USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

By Administrator at marca 29, 2022 10:35
Filed Under: SBC8085-NCB85

Riešenie prepínača programovacích napätí, verzia č.1


Mám dve "nové" riešenia ako riešiť prepínač pre nastavenie programovacieho napätia Vpp, najprv idem na to prvé ktoré som urobil aby sa programátor dal čo najskôr používať - a pritom ovládanie jeho nastavenia bolo čo najjednoduchšie.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Riešenie číslo 1 (23.03.2022):

 

Dnes som vyrobil (pravdepodobne dočasné) riešenie prepínania programovacieho napätia priamo na hornej strane programátoru. Je to naozaj jednoduché, síce menej elegantné riešenie ako keby tu bol použitý prepínač s potrebnými 3 polohami - ale ten momentálne nemám doma k dispozícii. Ak s tým nebudem spokojný tak to len odpojím - bez akéhokoľvek pájkovania a nahradím niečím lepším čo medzitým vydumám. Takže, zatiaľ stačí takto, neskôr uvidíme.

Vlastné pripojenie jumprov na dosku programátoru je vyriešené nastrkovacími káblikmi, takže na vlastnej doske pre programátor sa nerobí absolútne žiaden zásah čo mi vyhovuje, s SMD súčiastkami sa aj tak veľmi nerád "prplem", teda pokiaľ je to možné - a tu to možné je - a u toho aj zostanem.


Pomocná doštička je umiestnená na plastových soklíkoch, vďaka čomu sa nachádza cca 2.5 mm nad vlastnou doskou USBprog-u - čiže skrat tu nehrozí ani náhodou. Prepínač pre polohu 25V je tu iba formálne (je nezapojený), pretože pre napätie 25V musí byť kontakt celkom rozpojený. Aj tak som tam miesto pre tento tzv. "prázdny" jumper osadil, pretože niekde tá prepojka fyzicky stále musí byť - aby sa niekde pri jej odložení bokom nestratila. (Pôvodne je tam zdroj 25V, ak sa k jeho odporu 43kΩ pripojí paralelne odpor 220kΩ, potom máme k dispozícii programovacie napätie 21V. Ak tam paralelne pripojíme odpor 39kΩ tak dostaneme programovacie napätie =12.5V, toto všetko je na doske programátoru už urobené, teda naozaj stačí vyviesť iba 3 drátiky na samotný prepínač.)


Vďaka presahu doštičky smerom vpravo sú "zadarmo" skryté prívody potrebných káblikov (3 kusy) ktoré sú privedené na túto doštičku. Na spodnú stranu som pridal cuprextitovú dosku na ochranu pred poškodením náhodným dotykom. (Ešte treba zaobliť vonkajšie hrany pridanej doštičky s prepínačmi.)

Ako vidieť spodná, ochranná doska sa vyvíja. Pridaný je sem plastový soklík ktorý chráni USB konektor - opiera sa priamo o spomenutý konektor aby sa nedal ľahko vylomiť zasunutý USB káblik. Spodná cuprextitová doska je uzemnená (prepojenie je jedným vodičom, vodivá plocha sa nachádza na spodnej strane doštičky) je nastriekaná výraznou červenou farbou - proste som tu zmenil mnou často používanú tmavošedú farbu za niečo výraznejšie. A už sú zaoblené hrany hornej prídavnej doštičky.


 

Dôvod takejto úpravy je jasný - dobrá dostupnosť nastavenia potrebného programovacieho napätia, takto je to naozaj jednoducho dosiahnuté a pritom je nastavenie hodnoty Vpp skutočne dobre viditeľné. Aj napriek tomu že toto riešenie je určitý pokrok tak už mám predstavu ako by som to chcel vyriešiť ešte o niečo lepšie, predsa len je tu možnosť nežiadúceho kontaktu na vývodoch prepínača zo statickou elektrinou - lenže v tomto okamžiku nič lepšie doma nemám k dispozícii.

____________________________________________________________


Nasleduje riešenie číslo 2 (29.03.2022):

 

Riešenie prepínača programovacích napätí, verzia č.2 - je použitý  posuvný prepínač.

 

Prešlo iba pár dní - a na novej doštičke je už použitý posuvný prepínač a teda nastavenie programovacieho napätia Vpp je uľahčené a prináša výhodu aj v tom že neprichádzame do kontaktu s vývodmi a teda je potlačený vplyv možnej statickej elektriny. Doštičku pre prepínač som musel vyrobiť nanovo, na jej spodnú stranu je nalepený posuvný prepínač (pomocou niekoľkých kvapiek Epoxy) a zase je prevedené prepojenie na dosku programátoru pomocou 3 vodičov. Prívod kabeláže je rovnaký ako v prechádzajúcom riešení.

 

Animácia 3 polôh prepínača.

 

Použitý prepínač má o niečo väčšiu stavebnú výšku (je umiestnený pod pomocnou doštičkou) a tak tu museli byť použité vyššie distančné stĺpiky pod doskou prepínača aby neprišlo ku kontaktu kovového obalu prepínača zo samotnou základnou dosku programátoru (vyhýbam sa možným skratom). Medzera je tu síce malá, je iba cca 1mm, na spodnú bočnú stranu prepínača som pre istotu dal ešte kúsok samolepiacej izolačnej pásky, istota je istota. Je to drobnosť, ale dôležitá.

 

Zatiaľ som na lepšiu verziu prepínača Vpp  neprišiel - takže toto je asi momentálna "definitíva" pre tento programátor, do základnej dosky pritom stále netreba urobiť žiaden zásah - čo sa mi maximálne pozdáva. Nastavovanie potrebného napätia sa prevádza pohodlne (už nehrozí strata prepínacieho prvku - kde je zase založený ten jumper?) a pritom stále máme dokonalý prehľad aké programovacie napätie Vpp je na programátore nastavené. Poslednou úlohou bude zohnať nejaké dobré, šikovné gumové nožičky na spodnú doštičku - aby sa to celé ani náhodou pri používaní nekĺzalo po stole - tak toto som už tiež doriešil a nekĺže sa celý USBprog ak sa postaví na stôl.

 

USBprog s nasadenou doštičkou pre programovanie Eprom ST M2732A, 21V typ

__________

01.04.2022

Nejedná sa o prvoaprílový žart, autor programátoru mi dnes potvrdil že už pracuje na elektronickej verzii prepínača programových napätí, čiže potom toto celé "odpadne" a bude to vo výsledku pre usera ešte jednoduchšie na používanie. Držím palce pri vývoji !!!

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 2.

By Administrator at marca 26, 2022 18:30
Filed Under: Non-Atari

 

Konečne ! Po dlhej, dlhej dobe som vytiahol na denné svetlo PC ktoré som pred časom kúpil (ešte minulý rok, nič extra čo sa týka výkonu - je to iba obyčajný a pomalý Celeron 433MHz, 384MB RAM a Win98ME). Aby bolo jasné - práve takúto mašinku som chcel (bonusom na testovanie navyše sú nainštalované WinME, nemusím ich teda inštalovať čo slušne ušetrilo môj čas), teda aby to nebežalo príliš rýchlo, ale zase nech to nie je celkom pomalé, k dispozícii je celkove 6x USB port čo je naozaj hodne / je tu totiž pridaná doska pre 4x USB port/ a hlavne má v sebe potrebný paralelný port (ten sa hodí nielen na programátor PREPROM-02). Kontrola HDD ukázala že systém je celkom čistý, zbytočnosti som z disku vyhádzal (bola tam staršia verzia Office, nejaké štandartné hry, následne som potom ešte samotný HDD prehnal na inom stroji cez antivír), teraz je to pri štarte už aj adekvátne rýchle. Pretože mám doma programátor PREPROM-02 tak som sem ovládací program "natiahol" a nainštaloval. Program (je k dispozícii na stránkach elnec.sk), má označenie pg4uwarc251.exe, je to verzia ktorá beží pod Windows - od 32 bit po 64 bit a je to posledná verzia ich programu čo ešte podporuje spomínaný programátor PREPROM-02.


Pre záujemcov pridávam poslednú verziu programového vybavenia pre DOS:

Link na download DOS-ovej verzie (pg4uarc.exe):

Preprom-02 last DOS ver.

 

Link na download software pre ostatné typy Windows (Win SE, Win ME, Win 2000, Win XP, Win7):

Preprom-02 win32/64

(Inštalačka má 25.4MByte, po rozbalení na disku zaberie cca 75.5MByte.)

Poznámka: Ak používate aj modul x48 tak treba použiť pre prácu OS Win 98SE.

_____________________________________________________

Doplnok 29.04.2022:

Na týchto OS som to osobne otestoval, program beží bez problémov, len ako som už spomínal treba mať na počítači k dispozícii paralelný port, v dnešnej dobe to už taká samozrejmosť nie je. Ešte dodám že táto posledná verzia programu pre PREPROM-02 pochádza z roku 2008, t.j. odvtedy už prešlo pekných pár rokov. Win verzia programu poskytuje na displeji naozaj hodne údajov a oproti DOS verzii je skutočne o poznanie komfortnejšia.


Otestované na PC - Celeron 433MHz/384MB RAM:

- Win ME

- Win 2000

- Win XP

a na druhom PC - Celeron 2.66GHz/2GB RAM:

- Win 2000

- Win XP

- Win 7/32bit


 Na obidvoch počítačoch s uvedenými OS bol program naprosto funkčný - len pozor ak máte aj modul x48 tak ten beží s uvedeným programovým vybavením iba pre WinSE a WinME !, nefunguje pod WinNT a WinXP. Pod DOS-om funguje uvedený modul x48 naprosto bezproblémovo.

____________________________________________________________

Je jasné že na začiatku som to skúšal na spodnej hranici kde to dokáže uspokojivo fungovať (Celeron 433MHz), programátor tu beží a funguje výborne. Spomeniem jednu príjemnú vlastnosť programu, dokáže rozdeľovať obsahy Eprom na potrebné Lo a Hi byte , alebo lepšie povedané Odd a Even /napríklad vhodné pre OS Atari ST/ - nielen pre 2 kusy Eprom, ale aj pre 4 kusy, čiže ušetrí práce ktoré by boli potrebné vynaložiť v tomto smere. Tak isto dokáže programovať Eprom pamäte ktoré majú 16-bitovú datovú zbernicu. Priznám sa že vo Win verzii sa s programátorom pracuje predsa len prívetivejšie ako pod DOS-om - je tu viac údajov k dispozícii naraz na obrazovke čo je vo výsledku aj prehľadnejšie.


Prvotná voľba nastavenia - PREPROM-02.

Ako vidieť, táto verzia programu už podporuje celkove 22 rozličných programátorov.

(Dôležité je že ten môj je medzi nimi ... Smile)


Programátor nájdený, zahájená vzájomná komunikácia.

 

Ukážka načítania Eprom typu 27128.

 

Takže som programátor rozbehal nielen pod DOS-om, ale aj pod Windows. Paralelný port je nastavený do režimu SPP. Použitý HDD v PC má veľkosť "celých" 40Gbyte, na dnešnú dobu kapacita úsmevná, ale tu to naprosto postačuje. USB konektivita je vec výborná, prenosy fungujú ostošesť. RAM používa 3 kusy pamätí, teda konkrétne 3x 128Mbyte = 384MByte čo je tu dostatočná hodnota. WinME sú teraz naozaj "oholené" od všetkých zbytočností - takže sú prekvapivo svižné i keď samozrejme bežia na HDD. Jediná vec - potreboval by som základnú dosku premiestniť do menšej skrinky, klasická PC bedňa je naozaj veľká "krava" a zaberá neskutočne veľa miesta - preto som aj dlho otáľal s tým aby som to konečne vytiahol na svetlo sveta von a niekde i keď len na skúšku umiestnil. Dnes som proste už nevydržal a previedol som na stole dočasné a pritom veľké manévre. (Takže zase mám čo zháňať, mini bedňu.) Kompletný stroj + klávesnica + myška + 17" LCD monitor ktorý má v sebe reproduktory ma vyšiel na 30.- Euro čo je podľa mňa adekvátna cena, mini bedňa asi bude drahšia ... akurát doska nie je mini ITX, takže to nebude také jednoduché. Na počítači všetko funguje tak ako má, je tu aj napaľovačka CD ROM a DVD mechanika + program Nero, možno to dokáže na najnižšej rýchlosti zápisu aj napaľovať - ale toto som neskúšal, nepotrebujem to.

Záver ?

Asi si tento programátor nechám, pod Windows vie toho prekvapivo veľa. A stále je to alternatíva pre Epromy  - ak by mi odišiel programátor TL866.

____________________________________________________

28.03.2022

Prikladám zoznam priamo podporovaných obvodov (stačí na to samotný programátor PREPROM-02), na konci textu je zoznam statických RAM ktoré dokáže priamo otestovať (bez ďalších podporných dosák):

PG02DEV_igi.txt (66,46 kb)


Zoznam všetkých podporovaných obvodov - pri použití dodatočných prídavných modulov s PREPROM-02:

PG02DEV.TXT (475,61 kb)

Tu je tých možných prídavných modulov neskutočne veľa, takže toto už znižuje v dnešnej dobe použitie na iné veci ako na napálenie Eprom na minimum. /Prídavné moduly sú ťažko dostupné - a ak sa v dnešnej dobe zoženú - a sú naozaj drahé a ich cena vo výsledku by programátor neskutočne predražila, toto proste nie je dobrá cesta./ Má doma súčiastky a doštičku plošného spoja pre modul 008, možno ho časom postavím - i keď s Eprom 2708 určite nič nehodlám stavať.

___________________________________________________________________

Prvá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02.

Tretia časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 3. Iné PC.

Štvrtá časť:

Programátor PREPROM-02. Programmer PREPROM-02. Part 4. Modul 008.

Piata časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 5. Káblik PREPROM-02 to PC.

Šiesta časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 6. Zrýchlenie programovania.

Siedma časť:

Programátor /programmer/ PREPROM-02. Part 7. Možnosti modulu x48.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

PC Globalyst 510, výmena ventilátoru na procesore, processor fan replacement.

By Administrator at marca 25, 2022 09:54
Filed Under: Non-Atari

Dnes ráno prebehla malá oprava - výmena ventilátoru na procesore v tomto malom, šikovnom PC. Globalyst 510 - použitý procesor je 486/DX2/66MHz, výrobcom PC bola firma AT&T. Problémom bolo to že po zapnutí počítača sa ozval zvuk ktorý pripomínal štart dieselového motoru za studena a zvukový prejav presne sledoval diesel. Stačilo pár minút a ventilátor na procesore už bežal potichu - lenže s týmto stavom som sa nechcel zmieriť a tak nasledovala jeho výmena.


Pôvodný ventilátor.

 

Pôvodný ventilátor bol na 12V, odber 0.08A, t.j. príkon bol 1W. Rozmery 40x40mm, výška 10mm. Doma som našiel náhradu, nový ventilátor má rovnaké rozmery a aj rovnaké parametre 12V/0.08A. Jediný rozdiel je v tom, že lopatky na novom ventilátore sú užšie, ale chladenie beží bez najmenších problémov. Na tomto mieste by sa dal použiť aj ventilátor ktorý má väčšiu stavebnú výšku, miesta na jeho osadenie je tam dosť.


Vidieť že ventilátor má toho za sebou už celkom dosť.

 

Už osadený nový ventilátor, dobre vidieť že má užšie lopatky.

 

Čo dodať ? Nový ventilátor beží bezhlučne (nový kus je proste nový kus) a už zase je to mašinka ktorá beží pekne potichu. Rozmery tohoto malého PC 310 x 310 x 65mm, je to hodne skladné, Globalyst 510 má k dispozícii 2x sériové porty, je tu LPT port, má grafickú kartu s 1MB RAM priamo na základnej doske, konektory pre myš a klávesnicu sú typu PS2. Proste šikovný (a hlavne malý) stroj pre DOS. Celá výmena prebehla za pár minút, je tam použitý medzikus pre napájanie procesorového ventilátoru, ustrihol som ho na kratšie prívody, dtto som previedol na ventilátore, prepojil som drátiky a nasadil na letované časti teplom zmrštiteľnú bužírku. Zapojil som kabeláž, uchytil nový ventilátor na jeho pracovné miesto pomocou 4 šróbov a - zapol som mašinu - všetko beží tak ako má. Drobná, vcelku príjemná robota s veľmi dobrým výsledkom.Smile

 

Dodatok:

Pri použití väčšieho chladiča (=vyššie rebrá, miesto tam je) bude stačiť iba pasív, čiže by odpadlo aktívne chladenie - ventilátor zdroja sa nachádza hneď vedľa socketu pre procesor.


Ešte pridám 3 odkazy na veci ohľadne PC Globalyst 510:

https://stason.org/TULARC/pc/motherboards/A/AT-T-486-AT-T-GLOBALYST-510.html

https://www5.ncr.com//support/support_drivers_patches.asp?Class=pc_library_3232

https://www.ultimateretro.net/ro/motherboards/905

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

By Administrator at marca 23, 2022 07:27
Filed Under: SBC8085-NCB85

Programátor USBprog.


Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Pridávam sem drobnú pomôcku pre ľahšie určenie správneho programovacieho napätia pre staršie typy Eprom ktoré dokáže naprogramovať programátor USBprog. Tabuľka sa dá veľmi dobre použiť aj pre iné typy programátorov - podľa nej vieme nastaviť potrebné parametre pre konkrétny typ a tak isto si vieme skontrolovať jej základné údaje.

 

Veľmi stručne:

 

2708   -  je tu len jeden algoritmus

__________________________

2716   - 25V

2716A - 21V

2716B - 12.5V

a dve programovacie časovania - 10ms a 50ms

__________________________

2732   - 25V

2732A - 21V

2732B - 12.5V - o tomto podrobnejšie v piatej časti ...

2732H - 25V

a dve programovacie časovania - 10ms a 50ms


Prídavná doštička pre Eprom 2732 nasadená na USBprog.

_____________________________________________________

Malá poznámka:

Eprom pamäte s programovacím napätím Vpp=25V sú hodne tolerantné na toto napätie, môže mať hodnotu v tolerancii ±4%, teda sa môže pohybovať v rozmedzí 24÷26V.

____________________________________________________________


Tabuľka Eprom pamätí typu 2708, 2716, 2732,

(typy ktoré dokáže naprogramovať USBprog sú v zozname vyznačené hnedou farbou)

- pridal som aj 2764, 27128, 27256 a 27512 - tieto zase bezproblémovo napaľuje TL866:

 

Eprom: 2708

výrobca:

PGM

napätie:

nap:+5V,+12V,

-5V

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

2708

..

25V

-//-

2708

1ms

 

2708

AMD

25V

-//-

2708

1ms

 

U555C

DDR

25V

-//-

2708

1ms

 

F2708

Fairchild

25V

-//-

2708

1ms

 

2708

Intel

25V

-//-

2708

1ms

 

M5L2708

Mitsubishi

25V

-//-

2708

1ms

 

MCM2708C

Motorola

25V

-//-

2708

1ms

 

MM2708

National

25V

-//-

2708

1ms

 

MSM2708

OKI

25V

-//-

2708

1ms

 

MN2798

Panasonic

25V

-//-

2708

1ms

 

M2708

SGS(STM)

25V

-//

2708

1ms

 

MHB8708C

TESLA

25V

-//-

2708

1ms

 

EGC2708

Philips

25V

-//-

2708

1ms

 

TMS2708JL

TI/TMS)

25V

-//-

2708

1ms

 

K573RF1

CCCP

25V

-//-

2708

1ms

 

HM-6758L

HARRIS

25V

 

standart

 

*1

2758

INTEL

25V

 

standart

 

*1

MM2758

National

25V

 

standart

 

*1

MSM2758

OKI

25V

 

standart

 

*1

TMS2508JL

TI(TMS)

25V

 

standart

 

*1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eprom: 2716

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

2716

..

25V

5V

normal

50ms

*1

2716A

..

21V

5V

normal

50ms

*1

2716B

..

12.5V

5V

normal

10ms

*1

2716H

..

25V

5V

normal

10ms

*1

Am2716/9716

AMD

25V

5V

normal

50ms

*1

Am2716B

AMD

12.5V

5V

inteligent

10ms

*2

K573RF2

CCCP

25V

5V

normal

50ms

*1

ET2716

Eurotech.

25V

5V

normal

50ms

*1

ET2716x8

Eurotech.

25V

5V

normal

50ms

*1

F2716

Fairchild

25V

5V

normal

50ms

*1

MBM2716

Fujitsu

25V

5V

normal

50ms

*1

HN462716

Hitachi

25V

5V

normal

50ms

*1

HN482716

Hitachi

25V

5V

normal

50ms

*1

HM-6716

Harris

25V

5V

normal

50ms

*1

2716

Intel

25V

5V

normal

50ms

*1

6716

Intersil

12.5V

5V

normal

10ms

*1

M5L2716

Mitsubishi

25V

5V

normal

50ms

*1

Mos2716

Mostek

25V

5V

normal

50ms

*1

MK2716

Mostek

25V

5V

normal

50ms

*1

MCM2716

Motorola

25V

5V

normal

50ms

*1

NM2716

Nat.Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1

NMC2716

Nat.Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1

NMC2716B

Nat.Semi.

13V

5V

interactiv

10ms

*3

NMC2716H

Nat.Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1

uPD2716

NEC

25V

5V

normal

50ms

*1

MSM2716

OKI

25V

5V

normal

50ms

*1

EGC2716

Philips

25V

5V

normal

50ms

*1

M2716

SGS(STM)

25V

5V

normal

50ms

*1

SAB2716

Siemens

25V

5V

normal

50ms

*1

2716

Synertec

25V

5V

normal

50ms

*1

MHB2716C

Tesla

25V

5V

normal

50ms

*1

TMS2716

TI(TMS)

25V

5V

normal

50ms

*1

ET2716

Thomson

25V

5V

normal

50ms

*1

ETC2716

Thomson

25V

5V

normal

50ms

*1

TMM323D

Toshiba

25V

5V

normal

50ms

*1

U2716C

DDR

25V

5V

normal

50ms

*1















Eprom: 2732

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

2732

..

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

2732A

..

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

2732B

..

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

27C32

..

21V

5V

normal

10ms

*1,*12

27C32B

..

12.5V

5V

normal

10ms

*1,*12

27C32H

..

25V

5V

normal

10ms

*1,*12

Am2732/9732

AMD

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

Am2732A

AMD

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

Am9732A

AMD

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

AM2732B

AMD

12.5V

5V

normal

50ms

*1,*12

ET2732

Eurotech.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

F2732

Fairchild

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

MBM2732

Fujitsu

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

MBM2732A

Fujitsu

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

MBM27C32

Fujitsu

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

HN462532

Hitachi

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

HN462732

Hitachi

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

HN462732A

Hitachi

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

HN482732A

Hitachi

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

2732

Intel

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

2732A

Intel

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

2732B

Intel

12.5V

5V

normal

10ms

*1,*12

M5L2732K

Mitsubishi

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

M5L2732A

Mitsubishi

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

MCM2732

Motorola

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

NM2732

Nat. Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC2732

Nat. Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC2732A

Nat. Semi.

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC2732H

Nat. Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC27C32

Nat. Semi.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC27C32A

Nat. Semi.

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

NMC27C32B

Nat. Semi

13V

5V

interactiv

10ms

*3,*12

NMC27C32H

Nat. Semi

25V

5V

normal

10ms

*1,*12

uPD2732

NEC

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

uPD2732A

NEC

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

MSM2732

OKI

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

MSM2732A

OKI

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

ECG2532

Philips

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

ECG2732

Philips

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

RD27C32

Ricoh

21V

5V

normal

10ms

*1,*12

M2732A

SGS(STM)

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS2732

Texas Ins.

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS2732A

Texas Ins.

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

ETC2732

Thomson

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMM2732

Toshiba

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMM273A

Toshiba

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMM2732D

Toshiba

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS2532

TI(TMS)

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS2732A

TI(TMS)

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS27P32A

TI(TMS)

21V

5V

normal

50ms

*1,*12

TMS27P32A

TI(TMS)

21V

5V

normal

50ms

*1,OTP,*12

TMS27C32

TI(TMS)

13V

5V

snap!p.

<1ms

*4,*12

TMS27PC32

TI(TMS)

13V

5V

snap!p.

<1ms

*4,OTP,*12

2732

UMC

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

U2732C

DDR

25V

5V

normal

50ms

*1,*12

 

 

 

 

 

 

 

Eprom: 2764

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

2764

..

21V

5V

normal

50ms

*1

2764

..

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764A

..

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764AF

..

21V

6V

inteligent

 10ms

*2

27HC64

..

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

Am2764/9764

AMD

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

AM2764A

AMD

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

AM27C64

AMD

12.5V

 

Flashrite

 

*8

Am2764AF/APC

AMD

21V

5V

normal

10ms

*1

AT27HC64

Atmel

12.5V

6V

NS-fast

 0.5ms

*7

CAT2764A

Catalyst

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

ET2764

Eurotech.

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764

Fairchild

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM2764

Fujitsu

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM27C64

Fujitsu

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27C64

Hitachi

21V

6V

Fast high

 

*6

HN482764

Hitachi

21V

6V

Fast high

 

*6

HY2764

Hyundai

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HY27C64B

Hyundai

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HY27C64BP

Hyundai

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764

Intel

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764A

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64

Intel

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

87C64

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764

Matsushita

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MX27C64

Macronix

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64

Microchip

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27HC64

Microchip

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M5L2764

Mitsubishi

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MK2764

Mostek

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC2764

Nat. Semi.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27C64

Nat. Semi.

13V

6V

interactiv

  1ms

*3

NMC27C64B

Nat. Semi.

12.75V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27C64Q

Nat. Semi

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

uPD2764

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C64A

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C64H

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM2764

OKI

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM27C64A

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MSM2764AZB

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5,OTP

RD27C64

Ricoh

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

R2764

Rockwell

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

R27C64

Rockwell

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

R87C64

Rockwell

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

EGC2764

Philips

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764

SEEQ

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64

SEEQ

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64A

SEEQ

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764H

SGS-Thom.

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

M2764A

SGS-Thom.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TS27C64A

SGS-Thom.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

2764H

SGS-Thom.

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64

Signetics

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64A

Signetics

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TS27C64

Thomson

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMS2564

TI(TMS)

25V

 

normal

 

*1

TMS2764

TI(TMS)

21

 

FastZ TI

 

*9

TMS27P64

TI(TMS)

21V

 

FastZ TI

 

*9,OTP

TMS27C64

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4

TMS27PC64

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4,OTP

TMM2764

Toshiba

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM2764AD

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

  1ms

*10

TMM2764AP

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

  1ms

*10,OTP

2764

UMC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C64

VLSI

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

 

 

 

 

 

 

 

Eprom: 27128

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

27128

..

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27128A

..

12.5V

6V

Inteligent

  1ms

*2

27128AF

..

21V

5V

normal

10ms

*1

27C128

..

12.5V

6V

interactiv

  2ms

*3

27C128F

..

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

AM27128

AMD

21V

6V

Fast h.

  1ms

*6

AM27128A

AMD

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

AM27128AF/PC

AMD

21V

5V

normal

10ms

*1

AM27C128

AMD

12.75V

6V

Flash r.

  2ms

*8

AT27C128

Atmel

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

CAT27128A

Catalyst

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MBM27128

Fujitsu

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM27C128

Fujitsu

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN4827128

Hitachi

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27128A

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN4827128G

Hitachi

21V

 

Fast h.

 

*6

HN27128AG

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27128

Intel

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27128A

Intel

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

27128B

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C128

Intel

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

27128

Matsushita

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C128

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

27HC128

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

M5L27128

Mitsubishi

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

M5L27C128

Mitsubishi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M5M27C128

Mitsubishi

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27C128

Nat. Semi.

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27CP128

Nat.Semi.

13V

6V

interactiv

 

*3

NMC27C128C

Nat. Semi.

13V

6V

interactiv

 

*3

uPD27128

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C128

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C128A

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM27128

OKI

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM27128A

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MSM27128AZB

OKI

12.75

6V

Quick p.

 

*5,OTP

27128

SEEQ

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27128A

SEEQ

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M27128

SGS-Thom.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMS27128

TI(TMS)

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMS27128A

TI(TMS)

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMS27128AP

TI(TMS)

12.5V

6V

High s.1

 

*10

TMS27C128

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4

TMS27PC128

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4,OTP

TMM27128

Toshiba

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27128D

Toshiba

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27128A

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10

TMM27128AP

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10,OTP

27C128

VLSI

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

 

 

 

 

 

 

 

Eprom: 27256

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

pozn.

27256

..

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27256A

..

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27256F

..

21V

5V

normal

10ms

*2

27256B

..

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

AM27256

AMD

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

AM27C256

AMD

12.75V

6V

Flash r.

 

*8

AM27H256

AMD

12.75

6V

Flash r.

 

*8

AM27256F/PC

AMD

21V

5V

normal

10ms

*2

AM27C256F/PC

AMD

21V

5V

normal

10ms

*2

AT27256

Atmel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

AT27C256

Atmel

12.5V

5V

Quick p.

 

*5

AT27HC256

Atmel

12.5V

5V

NS-fast

0.5ms

*7

CAT27256

Catalyst

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

CAT27HC256

Catalyst

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MBM27256

Fujitsu

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM27C256

Fujitsu

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM27C256A

Fujitsu

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MBM27C256H

Fujitsu

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27256

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27C256G

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27C256AG

Hitachi

12.5V

6V

Fast h.

 

*6

HN27C256HG

Hitachi

12.5V

6V

Fast h.

 

*6

HN27C256AFP

Hitachi

12.5

6V

Fast h.

 

*6,OTP

27256

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C256

Intel

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

87C256

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

87C257

Intel

12.75

6V

Quick p.

 

*5

27256

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

27C256

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

27HC256

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

M5L27256

Mitsubishi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M5M27C256

Mitsubishi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27C256

Nat. Semi.

13V

6V

interactiv

 

*3

NMC27C256A

Nat. Semi.

13V

6V

inteligent

  1ms

*2

NMC27C256B

Nat. Semi.

13V

6V

interactiv

 

*3

NMC27C256Q

Nat. Semi.

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

uPD27256D

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27256

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C256

NEC

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27256A

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27256B

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM27256

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MSM27256A

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MSM27C256

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

MSM2756ZB

OKI

12.75

6V

Quick p.

 

*5,OTP

MSM27C256ZB

OKI

12.75V

6V

Quick p.

 

*5,OTP

RD27C256

Ricoh

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27256

SEEQ

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M27C256

Signetics

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

M27256

SGS-Thom.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M27C256

SGS-Thom.

12.75V

6V

inteligent

  1ms

*2

M27256B

SGS-Thom.

12.5V

6V

Presto II

0.5ms

*11

TS27256

SGS-Thom.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TS27C256

SGS-Thom.

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

TMS27256

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4

TMS27C256

TI(TMS)

13V

6V

Snap! p.

 

*4,OTP

TMM27256AD

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10

TC57256D

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10

TC57256AD

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

  1ms

*10

TC57H256D

Toshiba

12.75V

6V

Quick p.

 

*5

TC57H256

Toshiba

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27256

Toshiba

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27256A

Toshiba

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM24256AP

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10,OTP

TC24256P

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10,OTP

TC54256AP

Toshiba

12.5V

6V

High s.1

 

*10,OTP

27C256

VLSI

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

 

 

 

 

 

 

 

Eprom: 27512

výrobca:

PGM

napätie:

napájanie:

Algoritmus:

PGM

pulz:

Pozn.

27512

..

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C512

..

12.5V

6V

NS-fast

0.5ms

*7

27512F

..

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

27512P

..

21V

5V

standart

  5ms

*1

Am27512

AMD

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

Am27512L

AMD

12.75

6V

Flash r.

 

*8

Am27C512

AMD

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

Am27512PC

AMD

21V

5V

standart

  5ms

*1

Am27C512F/PC

AMD

21V

6V

inteligent

  1ms

*2

AT27C512

Atmel

12.5V

6V

inteligent

0.5ms

*2

CAT27512

Catalyst

12.5V

6V

Quick p.

  1ms

*5

MBM27C512

Fujitsu

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27512

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27512G

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

HN27512

Hitachi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2,OTP

27512

Intel

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

27C512

Intel

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

MX27C512

Macronix

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

27C512

Microchip

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

M5L27512

Mitsubishi

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

M5M27C512A

Mitsubishi

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

NMC27C512

Nat. Semi,

13V

6V

interactiv

 

*3

NMC27C512Q

Nat. Semi.

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

NMC27C512A

Nat. Semi.

12.5V

6V

interactiv

 

*3

NM27C512

Nat. Semi.

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

uPD27512

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

uPD27C512

NEC

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

MSM27512

OKI

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

MSM27512ZB

OKI

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5,OTP

M27512

SGS-Thom.

12.75V

6V

Presto

 

*11,SGS

M27C512

SGS-Thom.

12.75V

6V

Presto

 

*11,IIB

27C512

Signetics

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5

CXK27C512DQ

SONY

12.75V

6V

Presto

 

*11,IIB

TMS27512

Texas Ins.

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMS27C512

Texas Ins.

13V

6V

Snap p.

 

*4

TMS27PC512

Texas Ins.

13V

6V

Snap p.

 

*4,OTP

TC57512

Toshiba

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TC57512A

Toshiba

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27512

Toshiba

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

TMM27512D

Toshiba

12.5V

6V

Hi speed1

 

*10

TMM24512

Toshiba

12.5V

6V

Hi speed1

 

*10,OTP

TC57512AB

Toshiba

12.75

6V

Quick p.

  1ms

*5

TC545512AP

Toshiba

12.75V

6V

Quick p.

  1ms

*5,OTP

27512

VLSI

12.5V

6V

inteligent

  1ms

*2

 

 

 

 

 

 

Igi 2023

 

Poznámka:

 

* 1 - standart = normal,  nepoužívajú sa  prídavné nástavce /platí výnimka pre programátor USBprog/

* 2 - inteligent

* 3 - interaktívny

* 4 - Snap ! pulse, 100usec(max 10x)

* 5 - Quick pulse (0.5ms)

* 6 - Fast high r.

* 7 - NS-Fast

* 8 - Flash rite

* 9 - Fast Z

*10 - High Speed 1

*11 - PRESTO /type IIB, SGS/

*12 - USBprog prídavná doštička - platí tu výnimka pre 2732

 

OTP - Eprom pamäte bez okienka, jednorazovo programovateľné

Tabuľka bola naposledy aktualizovaná: 17.11.202, opravené označenie pre ruskú Eprom 2716, doplnená dĺžka snap pulzu.

 

Uvedená Eprom tabuľka v pdf formáte:

Eprom_table 17112023.pdf (75,19 kb)

P.S.:

Tabuľka si nekladie za cieľ pokryť všetky možné typy existujúcich Eprom-iek, skôr pokrýva tie najviac známe a najviac rozšírené typy ktoré sa použivali v 8-bitoch. Za presnosť získaných a použitých údajov nezodpovedám.

 

Doplnkové informácie:

 


Spodná strana programátoru ošetrená krycou (uzemnenou) cuprextitovou doskou,

ešte sem prídu prilepiť gumové nožičky proti možnému sklzu na podložke.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

By Administrator at marca 20, 2022 10:10
Filed Under: SBC8085-NCB85

USBprog s ešte prvou verziou prepínača programovacích napätí.

(Bude popísané neskôr.)

 

Dnes to bude o domácej stavbe shieldu Eprom 2732 pre USBprog, tento shield je potrebný iba pre prácu s Eprom typu 2732 - konkrétne sú tu teraz uverejnené 3 varianty zapojenia ktoré dokážu na USBprog pripojiť spomenutý typ Eprom a teda je možnosť s nimi plne pracovať.


Spomínal som že je to podľa mňa veľmi jednoduchá robota, zo spodnej ZIF pätičky smerom do hornej ZIF pätičky sa iba prekrížia piny 20 a 21, to je všetko, ostatné vývody sú zapojené 1:1. Ešte som dodatočne pridal kondenzátor M1 ktorý je pripojený na pin 12 (Gnd) a na pin 24 (+5V), je určený na filtráciu napájania. Vzájomné posunutie ZIF pätičiek oproti sebe činí pritom len jednu dierku smerom doprava na novej univerzálke doštičke. Zo zapojenia vyplýva že sa jedná o jednoúčelové riešenie pre použitie s USBprog.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


K tomuto zapojeniu sa ešte v článku časom určite vrátim ...

 

Zapojenie jednoúčelovky sa dá urobiť mimo iného aj pomocou dvoch precíznych pätičiek kde sa prekrížia uvedené piny (môže to byť potom naozaj hodne malé - a teda skladné), uvedené 2 fotografie takéhoto riešenia mi poslal samotný autor USBprog-u:

 

autor foto: Štefan Kičina

 

autor foto: Štefan Kičina

 

Toto zapojenie je najjednoduchšie, na druhú stranu do precíznej pätičky sa Eprom vkladá predsa len o niečo horšie ako keď je k dispozícii ZIF pätička. A mimo iného - autor má zjavne pevnú ruku ... teda aj toto je šikovné riešenie.

 

Ďalšia verzia - umožňuje nasadiť Eprom 2732 a po prepnutí je možné do nej priamo dať aj iné čipy, pretože je tu tiež k dispozícii aj zapojenie vývodov 1:1 v pätičke:

 

Rozhodol som sa tu ísť na to svojou cestou - použil som ďalšiu ZIF pätičku - predsa len sa Eprom-ky lepšie umiestňujú do pätičky s nulovou prítlačnou silou. Vďaka štvorcovému prierezu takéhoto "predlžováku" to potom v pôvodnej pätičke perfektne sedí bez najmenšej vôle. A vďaka tomu sa tak isto veľmi dobre menia samotné napaľované Epromy.

 

 

Použil som vyššie posadenie hornej pätice, pretože som chcel aby boli pätičky pekne nad sebou, nie vedľa seba - i keď by to bolo v inej úrovni. Síce to takto má po postavení väčšiu výslednú stavebnú výšku, ale to mi pri práci nevadí, bolo to hlavne dané tým že som chcel aby bol dobrý prístup k páčke spodnej ZIF pätičky programátoru, takto to funguje a dobrý prístup k spodnej páčke je zachovaný. Toto riešenie mierne zakrýva červenú LED na pravej strane spodnej ZIF pätičky.

 

USBprog shield 2732, verzia 1.1 - ála Igi

 

Dnes si hovorím že to mohlo byť posadené o kus nižšie a bolo by to stále v pohode - ale po bitke je každý generál. Vtedy by som ale musel urobiť miesto pre páčku spodnej ZIF pätičky - aby sa to vzájomne nebilo pri zmenšenej výške.

 

USBprog shield 2732, verzia 1.1 - ála Igi

 

Celý tento prípravok je postavený na malej univerzálnej doštičke, všetky piny sú prepojené 1:1, teda - mimo pinov 20 a 21 ktoré ako som už spomínal sú po ceste na druhú pätičku prekrížené, viď obrázok verzie 1.0. Tu by som už mohol skončiť, ale ako som už spomenul - rozhodol som sa zapojenie si mierne "skomplikovať" tak aby sa dala pätička používať aj ako pôvodná, len to chcelo trošku roboty navyše. Jediná vec - vyžaduje si to použiť navyše ešte dvojitý prepínač (žiaden tak malý čo by vyhovoval mojim potrebám som doma nenašiel), alebo to treba riešiť prepínaním pomocou dvojice jumperov - čo je moje konečné riešenie. Takže som upravoval zapojenie až som skončil na zapojení verzie 1.1.

 

 

Asi až časom sa ukáže či malo zmysel si to takto upraviť, teraz už nad tým nerozmýšľam - ak sa to využije tak to už mám dopredu pripravené. Ak nie, nič sa nedeje, zase až tak zložité na prácu to nebolo - a ani na súčiastky. Dtto je tu pridaný kondenzátor M1 ktorý je pripojený na pin 12 (Gnd) a na pin 24 (+5V), síce nie je vyžadovaný, ale ak ho máte, dajte si ho tam, ak ho osadíte určite s tým nič nepokazíte.

P.S.:

Aj tak celkom vážne rozmýšľam že si jednoúčelovku verzie 1.0 predsa len postavím - a bude to o poznanie menšie riešenie /hlavný dôvod pre ktorý by sa mi to oplatilo postaviť/.

 

Výsledok verzie 1.1 vidíte na obrázku .

 

Ešte som na shield dorobil označenie, je to tu vyfotené z opačného pohľadu.

Jumpre v polohe napravo = nastavenie pre USBprog a Eprom 2732,

poloha ak sú jumpre naľavo, vývody sú = 1:1

(To označenie - je dobré nech viem aj po čase čo som to tu stváral ... Laughing)

 

Je načase skúsiť napáliť Eprom typu 2732A (konkrétne z pomocnej tabuľky je vybratý typ ST M2732AF1, použitá vlstná šikovná tabuľka na výber správneho programovacieho napätia bude uverejnená v ďaľšom pokračovaní a to v 3. časti) - t.j. potrebujem nastaviť 21V programovacie napätie a cez otvorenie súboru natiahnem potrebný (jedná sa o binárny) súbor, program ešte upozorní na potrebu použiť v tejto časti popisovanú redukciu (video ktoré ukazuje napaľovanie tejto Eprom sa už nachádza v predchádzajúcom článku):


 

Po úspešnom natiahnutí súboru zostáva iba spustiť možnosť "Zapíš".

 

 

Ako vidieť postupne beží na obrazovke bargraf /červená farba/ ktorý informuje o tom

v ktorej časti programovania Eprom sa práve nachádza.

 

 

Po ukončení programovania ešte spustím verifikáciu ("Over").

 

Dodatok:

Pár dní po stavbe som si uvedomil že na podobnom princípe budovala už roky svoje dodatkové doštičky aj firma Elnec (a neviem o nikom komu by ich použité riešenie s väčšou stavebnou výškou vadilo), takže som určite nevymyslel žiadnu Ameriku, len to tak nejako logicky vyplynulo z podstaty veci. Určite by som to inak riešil (bola by menšia stavebná výška) ak by som to robil návrhom priamo na plošný spoj, ale pre jeden potrebný kus iba pre seba to nepovažujem za potrebné, aj takto to dobre poslúži (a slúži). A pritom stále je dobre vidieť na všetky LED-ky /s uvedením obmedzenia/ ktoré sa nachádzajú na základnej doske.

_____________________________________________________________


Predsa len mi to nakoniec nedalo a postavil som si aj hodne malú dosku verzie 1.0, je rozmerni o poznanie menšia ako je to v prípade doštičky verzie 1.1 (a to aj čo sa týka stavebnej výšky), posun hornej ZIF pätičky oproti spodnej ZIF pätičke je tu o dve pozície na univerzálke smerom vpravo. Je to samozrejme jednoúčelovka - iba pre prácu s Eprom 2732. Všetky pozície vedľa seba boli samozrejme pred nasadením prepískané multimetrom voči možnému skratu a potom je to už po otestovaní pripravené na vlastnú prevádzku.

Daňou za jednoduchosť takéhoto riešenia je že prídavná doštička pri tak nízkom posadení čiastočne prekrýva červenú LED ktorá sa nachádza napravo od ZIF pätice na doske USBprog-u /viď úvodný obrázok/. To ale nie je nejaký zásadný problém, LED je zboku stále vidieť a pri správnej práci celého zariadenia nás to nijako neobmedzuje.

 

"Medzikus" pre Eprom 2732 verzie.1.0 môže vyzerať trebárs takto:

 

USBprog shield 2732, verzia 1.0 - ála Igi, doštička je hodne skladná a rozmerovo

nenáročná. Je tu osadená filtračna kapacita M1 - priamo na doštičke.


USBprog shield 2732, verzia 1.0 - ála Igi,  horná doštička vďaka posunu

smerom doprava neprekáža spodnej páčke.


Ešte pripomeniem - vývody sú zapojené 1:1 /viď prvá schéma/, teda až mimo pinov 20 a 21 ktoré sú vzájomne na hornej ZIF voči sebe prehodené, čiže dá sá povedať práca = brnkačka. Je to malé, t.j. nezaberá veľa miesta, skladné - a hlavne to robí čo sa od toho očakáva. Už aj otestované v prevádzke, dnes som cez tento prípravok napálil 4x Eprom 2732 - 1x Fujitsu MBM2732 /25V Vpp/ a 3x ST M2732A /21V Vpp/, bez najmenších problémov.

P.S.:

Pre prvú postavenú verziu /1.1/ už mám odberateľa, takže nič nevyšlo nazmar ...

________________

 

13.06.2023

Programovanie Eprom pamätí zbieha naprosto bez najmenších problémov, už som za ten čas napálil všetky dostupné typy (a to z každého pár kusov), t.j. čo majú Vpp = 12.5V, 21V a aj 25V, všetky išli naprogramovať na prvý pokus - samozrejme mimo iného je to aj záležitosť použitia kvalitných Eprom pamätí - russké Eprom do môjho portfólia určite nezaradím a ani nehodlám používať /i keď russáci ak sa nemýlim ekvivalent 2732 ani nevyrábali - našťastie .../.

 

Na obrázku práve zbieha napaľovanie Eprom M2732AF1, výrobca ST.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Lenovo ThinkVision LT1421.

By Administrator at marca 18, 2022 12:27
Filed Under: Non-Atari

 


Už dlhšie vlastním tento monitor - Lenovo ThinkVision LT1421, (používam ho aj s mojím notebookom Fujitsu) dnes som ho funkčne pripojil aj k mojim netbookom cez USB rozhranie (nevyžaduje dodatočné napájanie) a zrazu mám netbooky ktoré fungujú na 2 displejoch, to je viac ako príjemné rozšírenie možností týchto prťavých "atómových" mašiniek. Rozlíšenie monitoru je síce len 1366x768, ale na mašine ktorá disponuje rozlíšením 1024x600 je aj toto vyššie dostupné rozlíšenie celkom terno. Ternom je aj spomínané napájanie priamo USB káblikom, teda netreba mať k nemu dodatočný zdroj napájania, to sa naozaj hodí. Jas displeja je viac ako dostatočný, netreba sa báť že malý príkon nepostačuje na dostatočné podsvietenie. A ešte jedna vec - celková váha monitoru je pod jedným kilogramom.

 

 

Nejaké ďalšie popisovanie asi nemá význam, prikladám údaje priamo od výrobcu:

 

Už len dodám že som sa k nemu vtedy dostal za sumu ktorá možno bola cca iba 40% sumy za ktorú sa vtedy predával, asi sa tomu hovorí výhodná kúpa (a bolo to ešte asi rok a 1/2 v záruke). A hlavne moje malé netbooky zrazu poskytujú omnoho lepšie uplatnenie. Takéto hardvérové doplnky sú naozaj zaujímavé (pre mňa určite), z mojej strany som bol na správnom mieste a v pravý okamžik.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

By Administrator at marca 17, 2022 11:50
Filed Under: SBC8085-NCB85

USBprog - autor Štefan Kičina

 

Pri prechádzaní webových stránok som prednedávnom natrafil na tento USBprog programátor už pomaly nepoužívaných pamätí, alebo teda nazvem to priamo svätým grálom pre tých čo sa venujú 8-bitom. Autor programátoru je zo Slovenska, je ním Štefan Kičina. Celé je to osadené SMD súčiastkami takže na doske je toho "nasypaného" viac ako dosť. Ako vidieť programátor si vystačí s napájaním iba z USB portu, t.j. nevyžaduje dodatočné napájanie (výnimkou sú PROM pamäte, ale k tomu sa ešte dostanem). Programovanie a celý programátor riadi procesor ATmega324, ktorý beží na 16MHz. Potrebné napätia (programovacie napätia +25V, +21V, +12.5V a +12V a -5V) sa generujú z napájacieho napätia +5V DC/DC meničmi s obvodmi MC34063.

___________________________________________________________

Na okraj:

Programátor TL866 je výborný - ale má jednu a dosť veľkú nevýhodu - jeho novšie verzie majú programovacie napätie ktoré dosahuje hodnotu iba cca 18V čo je napríklad pre pamäte 2716 a 2732 z ktorých niektoré typy vyžadujú programovacie napätie 21V a niektoré typy potrebujú až 25V - viac ako nedostatočné a máme problém tieto staršie typy napáliť a teda ichúspešne ich naprogramovať. Pre nás ktorí robia s 8-bitmi je to čo ostatných už dávno netrápi skutočný problém. A dodám - s pamäťou 2708 si na TL866 tak isto ani neškrtnete ...

Uvedenú problematiku v plnej miere odstraňuje práve tu popisovaný doplnkový USPprog programátor.

Jednoduché zistenie či Váš programátor TL866 dokáže dodať 21V:

Nastavte typ na Eprom 2732A /túto samozrejme musíte mať doma k dispozícii) a skontrolujte či Vpp ide nastaviť na 21V, potom skúste nahrať obsah 4kB do programátoru a následne ho skúste napáliť. Ak zbehne programovanie bez problémov - máte staršiu verziu TL866 kde to naozaj funguje na jednotku. Akurát 25V z toho priamo "nevytiahnete" ani náhodou - a to je čo treba pre typ 2732 ... ale medzi nami je to predsa len lepšie ako nemať nič k dispozícii, na typ 2732A predsa len sa dá aj dnes natrafiť.

___________________________________________________________

 

Tak mi to nedalo, napísal som autorovi že mám záujem o USBprog, onedlho sa ozval že ešte jednu neosadenú dosku má, zabezpečil som si ju, prešiel týždeň - a dostal som odpoveď že programátor je už osadený a funkčný. Za ďalšie 2 dni som si ho už na pošte prevzal, autor mi poslal aj potrebné súbory pre prácu, priložil aj manuál. Klobúk dolu nad touto prácou ! Niekto to naozaj z SMD súčiastkami vie ...

 

USBprog

 

Vlastná činnosť programátoru je signalizovaná pomocou LED:

 

    Zelená LED      - signalizuje pripojenie +5V (napájanie) počas programovania + signalizuje pripojenie -5V  a +12V

                            (napájanie EPROM 2708) počas programovania

    Oranžová LED  - signalizuje prítomnosť napätia z meniča +25V (+21V alebo +12.5V)
    Červená LED    - blikaním signalizuje samotné programovanie

 

Bez toho aby som dlho obkecával ktoré typy pamätí programátor zvláda programovať

- pozrite si nasledovný obrázok:

 

Programové vybavenie a aj doska programátoru je verzia 1.0.

 

Je tu hodne žiadaná možnosť programovania tzv. trojnapäťovej Eprom (jedná sa o typ 2708, potrebuje pre prevádzku -5V, +5V, +12V), čo je viac ako dobré, predsa len výnimočne to môžem potrebovať, síce nie pre seba (moje zostavy počítačov čo mám ju neobsahujú), ale určite sa niekto nájde v mojom okolí kto to bude potrebovať, niekoľko kusov (11 ...) doma mám). Eprom 2716-ky doma tiež mám (tak isto 11 kusov), takže toto sa tak isto určite využije. Nasleduje rada 2532 ktoré sú tiež hodne zaujímavé (momentálne žiadne nevlastním), pre mňa najžiadanejší je typ 2732, pri ňom sa ešte zastavím. Ďalej nasledujú PROM-y, tie vyžadujú použiť veľmi jednoduchú prídavnú dosku (shield). Programátor na 74188 mám vlastný, ďalšie uvedené typy PROM nevlastním, takže toto (zatiaľ) u mňa nie je až tak na programe dňa. Nakoniec sa dajú programovať obvody 8748 a 8749 (8748H, 8749H) - tak isto treba použiť prídavnú dosku (na tie mám tiež iný programátor). Shield pre PROM-y na domácu stavbu je vrátane označenia kompletných súčiastok voľne dostupný na webe (odkaz je na konci článku), tu je potom treba použiť externý zdroj pre programovanie PROM DC/15V/1A.

 

Programátor poskytuje aj dodatočné info.

 

Zvolený typ Eprom.

 

Vrátim sa k Eprom 2732, tu je potrebné do ZIF pätičky osadiť pre prácu s ňou ešte navyše tzv. "medzisoklík" alebo inak povedané - treba použiť redukciu, pretože je potrebné na ceste medzi ZIF pätičkou a pamäťou EPROM 2732 zameniť medzi sebou nožičky č. 20 a 21. Nie je to nič zložitého, len v "medzisoklíku" sú tieto vývody medzi sebou navzájom prehodené. Túto redukciu som si doma sám vyrobil, v ďalšom pokračovaní o tom bude podrobnejšie - aj zo schémou a drobnými vylepšeniami.

 

USBprog

 

Pre jednoduchosť a zbytočné nerozširovanie zložitosti zapojenia autor zvolil možnosť nastavenia potrebného programovacieho napätia 25V, 21V a 12.5V pomocou prepojok /jumpery/, síce je to trochu staromódne (hlavne je to dané tým, že autor postupne rozširoval pôvodný programátor na ďalšie a ďalšie typy pamätí - pritom na začiatku bol iba pre typy 2708, 2716 a PROM-y), ale ak sa pozriete do tabuľky typov Eprom a nastavíte správne programovacie napätie tak v tom nevidím žiaden problém, minimálne pre niekoho aspoň mierne zručného to určite nie je vec ktorá by sa nedala zvládnuť. Momentálne sa nachádzajú potrebné prepojky na spodnej strane programátoru, tu na tom ešte zapracujem a vyvediem si ich na hornú stranu programátoru, prepínač programovacieho napätia potom bude na očiach a priamo bude vidieť zvolené PGM napätie. Kto to používa naozaj iba občas - tak nemusí ani toto riešiť. Aby to bolo prehľadné pri používaní nachystám tabuľku Eprom pamätí 2708, 2716 a 2732 (a možno tam uvediem aj typy s väčšou kapacitou - i keď samozrejme tie s týmto programátorom programovať nepôjde), akurát mi to asi chvíľu potrvá - ale robím na tom.


Najprv treba pripojiť programátor cez USB káblik, počkať na inštaláciu USB HID-u

a až následne spustiť programové vybavenie.

 

Programátor pracuje zo súbormi s koncovkou hex alebo bin, zobrazí sa počet bytov podľa zvoleného typu obvodu. Testuje Eprom pamäte či sú vyčistené (musia obsahovať FFh, pre PROM pamäte zase platí že čistá PROM obsahuje samé 00h, dtto platí pre radu procesorov 874x a 874xH. Pri čítaní, verifikácii a zápise beží na displeji bargraf, takže sme priebežne informovaní o tom že sa niečo deje a koľko z uvedeného deja už zbehlo.

 

Ďalšou vychytávkou je vlastné testovanie použitého hardvéru - je tu možnosť testovať jednotlivé zdroje napätia či sú v poriadku - toto sa len tak nevidí. A tiež je tu možnosť programovať jednotlivé bajty pamäte. Pri teste napájania 12V pri EPROM 2708 treba zapnúť aj napätie -5V, toto napätie je HW blokované pri výpadku -5V, ale toto zase 8-bitoví harcovníci určite ovládajú.

 

Autor upozorňuje:

Pred aktivovaním funkcie “test HW“ nesmie byť v pätici vložený žiadny obvod !

- v opačnom prípade môže dôjsť k poškodeniu vloženého obvodu, to je ale myslím si jasné, čip na čítanie alebo zápis sa vkladá až pri nastavení parametrov pre daný obvod - tak sa to robí aj na iných programátoroch - ale predsa len sa nájdu šikovní jedinci čo skúšajú a skúšajú až doskúšajú ... nebudem to ďalej pitvať. Stačí len používať rozum.

Manuál zaslaný autorom je šikovný, ale dá sa úspešne pracovať s programátorom aj bez neho, vlastné menu a aj samotný program je prehľadne usporiadaný, ako vidieť je lokalizovaný do slovenčiny.

 

 

Čo sa týka programového vybavenia - po pripojení programátor na notebooku s WIN7/64bit nabehol naprosto bez probémov a bol pripravený okamžite k práci, nevyžaduje žiadne sťahovanie inštalátoru USB z netu. Po úspešnej inštalácii ovládača sa v systéme vytvorí HID - Human Interface Device. Tak som začal mierne testovať, skúsil som to rozbehať aj na tých mojich "atómových" netbookoch s WIN7/32bit, nabehlo to tak isto - musí byť ale k dispozícii nainštalovaný minimálne Microsoft .NET Framework verzie 4.5.1. Dtto to beží na notebooku s W10, len asi bude treba dať pozor na oprávnenia, pri Home verzii to ale nehrozí. Ak je už v počítači nainštalovaný Microsoft NET Framework tak je to skutočne riešenie plug&play.

Na spomenutých netbookoch som s ním už tiež tak isto napaľoval Eprom pamäte, ide to bez najmenších problémov, takže je to naozaj dobre podporované.

 

Ešte nejaké tie časové údaje:

Naprogramovanie Eprom 2716: cca 103 sekúnd

Naprogramovanie Eprom 2732: cca 206 sekúnd

(Nezabúdajte prosím že sa používajú dlhé programovacie pulzy (toto sa skrátiť nedá, teda ak chceme dodržať datasheetové údaje - napríklad pre 2732-ku to značí postupnosť 4096byte x 50ms = 204.8 sec, t.j. pre ostatnú réžiu prenosov a ovládania zostáva čas iba mierne niečo cez sekundu. Obsah FFh sa nenapaľuje, t.j. ak je viac takýchto byte tak sa doba napaľovania Eprom ešte úmerne skracuje, obsahy s FFh sa "preskakujú".)

 

Nasleduje krátke video - ukážka napaľovania Eprom 2732A (21Vpp):

USBprog 2732A.mp4 (5,80 mb)

 

Za seba som veľmi spokojný - už nemusím tak ako doteraz absolvovať tento maratón:

- zapínať LCD displej + potrebná kabeláž + pripojenie na PC

- zapojiť klávesnicu do PC

- zapnúť PC DOS-ový stroj + potrebná kabeláž (386 alebo 486-ka)

- pripojiť PREPROM-02 cez paralelný port

- zapojiť extra zdroj pre vlastný programátor

- skopírovať binárku do PC

- konečne by som mohol napaľovať

  takže tento USBprog programátor aj výrazne šetrí čas - mimo iného aj veľmi výrazne miesto (a tým následne aj nervy ...)

 

Záver:

Ovládanie je intuitívne, je to jednoduché na používanie, rozmerovo skladné - zaberá to málo miesta, napájanie vyriešené priamo z USB, to by v tom musel čert byť aby som nepodporil domáceho tvorcu ! Je za tým veľa roboty z SMD súčiastkami (na klasike by to asi boli celkom iné rozmery), skutočne príjemné programové vybavenie. Univerzálnosť programového vybavenia siaha od WinXP, teda aj pre W7/32Bit až po Win/64bit systémy.

Vec ktorá by mohla byť iná - po pripojení si programátor nepamätá posledne nastavený typ Eprom (PROM), ale dá sa s tým žiť  - je to len pár klikov navyše. (Ak o tom viete tak si vždy po zapnutí nastavenie skontrolujete, dtto platí aj pre nastavenie správneho programovacieho napätia - to je dobré nastaviť pred vlastným zapnutím zariadenia.)

Prihováral by som sa za výmenu mikro USB konektoru v budúcnosti za niečo robustnejšie (pozri niečo také ako je použité napr. pri origináli Arduino Uno), ale ak dávate pozor tak by toto malo byť z mojej strany len drobné upozornenie, osobne si to viem ošetriť proti možnému "vylomeniu".

Ešte dodám, že si uvedomujem že je to vlastne verzia 1.0, čiže už na začiatku to vie naozaj hodne vecí a teda rozhodne si autor zaslúži uznanie za to čo sa podarilo umiestniť už od začiatku do programu a čo dokáže vlastný USBprog.

Toto zariadenie celkom logicky vyplňuje vzniknutú medzeru medzi komerčnými zariadeniami na programovanie vyšších kapacít Eprom a už u nich nepodporovaných obvodov.

 

Perlička:

Odskúšal som naprogramovať EPROM U2732C (výroba DDR Robotron) ktorá má programovacie napätie =25V, a svete div sa - išla naprogramovať aj pri Vpp 21V - a to bezchybne na prvý pokus. Dederóni, dederóni, naozaj ste dobre zvládli reverzné inžinierstvo ! - táto Eprom má na okienku použité matné mliečne sklo, proste je to agent Mlíčňák priamo v akcii. Zaujímavé na nej je to že mazať ide tak isto dobre, stačí jej štandartných 15 minút na UV mazačke Conrad.

 

Základné dostupné informácie o tomto programátore dostupné na webe (je tu popísaná predchádzajúca verzia ktorá nemala taký rozsah podporovaných obvodov) link:

USBprog -SK

 

P.S.:

Rozširujúci modul pre programovanie Eprom 2732 si postavím sám, o ňom ešte bude zmienka v ďalšej časti. Ako sa poznám, ešte si tie 2 rozširujúce moduly /prvý pre 74188, 74S287 a 74S571, druhý pre 8748 a 8749 (+H)/ objednám tiež, nech mám tento programátor úplne kompletný, bola by škoda ak by som to doma nemal v plnej zostave.

__________________________________________________________

 

Ďalšie časti:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part5. Eprom 2732B ... pffffffff ...

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part6. Shield for 8748-8749.

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part7. Shield for 74188,74S287,74S571.

USBprog - programmer. Part8. Obsahy-contents 8048,8049,8748,8749.

USBprog - Part9. HW patch for shield for 8748H-8749H.

USBprog - Part10. Obsahy-contents PROM 74287, 74S287, 74571, 74S571.

USBprog - Part11. Bipolárne PROM - zapojenie vývodov.

USBprog - Part12. Čítanie (read) procesorov 8048 + 8049.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tipy a triky 021.Tips & tricks. Nový káblik - náhrada - pre SIO.

By Administrator at marca 13, 2022 10:05
Filed Under: Atari

Každý kto si potreboval či už opraviť alebo postaviť vlastný SIO káblik (teda ak ste zohnali potrebné koncovky) je postavený pred fakt že je problém nahradiť alebo zohnať káblik ktorý sa na toto použitie hodí. Takže čo použiť ?


Podmienky potrebného kábliku na nasadenie sú jasné:


- ideálny je káblik ktorý má 13 vodičov

  (bude fungovať vždy a všade bez akýchkoľvek obmedzení)

- najlepšie ak je tienený, t.j. opletený

- mala by to byť licňa, teda pramienky vodičov, nie dráty

- mal by byť primerane ohybný

 

Existuje viacero možností, idem od naslabšej možnej varianty k tej najlepšej:

 

1.- V dnešnej dobe nepotrebujeme všetkých 13 vodičov, ak toto oželieme (a hlavne ak nepoužívame magnetofón) tak si môžeme vystačiť s VGA káblikom ktorý skanibalizujeme, štandartne je tam minimálne 9 vodičov. 12-ka pin nemusí byť zapojený, piny 4 a 6 môžu byť zapojené do jedného spoločného vodiča (tienenie), motor CTRL nemusí byť zapojený, tak isto aj pin 13 - Interrupt, tiež je možné vynechať piny 1 a 2 - to už tých ušetrených vodičov je celkom dosť - teda ak nehodláme používať magnetofón. Len treba počítať s tým že s inými perifériami ako je disketová jednotka to už nemusí vždy fungovať (moderné náhrady disketovej jednotky budú fungovať). Výhoda je čierna farba kábliku (štandartne, existujú aj biele).

 

2.- V prípade ak netrváme na tienení tak môžeme použiť káblik z paralelného Centronics-u určeného pre zapojenie typu PC-tlačiareň kde je tak isto dostatočný počet vodičov na toto nasadenie - stačí hľadať káblik s plným prepojením vodičov. Dokonca občas sa dajú nájsť kábliky ktoré majú použité tienenie. Tienenie má tú výhodu že by sa mali dosahovať vyššie možné prenosové rýchlosti. Tu je to už s farbou kábliku horšie, čierny som ešte nevidel, takže je to len taká nie celkom čistá biela.

 

3.- Káblik SCART - tak isto veľmi vhodné na kanibalizáciu na použitie ako SIO káblik. Štandartne je tam 13 vodičov - t.j. je k dispozícii dostatočný počet vodičov, je tienený a je čierny ... akurát je o poznanie hrubší, takže bude potrebná úprava do vstupov konektorov.

 

Zapojenie vývodov SIO kábliku nájdete v tomto odkaze:

Atari-SIO-cable

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Moje DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part2.

By Administrator at marca 11, 2022 13:49
Filed Under: SBC8085-NCB85

 

Dnes si pozrieme moje DRAMduino, t.j. tester DRAM s mojimi úpravami. Základnú doštičku (shield) pre DRAMduino som použil z bežne dostupných univerzálnych dosák pre Arduino. Jediný rozdiel je v tom, že som nepoužil na doske určené vývody pre LED, pretože jeden ich vývod je uzemnený a preškrabávať plošák sa mi nechcelo a na druhú stranu prerábať soft aby existoval ďalšia verzia programu mi tiež neveľmi sedelo, je dobré ak dostupné programové vybavenie obsluhuje v podstate stále ten istý hardvér.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


 

Zmena je v orientácii osadenej pätičky - je osadená naopak, inak by páčka zavadzala použitému prepínaču typov DRAM. Preto na pätičke priibudla samolepka s výrazným označením pre zakladanie s orientáciou pinu č.1.


Použitý jumper na doske je bielej farby.

 

Táto doštička pre DRAMduino je mierne upravená - teda aby v ďalšom kroku (ak chcem) bolo možné pomocou ďalšej doštičky merať spotrebu testovanej DRAM pamäte (snímať odber prúdu je skutočne dobrá vec na posúdenie stavu testovanej DRAM) - a ... ak nie, tak stačí na doštičke skratovať jeden jumper a tester potom dokáže fungovať aj bez merania odberu prúdu. Ako vidieť v reáli oproti schéme je jumper umiestnený na pravej strane, v schéme som to kreslil naľavo aby to bolo na obrázku prehľadnejšie, nakoniec - kam sa to dá je vecou vkusu a možnosti ovládania (som pravák).


 

Na svorky a + b môžeme pripojiť ampérmeter, najlepšie nastavený rozsah do 200mA /pozor, nesmie sa zabudnúť rozpojiť jumper !/. Odber vlastnej DRAM pri teste podľa typu a kapacity sa pohybuje katalógovo niekde medzi 35÷85mA - ak je to viac tak to už indikuje nejaký problém s konkrétnou DRAM.

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

SP-1010DR SOLDER PEAK - odspájkovacia stanica.

By Administrator at marca 05, 2022 10:40
Filed Under: Non-Atari

SP-1010DR SOLDER PEAK


Pred časom som si kúpil túto "mašinku", pretože naozaj niektoré veci bez nej dostať von z niektorých dosák bolo už nad moje sily. A plošný spoj tiež nemá nekonečný život, teraz je to pri vyberaní súčiastok predsa len iná "liga". Rozmery sú celkom slušné, tak isto aj váha - naozaj nehrozí že by táto stanica samovoľne spadla na zem. A ak už spadne tak bacha na to aby ste tam nemali nohu ... Farba a prevedenie je identické s uverejneným obrázkom.


Čo ma vcelku prekvapilo - v návode sa píše o uvoľnení 4 šróbov ktoré držia kompresor, v tom istom návode a v inej reči je zase uvedené že sa tie šróby majú dotiahnuť ... takže celkom slušná haluz. Korunuje to skonštatovanie že pri nedodržaní uvedeného postupu môže prísť k ťažkému zraneniu obsluhy ... takže ako - dotiahnuť alebo uvoľniť ??? Rozhodol som sa - nič som neuvoľnil, zariadenie napriek tomu pracuje bezchybne (zatiaľ ma stanica nezranila, ani ťažko, ani ľahko Laughing).

Výrobca v sade dodáva 3 odsávacie hroty, ktoré majú priemer odsávacieho otvoru 0.7, 0.9 a 1.2mm, sú priložené tiež 3 čistiace ihly k uvedeným odsávacím hrotom. Ich dĺžka je mierne cez 15cm a na konci sú opatrené vrúbkovaním = lepšie vyčistenie samotnej trubice odsávacej časti.

 

Nejaké tie skúsenosti z používania.

Čo som ocenil - bočný držiak na vlastnú pištoľ, tým že je priamo na tele skrinky tak nie je problém pri odložení pištole, neskĺzne bokom a pištoľ je teda správne pri odložení fixovaná. Zatiaľ čo som potreboval a odspájkoval išlo z dosky veľmi dobre von - doteraz som nepotreboval dostať veľa súčiastok z miesta kde je pri vyberaní potrebná vyššia teplota (veľké zemnené spoje, alebo také súčiastky ktorých kontakt je rozliaty na väčšej ploche), ale aj tam sa skutočne darí. Daňou za to že to tam tiež funguje je potrebné nastaviť vyššiu teplotu aby odspájkovanie prebehlo bez problémov. Tu sa ťažko radí, vyzerá to tak že každá doska je do istej miery individuálna na nastavenie teploty. Pri "normálnych" doskách nastavujem teplotu na 350°C a ide to parádne, pre väčšie plochy nastavujem teplotu na 380°C - tu sa riadim tým čo som si nechal poradiť prednedávnom priamo od rEVERz-a (i keď on má k dispozícii Weller-ku ...). Pre prácu s univerzálkami doskami (zatiaľ väčšina mojej práce) ako som zistil postačuje s rezervou nastavenie aj na nižšiu teplotu, asi to bude súvisieť aj s typom použitej pájky /olovnatá/.

Čo sa mi osvedčilo - zapnúť stanicu, nechať nahriať na pracovnú teplotu a len tak v ruke stlačením tlačítka najprv "na sucho" prefúknuť systém, potom je cestička pre ďalší cín určite voľná. Dtto robím na konci práce, krátke zapnutie kompresoru prečistí otvor a mám istotu že nie je všetko zalepené cínom - nakoniec čistiace ihly sú pribalené a tiež nie je od veci z času na čas prebehnúť ihlou otvor pre odsávanie, ak ide ihla bez problémov až smerom dovnútra tak cesta pre cín je voľná /asi najlepšie je použiť ihlu na čistenie vždy pred a po skončení práce/. Komu sa zdá toto dvojité čistenie príliš zložité - naozaj je dobré mať stanicu zaručene funkčnú.

Napokon ak je cesta voľná - tak sa pri spustení kompresoru ozve slabé syčanie- znak že kompresor saje vzduch do odsávačky = všetko je O.K.

Ak príde k ucpaniu priechodu cínom /stať sa to môže/, tak je dobré stanicu vyhriať až na 450°C, potom počkať minimálne 2÷3 minúty po dosiahnutí požadovanej teploty a skúsiť potom zapnúť kompresor. Ak to nepomôže a otvor odsávania je stále nepriechodný tak potom zaručene pomôže použitie čistiacej ihly a priechod je následne uvoľnený. Pri čistení ihla musí prejsť celou svojou dĺžkou dovnútra až po koncový doraz na samotnej ihly, druhý koniec ihly musí byť vidieť priamo v sklenej trubičke. 

Len pozor pri tejto práci s čistiacou ihlou - je to už hodne vysoká teplota a možné popálené prsty asi nebudú najlepšou vizitkou ...

Čistenie:

Vždy čistíme keď je stanica vypnutá - a hlavne keď nie je zohriata. Pre vlastné čistenie sklenej trubice je dobré začať po uvoľnení cuplíku na zadnej strane pištole a potom ťahať najprv von prednú časť skleneného valčeku, nie jeho zadnú stranu ! - naopak to totiž veľmi nejde.

Zo začiatku som pri práci mierne "bojoval" s pištoľou a s hadičkou ku kompresoru, predsa len je to menej ohybné ako som zvyknutý pri práci s pájkovačkou, ale dá sa na to zvyknúť, je to naozaj len vecou zvyku. Výsledok pri používaní odsávačky skutočne stojí za to.

Zaujímavé je že na zariadenie sa poskytuje iba ročná záručná lehota /TME/. Čo po uplynutí záruky urobím ako prvé - zadný otvor pre ventilátor na skrinke je urobený ako množstvo malých kruhových otvorov - ventilátor musí cez tieto malé dierky tlačiť vzduch, daňou za to je zvýšený hluk ako sa vzduch tlačí cez tieto otvory. Ohromne by pomohlo keby tam namiesto nich bol iba jeden veľký kruhový otvor a pred ním iba jednoduchá mriežka - prietok vzduchu by sa minimálne zdvojnásobil a keďže mu v ceste nebudú stáť malé otvory tak sa citeľne zníži hlučnosť samotnej ventilácie - tým pádom sa zlepší chladenie samotnej elektroniky v skrinke.

 

Spominaná zadná časť s výstupom pre ventilátor.


(Ako som dodatočne zistil - prišli na to aj iní a dávno predo mnou - toto odporúčajú viacerí, mimo iného po úprave otvoru vymeniť pôvodnú 12V verziu ventilátoru za jeho 24V verziu, prevádzka bude určite tichšia a prietok vzduchu pre chladenie bude vo výsledku aj tak viac ako dostatočný, ventilátor sa reálne napája z 18V/DC - síce má v ceste odpor pre zníženie výsledného napätia, ale zapojiť to potom priamo pred neho je hračka).


Odkaz na foto vnútorných častí a aj možných úprav:

https://www.eevblog.com/forum/reviews/solder-peak-sp-1010dr-(zd-915-rebrand)-teardown/


Čo sa týka rýchlosti nábehu na pracovnú teplotu - porovnám pájkovačku a odspájkovaciu stanicu s veľmi podobnými napájacími parametrami, porovnám nábeh na rovnakú pracovnú teplotu = 330°C, len dodám že samozrejme čo sa týka pájky - pracovne pájkujem s teplotou podstatne nižšou. 

Fahrenheit Soldering technology

Digital soldering station with motion sensor
160-480°C

(s touto "potvorkou" doma pracujem už hodne dlhú dobu)

 

Fahrenheit Soldering technology - čas 50 sekúnd (s prekmitom na začiatku je to až na 344°C, potom sa to už pekne zrovná a drží sa nastavenej teploty), príkon 60W

SP-1010DR SOLDER PEAK - čas 90 sekúnd, fakticky bez prekmitu, čiže skoro dvojnásobný čas

 

Čo môžem len doporučiť, zabezpečiť si dostatok náhradných dutých hrotov a mať aj náhradné plstené kotúčiky, tieto veci budete časom určite potrebovať vo väčšom množstve, hlavne ak potrebujete často niečo odspájkovať.

(Nakoniec - kompletná náhradná pištoľ nie je až taká drahá, tvorí cca 1/5 ceny celej stanice.)

Čistenie sklenenej trubičky od zbytkov cínu je relatívne jednoduché, stačí na zadnej strane pištole potiahnuť cuplík smerom nadol a máme prístup k obsahu. Osvedčil sa mi technický lieh na čistenie vnútornej strany. Čo sa týka samotného čistenia - prospelo by keby sklenená trubica bola o cca 1mm kratšia, ľahšie by sa vyberala, takto je tam v určitých momentoch hodne tesno. Zo zatváraním je to o niečo zložitejšie, priamo rukou sa mi to nepodarilo, treba použiť väčšiu silu. Dosiahol som to jednoducho opretím zadnej časti pištole o stôl a následným zatlačením celej pištole voči stolu, pekne to cvaklo a všetko potom už drží tak ako má.

Všeobecne je asi známejšia odspájkovacia stanica ZD-915, tá je síce o niečo drahšia, ale nie nejako výrazne. Na druhú stranu - tvrdí sa že SP-1010DR je v podstate len rebrandt ZD-915 (čiže len iná farba a iný tvar skrinky), elektronika je vraj rovnaká. Tak isto sa dá táto jednotka zohnať pod názvom Proskit SS-331 (Farnell).

Zatiaľ som spokojný, robí to čo som čakal - a kvalitne. Osobne nejdem cestou "kombajnov" kde je v jednom aj jedno a aj druhé /niekedy aj viac/, radšej mám samostatné stanice - keď sa niečo pokašle tak aspoň zaručene funguje jedna z nich. "Kombajny" poväčšine majú elektroniku spoločnú - takže ak niečo odíde - máme nevyžiadaný kľud na dlhšiu dobu. A mimo iného - na opravu "kombajnu" aj tak budeme potrebovať ďalšiu samostatnú stanicu na pájkovanie ... 

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

User - skov + 3D Atari. Part3. - dodaná objednávka.

By Administrator at marca 03, 2022 15:41
Filed Under: Atari

skov - Petr Skovajsa mi dodal objednaný materiál. Pretože viem že momentálne niektoré veci ktoré treba na dokončenie trvajú občas naozaj dlho (ak dodávateľ nedodá komponenty) tak som ho neuháňal - a aj tak som sa dočkal. Vybaľovanie bol taký malý Atari sviatok, kvalita materiálu perfektná, som prekvapený čo sa dá "vyčariť" z 3D tlačiarne - teda ak niekto vie ako na to. A farebné podania bielej sú tiež parádne.

 

Atari cartridge.


Atari cartridge.


Atari cartridge.


SIO konektory do plošného spoja, geniálny je

zvolený  prevod pinov do jednej roviny.

 

Stavebnica SIO splitter pre 2x SIO.


Konektory pre SIO kábliky.

 

Krytky naPBI konektor, 2 svetlé, 2 tmavšie.

 

Suma sumárum, tak ako predtým môžem zase len doporučiť, výborná kvalita, výborné jednanie, spoľahlivý dodávateľ - chvalabohu za to že tu niekto taký je k dispozícii !


P.S.: tie bele "fliačiky" na cartridgi sú od prachu, fotil som to hneď ako som vybaľoval, takže Petře sorry, toto je môj "error".

 

Oprava:

Petr zareagoval:


Používám tiskárnu Prusa I3 MK3s - originál Prusa.

Díval jsem se na tvůj web, ten černý materiál není od prachu,
ale je to filament Prusament Galaxy Black, který obsahuje tyto
mikroskopické třpytky - je to spíše designová záležitost.

Petr

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

03_2022 Blog, Notes.

By Administrator at marca 02, 2022 09:49
Filed Under: Blog

02.03.2022

Citujem Ronalda Reagana:" ZSSR je ríša zla". Tieto slová použil v roku 1983, zmenilo sa niečo ? ...

Aj to sprofanované heslo: "Na večné časy zo Sovietskym zväzom" dostáva inú príchuť. Hja, zdá sa že Rusi ho chápu doslovne.

__________

Pár dní som bol bez počítača, až dnes som si prečítal informáciu čo mi vyrazila dych, ďalší známy atarista už nie je medzi nami - Ľubo Roba známy ako -XI- / Satantronic. Opustil tento svet 26.2.2022. Zajtra, t.j. 03.03.2022 bude s ním posledná rozlúčka na verejnom cintoríne v Košiciach na Rastislavovej ulici o 14.00. Mal iba 48 rokov, zostali po ňom dve malé dcérky. Celej rodine úprimnú sústrasť !

 

-xi-

Pred časom som mu opravoval dve disketové jednotky pre Atari, tak už len dúfam že mal čas si ich ešte trochu užiť. Neviem, neviem, niektorým ľudom horí z nepochopiteľných dôvodov sviečka života naraz na oboch koncoch. Ľubo, odpočívaj v pokoji !

___________________________________________________________

03.03.2022

Skov mi dodal objednané veci z 3D tlačiarne, herrgot - naozaj parádna robota !

User - skov + 3D Atari. Part3. - dodaná objednávka.

_____________________________________________________

05.03.2022

Bastlíte, potrebujete občas vybrať z dosky nejaké súčiastky - či už do inej veci, alebo na opravu ? Hodila by sa odsávačka ... :

SP-1010DR SOLDER PEAK - odspájkovacia stanica.

(Nejaké tie skúsenosti z používania.)

___________________________________________________________

07.03.2022

V poslednej dobe sa na mňa obrátilo niekoľko ľudí s otázkou či niekto ešte opravuje magnetofóny k Atari. Priznám sa že neviem, v poslednej dobe ani ja neviem o niekom kto by sa tejto veci ešte venoval - teda kto by bol ochotný opravovať nielen sebe ale aj niekomu inému. Ak o niekom viete dajte mi tip, rád to prepošlem ďalej.

___________________________________________________________

11.03.2022

Tester DRAM 4164/41256 postavený na univerzálnom shielde:

Moje DRAMduino - tester DRAM 4164(64kx1) - 41256(256kx1). Part2.

_________

Už som spomenul že som mal doma pred časom celých 5 magnetofónov pre Atari, donedávna to platilo. Jeden už išiel do zahraničia, takže zostali ešte 4. Dva teraz idú k jednému ataristovi čiže doma zostanú len 2 kusy a to XC12 a XL12, tie si už ponechám i keď ich nehodlám používať. To čo ide z domu je 2x XC12, jeden z nich - chýba mu prívodný káblik s konektorom a gumičky, inak je asi funkčný a druhý má v sebe poľské Turbo K.S.O. a Q-ROS. Viem ža sa to všetko u neho využije a ja mám zase doma o niečo viacej voľného miesta.

__________

Len si hovorím - kam sa podela poslankyňa Záborská ? - doteraz rečí ako koza bobkov o potrebe zachraňovať ešte nenarodené detičky, teraz sú tu na hraniciach detičky už narodené a po nej ani vidu ani slychu, dtto poslanec Čepček. S tými rečami by som čakal že sú už dávno na hraniciach a pomáhajú. Ale ako sa zdá aj súcit a chuť pomôcť tejto "dámy" a "pána" má svoje jasne vymedzené hranice, pritom jej 26-ročná "agenda" hovorí jasnou rečou, nič iné len stále predkladaný jeden a ten istý požadovaný zákon - to je naozaj dosť chudý (a biedny, perfídny) repertoár.

__________________________________________________________

13.03.2022

Včera a dnes - u mňa vec naozaj nevídaná, vytiahol som magnetofón Atari XC12 z jeho originálneho obalu a - mazal som na ňom kazety. To sú mi veci ... Bolo na nich audio a môj známy kolega atarista nemá doma žiadne kazety - tak som mu ich "pripravil". Síce mi chvíľu trvalo než som nejaké našiel, už som myslel že doma žiadne nemám. Iný kazeťák doma nie je k dispozícii, takže zapnuté atárko, nasledoval skok do Basicu a POKE 54018,52 - tým pádom trvale beží motorček kazeťáku. A potom už len zapnuté RECORD + PLAY - kazety sú vymazané a pripravené na nové použitie. Pfff, tak predsa len na niečo je to dobré - naposledy som zapol magneťák ak sa nemýlim v roku 2009, tiež som vtedy mazal kazetu. Ešteže ten kazeťák čo som dostal funguje, mám ho doma asi tak 7 rokov a zapol som ho až včera. Je neupravovaný, ešte má neporušenú plombu na zadnom kryte, takže nemá v sebe žiadne úpravy, ako si vravím - akurát ho dať do vitríny.

__________

Je 13-teho, fakt to číslo funguje. Dnes hneď poobede mi počas písania mailu "naposledy vydýchol" notebook Fujitsu, tretí v poradí. Pekne krásne pri písaní mailu blikli LED-ky priamo nad klávesnicou a bolo hotovo, pobral sa do kremíkového neba, už zostal tuhý. Tento stroj mi vydržal pri písaní doteraz najdlhšie, boli tam Win7-ky, nainštalovaných strašne veľa vecí čo už na W10 nechodí, sakra, skúsil som HDD prehodiť na notebook č.4, postupne všetko zbehlo, veci skutočne bežia i keď to chcelo dosť veľké úsilie - niečo odinštalovať, natiahnuť nové drivre, ale hlavný problém je iný - boli to W7/64 Profi OEM ... takže teraz síce všetko na novom ntb funguje, (naozaj pekne som strávil celé dnešné popoludnie) - ale zase notebook začal pindať že nemá prevedenú aktiváciu Windows. No, blázinec na pokračovanie. Takže momentálne zháňam full W7/64 bit Profi inštalačku DVD - aj zo samolepkou. (Písané 19:43).

23:17 - dobrá duša sa našla, mám full inštalačku Win7 - Windows je už aktivovaný.

__________________________________________________________

16.03.2022

Pamäť v pracovnom notebooku som dnes zmenil z 8GByte RAM na 16GByte. Doteraz som vcelku spokojne fičal na prvej hodnote RAM, ale musím priznať že je cítiť rozdiel v rýchlosti spracovania takže s takouto variantou dostupnej RAM som na výsosť spokojný.

Doteraz tam boli 2x 4GByte RAM moduly (notebook č.4), tie išli pekne do šuplíku. Jeden nasadený 8GB modul bol z notebooku (č.3) ktorý sa pobral do kremíkového neba (boli tam 2 moduly - 1x 4GB a 1x 8GB), exitus stroja prežili. Druhý kus 8GB som dnes ráno zakúpil cez bazoš, majiteľ bol z BA, takže som to naozaj rýchlo vybavil, cena 25.- Euro. Pozeral som na webe firmy, cena za 8GB modul bola cca 60.- Euro, čo je už hodne. Aby som nezabudol - obidva teraz osadené moduly sú pritom presne identické, od rovnakého výrobcu a s rovnakými parametrami, viac si nemôžem želať. Takže nákup sa mi oplatil a stál za to.

__________________________________________________________

17.03.2022

Výborný, šikovný pomocník pre staré typy Eprom - USBprog, autor je zo Slovenska:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part1.

(prvá časť)

____________________________________________________

18.03.2022

Jeden zaujímavý 14" LCD monitor ktorý nepotrebuje extra napájanie, stačí mu iba to čo dodá USB káblik:

Lenovo ThinkVision LT1421.

____________________________________________________

20.03.2022

Stavba pomocnej doštičky (shieldu) pre pamäť Eprom 2732 potrebnej pre programátor USBprog:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Shield 2732. Part2.

(druhá časť)

____________________________________________________

23.03.2022

Pomocná tabuľka rôznych typov Eprom ktoré sa používali v 8-bitoch a slúži pre pohodlné nastavenie programovacieho napätia programátoru USBprog:

USBprog - Eprom+ Prom programmer. Tabuľka Eprom pamätí. Part3.

(tretia časť)

__________________________________________________________

25.03.2022

Výmena procesorového ventilátoru v malom PC - Globalyst 510:

PC Globalyst 510, výmena ventilátoru na procesore, processor fan replacement.

___________________________________________________

29.03.2022

USBprog a dve možné riešenia prepínača programovacieho napätia Vpp:

USBprog - Eprom + Prom programmer. Part4. Prepínač Vpp. Vpp selector.

____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: