFTWARE aby ho implementovala aj pre počítače Atari. K práci je potrebná dostupnosť disketovej jednotky (alebo jej modernej náhrady). Ak máte k dispozícii počítač Atari 130XE (a viac RAM) tak funguje aj v spojení s kazetovým magnetofónom. Ešte odporúčam si podrobne prečítať úvod kde je upozornenie na zmenu 2 znakov vo výpisoch, pretože autor pri písaní materiálu nemal možnosť dosadiť potrebné znaky do textu.

 

Autor návodu: Miroslav Ondříšek

Počet strán: 64

ZAK Praha 1988_príloha X.pdf (3,22 mb)

Príjemné čítanie.

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2021 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 01, 2021 15:56
Filed Under: Blog

01.11.2021

Ako najlepšie začať ďalší mesiac ? Napríklad novým článkom:
Igiho knižnica 36 - ZAK Praha 1988 - príloha IX. LOGO.

_____________________________________________________

06.11.2021

Ďalšia príloha spravodaja Atari klubu Praha, už s číslom X:

Igiho knižnica 37 - ZAK Praha 1988 - príloha X. Kyan Pascal.


___________________________________________________________

09.11.2021

Ďalšia príručka z mojej knižnice:

Igiho knižnica 38 - ZAK Praha 1989 - príloha XI. Príručka užívateľa disketovej jednotky.

_____________________________________________________

18.11.2021

Tak som sa stal majiteľom 8bitu značky Sharp:

8bit computer Sharp.

 

____________________________________________________________

20.11.2021

Prečítal som si dnes článok od Logouta a tak teda reagujem (po svojom):

Oprava kalkulačky TI-501.

_____________________________________________________

29.11.2021

Ďalší príspevok do Atari knižnice:

Igiho knižnica 39 - ZAK Praha 1989 - príloha XII. Grafický program RAMBRANDT.

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Igiho knižnica 36 - ZAK Praha 1988 - príloha IX. LOGO.

By Administrator at novembra 01, 2021 15:50
Filed Under: Atari

 

Jazyk LOGO - pre deti aj dospelých, príručka programovania v jazyku LOGO. V svojej dobe vec zaujímavá, ale napriek všetkému sa tento jazyk mám pocit až tak veľmi nepresadil. Škoda.

Autori príručky:  Ing.Vojtěch Sedláček a Ing. Václav Friedrich.

Rozsah: 140 strán

ZAK Praha 1988 príloha_IX.pdf (7,86 mb)

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: