PBI PROM externý dekodér D5xxh - !CCTL. Atari 800XL.

By Administrator at januára 14, 2024 17:15
Filed Under: Atari

Už som písal o externom dekódovaní adresy D5xx (!CCTL) a obvod 8255A pre počítač Atari 800XL, tam boli potrebné 2 čipy a ešte bolo potrebné použiť obvod 74LS00 pre správne dekódovanie signálov Read a Write pre čip 8255A, teda nakoniec boli potrebné až 3 čipy. Dnešné riešenie ktoré som urobil vystačí iba s 2 čipmi (presnejšie 1 a 1/2 čipu) a to s PROM pamäťou 74S287 a ešte treba použiť 1/2 obvodu 74LS139, potom sa to už dá priamo pripojiť na čip 8255A, teda už máme k dispozícii kompletne všetko potrebné. Je zvolené externé napájanie 5V (ráta sa s ním aj pre napájanie 8255A a tiež ďalších obvodov). Nevyužitá druhá polovica čipu 74LS139 sa dá použiť na nejakú ďalšiu potrebnú adresáciu v budúcnosti.

 

Externý dekodér s MMU (PROM 74S287) pre Atari 800XL.

1/2 obvodu 74LS139 nahradzuje veľmi známe zapojenie 3 hradiel

74LS00 pre úpravu signálu RD a WR pre prácu s obvodom 8255A.


Pamäť PROM 74S287 tu slúži ako MMU (Memory Management Unit) a umožňuje použiť jej 4 výstupy pre potrebný výstupný adresný priestor. "Klasika" je zapojená na adresu D5xx - jumper je prepojený práve na túto adresáciu, dekódovanie prebieha v krokoch po 256byte. Zapojenie umožňuje použiť naraz len jednu adresáciu - ak v zapojení použijeme samostatne 4x odpory 4k7 pre jednotlivé výstupy B0÷B3 tak môžeme adresovať všetky 4 výstupy - teda ak na to máme pripravené potrebné periférie (osobne to ale nepotrebujem, moje potreby sú predsa len skromnejšie), obsah MMU som aj na toto riešenie už pripravil a obsahuje potrebné dekódovanie adries v požadovanom rozsahu.


Využitie všetkých 4 výstupov.

 

Dostupná adresácia tejto MMU:


D100h
÷D1FFh
D500h
÷D5FFh  /!CCTL
D600h
÷D6FFh
D700h
÷D7FFh

 

Na nasledovnom obrázku je obsah PROM 74S287:

 

 

Nasleduje binárka pre napálenie obsahu do PROM pamäte:

74S287_decoder_burner_atari.bin (256,00 bytes)

 

Nevýhody uvedeného riešenia sú dve:

- treba zohnať prázdnu PROM 74S287

- zohnať niekoho kto má programátor na uvedenú PROM-ku aby tam potrebný obsah naprogramoval

 

Nuž - obidve riešenia, teda aj popísané v minulom článku fungujú (to prvé ešte s dodatočným ďalším čipom) a teda interface sa dá postaviť podľa toho čo máme k dispozícii. Použitie obvodu s označením 8255A považujem za samozrejmosť, čip 8255 bez prípony A nemá dostatočnú rýchlosť vybavovania.

 

Tu len dodatok - rozsah D100÷D1FFh používa Atari 1090, ale to asi v našich končinách nie je rozšírené, takže toto by nás nemalo pri našom použití nejako zásadne obmedziť. Dtto sa týka D600÷D6FFh a D700÷D7FFh. Použitie adresácií D6xx a D7xx aj s ich možnými obmedzeniami pri využívaní bolo už popísané v predchádzajúcom článku.

___________________________________________________________

Konektor paralelnej zbernice, 50 pinový samec na strane počítača (rada Atari XL):


Pohľad zo zadnej strany počítača.


Paralelný bus konektor Atari 800XL.

_____________________________________________________

Dodatok:

Uvedené zapojenie samozrejme priamo funguje aj na Atari 600XL.

(Na Atari 600XL je na PBI zbernici priamo vyvedené aj napájanie 5V.)

_____________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

01_2024 Blog, Notes.

By Administrator at januára 08, 2024 11:00
Filed Under: Blog

08.01.2024

Dnes som si neviem prečo spomenul na jednu moju príhodu ktorá sa udiala tesne pred Vianocami 1992, čiže nejaký ten liter borovičky odvtedy na Slovensku pretiekol mezi našim národom - a to od východu po západ (ak sú sviatky tak to tečie opačným smerom).Smile

Poberal som sa k švagrovi a švagrinej, polovička tam už bola na návšteve aj s našimi chlapcami niekoľko dní..

Cestou skutočne poriadne snežilo a keď som prišiel na pumpu v Galante (čas okolo 16.30, čiže vonku tma ako v pytli) výpadovka smer NZ (teraz je tam za ňou kúsok obrovitý kruháč), tak som zastavil a išiel som očistiť stierače a celé predné sklo, pretože to na ceste už robilo poctivých 15cm snehu. To najdôležitejšie som ale nepovedal, bola to Škoda 105, zadné svetlá ála žehlička. Bolo to vtedy moje prvé auto, ale samozrejme už malo niečo za sebou a nebol som prvým majiteľom.

Auto som nechal naštartované, kúrenie pustené, kľúčik v zapaľovaní, vyšiel som von iba vo svetri, zhrnúť ten sneh z okna som videl na minútku. Toto sa podarilo, prišiel som ku dverám, potiahol som kľučku - a tá mi zostala v rukách, dvere boli pevne zatvorené, zablokovali sa.

Auto v pohodičke, akurát ja stojím vonku pretože sa neviem dostať dovnútra, druhé bočné predné dvere zamknuté, situácia čo nevymyslíš. Ručná baterka a klieštiky vovnútri auta, na bok auta nebolo vôbec vidno, čiže tadiaľto cesta zarúbaná. Tak som tam chvíľu stál, tých možností naozaj veľa nebolo a tak som vošiel na pumpu a požiadal či tam niekto nemá k dispozícii hrubší tak 20cm dlhý drát. Síce v Galante po slovensky vedia ale vtedy som si pripadal že asi hovorím po čínsky pretože ma tam všetci totálne odignorovali - a to aj keď som ich niekoľkokrát slušne požiadal o pomoc.

A tak som sa vrátil k autu ktoré stálo tak 20 metrov od pumpy, v jej odbočke. Po niekoľkých minútach ma napadlo že na kraji prístupovej cesty by som niečo také na zemi asi mohol nájsť - a to aj sám, len treba pohľadať. Ľahko sa povie, ťažšie sa to prevedie, všade ležalo spomínaných 15cm snehu ...

Ako sa hovorí topiaci sa aj slamky chytá, kľakol som si a začal ten sneh prehŕňať. Asi po 10 sekundách som na vytúžený drát v tom snehu narazil - bol síce o niečo dlhší ale to pre moje potreby nevadilo. Vytvaroval som ho a prvýkrát (a aj posledný) v živote som sa vlúpal do auta (vlastného). Neviem ako som v tej tme drát do okna zastrčil ale podarilo sa mi po necelej polminúte vyháčkovať a otvoriť dvere ...

Padol som do sedadla a dal som si desaťminútovú pauzu aby som "strávil" čo sa mi práve stalo, potom som pokračoval do cieľa cesty, odomkol som ale pre istotu všetky dvere, už som nemal chuť zase niekde zamrznúť.

Potom som ešte 70km pokračoval k švagrovi kde sme ešte v ten večer v garáži dostali kľučku na jej miesto a aj sme ju poriadne prichytili.   

Takže ak sa na Vás aj po smole následne rýchlo prilepí šťastena tak to treba využiť, dodnes neviem ako sa mi podarilo na ten drát tak rýchlo natrafiť.

Na druhý deň ráno som znova na dvore u švagra skúšal dvere nanovo vyháčkovať - tušíte správne, už sa mi to nepodarilo, šťastenu som si vybral deň predtým.

A odvtedy ak niekedy idem cez Galantu tak sa dodnes spomínanej pumpe s jej hajzlíkmi vo vtedajšom osadenstve oblúkom vyhýbam, nakoniec stačilo povedať: "Nič také nemáme.", no ale už vtedy bola nová doba ...

Takže síce je po Novom roku. ale každému želám aby niekedy v živote mali poriadne šťastie a to vtedy kedy to najviac treba - nakoniec nie nadarmo sa vraví  že ak sa šťastie unaví sadne aj na v..a (môj prípad).

SmileSmileSmile


_____________________________________________________________

13.01.2024

Nová doba platí aj teraz:

Pri dopravnej nehode stačí odísť domov, netreba volať policajtov, stačí iba zavolať ministrovi vnútra.

A o fúkanie sa tiež netreba starať, vonku predsa fúka dostatočne aj tak.

Odporúča kapitán D....o.

Dodatok 15.01.2024 - srandista, fúkal po 15 hodinách ... a toto nám kandiduje na prezidenta.

_____________________________________________________________

14.01.2024

Riešenie pripojenia čipu 8255A cez PBI pomocou PROM 74S287 v Atari 800XL (Atari 600XL) ktorá v zapojení slúži ako MMU:

PBI PROM externý dekodér D5xxh - !CCTL. Atari 800XL.

(Zapojenie ušetrí jeden čip 74LS00.)

_____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: