„Technický antitalent“ – alebo inak - technicky nekompatibilný jedinec.

By Administrator at mája 29, 2016 10:30
Filed Under: Non-Atari

Dnes by som sa venoval zvláštnemu fenoménu – ľuďom, ktorých nepobozkala technika - ani pri prejazde hóóóóódne dlhým tunelom a to nemusia byť nejako zvlášť škaredí ... proste ich schopnosti sa časom a dĺžkou práce nemenia a zostávajú na rovnakej úrovni ako pred ich nástupom do práce.

 

________________________________________________________________________________

Motto:

„Mozog je skvelý orgán. Začína pracovať akonáhle sa zobudíš a neprestane, kým nedorazíš do práce."

____________________________________________________________


Problém nie je v tom že takíto ľudia existujú – to je v poriadku, každý nemôže vedieť všetko, existujú aj géniusi (samozvaní, keď ich nikto nepochváli tak to veľmi radi urobia sami) zásadný problém nastáva v tom okamžiku ak s takýmto jedincom musíte s akýchkoľvek dôvodov spolupracovať.

Poznáme ich asi v každej firme, väčšinou vyžadujú pre svoju prácu prítomnosť minimálne jednoho, alebo najlepšie minimálne dvoch IT pracovníkov vedľa seba. A ustavične, najlepšie v režime 24h/7dní. O tom keď pracujú vedia minimálne 2 poschodia pod a nad daným pracoviskom - síce vydržia pracovať iba chvíľu, ale práve o tomto okamžiku hlasito a neprehliadnuteľne informujú celé okolie. Celkom bežne sa tiež vyskytujú jedinci, ktorí v práci jasne dávajú najavo že kde je práca tak tam oni v žiadnom prípade nezavadzajú. Že takého nepoznáte ? Nooooooooooooo ....

Ale aby som bol spravodlivý poznám aj IT vrany ...

Pre všetkých prítomných by bolo najlepšie keď by sa takýto jedinec vo firme nevyskytoval, ale osobné oddelenia vo firmách vedia nejakým šiestym zmyslom neomylne vyberať práve takýchto jedincov ktorí následne vedia spríjemňovať život všetkým okolo seba nezabudnuteľným spôsobom.
 
Pretože pokec na danú tému je normálne nezáživný tak najlepšie je uviesť niektoré príklady z praxe ktoré som zažil na vlastnej koži, jediná vec je tá že sú už viacročné a teda „bradaté“.

_________________

Pred naozaj už mnohými rokmi sa hlásil do práce uchádzač a suverénne zahlásil že už roky pracoval s výpočtovou technikou (vtedy to bol dobrý päťdesiatnik).
Sebavedomia mal na rozdávanie – pokiaľ sa neoverilo s čím to vlastne predtým pracoval.

Nakoniec sa ukázalo že predtým pracoval v účtárni s kalkulačkou  – s kľukou na jej boku ...).



_________________

 

Nastúpila do firmy dáma, päťdesiatnička, pracovala na počítačoch už dobre cez 20 rokov, teda nejako sa predpokladalo že to pôjde bez problémov. Nešlo. Po jej nástupe kedy dostala to isté čo ostatní vo firme za 10 dní prišlo na IT cca 60 telefonátov a zápisov do helpdesku a každý raz vyžadovala podrobné vysvetlenie čo a ako. Nakoniec po 2 týždňoch to vzdala a konečne začala pracovať. Ufff.


Tu sa to dá deliť na 2 typy:

- Jeden čo časom  podľahne a konečne začne robiť to čo sa od neho očakáva - čiže vo výsledku je to labilný jedinec, nevydrží.

- Druhý síce si nechá všetko vysvetliť, ale aj tak veci robí po svojom (Viete kto som ja ?) a nezlomí ho ani vysvetľovanie, pretože ON VIE. A urobí si po svojom, zase si to nechá vysvetliť a spokojne kravinu zopakuje. Jeho len tak niečo a niekto nezlomí.

_________________

Mladá dáma, vek tak 27. Doletí na IT oddelenie (toto som už niekde myslím spomínal):
„Nefungujú mi sluchátka !“
Nasledovala taká obyčajná a rokmi overená otázka:
„A máte konektor zo sluchátiek zastrčený v správnej zdierke ?“
A to som nemal ...
„Máte ma za idiota ?“
Kolega vidiac kam to smeruje sa zdvihol a odkráčal to riešiť.
Cestou na svoje pracovisko v open space priestore sa na všetky strany ozývalo:
„Na IT oddelení ma majú za idiota ktorý ani nevie sám pripojiť sluchátka !“
Kolega sa zohol, vybral káblik – nanovo ho zapojil a hovorí:
„Funguje to ...“
Dáma mu logicky položila zákernú otázku, na ktorú sa zjavne tešila:
„A kde bol problém ?“
„Dala ste to do zlej zdierky ...“
Škoda, ten ksicht by som bol v tom okamžiku chcel vidieť.
Vraj to tam v najbližšom okolí dosť „bublalo“.
_________________

Pracoval vo firme už cez 2 roky, každý krát jeho počítač išiel najpomalšie, jeho pripojenie do Internetu bolo najpomalšie. V prehliadači otvorených 48 okien – po upozornení že takto si spotreboval celú voľnú pamäť nasledovala odpoveď:„Ale ja to potrebujem k práci !"

(Obľúbená trojkombinácia potrebná pre prácu Internet, CTRL+A, CTRL+C, CTRL+V).

Následne niektorý deň si prestavil zvukovú kartu tak, že si nastavil režim ozveny – ako v jaskyni.
„Takto sa nedá pracovať !“
Suverénne:
„Nie, ja som s tým nič nerobil !“
Prihlásením na iné konto potvrdené že iný user a jeho nastavenie zvukovej karty ide naprosto bez problému.
Zresetované nastavenie zvukovky, všetko O.K.
Za dva dni volal kvôli tomu istému.
Niektorí ľudia ak skončia sú požehnaním pre firmu (a aj pre IT). Odišiel oblažovať iných. Dodnes s ním straším kolegov.
_________________


Jeden extrém, IT pracovník v jednej nemenovanej veľkej firme (osobne som ho poznal).
16.00, IT pracovník práve odchádza domov.
„Pán XXX, nevieme tlačiť na tlačiarni, ohrozená výroba !“
Nasleduje rázna odpoveď:
„To teda máte smolu !“ a spokojne odkráčal domov.
...
Nebojte, dlho po tomto extempore tam nevydržal.
_________________

Ale poďme ďalej. Už zmieňovaní jedinci sa vyskytovali aj v iných obdobiach a na naozaj rozličných miestach.

Vo firme IT pracovník mal vo zvyku vždy v piatok okolo 18.00 uplatniť všetky updaty na softvér. O.K, malý problém bol len v tom, že následne v noci letel lietadlom na dovolenku do Tunisu – na 3 týždne. Mobily ešte neboli, nikto ho proste nezohnal ani keď sa pomaly pokrájali na kúsky - takže všetko bolo v pérdeli. V celej firme sa po túto dobu nikto nedostal do účtovníctva a do miezd. Takže vtedy každý rok (asi 3 roky za sebou) pekne – krásne sedeli vo firme zo scvrknutými zadkami keď mal ísť na dovolenku. On sa vrátil opálený a usmiaty, medzitým vo firme bolo cca 10 ľudí totálne s nervami v háji. Iste, s tým by mal niekto niečo včas urobiť, on síce sľúbil že nebude nič vymýšľať, prišla dovolenka a hop ! – zase tu bol priekak ako vyšitý.
Ujala sa mu prezývka „firemný vírus“.
_________________

Fotograf, dáva fotky do systému. Ako je u neho zvykom - samozrejme bez akéhokoľvek popisu. Skúste potom tie fotky nájsť. Na základe čoho ? Chýba to v názve fotky, popis vo fotke tak isto žiaden, proste ako keby ste na púšti hľadali veľrybu, úspešnosť hľadania bude rovnaká.

Po upozornení (neviem už koľkom) argumentoval:
-    nemá na popis čas
-    potreboval by pracovníka, ktorý by si zapisoval koho vlastne fotí a kdo kde je na fotke
-    a treba ďalšieho pracovníka ktorý to bude do systému písať

Čiže na jednu prácu vlastne vyžadoval 3 pracovníkov - vrátane seba.

Divíte sa že mu to neprešlo ?
Dnes to už dávno  robia iní, pohodlne to sami zvládajú v jednej osobe a nie sú žiadne problémy. Mimochodom, kvalita jeho fotiek bola vcelku mizerná, s digitálom nevedel dobre pracovať. 
 _________________
 

Pripomeniem ešte jednu vec naozaj už bradatú, je to ale z celkom inej oblasti (na pravdivosť historky prisahám):
Kedysi na vojne som slúžil na rádiolokátore. Prešiel som viacerými typmi a tak teda samozrejme že ma zaujímal aj samostatný výškomer. Boli sme na cvičení, tak som ku kolegom zaliezol, točili asi o 100 metrov ďalej. Vyčítali sme ciele a zrazu nabehlo ohromné rušenie. Pýtam sa že čo sa deje. Oni spokojne a kľudne vraj „Špina“ je nablízku.
Na vysvetlenie – prezývka patrila podporučíkovi čo stanici velil (prečo práve takáto prezývka je dnes už irevelantné). Ja na to že veď je v kasíne, išiel tam po veci a teda mal by byť teraz  dobrých 150km ďaleko. Chlapi sa zaškerili sa, otvorili dvere a „Špina“ stál od mašiny asi 50m. Oni proste vedeli že je nablízku, indikácia prítomnosti bola dokonalá. A zjavne aj neomylná. A aj ruský rádiolokátor to rozpoznával – takže aj takto sa dá.
_________________

 

Tento článok v žadnom prípade nepostihuje všetky možné variácie a nuansy normálneho pracovného života a ani si to nekladie za cieľ. To by musela byť štúdia ktorá by mala desiatky, možno stovky stránok. Na druhú stranu sa tým živia odborníci v bielych plášťoch, tým ja zase nechcem konkurovať. 

Takže to celé berte len ako stručný úvod do problematiky.

_________________

 

A poďme na to menej vážne, pretože technická zručnosť (aj v iných oboroch) môže byť dôležitá aj pri výbere partnera:

Ženy si často kladú túto otázku:
„Môže mať ten pravý obidve ruky ľavé ? 
Kiss

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Odbery ATARI 1050 DC/DC version - power consumption.

By Administrator at mája 14, 2016 18:10
Filed Under: Atari

 

Dnes si pozrime tabuľku odberu disketovej jednotky Atari 1050 - pôvodnú verziu a aj keď som tam nasadil DC/DC meniče (tie čo som popísal v predchádzajúcom článku - použité sú čipy 2576) - pri všetkých meraniach je použitý pôvodný napájací zdroj 9V/AC/3A, pretože mi to nedalo, tak som následne meral aj založené dosky s Happy 1050 a následne aj Speedy 1050 bez displeja. 

 

Ako to dopadlo ?

 

Pracovné zátišie pred meraním, alebo bordel na stole - vyberte si.

 

Aby ma niekto nekameňoval  - meral som to multimetrom, takže pri premennom odbere sú tie čísla odhadované, analógový merák doma nemám. Po založení dosky zo SPEEDY 1050 ide spotreba mierne nahor, chladič je o niečo teplejší ako pri HAPPY doštičke, ale zase len pri veľmi intenzívnej práci, potom zase teplota pekne klesne smerom nadol. Ale ani pre SPEEDY 1050 sa zariadenie v žiadnom prípade neprehreje (a SPEEDY ešte môže mať pripojený displej, čiže spotreba by ešte mierne vzrástla). Je jasné že tie prerábky sa oplatia, v dnešnej dobe sa už objavili spínané DC/DC zdroje o veľkosti kocky cukru a dodajú prúd pohodlne celých 2A - tie sú na prerábku úplne ideálne. Z uvedených čísel je jasné že na spínaný zdroj nemá zmysel použiť čipy čo dodajú prúd max=1A to je pre daný účel málo, tak isto aj cievka na prúd 1A by bola poddimenzovaná.

 

Príprava HAPPY 1050 na meranie.

 

A teda poďme na tabuľku - trošku nakŕmim štatistiku -  do tejto jednej tabuľky som sa snažil "narvať" čo najviacej údajov a dúfam že sa mi to podarilo.

 

Je tam uvedený kľudový prúd zariadenia po zapnutí, aké je skutočné napätie na výstupe AC zdroja smerom do zariadenia. Sú namerané odbery pri záťaži tak ako pri čítaní a aj pri zápise. Záverom je tam ešte údaj testu koľko trvá čítanie kompletne plnej 128kByte diskety (čiže medium density) a potom aj jej následné naformátovanie a uloženie dát naspäť na disketu. Tie rozdiely sú dosť podstatné nielen v čase, ale aj v odbere. Pre HAPPY 1050 rozšírenie je použitý iný sektorový kopírovací program, pretože HAPPY 1050 s verziou sektorového kopíráku 1.5 nespolupracuje. Pre tabuľku neuvádzam vstupné napätie zdroja, pretože v USA je iné ako v Európe a iné ako v Británii, výstupné napätie je ale rovnaké.

 


   Original 9V/AC PS

 

Z tabuľky je krásne vidieť že doska s HAPPY 1050 je optimalizovaná na spotrebu a aj výkon (HAPPY 1050 ukladá vždy jeden track, potom nasleduje malá pauza, SPEEDY 1050 zase frčí ako o dušu, žiadna prestávka), na druhej strane SPEEDY 1050 ide cestou "brutal force", kde je spotreba obetovaná výkonu - a že je to sakra poznať !

 

Pri SPEEDY 1050 je uvedený maximálny odber, ktorý je dosiahnutý počas formátovania (9-10 sekúnd), potom odber okamžite klesá na úroveň okolo 1.3A. Tak isto je to aj pri čítaní, jedná sa len o veľmi krátke špičky, ten odber 1.3A podstatne lepšie vyjadruje celkový stav. Zaujímavé je to že pri HAPPY 1050 je to tak dobre spriemerované, že tam k žiadnym takýmto merateľným odberovým špičkám nedochádza. Na druhej strane je dobre mať slušne dimenzovaný zdroj, ktorý práve takéto špičky odberu hravo zvláda - a máme po možných problémoch. Na druhej strane je zase vidieť aký veľký odber má neupravovaná disketová jednotka Atari 1050 - to sú fakt čísla kde sa točia panenky.


 

Kto potrebuje údaje o wattáži si to jednoducho vyráta pomocou vzorca P=U.I

 

Chcel som k disketovým jednotkám Atari 1050 používať pôvodný zdroj, t.j. zdroj nepotrebuje žiadnu prerábku a teda aj pripojenie je veľmi jednoduché = pôvodné, zmeny sú až na motherboarde disketovej jednotky a v konečnom výsledku veľmi výrazne obmedzili odber zariadenia a tým aj celkové zahrievanie = omnoho väčšia spoľahlivosť - a toto bolo cieľom. Ak pridáte niektoré ďalšie nadstavby - či už HAPPY alebo SPEEDY dosku tak to s novými DC/DC meničmi disketovka hravo zvládne.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 1050 - nové napájanie, new power supply.

By Administrator at mája 11, 2016 17:00
Filed Under: Atari

Dnes to bude jedna (teda skôr úprava 2 disketoviek) nová realizácia napájania disketovej jednotky Atari 1050.

 

Po úprave zdroja +5V a +12V stále napájame zariadenie pôvodným zdrojom 9V/AC/3A (toto je zásadné rozhodnutie pre to aký zvoliť ďalší postup prerábky).

Z uvedeného v predchádzajúcej vete jasne vyplýva že nahradený bude pôvodný 5V a 12V zdroj na motherboarde novými spínanými DC/DC meničmi. Tu použijem úplnú klasiku - spínané meniče rady 2576, ktoré bežia na slušných 52kHz, dnes to síce už nie je veľa ale zase to vďaka nižšej frekvencii prepáči aj sem tam nejaký drobný kiks pri návrhu zapojenia.


Aby sme vedeli čo nás čaká pri budúcej prerábke - tak si pozrieme pôvodný zdroj v jednotke Atari 1050, je jasné že sú tam veľké tepelné straty, pretože som to meral tak viem že je to okolo 10W (teda tie straty), čo je naozaj hodne a veľmi nepríjemne to prehrieva celú disketovú jednotku až sa to po cca 1 hodine dostane do stavu že jednotka odmietne pracovať - asi zareaguje tepelná ochrana, alebo je mechanika tak horúca že sa proste mechanicky posunie nastavenie hlavičky. Neviem ktorá časť je pravdivá, po tom som nepátral, stačí že ak sa to celé silne zohreje tak zariadenie prestane fungovať. Ak sa prehreje aj vlastná mechanika tak potom teda máme čas na kávu, alebo na poriadne pivo než to zase celé vychladne - zaujímavé, ale v podstate pre robotu neakceptovateľné.

 

Pôvodná schéma zdroja kde je násobič x2 pre zdroj 12V:


 

No a takto to vyzerá po novom,všetko ostáva iba vycvakneme

pôvodné stabilizátory a nahradíme ich spínanými zdrojmi

ktoré pripojíme do označených bodov A, B , C a následne D, E, F.


 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Zapojenie som realizoval z domácich zásob - klasicky na univerzálku dosku. Nový zdroj 5V DC/DC meniča je realizovaný ako zásuvný modul, t.j. na dosku som dal konektor do ktorého sa zdroj zasunie. Pretože celá doštička 5V zdroja je prišróbovaná následne na chladič nehrozí samovoľné vytiahnutie tohoto zdroja s konektora. 12V DC/DC zdroj je naproti tomu realizovaný mierne odlišne, tam je konektor priamo na doske zdroja a z motherboardu sa iba zasunie do nej trojvodičový konektor (nie je tam miesto na rovnaké prevedenie ako u 5V zdroja). Cievky sú dosť veľké, sú na 3A, 1A cievky som nechcel použiť (občas by ten 1A nemusel stačiť a ak sa presýti cievka tak by to mohlo prísť ku kolapsu zdroja) a 2A cievky som v tom okamžiku nevedel zohnať (teraz ich už mám - v šuplíku ...). Konštrukcia takto urobeného meniča je natoľko stabilná že stačí ak je takýto menič iba prišróbovaný jedným šróbom na pôvodný Alu chladič (tých 5 nožičiek čipu 2576 je natoľko robustných že ostatné súčiastky aj s doštičkou na sebe to bez najmenších problémov udrží). Výstupné cievky 20uH nie sú za každú cenu potrebné, ale ak ich tam dáte tak významne znížia celkový výstupný šum meniča (čiže ak ich máte - tak ich tam dajte, ak nie - jednotka bude fungovať aj bez nich, vtedy potom odoberáte výstupné napätie priamo z kondenzátorov 2x 470uF). Aby cievka meniča držala na svojom mieste na doštičke plošného spoja tak je to poistené pár kvapkami epoxy. Do chladiča treba následne vyvŕtať 2 diery o priemere 3mm na uchytenie nových DC/DC meničov (ich umiestnenie vyplýva z veľkosti doštičky a ako urobíme napájacie prívody - fantázii sa medze nekladú, hlavne aby zostalo miesto pre pôvodné konektory na základnej doske, ktoré musíme zase naspäť zapojiť - ak by sme to blbo rozvrhli tak máme problém, takže dopredu 3x merať a až potom sa rozhodnúť ako ďalej). Zapojenie je klasika, len treba dodržať zapojenie a použiť potrebné vodiče dostatočne hrubé a treba použiť čo najkratšie cesty (aj k cievke). Potom to funguje na jednotku.


 

Vľavo 12V DC/DC menič, vpravo 5V DC/DC menič.

 

 

Na tomto obrázku je umiestnenie stabilizátoru LM7805, ktorý ideme vymeniť.

 

 

Vľavo tranzistor pre reguláciu motorčeku, v strede je LM7812, ktorý

tak isto vymeníme za 12 V DC/DC menič.

 

 

Už vybratý stabilizátor LM7805 a vložený 3 pinový konektor pre nový 5V DC/DC menič.

(Miesto má označenie Q7)

 

 

Tu je potom už nový 5V DC/DC menič na svojom mieste. Chladič čipu je priamo prichytený na pôvodnom Alu chladiči. Najprv sa proste do 3 pinového konektoru nasunie celá doštička 5V DC/DC meniča a následne je menič prichytený šróbom a matičkou. Nezabudnite použiť pod čipy teplovodivú pastu ! Už som to spomínal - ak je to celé prišróbované nehrozí rozpojenie meniča v konektore. Proste je to blbyvzdorné.

 

 

Vľavo čip 7812, ten ide von, vpravo výkonový tranzistor - zostáva. Tu pozor,

tranzistor má pod sebou sľudovú podložku a je izolovaný od chladiča !

 

 

Vycvaknutý čip 7812, (označenie Q8) ešte zostáva následne vyletovať pôvodné nožičky, aby sme uvoľnili miesto.

 

 

Napájkovaný nový 3 pinový napájací káblik pre 12V DC/DC menič, jeho dĺžka =cca 8cm. Potom musíme nasadiť na pôvodné miesto celý Alu chladič. Ako správne zapojiť podložku a izolačnú priechodku na výkonový tranzistor TIP110 môžete vidieť na nasledovnom obrázku:


Animovaný obrázok.

 

Na nevodivú podložku a izolačnú podložku nezabudnite pri spätnej montáži, inak sa možno začne z disketovej jednotky valiť dym ... ale zase bude to len na kratučký okamih ... Tongue out  radšej to ešte raz pripomeniem.

 

 

Obidva nové DC/DC meniče na svojich miestach.

 

 

Tu je vidieť ako je riešený prívod pre 12V DC/DC menič /vľavo).

Prívod má z prednej strany na sebe ešte kvapku epoxy.

 

 

Nový otvor pre uchytenie 12V DC/DC meniča.

 

 

Nový otvor pre uchytenie 5V DC/DC meniča.

 

Najzaujímavejšie - ako vždy sú potom namerané údaje, ktoré nám hodne povedia o tom, či je to podarená úprava - alebo nie ... Moje rozhodnutie bolo že chcem použiť pôvodný zdroj, takže sa nemení vstupný konektor a ani trafo, toto je ale rozhodnutie na každom, pretože je jasné že bez problémov je možné použiť pre obidva zdroje napríklad aj 24V zdroj.
Treba ešte počítať s tým, že napätie 9V/AC zdroja presahuje určite cez 10V (prešli sme z 220V na 230V, s tým vtedy nerátali) a tak aj o niečo ide spotreba a stráca sa ešte väčší tepelný výkon (hlavne pri neprerobenom napájaní).

Spomeniem ešte jednu drobnosť, Schottky dióda je zozadu umiestnená tak, že jej púzdro sa dotýka chladiča a teda pri použití vodivej pasty je tak isto veľmi dobre chladená a nehrozí jej prehriatie. Teraz som takto prerobil identicky 2 disketové jednotky Atari 1050 a rozdiel je naozaj viac ako zaujímavý.


Priložím nejaké tie obrázky aj z druhej prestavby:


 

Spodná biela čiarka je tepelne vodivá pasta na mieste kde je Schottky dióda.

 

 

Vývody pre napájanie 12V DC/DC meniča.

 

 

Výsledok, vľavo 12V DC/DC menič, vpravo klasicky na svojom mieste 5V DC/DC menič. Aby sa nedali prívody pre 12V DC/DC menič zameniť  je na konektore spredu kvapka epoxy, ktorá bráni opačnému nasadeniu konektoru, čo by malo za následok fatálny problém. Ak si všimnete tak na obidvoch stranách je stále dostatok miesta pre nasadenie potrebných konektorov, čiže nič ničomu nevadí a nezavadzia (v tejto konfigurácii).


Záver:

- existujú už aj lepšie a účinnejšie meniče, ale použil som to čo bolo doma priamo k dispozícii, čiže nevznikli mi žiadne ďalšie priame náklady. Chladič je iba mierne vlažný, disketovka bola zapnutá viac ako 4 hodiny, z toho som ju "smažil" sektorovým kopírákom v jednom ťahu asi 1 a 1/2 hodiny v jednom kuse (moja klasika - kopírujem jednu disketu samu na seba sekt. kopírákom a na konci to spustím či je posledná kópia rovná originálu, teplota chladiča nestúpala.

Rozdiel vo výslednej teplote zariadenia je neporovnateľný - predtým sa ani na odkrytom zariadení nedala po hodine udržať ruka na chladiči (a prichádzalo k výpadkom vďaka prehriatiu - asi už reagovala tepelná poistka v stabilizátoroch LM78xx), teraz to zostáva iba mierne vlažné aj keď je jednotka uzatvorená. Rozhodne už neprichádza k výpadkom vďaka tepelnému prehriatiu zariadenia. Proste ak sa nemusí v zariadení zbytočne vyžiariť navyše približne 10W tepla - tak toto sa dá zaručene rozpoznať a na znížení výslednej teploty zariadenia v prevádzke sa to odráža skutočne výrazne. A aj na životnosti celého zariadenia.

Takže kto si na to trúfa - upravujte, stojí to za to !

V ďalšej časti bude prehľadná tabuľka odberov disketovky Atari 1050 v pôvodnej verzii a po úprave.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Rôzne verzie - different versions Atari 1050. Part 2.

By Administrator at mája 08, 2016 20:16
Filed Under: Atari

 

Chupacabra sa činí - poslal ďalšie fotografie svoje extra zvláštnej disketovej jednotky Atari 1050. (Číslo 1.) Vďaka jeho ochote a súhlase k publikovaniu sa môžem s Vami podeliť o ďalšie doposiaľ nepublikované zábery. Vďaka!


 

Takto vyzerá odkrytovaná jednotka - bez založenej rozširujúcej doštičky. Keď som tak nad tým rozmýšľal možno sa mal v tej dobe zmeniť tvar chladiča a teda potom by to umiestnenie stabilizátorov dávalo zmysel.  Na druhú stranu to perfektne bude prekážať ak by ste tam chceli pripojiť nejakú rozširujúcu dosku - či už typu HAPPY 1050 alebo Speedy 1050.

 

 

Niektoré časti vyzerajú veľmi podobne až rovnako ako u štandartných jednotiek.


 

Tento záber ukazuje ako idú zaradom vodiče k tranzistoru a stabilizátorom.

 

 

Čo dodať ? Prekvapujúce je to, že Graetz a násobič sú na pôvodnom mieste a tak ďaleko odtiaľ sa ocitli stabilizátory. A potom zase dlhé prívody k výkonovým prvkom -  teda, kto má v tomto prsty ... Toto len dokazuje že aj takto sa to dá - keď niekto chce ... alebo to vyšlo tak nejako náhodou a potom s tým radšej nikto nehýbal.


 

Napravo výkonový Graetz, tak ako je to v klasike.

 

 

Už som to spomínal, sú pridané chladiče, pretože sa zlepší odvod tepla.Na druhú stranu - tie rebrá sú príliš malé na to aby to nejako významne zlepšilo chladenie.Takže také "polovičaté" riešenie.


 

Ešte sa vrátim 2 fotkami k "austrálskej verzii" prichytenia výkonových prvkov.

 

 

Dtto druhá strana.


 

Detailný pohľad na prívody výkonových prvkov.

 


Dtto.

 

 

Vľavo 7812 napravo TIP110.


 

Strana plošného spoja.


 

Detaily plošného spoja.


 

Sem-tam sú tam nejaké úpravy ale sú tam aj preškrábnuté spoje.

 

 

Škrabance - stred foto dolu.


 

Dtto.

 

 

Revízia dosky.


 

Zase detaily.

 

 

No, je to zaujímavé.

 

Pridaná doštička, asi by stálo za to to rozkresliť. Šok príde za okamžik.


 

Tak toto ma dostalo do kolien, sila. Ten kto toto robil má zjavne iné nároky na prevedenie než na aké som zvyknutý. Možno že to bude fungovať aj takomto stave. Ešteže toto nerozhoduje o tom či je ostatná časť disketovky v poriadku.

 

O.K, to je všetko,  pred pár dňami som naozaj netušil že niečo takéto vôbec bolo a vyrábalo sa. Príjemné prekvapenie, dúfam nielen pre mňa.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Rôzne verzie - different versions Atari 1050.

By Administrator at mája 06, 2016 12:40
Filed Under: Atari

 

Chupacabra  mi poslal zábery svojich 3 disketových jednotiek Atari 1050. Jedná sa o rôzne verzie a je to podľa mňa natoľko zaujímavé že to stojí za samostatný článok. Fotky uverejňujem z jeho láskavým súhlasom. Zábery zodpovedajú nálezovému stavu - takže nehromžite na súčasného majiteľa. Ako viem jedna jednotka je už sprevádzkovaná, ostatné to ešte len čaká. Ja som rád že je ochotný sa podeliť zo snímkami a my ostatní zase vieme viac ako sme vedeli predtým. Mne nezostáva nič len sa mu poďakovať za ochotu s ktorou sa s nami podelil o tieto zaujímavé fotografie.


Malé odbočenie:

Štandartne sa dodávali dva druhy disketových mechaník 5.25" pre jednotku Atari 1050, vedel som že existujú rôzne verzie motherboardu, ale s divočinou ktorá sa tu objavila v zbierke Chupacabru a týka sa motherboardu jednej jeho disketovky som sa naozaj ešte nestretol a ani som o nej nikdy nepočul. Takže jedno parádne prekvápko je na svete !

 

No ale poďme na popis možných použitých mechaník 5.25" v disketovej jednotke Atari 1050:

- typ č.1:
  Atari 1050 5.25" Tandon Drive Mech.
  Atari 1050's assembled in Singapore

- typ č.2:
  Atari 1050 5.25" World Storage Drive Mech.
  Atari 1050's assembled in Hong Kong


Každá mechanika používa remeničku inej dĺžky, preto nie sú priamo medzi sebou zameniteľné a potrebujete konkrétnu remeničku na konkrétnu mechaniku.

 

Toto by na úvod stačilo a teraz poďme na tie tri spomínané disketové jednotky, podľa posledne dstupných informácií sa ich vyrobilo len niečo cez 1700 kusov a štandartne v ncih bol firmware verzie "H". Pridaný text nálezového stavu pochádza priamo od Chupacabry:

 

Disketová jednotka ATARI 1050 číslo 1:

 

Začínam obligátne - sériovým číslom.

 

Prvý šok z fotografie - ako sú tam dočerta umiestnené stabilizátory a výkonový tranzistor ?

 

Pridané chladiče, hmmm zaujímavé najprv som si myslel že je to prerábka, ale Chupacabra ma ubezpečil že napájanie vychádza zo stredu motherboardu ... škoda že nemám lepšie foto, takto len nad tým riešením proste krútim hlavou a hovorím si - kdeže sú kondenzátory pre stabilizátory ???  Tie by predsa mali čo najbližšie k čipu stabilizátora. A tá dĺžka prívodov, soudruzi z NDR to chybne spočítali ... alebo v Singapúre ? (v Hong Kongu ?)

 

Na motherboarde fakticky nie sú na očakávaných miestach stopy po prívodoch pre stabilizátory. Tie sú umiestnené

"hore nohami", ako vtip by som povedal že toto asi bola várka určená na export pre Austráliu ...

 

No, vec nevídaná a nevidená - rád sa delím o tieto snímky, toto asi len tak neuvidíte.

 

Je to nálezový stav, takže je tam ešte vrstva prachu .

 

Vlastná mechanika 5.25"

 

5V stabilizátor v "austrálskej polohe".

 

Dtto tranzistor in "australian position" TIP 110.

 

Tu som si nie celkom istý aká verzia HAPY (WARP) je použitá, toto vidím po prvýkrát v živote.

Obsah Eprom by napovedal podstatne viac ... snáď bude k časom k dispozícii.

 

Káble napájania kraľujú celému priestoru. Pridané chladiče svedčia o tom že tu sa niekto nazaj zamyslel

(konečne) a uvedomil si, že toho tepla na vyžiarenie je toľko že ho treba odvádzať zväčšenými chladičmi.

 

A záverečný pohľad na osadený motherboard.

 

 

Zo spodnej strany je len táto fotografia - z ktorej sa toho veľa vyčítať nedá, bohužiaľ nie sú zábery kde sú tie stablizátory pripojené. Zatiaľ teda záhada ostáva záhadou, možno Chupacabra pošle ďalšie snímky ktoré to objasnia.

 

1 - SN41092 453

WORKING STATUS:
WORKING STATUS:
No power on lights !
BAD ???

==========================
MODIFICATIONS:
????? Board revision E1

HAPPY 1050 ?

6u8 power supply capacitors exchanged ?
==========================
MOTOR:

Northland
MFG.PART #1005-101
Customer #210323
==========================
ICs:

U13 - WD2793-PL-02 / 8246
U10 - OFF (HAPPY?)
U9 - OFF (HAPPY?)
U8 - ???
U7 - R6532P / R6532-11 / 8404

U1,U21 - CA3086
==========================
Power supply:

Q6 - SGS TIP110
Q7 - LM340T / 7805
Q8 - Motorola MC7812CT

==========================
HAPPY 1050 board ????

SY6502A
Toshiba TC5564PL-15 / 8608ACA - SRAM 8KX8,CMOS,DIP,28PIN,PLASTIC
SN74LS133N
T74LS139BI
2xSN84L00N - asi 4xNAND mil.spec.
HN482764G - 8KBx8 EPROM 28-pin DIP
8442A / 7819

----------------------------------------

Disketová jednotka ATARI 1050 číslo 2:

 

Obligátne - zase výrobné údaje.

V podstate toto je "klasika" v reále.

Mechanika je klasika TANDON.

 

Pohľad zospodu mna krokový motor mechaniky.

 

Vľavo dolu TIP 110, vľavo hore LM7812. Fľaše = kondenzátory majú kacitu =6800uF, teraz sa používajú kapacity =4700uF - postačujú. Tie pôvodné kapacity sú skutočne slušní "bumbrlíčci", po ich výmene je tam naozaj viac miesta. Na druhú stranu musím priznať že všetky tieto fľaše čo som kedy menil vo všeobecnosti mali vždy o pár % kapacity viacej ako je na nich napísané. Aj po tých desaťročiach, toto proste nebolo odfláknuté.

 

Použtá klasika čip CA3086, prečo to píšem ?

Pri popise tretej disketovky ma pochopíte.

 

Vľavo tranzistor TIP 110, napravo LM7812.

 

Pohľad na motherboard zo strany plošného spoja.

 

Celkový pohľad.

 

Pekne vidieť jednotlivé čipy.

 

2 - SN14664 354

WORKING STATUS:
No power on lights !
BAD ???

==========================
MODIFICATIONS:
Board revision E1

No modifications.

6u8 power supply capacitors exchanged ?
==========================
MOTOR:

Northland
MFG.PART #1005-101
Customer #210323
==========================
ICs:

U13 - WD2793A
U10 - Tandon 94132B-2131, 188063-001L, 8416
U9 - R6507P, R6507P-11, 8420
U8 - Motorola MCM6810P
U7 - R6532P, R6532-11, 8404

U1,U21 - UA3086PC
==========================
Power supply:

Q6 - RCA TIP110
Q7 - Fairchild uA7805UC
Q8 - Motorola MC7812CT

 

--------------------------------------------------------------

Disketová jednotka ATARI 1050 číslo 3:


Začíname - čím iným ako serial number ...

 

Mechanika je zase TANDON.

 

Krokový motor.

 

Zase osadenie HAPPY (WARP) 1050, ale nejaký jeho derivát.

 

 

A sme pri tej zvláštnosti - namiesto čipu CA3086 je použitý čip TBA331 čo je jeho presný ekvivalent, teda CA3086 neboli na sklade a tak sa veselo osádzalo čipmi TBA311. V konečnom dôsledku to zákazníkovi mohlo byť jedno, pre nás to znamená že existuje náhrada namiesto CA3086.

 

Čipy na externej doštičke bližšie neurčeného rozšírenia.

 

Vľavo dole zase TBA 311 namiesto CA3086.

 

Dtto.

 

Podrobnejší pohľad na rozširujúcu dosku.

 

Revízia dosky je presne rovnaká ako v prípade disketovej jednotky č.2.

 

2 - SN26025 045

WORKING STATUS:
BOOT ERROR without a disk, needs some more testing.
LEDs' status OK.

OK ?

==========================
MODIFICATIONS:
Board revision E1

HAPPY 1050 ?

6u8 power supply capacitors exchanged ?
==========================
MOTOR:

Tandon
Type: KP68P2-402
P/N 210323
S/N 4Z19
==========================
ICs:

U13 - WD2793A-PL
U10 - OFF (HAPPY)
U9 - OFF (HAPPY)
U8 - ???
U7 - R6532P, R6532-11, 8404

U1,U21 - TBA331 !!!
==========================
Power supply:

Q6 - SGS TIP110
Q7 - SGS L7805CV
Q8 - SGS 7812CV

==========================
HAPPY 1050 board ????

MOS6502
Toshiba TC5564PL-15 - SRAM 8KX8,CMOS,DIP,28PIN,PLASTIC
NEC D2764D - EPROM 64KB 8KBx8 Ceramic 28-pin DIP
SN74LS133 - 13-INPUT NAND GATE
SN74LS139AN - Dual 2-line to 4-line Decoder/Demultiplexer
2xSN74LS00N - 4xNAND gates
74LS42PC - BCD 4-line To 10-line Decoder

________________________________________________________________________________

Ak niekto máte niečo na doplnenie - napíšte, doplním to.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Tester DRAM - 4164 = 64k x 1 , 41256 = 256k x 1, 441000 = 1024k x 1.

By Administrator at mája 04, 2016 17:30
Filed Under: Non-Atari

Tak ako vždy - ak niečo hľadáte tak zákonite narazíte na niečo iné než ste chceli. Toto je presne ten prípad, ale je to natoľko zaujímavé že som sa rozhodol to uverejniť aj u seba. Všetci čo sa "patláme" v starých počítačoch máme jeden problém - a to či sú pamäte DRAM v poriadku. Proste potrebujeme tester DRAM pamätí. A pri tom webovom hľadaní som proste na ten tester narazil.

 

 

Spomínal som to na tohtoročnom Foreveri že niečo takéto som "vydlabal" na webe, ale hneď tam som sa dozvedel že sa to dnes dá postaviť s mikroprocesorom a za chvíľu - ale videli ste niekde nejaký slušný návod aj s podrobnosťami ? Ja veru nie, preto ma táto informácia nijako neuspokojila. Takže aj napriek tomu že sa to dá dnes urobiť inak, tak tu je to - tester DRAM a bez mikroprocesoru a funguje to tak isto dobre, možno že aj lepšie.


Zapojenie ako som už spomenul nepoužíva mikroprocesor ale dve programovateľné logické polia a pár čipov okolo, no neberte to ... aj s chlpami.

Nie je to pritom žiadne béčko tento tester DT-90, pretože dokáže otestovať pamäte s dobou prístupu v rozsahu 60ns200ns (tento čas vieme nastaviť!). No a testuje to RAMky aj pri hraničnom napájaní, proste tester ako sa patrí.

Alebo si tú schému niekto upraví na dnešné čipy ? Rok vzniku je 1991. No, niektoré veci vedeli poriadne robiť aj pred rokmi či sa to niekomu páči alebo nie.
 

To čo tu uvádzam dokáže testovať DRAM pamäte typu:

-     4164, t.j.        64k x 1
-   41256, t.j.      256k x 1
- 441000, t.j.    1024k x 1


Prečo práve tieto 3 typy? Pretože už používajú len jedno napájacie napätie a to 5V.


Schéma sa mi zdala malá, radšej som ju teda priložil aj oddelene aby sa dala lepšie prečítať.


Prikladám aj súbory, ktoré treba napáliť do PAL (GAL).


Je to natoľko zaujímavé že ak niekto má tie logické polia a hlavne aj programátor na ne - kľudne si to postavím aj ja.

DT90_DRAM_tester.pdf (1,17 mb)


Schému som radšej dal samostatne, aby bola lepšie čitateľná:

CIRCUIT_DRAM_tester.jpg (248,85 kb)

Obsahy PAL (GAL):

DT90PAL4 (2,71 kb)

DT90PAL8 (2,71 kb)


Napriek veku je to zaujímavá konštrukcia aj po takom čase.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

05_2016 Blog, Notes.

By Administrator at mája 04, 2016 17:30
Filed Under: Blog

04.05.2016

Máj lásky čas, alebo parafrázováné "Máj, krásky čas ..." berte to čo sa hodí. V poslednej dobe mám tak málo voľného času že som vôbec rád ak sa mi podarí sem tam niečo hodiť na blog. Aj to si musím veci dopredu nachystať.

_______________

Pri upratovačkách večer v nedeľu, teda koncom minulého týždňa som našiel doma originál inštalačku DOS 3.30, je to jedna 720kB disketa. O nej som vedel, o tom čo ešte bolo doma ďalšieho už nie. Tým to ale nekončilo, mám aj originál inštalačky DOS 4.01, t.j. 3x 720kb diskety. A do tretice originál inštalačky pre DOS 5.0, zase 3x 720kb diskety. Len DOS 6.22 originálky nemám k dispozícii, nemá niekto ? Vymením, mám originálky CD WIN98 prvá edícia, druhá edícia, Win ME.

 

Sériové číslo si nechám pre seba ...

_______________

Pre kolegu (Sledge) som v týchto dňoch v mojich domácich zásobách hľadal procesor V20 do PC XT, zatiaľ som doma vyhrabal iba 8MHz verziu čo je bohužiaľ málo ak ho chce prevádzkovať na 10MHz, zjavne to tam už dobre nefunguje. Tento text som si nachystal pred 2 dňami, dnes po príchode domov z práce mi to ale nedalo a prevrátil som zvyšné krabice "hore nohami" - ale stálo to za to !

 

Hľadanie pred 2 dňami skončilo s tým že mám iba 8MHz verziu.

 

No a dnes som v "skrytých rezervách" našiel aj verziu na 10MHz.

 

Vďaka Sledge, za to že som si našiel čas (sám by som sa k tomu nebol dokopal) prezrieť niektoré krabice  ... Niekedy je človek celkom bezdôvodne zo sebou spokojný ...

____________________

Dnes konečne uverejňujem návod testeru na DRAM pamäte, spomínal som to chalanom na Foreveri že to tak o týždeň hodím na web, nno ..........  "trošíčku" som to natiahol, takže hlboké ospravedlnenie na všetky svetové strany ... východ, západ, sever, juh, pridajte aj výseče medzi nimi - mne to ospravedlnenie síce pomohlo, či aj Vám, to neviem.

Tak a idem na spomínaný tester DRAM pamätí:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tester-DRAM-4164-3d-64k-x-1-41256-3d-256k-x-1-441000-3d-1024k-x-1.aspx

_______________
Tak toto je moja 386-ka ktorú som si pred časom kúpil, tepe na celých 25MHz ...

Toto nepotrebovalo chladič, RAM = 8MByte (v svojej dobe to muselo stáť desné peniaze) - pamäte sú typu SIPP - to sa len tak už dnes nevidí, použitý OS = DRDOS 7. Originál myška Genius na sériový port, síce je už celá zažltlá, ale s tým sa ešte dá niečo urobiť. Mašinku som si splašil len tak pre skúšanie všetkého možného a aj nemožného. Videokarty mám k dispozícii dve, Trident 8900-ku s 1Mbyte RAM a Trident 9000-ku s 512kB RAM, proste vtedajšia úplná klasika. Teraz v tom nechávam videokartu Trident 9000. Zdroj je menší, je iba na 100W, ale bohate postačuje, skrinka plochá - ničím zaujímavá, tak ani nedávam foto, floppy je 3.5" mechanika.

Disk celých 170MByte ... Celkom šikovná mašina, akurát musím vymeniť NiCd aku, lebo už začína pomaly "kvitnúť" a bola by škoda aby to poškodilo motherboard. Po tých rokoch to ale má nárok, aj tak tá baterka vydržala neuveriteľné dlho (pritom stále drží obsah). Keď to zapnem - minútu trvá test celej RAM, tik-pauza, tik-pauza, tik-pauza, tik-pauza vždy po 256kByte RAM, aáááááááááá- zatiaľ si pomaly uvaríte kávu ... áno je tam Escape na potlačenie testu, ale zase nech má počítač čas po zapnutí sa postupne spamätávať.


 

 

 

 

 

 

 

________________________________________________________________________________

05.05.2016

Včera sa mi ozval Chupacabra  že má v jednej svojej Atari 1050 použité čipy TBA311 namiesto CA3086, podrobnejšie v pôvodnom doplnenom článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Tipy-a-triky-016-Equivalent-circuit-CA3086-Tips-tricks.aspx

 

Chupacabra mi ďalej poslal sériu fotografií zo svojich 3 jednotiek Atari 1050 a je to natoľko zaujímavé, že z toho bude samostatný článok - teda séria fotografií.

_________________________________________________________________________________

06.05.2016

Takže Chupacabra a jeho 3 disketové jednotky Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rozne-verzie-different-versions-Atari-1050.aspx

_____________________________________________________

07.05.2016

Pretože nešťastie a kraviny nechodia po horách ale po ľuďoch - dnes som zistil že som mal pár dní odstavenú blogovú časť, problém úplná a štandartná klasika - pes bol zakopaný  medzi stoličkou a počítačom ...

(Na to musím ísť 170 km od domu aby som na to prišiel, bahhhhhhhhhhhhh Tongue out.)

Už opravené - ešteže sa to dá na diaľku ...

_________

Chupacabra mi poslal ďalšiu várku fotografií - je to tá "austrálska" verzia Atari 1050 - je to proste divočina aj keď sa to vyrábalo - teda to sú mi veci ... takže zajtra keď budem večer doma tak to spracujem a hodím na blog. Paráda !!! Patrí mu poďakovanie v mene nás všetkých zvedavých čo radi vidíme neštandartné veci.

____________________________________________________________

08.05.2016

Podrobnejšie foto extra verzie disketovej jednotky Atari 1050 označenej ako č.1:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Rozne-verzie-different-versions-Atari-1050-Part-2.aspx

______________________________________________________

11.05.2016

Prerábka 2 kusov Atari 1050 - zachovaný pôvodný zdroj a vovnútri disketovky sa vymenia 5V a 12V zdroj za spínané DC/DC meniče:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-1050-nove-napajanie-new-power-supply.aspx

_____________________________________________________

14.05.2016

Niektoré zaujímavé číselné údaje na porovnanie - stále sa jedná o disketovú jednotku Atari 1050:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Odbery-ATARI-1050-DCDC-version-power-consumption.aspx

_____________________________________________________

18.05.2016

Cesta do hlbín ajŤákovej duše ... :

crŕŕŕŕŕŕŕ, crŕŕŕŕŕŕ

"Áno počúvam !"

"Nefunguje mi pripojenie do siete, môžete sa zastaviť ?"

Po príchode na pracovisko skutočne nefunguje poč.sieť. Káblik síce zastrčený do ntb ale sieť nejde. Pod stolom druhý, zapojený káblik do rozvodu. Nasledovala výmena káblikov v ntb a sieť sa rozbehla.

Po pol minúte:

"No áno, ale ja som tam mala predtým na kábliku šedú koncovku a teraz je tam červená !"

5 sekundová pauza:

"Ale ja chcem mať na kábliku šedú koncovku !"

Náš zákazník, náš .....

 

 

____________________________________________________________

22.05.2016

Blíži sa naše predsedníctvo v EÚ. Chválabohu, pretože inak by v meste neboli nové električky. Myslím si že to predsedníctvo je jediný dôvod prečo sa do toho investovalo, inak by sa jazdilo ďalej na starých šajbách. Opravujú sa cesty do ktorých povrchu sa dlhočizné roky neinvestoval ani cent - predtým koruna. Ale aby ste si nemysleli že sa horibilne investuje - opravuje sa zase len to najnevyhnutnejšie.  Všade dlhé rady, ale nikto nenadáva, pretože tie cesty boli v takom stave že už to asi horšie ani nemohlo byť. Takže je to taká investícia z núdze. Aby sme vyzerali svetoví.

Už teraz sa teším kedy zase budeme predsedať, pretože potom možno opravia niečo čo potrebovalo opravu už pred rokmi.


Sme zvyknutí.

___________

Tak nám s veľkou slávou umožnili v Bratislave sa konečne prejsť po Starom moste. Neviem či je to dôvod na plesanie. Poďme trošku do histórie.

Po hradom,presnejšie pred prahom jeho nádvoria stála historická časť, jedna turistami hodne navštevovaná ulička - padla za obeť monštróznemu novému parlamentu, ktorý je od Dunaja na tom mieste ako päsť na oko. Zvyknete si, presne tam to treba namietali (ne)kompetentní úradníci. Nuž čo zvykli sme si.

Pri dóme Sv.Martina zase prekopali pre most SNP "dieru" na druhú stranu a zobralo to zase ďaľšiu časť historického jadra mesta Bratislava. Zase nám bolo vysvetlené že "pokrok sa nedá zastaviť", zvyknete si, tak nám povedali  Nuž čo, zvykli sme si.

Potom prišlo na rad PKO. Jeden z najvyšších zastupiteľov mesta zapredal oddychovú zónu developerovi. PKO sa zatvorilo a za pár rokov sme si zvykli na stav že sa tam nedá chodiť. Zase raz sa pokrok nedal zastaviť. Búra sa a my si zvykáme. Nikoho za to ani nenakopali do zadku.

Na hradnom nábreží a pod hradom sa roky nesmelo stavať pretože to bola historická chránená oblasť. Išli ste tam teraz ? Developeri zase raz "presvedčili" úradníkov že krabice na hradnom nábreží a pod hradom sú tá najkrajšia vec čo môžet vidieť pod slnkom. Zase to nikto neschytal.

(Kecám, schytali to zase Bratislavčania.)

Teraz idem naspäť k Starému mostu. Bratislava ako soľ by na tom mieste potrebovala most po ktorom by premávali osobné autá a teda riešilo by to dopravný problém  mesta. Ale naši (ne)kompetentní zase raz rozhodli bez nás. O nás. Stačí ak po moste budeme chodiť pešo. Električka stačí, teda tie jej dve (skutočne) len dve zastávky smerom do Petržalky. Na to že od roku 1976 kedy sa prezentovala stavba metra je to naozaj "úctýhodný výkon".

Prešlo pol roka od oficiálneho dokončenia opravy mostu. Chodíme po moste pešo - až teraz po pol roku, električka si ešte asi 2 mesiace počká (možno to bude viac). Pol roka trvalo (ne)kompetentným než prebehli kolaudácie. Asi tých nedorobkov bolo toľko že sme proste museli toho pol roka počkať (aby nám ten most nespadol na hlavu). Je neskutočné že sa počas stavby prebežne nekolaudovalo tak aby v deň dokončenia to bolo aj pripravené na prevzatie.

Bol som v centre v 12. decembra a bolo jasné že v danom termíne sa to proste nedá stihnúť, bolo tam ešte veľa práce - možno na mesiac, rozhodne nie na 1 týždeň.

 

Trošku odbočím - nie je to celkom presné ale nedalo mi - dajte si auto do opravy  a potom Vám zavolajú auto je hotové, ale musíte počkať na to až to niekto schváli - príďte za pol roka !

 

Automobilová doprava nech ide doprava a doľava, ale na Starý most nie ! - zase raz úradníci vedeli lepšie ako obyvatelia čo im treba a čo im chýba. A tak si zase raz zvykáme.

A v piatok poobede potom vidíme ako sa tí naši zlatí úradníci a aj politici  (teda výškou platu) poberajú na víkend domov, bývajú (teda ich trvalý pobyt) poriadne ďaleko od Bratislavy, pretože nemajú žiaden vzťah k mestu a devastujú jednu vec za druhou. V pondelok sa vrátia oddýchnutí a s novou vervou riešiť problémy ktoré sú im svojím spôsobom úplne ukradnuté.

A ty občan zase sa máš na čo tešiť. A zase si môžeš zvykať.

Nuž čo, zvykáme si.

____________________________________________________________

29.05.2016

Dnes je to na tému technika a "majstri svojho remesla" v praxi:

http://blog.3b2.sk/igi/post/e2809eTechnicky-antitalente2809c-e28093-alebo-inak-technicky-nekompatibilny-jedinec.aspx

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: