AMDEK AMDISK AMDC I, AMDC II, AMDC III - 3" floppy drive - motherboard. Part 2.

By Administrator at augusta 12, 2020 13:09
Filed Under: Atari

 

Už pri písaní prvej časti o 3" jednotke AMDEK II pre počítače Atari som skuhral na to, že nie sú dostupné žiadne fotografie vnútrajšku a teda nemáme predstavu o tom ako je to tam vovnútri zariadené. Síce k fotografiám vnútrajšku vlastného zariadenia som sa nedostal, ale fotografie motherboardu sa na webe objavili, našťastie.

 

Fotografie základnej dosky sú prevzaté zo serveru atariage.com - a my si môžeme pozrieť ako takáto základná doska pre použitie s Atari vyzerá:


Amdek 3" základná doska, kliknutím na obrázok dostanete jeho plné rozlíšenie.

autor foto: JR>

 

Amdek 3" základná doska, kliknutím na obrázok dostanete jeho plné rozlíšenie.
autor foto: JR>


A teraz skúsim iba na základe fotografií urobiť nejaký ten popis a vyvodiť závery:


Takáto samostatná doska by vedela priamo fungovať aj s FD jednotkami 5.25" bez akejkoľvek zmeny firmware.

Základná doska (rovnaká pre AMDEK I a AMDEK II) je uložená v hornej časti dvojitej disketovej jednotky, je v tom priestore uložená priamo tak ako je vyfotená na hornom obrázku t.j. čipmi smerom k hornému krytu, napájanie je riešené tak že na dosku sa priamo už zo zdroja dostáva +5V a +12V, čiže vlastný zdroj nie je priamou súčasťou základnej dosky (pripája sa cez konektor na spodnej strane dosky). Doska je zhotovená s nepájivou maskou, kvalita základnej dosky je výborná, označenie použitých súčiastok vynikajúce - proste poctivá robota tej doby. Čo sa mimoriadne ráta - SIO konektory sú prišróbované, čiže tu nehrozí vytrhnutie z plošného spoja pri intenzívnom pripájaní a odpájani SIO kábliku. Na doske je označenie REV A čo naznačuje možnosť že tých revízií môže byť viacero. Čo je skutočne zaujímavé - je tu použitý procesor 6809, ten beží na 1MHz (clock). Síce je v zapojení použitý x-tal 4.00MHz (a vyzerá to tak, že je možné aj priamo osadiť x-tal 1MHz, ale tie sú - a aj boli - vždy skutočne o poznanie drahšie), ale použitý obvod pre sériovú komunikáciu 6850 je určený iba na komunikáciu na max. 1MHz (až jeho verzia označená 68B50 je na 2MHz), čiže spomenutá hodnota hodín pre procesor sa mení na istotu. Neviem ale vylúčiť že niektoré súčiastky - napríklad separátor dát a tak isto aj FDC kontrolér môže vyžadovať clock= 4.00MHz - i keď je to veľmi, veľmi málo pravdepodobné, proste bez schémy je to fakt ťažké.


- - - - - - - - - - -

Teraz popusťme uzdu fantázii:


Obvod sériového prenosu 6850 akceptuje clock mode ÷1, ÷16 a  ÷64. Ak máme 4.00MHz, najprv vydelíme :13 a následne :16 tak dostaneme rýchlosť =19.230Bd, čo je odchýlka cca 0.15% od presných 19.200Bd. Tak isto je možné že na doske skutočne chýba druhý x-tal, ktorý by bol práve pre rýchlosť 19.200Bd ... (dtto dostaneme pri 1MHz - mode ÷1 - ak delíme 52  - zase dostaneme =19.230Bd) -  čiže môžete si vybrať. Zvolený spôsob komunikácie cez uvedený čip asi bude ťažko prepínať na vyššie rýchlosti, leda ak 52:4=13, teda vedel by prepnúť na 4-násobnú rýchlosť - ale to sme asi už v ríši fantázie, skôr to bude trvale bežať na 19.200Bd.

(Koniec mudrovania ... Laughing)

- - - - - - - - - - -


Na doske sa nachádza tiež 1kB RAM (2x obvod 2114) čo je na tú dobu (rok 1982) celkom dosť. Je tu aj Eprom 2732 (4kB), ktorá má na sebe vyznačený prístupový čas 450ns (obsah Eprom je k dispozícii v prvej časti popisu). Použitý radič je typu FD1797, na doske je výstup pre pripojenie ďalších 2x FD jednotiek (5.25") ktoré dokáže radič tak isto obslúžiť, použitý priamy konektor má štandartných 34 pinov - výstup priamo zo zariadenia ide cez rovnaký 34 pin konektor. FDC radiču predchádza floppy disk data separátor 9216 (malý 8-pinový čip). Nachádza sa tu aj 3-pinový jumper s označením A a B, tu len odhadujem že s ním viete nastaviť bootovanie jednotky na konkrétnu mechaniku (internú), alebo slúži pre možnosť botovania z externej FD.

 

Na doske je celkove použitých 28 kusov IO, označenie čipov:

 U1 - 4069
 U2 - 74LS04
 U3 - 6850
 U4 - 1797
 U5 - 6809
 U6 - 74LS174
 U7 - 74LS00
 U8 - 74LS257
 U9 - 2732 Eprom, 450ns
U10 - 2114
U11 - 2114
U12 - 74367
U13 - 74LS32
U14 - 9216
U15 - 74LS138
U16 - 74LS161
U17 - 74367
U18 - 74LS139
U19 - 74LS04
U20 - 74LS163
U21 - 74LS04
U22 - 7406
U23 - 74LS00
U24 - 74LS195
U25 - 74LS122
U26 - 74LS377
U27 - 74LS74
U28 - 74LS08

 

Šikovná doska, zvláda tohto hodne (tiež je tu k dispozícii aj paralelný port pre tlačiareň). Čo sa týka kapacity diskiet a celkového popisu - tak to bolo popísané v prvej časti.


Záverečnou pikoškou je to že celková veľkosť 3" FD  mechaniky je v reáli väčšia ako je u 3.5" FD mechaniky - hlavne sa jedná o vlastnú výšku samotnej FD mechaniky.

 

Ak chcete vidieť double jednotku AMDEK II v prevádzke (základná doska je vo videu položená na vrch zariadenia) tu je link na vzácne video:

AMDEK II - 3" for Atari - in action

 

V každom prípade je (teda - bola) dvojitá 3" AMDEK II hodne zaujímavá disketová jednotka a je naozaj škoda že tak skoro zmizla z povrchu zemského.

 

P.S.:

Rozhodne by som takýto kúsok techniky chcel mať u seba doma, ale cena za ňu v dnešnej dobe by asi bola už poriadna pálka - a potom by nasledovala naháňačka 3" diskiet ... takže to asi bude z mojej strany len taký povzdych. Ešte len dodám, že AMDEK I bol v menšej kovovej krabičke s jednou FD mechanikou 3" špeciálne iba pre počítače Apple.

___________________________________________________________

Prvý, základný článok o jednotke AMDEK I a AMDEK II:
AMDEK AMDISK AMDCI, AMDCII 3" floppy drive.

tretie pokračovanie:

AMDEK-AMDISK-AMDCI-AMDCII-3-floppy-drive-Part-3

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Náhrada zdroja AC-5VX pre Fuji FinePix. Replacement AC-5VX power supply.

By Administrator at augusta 06, 2020 11:50
Filed Under: Non-Atari

Vlastním 2 staršie digitálne fotoaparáty Fuji FinePix S6500 a Fuji FinePix S9500, k tomu druhému som sa dostal len pred pár dňami. Pretože spôsob práce s nimi mi vyhovuje a dosť často potrebujem fotiť aj doma tak som si povedal že je načase si k nim zohnať zodpovedajúci napájací zdroj a teda ušetriť si neustálu výmenu dobíjateľných NiMH akumulátorov - i keď tie od Panasonicu (Eneloop) SONY majú naozaj veľmi malé samovybíjanie.

 

Originálny zdroj má označenie AC-5VX, má výstupné napätie 5V/DC/2A. Síce sa dá ešte v dnešnej dobe zohnať, ale cena sa pohybuje v rozmedzí niekde od 33 až 40.- Euro + poštovné. Tak som si povedal že prevetrám domáce zásoby spínaných zdrojov a pozriem sa či niečo zodpovedajúce uvedeným parametrom predsa len niekde nenájdem.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

A našiel som tento sieťový adaptér do firmy SONY:


Je malý, kompaktný, výstupné napätie je 5.2V/DC/2A. Rozmery sú: 87 x 50 x 28 mm.

 

Pôvodné určenie zdroja bol na napájanie zariadení PDA. Ešte k tomu výstupnému napätiu = 5.2V - vyhovuje aj pre napájanie počítača, povolený rozsah napätí na vstupe je 4.75÷5.25V, t.j. stále sme v povolenej hranici. Je zaujímavé že firma Fuji zvolila 5V zdroj na napájanie, pretože ak do fotoaparátu založíme 4x AA 1.5V článok (alkalický) tak digitálny fotoaparát pracuje s napätím =6V. Na druhú stranu - ak založíme 4x NiMH akumulátor (1.2V), tak zase sa bavíme o celkovom napájacom napätí =4.8V, to je ale zase hodne "tvrdé", teda akumulátory dokážu dodať celkom slušný prúd.


Tak isto som pohľadal či mám správny konektor do zdrojovej časti, Našiel som ho v nevyužitých konektoroch ktoré mi zostali po jednom prepínateľnom univerzálnom zdroji. Tu nebudem radiť aký konektor použiť, najlepšie je ho priamo vyskúšať, nejedná sa o nejaký neštandartný model, t.j. ak máte doma nejaký malý univerzálny zdroj s výmennými konektormi tak ho určite medzi nimi nájdete.


Zapojenie vývodov konektoru - stred +5V, obvod = Gnd.

 

Vonkajší priemer konektoru má Ø=4mm, vnútorný je = 1.5mm, dĺžka konektoru čo sa zasúva = 10mm. Ak máte možnosť ísť s dig. fotoaparátom do obchodu (GME a pod.) tak tam určite niečo po chvíli správne napasujete. Môj konektor má vyvedené na svojom konci 2 pevné nožičky a tak som si povedal že ho nebudem upravovať a na pripojenie som použil malú "čokoládku", je menšia ako tie čo sa dávajú priamo na plošný spoj s rozpätím 2.54mm, vývody sú pripájkované priamo na káblik a následne boli prekryté tepelne zmrštiteľnou bužírkou - nehrozí skrat.


Naprv skontrolujeme či máme správnu polaritu na výstupe konektoru - bez pripojeného fotoaprátu ! Po zapojení napájania môžeme nastaviť správny čas a dátum a začať digitálny fotoaparát používať - a je jasné že už nehrozí vybitie bateriek v nevhodnom okamžiku - Smile. Na druhú stranu - ak zdroj vypnete tak sa stratí nastavenie dátumu a času - toto ale platí iba v prípade že nemáte vložené batérie. Ak pripájate zdroj pri vypnutom fotoaparáte a vložených batériách tak o nastavenie svojich vlastných parametrov zariadenia neprídete, dtto platí ak odpájate zdroj pri vypnutom foťáku a sú vložené batérie. (Pod pripojením a odpojením zdroja rozumiem fyzické pripojenie a odpojenie konektoru napájania zo siete.) Keď sa fotoaparát sám vypne (2min. alebo 5min. nastavenie) a pritom je stále pripojený na tento zdroj tak samozrejme dátum a čas + nastavenie zostáva uchované. Pri "domácom" využívaní sa dá žiť aj celkom bez založených batérií anastavovania dátumu a času, tobôž ak následne vždy nastáva ihneď spracovanie fotografií po nafotení (nakoniec - ak nesedia údaje tak foťák na to sám upozorní). Zdroj bez problémov počas práce dokáže nabiť blesk a teda máme k dispozícii kompletné funkcie digitálneho fotoaparátu.


Použitý spôsob pripojenia konektoru (90º uhol) tu dokonale vyhovuje (rátam s použitím fotoaparátu na statíve), použitie čokoládky umožňuje namiesto konektoru pre digitálny fotoaparát pripojiť iný konektor ktorý napája trebárs malé Atari a podobne. Vtedy zase potrebujeme skontrolovať správne zapojenie polarity na inom konektore pre nové použitie zdroja - tak isto ak potom následne zase chceme pripojiť digitálny fotoaparát !

 

Čo dodať ? Všetko doma bolo k dispozícii, robota bola na pár minút a bolo hotovo ... a čo na úplný záver ?:


Vždy najpr premerať čo je na výstupnom konektore zdroja a to bez pripojeného zariadenia !

(Je to o hodne lacnejšie ako opačný postup ...)


Najlepšie pravidlo je používať vždy jeden konkrétny zdroj iba na jednu aplikáciu a mať ho správne označený (ak sa nerobí výmena - tak sa následne nerobia ani chyby).

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Atari - čriepky. Atari tidbits. 14.

By Administrator at augusta 01, 2020 08:20
Filed Under: Atari

Pikošky, zaujímavosti a informácie z oblasti 8-bitových Atari (niekedy je niektoré info aj trošku občas mimo "misu") o ktorých ste možno nevedeli, možno vedeli. Je to už 14-te pokračovanie týchto informácií.

 

___________________________________________________________


Začnem niečím skutočne "excelentným", odrbom ktorý som vydoloval na eBay:

 

Čo k tomu dodať ? Uvedený čip sa dá zohnať na webe tak za 1/40 uvedenej ceny. To srdiečko vpravo asi bude upozornenie na možnosť schytať infarkt ...Laughing

___________________________________________________________


 

Utrúsim pár slov aj o SIO konektore. Je to vec ktorá nám dodnes spôsobuje vrásky, pretože je to špeciálny konektor, teda aj samček aj samička, pričom dostatok konektorov ála samička je už celkom dobre vyriešený (a dostupný). Práve tento špeciálny a s ničím iným nekompatibilný konektor sa stal terčom kritiky jedného s najpovolanejších a tým je Joe Decuir (tvorca SIO protokolu). Práve použitím takto odlišnej súčiastky ktorá obmedzovala dostupnosť pripojenia periférií od iných výrobcov bola podľa neho vec ktorá tlačila predaje počítačov Atari /a ďaľších dostupných perifériií od iných výrobcov/ smerom nadol. Zaujímavé zistenie a konštatovanie od niekoho kto bol priamo u zdroja. Je to ďalší kamienok do skladačky o tom čo vtedy ovplyvňovalo situáciu predajov na trhu.

__________________________________________________________

 

Pozrime si zase nejakú tú reklamu z rokov minulých ... uvádzam to preto, lebo v tej dobe sme o takýchto veciach ani nechyrovali a až s odstupom rokov vidíme ako sme u nás doháňali západ. Našťastie pre nás - než sme ho dohnali a predbehli - tak prišiel rok ´89.

 

Kopírka pre cartridge - 1/1985

 

1/1987 - tak tomu hovorím aj ja bonanza ... (v tej dobe).


Firmu Supra Corporation sme u nás poznali skôr ako výrobcu vynikajúcich modemov, ale ako vidieť začínali aj s iným portfóliom.

_____________________________________________________

 

Asi ste vedeli že Atari kedysi malo na trhu aj svoje kalkulačky:


1/1987

 

Ale tých kalkulátorov sa vyrábalo predsa len viacej typov ako jeden (inzerát presne o rok neskôr):


1/1988

_____________________________________________________

 

A teraz jedna zaujímavá vec - je nová, dostupná náhrada originálneho čipu POKEY:


Funguje ako pôvodný čip, dá sa prepnúť na stereomód (2x POKEY) a tak isto sa dá prepnúť na režim 4x POKEY ... obvod je momentálne dostupný na eBay (stačí vyhľadať podľa kľúčových slov na krabičke), ale pripravte sa na cenu ktorá je dosť vysoká (cca 60.- USD), prirátajte poštovné. Ako vidíte dodáva sa v naozaj slušivej krabičke. Jedná sa skutočne o naozaj zaujímavú alternatívu pôvodného čipu - pritom kompatibilita s pôvodným obvodom POKEY je 100%-ná.

______________________

Doplnené 02.08.2020 (link):

Dex sa vyjadril že údaje čo uvádzam nie sú presné, tak si prosím prečítajte najprv tento materiál než si niečo objednáte...

(Ďakujem dexovi za opravu.) (link):
Manual POKEY MAX

___________________________________________________________

 

Teraz sa pozrieme na značenie čipov použitých v počítačoch Atari:

 

 

http://www.atarihq.com/danb/AtariChips.shtml

Hlavná stránka:

http://atarihq.com/mainsite/

________________________________________________________________________________

 

 

Kde sa dajú uvedené čipy v dnešnej dobe zohnať ? Firma Best Electronics USA - bohužiaľ neposielajú mimo USA...

Zoznam dostupných súčiastok spolu s cenníkom:

http://www.best-electronics-ca.com/custom-i.htm

hlavná stránka:

http://www.best-electronics-ca.com/

_____________________________________________________

 

Príjemná správa - Atariteca zase funguje !, len používa nový názov domény (a nám stačí použiť prekladač zo španielčiny):

https://atariteca.net.pe/

 

ukážka:

Mňa práve najviac potešila dostupnosť hradvérových úprav.

 

A ako vidieť postupne sa to stále viac plní článkami.

___________________________________________________

 

Zaujímajú Vás externé príkazy pre Sparta DOS ?


 

http://www.mixinc.net/atari/download_a8/sdcom.htm

_________________________________ ________________________

 

Ako si postaviť procesor 6502 na obvodoch TTL ... :

http://www.baltissen.org/newhtm/ttl6502.htm

Určené pre maximálnych kluďasov ktorí disponujú veľkým prebytkom voľného času.

_________________________________________________________

 

Nejaké tie pdf súbory na čítanie (ohľadne Atari):

http://www.mixinc.net/atari/books/

__________________________________________________

 

Pozrime si tabuľku vyrábaných počítačov Atari spolu s dátumom začiatku predaja:

Item : Manufacturer: Date:
Atari 400 with Aftermarket Keyboard  Atari November 1979
Atari 800  Atari November 1979
Atari 400  Atari November 1979
Atari 1200XL  Atari 1982
Atari 800XL  Atari 1983
Atari 600XL  Atari June 1983
Atari 520 STFM                          Atari  1985
Atari 65XE                        Atari  1985
Atari 520ST (boxed) + Ext.hdd + software      Atari 1985
Atari 520 STM  Atari January 1985
Atari 1040 STE Atari 1986
Atari 520 STM  Atari September 1986
Atari Mega ST 2  Atari 1987
Atari ST Mega 1040 Tower Power  Atari 1988
Atari 520 STE  Atari 1989
Atari 1040STF  Atari 1989
Atari Portfolio                         Atari 1989
Atari Stacy 2  Atari December 1989
Atari TT030  Atari 1990
Atari Falcon  Atari 1990
Atari Mega/STE  Atari 1991

____________________________________________________

 

Ďalší "pekný" homemade monitor na predaj ... teraz na aukro.cz:

 

Je to zmenšený obrázok, ale aj na povrchu sa nachádzajú šróby čo ten zázrak držia pokope.

Predná strana vyzerá že je zo sololitu.

Nekúp to ...

___________________________________________________________

 

Viete čo je Atariduino ? (Atari na internete).

Atariduino 2.0

____________________________________________________

 

Máte problém s ND pre jednotku LDW Super 2000 ?

 

 

(Atari CA-2001 / LDW Super 2000 - opravná sada pre diskovú jednotku)

LDW Super 2000 ND

__________________________________________________________

 

Rozšírenie pamäte RAM, ako funguje port B (poľské stránky):

RAM_port B

 

___________________________________________________________

 

Úryvok z momentálnej ponuky na bazoši (telefón nahradený xxx):


(ATARI-800XE) Predám tento nález-legendárny klasický stolový počítač v slušnom stave aj s pôvodným príslušenstvom: orig.zdroj a kazetový rekordér, súčasťou je aj náhradný starý joystick na prísavky, očistený stav / Cena za celok 80euro, bez záruky=VOLAJTE-0911 xxx xxx-nie SMS-Analfabeti Neotravovať!

Meno:
    retro

Telefón:
    000... zobraz číslo

Lokalita:       

045 01 Košice-okolie

Skutočne otvorená náruč pre všetkých kupujúcich ...  Tongue out

____________________________________________________

 

A ešte jeden na Bazoši:

 

Niekedy sú tie baktérie fakt veľké ... a aj ťažké. Tongue out

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: