Deja vu - ATARI XF551. Hyper XF-ROM. Návrat do minulosti.

By Administrator at júna 28, 2012 01:44
Filed Under: Atari

Už som si dávnejšie povedal že tej XF551-ke a jej nejakému ďalšiemu popisu dám už konečne pokoj. Človek mieni, život mení ...



Dostal som pár mailov zo zahraničia, včera prišiel zase jeden na túto tému, tak namiesto dlhého opisovania do mailu niektoré veci ešte trošku rozoberiem a dúfam že to bude jasnejšie, zase ja to až také zložité nevidím.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

 

Jedná o zmenu OS na Hyper ROM, autor S.Dorndorf. Síce som ten obrázok a pokec uverejnil v predchádzajúcom popise ale dovolím si ho uverejniť ešte raz, opakovanie je matka múdrosti, teda aspoň občas.

 

Hardwarová úprava mechaniky:

Takže stručne:

Ak založíte disketu a spustíte počítač, tak možno výmenu ani nezaregistrujete. Fakt je ten, že

ak napríklad nabootujete bez diskety a potom stlačíte „1“ tak sa vám disketovka odmení

dvojnásobnou prenosovou rýchlosťou ...


-         Hyper XF-ROM 1.0 existuje v dvoch verziách, sú opravené chyby pôvodného operačného

       systému

-         Hyper XF-01A je pre mechaniku 5.25“

-         Hyper XF-01B je pre mechaniku 3.5“

-         zápis na disk prebieha bez overovania, pretože by to poriadne spomalilo zápis

-         po výmene Eprom za novú nevložte disketu a zapnite počítač tak, aby sa snažil nabootovať

       z mechaniky, ak sa objaví copyright a menu -  máte vyhrané, Hyper ROM je nainštalovaná

       správne


Vzhľad po takomto boote je nasledovný:


Hyper XF 1,0x © S.Dorndorf

Mode: X ABCDMFSX  E16


-         pre sledovanie hustoty záznamu je potrebné mať k dispozícii zabudovaný mikrospínač, ktorý

       je pripojený na pin 35 mikroprocesora a druhou stranou na zem

-         mikrospínač je zopnutý keď sú dvierka mechaniky otvorené, teda ak sa dvierka

         zaklapnú tak zase kontakt rozopne

-         takto dosiahneme stav že bez problému čítame diskety s rôznou hustotou, s ktorým predtým

       mala XF551 veľké problémy


Hyper-XF má celkom 8 rôznych prevádzkových režimov:

Mode:

Mode X – XF mód – je to ekvivalent bežnej prevádzky XF551

Mode S – ST/PC/HDI standart mód

Mode M – Multi – táto funkcia rozdeľuje v XF-ku  vložený disk na oddiely

(na 5.25“ na oddiely A a B, na 3.5“ na oddiely A, B, C, D)


Obrázok ktorý ukazuje kde má byť pripojený S1

(na celom zapojení XF551 sa nič iného nemení, pridáva sa len tento spínač):



A teraz ako to vyskúšať:

- po zapnutí nabehne úvodná obrazovka, založte disketu a stlačte 1 - to hvízdanie vám dá jasne najavo že bežíte vo fast režime ... Paráda.


A teraz podrobnejšie k tej hardwarovej úprave:


Disketová mechanika musí pri zatvorení dvierok rozpojiť kontakt medzi zemou a pinom 35 procesora, toto zabezpečuje že disketová jednotka vždy správne rozpozná že bola založená iná disketa (kontakt dá povel OS aby nanovo načítal hustotu vloženej diskety) a teda načíta nanovo a hlavne vždy správne jej hustotu - toto bola jedna veľká nedoriešená vec v pôvodnom OS disketovej jednotky ATARI XF551 a spôsobovalo to nemálo starostí, často to končilo dokonca stratou informácií na diskete. Sakra problém a v originále nikdy nebol vyriešený a opravený.


Preto tu je potrebné urobiť zásah priamo na FD mechanike, inak sa to nedá.

 

A poďme pekne krok za krokom - samozrejme máme už nachystanú napálenú Epromku s novým OS a vložíme ju do pätičky.

 

Teraz nasleduje výroba rozpínacieho kontaktu, pomocou ktorého disketová mechanika vie že sa menila disketa a tak  potom nanovo načíta hustotu diskety a neprichádza k tomu čím sa pôvodný OS nemôže chváliť (pri ňom totiž pri zmene hustoty napríklad Double založená ako prvá - 128kB, nabehne systém - potrebujeme niečo uložiť na inú disketu zmena a tá je napríklad Single - 90kB a XF-ka sa snažila stále ukladať ako Double - ako to skončilo je myslím jasné - väčšinou data v pérdeli ...). Tu je to vyriešené, cena za to je jeden rozpínací kontakt a našou úlohou je niekde ho umiestniť aby dobre plnil požadovanú funkciu - o tom bude ďalší pokec.

Ja som použil staré kontakty z relé LUN 24V, takže poobzerajte sa doma čo je k dispozícii, vlastne budeme potrebovať len jeden rozpínací kontakt, ostatné "nožičky" ulomíme, aby nezavadzali, dostaneme sa k tomu.



Vykuchané kontakty, už zostal len ten rozpínací kontakt, viac toho v tomto prípade k šťastiu nepotrebujeme, teraz je to už náš požadovaný rozpínací kontakt S1.



Urobí sa nejaká pomocná doštička na ktorú sa kontakty uchytia aby to potom držalo na mechanike. Umiestnenie je myslím jasné z tohoto obrázku, pri kontaktoch je aj prívod pre zem a pin 35 procesora.

_____

Teraz trošku od popisovaného odbočím, pretože na konci článku chcem ukázať že skutočne beží bezproblémovo zápis na takto obojstranne upravenú mechaniku.

Doštička napravo obsahuje dve LEDky a oznamuje kedy je povolený zápis bez ohľadu na "vykusnutie" na diskete, ak svieti červená tak je vždy povolený zápis. Tým že je urobená hardwarová úprava mechaniky tak dokáže zapisovať obojstranne - proste ako ATARI 1050, pridaný snímač na pravej strane je vidieť, je paralelne pripojený k originálnemu snímaču na ľavej strane. Mechanika má navŕtanú zrkadlovú dierku a je v nej osadená infra LEDka.

_____

Je na Vás či doštičku prilepíte, alebo použijete nemeckú obojstrannú pásku - drží ako fras !

Prosím nezabudnite že hrana plechu čo bude stláčať kontakty je vodivá a preto tam treba vložiť  a nalepiť niečo nevodivé - bacha na to !!!


 

Teraz musíme dostať k týmto kontaktom dvojžilový káblik priamo z procesorovej dosky disketovej mechaniky. Sorry, ale kolofóniu som umyl až po nafotení ... na iných kontaktoch je tam ešte priamo z výroby, v tom nemám prsty - ale umyl som to v liehu kompletne.

 


Tu je to už poskladané, doštičky majú medzi sebou dosť miesta, skrat nehrozí. Na obrázku ešte nie je nevodivá fólia pod kontaktami a ani na pohyblivom plechu.



Vlastne tu sa len skúša funkčnosť kontaktu, aby sme mali istotu že prichádza k rozopnutiu pri zatvorení dvierok a zopnutiu pri ich otvorení.


 

Dosť šedivej teórie, dám krátke video kde to bude asi vidieť najlepšie - tam už sú kontakty ošetrené proti skratu - dolu čierna fólia, na pohyblivom plechu je zase červená. Dúfam že na tom videu je to názorné. Už sa opakujem, ale jeden prívod ide na zem, druhý na pin 35  procesoru 8050.


Názorné video funkcie rozpínacieho kontaktu:

DSCF1939.mp4 (3,38 mb)

 

Keď sa niekomu nechce pozerať ako to pracuje priamo vo videu tak to skúsim ukázať na týchto dvoch fotografiách:


Dvierka mechaniky otvorené - kontakt zopnutý - ON. Na fotografii je aj vidieť prívod dvojžilového kábliku na kontaky - pravá strana, čierny dvojvodič. Proti skratu je použitá nevodivá fólia, bužírka - proste to čo máte k dispozícii:



Dvierka mechaniky zatvorené - kontakt rozopnutý - OFF,

tu je ešte na obrázku prívodný káblik k spínaču nezapojený.



A to je všetko, pokiaľ bootujete normálne tak sa to správa ako normálna  XF551-ka, ak nabootujete bez vloženej diskety a až potom založíte disketu a stlačíte 1-ku tak je z mechaniky iné zariadenie - teda čo sa týka prenosovej rýchlosti a aj zápisu. Samozrejme pri niektorých programoch dokáže rozpoznať že môže nahrávať zrýchlene a vie sa sama prepnúť - viď Bibodos, SpartaDOS a podobne, alebo disketové magazíny ABBUC atď. Nejako sa pomaly kloním k názoru že pôvodný OS XF551 nie je už vôbec potrebný, toto tomu dalo naozaj tú správnu šťavu. Ja mám síce aj pôvodný OS (mám zabudovaný prepínač a teda si môžem zvoliť buď pôvodný OS, alebo Hyper-XF), to je tá diera vľavo hore na mechanike, prepínač som mal vybratý pri úpravách. Len doplním, že zapojenie kontaktu nijako neobmedzuje ak sa prepojíme na pôvodný operačný systém, t.j. netreba ho odpojiť, proste kontakt spína a rozpína aj v pôvodnom OS, ale zmenu hustoty to potom správne načítať nezvládne. Samozrejme že som to načítanie hustoty vyskúšal - Single, Medium, Double, Double side a aj ešte všelijako na preskáčku, potvora teraz sa ani raz v určení hustoty nezmýlil! Dúfam že mi verní ataristi odpustia, ale nenahral som tu video zo zrýchleným prenosom, nemám momentálne chuť niekoho dráždiť. Samozrejme sa k tomu videu časom dopracujem, ale to zase niekedy v inom článku - nakoniec o čom by som potom niekedy neskôr písal Tongue out ...

_____________________________________________________

Na záver ešte nasledujú odkazy na všetky články o ATARI XF551:

1.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-1_3.aspx

 

2.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-2_3.aspx


3.časť:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-floppy-disk-drive-XF551-3_3.aspx

 

4.článok:

ATARI XF551_1

 

5.článok:

ATARI XF551_2

 

6.článok:

DOS ver.2.5 manual for XF551

______________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Notebook HP Compaq 6720s. Fan cleaning.

By Administrator at júna 27, 2012 07:49
Filed Under: Non-Atari

Dnes sa mi dostal k rukám tento notebook - a teda že som bol prekvapený - a poriadne. Pôvodne sa predpokladalo že je zanesený radiátor pred ventilátorom a teda že je potrebné celkové vyčistenie notebooku. S odstupom teda môžem skonštatovať že je to notebook zatiaľ zo suverénne najhorším prístupom k ventilátoru s akým som sa doteraz stretol. Vtip je v tom že filozofia skladania sa notebooku vo fabrike začína určite inštaláciou ventilátora a ten sa postupne obklopuje ostatnými nepodstatnými súčiastkami ako je základná doska, displej, klávesnica a ďalšími maličkosťami. Fakticky rozoberiete kompletne celý notebook až na šasi a ako poslednú vec vyberiete to čo potrebujete - ten poondiaty ventilátor.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 



Takto na prvý pohľad nič zvláštneho, prekvapenie ale čaká pod povrchom ...



Idem do toho.



Najprv idú na radu tri široké šróby pod batériou.



Po hodne tvrdom nadvihnutí plastového krytu pre displejom sa dostaneme ku klávesnici a tlačítkam na zapnutie notebooku.



Z druhej strany musíme odpojiť prívody k WiFi, pretože ich musíte vystrčiť na druhú stranu aby ste kompletne odpojili celý displej ...



Po odpojení klávesnice  a zapínacích tlačítok odpojíme displej - sú to dva konektory. Tu sa ešte odpája doštička reproduktora a na pravej strane ešte je malá doštička - senzor otvorenia displeja, tiež to musí ísť von ... Potom konečne odmontujeme aj s pántami celý displej.



Displej vonku, na ľavej strane sú prívody k WiFi, teda teraz už viete prečo ich bolo treba odpojiť.



Všetko odpojené.



Ventilátor je síce trochu zaprášený, ale nie je to nič strašné.



Nasleduje "vylúpnutie" predného krytu pod klávesnicou, bacha zase to pekne spolu "drží", keďže sa to zacvakáva. Odpojíme ďalší konektor na touchpad. Nasleduje ďalšie šróbovanie, pretože teraz musíme dostať von motherboard - potom na plate zostáva ako posledná vec náš milovaný ventilátor.



A prekvapenie - síce trošku prachu tam je, ale za vyčistenie to nestálo, toľko zbytočnej roboty pre nič ... no comment. Máte pred sebou kompletne rozobratý notebook, posledné čo je na svojom mieste je ventilátor držaný 2 šróbami - ale až teraz je konečne dostupný - a tak isto je konečne dostupný aj radiátor pred ventilátorom.



Po krátkom oddychu a radostnom skladaní v opačnom garde - celé to zaberie pomaly hodinu, treba kompletne zase zašróbovať 37 šróbov a znova zapojiť 8 konektorov.

Neskutočne zložité, "to je hnus velebnosti !"

Nakoniec predsa len všetko beží.



Toto je zatiaľ najlepší príklad spotrebnej elektroniky, kde sa jasne už nepočíta s opravou a nejakou výmenou, proste ak je problém tak sa to po roku zahodí. Mám také tušenie že sa ešte stretnem s jedným notebookom takejto konštrukcie a priznám sa, že už dopredu z toho nemám radosť. Len si kladiem otázku odkiaľ je táto konštrukčná škola ...

Presný návod na rozobratie je samozrejme aj na stránkach HP - pozor, je to len pre silné povahy.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI800XL podrobne, ATARI800XL details.

By Administrator at júna 14, 2012 22:40
Filed Under: Atari

 

Tento pdf súbor je jedným z najlepšie riešených popisov ATARI 800XL, takže s chuťou do štúdia! Pochádza z edície Sam´s Computer Facts, čo samo o sebe je zárukou kvality. Bože, bože keby sme mali koncom osemdesiatych rokov k dispozícii takéto knihy a popisy ...

(Zipped pdf, 15.5MB, eng.):

ATARI800XL SCF

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

RS232 znova. RS23 back again.

By Administrator at júna 12, 2012 22:55
Filed Under: Atari

 

Ešte raz sa vrátim k RS232 a malému ATARI. V roku 1988 v časopise ATARI Magazin v čísle 12 vyšiel popis zapojenia s RS232. Ak sa vám zdá že je to hodne podobné tomu čo som už popisoval - skutočne, áno. Tu je však použitá "plná" RS232, t.j používajú sa všetky piny na konektore, to prvé zapojenie je jednoduchšie a pritom na prácu stačí tak isto. Pretože každé zapojenie je nakoniec koncipované trochu inak a medze bastleniu sa ako obyčajne nekladú výber čo nakoniec použijete nechám na Vás.

 

Celý podrobný pokec v nemčine je v nasledujúcom článku:

RS232_ AM88_12.pdf (2,02 mb)

 

Pridám ešte klasické označenie všetkých pinov na 9-kolíku (pre PC):

 

Nakoniec máme teda štandartne 3 zapojenia pre RS232 - ATARI 850 a tu uvedené dve zapojenia. Držím palce pri stavbe !

___________________________________________________________

Odkaz na prvý článok o RS232 (zapojenia sú hardvérovo rozdielne !):

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-Atari-8-bit.aspx

___________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

ATARI DOS 2.5: XF551 DISK DRIVE MANUAL.

By Administrator at júna 10, 2012 21:25
Filed Under: Atari

Ešte jedna drobnosť, zase sa jedná o literatúru - manuál pre DOS 2.5 a disketovú jednotku ATARI XF551, je to v angličtine, k tomuto už naozaj ťažko dodať ešte niečo navyše ... raz darmo, DOS 2.5 je ešte aj dnes veľmi obľúbený.

Manual DOS2.5 ATARI XF551

_____________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

06_2012 Blog, Notes.

By Administrator at júna 06, 2012 03:38
Filed Under: Blog

06.06.2012

Mám voľno, robím všetko iné, ale na blog ma to aj tak sem-tam pritiahne.To čo teraz budem pridávať nespôsobí nárast počtu článkov, skôr budem dopĺňať to čo už som napísal, ale pretože tých podkladov mám viacero, tak idem do toho. Dnes to teda bude rozšírenie článku o Basicu.


 

Dnes som pridal tabuľku porovnania Basicov, pridal som manuál XL Basic a tak isto manuál XE Basic, sú na konci materiálu. Je to zaujímavé čítanie, ten kto nemusí, ale nemôže používať TurboBasic tiež môže využiť približne 3x až 4x vyššiu rýchlosť vykonávania príkazov. Ako som sa dozvedel od kolegov z Čiech, ani my, ani Češi viac-menej nerobíme už na Atari - na to sú simulátory, ale napríklad Poliaci priamo pracujú na malých Atari a aj na nich programujú - moji ľudia ... teda pre niekoho to ešte má význam, niekomu je to jedno a poslednej skupine je to už dávno jedno ... je to na vás. Pridal som aj popis vlastností a porovnanie Basic XL a XE, je to v angličtine.


Takže nasleduje link na doplnený a rozšírený článok Basic ATARI:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-Basic.aspx

___________________________________________________

11.06.2012:

Pre zariadenie ATR8000 k malému ATARI  sú dodané nové podklady - manuál, obsah Eprom, schéma, všetko je na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATR-8000.aspx

___________________________________________________

Popis paralelného busu pre rozšírenie pamäte - špecifikácia, zase je to pridané na konci článku:

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-600XL.aspx

___________________________________________________

Manuál pre DOS verzia 2.5 - disketová jednotka ATARI XF551 (eng.):

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI-DOS-25-XF551-DISK-DRIVE-MANUAL.aspx

___________________________________________________

13.06.2012

Pekný dátum len čo je pravda, dnes si aj napriek tomu dáme ešte jedno zapojenie RS232 na malé ATARI, nech je si z čoho vybrať.:

http://blog.3b2.sk/igi/post/RS232-znova-RS23-back-again.aspx

__________________________________________________________________

Dnes som pri prechádzaní článkov zistil že sa mi podarilo dva staršie články nejako "utajiť", tak som ich teda dnes zase zverejnil, aj majster tesár sa utne, mne sa to podarilo tiež ...

__________________________________________________________

15.06.2012

Pekný podrobný popis, perfektné spracovanie, znova len povzdych - že sme to nemali vtedy dávno k dispozícii ...

http://blog.3b2.sk/igi/post/ATARI800XL-podrobneATARI800XL-details.aspx

___________________________________________________________________

27.06.2012


Po dlhšej odmlke spôsobenej zdravotnou indispozíciou, poriadnym teplom a ešte neviem čím nasleduje rozoberanie jedného notebooku, HP Compaq 6720s:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Notebook-HP-Compaq-6720s-Fan-cleaning.aspx

____________________________________________________________________

28.06.2012

Na tento mesiac určite posledný príspevok sa týka - bože to je ale prekvapenie ! - zase ATARI XF551. Popis aj s obrázkami je ako sprevádzkovať kompletne HYPER XF-ROM, autor S.Dorndorf. Samozrejme výmenu napálenej Epromky som nefotil, ale to je aj tak jasné aj bez popisu. Zádrhel bol v tom že tam treba osadiť aj prepínací kontakt aby disketovka vedela pri výmene diskety že má nanovo načítať hustotu diskety. Je to zvládnuté na jedničku, už sa síce opakujem, ale úplne to dokáže nahradiť pôvodný operačný systém XF 551 - a  bez chýb pôvodného operačného systému. Nakoniec som pridal ešte video ako dokáže prerobená disketovka - teda ak sa urobí nový indexový otvor zrkadlovo naproti - že dokáže potom formátovať a nahrávať aj obojstrannne a to aj bez vykusnutia pomocných otvorov na diskete. A to je všetko:

http://blog.3b2.sk/igi/post/Deja-vu-XF551-Navrat-do-minulosti.aspx

____________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: