Igiho knižnica 38 - ZAK Praha 1989 - príloha XI. Príručka užívateľa disketovej jednotky.

By Administrator at novembra 09, 2021 12:40
Filed Under: Atari

Príručka užívateľa disketovej

jednotky.


Príručka obsahuje podrobný popis viacerých známych diskových operačných systémov, jej obsah môže pomôcť aj v dnešnej dobe a to aj užívateľom nových náhrad disketových jednotiek, pretože s DOS-om sa budú určite stretávať naďalej. Popisy sú podrobné (k uvedenej dobe) a aj celkový rozsah príručky je naozaj objemný, je skvelým a vítaným pomocníkom pre ľudí ktorí postupne spoznávajú dostupné DOS-y.


Sú tu popisy: DOS 2.5, Happy DOS II+/D, OS/A+, DOS XL, Bibo DOS, MYDOS 4.3B, Sparta DOS 3.2


Autor: Ing.Petr Jandík

Počet strán: 231

ZAK Praha 1989 príloha XI

(Pdf súbor je v zazipovanej forme, má skoro 24MByte.)


Poznámky:

Roky túto príručku už mám doma, ale mal som k dispozícii iba verziu ktorá bola "zmršená", kompletne v nej chýbal obsah stránok 106-107 a 110-111, teda sú tam dve úplne voľné, prázdne dvojstrany - je smutné že sa takto poškodená príručka dostala vo veľkom počte medzi pospolitý počítačový ľud a to bez priloženej opravy vo forme štyroch listov ktoré by danú chybu spacifikovali (teda aspoň osobne o nejakej takejto náprave dodnes neviem). Za tú dobu čo sa Atari venujem som mal v rukách asi 8 alebo 9 kusov tejto prílohy - ale všetky dostupné kusy ku ktorým som sa dostal mali túto chybu (chýbali spomenuté 4 strany) a teda boli nekompletné (čo podporuje moju verziu že oprava k nim nebola priamo dostupná). Zápožička materiálu pred časom od dex-a bola pre mňa veľkým a skutočne príjemným prekvapením, len zo zvyku som nalistoval kritické stránky a ... konečne ! som držal v rukách jeden kus ktorý bol kompletný a bez chýb. Toto mimo iného naznačuje že sa príručka tlačila určite minimálne v dvoch vydaniach, v ktorom vydaní sa vyskytovala uvedená chyba samozrejme neviem. Oskenoval som chýbajúce 4 strany a teda po tých rokoch som to nakoniec dokázal skompletovať (a môžem to spokojne uverejniť). Ďalšou a nezanedbateľnou vecou príručky je skutočne veľmi premenlivá kvalita jednotlivých stránok tejto príručky (toto je vo všetkých mne doteraz dostupných kusoch), bola tlačená na 9 ihličkovej tlačiarni a následné spracovanie podkladov už priamo v tlačiarni s tým asi malo problém (alebo je za to zodpovedný nevhodne zvolený úzky font, teda myslím tým použitú šírku znakov). Možno toto je jeden z dôvodov že zatiaľ sa táto príručka v dostupných materiáloch nevyskytovala. No, urobil som s tým čo sa dalo a čo som vedel (zabralo to hodne času) a dúfam že to je teraz vcelku lepšie čitateľné, nie všetko sa dalo opraviť - kde nič nie je tam ani čert nič nezvládne (tobôž ja). Celý materiál prešiel postupným zvýraznením textu, dosť to pomohlo, ale ako som už povedal - kde už naozaj nič nebolo tak tam ani toto už nepomohlo. Prikladám malú ukážku kvality základného "materiálu" priamo po oskenovaní, ešte bez akejkoľvek prevedenej úpravy:


 

Ukážka myslím si stačí ... napriek uvedenému som presvedčený že je to naozaj kvalitná príručka ktorá má mať svoje miesto v knižnici každého ataristu.

Takže - v rámci možností - príjemné čítanie !

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

9. 11. 2021 13:42:25 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: