Oprava - repair - monitor LCD Dell E176FPc.

By Administrator at novembra 13, 2011 02:31
Filed Under: Non-Atari

 

Ešte jeden monitor čo nefungoval, jedná sa o DELL E176EPc. Zase kondenzátory v zdroji ?  Prezradím dopredu - áno. Už z názvu je jasné že sa jedná o 17" LCD monitor. Diagnóza ? Mŕtvolka. A tento monitor má jednu zvláštnosť , nie jeho vinou - vlastne nefungoval 2x, prečo to tak bolo - to bude ešte v popise, bola to moja chyba pri oprave. Nakoniec ale predsa len beží.

 

Upozornenie:

Zásahy do zariadenia sú na vlastné riziko majiteľa zariadenia. Autor týchto stránok nenesie žiadnu

zodpovednosť za škody  spôsobené používaním zariadení postavených podľa tu uverejnených

schém alebo zobrazených úprav.

 

Odstránime podstavec a máme pred sebou holý monitor:

 

 

Odklopíme predný kryt a postupujem ďalej:

 

 

Vyklopíme kryt a opatrne ho oddelíme:

 

 

Opatrne odpojíme káblik vpravo dolu, predtým ešte odstránime kovovú krytku čo ho kryje. Na ľavej strane dáme dolu krycí plech, pod ním sú prívody k trubiciam.

 

 

Tu je to už lepšie vidieť:

 

 

Potom sa dosť zle dá odpojiť prívod k displeju, chcelo by to "tri" ruky, ale pri troške trpezlivosti sa to dá zvládnuť.

 

 

Potom nám ostáva toto:

 


Prevrátime naopak a konečne sme u zdrojovej dosky a videodosky, tu treba v strede zdrojovej dosky odpojiť plastový "cuplík", ktorý drží dosku v správnej výške.

 

 

"Vykucháme" to a zase sme o niečo ďalej:

 

 

Tu je už vonku zdrojová doska spolu s videodoskou:

 

 

Spodná strana zdrojovej dosky:

 

 

Obidve dosky spolu zo spodnej strany:

 

 

Vlastná zdrojová doska, popísal som tu potrebné hodnoty kondenzátorov, aby sa to nemuselo pracne zháňať a ako hovorím z vlastnej skúsenosti pozor na správnu polaritu !

 

 

Potom už len nasleduje úplne opačný postup pri skladaní, výsledok po zložení je na poslednom obrázku, ďalší fungujúci monitor ( v P.S. je vysvetlené že to dnes bolo trošku na "dlhšie lakte":

 

 

P.S.: síce to vyzerá jednoduché, ale aj majster tesár sa utne, podarilo sa mi jeden kondenzátor vložiť opačne  (je to ten úplne v strede dosky a nevšimol som si to..., proste som nedával dostatočne pozor na polaritu). Po opätovnom poskladaní sa síce monitor rozbehol, po cca 15 sekundách sa začali ozývať z monitora divné zvuky - ako začal bublať a syčať prepólovaný kondenzátor sa nedá celkom presne opísať ... našťastie sa monitor podarilo včas odpojiť z elektriny. Už pri tom zvuku som vedel že sa mi podarilo niektorý kondenzátor prepólovať. No, tešil som sa ... Potom nasledovala nová rozborka, výmena prepólovaného kondenzátora - bol krásne nafúknutý, takže nebol problém s jeho identifikáciou o ktorý sa jedná, nasledovala výmena za nový a skladalo sa to teda ešte raz. Po novom zapnutí sa monitor správa tak ako treba. Nezostáva mi nič iné len zase pripomenúť  - 3x meraj a raz zapoj, zjavne som sa týmto heslom pri tomto monitore neriadil ... ale dobre to dopadlo.

Záverom teda len jedna pripomienka, vždy skontrolujte či ste dali kondenzátory do dosky správne orientované, raz som to vynechal a okamžiite sa to vypomstilo, síce ma to zdržalo tak o 15 minút, ale nemuselo to byť a následky pre monitor mohli byť podstatne horšie - ak by kondenzátor vytiekol, ale buchol - pravdepodobne by bolo po zdrojovej doske. Ono elektrolyt rozliaty po plošáku pod plným napätím nejako nie je to pravé orechové ...

Teraz dúfam zase nastúpi nejaká doba bez opráv monitorov.

_______________________________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

8. 12. 2018 19:36:09 #

trackback

Directory Non-Atari.

Directory Non-Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: