Odbery ATARI 1050 DC/DC version - power consumption.

By Administrator at mája 14, 2016 18:10
Filed Under: Atari

 

Dnes si pozrime tabuľku odberu disketovej jednotky Atari 1050 - pôvodnú verziu a aj keď som tam nasadil DC/DC meniče (tie čo som popísal v predchádzajúcom článku - použité sú čipy 2576) - pri všetkých meraniach je použitý pôvodný napájací zdroj 9V/AC/3A, pretože mi to nedalo, tak som následne meral aj založené dosky s Happy 1050 a následne aj Speedy 1050 bez displeja. 

 

Ako to dopadlo ?

 

Pracovné zátišie pred meraním, alebo bordel na stole - vyberte si.

 

Aby ma niekto nekameňoval  - meral som to multimetrom, takže pri premennom odbere sú tie čísla odhadované, analógový merák doma nemám. Po založení dosky zo SPEEDY 1050 ide spotreba mierne nahor, chladič je o niečo teplejší ako pri HAPPY doštičke, ale zase len pri veľmi intenzívnej práci, potom zase teplota pekne klesne smerom nadol. Ale ani pre SPEEDY 1050 sa zariadenie v žiadnom prípade neprehreje (a SPEEDY ešte môže mať pripojený displej, čiže spotreba by ešte mierne vzrástla). Je jasné že tie prerábky sa oplatia, v dnešnej dobe sa už objavili spínané DC/DC zdroje o veľkosti kocky cukru a dodajú prúd pohodlne celých 2A - tie sú na prerábku úplne ideálne. Z uvedených čísel je jasné že na spínaný zdroj nemá zmysel použiť čipy čo dodajú prúd max=1A to je pre daný účel málo, tak isto aj cievka na prúd 1A by bola poddimenzovaná.

 

Príprava HAPPY 1050 na meranie.

 

A teda poďme na tabuľku - trošku nakŕmim štatistiku -  do tejto jednej tabuľky som sa snažil "narvať" čo najviacej údajov a dúfam že sa mi to podarilo.

 

Je tam uvedený kľudový prúd zariadenia po zapnutí, aké je skutočné napätie na výstupe AC zdroja smerom do zariadenia. Sú namerané odbery pri záťaži tak ako pri čítaní a aj pri zápise. Záverom je tam ešte údaj testu koľko trvá čítanie kompletne plnej 128kByte diskety (čiže medium density) a potom aj jej následné naformátovanie a uloženie dát naspäť na disketu. Tie rozdiely sú dosť podstatné nielen v čase, ale aj v odbere. Pre HAPPY 1050 rozšírenie je použitý iný sektorový kopírovací program, pretože HAPPY 1050 s verziou sektorového kopíráku 1.5 nespolupracuje. Pre tabuľku neuvádzam vstupné napätie zdroja, pretože v USA je iné ako v Európe a iné ako v Británii, výstupné napätie je ale rovnaké.

 


   Original 9V/AC PS

 

Z tabuľky je krásne vidieť že doska s HAPPY 1050 je optimalizovaná na spotrebu a aj výkon (HAPPY 1050 ukladá vždy jeden track, potom nasleduje malá pauza, SPEEDY 1050 zase frčí ako o dušu, žiadna prestávka), na druhej strane SPEEDY 1050 ide cestou "brutal force", kde je spotreba obetovaná výkonu - a že je to sakra poznať !

 

Pri SPEEDY 1050 je uvedený maximálny odber, ktorý je dosiahnutý počas formátovania (9-10 sekúnd), potom odber okamžite klesá na úroveň okolo 1.3A. Tak isto je to aj pri čítaní, jedná sa len o veľmi krátke špičky, ten odber 1.3A podstatne lepšie vyjadruje celkový stav. Zaujímavé je to že pri HAPPY 1050 je to tak dobre spriemerované, že tam k žiadnym takýmto merateľným odberovým špičkám nedochádza. Na druhej strane je dobre mať slušne dimenzovaný zdroj, ktorý práve takéto špičky odberu hravo zvláda - a máme po možných problémoch. Na druhej strane je zase vidieť aký veľký odber má neupravovaná disketová jednotka Atari 1050 - to sú fakt čísla kde sa točia panenky.


 

Kto potrebuje údaje o wattáži si to jednoducho vyráta pomocou vzorca P=U.I

 

Chcel som k disketovým jednotkám Atari 1050 používať pôvodný zdroj, t.j. zdroj nepotrebuje žiadnu prerábku a teda aj pripojenie je veľmi jednoduché = pôvodné, zmeny sú až na motherboarde disketovej jednotky a v konečnom výsledku veľmi výrazne obmedzili odber zariadenia a tým aj celkové zahrievanie = omnoho väčšia spoľahlivosť - a toto bolo cieľom. Ak pridáte niektoré ďalšie nadstavby - či už HAPPY alebo SPEEDY dosku tak to s novými DC/DC meničmi disketovka hravo zvládne.

____________________________________________________________

Vaše hodnotenie, Rate post:

Comments

6. 10. 2018 15:52:04 #

trackback

Directory  Atari.

Directory  Atari.

Igi blog |

Info o autorovi

Volám sa Igor Gramblička, bydlisko: Bratislava, Slovakia. Môj nick: Igi. Blog je o mojich záujmoch, predtým som pracoval ako IT špecialista na počítačové siete a redakčné systémy pre viaceré denníky - až som pred rokmi nakoniec v jednom z nich zakotvil a kde som to potiahol až do konca mojej profesnej kariéry.

Rok, mesiac, počet článkov: