12_2012 Blog, Notes.

By Administrator at decembra 30, 2012 19:22
Filed Under: Blog

Tak tu máme posledný mesiac tohoto roku. Vraj úplne posledný, už nič nebude. V Rusku začali predávať záchranné balíčky v súvislosti s koncom sveta - ja by som tam potreboval pribaliť aj Atari. Zase na druhú stranu ak bude koniec sveta tak načo nejaký balíček ...

___________________________________________________________

05.12.2012

Pozeral som sa v poslednej dobe na ten videvýstup z Atari, od krupkaja som dostal zaujímavú schému s obvodom FMS6400, nepatrný problém je v tom, že ten obvod je nezohnateľný. Hľadal som náhradu - je ním čip ML6428CS1 - tak isto nezohnateľný. Nasledovali ďalšie čipy čo sú kompatibilné - MAX7443 - už sa nerobí, dtto MAX7453. Nakoniec - paráda, vyrába sa ! - MAX9512 - ale rýchlo som vychladol, robí sa v púzdre 3x3mm a na každej strane má 4 vývody ... Nie je každý deň posvícení ...

 

Vŕtam sa v SIO2SD, robím ďalšiu verziu s iným displejom a mám nachystanú aj tretiu verziu SIO2SD, zase iný displej. Zaberie to trošku času a tak mám teraz takú väčšiu pauzu, nie je to ale v podstate už nič nové čo by za to stálo uverejniť, sú to naozaj len drobné modifikácie - hlavne prispôsobenie sa základnej dosky novému displeju - či už menšiemu, alebo väčšiemu. Zohnal som si nový notebook, pretože ten na ktorom píšem celý blog je zo začiatku roku 2007 a tak pomaly ale isto ho prestáva baviť slúžiť - má na to nárok.

 

Dnes ešte pridané odkazy na popisy Micro SIO2SD  a jeho modifikáciu od gréckeho autora na www.atariage.com:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Micro-SIO2SD.aspx

___________________________________________________________

06.12.2012

Tak som skúsil postaviť na dosku homemade SIO2SD aj spínaný zdroj 5V/3A, podarilo sa, teraz to testujem na záťaži, zatiaľ je to O.K., dokonca aj zvlnenie napätia je na hodne slušnej úrovni - podarilo sa mi to dobre zapojiť aj na univerzálke - dnes som zo sebou spokojný ... Ako napájací zdroj slúži starý spínaný zdroj pre HP tlačiarne, (mám 2kusy), dáva 32V a prúd do 1A, čo v tomto zapojení postačuje. Spínaný zdroj je klasika - čip LM2576 a bižu okolo je katalógový datasheet. Akurát na výstupe som ešte pridal jeden filter - tiež je popísaný v datasheete. Vyskúšal som pripojiť aj menší displej 2x 16 - pri testoch je s ním lepšia manipulácia, vyskúšal som aj oddelené napájanie 5V pre SIO2SD - maká to ako fretka, zjavne to stabilite prospieva. (Je k dispozícii plné napájacie napätie 5V, prenášajú sa iba data, ono tie kontakty na SIO konektore povedzme si pravdu za veľa po tých rokoch nestoja, oxidácia robí svoje.)

Doplnil som to priamo do pôvodného článku, je to na konci článku - odkaz:

http://blog.3b2.sk/igi/post/SIO2SD-2verzia-opravene-chyby-corrected-version.aspx
___________________________________________________________

09.12.2012

 

Servisný manuál pre počítače ATARI 400 a ATARI 800 - english:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-400-800-field-service-manual.aspx

_____________________________________________________

12.12.2012

Pekný dátum len čo je pravda.

Pri včerajšom brúzdaní po webe som našiel odkaz na popis spínaného zdroja s obvodom LM2576, iste je to známe zapojenie, ale predsa som si len povedal prečítam to, možno sa ešte niečo dozviem. Aj som sa dozvedel, len z toho mi skoro vypadli oči. Hovadina ako Brno, a pritom sa to pyšne na webe prezentuje už od roku 2007. Tak neviem, či to nikomu nestálo za to doteraz komentovať, ale predsa len na tých stránkach by mala byť seriózna informácia a nie záver, že všetko ide tak ako má presne podľa popisu. Houby ! Vývod 5 obvodu LM2576 musí byť uzemnený aby to pracovalo, v popise je uvedený pravý opak. Tak teda s tými presnými informáciami na webe je to občas bieda. Kto mi neverí, pozrite si originálny datasheet, ak vám nestačí že v obrázku je priamo uvedené u pinu 5 - negovaný ON = aktívny v nule.

Obrázok z ďalej uvedeného dokumentu:

 

Nuž čo, zase jedna pekná bublina. A to sú akože overené projekty. Potom sa nedivím, že strašne veľa ľudí robí niečo podľa webu a ono to nefachá ako sa čaká ...
Nakoniec odkaz na celé dielo:

http://www.mlab.cz/Modules/PowerSupply/BATPOWER02A/DOC/BATPOWER02A.pdf

_____________________________________________________

19.12.2012

Idú sviatky, času pomenej, ale jeden pekný obrázok som predsa len našiel, našťastie toto nám zatiaľ na 8bitoch nehrozí:

__________________________________________________________

Všetkým priaznivcom želám príjemné a kľudné prežitie sviatkov v rodinnom (alebo aj inom) kruhu. A dúfam, že sa stretneme aj po Novom roku.

Igi.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

GTIA, POKEY, FREDDIE, ANTIC.

By Administrator at decembra 18, 2012 23:00
Filed Under: Atari

Dnes niečo zo stránok www.atari.history.com

popisy obvodov priamo z "kuchyne" firmy ATARI

 

gtia.pdf (1,11 mb)

pokey.pdf (1,36 mb)

freddie-mcu.pdf (564,79 kb)

_________________________________

07.01.2012 doplnené o popis čipu ANTIC:

antic.pdf (2,56 mb)

_________________________________

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI 400-800 field service manual.

By Administrator at decembra 09, 2012 06:19
Filed Under: Atari

Dnes len taká fajnová záležitosť pre fajnšmekrov - ATARI 400-800 field service manual.


ATARI 400


ATARI 800


Raz darmo, týmto to celé u ATARI (teda ako počítačmi s klávesnicou a nie hracími automatmi, nepočítam teda ani 2600-ku) začalo a teda že je to pekne solídny kus "nábytku", pritom vzhľad 400-ky je skutočne futuristický, pomaly priamo do seriálu StarTrek. Naživo som to videl prvýkrát na minuloročnom Foreveri. Len tak stručne - ATARI 400 bolo určené na hranie - RAM 8 až 16kB, ATARI 800 bolo určené na "serióznu prácu" preto je k dispozícii už nie fóliová, ale naozajstná klávesnica. A RAM ? - na tú dobu išla rozšíriť na neskutočných 48kB ....

Rozsah 205 strán.

Atari_400_800_Service_Manual.pdf (3,07 mb)

_____________________________________________________

Pridaná druhá verzia - ATARI 400 800 Field service Manual June ´82:

Rozsah 166 strán, zazipované pdf-ko, veľkosť cca 20MByte.

ATARI 400 800 Field service Manual June ´82.zip

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Micro SIO2SD.

By Administrator at decembra 04, 2012 23:05
Filed Under: Atari

Na stránkach www.atariage.com  sa objavila nová konštrukcia SIO2SD - tzv. Micro SIO2SD. Zaujímavé, hlavne je to celé maličké zariadenie. Urobil to grécky atarista známy pod prezývkou Moonsweeper. Zariadenie je známe, len sa jedná o miniaturizovanú verziu. Potom je tu ešte jedna verzia čo obsahuje spolu SIO2SD a SIO2PC v jednom - to je ten druhý odkaz.


 

Všetky ostatné podrobnosti sú na tomto odkaze:

http://www.atariage.com/forums/topic/197995-sio2sd-micro-order-thread/


ten istý atarista urobil ešte jednu modifikáciu -  "SIO2SD/PC Combo", podrobnosti sú na:

http://www.atariage.com/forums/topic/205995-sio2sdpc-combo-for-atari-8-bit/

Je vidieť že sa veci dajú miniaturizovať - pokiaľ je k dispozícii potrebná technika a výsledok môže byť naozaj zaujímavý, potom už skôr môže byť problémom to, že pri tejto veľkosti to ľahko niekam založíte a už nenájdete ... hi. Zase raz jedna pekná inšpirácia pre nás.
____________________________________________________________

06.12.2012

A záverom ešte jedna fotografia na porovnanie:

 

foto prevzaté z www.atariage.com

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: