Plotter "Mondrian".

By Administrator at novembra 30, 2011 21:24
Filed Under: Non-Atari

Pretože som nejako "zatočil" práve k tomuto typu zariadenia aj pri ATARI, tak samozrejme je možné takéto zariadenie použiť aj inde, napríklad k PC a podobne. Podrobných popisov ako na to je naozaj poskrovne a tak sa väčšinou každý vydá na cestu" nejako bolo, nejako bude, alebo uvidíme a väčšinou potom nevidíme ...". Týmto článkom by som chcel ozrejmiť že sa to dá aj inak a celkom profesionálne - je to plotter "Mondrian", ktorý bol uverejnený v časopise Elektor (nemecké vydanie) v roku 1988 (januárové a februárové číslo). V našich končinách bol vtedy k dispozícii podrobný len popis ALFI plottera, ale toto je iná "káva". Vtedy dostupnosť takéhoto článku u nás bola nulová a pritom sa jedná o veľmi kvalitný plotter aj po takom čase od zverejnenia. Presnosť vedenia je pri 100 krokoch na otáčku 0.19mm, pri HALF step prevádzke sa zvyšuje presnosť pod 0.1mm a to je viac ako slušné na takýto typ zariadenia a možnosť kreslenia 3 farebnými perami tiež nie je na zahodenie.

 

Dopredu upozorňujem že tento typ nie je vhodný na priame kreslenie na plošné spoje !!!


Pre fajnšmekrov - ešte sa dá zohnať táto knižka (má 63 strán, je v nemeckom jazyku, cena okolo 20.- Euro, ale môže byť aj vyššia), kde je popis ešte podrobnejší, na nete sa dá objednať aj software.

 

 

Plotter je urobený na použitie 3 pier, t.j. môžeme počas práce meniť farby kreslenia. Celé ovládanie beží cez 8 bitov, pritom môžeme samostatne alebo spoločne poslať pulzy na obidva motočeky, meniť na každom prevádzku na HALF/FULL step, ďalej meniť spoločne alebo samostatne smer otáčania jednotlivých motorčekov a meníme aj farbu pera.

 

 

 

Na jeho popise je výborné to, že je podrobne popísaná stavebná časť, podrobne je popísaná elektronika a na záver je aj popis ako naprogramovať vstupy na plotteri aby robil to čo od neho očakávate. Nechýba ani doska s pološnými spojmi a na môj údiv sú ešte aj dnes normálne dostupné obvody MC3479 (veď je to už od uverejnenia 23 rokov !, majú ich v GM, kus za necelých 6 Euro, musí to byť dobrý obvod ak je štvrťstoročie v predaji ...), ktoré slúžia na ovládanie krokových motorčekov. Takže kto sa do toho pustí môže použiť aj originálnu elektroniku a dosku plošných spojov - to je úžasné. Krokové motorčeky sú bipolárne, teda dve samostatné vinutia a počet krokov je na jednu plnú otáčku 100, ak použijem half-step na to treba potom 200 krokov na otáčku. Dajú sa použiť aj unipolárne motorčeky ak majú 6 vývodov, pretože potom je možné tieto vinutia oddeliť. Väčší problém teda bude zohnať tie krokové motorčeky, ale ak má niekto zásobu mechaník FD 5.25 tak tam tie krokáče určite nájde. Popis nejde do podrobností pri použití elektromagnetov pre perá, ale zo schémy je vidieť že zapojenie používa "šetriaci" mód nielen na motorčeky, ale aj na elektromagnety  kde plný príťah (zopnutie) zabezpečí kondenzátor a potom prídržný prúd je zmenšený pomocou sériového odporu. Len tak medzi rečou - dosť často sa zabúda, že pri položení pera a jeho zdvihnutí treba počítať s krátkym programovým oneskorením, cca 50 až 70ms, inak budete prekvapení čo sa kreslí na papier.

Ešte k ku krokovým motorčekom, mali by mať odpor vinutia cievky medzi 30 až 40Ω, elektronika zabezpečuje, že po skončení pulzu sa v cievke zníži prúd na hodnotu cca 65mA a tak sa motorčeky neprehrievajú. ďalšie podrobnosti sú priamo v pdf materáloch.


Môžete použiť aj unipolárne motorčeky s 5 vývodmi, ale potom treba zmeniť elektroniku, nie je to až taký problém, ale zase treba vedieť čo a ako. Ak použijete krokový motor s 5 vývodmi - pozor - v žiadnom prípade potom nemôžete použiť originálnu elektroniku ! Tam by som to potom videl na obvody L297 a ULN2003a. Kedysi boli bezvadné obvody SAA1027 na unipolárne motorčeky, ale už dávno nie sú k dispozícii - tam bolo všetko na jednom čipe.


Ďalšia vec je to že ak by sme rozšírili mechaniku plottera, tak môžeme urobiť plotter celkom slušných rozmerov, terajšia veľkosť bez problémov zvláda A3, v návode píšu aj A2, tak mne osobne tá A3 stačí. Už pri zbežnom pohľade je jasné, že v jednoduchosti je sila, nepoužívajú sa koncové dorazy, zase nie je to až taký problém dorobiť. Prednosťou je nízka cena za tak kvalitné zariadenie.

 

Celý popis je v nemčine (deutsch).


Nasleduje prvá časť popisu, mechanické diely, elektronika, zapojenie súčiastok na základnej doske:

Mondrian1.pdf (4,00 mb)

 

Druhá časť popisu, popis riadiacich bitov, riadiace algoritmy:

Mondrian2.pdf (2,34 mb)

 

Tretia časť, základná doska:

Mondrian3.pdf (512,90 kb)

 

Celkový pohľad:

Mondrian4.pdf (836,90 kb)


______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - monitor LCD Dell E176FPf.

By Administrator at novembra 18, 2011 14:05
Filed Under: Non-Atari

Zase jeden pokazený monitor značky DELL E176FPf, najprv som si myslel že je to fakticky rovnaký typ ako som opravoval prednedávnom, ale vovnútri čakalo menšie prekvapenie.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Po odklopení stojanu máme pre sebou zadnú stenu:

 


Odpojíme prívody na displej, sú skryté pod plechovou krytkou:

 

 

Samotné prívody:

 

 

Odpojíme prívody na druhej strane displeja:

 

 

Potom nasleduje odšróbovanie napájacieho konektora a to isté platí aj pre VGA konektor:

 

 

Po odpojení LCD displeja máme na stole samotný displej:

 

 

Potom už máme pred sebou zdrojovú dosku + videodosku, tu ako prekvapenie je všetko umiestnené na jedinej doske plošných spojov:

 

 

Pohľad zo spodnej strany:

 

 

No a nasleduje popis hodnôt kondenzátorov na tejto doske, menil som všetky elektrolyty mimo hlavného kondenzátora 100uF/450V, ten je zjavne v poriadku. Pozor na správnu polaritu !!! Doska tak perfektne odvádza teplo, že na vybratie kondenzátorov nestačí ERS50-ka, ale treba niečo čo má aspoň 80W. Ja som s vďakou použil plynovú spájkovačku, s ňou to išlo perfektne (Portasol Pro Piezo).  Dostal som ju pred pár dňami ako darček a teda že som ju hneď využil !

 

 

Tu na obrázku je doska už po výmene kondenzátorov za nové, niektoré boli zaliate tým bielym sajrajtom, ale správa sa to ako mäkšia guma, takže sa to dá celkom dobre od seba oddeliť:

 

 

Na poslednom snímku už síce zakrytovaný monitor (ale už  fungujúci) , ale ešte nie je v plastovom kryte, nech to nie je stále rovnaké pri fotení ...

 

 

Na tento mesiac asi monitorov stačí, aby to nevyzeralo že sa len darí všetko opraviť  - jedna 17" Belinea sa nedá presvedčiť aby bežala - ani po dobrom, ani po zlom - asi pôjde do zberného dvora ...

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Prvý mikroprocesor má 40 rokov, Intel 4004.

By Administrator at novembra 15, 2011 06:05
Filed Under: Non-Atari

Stručne z histórie, ale predsa len popíšem aj niečo čo tomu predchádzalo, to čo nasledovalo sa dá považovať za zákonitý dôsledok:


Pri zrode firmy Intel stáli dvaja ľudia, pôvodne pracovali v spoločnosti Fairchild Semiconductor, boli to Robert NoyceGordon Moore. S pomocou finačníka Arthura Rocka sa im podarilo získať potrebný kapitál na rozbeh novej firmy a tak teda 18.7.1968 sa v kalifornskom Montain View zrodila nová firma – Intel. V roku 1970 mala firma Intel iba 150 zamestnancov a sústreďovala sa prevážne na výrobu pamätí.


RAM 1103:

 

Veľmi úspešným výrobkom v tej dobe bola pamäť typu 1103 s kapacitou 1024 bitov a potrebovala iba 3 tranzistory na jednu pamäťovú bunku, bola to prvá pamäť typu DRAM na trhu. Trh vtedy potreboval zásadnú zmenu a tá prišla v podobe Intel4004

Vnútro RAM 1103:


 

Prečo tak obšírne? Pretože až zvládnutie takýchto technológií umožnilo vyrobiť mikroprocesorový čip Intel 4004.


Intel 4004:

 

Pred 40 rokmi, 15.11.1971 bol na trh uvedený prvý obchodne úspešný typ mikroprocesoru – bol od firmy Intel a mal označenie 4004. Duchovným tvorcom je známy Federico Faggin. Nadriadený Faggina bol Andy Groove, v tej dobe nexistoval žiaden plán na využitie mikroprocesorov – iba pre potreby výrobcu kalkulačiek začal Intel s vývojom čipu – obvod bol pomenovaný 4004, podporné súčiastky tiež začínali číslicami 400. Málo je známe, že sa Faggin ako hlavný tvorca priamo podpísal do výrobnej masky čipu, takže každý čip Intel 4004 nesie v sebe jeho iniciály, viď obrázok:


 

Mikroprocesor zvládal spracovať 60.000 inštrukcií za sekundu a bol štvorbitový (výkon bol 0,06 MIPS – nie, nie je to chyba). Hodinová frekvencia – CPU clock dosahovala závratných 740kHz (teda na tú dobu). Obsahoval vo svojej inštrukčnej sade aj operácie s osembitovými operandmi. Celkove bolo k dispozícii 46 inštrukcií, ktorých sémantika a aj syntax zápisu bol inšpirovaný inštrukčnou sadou Datapoint terminal CPU. Dokázal adresovať 1280 adries štvorbitovej pamäte RAM (1280x4) a tak isto 4096 adries osembitovej pamäte ROM (4096x8) číslo.Pre svoju prácu potreboval množstvo pomocných obvodov (sám pritom obsahoval 2300 tranzistorov).

 

Takto vyzerala vnútorná schéma:

(obrázok, zdroj: Wikipedia)


4004-ka sa nepredávala bohvieako dobre, ale začala smerovať vývoj výpočtovej techniky iným smerom ako bolo dovtedy obvyklé. Onedlho sa objavil jej 8-bitový nástupca Intel 8008, ktorý už rozbehol počítačový boom.


Zapojenie nožičiek - obrázok, zdroj Wikipedia:

 

Z hľadiska histórie tento čip rozbehol niečo čo nazývame počítačovou revolúciou a bez neho by sme asi na podobné riešenie buď neprišli a bolo by všetko inak, alebo by sa našiel niekto kto by to urobil podobne, ktohovie?


______________________________________________________________________________

V tej dobe som mal iné problémy života (mal som vtedy 15 rokov) a tak som si na takúto techniku ešte „nesiahol“ – napríklad vtedy delička 7493 stála v obchode (samosebou Tesla a nie LS obvod, čiže to „žralo“ elektrinu ako divé) 250.- Kčs, čo bola štvrtina, alebo pätina vtedajšej výplaty ...

Osobne som mal možnosť si siahnuť až na Intel 8008 (to bolo v roku 1981), maximálne 16kB pamäte, cca 60 pomocných obvodov – bola to 7-ihličková tlačiareň TRANSTEL, RAM mala veľkosť 256Byte, EPROM mala 512Byte – a behalo to perfektne. Síce tej bižutérie okolo bolo dosť, ale fungovalo to nádherne. Dodnes je mi ľúto že som jednu tú tlačiareň neodložil pri ich vyradení. Tie tlačiarne boli tak perfektne urobené, že aj na pracovisku som dokázal sám vymeniť zlomenú ihličku ... oni ich totiž dodávali ako náhradný výmenný diel.

______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - monitor LCD Dell E176FPc.

By Administrator at novembra 13, 2011 02:31
Filed Under: Non-Atari

 

Ešte jeden monitor čo nefungoval, jedná sa o DELL E176EPc. Zase kondenzátory v zdroji ?  Prezradím dopredu - áno. Už z názvu je jasné že sa jedná o 17" LCD monitor. Diagnóza ? Mŕtvolka. A tento monitor má jednu zvláštnosť , nie jeho vinou - vlastne nefungoval 2x, prečo to tak bolo - to bude ešte v popise, bola to moja chyba pri oprave. Nakoniec ale predsa len beží.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Odstránime podstavec a máme pred sebou holý monitor:

 

 

Odklopíme predný kryt a postupujem ďalej:

 

 

Vyklopíme kryt a opatrne ho oddelíme:

 

 

Opatrne odpojíme káblik vpravo dolu, predtým ešte odstránime kovovú krytku čo ho kryje. Na ľavej strane dáme dolu krycí plech, pod ním sú prívody k trubiciam.

 

 

Tu je to už lepšie vidieť:

 

 

Potom sa dosť zle dá odpojiť prívod k displeju, chcelo by to "tri" ruky, ale pri troške trpezlivosti sa to dá zvládnuť.

 

 

Potom nám ostáva toto:

 


Prevrátime naopak a konečne sme u zdrojovej dosky a videodosky, tu treba v strede zdrojovej dosky odpojiť plastový "cuplík", ktorý drží dosku v správnej výške.

 

 

"Vykucháme" to a zase sme o niečo ďalej:

 

 

Tu je už vonku zdrojová doska spolu s videodoskou:

 

 

Spodná strana zdrojovej dosky:

 

 

Obidve dosky spolu zo spodnej strany:

 

 

Vlastná zdrojová doska, popísal som tu potrebné hodnoty kondenzátorov, aby sa to nemuselo pracne zháňať a ako hovorím z vlastnej skúsenosti pozor na správnu polaritu !

 

 

Potom už len nasleduje úplne opačný postup pri skladaní, výsledok po zložení je na poslednom obrázku, ďalší fungujúci monitor ( v P.S. je vysvetlené že to dnes bolo trošku na "dlhšie lakte":

 

 

P.S.: síce to vyzerá jednoduché, ale aj majster tesár sa utne, podarilo sa mi jeden kondenzátor vložiť opačne  (je to ten úplne v strede dosky a nevšimol som si to..., proste som nedával dostatočne pozor na polaritu). Po opätovnom poskladaní sa síce monitor rozbehol, po cca 15 sekundách sa začali ozývať z monitora divné zvuky - ako začal bublať a syčať prepólovaný kondenzátor sa nedá celkom presne opísať ... našťastie sa monitor podarilo včas odpojiť z elektriny. Už pri tom zvuku som vedel že sa mi podarilo niektorý kondenzátor prepólovať. No, tešil som sa ... Potom nasledovala nová rozborka, výmena prepólovaného kondenzátora - bol krásne nafúknutý, takže nebol problém s jeho identifikáciou o ktorý sa jedná, nasledovala výmena za nový a skladalo sa to teda ešte raz. Po novom zapnutí sa monitor správa tak ako treba. Nezostáva mi nič iné len zase pripomenúť  - 3x meraj a raz zapoj, zjavne som sa týmto heslom pri tomto monitore neriadil ... ale dobre to dopadlo.

Záverom teda len jedna pripomienka, vždy skontrolujte či ste dali kondenzátory do dosky správne orientované, raz som to vynechal a okamžiite sa to vypomstilo, síce ma to zdržalo tak o 15 minút, ale nemuselo to byť a následky pre monitor mohli byť podstatne horšie - ak by kondenzátor vytiekol, ale buchol - pravdepodobne by bolo po zdrojovej doske. Ono elektrolyt rozliaty po plošáku pod plným napätím nejako nie je to pravé orechové ...

Teraz dúfam zase nastúpi nejaká doba bez opráv monitorov.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Cx-meter LCD . Merač kapacít.

By Administrator at novembra 11, 2011 01:58
Filed Under: Non-Atari

Pretože sa vyskytlo už zopár otázok ako a čím meriam tie kondenzátory, tak to teraz uvediem na pravú mieru - mám digitálny merač kapacít, pochádza z dielne p.Hašla. Pretože je to naozaj kvalitný kúsok, tak ho trošku popíšem. Vrelo odporúčam postaviť, sami zistíte že sa Cx-meter odvďačí už pri prvom meraní.

________________________________________________________________________________

Mal som síce dávnejšie postavený analógový merač kapacít, tiež postavený z AR (osadený 2x LM1458), ale nevyhovoval mi z viacerých dôvodov:

- ručné prepínanie rozsahov

- malý rozsah meraných najväčších kapacít

- ručička pri zapnutí "tresla" na doraz, proste sa tam na okamžik objavil napäťový pulz

  a teda že to bola vlastnosť, nie bug

- tak isto trieskala ručička na doraz aj pri prepínaní rozsahov, bolo to utrpenie pre ten

  prístroj, ale aj pre mňa, nikdy som nevedel dokedy ten merák vydrží


Preto keď som objavil toto zapojenie, stará analógová verzia išla priamo do koša, merák som vybral, vydržal to trápenie. (Anglický analógový merač 100uA, E.T.E.I LTD, model 702 - tak asi z roku 1970). Ak sa pozornejšie pozriete na obrázok č.2 a č.3, rovnaký typ meráku mám v zdroji v pravej časti uverejnených fotografií, stupnica je už prerobená na rozsah 0-25V.

________________________________________________________________________________

Dnes sú síce merače kapacít priamo v niektorých meracích prístrojoch, ale rozsahom meraných kapacít a použitým automatickým nulovaním kapacity prívodov sa s ním v jednej rade veľa prístrojov nenájde, ak vôbec nejaký.

Prvú verziu merača kapacít p.Hašl uverejnil v Amatérskom rádiu (12/2000), tá bola ešte založená na 4x LED displeji, mimochodom aj táto pôvodná konštrukcia merača s 4x LED displejom je k dispozícii na jeho stránkach, link na túto konštrukciu dám k dispozícii na konci článku.


Teraz  popisovaná konštrukcia Cx-meter LCD z dielne p.Hašla je predsa len modernejšia a vie toho viac ako verzia s 4x LED, preto sa LED verzii nebudem viac venovať, v porovnaní s ňou je LCD de luxe verzia, ostatné ďalej v texte.

 

 

Je to konštrukcia merača kapacity s mikroprocesorom a používa dvojriadkový displej (16x2). Odkaz (link, cz) na stránku autora digitálneho merača kapacít s automatickým prepínaním rozsahov:


http://www.setel.cz/index.php?hlavni=32&dir=meric_c_lcd


Rozsah merania 0pF - 30.000uF v automaticky prepínaných rozsahoch. Automatické vynulovanie  na najnižšom rozsahu - dokáže potlačiť kapacitu vlastných prívodov do veľkosti 999pF, t.j. potom zobrazuje skutočnú kapacitu kondenzátora, nič netreba odčítať a nič netreba ďalej nastavovať.


Na to aby to fungovalo stačí jediné - zapnúť Cx-meter bez pripojeného kondenzátora - potom príde k automatickému vynulovaniu behom okamžiku a potom už môžeme merať do alejuja.


Bez problémov je možné merať aj elektrolytické kondenzátory, len treba dodržať polaritu pri pripojení kondenzátora, ja som to vyriešil farebným pripojením meracích vodičov - hnedá = plus, modrá = mínus.


 

Mám ho už dlhšie (pár rokov a aj je to na ňom už aj vidieť (sorry za odlesky pri fotení)), som s týmto meračom veľmi spokojný, je to to "chodivé" zapojenie - autor sa s tým skutočne vyhral než to pustil do sveta. Ak sa nemýlim, je v odkaze k dispozícii aj priamo program do mikroprocesoru.


Mám to zabudované v tejto krabičke a slúži mi to k plnej spokojnosti. Na rozdiel od originálu, kde je napájanie 9V batériou som sa rozhodol pre sieťové napájanie, pretože je to fakticky stále zapnuté a nemám pocit že by to sieťové napájanie znižovalo významne presnosť merania, kvalitný napájací zdroj s dobrým odrušením nie je na zahodenie -  je cca 7cm od vlastného plošáku merača a je odtienený. Jediné upozornenie - ak meriate kondenzátor hneď po tom ako ste ho vybrali z funkčného zariadenia je dobré ho pred meraním na okamžik skratovať, aby vám náhodou nezničil Cx-meter, môže na kondenzátore zostať zbytkový náboj a potom škoda merača ...

Napájanie cez 9V batériu je tiež možné - odber cca 15 mA je tak akurát aby to 9V batéria "utiahla". Displej je zapojený bez podsvietenia, potom by tá spotreba narástla, ale ako sami viete zapojiť to podsvietenie nie je zase až taký problém (teda ak displej má v sebe zabudované podsvietenie, hi).


 

Solídna konštrukcia, veľký rozsah merania spolu s automatickým prepínaním, automatické vynulovanie kapacity prívodných vodičov - čo viac môžem chcieť od merača kapacít ? (Je tam aj výstup RS232 - 2400Bd - je tam síce len TTL výstup, ale postaviť prevodník TTL↔RS232 nie je nič zložité, u mňa je tento výstup nevyužitý a teda prevodník som nerobil). Autor zjavne vedel čo chce urobiť s touto konštrukciou a dotiahol to v rámci možností k dokonalosti - klobúk dolu.

Je to u mňa hneď po multimetri druhý najvyužívanejší merací prístroj - pri stavbe nového zariadenia na ňom meriam všetky použité kapacity a že teda párkrát mi to ušetrilo trable pri stavaní keď som zistil že deklarovaná kapacita je iná ako je napísaná na obale ... Teraz keď opravujem LCD monitory je to prístroj k nezaplateniu, je to zaujímavé zistenie kde je najväčší problém LCD monitorov - kapacity v zdroji.

_______________________________________________________________________________

Ešte dám link (cz) na prvú konštrukciu - Cx-meter 4xLED:

http://www.setel.cz/index.php?hlavni=32&dir=meric_c

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - monitor LCD Samsung Syncmaster 940BF.

By Administrator at novembra 09, 2011 01:40
Filed Under: Non-Atari

Po dlhšej dobe sa mi objavilo zase niekoľko LCD monitorov na opravu, tak teda idem opravovať ...

 

Zase raz jeden pokazený 19" monitor LCD Samsung Syncmaster 940BF, proste nebeží. Zase sa rozoberalo a opravovalo. Prvotný odkaz bol ten - ak sa to nepodarí, tak to ide do zberného dvora. Ako sa ukázalo, bolo to trošičku predčasné a náklady s tým spojené nepresiahli čiastku 1.5 Euro - samo sebou bez práce.

 

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.


Prístup na rozoberanie celkom dobrý, bez problémov.

 

 

Kryt zložený, ešte treba odpojiť prívod k čelnému ovládaniu monitora.

 

 

Nasleduje odpojenie napájania trubíc.

 

 

Odpojí sa ďalšia kabeláž a máme pred sebou elektroniku a napájaciu časť. Ešte treba dostať von zdrojovú dosku a predpoklad o zlých kondenzátoroch sa potvrdil. Tu je pekne vidieť ochrannú fóliu čo kryje plošný spoj zdrojovej dosky. (Vpravo.)

 

 

Máme vonku zdrojovú časť, nafúknutý kondenzátor je druhý v poradí odzvrchu, myslím si že aj pri takejto fotografii sa to dá rozoznať. Ako to už býva, ak nie je poriadku jedno z výstupných napätí tak monitor odmieta komunikovať a máme doma "mŕtvolku". Tak som  pre istotu menil aj ďalšie kondenzátory, keď to už bolo otvorené, netreba šetriť tých pár centov. Je to 5 kondenzátorov, ich hodnoty kapacít a hodnoty povoleného napätia sú uvedené priamo v obrázku. Ďalšie obrázky sú vo väčšom rozlíšení, aby bolo vidieť o čom je reč a nebolo treba k tomu lupu.

Ideálne je používať kondenzátory na povolenú pracovnú teplotu 105°C, predsa len je v pracovnom priestore zdroja teplejšie ako býva zvykom a tak trvanlivosť kondenzátorov pri vyššej teplote je nižšia. V tomto zdroji je o poznanie menej kondenzátorov ako v zdroji pre monitor Belinea.

 

 

Použil som "zásoby", boli to kondenzátory zakúpené pred časom, ale ešte nepoužité. Tu už prišlo k výmene kondenzátorov za iné.

 

 

Keď už to bolo vonku tak si pozrieme aj spodnú časť zdrojovej dosky, kondenzátory sa dajú dobre vybrať a nahradiť novými, nezabudnite dať naspäť ochrannú priesvitnú fóliu, ktorá kryje spodnú stranu zdrojovej dosky.

 

 

Potom nasledoval opačný postup, pekne-krásne som monitor postupne zase poskladal a zapol, výsledok?

Tu je:

 

 

Zase jedna oprava s minimálnymi nákladmi, dotyčná dáma bude mať radosť že ušetrí peniaze na niečo iné a ja som rád že sa podarila dobrá vec a jedno zariadenie, ktoré už bolo na vyhodenie sa môže ešte používať. Ako ste si určite všimli, zatiaľ ani raz nebolo treba vymeniť kondenzátor hneď za sieťovým usmerňovačom, je na ňom plné usmernené sieťové napätie - cca 324V/DC. Tie zatiaľ prežívajú aj v iných zdrojoch pre monitory v pohode a v dobrej nálade ...

_________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Oprava - repair - LCD monitor Belinea model 10 17 25.

By Administrator at novembra 08, 2011 07:33
Filed Under: Non-Atari

17" monitor Belinea, pri zapnutí ani "nepípne", klasické podozrenie na kondenzátory v spínanom zdroji. Poďme sa na to pozrieť a skúsim to zase rozchodiť.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Po zložení predného krytu, pozor po uvoľnení ho treba posunúť smerom k vrchu displeja ! Potom máme pre očami toto:

 

 

Po odpojení prívodov a odložení displeja nabok sa nám naskytne nasledujúci pohľad, len drobné upozornenie, všetko čo sa dalo je zalepené glue lepidlom, takže bacha aby ste si niečo nevytrhli !

 

 

Celý spôsob uloženia vecí v tomto monitore je nejaký inakší, veľmi sa mi to nepozdáva, ale čo už s tým, že? VGA prívod je napevno pripojený, šetrilo sa kde sa dalo.

 

 

Odstránime vrchný plech a vidíme dovnútra tohoto zázraku, konektory držia ako pribité, zase opatrne pri rozpájaní aby ste si monitor nezlikvidovali úplne.

 

 

Konečne sú konektory rozpojené:

 

 

Vyberieme plechový kryt kovovej vane spolu so zdrojom a videodoskou a zostáva holý rám:

 

 

Vaňa - zdroj - videodoska:

 

 

Vyberieme zdroj, vo vani zostáva len videodoska:

 

 

Pohľad na spodnú stranu zdrojovej dosky:

 

 

No a tu máme vlastnú zdrojovú dosku zo strany súčiastok (je obojstranná, teda vrchná strana), pretože na prvý pohľad nebolo vidieť ktorý z kondenzátorov je zlý, pekne zaradom som vyspájkoval všetky elektrolytické kondenzátory a odmeral ich kapacitu a okamžite som bol doma kde je problém. Kondenzátor 150uF/25V mal kapacitu 0.9uF ... Kondenzátor 47uF/25V mal cca 10uF ... Podobne bol na tom jeden kondenzátor zo sady 7x470uF. Vymenené sú všetky uvedené kondenzátory, zase to nie je taká suma aby som si zarábal na zbytočný problém že budem šetriť na nepravom mieste. Najviac dostáva zabrať kapacita 150uF/25V (nahradená 220uF/25V), na doske je videť kde to teplo najviac pôsobí, doska je tam pekne "opálená". Na obrázku je zdrojová doska už po výmene kondenzátorov za nové, niekde sa mi podarilo založiť pôvodný obrázok pred prerábkou - ale tie staré kondenzátory tam kvôli fotke naspäť dávať nebudem, ďakujem za pochopenie.

 

 

Potom nasleduje opačný postup a monitor som zase poskladal, ale to sa asi dalo čakať. Po zložení a zapnutí monitor funguje, zase jedna vec čo môže slúžiť ďalej.

 

________________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

11_2011 Blog, Notes.

By Administrator at novembra 07, 2011 09:19
Filed Under: Blog

Len tak:

07.11.2007

Kríza postupuje, prehlbuje sa, pri pozeraní televíznej reklamy ten pocit ale nemám. Ak je firma schopná zaplatiť každý deň stupídnu reklamu na mobil (Vianocééééééé že ovcééééééééé (tie ovce som pridal ja)) a ide to 50x do dňa - tam kríza nie je, iba ak duševná. Predstava že budú na nás bliakať z reklamy minimálne do Vianoc každý deň z obrazovky niekoľkokrát za hodinu  je údesná. (Horkýže slíže pre neznalých.) To že Vianoce začínajú asi tak v polovici októbra, tak na to si už pomaly zvykáme ... máme za sebou už tretí týždeň týchto nových Vianoc.

_______________________________________________________________________________

No ale poďme na niečo rozumnejšieho, chystám pár riadkov o plotteri Mondrian, je to výborná stavebnica a dá sa to postaviť doma a je to aj dnes použiteľné, navyše elektronika je aj po rokoch dostupná v obchode, t.j. netreba vymýšľať nové zapojenie. Tak na tomto popise teraz pracujem. Dá sa pripojiť ako na ATARI, tak aj na iný typ osembitového počítača, tak isto aj na PC. Kompletné ovládanie beží cez jeden osembitový port, takže nič zvláštne k tomu netreba. Jediné upozornenie - tento typ plottera nie je vhodný na kreslenie na plošný spoj. V zariadení sa pohybuje papier a tak plošný spoj nie je vhodný kandidát na prácu na tomto zariadení.

Majitelia odložených krokových motorčekov zvýšte pozornosť !

_______________________________________________________________________________

Napálil som zopár Epromiek na ATARI, poslal po známych a momentálne mám pauzu. Jednoducho - vybité baterky, takže robím niečo iné a dúfam že zase dostanem chuť na niečo ataristického ...

_______________________________________________________________________________

08.11.2011

Oprava 17" LCD monitor Belinea model 10 17 25, opravené, link na túto opravu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-LCD-monitor-Belinea-model-10-17-25.aspx

____________________________________________________________________

09.11.2011

Oprava 19" LCD monitor Samsung, link na článok:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-monitor-LCD-Samsung-Syncmaster-940BF.aspx

____________________________________________________________________

11.11.2011

Pekný dátum, dnes uverejnený merač kapacít:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Cx-meter-Merac-kapacit.aspx

____________________________________________________________________

13.11.2011

Oprava 17" monitor LCD DELL E176FPc, link na túto opravu:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-monitor-LCD-Dell-E176FPc.aspx

____________________________________________________________________

15.11.2011

Mikroprocesor má 40 rokov:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Prvy-mikroprocesor-ma-40-rokov-Intel-4004.aspx

____________________________________________________________________

18.11.2011

Oprava 17" monitor DELL E176FPf:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Oprava-repair-monitor-LCD-Dell-E176FPf.aspx

Je tam dosť podstaný rozdiel ako pred pár dňami uverejnená oprava iného DELL

monitora.

_______________________________________________________________________________

Len tak, ale poriadne som vytočený:

22.11.2011

Dnes a nielen dnes mám poriadne ťažké srdce na poštu 52 - Petržalka, Fedinova.

Všetko čo popisujem sa týka tejto konkrétnej pošty, nie je to sumár problémov z rozličných pôšt.


Včerajší problém:

Prišiel balíček - doporučene, pretože som nebol doma, mali ho uložiť na pošte. V schránke bol lístok s informáciou a pečiatkou pošty o tom, že je to uložené na pošte 52, Fedinova. Včera som to teda s polovičkou išiel vyzdvihnúť, na papieri bolo síce napísané že je to u nás na pošte - ale pracovníčka ženu posielala na Bojnickú, čo je na druhej strane mesta - sakra to sú služby ! Tak sme tam teda išli, 4 pracovníci prezreli všetko čo sa dalo a nakoniec sme sa dozvedeli, že to musí byť predsa len na našej pošte v Petržalke. Kto vie kde v Bratislave je Bojnická ul. a ako sa tam dostanete doobeda a ešte raz doobeda naspäť do Petržalky, vie o čom hovorím. Adrenalín stúpal a stúpal - naďalej, pretože to nebolo ani v Petržalke. Až poobede mi zavolali že "kompetentný" pracovník sa na to "vybodol" odstavil auto niekde mimo priestorov pošty, jednoducho skončil (aj na pošte) a balík zostal mimo a máme si ísť po neho zase dnes na inú poštu ... poplatky za služby luxusné a služby slušne povedané - bordel, mizerné. Ak si predstavím že by ho k nám dodali (ten balík) a boli by sme to vyplatili, nikde nie je napísané že tie peniaze by pracovník aj na pošte odovzdal ...

Minulý rok:

Z Poľska mi posielali SIO2SD, z pošty som vôbec nedostal avízo a vrátili to naspäť ako nedoručiteľné ... vraj to tam mali 2 týždne, proste muselo to ísť z Poľska k nám ešte raz. Potom som si už na to dal pozor a dotlačil ich na pošte k tomu, že som sa k balíku nakoniec dostal. Kolega z Poľska si môže myslieť že som padnutý na hlavu ak som si už na prvýkrát neprevzal balík, blbo sa to vysvetľuje že u nás je to tak.

A keď som už naštvaný na tú našu poštu, tiež sa to odohralo na zmieňovanom území:

Pred pár rokmi (4) som vo firme vybavoval odhlásenie firemnej tel. ústredne a prechod na iného dodávateľa - a teda som to posielal do Žiliny (pretože tam je ústredie) express doporučený list o ukončení spolupráce. Po dvoch týždňoch list stále do Žiliny neprišiel a tak som teda vybavoval urgenciu a reklamoval a reklamoval. Išlo mesačne o pár desiatok tisíc korún, teda sa mi nedivte že som to naháňal. Nakoniec po 3 týždňoch som dostal z pošty písomný záznam o tom, že sa express doporučený list cestou stratil a teda nemôže byť doručený. Okamžite som volal do Žiliny teda ako čo s tým a aby sme to čo najskôr dostali do právneho stavu - a tu šok, Žilina mi oznámila že list tam práve doručili - po 3 týždňoch od podania. (Bez komentára ...) Dva týždne nervov a postoj nadriadeného voči mne, že či neviem vybaviť ani tak jednoduchú vec ...


Odvtedy im "fandím".


Tento mesiac bola ešte jedna vec:

Teraz 2 týždňami som posielal balík do Martina, išiel 7 dní, pešo by som to dodal rýchlejšie ...

Alebo na pošte majú už niekoľko rokov len "blbú náladu"?

Naša pošta funguje naďalej uvedeným spôsobom, mne sa zdá tento spôsob fungovania pošty nešťastným.

Moje záverečné skonštatovanie: "Bohužiaľ s tou našou poštou je to stále na h..... a lepšie to asi nebude!"

 

 

Sme tu pre Vás !


Ešte raz opakujem,  poplatky majú za služby luxusné, služby za poplatky sú ale neskonale mizerné.


Neexistuje poruke nejaká iná, rozumná, funkčná pošta ?

V súkromnej firme by urobili s takýmto prístupom krátky koniec, alebo by firma skončila, pretože by jej služby odmietli ľudia používať.

_______________________________________________________________________________

27.11.2011 a 28.11.2011

Prerábka všetkých poznámok a ich zaradenie do sekcie "Blog" pekne podľa mesiacov, sorry menej dôležité informácie a tie ktoré už neboli aktuálne som vynechal, ďakujem za pochopenie.

Bola to celkom slušná robota než som to preložil tak aby som s tým bol spokojný, jednoducho to pôvodné delenie mi prestalo vyhovovať. Mám pocit, že teraz to bude o kúsok prehľadnejšie.

Som si vedomý, že niektoré odkazy na moje stránky vďaka tomu prestanú fungovať, ale zmena je život ...

_______________________________________________________________________________

29.11.2011

Bola jedna otázka, že či som ten na Facebooku - nie nie som ! Na Facebooku nemám založené konto a s menovcom nemám nič spoločné, nie sme ani rodina, stačí ? Ani by ma to netešilo pri tých jeho názoroch ak by som s ním niečo spoločné mal. Ja mám trošku inú cestu a trošku iný vek a úplne iné životné názory.

___________

Podarilo sa mi rozjazdiť notebook Compaq Armada E500, neskutočný stroj s displejom z iného stroja, je menší a maximálne rozlíšenie je 800x600 ale na to čo to chcem to postačuje, celých 5GB miesta na disku, 64MB RAM... a OS je originál WIN98SE. Procesor je Celeron 550MHz, na nejaké staré veci čo bežia ešte stále pod DOSom si to ešte chvíľu poslúži. Dokonca aj batéria je v takom stave že zatiaľ po 2 cykloch nabitia a vybitia utiahne notebook v prevádzke cez hodinu. Trošku som sa pohrabal v zásobách a našiel starý 128MB modul, teraz teda ten notebook má celých 192MByte RAM a vrní blahom.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: