Cx-meter LCD . Merač kapacít.

By Administrator at novembra 11, 2011 01:58
Filed Under: Non-Atari

Pretože sa vyskytlo už zopár otázok ako a čím meriam tie kondenzátory, tak to teraz uvediem na pravú mieru - mám digitálny merač kapacít, pochádza z dielne p.Hašla. Pretože je to naozaj kvalitný kúsok, tak ho trošku popíšem. Vrelo odporúčam postaviť, sami zistíte že sa Cx-meter odvďačí už pri prvom meraní.

________________________________________________________________________________

Mal som síce dávnejšie postavený analógový merač kapacít, tiež postavený z AR (osadený 2x LM1458), ale nevyhovoval mi z viacerých dôvodov:

- ručné prepínanie rozsahov

- malý rozsah meraných najväčších kapacít

- ručička pri zapnutí "tresla" na doraz, proste sa tam na okamžik objavil napäťový pulz

  a teda že to bola vlastnosť, nie bug

- tak isto trieskala ručička na doraz aj pri prepínaní rozsahov, bolo to utrpenie pre ten

  prístroj, ale aj pre mňa, nikdy som nevedel dokedy ten merák vydrží


Preto keď som objavil toto zapojenie, stará analógová verzia išla priamo do koša, merák som vybral, vydržal to trápenie. (Anglický analógový merač 100uA, E.T.E.I LTD, model 702 - tak asi z roku 1970). Ak sa pozornejšie pozriete na obrázok č.2 a č.3, rovnaký typ meráku mám v zdroji v pravej časti uverejnených fotografií, stupnica je už prerobená na rozsah 0-25V.

________________________________________________________________________________

Dnes sú síce merače kapacít priamo v niektorých meracích prístrojoch, ale rozsahom meraných kapacít a použitým automatickým nulovaním kapacity prívodov sa s ním v jednej rade veľa prístrojov nenájde, ak vôbec nejaký.

Prvú verziu merača kapacít p.Hašl uverejnil v Amatérskom rádiu (12/2000), tá bola ešte založená na 4x LED displeji, mimochodom aj táto pôvodná konštrukcia merača s 4x LED displejom je k dispozícii na jeho stránkach, link na túto konštrukciu dám k dispozícii na konci článku.


Teraz  popisovaná konštrukcia Cx-meter LCD z dielne p.Hašla je predsa len modernejšia a vie toho viac ako verzia s 4x LED, preto sa LED verzii nebudem viac venovať, v porovnaní s ňou je LCD de luxe verzia, ostatné ďalej v texte.

 

 

Je to konštrukcia merača kapacity s mikroprocesorom a používa dvojriadkový displej (16x2). Odkaz (link, cz) na stránku autora digitálneho merača kapacít s automatickým prepínaním rozsahov:


http://www.setel.cz/index.php?hlavni=32&dir=meric_c_lcd


Rozsah merania 0pF - 30.000uF v automaticky prepínaných rozsahoch. Automatické vynulovanie  na najnižšom rozsahu - dokáže potlačiť kapacitu vlastných prívodov do veľkosti 999pF, t.j. potom zobrazuje skutočnú kapacitu kondenzátora, nič netreba odčítať a nič netreba ďalej nastavovať.


Na to aby to fungovalo stačí jediné - zapnúť Cx-meter bez pripojeného kondenzátora - potom príde k automatickému vynulovaniu behom okamžiku a potom už môžeme merať do alejuja.


Bez problémov je možné merať aj elektrolytické kondenzátory, len treba dodržať polaritu pri pripojení kondenzátora, ja som to vyriešil farebným pripojením meracích vodičov - hnedá = plus, modrá = mínus.


 

Mám ho už dlhšie (pár rokov a aj je to na ňom už aj vidieť (sorry za odlesky pri fotení)), som s týmto meračom veľmi spokojný, je to to "chodivé" zapojenie - autor sa s tým skutočne vyhral než to pustil do sveta. Ak sa nemýlim, je v odkaze k dispozícii aj priamo program do mikroprocesoru.


Mám to zabudované v tejto krabičke a slúži mi to k plnej spokojnosti. Na rozdiel od originálu, kde je napájanie 9V batériou som sa rozhodol pre sieťové napájanie, pretože je to fakticky stále zapnuté a nemám pocit že by to sieťové napájanie znižovalo významne presnosť merania, kvalitný napájací zdroj s dobrým odrušením nie je na zahodenie -  je cca 7cm od vlastného plošáku merača a je odtienený. Jediné upozornenie - ak meriate kondenzátor hneď po tom ako ste ho vybrali z funkčného zariadenia je dobré ho pred meraním na okamžik skratovať, aby vám náhodou nezničil Cx-meter, môže na kondenzátore zostať zbytkový náboj a potom škoda merača ...

Napájanie cez 9V batériu je tiež možné - odber cca 15 mA je tak akurát aby to 9V batéria "utiahla". Displej je zapojený bez podsvietenia, potom by tá spotreba narástla, ale ako sami viete zapojiť to podsvietenie nie je zase až taký problém (teda ak displej má v sebe zabudované podsvietenie, hi).


 

Solídna konštrukcia, veľký rozsah merania spolu s automatickým prepínaním, automatické vynulovanie kapacity prívodných vodičov - čo viac môžem chcieť od merača kapacít ? (Je tam aj výstup RS232 - 2400Bd - je tam síce len TTL výstup, ale postaviť prevodník TTL↔RS232 nie je nič zložité, u mňa je tento výstup nevyužitý a teda prevodník som nerobil). Autor zjavne vedel čo chce urobiť s touto konštrukciou a dotiahol to v rámci možností k dokonalosti - klobúk dolu.

Je to u mňa hneď po multimetri druhý najvyužívanejší merací prístroj - pri stavbe nového zariadenia na ňom meriam všetky použité kapacity a že teda párkrát mi to ušetrilo trable pri stavaní keď som zistil že deklarovaná kapacita je iná ako je napísaná na obale ... Teraz keď opravujem LCD monitory je to prístroj k nezaplateniu, je to zaujímavé zistenie kde je najväčší problém LCD monitorov - kapacity v zdroji.

_______________________________________________________________________________

Ešte dám link (cz) na prvú konštrukciu - Cx-meter 4xLED:

http://www.setel.cz/index.php?hlavni=32&dir=meric_c

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:38 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: