Tipy a triky 016. Equivalent circuit CA3086. Tips & tricks.

By Administrator at decembra 12, 2015 20:10
Filed Under: Atari

Pred rokmi sa vyrábal hodne ale hodne populárny obvod CA3086 a používal sa pomaly vo všetkom čo obsahovalo elektroniku. Lenže ako všetko aj obvod CA3086 občas "odíde do večných lovíšť" a nezoženiete ho - ani za boha. A je to to použité v Atari 850-ke, v Atari 1050 a čo ja viem v čom ešte na čo si teraz nespomeniem. Čo potom ? Našťastie vnútorné zapojenie nám ukáže, že vovnútri je 5 tranzistorov a tak "výroba" náhradného obvodu je pomerne jednoduchá. Typy tranzistorov vhodných na náhradné riešenie som uviedol priamo v obrázku.

 

Asi najjednoduchšie riešenie je tranzistory pájkovať priamo na vývody novej pätičky ktorá sa proste len zasunie na pôvodné miesto (kde sme medzitým dali tak isto pätičku, že ...) Výsledok za to stojí, zase ste rozbehali zariadenie o ktorom ste si pôvodne mysleli mysleli že je už na vyhodenie.

Takže veľa zdaru !

___________________________________________________________

05.05.2016

Ozval sa mi včera Chupacabra (a poslal aj fotky - tu uverejnené s jeho láskavým súhlasom) že má v jednej svojej jednotke Atari 1050 použité namiesto obvodov CA3086 obvody TBA331 - pozriem si datasheet - je to priama náhrada ! Takže aj takto môžeme nahradiť pokazený obvod CA3086 - teda ak sa tá TBA311 ešte vyskytuje.

 

 

Chupacabra, za nakopnutie správnym smerom - ďakujem !

 

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:54:32 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: